Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Συμμετοχή στη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 16 Μάρτη

 


Όλες και Όλοι στη Γενική Απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και στις κινητοποιήσεις των συνδικάτων.

Διαδηλώνουμε απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη που οδήγησαν στην πρωτοφανή τραγωδία στα Τέμπη. Απαιτούμε να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη και να αποδοθούν οι ευθύνες ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν τόσο άδικα.

Στηρίζουμε τον αγώνα των συνδικάτων για να μαθευτεί όλη η αλήθεια για την τραγωδία και να μπει τέλος στις πολιτικές που οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση των συγκοινωνιών, της ασφάλειας, των εργασιακών σχέσεων και συνολικά των δημόσιων αγαθών.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους στον σιδηρόδρομο και τα σωματεία τους που πρωτοστατούν στην απεργιακή κινητοποίηση στο Σύνταγμα την Πέμπτη 16/3. Οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο μήνες τώρα προειδοποιούσαν για την πλήρη διάλυση και τους κινδύνους που υπήρχαν και σήμερα βρίσκονται σε συνεχείς απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας ασφάλεια στους σιδηρόδρομους και προστασία των εργαζομένων και ολόκληρης της κοινωνίας:

Πέμπτη 16/3 ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ  11:00 π.μ.

Εξιχνιάστηκαν δύο υποθέσεις διάρρηξης σε αποθήκη, σε περιοχή των Ιωαννίνων

 


Εξιχνιάστηκαν από το Αστυνομικό Τμήμα Δωδώνης Ιωαννίνων δύο υποθέσεις διάρρηξης σε αποθήκη, οι οποίες έγιναν το τελευταίο πεντάμηνο σε περιοχή των Ιωαννίνων.

Ειδικότερα, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία (3) ημεδαπών, που κατηγορούνται για κλοπή και ενός ακόμη, που κατηγορείται για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος.

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε, οι (3) κατηγορούμενοι, παραβίασαν δύο φορές αποθήκη, από όπου αφαίρεσαν πλήθος διάφορων αντικειμένων (εργαλεία, ανταλλακτικά αυτοκινήτων κτλ), συνολικής αξίας περίπου -3.200- ευρώ.

Μέρος των κλοπιμαίων βρέθηκε και κατασχέθηκε ύστερα από έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε επιχείρηση ανακύκλωσης μετάλλων σε περιοχή των Ιωαννίνων, ιδιοκτησίας του τέταρτου κατηγορούμενου, όπου τα είχαν πουλήσει οι τρεις πρώτοι.

Τα ανευρεθέντα αντικείμενα αποδόθηκαν στον ιδιοκτήτη τους, ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Τέλος τα μέτρα για τον Covid-19


Ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε το τέλος των μέτρων για τον κορονοϊό, με εξαιρέσεις στα νοσοκομεία, αλλά και στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Η δήλωση του Θάνου Πλεύρη: «Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων το Υπουργείο Υγείας εισηγήθηκε την άρση των μέτρων που ισχύουν έναντι της Covid-19 με εξαίρεση στις δημόσιες και ιδιωτικές υγειονομικές δομές και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Η εισήγηση έγινε αποδέκτη από την Επιτροπή και αναμένεται η άρση των μέτρων.

Παραμένει ωστόσο η ανάγκη προστασίας ευάλωτων ομάδων έναντι της Covid-19 και για το λόγο αυτό συνιστάται η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, ο επικαιροποιημένος εμβολιασμός και η λήψη αντιικής θεραπείας για όσους νοσούν».

Έρχεται τέλος στην 5ημερη αναρρωτική άδεια -μόνο μέσω από ένα rapid test από φαρμακείο-.

Επιπλέον καταργούνται οι μάσκες παντού και ΜΜΜ -εκτός από νοσοκομεία-, αλλά και οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι δεν θα χρειάζεται πλέον να κάνουν rapid ή μοριακό τεστ κάθε βδομάδα.

Πού παραμένουν τα μέτρα covid-19

Νοσοκομεία και Μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων

Kέντρα χρονίως πασχόντων

Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ)

Ιωάννινα: Συνελήφθησαν τρεις γυναίκες για υπόθεση ληστείας

 


Συνελήφθησαν χθες (13-03-23) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων και του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων τρεις γυναίκες  για υπόθεση ληστείας.  

