Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2020

ΕΟΔΥ: Εκατόν έντεκα θάνατοι σήμερα, 2.199 νέα κρούσματα

 


25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, εκατόν έντεκα νέοι θάνατοι, 2.199 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 2.199 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 107.470, εκ των οποίων το 52.9% άνδρες.

4919 (4.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 28590 (26.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

596 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 167 (28.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 75.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 597 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 111 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 2517 θανάτους συνολικά στη χώρα. 1021 (40.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.6% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Πράττω: Προϋπολογισμός ύφεσης και ανισότητας

 


Ο προϋπολογισμός του 2021 προγραμματίζει την ύφεση και την ανισότητα

 

Η κατάθεση του κρατικού Προϋπολογισμού έτους 2021 πραγματοποιήθηκε στην ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που διαμορφώνει η υγειονομική και οικονομική κρίση. Έχει κρίσιμη σημασία για τις εξελίξεις στη χώρα μας. Επιβεβαιώνει την αποτυχία της ΝΔ στη διαχείριση της κρίσης και προδιαγράφει τις ζοφερές προοπτικές των επόμενων χρόνων.


Μετά από 4 αναθεωρήσεις εντός του 2020, η μείωση του ΑΕΠ αναμένεται να φτάσει τουλάχιστον το 10,5% το 2020, δηλαδή θα είναι κατά 40% μεγαλύτερη από τον Κοινοτικό μέσο όρο. Η πρόβλεψη για ανάκαμψη το 2021 περιορίζεται στο 4,8%. Ακόμα και αυτό το μέγεθος, όμως, στηρίζεται σε μη ρεαλιστικές παραδοχές.

Όλα δείχνουν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε ακόμα δυσμενέστερα αποτελέσματα όσον αφορά το πρωτογενές έλλειμμα και σε νέα επώδυνα μέτρα τα οποία θα περιορίσουν έτι περαιτέρω την ανάκαμψη. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2021, ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων θα αυξηθεί το 2021 κατά 32,1%, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ κατά 16,4% έναντι του 2020. Με τη φορολογική της πολιτική η κυβέρνηση έχει στο στόχαστρό της το λαϊκό εισόδημα, τους μισθωτούς και του μικρομεσαίους.

Στον νέο προϋπολογισμό προβλέπεται μείωση των δαπανών των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που φέρουν το κύριο βάρος αντιμετώπισης των άμεσων συνεπειών της υγειονομικής κρίσης, κατά 562 και 2.280 εκατ. ευρώ αντίστοιχα!

Συνολικά, το 2021 θα ασκηθεί περιοριστική δημοσιονομική πολιτική σε μια εποχή που η χώρα χρειάζεται ακριβώς το αντίθετο. Μείωση φόρων και αύξηση των δημόσιων δαπανών για να αυξηθεί η απασχόληση, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, να ανακάμψει η οικονομία και να στηριχθεί το δημόσιο σύστημα υγείας και οι υποδομές.

Ολοκληρωμένος φάκελος από την Περιφέρεια Ηπείρου για την οδική σύνδεση Ιόνια οδός- Κακαβιά

 


Αγώνα δρόμου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έκαναν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, προκειμένου να ολοκληρωθεί ο φάκελος για το έργο Ιωάννινα- Κακαβιά, ο οποίος τη Δευτέρα υποβλήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο  προκειμένου να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησής του από το Ταμείο Ανάκαμψης. Όπως ανέφερε  σήμερα στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης είναι ένα από τα τέσσερα μεγάλα συγκοινωνιακά έργα που περιλαμβάνονται στην πρώτη Ελληνική πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο αναμένεται να την εξετάσει την ερχόμενη Πέμπτη. Στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και το έργο σύνδεσης του Ε-65 με την Εγνατία Οδό.

