Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Μαρία Κεφάλα: Δήλωση για τη δημοπράτηση του οδικού άξονα της Ιόνιας Οδού, από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά

 


Η σημερινή ανακοίνωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή για τη δημοπράτηση του οδικού άξονα της Ιόνιας Οδού, από τα Ιωάννινα μέχρι την Κακαβιά, αποτελεί το επιστέγασμα μίας πολύμηνης προσπάθειας των υπηρεσιών του Υπουργείου και της συνεργασίας με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και την υλοποίηση της δημόσιας εξαγγελίας του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Υπουργού κ. Κ. Καραμανλή αντίστοιχα, στο τέλος του 2021 από την πόλη των Ιωαννίνων, ότι το έργο αυτό θα δημοπρατηθεί, βάζοντας τέλος σε μία ατέρμονη διαδικασία πολυετούς καθυστέρησης.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ εξαγγέλλει ό,τι μπορεί να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, χωρίς αόριστες υποσχέσεις και δεσμεύσεις κενές περιεχομένου, όπως δυστυχώς έγινε πολλές φορές και για μία σειρά έργων από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Χαιρετίζω την ανακοίνωση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και εκφράζω δημόσια τη χαρά και την ικανοποίησή μου, που ένα μεγάλο έργο υποδομής για την Ήπειρο, αποκτά "σάρκα και οστά".

Ξεκάθαρες ερωτήσεις, συγκεκριμένες απαντήσεις στη συνάντηση αντιπροσωπείας των Οριζόντων Ηπείρου με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Energean Oil&Gas

 


Μια μεγάλη μάχη την οποία δίνουμε αυτά τα χρόνια είναι να εξυψώσουμε τη σημαντικότητα των αντιπολιτευτικών παρατάξεων στο Περιφερειακό συμβούλιο. Πάγια θέση μας είναι ότι είναι πολιτικά λάθος οι εταιρίες να προσφεύγουν για ενημέρωση μόνο στην περιφερειακή αρχή, αγνοώντας τις υπόλοιπες παρατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό η Energean Oil&Gas με υψηλόβαθμο κλιμάκιό της επισκέφτηκε το απόγευμα της Τρίτης 31-01-2023 τα γραφεία μας όπου υπήρξε ενημέρωση επί των γενικών αρχών της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διερεύνηση των εξορύξεων η οποία και έχει κατατεθεί επίσημα στην περιφέρεια. Στα πλαίσια της διαφάνειας ενημερώνουμε επίσημα για τη συνάντησή μας και για το πλαίσιο των ερωτήσεων που ετέθησαν εκ μέρους μας, με την προϋπόθεση ότι πλέον δεν μιλάμε για εξορύξεις πετρελαίου αλλά για φυσικό αέριο.

Ακολουθούν οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις που λάβαμε καθότι είναι επίσημες και δεσμευτικές:

Πανελλήνια Ένωση Θεολόγων: Σύναξη με θέμα- Η διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών ως θεμέλιο για τη διαμόρφωση της Ορθόδοξης Βιοηθικής

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΣΥΝΑΞΗ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ»

Θέμα:

Η διδασκαλία των Τριών Ιεραρχών ως θεμέλιο για τη διαμόρφωση της Ορθόδοξης Βιοηθικής

Ομιλητής:

Μιλτιάδης Βάντσος

Καθηγητής Χριστιανικής Ηθικής και Βιοηθικής του ΑΠΘ

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Ώρα 19:30

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συμμετοχής στην εκδήλωση:

www.synaksi.petheol.gr

Πάλλας Κωνσταντίνος: Η αντικειμενική ενημέρωση των μελών ΑΣΜΕΚΔ χρέος μας

 


 Κατάλυση - Παρωδία

Την 29ην του μηνός Ιανουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε η κοπή της “πίτας” της Αδελφότητας Δολιανιτών, που διαμένουν στην Αθήνα. Στη συγκεκριμένη εκδήλωση έκανε τηλεφωνική παρέμβαση ο πρόεδρος του ΑΣΜΕΚΔ δηλώνοντας τη στήριξη του συνεταιρισμού στο έργο του Δ.Σ της Αδελφότητας ( αποδεκτή στάση και στα πλαίσια καταστατικής αναφοράς περί κοινωνικής προσφοράς, έστω και αν δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση / συγκατάθεση του Δ.Σ. ΑΣΜΕΚ). 

Δεν περιορίστηκε όμως στη συγκεκριμένη δήλωση υποστήριξης, αλλά προέβη και στην υπόσχεση/δέσμευση {λες και θα ήταν προσωπική του προσφορά} για μίσθωση λεωφορείου από τον Συνεταιρισμό προκειμένου να γίνει η δωρεάν μετακίνηση μελών ΑΣΜΕΚΔ με σκοπό τη συμμετοχή τους στη Γ.Σ. που θα υλοποιηθεί την 19ην Φεβρουαρίου 2023 (επαναληπτική διαδικασία) {εν προκειμένω ισχύει το γνωστό: μνημονεύεται με ξένα κόλλυβα}, ΑΦΟΥ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΕΤΕΘΗ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΕΓΚΡΙΣΗ / ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ.

