Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Γιάννινα: Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για τον Πολιούχο της Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο

 


Η πόλη των Ιωαννίνων θα τιμήσει με λαμπρότητα και φέτος τον Πολιούχο της Νεομάρτυρα Άγιο Γεώργιο.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων που επίκεντρο έχουν τον προσκυνηματικό ναό του Αγίου στην Πλατεία Πάργης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου με Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Σεπτό Οίκο του Αγίου.

Στις 4:00 μ.μ. θα γίνει η μεταφορά της Ιερής Εικόνας στην Κεντρική Πύλη του Κάστρου και θα ακολουθήσει δέηση.

Στις ώρα 6:00 μ.μ., θα τελεσθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στην Πλατεία

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Τρίτη 17 Ιανουαρίου, και ώρα 7:00 π.μ. θα τελεσθεί ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια στις 10:30 π.μ. η λαμπρά λιτανεία των Ιερών Λειψάνων του Αγίου και η εναπόθεσή τους στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για αρπαγές τσαντών από ηλικιωμένες γυναίκες

 


Εξιχνιάστηκαν τρεις (3) υποθέσεις

Συνελήφθη χθες (09-01-2023) το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, για τη σύλληψή του είχε συσταθεί ειδική ομάδα, που είχε αναλάβει τη διερεύνηση περιστατικών αρπαγής τσαντών από ηλικιωμένες σε περιοχή της πόλης των Ιωαννίνων.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να τον εντοπίσουν και να τον συλλάβουν χθες το πρωί, στο πλαίσιο αναζητήσεων ατόμου που είχε διαπράξει νωρίτερα κλοπή σε βάρος ηλικιωμένης, από την οποία είχε αφαιρέσει την τσάντα της, που περιείχε χρηματικό ποσό και προσωπικά αντικείμενα.

Στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα κοσμήματα, η προέλευση των οποίων ερευνάται, ενώ στο σπίτι του βρέθηκε η τσάντα που είχε αφαιρέσει πριν από τη σύλληψή του, η οποία αποδόθηκε στην παθούσα.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα 13-14/12/2022, ο κατηγορούμενος είχε αφαιρέσει τις τσάντες ακόμη δύο ηλικιωμένων γυναικών στην ίδια περιοχή.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος

 


Συνελήφθη χθες (09-01-2022) το βράδυ στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός διωκόμενος.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του αλλοδαπού εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, με ποινή φυλάκισης (4) ετών και (10) μηνών, καθώς και χρηματική ποινή -5.000- ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αδελφότητα Βήσσανης Πωγωνίου "Η Αρετή": Κοπή βασιλόπιτας την Κυριακή 15 Ιανουαρίου, ώρα 11:00 π.μ., στην αίθουσα "Μάνα"

 

Η Αδελφότητα Βήσσανης Πωγωνίου «Η Αρετή» κόβει την  βασιλόπιτάς της,  την Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023, ώρα 11:00 π.μ., στην αίθουσα "Μάνα".

Δήμος Πωγωνίου: Ανάρτηση τοπογραφικών μελετών που υποβλήθηκαν με δωρεά άνευ ανταλλάγματος

 

Με το υπ’ αριθμ. πρωτ. CORR-004768/07-12-2022 (αρ. εισερχόμενου εγγράφου οικ. 7737/13-12-22) έγγραφο της «ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.» νυν «ΑΝΕΜΟΣ RES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» υποβλήθηκαν οι κάτωθι τοπογραφικές μελέτες:

1.   ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ.

2.   ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ.

3.   ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ.

4.   ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΝΕΓΡΑΔΩΝ.

5.   ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΤΙΣΜΑΤΩΝ.

6.   ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΩ ΡΑΒΕΝΙΑ.

7.   ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΔΟΛΙΑΝΩΝ.

8.   ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ.

9.   ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΚΛΕΙΣΤΗΣ ΑΙΘΟΥΣΑΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ.

10.      ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΛΑΚΟΣΚΕΠΟΥΣ ΟΧΕΤΟΥ ΣΤΗΝ Τ.Κ. ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ.

11.      ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΛΙΜΝΗΣ ΖΑΡΑΒΙΝΑΣ.

12.      ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΝΟΜΗ ΛΙΜΝΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 1934.

