Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022

Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς για την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων στον αυτοκινητόδρομο Ιόνια Οδό

 


Η Νέα Οδός, ενημερώνει τους οδηγούς για την εκδήλωση έκτακτων καιρικών φαινομένων στον αυτοκινητόδρομο Ιόνια Οδό και ειδικότερα από τον Ανισόπεδο Κόμβο Εγνατίας έως τον Ανισόπεδο Κόμβο Αβγού όπου σημειώνονται έντονες χιονοπτώσεις.

Η Νέα Οδός, έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διαχείριση των φαινομένων και  το σύνολο των ανθρώπων και του μηχανισμού μας, βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα.

 Για τους οδηγούς που θα πρέπει να ταξιδέψουν, συνιστούμε για λόγους ασφαλείας:

Να ενημερωθούν πριν ξεκινήσουν το ταξίδι τους για τον καιρό και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, καλώντας την Τηλεφωνική Εξυπηρέτηση Πελατών στο 2641 306 306.

Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους.

Να διαθέτουν επαρκή ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ του οχήματός τους.

Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης να καλούν το 1075

Υπενθυμίζουμε ότι χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ), πρέπει να γίνεται μόνο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, ενώ αναλυτικές συμβουλές οδικής ασφάλειας, είναι στη διάθεσή σας και εδώ. Πληροφορίες για τους Χώρους Προσωρινής Στάθμευσης και τους Σταθμούς Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών στους αυτοκινητοδρόμους που λειτουργούμε συντηρούμε και διαχειριζόμαστε,  μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κλείνοντας παρακαλούμε όλους τους οδηγούς να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις της Τροχαίας που είναι και η καθ ‘ υλην αρμόδια για τη διαχείριση της κυκλοφορίας.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

 


Ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του σε δύο περιπτώσεις

Στο πλαίσιο προανάκρισης που ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας, συνελήφθη σήμερα το πρωί (16-02-2022) στην Άρτα ημεδαπός, ο οποίος κατηγορείται για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, χθες το μεσημέρι σε περιοχή της Άρτας, ο κατηγορούμενος, με προτάσεις που απηύθυνε σε ανήλικη, πρόσβαλε την αξιοπρέπειά της στο πεδίο της γενετήσιας ζωής.

Επιπλέον, καταγγέλθηκε ότι προ δεκαημέρου, ο κατηγορούμενος είχε προβεί σε παρόμοια πράξη σε βάρος και άλλης ανήλικης σε περιοχή της Άρτας.

Από την αστυνομική έρευνα ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του και ακολούθως αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας τον εντόπισαν και τον συνέλαβαν.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

EΟΔΥ: Ογδόντα δυο θάνατοι σήμερα, 19.509 νέα κρούσματα

 


42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα δυο θάνατοι σήμερα 19.509, νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 19.509, εκ των οποίων 42 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 2.235.920 (ημερήσια μεταβολή +0.9%), εκ των οποίων 49.7% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 373 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.186 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.99 (95% ΔΕ: 0.92 - 1.06).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 82, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 25.001 θάνατοι.

Το 95.0% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 485 (62.7% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 86.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 364 (75.05%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 121 (24.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.164 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 448 (ημερήσια μεταβολή +30.61%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 394 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 35 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Προανάκριση διενεργείται για ηλικιωμένη που εντοπίστηκε χωρίς αισθήσεις εντός οικίας στα Ιωάννινα

 


Χωρίς αισθήσεις εντοπίστηκε ηλικιωμένη εντός οικίας, στην οποία βρέθηκαν εμφανή στοιχεία προηγηθείσας πυρκαγιάς, στα Ιωάννινα όταν ειδοποιήθηκε η Υπηρεσία μας κατά τις πρωινές ώρες σήμερα.

Για το ανωτέρω περιστατικό, ενημερώθηκαν οι αρμόδιες αρχές, ενώ προανάκριση διενεργεί το αρμόδιο ανακριτικό τμήμα.

