Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

ΠΑΣ Γιάννινα-Ατρόμητος 1-1

 

Μοιραίος ο Νίνης με χαμένο πέναλτι στο 93΄

Μοιράστηκαν τους βαθμούς ΠΑΣ Γιάννινα και Ατρόμητος στους Ζωσιμάδες αφού ήρθαν ισόπαλοι με 1-1, για την 20η αγωνιστική της Stoiximan Super League.

Ακυρώνεται το γκολ που πέτυχε ο ΠΑΣ Γιάννινα στο 5' με τον Σόρια αφού ο  Μορέιρα που έκανε τη σέντρα μετά από έλεγχο στο VAR να υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ.

Στο 32' ο Μορέιρα μοίρασε στον Πήλιο, ο οποίος απέφυγε με ωραία ντρίμπλα τον Ροτάριου και έκανε τη σέντρα από τα αριστερά ο Παμλίδης έπιασε την κεφαλιά, ο Γιαννιώτης τον σταμάτησε, ο Παμλίδης έπιασε νέα κεφαλιά και ο Μπάλαν με κοντινή προβολή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ανοίγοντας το σκορ για τον ΠΑΣ.

Εκτέλεση κόρνερ στο 55' από τα αριστερά, ο Στρούγγης έπιασε μια κεφαλιά αλλά ο Φριτζόνσον από κοντά δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα προς την εστία.

Στο 60' ωραία ενέργεια του Πήλιου από τα αριστερά έκανε το γύρισμα στο ύψος της περιοχής και ο Ριένστρα δοκίμασε το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Ο Κούεν στο 77' έκανε το σουτ έξω από την περιοχή, αλλά ο Τσιντώτας απομάκρυνε σε κόρνερ.

Ο Αθανασίου στο 78΄ έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Τζοβάρας με υπέροχο βολ πλανέ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Στο 80' σέντρα του Τζίμα από τα δεξιά ο Μορέιρα έπιασε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Ο Μπάλαν στο 87' του έκανε το γύρισμα μέσα στην περιοχή ο Νίνης έκανε το σουτ, αλλά η μπάλα σταμάτησε σε αμυνόμενο του Ατρομήτου και κατέληξε κόρνερ.

Ο Τζίμας στο 92΄ ανετράπη μέσα στην περιοχή και ο Σιδηρόπουλος έδειξε πέναλτι.

Ο Νίνης εκτέλεσε, ο Γιαννιώτης έπεσε σωστά και απομάκρυνε, ενώ ο Καραχάλιος πήρε το ριμπάουντ από πλάγια θέση αλλά δεν μπόρεσε να σπρώξει την μπάλα στα δίχτυα.

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος):

Τσιντώτας, Σόρια, Πήλιος, Μπακαδήμας, Παντελάκης, Καραχάλιος, Ριένστρα  (Νίνης 83΄, Μορέιρα, Τζίνο (Λιάσος 63΄), Παμλίδης, Μπάλαν.

Ατρόμητος (Κρις Κόλμαν): 

Γιαννιώτης, Αθανασίου, Κεχρίντα, Χατζηισαίας, Στρούγγης, Γκονζάλες, Έρλινγκμαρκ (Οικονομίδης 58΄), Φρίντγιονσον (Κούεν 58΄), Ρομπάιγ, Ροτάριου (Τζοβάρας 65΄), Κιάρτανσον (Τζαβίδας 58΄).

Ένωση Βασιλικιωτών Πωγωνίου «Η Υπαπαντή»: Ετήσια τακτική γενική συνέλευση, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ώρα 10:00 π.μ.

 

Ετήσια τακτική γενική συνέλευση, της Ένωσης Βασιλικιωτών Πωγωνίου «Η Υπαπαντή»,  την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, ώρα 10:00 π.μ..

ΕΜΥ: Τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες

 


Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα σποραδικές καταιγίδες.

Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βορειοανατολικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση και θα φτάσει στα κεντρικά και τα βόρεια τους 8 με 11 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 12 με 14 βαθμούς και κατά τόπους στη νότια νησιωτική χώρα τους 16 βαθμούς Κελσίου.

Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.

Αναλυτικά στα νησιά Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, και τη δυτική Πελοπόννησο, αρχικά νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα. Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στο Ιόνιο βόρειοι βορειοδυτικοί έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί  από 4 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Παρουσίαση του Βιβλίου «Στο φως του καντηλιού», του Βελλαΐτη Γιάννη Τζέρπου, στο αμφιθέατρο των «Εκπαιδευτηρίων Γείτονα», την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, ώρα 17:30

 


Π  Ρ  Ο  Σ  Κ  Λ  Η  Σ  Η

Η Ένωση Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος  Αποφοίτων Ιεροδιδασκαλείου Βελλάς σας προσκαλούν  την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 17:30 στην παρουσίαση του Βιβλίου «Στο φως του καντηλιού», του Βελλαΐτη Γιάννη Τζέρπου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο των «Εκπαιδευτηρίων Γείτονα».