 «Εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, όπως ευελπιστώ, τότε η Περιφέρεια θα αναλάβει άμεσα τις διαδικασίες για να προχωρήσει η υλοποίηση του έργου»,  ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος πρόσθεσε ότι η οδική σύνδεση Ιωάννινα- Κακαβιά, ήταν το μόνο τμήμα  από τους διευρωπαϊκούς άξονες που ενδιαφέρουν την Ήπειρο (Καμπή- Φιλιππιάδα-Πρέβεζα-Ηγουμενίτσα-σύνορα με Αλβανία), που είχε ώριμη μελέτη και η οποία μετά από πέντε χρόνια αδράνειας, επικαιροποιήθηκε από την Περιφέρεια που  την παρέλαβε πρόσφατα από το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων.

Ανακοίνωση της Περιφέρειας Ηπείρου για τη λειτουργία του έξυπνου συστήματος ελέγχου πολιτών για κορoνοϊό στην Κακαβιά


Η Περιφέρεια Ηπείρου στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της για την προστασία των εργαζομένων από τη διασπορά του κορονοϊού, προέβη στις αρχές του καλοκαιριού στην προμήθεια έξυπνων συστημάτων ελέγχου των εισερχομένων πολιτών στη χώρα, αλλά και σε υπηρεσίες.

Ένα από τα συστήματα αυτά, αξίας 8.860 ευρώ τοποθετήθηκε στον Μεθοριακό Σταθμό Κακαβιάς, προκειμένου να ελέγχονται οι προερχόμενοι από την Αλβανία πολίτες και να προστατεύονται οι υπηρετούντες στο εκεί Αστυνομικό Τμήμα και Τελωνείο.

Η επίβλεψη της λειτουργίας του είχε συμφωνηθεί να γίνεται από το υπηρετούν εκεί προσωπικό.

Το σύστημα λειτούργησε κατά τους θερινούς μήνες, ωστόσο το τελευταίο διάστημα με την πτώση της θερμοκρασίας, προέκυψε τεχνικό ζήτημα που απαιτούσε ρύθμιση του θαλάμου ώστε να διατηρείται σταθερή η θερμοκρασία εντός αυτού.

Εξιχνιάστηκε υπόθεση απάτης από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων

 


Σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού

 

Εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων απάτη που έγινε την 28-09-2020.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία ενός ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο κατηγορούμενος επικοινώνησε τηλεφωνικά με ημεδαπό, ο οποίος είχε αναρτήσει στο διαδίκτυο αγγελία για την πώληση ή ανταλλαγή του αυτοκινήτου του, και με το πρόσχημα της ανταλλαγής του οχήματος τον έπεισε να του καταβάλλει με τηλεφωνική ταχυδρομική επιταγή το χρηματικό ποσό των -3.000- ευρώ ως προκαταβολή για την συναλλαγή, η οποία ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για αναβάθμιση οδικής ασφάλειας, ιαματικές πηγές Πρέβεζας, Αντιπλημμυρική προστασία Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων

 


Νέα έργα αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας με την κατασκευή κόμβων επί Εθνικών Οδών σε Π.Ε. Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Άρτας, η αναβάθμιση των  εγκαταστάσεων Ιαματικών πηγών Πρέβεζας και η εκπόνηση μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, προωθούνται με αποφάσεις που έλαβε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Αναλυτικά:

 Κατασκευή κόμβων:

·         Με σημερινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η δημοπράτηση διπλού κυκλικού κόμβου στην εθνική οδό Ιωαννίνων- Κόνιτσας, μετά το αεροδρόμιο Ιωαννίνων και προς το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ», συνολικού προϋπολογισμού 2.768.000 ευρώ.

·         Για τον κυκλικό κόμβο στην Ε.Ο. Γέφυρα Καλογήρου – Πρέβεζα, στη θέση Λιμποχωβίτη Ζέφυρο, συνολικού προϋπολογισμού 545.000 ευρώ, κατακυρώθηκε το αποτέλεσμα του διαγωνισμού, με ανάδοχο τον Γ. Μυριούνη, με τον οποίο πλέον προχωρούν οι υπολειπόμενες διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης.

·         Τέλος εγκρίθηκε η δημοπράτηση κόμβων  στην Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων στο ύψος του Διάσελου», προϋπολογισμού 300.000 € και στην Ε.Ο. Πρέβεζα- Ηγουμενίτσα (θέση Λυγιά) προϋπολογισμού 370.000 €.