Δήμος Πωγωνίου: Υποβλήθηκε πρόταση χρηματοδότησης του έργου «Αγροτική Οδοποιία Κοινοτήτων Καλπακίου – Βροντισμένης Δήμου Πωγωνίου»

 


Έμπρακτη στήριξη στον πρωτογενή τομέα δίνει ο Δήμος Πωγωνίου υλοποιώντας και σχεδιάζοντας κομβικά  έργα αγροτικής οδοποιίας για τη βελτίωση πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Ο Δήμος, υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης του έργου «Αγροτική Οδοποιία Κοινοτήτων Καλπακίου – Βροντισμένης Δήμου Πωγωνίου», μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για υποβολή αιτήσεων στήριξης του Μέτρου 4, Υπομέτρου 4.3., Δράσης 4.3.4. του ΠΑΑ 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 500.000€ με Φ.Π.Α., αφορά δύο υφιστάμενες οδούς αγροτικής οδοποιίας και προβλέπει εργασίες σε όλο το μήκος τους με βελτίωση του οδοστρώματος και ασφαλτόστρωση δύο τμημάτων αγροτικών οδών και συγκεκριμένα των αγροτικών οδών από γέφυρα Βελλάς προς Χρυσόρραχη και από Βροντισμένη (γέφυρα Αρετής) προς Παρακάλαμο.

«Με στρατηγικές παρεμβάσεις στηρίζουμε την παραγωγή και τους ανθρώπους της. Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί οικονομικό πυλώνα και ο Δήμος Πωγωνίου συμβάλει με κάθε τρόπο στην στήριξή του» δήλωσε ο Δήμαρχος κ. Κων/νος Καψάλης.

Τριάντα δυο παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Συνεχίστηκαν και χθες οι εντατικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 15 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 56.600 έλεγχοι, από τους οποίους οι 23.803 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 384 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις. Παράλληλα, επιβλήθηκαν και 13 πρόστιμα για παραβίαση του αντικαπνιστικού νόμου.

Αναλυτικά οι έλεγχοι και τα αποτελέσματα:

324 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 321 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

67 στην Αττική,

66 στη Θεσσαλονίκη,

32 στην Ήπειρο,

26 στην Κεντρική Μακεδονία,

25 στα Ιόνια Νησιά,

20 στην Πελοπόννησο,

18 στο Βόρειο Αιγαίο,

17 στη Δυτική Ελλάδα,

14 στη Στερεά Ελλάδα,

13 στο Νότιο Αιγαίο,

 8 στη Θεσσαλία,

 8 στην Κρήτη,

 5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και

 5 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 100.305 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 96.776 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.529 των 150 ευρώ.

2 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.661 ομοειδείς παραβάσεις

57 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 10.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 30ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 2 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες,

- 900 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και από 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστήματος,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο, ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση 8 πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και από 300 ευρώ πρόστιμο στους πελάτες,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο, ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κρήτη, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και πελάτες καταστημάτων.

Στη Θεσσαλονίκη, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στη Θεσσαλία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στην Πελοπόννησο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη καταστήματος.

Στη Στερεά Ελλάδα, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 31.605 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.999 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (PassengerLocatorForm) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 590 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ξεκινάει τη λειτουργία του το «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες»

 


Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Ξεκινάει σήμερα τη λειτουργία της η νέα Μονάδα στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», που θα υλοποιεί τις στρατηγικές και δραστηριότητες του «Κέντρου Καινοτομίας για τις Γυναίκες» (#GIL4W). Το #GIL4W (Greek Innovation lab for Women – Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες) που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, Μαρίας Συρεγγέλα, στοχεύει στην υποστήριξη και προώθηση των θεμάτων έρευνας, καινοτομίας και επιχειρηματικότητας των γυναικών στην Ελλάδα.

Το «Κέντρο Καινοτομίας για τις Γυναίκες» αποτελεί μια σύμπραξη 20 φορέων, Υπουργείων, Ερευνητικών Κέντρων, Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων, Επιμελητηρίων και του ιδιωτικού τομέα. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον υφυπουργό Χρίστο Δήμα και υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, η διακριτή Μονάδα στο Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά» έχει ως αποστολή την υποστήριξη και πραγμάτωση των στόχων και των στρατηγικών της σύμπραξης πανελλαδικά.

