Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Άρης-ΠΑΣ Γιάννινα 3-1

 


Επιβλητική ανατροπή του Άρη κόντρα στον ΠΑΣ

Ο Άρης επικράτησε με 3-1 του  ΠΑΣ Γιάννινα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» για την τελευταία αγωνιστική της Stoiximan Super League.

Ο Σιαμπάνης  στο 7' απέκρουσε το πλασέ του Μπαλάν στο μεταξύ τους τετ α τετ, με τη μπάλα να φτάνει στον Τζίμα που έκανε το κοντρόλ και ο Λιάσος με σουτ μέσα άνοιξε το σκορ για τον ΠΑΣ.

Στο 18', με τον Μορέιρα να διασχίζει μισό γήπεδο και να μπαίνει στη μεγάλη περιοχή του Άρη από πλάγια θέση, για να κάνει το διαγώνιο σουτ και να στείλει τη μπάλα άουτ.

Ο Πάλμα στο 27' έκανε το γύρισμα από τα δεξιά και ο Νταρίντα με διαγώνιο σουτ με το δεξί μέσα από τη μεγάλη περιοχή, έκανε το 1-1.

Στο 43' μετά από εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά, η μπάλα έφτασε στον Καμάτσο που έκανε την σέντρα από τα αριστερά, με τον Ματέο Γκαρσία να πετάγεται στο δεύτερο δοκάρι και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα με κεφαλιά για το 2-1 του Άρη.

Ο Καμάτσο στο 58' έβγαλε κάθετη πάσα στον Καμαρά που με πλασέ δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 3-1 για τον Άρη.

Άρης (Απόστολος Τερζής):

Σιαμπάνης, Εμπακατά, Μπράμπετς, Φαμπιάνο, Πίρσμαν  (Μαζικού 75΄), Ντουκουρέ  (Σγουρός 89΄), Νταρίντα, Ματέο Γκαρσία, Πάλμα (Νταμπό 89΄), Καμάτσο (Ιτούρμπε 75΄), Καμαρά (Γκρέι 89΄)

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος):

Τσιντώτας, Σόρια, Ράντου, Μπακαδήμας, Εραμούσπε (Μπορταγκαράι 75΄), Λιάσος, Μπιλμπάο, Ριένστρα  (Κύρκος 90΄), Τζίμας (Σταματελόπουλος 81΄), Μορέιρα, Μπάλαν.

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Ευχαριστήριο προς τέκνα θανούσης κ. Νάτση Βασιλικής

 


Θα ήθελα ως φίλος (από μικρή ηλικία) αλλά και ως Πρόεδρος Κοινότητας Παρακαλάμου, να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, σε όλα τα παιδιά της συνδημότισσας και πρόσφατα θανούσης κ. Νάτση Βασιλική του Σταύρου, για την Δωρεά εξοπλισμού ΑΜΕΑ, ενός ηλεκτρικού βοηθήματος (αναβατόριο) και ενός αναπηρικού αμαξιδίου.

Ήδη τα έχουμε τοποθετήσει στο Ιατρείο του χωριού μας και εάν κάποιος τα χρειάζεται, μπορεί να επικοινωνήσει με την Κοινότητα μας.

Αφροδίτη, Γιώργο, Σοφία και Σταύρο, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την ευγενική σας αυτή δωρεά.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Συγχαίρουμε το Γυμνάσιο-Λύκειο Δολιανών για σημαντική ενέργεια προς ανάδειξη της πρώτης Ελληνίδας φιλοσόφου που καταγόταν από το χωριό μας

 


Την Τετάρτη 8 Μαρτίου ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δολιανών "Ο Γεννάδιος" παρευρέθηκε στην εκδήλωση «Έλλη Λαμπρίδη: Η Ελληνίδα φιλόσοφος του 20ου αιώνα» που πραγματοποιήθηκε στο ομώνυμο αμφιθέατρο του Γυμνασίου - Λυκείου Δολιανών.

Η εκδήλωση αποτελεί ιδιαίτερα τιμητική πρωτοβουλία και αναμφισβήτητα σημαντική ενέργεια προς ανάδειξην της πρώτης Ελληνίδας φιλοσόφου που καταγόταν από το χωριό μας.