Αναβάθμιση εγκαταστάσεων Ιαματικών πηγών Πρέβεζας:

Από την Οικονομική Επιτροπή εγκρίθηκε η δημοπράτηση του έργου για την «αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας με έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασής τους»,  με προϋπολογισμό 1.383.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται μέσω του έργου: «Thematic Routes and Nerworks- TheRout_Net”. Μέσω του ίδιου έργου προβλέπεται και η αναβάθμιση των ιαματικών πηγών σε Άρτα, Αμάραντο, Καβάσιλα.

Μαρία Κεφαλά: Πρόταση για αξιοποίηση του κτηρίου στους Αμπελόκηπους Ιωαννίνων, ως Εμβολιαστικό Κέντρο

 


Πρόταση για αξιοποίηση του κτηρίου στους Αμπελόκηπους Ιωαννίνων, ιδιοκτησίας του ΕΟΔΥ, καταθέτει εγγράφως προς τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ η Βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα.

Η Βουλευτής ζητά το εν λόγω κτήριο να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ως Εμβολιαστικό Κέντρο για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και σε επόμενη φάση να στεγάσει ΤΟΜΥ.

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο κτήριο παραμένει αναξιοποίητο 14 ολόκληρα χρόνια, με τους τοπικούς φορείς ωστόσο να έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για διάφορες χρήσεις.

Η κ. Κεφάλα ζητά από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα να ενεργήσει αναλόγως ώστε οι εγκαταστάσεις στους Αμπελόκηπους να παραχωρηθούν στην 6 η Υ.Π.Ε προς αξιοποίηση.

Δήμος Πωγωνίου: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της Παιδοψυχιατρικής Υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 

Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της Παιδοψυχιατρικής Υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας.


Πενήντα ένα παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (53.476) έλεγχοι, από τους οποίους οι (5.504) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.638) παραβάσεις και συνελήφθη (1) άτομο, ως ακολούθως:

(1.165) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

( 456 ) στην Αττική,

( 108 ) στη Δυτική Ελλάδα,

( 91 ) στη Στερεά Ελλάδα,

( 78 ) στην Κεντρική Μακεδονία,

( 67 ) στη Θεσσαλία,

( 63 ) στη Θεσσαλονίκη,

( 54 ) στην Πελοπόννησο,

( 53 ) στην Κρήτη,

( 51 ) στην Ήπειρο,

( 42 ) στο Βόρειο Αιγαίο,

( 42 ) στα Ιόνια Νησιά,

(41) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

( 13 ) στη Δυτική Μακεδονία και

( 6 ) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (28.205) ομοειδείς παραβάσεις.

(466) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης κ.λπ. και επιβλήθηκαν (439) πρόστιμα των 300 ευρώ και (27) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(163) στην Αττική,

(51) στη Στερεά Ελλάδα,

(46) στο Βόρειο Αιγαίο,

(37) στη Θεσσαλία,

(27) στην Κρήτη,

(26) στην Κεντρική Μακεδονία,

(23) στα Ιόνια Νησιά,

(21) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(18) στην Πελοπόννησο,

(18) στη Δυτική Ελλάδα,

(15) στη Θεσσαλονίκη,

(9) στην Ήπειρο,

(8) στη Δυτική Μακεδονία και

(4) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (13.374) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (12.539) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (835) των (150) ευρώ.

(7) παραβάσεις και (1) σύλληψης για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, κ.α).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων:

στα Ιόνια Νησιά, 3.000 ευρώ σε φυσικό πρόσωπο για διοργάνωση εκδήλωσης σε οικία και

στην Ήπειρο, 5.000 ευρώ σε κατάστημα με εποχιακά είδη για παραβίαση αναστολής λειτουργίας και 3.000 ευρώ στον υπεύθυνο του καταστήματος.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (219) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (254) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων: Με το ίδιο ωράριο μέχρι την άρση των μέτρων, τα φαρμακεία στο Νομό Ιωαννίνων

 


Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ιωαννίνων ενημερώνει το κοινό πως  το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων σε όλο τον νομό, από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 08:30 π.μ. έως τις 16:30 μ.μ., μέχρι και την άρση των μέτρων.