3η Φάση Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών: Τι να κάνετε όσοι δεν έχετε απογραφεί

 


Την τρίτη και τελευταία φάση της συλλογής των δεδομένων της «Απογραφής Πληθυσμού-Κατοικιών 2021» ανακοινώνει η ΕΛΣΤΑΤ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τη χρονική περίοδο από την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022 έως τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022, όσοι δεν μπόρεσαν, για οποιονδήποτε λόγο, να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά ή να απογραφούν από τον Απογραφέα της περιοχής τους με τη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης, θα έχουν τη δυνατότητα να απογραφούν είτε ηλεκτρονικά είτε διά ζώσης.

Υπογραμμίζεται ότι η πλειονότητα των πολιτών και κατοίκων της Χώρας έχουν ήδη απογραφεί επιλέγοντας κατά βάση να αυτοαπογραφούν ηλεκτρονικά και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου και επεξεργασίας των συλλεχθέντων στοιχείων. 

Τρόπος διενέργειας:

Ο πολίτης εισέρχεται στην ιστοσελίδα της ΕΛΣΤΑΤ www.statistics.gr και καταχωρεί στην ειδική εφαρμογή τον ταχυδρομικό κώδικα και τη διεύθυνση της κατοικίας του. Στη συνέχεια είναι διαθέσιμες για την απογραφή του οι εξής επιλογές:

Ηλεκτρονική Αυτοαπογραφή

• Ο ενδιαφερόμενος πολίτης λαμβάνει από την εφαρμογή νέο «Μοναδικό Κωδικό Απογραφής» που αντιστοιχεί στην κατοικία του. Με τον τελευταίο και τον κωδικό του στο taxisnet μπορεί μέσω της ψηφιακής πύλης του δημοσίου τομέα www.gov.gr να απογράψει την κατοικία και όλα τα μέλη του νοικοκυριού του. Με την οριστική υποβολή του ερωτηματολογίου, ο πολίτης λαμβάνει Βεβαιωτικά Απογραφής.

ΟΜΑΔΑ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΩΝ ΚΑΙ ΑΜΒΥΚΟΥΧΟΥΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Το τσίπουρο είναι Εθνικό ποτό, είναι παράδοση

 


Το τσίπουρο είναι Εθνικό ποτό, είναι παράδοση. 

Σαν τέτοιο μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγής στην πατρίδα μας. 

Το κυριότερο όμως εκτός από Εθνικό ποτό είναι και ένα μεγαλύτερο η μικρότερο εισόδημα για κάθε αγρότη, που έχει και καλλιεργεί, ένα μικρό ή ένα μεγαλύτερο αμπέλι. 

ΕΚΦΡΑΖΟΥΜΕ Την έντονη ανησυχία μας για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στην αμπελοκαλλιέργεια η αλλαγή της ονομασίας του «τσίπουρου» που παράγουμε, το οποίο θα πρέπει σύμφωνα με το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών να το διαθέτουμε πλέον ως «παραδοσιακό απόσταγμα διήμερων».

Οι αμβυκούχοι αμπελοκαλλιεργητές του  Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, τονίζουν ότι το τσίπουρο και η παραγωγή του με τον παραδοσιακό τρόπο στην περιοχή, αποτελεί πολιτισμικό κεφάλαιο και σημαντική διέξοδο για την απορρόφηση της σταφυλικής παραγωγής.

Αν δεν διατηρηθεί η ονομασία, ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για το μέλλον της αμπελοκαλλιέργειας, με συνέπειες στην τοπική οικονομία.                                                     

Από το έτος 1917 οι αμπελουργοί και του Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ μετά από την ιστορική απόφαση του Ελευθέριου Βενιζέλου απέκτησαν το δικαίωμα να παράγουν το ΤΣΙΠΟΥΡΟ.

Το δικαίωμα αυτό δόθηκε στους Αμπελοκαλλιεργητές για την κάλυψη των προσωπικών τους αναγκών και την ενίσχυση του εισοδήματος τους.

Πρέπει λοιπόν το παραδοσιακό προϊόν των αμπελουργών να συνεχίσει να ονομάζεται ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ή ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΔΙΗΜΕΡΩΝ

Η όποια άλλη ονομασία του αποτελεί προσβολή και κλοπή και δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλον, εκτός από τους βιομηχανικούς παραγωγούς. 