13.      ΣΥΝΤΑΞΗ ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ. ΜΑΖΑΡΑΚΙΟΥ.

οι οποίες συντάχθηκαν από τον μελετητή Αχνούλα Αλέξιο, Τοπογράφο Μηχανικό με ΑΜ 26901.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Πωγωνίου με την υπ’ αριθμ. 326/2022 Απόφασή της (ΑΔΑ: ΩΝΘ3Ω1Ω-5Φ9) αποδέχθηκε ομόφωνα το αίτημα της δωρεάς των τοπογραφικών μελετών.

Οι μελέτες έχουν κατατεθεί στο Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πωγωνίου και διατίθεται προς ενημέρωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Πωγωνίου (www.pogoni.gr ).

Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Δήμου Πωγωνίου καθώς και στην Ιστοσελίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2Α του Ν. 3316/2005 (ΦΕΚ 42/A/22-02-2005), όπως προστέθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 29 του Ν.4014/2011 (ΦΕΚ 209/A/21-09-2011) και όπως διατηρείται σε ισχύ σύμφωνα με την παρ. 1 εδάφιο 40 του άρθρου 377 του Ν.4412/16 (ΦΕΚ 147/Α/08-08-2016), προκειμένου μέσα σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα από τη δημοσίευση της ανακοίνωσης να μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να λάβει γνώση και να υποβάλει παρατηρήσεις επί της προαναφερόμενης μελέτης.

Κεφάλα Μαρία: Πολιτική εκδήλωση την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου, ώρα 17:30, στο Grand Serai

 


Η βουλευτής Ιωαννίνων κ. Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα σας προσκαλεί σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, με αφορμή την έλευση του νέου έτους, 

για να ανταλλάξουμε ευχές και σκέψεις για την επόμενη χρονική περίοδο στη χώρα και τον τόπο μας. 

Προσκεκλημένος και ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης.

Φωτίου Αθανάσιος: Ευχαριστώ τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου

 


Αγαπημένοι μου συνδημότες και συνδημότισσες, το 2023 είναι μια σημαντική και απαιτητική χρονιά, καθώς είναι χρονιά βουλευτικών και δημοτικών εκλογών, αλλά και μια δύσκολη χρονιά σε οικονομικό επίπεδο καθώς πολλοί συνάνθρωποι μας δυσκολεύονται όλο και περισσότερο για τις βασικές και καθημερινές ανάγκες.

Ο Δήμος Πωγωνίου συνεχίζει ωστόσο και θα συνεχίσει να τρέχει για φέτος πάρα πολλά κοστολογημένα και δρομολογημένα έργα που αφορούν τα χωριά μας και την εξέλιξή τους.

Μέρος αυτής της προσπάθειας συνεχίζω και εγώ από την δική μου πλευρά έπειτα από την ανανέωση της θητείας μου ως Αντιδήμαρχος.

Ευχαριστώ τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, τους συναδέλφους στο Δημοτικό Συμβούλιο, τους Προέδρους και τα τοπικά συμβούλια, τους υπαλλήλους του Δήμου μας για την καλή συνεργασία που έχουμε, πολύ περισσότερο όμως ευχαριστώ τους πολίτες του Δήμου, όλους εσάς για την αποδοχή και τα ειλικρινή καλά λόγια που εισπράττω αλλά και τις σημαντικές παρατηρήσεις που μου μεταφέρετε με κάθε ευκαιρία στην καθημερινή επικοινωνία που έχουμε.

Ελπίζω να μην σας κούρασα με το μακροσκελές κείμενό μου αλλά νιώθω την ανάγκη κάθε φορά να το μοιραστώ μαζί σας.

Καλή δύναμη σε όλους μας!

Πολιτιστικός Σύλλογος Βήσσανης: Ημερήσια γιορτή «ΦΙΛΙΑ» την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου

 



Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βήσσανης  Πωγωνίου διοργανώνει την ημερήσια γιορτή «ΦΙΛΙΑ», την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου.

Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης: Ηπειρωτικό γλέντι και κοπή της Βασιλόπιτάς, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου, ώρα 13:30

 


Ο Πρόεδρος και το ΔΣ της Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης καλεί όλους τους φίλους της στο πρώτο Ηπειρωτικό Γλέντι για το 2023 και στην κοπή της Βασιλόπιτάς της, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου.