Αντί τούτου έρχεται ετεροχρονισμένα και ορίζει σύγκληση Δ.Σ.

Συνεδρίαση Δ.Σ. ΑΣΜΕΚ Δολιανών στις 4 Φεβρουαρίου 2023 ημέρα Παρασκευή και ώρα 18.30΄μ.μ. στο γραφείο του Συν/σμού με θέματα.

Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν ηλικιωμένο στον Περιφερειακό Παραμυθιάς

 


Θανατηφόρο τροχαίο με θύμα έναν ηλικιωμένο, σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης 1 Φεβρουαρίου, στον Περιφερειακό Παραμυθιάς.

Το τροχαίο έγινε όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο ηλικιωμένος εξετράπη της πορείας του και συγκρούστηκε με διερχόμενο φορτηγό.

Η Αστυνομία ερευνά  τις ακριβείς συνθήκες του δυστυχήματος ενώ αναμένεται από τη νεκροψία- νεκροτομή να αποσαφηνιστεί αν ο ηλικιωμένος είχε υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο πριν την εκτροπή και την μοιραία σύγκρουση.

ΕΛΣΤΑΤ: Στο 11,6% το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο 2022

 


Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ στο 11,6% ανήλθε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρα τον Δεκέμβριο πέρυσι, έναντι 12,9% τον Δεκέμβριο 2021 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 11,6% τον Νοέμβριο 2022.

Οι άνεργοι ανήλθαν σε 545.372 άτομα, σημειώνοντας μείωση κατά 57.565 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021 (9,5%) και αύξηση κατά 6.170 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022 (1,1%).

Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 15,6% από 17% τον Δεκέμβριο 2021 και στους άνδρες σε 8,3% από 9,6%.

Κατά μεγάλες ομάδες ηλικιών, στις ηλικίες 15- 24 ετών το ποσοστό ανεργίας ανήλθε σε 28,9% από 29,7% τον Δεκέμβριο 2021 και στις ηλικίες 25- 74 ετών σε 10,7% από 12,1%.

Σύμφωνα επίσης με την έρευνα εργατικού δυναμικού της ΕΛΣΤΑΤ:

Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.150.724 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 78.907 άτομα σε σχέση με τον Δεκέμβριο 2021 (1,9%) και κατά 31.290 άτομα σε σχέση με τον Νοέμβριο 2022 (0,8%).

Υπουργείο Υποδομών: Προκήρυξη διαγωνισμού για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά

 Ένα σημαντικό έργο για την Ήπειρο μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης καθώς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προκήρυξε τον διαγωνισμό για τον οδικό άξονα «Ιωάννινα – Καλπάκι – Κακαβιά», προϋπολογισμού 310 εκατομμύρια ευρώ.

Η δημοπράτηση του οδικού άξονα γίνεται ως δρόμου ταχείας κυκλοφορίας και με ανισόπεδους κόμβους που θα εξυπηρετούν την περιοχή.

Ο οδικός άξονας, μήκους 70χλμ., θα ενώνει την πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ηπείρου με τη γειτονική Αλβανία με ταχύτητα και ασφάλεια.

Παράλληλα:

θα αναβαθμίσει την αστική κίνηση στη πόλη των Ιωαννίνων,

θα εξασφαλίσει την πρόσβαση στην Ιόνια Οδό της περιοχής της Κόνιτσας και κατ’ επέκταση των περιοχών της Φλώρινας και της Καστοριάς εκτρέπει σημαντικούς υπερτοπικούς φόρτους από την Περιφερειακή Οδό των Ιωαννίνων και συνδέει την Βιομηχανική Περιοχή των Ιωαννίνων, διοχετεύοντας την βαριά κυκλοφορία στο δίκτυο των αυτοκινητοδρόμων.

Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης: Εορταστικές εκδηλώσεις για την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου

 

Η Ηπειρωτική Εστία Θεσσαλονίκης διοργανώνει εορταστικές εκδηλώσεις για την 110ης επέτειο από την Απελευθέρωση των Ιωαννίνων, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου.

Γιάννενα: Σε ισχύ η απαγόρευση επισκεπτηρίου, στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Λαμβάνοντας υπόψη τη τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση τόσο την αύξηση των κρουσμάτων covid 19 και της διασποράς από συνοδούς των ασθενών, όσο και την έξαρση της εποχικής γρίπης, σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι, τα οποία ισχύουν έως και 28.02.2023:

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού ως ακολούθως,

Οι εμβολιασμένοι συνοδοί:

·         Από Δευτέρα έως Παρασκευή κρίνεται υποχρεωτική η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο)

·         Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο. 