 Απορρίπτεται το εκβιαστικό δίλλημα αλλαγή ονομασίας ή τίποτα. Είναι απαράδεκτο στα πλαίσια μιας πολιτείας Ισονομίας και ίσης αντιμετώπισης των πολιτών. 

Αυτονόητα και αδιαπραγμάτευτα διατηρείται το όνομα Παραδοσιακό τσίπουρο. 

Διεκδικούνται όσα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2020/1151. 

 

ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ & ΑΜΒΥΚΟΥΧΟΙ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΘΕΑΤΡΟ ACTINA: Τελευταίες παραστάσεις για το μονόλογο Ακόνιτο και την τριλογία ΘΗΛΙΑ

 


Τελευταίες παραστάσεις για το μονόλογο Ακόνιτο και την τριλογία ΘΗΛΙΑ. Το παζλ για την έμφυλη βία και την γυναίκα συμπληρώνεται και με τους τρεις μονολόγους.

Στο Θέατρο Actina τέσσερις μέρες πέντε παραστάσεις της τριλογίας ΘΗΛΙΑ που έγραψε η Χάρις Μέγα και σκηνοθέτησε η Αθηνά Τσικνιά. Αρχίζουμε με το “Δύο μπλε ένα ροζ”, που ερμηνεύει η Στέλλα Κατσαρού, την Παρασκευή 18/2 στις 21:15΄. Την σκυτάλη παίρνει το “Ακόνιτο”, που ερμηνεύει η Τάνια Παλαιολόγου, με δύο παραστάσεις το Σάββατο 19/2  στις 19:00΄ & 21.00΄ και Κυριακή 20/2 στις 18:30΄. Και τέλος “Το γράμμα”, που ερμηνεύει η Γιολάντα Καπέρδα, τη Δευτέρα 21/2 στις 21:15΄.

Λίγα λόγια για την “ΘΗΛΙΑ”

Τρεις γυναίκες , τρεις ιστορίες, τρεις δολοφονίες, ένας στόχος…ο σύζυγος!

Τρεις μονόλογοι για την έμφυλη βία που πλέκονται από το ίδιο νήμα και δένονται πάνω στην ίδια κατάληξη. Τρεις γυναίκες τόσο διαφορετικές μα οι εμπειρίες τους συγκλίνουν, σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί η κακοποίηση κάθε μορφής. Καταφέρνουν να σταθούν στα πόδια τους για πρώτη φορά, επί σκηνής, μαρτυρούν την ζωή τους και φωτίζουν μπρος στα έκπληκτα μάτια μας τις μαύρες σκιές της. Μοιράζονται τις βαθύτερες σκέψεις τους και ζητούν δικαίωση.

Στο μονόλογο ”Ακόνιτο” το δηλητήριο μοιάζει να είναι η ιδανική λύση στα μάτια της  ηρωίδας. Ένα δηλητήριο που χρησιμοποιείται και ως φάρμακο, είναι αυτό ακριβώς που έψαχνε. Ήθελε να εκδικηθεί, νόμιζε ότι σκοτώνοντας τον άντρα της θα έπαιρνε τη ζωή της πίσω. Μια ζωή μίζερη γεμάτη στερήσεις, βία και απαγορεύσεις. Τα είχε σχεδιάσει όλα τέλεια ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε, γιατί η πραγματικότητα πολλές φορές είναι πιο δραματική και από το πιο σκληρό σενάριο!

Στο μονόλογο “Το γράμμα”  μια γυναίκα που έρχεται να μας μιλήσει για τα μαρτυρικά χρόνια που πέρασε στα χέρια του Αντρέα, του άντρα που αναγκάστηκε να παντρευτεί. Σε ένα  ορεινό χωριό, στα μέσα περίπου του προηγούμενου αιώνα, είχε να παλέψει τόσο με τη σκληρή καθημερινότητα όσο και με  τη βίαιη συμπεριφορά ενός άντρα που με πείσμα διεκδίκησε να τη στεφανωθεί.

Στο μονόλογο “Δυο μπλε ένα ροζ” έχουμε μια γυναίκα σε μεγάλη σύγχυση. Παράφορα ερωτευμένη με τον άντρα της, παράβλεπε τα σημάδια, δικαιολογούσε ύποπτες συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να αργήσει πολύ να καταλάβει ποιος ήταν στην πραγματικότητα αυτός που παντρεύτηκε.