Μαζί μας θα είναι και η μοναδική κομπανία του Τάσου Μαγκλάρα με το αθάνατο Κλαρίνο!

Ώρα προσέλευσης 13:30.

Στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ETAL CLUB, Λεωφόρος Βουλιαγμένης 120, Αργυρούπολη.

Κόστος πρόσκλησης: 23€ (Συμπεριλαμβάνονται πλούσιο menu και άφθονο κρασί).

Για πληροφορίες/ προσκλήσεις επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα: 6979917949, 6946618727.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου

 


Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Χρήση ψηφιακής τεχνολογίας από παιδιά και εφήβους: Πώς θέτουμε όρια;

 


Οι εκπαιδευτικοί και οι παιδοψυχίατροι παρατηρούν ότι πλέον οι μαθητές έχουν μεγαλύτερη δυσκολία συγκέντρωσης από προηγούμενες γενιές. Δυστυχώς, έχει μειωθεί η ηλικία που τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την τεχνολογία και την γρήγορη εναλλαγή των εικόνων της και θα αποκτήσουν δική τους ηλεκτρονική συσκευή.

Όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπουν τα παιδιά, ηλικίας μικρότερης των 3 ετών, οι πιθανότητες εμφάνισης προβλήματος συγκέντρωσης αυξάνονται κατά 10%. Αντιθέτως, κάθε ώρα διανοητικής διέγερσης του εγκεφάλου από δραστηριότητες όπως θέατρο, ανάγνωση από τους γονείς, επίσκεψη σε μουσεία, μειώνει την πιθανότητα κατά 30%.

Τα παραπάνω επισημαίνει η Παιδοψυχίατρος - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Επιστημονική Συνεργάτης Παίδων ΜΗΤΕΡΑ, Φρίντα Κωνσταντοπούλου εξηγώντας ότι «ως διάσπαση προσοχής ορίζεται η δυσκολία του εγκεφάλου να εστιάσει την συγκέντρωσή του σε ένα ερέθισμα, αγνοώντας τα υπόλοιπα ερεθίσματα που μπορεί να συνυπάρξουν, ιεραρχώντας την ανάγκη για συγκέντρωση στο πιο σημαντικό.

Πρόκειται για μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, που εκδηλώνεται πριν τα τρία έτη ζωής και οφείλεται και σε κληρονομικούς παράγοντες. Ο σύγχρονος όμως ψηφιακός τρόπος ζωής, με ανάγκη για ταυτόχρονη απασχόληση του εγκεφάλου με πολλές δραστηριότητες (multitasking) προκαλεί αναπόφευκτα τη διάσπαση της προσοχής μας».

Ο εγκέφαλος λειτουργεί όπως ένας υπολογιστής. Έχει την προσωρινή μνήμη για να εκτελεί τις τρέχουσες εργασίες και την βαθύτερη μνήμη, στην οποία περνάνε οι πληροφορίες για να απομνημονευθούν. Χρειάζονται 18 λεπτά για την πλήρη συγκέντρωση σε μία δραστηριότητα. Οποιοδήποτε ερέθισμα διασπάσει τη λειτουργία της προσωρινής μνήμης – π.χ., έλεγχος ενός email, θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαγραφή των πληροφοριών, πριν την αποθήκευσή τους.
Δεδομένου ότι ο μέσος όρος χρήσης του κινητού μας είναι κάθε 15 λεπτά, αντιλαμβανόμαστε τον περιορισμένο όγκο αποθήκευσης των πληροφοριών. Η συνεχής διάσπαση της προσοχής συντηρεί μια δυσλειτουργική διακύμανση της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, με συνέπεια ποικίλα συμπτώματα άγχους. Επιπλέον, ανατροφοδοτείται η ντοπαμίνη, ο νευροδιαβιβαστής της ευφορίας, όταν ο εγκέφαλος επεξεργάζεται συνεχώς καινούργια ερεθίσματα στα νευρωνικά κυκλώματα επιβράβευσης του, με αποτέλεσμα να αναζητάει εθιστικά την διάσπαση της προσοχής του, με ανούσια συνήθως ερεθίσματα.