Το περιεχόμενο της εκδήλωσης που διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αφορούσε κατά κύριο λόγο στην ζωή και το έργο της Έλλης Λαμπρίδη μέσα από πρωτότυπες παρουσιάσεις και έγκριτες αναλύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιελάμβανε ομιλίες από εξειδικευμένους και αξιόλογους εκπαιδευτικούς και ανάγνωση αποσπασμάτων από μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου Δολιανών από το άρθρο της Έλλης Λαμπρίδη «Η Γυναίκα στην Ήπειρο».

Το δεύτερο μέρος περιελάμβανε ομιλία σχετικά με την ισότητα των δυο φυλών από φιλόλογο του Λυκείου Δολιανών και μια ολιγόλεπτη θεατρική παράσταση από τους μαθητές και τις μαθήτριές που αφορούσε στην βία εναντίον των γυναικών και την ανάδειξη του κράτους δικαίου.

Ο Πολιτιστικός - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δολιανών "ο Γεννάδιος" συγχαίρει για ακόμη μια φορά το Γυμνάσιο - Λύκειο Δολιανών και με την σειρά του εκφράζει την πρόθεση πραγματοποίησης περεταίρω κινήσεων προς ανάδειξην της δικής μας Έλλης Λαμπριδη.

 

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Π.Α.Σ. Περιβλέπτου 4-2

 

* Η   ΑΕΔ Πωγωνάτος επικράτησε  με σκορ 4-2 του Π.Α.Σ. Περιβλέπτου στο γήπεδο Δελβινακίου, για την 16η  αγωνιστική του Α΄ Ομίλου της Maison της Β΄ ερασιτεχνικής.

Ο Γαλανός Αντώνιος    άνοιξε το σκορ στο 30' για τους γηπεδούχους.       

Στο 46' ο Μπάγιας Ελευθέριος  έκανε το 2-0.          

Ο Ζενελης Πατροκλος στο 49' ανέβασε το δείκτη του σκορ 3-0 και στο 51'        έκανε το 4-0.  

Ο Π.Α.Σ. Περιβλέπτου μείωσε στο 65΄ σε 4-1 με τον Θανασιά Εμμανουήλ Αλέξανδρο.

Ο Μπόττης Ευάγγελος έγραψε το τελικό 4-1 στο  81΄.

ΑΕΔ Πωγωνάτος (Παναγιώτης Κάππης):

Μπαλατζία Σεμπαστιάνο, Μπενέκος Κωνσταντίνος (Μπαλατζία Αγκίμ 65΄), Σπανός Αλέξανδρος, Κώστας Κωνσταντίνος (Γκόνης Σπυρίδων 89΄), Μπουζούκας Χρήστος, Μυριούνης Σταύρος, Μπάγιας Ελευθέριος, Κόντος Κωνσταντίνος, Γαλανός Αντώνιος, Ντεμίρης Σπυρίδων, Ζενέλης Πάτροκλος (Νότε Βασίλειος 75΄)

Π.Α.Σ. Περιβλέπτου:

Πέτρος Κωνσταντίνος, Μπενέκας Ιωάννης (Θανασιάς Παναγιώτης 70΄), Κωτσορίδης Αθανάσιος, Ρίζος Χρήστος, Μπέλερης Αλέξανδρος, Σπυρόπουλος Κωνσταντίνος, Παππάς Ελευθέριος, Μαλισσοβας Γεώργιος (Μπόττης Ευάγγελος  59΄), Λαμπράκης Χρήστος (Θανασιάς Εμμανουήλ-Αλέξανδρος 64΄), Πασχάλης Ιωάννης, Τσέκας Βασίλειος

Τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023  

Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ - Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 0-6

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 3-0

Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 3-1

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023  

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 4-2

Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑΣ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 2-2

Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της Maison της Β΄ ερασιτεχνικής

1.      Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 40 (15)

2.      Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 36

3.      ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 32

4.      Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑ 22 (15)

5.      Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 20

6.      Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 19

7.      Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 17

8.      Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 16

9.      Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 12 

10.   Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 9

Τα αποτελέσματα και η βαθμολογία της 22ης αγωνιστικής της Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής

 


Τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής στην Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 11 Μαρτίου 2023  

Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 1-1

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 3-1

Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 2-1

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 2-0

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 5-0

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023  

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 3-3

Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 2-3

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ   0-4

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ  2-1

Βαθμολογία  της Hall of Brands  Α΄ Ερασιτεχνικής  Κατηγορίας

1.  ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ 62

2.  ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ 59

3.  ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ 57

4.  Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ 50

5.  ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ 47

6. Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ 40

7. Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ 36 

8. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ 34  

9. Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 31 

10. Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ 25

11. Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ  25

12. ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ 24

13. Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 19

14. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ 18

15. Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ 15

16. Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ 14

17. ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ 9 

18. Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 6

ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 16 Μαρτίου

 