Η χρήση μάσκας εξακολουθεί, να είναι υποχρεωτική εντός του χώρου του φαρμακείου καθώς επίσης ισχύουν και οι περιορισμοί στον αριθμό των ατόμων που εισέρχονται προς αποφυγή συγχρωτισμού.

e-ΕΦΚΑ: Παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕΠΑ

 


Παρατείνεται η αναστολή στο σύνολο των συνεδριάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.), οι οποίες διενεργούνται στις δομές του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΚΦΑ), καθώς και κατ' οίκον, από την 1η Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και την 18η Δεκεμβρίου 2020, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποφυγή διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες των εξεταζομένων, στους ιατρούς και στους υπαλλήλους του e-ΕΦΚΑ.

Αυτό γνωστοποίησε ο e-ΕΦΚΑ, σχετικά με τις αναβολές των συνεδριάσεων των Υγειονομικών Επιτροπών ΚΕ.Π.Α. για τη χρονική περίοδο από 17.11.2020 έως 30.11.2020 και δεδομένου ότι δεν έχουν εκλείψει οι λόγοι αναβολής.

Τα ραντεβού, τα οποία αναβάλλονται, θα προγραμματιστούν κατά προτεραιότητα και οι αιτούντες θα ενημερωθούν για τη νέα ημερομηνία και ώρα εξέτασης, μετά την επαναλειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών.

Επισημαίνεται ότι, με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, θα δοθεί παράταση στην καταβολή συνταξιοδοτικών παροχών και προνοιακών επιδομάτων για όσα αιτήματα παράτασης επηρεάζονται από την αναβολή των συνεδριάσεων.

Metropolitan General: Επιτυχής μεταμόσχευση μηνίσκου και χόνδρου

 


Αρθροσκοπική μεταμόσχευση έξω μηνίσκου και χόνδρου έξω μηριαίου κονδύλου πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο Metropolitan General από τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό κ. Ιντζόγλου Κωνσταντίνο και την oμάδα του. Ο ασθενής, 38 ετών σήμερα, είχε υποβληθεί σε πλήρη έξω μηνισκεκτομή προ 16ετίας, αμέσως πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όντας τότε Πανελληνιονίκης του Καράτε. Τα τελευταία 2 χρόνια υπέφερε από συνεχείς πόνους και υποτροπιάζοντα ύδραρθρα και έτσι αποφασίστηκε η αρθροσκοπική μεταμόσχευση μηνίσκου και χόνδρου. Η προστατευτική δράση του μεταμοσχευθέντος μηνίσκου και ο νέος χόνδρος στο γόνατο θα χαρίσει στον ασθενή ένα υγιές γόνατο μακριά από πόνους και με καλή ποιότητα ζωής, χωρίς να είναι απαραίτητη η αρθροπλαστική σε μια τόσο νέα ηλικία.

Τι είναι η μεταμόσχευση μηνίσκου

Το γόνατο έχει δύο μηνίσκους (έσω και έξω) οι οποίοι έχουν σχήμα ημισελήνου. Κάθε μηνίσκος λειτουργεί ως ανάρτηση του γόνατος, προστατεύοντας τους χόνδρους του μηρού και της κνήμης.

Σε περίπτωση που ένας μηνίσκος είναι βαριά τραυματισμένος (σύμπλοκες ρήξεις μηνίσκου) συνήθως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί συρραφή με καλές πιθανότητες επιτυχίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις επιλέγεται αναγκαστικά μερική ή υφολική μηνισκεκτομή. Για τους περισσότερους ασθενείς, που αυτά τα συμπτώματα αναπτύσσονται σε ηλικίες άνω των 55 ετών (και πάντα ανάλογα με τις δραστηριότητες του ασθενούς), η επιλογή της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος, της μονοδιαμερισματικής ή της οστεοτομίας γόνατος είναι οι σωστότερες συνήθως επιλογές.