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:

ΈΝΑΡΞΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

           Το “Ακόνιτο” Σάββατο 19/2 στις 19:00΄ & 21.00΄ και Κυριακή 20/2 στις 18:30΄

           “Το γράμμα” Δευτέρα 21/2 στις 21:15΄

           Το “Δύο μπλε ένα ροζ” Παρασκευή 18/2 στις 21:15΄

Διάρκεια: 50 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου 8€

Εισιτήρια: Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης & Βιβλιοχαρτοπωλείο Μωβ Κουκουβάγια & Θέατρο Actina & viva

link εισιτηρίων:  https://www.viva.gr/tickets/theater/akonito-tis-trilogias-thilia/

https://www.viva.gr/tickets/theater/to-gramma-tis-trilogias-thilia/

https://www.viva.gr/tickets/theater/dyo-ble-ena-roz-tis-trilogias-thilia/

Τοποθεσία: Θέατρο Actina

Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8

Πληροφορίες-κρατήσεις: 6974865401

Παραγωγή: Θέατρο Actina

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνοθσεία: Αθηνά Τσικνιά

Κείμενα & μουσική: Χάρις Μέγα

Το μονόλογο “Δύο μπλε ένα ροζ” ερμηνεύει η Στέλλα Κατσαρού και συμμετέχει η Δέσποινα Ναυρόζογλου

Tο μονόλογο “Ακόνιτο” ερμηνεύει η Τάνια Παλαιολόγου

Το μονόλογο “Το γράμμα” ερμηνεύει η Γιολάντα Καπέρδα

Σκηνικά-κοστούμια: Μαγδαληνή Γιωτάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Νέτης – Αθηνά Τσικνιά

Κατασκευή σκηνικού: Άκης Μάστακας

Κατασκευή κοστουμιού: Φόνη Βραζέλη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ράδης

Σχεδιασμός αφίσας: Μιχάλης Ρέκατας

video promo: Κωστής Εμμανουηλίδης

Το Θέατρο λειτουργεί σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα. Κατά την είσοδο των θεατών στους χώρους, θα γίνεται έλεγχος των απαραίτητων πιστοποιητικών καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας. Η μάσκα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους του θεάτρου. 

ΘΕΑΤΡΟ ACTINA - Αθηνά Τσικνιά

Ταχυδρομική διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8, Ιωάννινα, 45221

www.theatroactina.gr  / Ηλεκτρονική διεύθυνση: info@theatroactina.gr  / tsika-tsika@hotmail.com

Τηλ. Επικοινωνίας: 6974865401 / Facebook: Θέατρο Actina / Instagram: theatroactina    

Περιφέρεια Ηπείρου: Εκπαιδευτικά σεμινάρια σε παραδοσιακές χειροτεχνικές πρακτικές

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου προσκαλεί χειροτέχνες, καλλιτέχνες και φοιτητές της σχολής Καλών Τεχνών  να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια με θέμα «Αναλογικές και ψηφιακές τεχνολογίες σε παραδοσιακές χειροτεχνικές πρακτικές».

Η παραπάνω δράση εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου “Creative@Hubs: Holistic networking of creative industries via hubs” Interreg Greece-Italy, και έχει ως στόχο το σχεδιασμό και την παραγωγή νέων αντικειμένων – ενθυμημάτων  βασισμένα στον πολιτισμό και στην ιστορία της Ηπείρου καθώς και τη δημιουργία ενός συνεργατικού δημιουργικού πολιτιστικού κόμβου (hub).

Τα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα καλύψουν:

· θέματα σχεδιασμού, με ανάλυση κι επεξεργασία παραδοσιακών μοτίβων

· θέματα υλοποίησης, με χρήση παραδοσιακών εργαλείων αλλά και ψηφιακών (3d scanning, 3d printing, virtual reality)

· θέματα branding, δημιουργία αναγνωρίσιμου σχεδιαστικού προφίλ

Η διοργάνωση και η υλοποίηση τους θα γίνει από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τους συνεργαζόμενους καθηγητές.