Οι ανεμβολίαστοι συνοδοί:

·         υποχρεούνται πριν την έλευσή τους στο Νοσοκομείο, να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr) (ισχύος 48 ωρών)  

Υπενθυμίζουμε ότι παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-13:30 από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.

Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς. 

  Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΔΕΡΔΕΜΕΖΗΣ

Δελβινάκι: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 


Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.

ΜΗΝΑΣ: ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2023

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ 07/02/2023

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ/ΔΕΡΒΙΖΙΑΝΩΝ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

6977971340

Ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών

 


Ανοίγει την 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα στήριξης ευάλωτων δανειοληπτών, ανακοίνωσαν οι 4 συστημικές Τράπεζες

Από την 1η Φεβρουαρίου 2023, οι δανειολήπτες θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στη πλατφόρμα (στο link https://www.gov.gr/ipiresies/periousia-kai-phorologia/diakheirise-opheilon/bebaiose-eualotou-opheilete ), προκειμένου να τύχουν της σχετικής στήριξης, με πρώτο βήμα την έκδοση σχετικής βεβαίωσης ευαλώτου δανειολήπτη μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Ειδικής Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς).

Στην ανακοίνωση των 4 τραπεζών αναφέρονται τα ακόλουθα:

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζει ενεργά την αναπτυξιακή πορεία και το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας και, παράλληλα, στέκεται αρωγός των ελληνικών επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, τόσο για την υλοποίηση των σχεδίων τους, όσο και για την αντιμετώπιση έκτακτων δυσκολιών.  

Βασιλικό Πωγωνίου: Πρόγραμμα πανηγύρεως Ιερού Ναού Υπαπαντής του Χριστού

 


Πρόγραμμα πανηγύρεως Ιερού Ναού Υπαπαντής Βασιλικού

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 6:00 μ.μ.

Πανηγυρικός εσπερινός

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 7:30 π.μ.

Όρθρος – Θεία Λειτουργία μετ' Αρτοκλασίας

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου

 


Την Τετάρτη  1 Φεβρουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, ΜΕGA Εμβολιαστικό, Αμπελόκηποι, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, ΚΥ Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Συμβουλές για αποφυγή προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης


 Όταν μιλάμε για τη σπονδυλική στήλη η έκφραση «για μια ζωή» μπορεί να εννοηθεί με δύο τρόπους, εξίσου σωστούς και σημαντικούς.

Ο πρώτος είναι ο κυριολεκτικός, καθώς η σπονδυλική μας στήλη καλείται να στηρίξει ολόκληρο το σώμα μας σε κάθε ενέργεια ή δραστηριότητα: όταν κινούμαστε, όταν σηκώνουμε βάρη, όταν αθλούμαστε και όταν στεκόμαστε για ώρα και αυτό «για μια ζωή».

Ο δεύτερος είναι ο μεταφορικός. Το «για μια ζωή» αναφέρεται στην πρόληψη, στην καλή κατάσταση της σπονδυλικής στήλης, στην υγεία της: «πρόσεχε για να έχεις». Αν το πρώτο «για μια ζωή», δηλαδή η διάρκεια, είναι δεδομένο, πώς θα επιτύχουμε το δεύτερο, δηλαδή την καλή κατάσταση;
Στο παραπάνω ερώτημα απαντά ο κ. Παντελής Σταυρινού, Διευθυντής Νευροχειρουργός στο
Metropolitan Hospital, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολωνίας, στη Γερμανία, ο οποίος εξηγεί τα σοβαρά προβλήματα που μπορούν να προκύψουν στη σπονδυλική στήλη από καθημερινές δραστηριότητες -από την εργασία, μέχρι τον τρόπο που κοιμόμαστε- και πως μπορούμε να αποφύγουμε ή να μειώσουμε την επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης.

Καλή στάση σώματος

Ένας από τους πιο εύκολους και αποτελεσματικούς τρόπους να προστατέψουμε τη σπονδυλική μας στήλη είναι να διατηρούμε καλή στάση σώματος. Η σπονδυλική στήλη έχει τρεις καμπύλες: στον αυχένα, στον θώρακα και στη μέση. Η σωστή ισορροπία ανάμεσα σ' αυτές τις καμπύλες βοηθά το κέντρο βάρους μας να παραμένει ιδανικό, αποφορτίζοντας έτσι συνδέσμους και μυς. Το αντίθετο συμβαίνει όταν η στάση του σώματος είναι λάθος.

Οι μύες αναγκάζονται να «δουλεύουν» παραπάνω, προκειμένου να «κρατήσουν» το σώμα μας και η σπονδυλική μας στήλη φορτίζεται υπερβολικά. Μερικά κλασικά λάθη που κάνουμε είναι το να καμπουριάζουμε μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή ρίχνοντας τον αυχένα μπροστά και σηκώνοντας το κεφάλι όρθιο ή το να «κρεμάμε» τους ώμους μας.