Ξεκινά η χορήγηση χαμηλότοκων στεγαστικών δανείων και το πρόγραμμα «Κάλυψη»

 


Τη νέα στεγαστική πολιτική και τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη της ιδιοκτησίας και την αύξηση της προσφοράς στέγης παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

Ο υπουργός τόνισε ότι, μετά από πολλά χρόνια, το κράτος επαναδραστηριοποιείται στον τομέα της στέγασης με το πρόγραμμα «Σπίτι μου», που θεσμοθετήθηκε στα τέλη του περασμένου έτους.

«Εμείς θεωρούμε ότι η έλλειψη στέγης αντιμετωπίζεται με παραγωγή στέγης και όχι με περιορισμούς που οδηγούν τελικά σε περαιτέρω όξυνση του προβλήματος. Αρνηθήκαμε να θεσπίσουμε διοικητικά μέτρα, πλαφόν, αναγκαστικές παρατάσεις και ενοικιοστάσια περασμένων δεκαετιών, που δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει η αγορά και να υπάρξει ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων», υπογράμμισε. 

Επεσήμανε δε πως η κυβέρνηση δεν ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα «Σπίτι μου» λύνει το πρόβλημα, αλλά αποτελεί μια ουσιαστική επανεκκίνηση, με προϋπολογισμό 1,775 δισ. ευρώ και θα συμπληρωθεί, μετά τις εκλογές με άλλα μέτρα που θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σε μεγαλύτερη έκταση.

Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το έκτακτο Δώρο Πάσχα του ΕΦΚΑ

 


Περίπου 140.000 συνταξιούχοι, με συντάξεις από 800 - 1.000 ευρώ είναι η βασική δεξαμενή των δικαιούχων, οι οποίοι θα λάβουν πριν το Πάσχα από τον ΕΦΚΑ το έκτακτο επίδομα - «μπόνους» προσωπικής διαφοράς.

Πρόκειται για την έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση που εξετάζει να δώσει το οικονομικό επιτελείο σε εκείνη την πληθυσμιακή ομάδα των συνταξιούχων που έχουν μείνει εντελώς εκτός των παροχών που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα στους συνταξιούχους.

Η συγκεκριμένη ομάδα συνταξιούχων είναι εκείνοι οι οποίοι δεν πήραν:

Επιταγή ακρίβειας (επίδομα 250 ευρώ) τα Χριστούγεννα διότι έχουν συντάξεις άνω των 800 ευρώ

Μόνιμη αύξηση 7,75% ή μικρότερη, διότι έχουν σημαντική προσωπική διαφορά και έλαβαν μόνο λογιστική αύξηση - ροκάνισμα της προσωπικής διαφοράς (μηδενική αύξηση στην τσέπη)

Αύξηση από την κατάργηση της φορολογικής εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ / μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Σε αυτό τον στοχευμένο πληθυσμό των συνταξιούχων, θα κατευθυνθεί κατά αρχήν το νέο έκτακτο «Δώρο Πάσχα» του ΕΦΚΑ, το οποίο θα πληρωθεί πριν το Πάσχα και πριν τις πρώτες εκλογές. Με άλλα λόγια, αυτοί που τελικά θα λάβουν το «μπόνους» προσωπικής διαφοράς δεν είναι οι 910.000 συνταξιούχοι που λόγω προσωπικής διαφοράς δεν είχαν αυξήσεις, αλλά όσοι από αυτούς αποκλείστηκαν από τις υπόλοιπες παροχές που έχουν δοθεί στους συνταξιούχους.

Οκτώ στους 10 Έλληνες αγοράζουν από το διαδίκτυο

 


Το περασμένο έτος αποτέλεσε μία χρονιά σταθμό για το ηλεκτρονικό εμπόριο, τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Η τριετής πίεση για ψηφιοποίηση λόγω κορωνοϊού, εκτίναξε την χρήση του διαδικτύου και κατ' επέκταση του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ειδικά στην χώρα μας, που ξεκίνησε από πολύ χαμηλό επίπεδο ψηφιοποίησης, συντελέστηκε μια ανεπανάληπτη ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα της ψηφιακής κοινωνίας και οικονομίας.

Όπως εξηγεί ο Μάκης Σαββίδης, αντιπρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, αντιπρόεδρος GRECA και εκπρόσωπος για την Ελλάδα και μέλος ΔΣ της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ηλεκτρονικού Εμπορίου πέρυσι για πρώτη φορά, η χρήση του διαδικτύου στον γενικό πληθυσμό ξεπέρασε το όριο του 80%, με πάνω από το 70% αυτών να πραγματοποιούν κάποιου είδους ηλεκτρονική οικονομική συναλλαγή.