Τόπος διεξαγωγής θα είναι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Επιστημονικά υπεύθυνος είναι ο κ, Ξενοφών Μπήτσικας, Kαθηγητής Σχολής Καλών Τεχνών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι συμμετοχές των ενδιαφερομένων να αποστέλλονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση xbitsika@uoi.gr  και να συνοδεύονται από βιογραφικό σημείωμα έως τις 28/02/2022.

Πληροφορίες: κα Σοφία Τριάντου, Περιφέρεια Ηπείρου,          

Τηλ. Επικοινωνίας: 2651364355. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

ΕΡΤ3: «Η γενιά των 17» – «Στόχος 5: Ισότητα των Φύλων» την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου, στις 12:00

 


«Η γενιά των 17»

«Στόχος 5: Ισότητα των Φύλων»

Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2022 στις 12:00

Η νέα σειρά ωριαίων εκπομπών «Η Γενιά των 17» με θέμα τους 17 Παγκόσμιους Στόχους των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιώσιμη Ανάπτυξης έως το 2030, παραγωγής ΕΡΤ3 2021, περνά στον 5ο Στόχο «Ισότητα των Φύλων» στο καινούριο επεισόδιο που θα προβληθεί αυτήν την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2022, στις 12 το μεσημέρι.

Η εκπομπή συναντάει τη 19χρονη Μαρία Κοκκάλα, φοιτήτρια marketing στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ), εργαζόμενη, ακτιβίστρια και αθλήτρια του καράτε. Σε μια εποχή που οι μισές γυναίκες του πλανήτη δεν έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν για το σώμα τους, που από τα κέντρα εξουσίας απουσιάζει το θηλυκό φύλο και που μόνο 10 χώρες παγκοσμίως έχουν επιτύχει την ουσιαστική ισότητα φύλων, η Μαρία μιλά για τη στιγμή που κατάλαβε ότι και εδώ, στην Ελλάδα, υπάρχουν διακρίσεις. Καταθέτει τις αγωνίες, τις ιδέες, τις ελπίδες της και συναντά τη Mira, για να ακούσουν ραπ, να συζητήσουν για μουσική, ανδροκρατία και δυνατές φωνές.

Σε αυτό τον στόχο – τον πιο προσωπικό μέσα στη Ατζέντα 2030 – ανακαλύπτουμε πώς η έμφυλη ταυτότητα και ανισότητα επηρεάζουν τις κοινωνίες, το περιβάλλον και τελικά, την αειφορία μας.

Εκπαιδευτικά βίντεο για το κοινό από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες

 

Μια σειρά από ενδιαφέροντα βίντεο κινουμένων σχεδίων δημοσίευσε πρόσφατα η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες (ΕΕΝ) με στόχο την εκπαίδευση του κοινού σε θέματα Νευροεπιστημών. Με διασκεδαστικό και κατανοητό τρόπο, μέσα από τα ολιγόλεπτα αυτά βίντεο παρουσιάζεται η γνώση που έχει συσσωρευτεί από την πολύχρονη έρευνα που πραγματοποιούν μέλη της ΕΕΝ σχετικά με τη λειτουργία της μνήμης, τους τρόπους με τους οποίους το στρες επηρεάζει τη μνήμη, τις διαφορές και τις ομοιότητες στη δομή και λειτουργία ανάμεσα στον γυναικείο και ανδρικό εγκέφαλο, την ανθρώπινη συμπεριφορά και τους τρόπους που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις συνήθειες μας, την επίδραση του περιβάλλοντος και των γονιδίων στη διαμόρφωση του εγκεφάλου και της συμπεριφοράς καθώς και την ερμηνεία διαφόρων θεμάτων που άπτονται στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Η Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες είναι ένα μη κερδοσκοπικό επιστημονικό σωματείο που εδρεύει στην Πάτρα. Μέλη της ΕΕΝ είναι επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και εργάζονται σε θέματα σχετικά με το νευρικό σύστημα.
Η ΕΕΝ στοχεύει στην προώθηση της εκπαίδευσης στις Νευροεπιστήμες, της γνώσης γύρω από το νευρικό σύστημα αλλά και των ασθενειών που το προσβάλλουν, καθώς και του ρόλου που παίζει αυτό στη διαμόρφωση της συμπεριφοράς. Επιπλέον, σημαντικός στόχος της ΕΕΝ είναι η ενημέρωση του κοινού για τις εφαρμογές και τις θεωρητικές προεκτάσεις της σύγχρονης έρευνας στις Νευροεπιστήμες.