Ειδικότερα, σε βάρος τους εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, με την οποία καταδικάστηκαν σε ποινή κάθειρξης (6) ετών εκάστη για -κατά περίπτωση- ληστεία και συνέργεια σε ληστεία.

Σημειώνεται ότι, οι παραπάνω πράξεις είχαν τελεστεί τον Αύγουστο του 2019 σε βάρος υπερήλικα στα Ιωάννινα, από την κατοχή του οποίου είχε αφαιρεθεί με άσκηση σωματικής βίας το χρηματικό ποσό των -5.000- ευρώ.

Οι συλληφθείσες θα οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.  

Ιωάννινα: Σύμβαση για την αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στη Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου

 


Η σύμβαση για την αναβάθμιση οδικών και λοιπών υποδομών στην Δημοτική Ενότητα Μπιζανίου υπογράφηκε σήμερα και έτσι το έργο μπορεί να περάσει στο στάδιο της υλοποίησης.

Ο προϋπολογισμός της παρέμβασης ανέρχεται στις 350 χιλιάδες ευρώ.

Το έργο αφορά́ στην κατασκευή́, βελτίωση αναβάθμιση, διαμόρφωση και συντήρηση κυρίως του οδικού́ δικτύου αλλά́ και των κοινοχρήστων χώρων στις περιοχές των Κοινοτήτων της Δημοτικής Ενότητας Μπιζανίου του Δήμου Ιωαννιτών. Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται να γίνουν εργασίες στις Κοινότητες Πεδινής, Αμπελιάς, Νέο Μπιζάνι, Κοσμηράς, Ασβεστοχώρι, Κόντσικας, Μανολιάσας.

Σύμφωνα με την μελέτη του έργου μεταξύ άλλων προβλέπονται:

• Γενικές εκσκαφές για την κατασκευή́ της κάθε οδού́ και των τεχνικών της.

• Κατασκευή́ κρασπεδορείρθρων , Κατασκευή́ τοιχίων αντιστήριξης,

• Κατασκευή́ ασφαλτικής στρώσης κυκλοφορίας στις οδούς παρέμβασης

Εξιχνιάστηκε κλοπή από σπίτι ηλικιωμένης σε περιοχή της Άρτας

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή που έγινε σε περιοχή της Άρτας το πρωί της 29-11-2022 και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ενός άνδρα.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος, προσποιούμενος υπάλληλο της Δ.Ε.Η., εισήλθε σε σπίτι ηλικιωμένης με την πρόφαση επικείμενης διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και αφαίρεσε χωρίς να γίνει αντιληπτός από το πορτοφόλι της το χρηματικό ποσό των -200- ευρώ.

Η δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Mαρία Kεφάλα: Ημερίδα με θέμα «O ρόλος των Κοινοβουλίων στην προαγωγή της έμφυλης ισότητας μέσω της τεχνολογίας»

 


Η Διακοινοβουλευτική Ένωση (Inter-ParliamentaryUnion) στο πλαίσιο της 67ης Συνόδου της Επιτροπής για το Καθεστώς των Γυναικών (CommissionontheStatusofWomen/CSW67) πραγματοποίησε, στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ημερίδα με θέμα: "O ρόλος των Κοινοβουλίων στην προαγωγή της έμφυλης ισότητας μέσω της τεχνολογίας" (TheroleofParliamentsinadvancinggenderequalitythroughtechnology). Στη συζήτηση συμμετείχαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των 193 κρατών-μελών του Οργανισμού και εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών. 

Το Ελληνικό Κοινοβούλιο εκπροσώπησε η Βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Από τις εργασίες της φετινής Διακοινοβουλευτικής Ένωσης συγκρατούνται οι εξής θεματικές: α) Ο ρόλος της τεχνολογίας στη διευκόλυνση των εργασιών των εθνικών Κοινοβουλίων, ιδιαίτερα όπως αυτός αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, β) Η θέση των γυναικών στη νομοθετική διαδικασία και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός των εθνικών Κοινοβουλίων, γ) Ο ρόλος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως πρόκληση στο κοινοβουλευτικό έργο των γυναικών, και δ) Ο ρόλος των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας και δη, της τεχνητής νοημοσύνης.  