Ωστόσο, όπως σημειώνει, μαζί με την Ελλάδα επιτάχυναν την ψηφιοποίησή τους όλες οι χώρες και ειδικά οι ευρωπαίοι εταίροι μας, ο οποίοι όμως ξεκίνησαν από πολύ καλύτερη θέση. Ως αποτέλεσμα, η αποτύπωση στον δείκτη ψηφιοποίησης κοινωνίας και οικονομίας (DESI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζει να κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις μαζί με την Βουλγαρία και την Ρουμανία» τονίζει ο κ. Σαββίδης.

Ανηφόρα οι τιμές στα σούπερ μάρκετ

 


Η έρευνα του «LIVE NEWS» δείχνει πώς ο καταναλωτής βγαίνει διπλά χαμένος στα σούπερ μάρκετ και χάνει και από την τιμή και από την ποσότητα.

Έτσι αδειάζουν οι τσέπες των καταναλωτών κάθε φορά που πάνε στα σούπερ μάρκετ αφού όχι μόνο αυξάνονται οι τιμές αλλά πέφτουν και οι ποσότητες

Ποια προϊόντα συρρικνώθηκαν:

– Γιαούρτια

– Τυποποιημένα τυριά

– Γάλατα (σοκολατούχα)

– Αλλαντικά

– Μπάρες δημητριακών

– Βούτυρα – μαργαρίνες

– Τροφές για κατοικίδια

– Πατατάκια

– Κρουασάν

– Σνακ

Το χάος στα ράφια των σούπερ μάρκετ θα φανεί από αυτές τις τιμοληψίες που έκανε το LIVE NEWS.

Περιφέρεια Ηπείρου και Δήμος Ιωαννιτών τιμούν τη Μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος

 


Την Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος θα τιμήσουν το Σάββατο  η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Ιωαννιτών.  Για την ιστορική σημασία της «Ημέρας Μνήμης» και την εκδήλωση που προγραμματίστηκε αναφέρθηκαν σήμερα σε δηλώσεις τους ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης και η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, αρμόδια για θέματα Πολιτισμού, κ. Ελένη Ακονίδου.

Ο Περιφερειάρχης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη «σπουδαία Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων, η οποία ήταν παρούσα πάντοτε στο «γίγνεσθαι» της περιοχής».  Πρόσθεσε ότι πολύ λίγοι γύρισαν από τα κρεματόρια, στα οποία είχαν  μεταφερθεί από τα κατοχικά στρατεύματα όσοι συνελήφθησαν παραμονές και ανήμερα 25ης Μαρτίου (του 1944) και τόνισε ότι «δυστυχώς όταν ο άνθρωπος ξεχνάει την ανθρώπινη φύση του μπορεί να κάνει τέτοιες πράξεις».

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (30/01 – 05/02/2023)

 


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (30 Ιανουαρίου έως 5 Φεβρουαρίου 2023) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  30/01/2023

Βουτσαράς – Κούρεντα -Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγγος – Κόντσικα -Ασβεστοχώρι.        18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 31/01/2023      

Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα – Αλεποχώρι -Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα – Αρτοπούλα. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  01/02/2023         

Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο -Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.  18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    02/02/2023

Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά -Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο -Μηλιωτάδες. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/02/2023     

Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ.Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.        08:00 – 15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  04/02/2023          Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι– Βίτσα– Άνω Πεδινά – Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι – Καλπάκι.    08:00-13:00

2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΑ  30/01/2023

Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Ωραιόκαστρο – Άγ. Κοσμάς – Κ. Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό. 18:00 – 01:00

ΤΡΙΤΗ 31/01/2023      

Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσόδουλη – Αργυροχώρι- Ποντικάτες – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Σταυροσκιάδι – Δρυμάδες – Πωγωνιανή. 08:00 – 15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  01/02/2023         

Ελληνικό – Λάζαινα – Αετορράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι – Πάτερο – Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια – Κορύτιανη. 18:00 – 01:00

ΠΕΜΠΤΗ    02/02/2023         

Νεοχώρι – Κτίσματα – Χαραυγή – Καστανή – Αγ. Μαρίνα – Κ. Λάβδανη – Λάβδανη – Διμόκορη – Ψηλόκαστρο – Στρατινίστα – Περιστέρι – Κεράσοβο. 08:00 – 15:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/02/2023     

Κέδρος    Πετροβούνι    Ποτιστικά    Παλαιοχώρι Συρράκου    Μιχαλίτσι    Βαπτιστή    Χουλιαράδες.  18:00 – 01:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  04/02/2023          Σενίκο – Δομολεσσά – Μικροχώρι – Κερασέα – Λωζανά – Ραδoβίζι – Διχούνι.       08:00 – 13:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΑΡΤΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  30/01/2023         