«Η έρευνα πάνω στον εγκέφαλο αναπτύσσεται διαρκώς και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει άλματα προόδου, αν και ακόμη υπάρχει πολύς δρόμος για την πλήρη κατανόηση της λειτουργίας του εγκεφάλου και τη θεραπεία νευροψυχιατρικών ασθενειών», αναφέρει η κ. Κυριακή Σιδηροπούλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, συνεργαζόμενη ερευνήτρια στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και πρώην Πρόεδρος της ΕΕΝ και συνεχίζει λέγοντας ότι «η ΕΕΝ στοχεύει με διάφορες δράσεις της να παρουσιάζει και να προωθεί με απλό και κατανοητό τρόπο τη γνώση που δημιουργείται από την έρευνα στο ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παραγωγή των παραπάνω βίντεο που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο διαδικτυακό συνέδριο της ΕΕΝ που πραγματοποιήθηκε 8-10 Οκτωβρίου 2021 και είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο. Η προσπάθεια αυτή της ΕΕΝ δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την χρηματοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα στον Εγκέφαλο (IBRO), της εταιρείας Genesis και της FENS (Federation of European Neuroscience Societies) καθώς και της DANA Foundation», καταλήγει η κυρία Σιδηροπούλου.

Τα βίντεο τα οποία έχουν μεταγλωττιστεί και στην Αγγλική γλώσσα μπορείτε να τα δείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες και στο κανάλι της Εταιρείας στο YouTube.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου

 


Την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας-ISO BOX, 08:30-15:30

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 08:30-15:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δημαρχείο Κόνιτσας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ.Βενιζέλου 20, 09:00-14:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Καναλακίου, Καναλάκι, 09:00-11:00.

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, Πάργα, 11:30-13:00.

Οι ενδοκρινικές συνέπειες της ορμονικής θεραπείας για τον καρκίνο του μαστού

 


Η ορμονική (αντι-οιστρογονική) θεραπεία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης του ορμονοευαίσθητου καρκίνου του μαστού, που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 70% όλων των καρκίνων του μαστού.

Πολλές γυναίκες μετά τη μαστεκτομή υποβάλλονται σε ορμονική θεραπεία, η οποία συνήθως διαρκεί αρκετά χρόνια. Στόχος της είναι να μηδενισθεί η παραγωγή οιστρογόνων, ώστε να μειωθούν οι υποτροπές της νόσου και να αυξηθεί το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών.

Όπως εξηγούν ειδικοί από την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία, η ορμονική θεραπεία στερεί παντελώς τις γυναίκες από την ευεργετική δράση των οιστρογόνων, τα οποία παράγονται κυρίως από τις ωοθήκες αλλά και από άλλους ενδοκρινείς αδένες ή ιστούς. Αυτό μπορεί μεν να είναι σωτήριο όσον αφορά την αντιμετώπιση του καρκίνου, αλλά έχει ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες.

Ειδικά στις γυναίκες στις οποίες παρουσιάζεται καρκίνος του μαστού ενώ έχουν ακόμα έμμηνο ρύση, η ορμονική θεραπεία με τη χρήση ειδικών φαρμάκων (των GnRH αναλόγων) διακόπτει απότομα την παραγωγή ορμονών από τις ωοθήκες. Αυτό οδηγεί σε ωοθηκική ανεπάρκεια, υπογοναδισμό και πρώιμη εμμηνόπαυση με όλα τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν όπως εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη και αύξηση του σωματικού βάρους.

Είναι προφανές ότι η στέρηση των οιστρογόνων μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα των ασθενών και να δυσκολέψει τη ζωή τους. Δυστυχώς οι ανεπιθύμητες ενέργειες της ορμονοθεραπείας δεν γίνονται ανεκτές από κάποιες ασθενείς και αυτό μπορεί να οδηγήσει στη μη συμμόρφωση στη θεραπεία ή και σπανιότερα στη διακοπή της.