Για νέους ασθενείς όμως, οι προαναφερθείσες επεμβάσεις δεν είναι συνήθως αποδεκτές. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός θα πρέπει να σκεφτεί την επιλογή της μεταμόσχευσης μηνίσκου, αναφέρει ο κ. Ιντζόγλου.

Ο στόχος της μεταμόσχευσης του μηνίσκου είναι η αντικατάσταση του αφαιρεθέντος (συνήθως από προηγούμενη επέμβαση) τμήματος μηνίσκου με το μηνισκικό μόσχευμα (που εύκολα βρίσκουμε στην αγορά από κάποια εταιρεία), ώστε να καθυστερήσουμε την περαιτέρω εκφύλιση του χόνδρου του γόνατος.

ΟΠΕΚΑ: Επαναλειτουργεί η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού

 


Επαναλειτουργεί από την Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020, η ηλεκτρονική πλατφόρμα «Επίδομα Παιδιού, Α21», προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις ή τυχόν τροποποιήσεις. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), η πλατφόρμα είχε προσωρινά κλείσει στις 11 Νοεμβρίου, όπως άλλωστε συμβαίνει, πριν από κάθε νέα πληρωμή.

Το επίδομα παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν λεπτομερώς για το επίδομα παιδιού, μπορούν να επισκεφθούν τη σχετική σελίδα του ΟΠΕΚΑ στη διεύθυνση https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/

Περιφέρεια Ηπείρου: 57 Ιδιωτικές Επενδύσεις (σε Π.Ε. Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων) εντάσσονται στο Πρόγραμμα Leader

 

Πενήντα επτά (57) ιδιωτικές επενδύσεις εντάσσονται, με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, στο Μέτρο 19 (Πρόγραμμα LEADER) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014 – 2020 / Τοπικό Πρόγραμμα της Ο.Τ.Δ. ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ Α.Α.Ε Ο.Τ.Α. (ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε.) για τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσπρωτίας και Ιωαννίνων.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι συνολικού προϋπολογισμού 14,06 εκ. ευρώ - Δημόσιας δαπάνης 8,08 εκ. ευρώ και αφορούν :

         13 επενδύσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων

         25 επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού

         9 επενδύσεις στον τομέα βιοτεχνίας και εμπορίου

         10 επενδύσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Κορωνοϊός: Ποιες νέες συνήθειες προστατεύουν από τις δερματικές λοιμώξεις;

 


Η χρήση μάσκας που έχει επιβληθεί ως μέτρο προστασίας από τον νέο κορωνοϊό έχει φέρει αλλαγή της συμπεριφοράς μας σχετικά με το πόσο συχνά αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Έρευνα επιβεβαίωσε ότι ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού έχει κάνει εκτεταμένη χρήση της κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Η υιοθέτηση του μέτρου είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες να σταματήσουν να αγγίζουν τόσο συχνά τα μάτια, τη μύτη και το στόμα τους, συμπεριφορά που είναι γνωστό ότι αποτρέπει τη μετάδοση του SARS-CoV-2. Εάν η νεοαποκτηθείσα αυτή συνήθεια παραμείνει και μετά τη λήξη της πανδημίας θα μπορούσε να αποδειχθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος προστασίας του οργανισμού από διάφορες συστηματικές αλλά και δερματικές λοιμώξεις.

«Η νόσος COVID-19 έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο, με περισσότερα από 58 εκατομμύρια κρούσματα και σχεδόν 1,4 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως. Με τα σημερινά δεδομένα, η κύρια οδός μετάδοσης είναι τα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό (>5 μm) και τα αερολύματα (<5μm)) που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται. Ως προληπτικά μέτρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει να αποφεύγεται το άγγιγμα των ματιών, της μύτης και του στόματος, να διατηρείται απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των ανθρώπων και ο σωστός και τακτικός καθαρισμός των χεριών. Οι κυβερνήσεις έχουν υιοθετήσει τις συστάσεις των ειδικών για χρήση μάσκας, μέτρο που έχει βρει ένα ποσοστό του κοινού αντίθετο. Ωστόσο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικό», σημειώνει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.