Δίστρατο – Ανεμμοράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω  Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος   18.00-01.00

ΤΡΙΤΗ 31/01/2023         

Αστροχώρι – Μεγαλόχαρη – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά –  Γρέβια – Πηγές. 18.00-01.00

ΤΕΤΑΡΤΗ  01/02/2023

Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατος – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή – Σκούπα – Δαφνωτή   18.00-01.00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  30/01/2023         

Ριζά – Χειμαδιό- Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγιά.      16:00-22:00

ΤΡΙΤΗ 31/01/2023

Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη- Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα – Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.     08:00-15:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  01/02/2023         

Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο – Άνω Ράχη – Βρυσούλα – Ρευματιά – Σκιαδάς – Κρανέα.   16.00-23.00

ΠΕΜΠΤΗ    02/02/2023         

Νικολίτσι – Άσσος- Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη. 16:00-22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥH 03/02/2023     

Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Αγ. Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.       08:00-15:00

ΚΥΡΙΑΚΗ   05/02/2023

Καστροσυκιά – Κανάλι – Νικόπολη – Μιχαλίτσι – Φλάμπουρα – Μύτικας –Παντοκράτορας – Άγιος Θωμάς- Νεοχώρι. 08:00-15:00

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ

ΔΕΥΤΕΡΑ  30/01/2023         

Φοινίκι – Δάφνη  – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινο Λιθάρι – Νεροχώρι-Κεραμίτσα –  Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι – Αχουρία Μαλουνίου 08:00-15:00

ΤΡΙΤΗ 31/01/2023      

Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς –  Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι – Αμπελώνας  18:00-01:00

ΤΕΤΑΡΤΗ  01/02/2023         

Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα- Κουρεμάδι- Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών – Αναβρυτός. 08:00-15:00

ΠΕΜΠΤΗ    02/02/2023         

Γεροπλάτανος-Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος-Σμπόκια – Κυπάρισσος-Παλαιοχώρι–Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.        18:00-01:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03/02/2023     

Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι –  Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα)  – Χλωμός – Αχλαδιά. 08:00-15:00

ΣΑΒΒΑΤΟ  04/02/2023         

Πολύδροσο – Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή – Πετροβίτσα – Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά. 08:00-15:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, το Σάββατο 28 Ιανουαρίου

 


Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουμε στις ιώσεις

 


Η γρίπη, ο νέος κορωνοϊός, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) και οι άλλες αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις της εποχής συνεχίζουν τη διασπορά τους, οδηγώντας πολλούς ασθενείς όλων των ηλικιών στα νοσοκομεία.

«Αυτό που θα ήθελαν όλοι είναι να απαλλαγούν μια ώρα αρχύτερα από αυτές. Ωστόσο κάνουμε τόσα πολλά λάθη στην αντιμετώπισή τους, ώστε άθελά μας μπορεί και να τις παρατείνουμε», επισημαίνει η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD, η οποία εξηγεί ποια είναι αυτά τα λάθη και ποιες οι πιθανές συνέπειές τους:

Αγνοούμε τα συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς δεν κάνουν τίποτα όταν εκδηλώνουν τα πρώτα συμπτώματα που υποδηλώνουν ιογενή λοίμωξη (π.χ. «δέκατα», συνάχι), αλλά περιμένουν μερικές μέρες για να δουν πως θα εξελιχθούν αυτά. Εν μέσω της εποχής των ιώσεων, όμως, το πιθανότερο είναι πως τα συμπτώματά τους οφείλονται σε κάποια ιογενή λοίμωξη.
Επιπλέον, τα αντιϊικά φάρμακα που συνταγογραφούνται για τη γρίπη ή για την
COVID-19 είναι πιο αποτελεσματικά όταν αρχίζουν να λαμβάνονται το νωρίτερο δυνατό από την έναρξη των συμπτωμάτων (μέσα στο πρώτο 48ωρο και μέσα στο πρώτο πενθήμερο, αντίστοιχα). Επομένως, αν έχετε ύποπτα συμπτώματα, συμβουλευθείτε το ταχύτερο έναν ιατρό.

Προσπαθούμε να τις περάσουμε «στο πόδι». Όταν κάποιος έχει ίωση του αναπνευστικού, δεν πρέπει να συνεχίζει την καθιερωμένη ρουτίνα του, αλλά να δίνει χρόνο στον οργανισμό του για ανάρρωση. Ο οργανισμός χρειάζεται ενέργεια για να καταπολεμήσει τον ιό που έχει εισβάλλει στο εσωτερικό του και πρώτη προτεραιότητα πρέπει να είναι η ανάπαυση. Επομένως, πρέπει για μερικές μέρες να μείνετε μακριά από τις καθημερινές υποχρεώσεις σας (σχολείο, δουλειά, καθαριότητα σπιτιού κ.λπ.).