ΕΜΥ: Επιδείνωση καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών

 


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το προβλέπεται ο καιρός να παρουσιάσει στη χώρα μας επιδείνωση από αύριο Τετάρτη (15-03-2023) έως και το μεσημέρι της Παρασκευής (17-03-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, πιθανώς από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.

Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Α. Αύριο Τετάρτη (15-03-2023)

α) από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στη δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

β) από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα.

Β. Την Πέμπτη (16-03-2023)

α) μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου

β) από το μεσημέρι κατά διαστήματα στις Κυκλάδες και την Κρήτη

γ) στα Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί και ξανά από το απόγευμα.

Γ. Την Παρασκευή (17-03-2023) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την εξέλιξη του καιρού στα τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr ) και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS).

23η αγωνιστική την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στη Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, εντός η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Π.Α.Σ. Αγίας Μαρίνας 15-03-23/16:00)

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2023  

ΓΗΠΕΔΟ  ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ

ΩΡΑ: 16:00

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ        

Το πρόγραμμα της 23ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023  

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (16:00)                

Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (16:00)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (16:00)

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ (16:00)          

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ (16:15)             

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009  (17:15)                

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (17:15)                     

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (18:00)            

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (19:30)      

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 14 Μαρτίου

 


Την Τρίτη 14 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, ΚΥ Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Τροφική δηλητηρίαση από θαλασσινά: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

 


Κάθε χρόνο περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη παθαίνουν τροφική δηλητηρίαση. Οι πιο συχνές αιτίες της τροφικής δηλητηρίασης είναι ιοί και βακτήρια, αλλά μπορεί να οφείλονται και σε παράσιτα ή ακόμα και σε τοξίνες.

Την περίοδο πριν το Πάσχα, για όσους νηστεύουν αλλά και γι’ αυτούς που δεν θα τηρήσουν ευλαβικά τη νηστεία, αυξάνεται σημαντικά η κατανάλωση θαλασσινών. Για όλους όμως ισχύει ότι πρέπει να είναι προσεκτικοί με το τι καταναλώνουν, που το καταναλώνουν και πόσο φρέσκο είναι.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν μία συνηθισμένη πηγή τροφικών δηλητηριάσεων, αναφέρει η Ειδική Παθολόγος δρ Χρυσούλα Λιάκου, MD, PhD. «Τα φρέσκα ψάρια που δεν φυλάσσονται σε σωστή θερμοκρασία έχουν υψηλό κίνδυνο να χαλάσουν και να παρουσιάσουν συσσώρευση ισταμίνης. Η ισταμίνη των ψαριών (ή σκομβοροτοξίνη) είναι μία τοξική ουσία, την οποία παράγουν τα βακτήρια που περιέχουν», εξηγεί. «Η ουσία δεν καταστρέφεται με το μαγείρεμα του ψαριού και η συνέπεια μπορεί να είναι ένα είδος τροφικής δηλητηρίασης που λέγεται σκομβροειδής δηλητηρίαση».

Η σκομβροειδής δηλητηρίαση μπορεί να προκληθεί και από τα ψάρια σε κονσέρβα ή τα καπνιστά ψάρια που δεν υφίστανται τη σωστή επεξεργασία. Έχει παρατηρηθεί με πολλά είδη ψαριών, όπως τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, γαύρο κ.λπ. Είναι επίσης πιθανό να μην προσβάλλει ένα, αλλά πολλά άτομα ταυτοχρόνως που μοιράζονται τα μολυσμένα ψάρια.

Η δηλητηρίαση αυτή προκαλεί πολλά συμπτώματα, τα οποία συνήθως αρχίζουν 10-90 λεπτά μετά την κατανάλωση του μολυσμένου ψαριού. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται κοκκίνισμα του προσώπου, δερματικό εξάνθημα (κνίδωση), αίσθημα καύσου (κάψιμο) στο στόμα και τον λαιμό, αίσθημα παλμών («φτερουγίσματα» της καρδιάς), ίλιγγος, ναυτία, έμετος, διάρροια, πόνος στην κοιλιά κ.ά.