Σε 24ωρη απεργία και την πραγματοποίηση συγκέντρωσης στις 11:00 το πρωί της ίδιας ημέρας, στο Σύνταγμα, αποφάσισε η ΓΣΕΕ μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Η σχετική ανακοίνωση:

24ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΠΕΜΠΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ

«ΟΛΩΝ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΕΤΡΑΝΕ»

Γιατί; Ποιοι; Πως;

Η χώρα μας βιώνει μέρες πένθους, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, που κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 57 ανθρώπους, επί το πλείστον νέα παιδιά. Η εθνική τραγωδία στα Τέμπη έχει συγκλονίσει τους πάντες. Παιδιά, νέους, μεγάλους. Διαδηλώσεις, μηνύματα σε τοίχους, σε αυλές σχολείων, σε αίθουσες πανεπιστημίων έχουν κατακλύσει τη χώρα ολόκληρη. Ο καθένας αλλά και όλοι μαζί θέλουμε να εκφράσουμε με το δικό μας τρόπο τη διαχρονική μας απογοήτευση για όσα δεν έγιναν, μα πάνω απ’ όλα την οργή για αυτό που συνέβη στα Τέμπη.

Η ΓΣΕΕ, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του 38ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της, το οποίο διεξάγεται στο Καβούρι Αττικής, αποφάσισε την πραγματοποίηση 24ΩΡΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023, ενώ απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς ξεκινώντας το συνέδριό της με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα του συγκλονιστικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος.

Για τους εργαζόμενους όλης της χώρας η διερεύνηση σε βάθος και η απόδοση ευθυνών, καθώς και η λήψη μέτρων για να μη ξαναθρηνήσουμε ανθρώπινες ζωές, αποτελεί κεντρικό αίτημα της κοινωνίας και βρίσκεται στο επίκεντρο της απεργιακής μας κινητοποίησης. Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Απαιτούμε να διερευνηθούν σε όλο το εύρος οι αιτίες του δυστυχήματος και να αποκαλυφθούν οι υπεύθυνοι. Οι κομματικές και εκλογικές σκοπιμότητες δε θα επιτρέψουμε να γίνουν αιτία εύκολων καταλογισμών και ανταλλαγής κατηγοριών.

Για τη Συνομοσπονδία τα βασικά τρία ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν άμεσα είναι τα εξής:

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία; Ποιοι ευθύνονται; Πώς δε θα συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ;

Οι νεκροί συνάδελφοί μας σιδηροδρομικοί, θύματα και αυτοί της ανείπωτης τραγωδίας, με το θάνατό τους όχι μόνο αποκαλύπτουν όλα όσα επιμελώς κάποιοι απέκρυπταν διαχρονικά, δηλαδή τις ευθύνες των Κυβερνήσεων και τη συστηματική υπονόμευση των σιδηροδρομικών υποδομών, αλλά φέρνουν στο φως και το μακάβριο άθροισμα του μακρύ καταλόγου των νεκρών εργαζομένων που απώλεσαν τη ζωή τους σε εργατικά δυστυχήματα τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Νέες αυξήσεις «σοκ» στις δόσεις των δανείων

 


Νέες αυξήσεις «σοκ» των δόσεων στα δάνεια, με αποτέλεσμα ακόμα και οι συνεπείς να αδυνατούν να πληρώσουν.

Ιδίως για μικρές καταναλωτικές οφειλές διαπιστώνεται πως τα funds έχουν ιδιαίτερα επιθετική συμπεριφορά προς τους δανειολήπτες.

Η «πολιτική» των εισπρακτικών εταιρειών κρίνεται επιθετική και πολλές φορές οι εταιρείες εξαπολύουν απειλές στους οφειλέτες.

Οι λύσεις είναι οι εξής:

-Αναδιάρθρωση της οφειλής είτε με διμερή ρύθμιση είτε μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού.

-Κήρυξη πτώχευσης που οδηγεί σε πλήρη απαλλαγή από τα χρέη, υπό την προϋπόθεση ότι θα ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας του δανειολήπτη.

Σε αυτή την περίπτωση μετά την πάροδο τριετίας ο οφειλέτης μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα δίχως τα βάρη του παρελθόντος.

-Ειδική μέριμνα προβλέπεται για τους ευάλωτους δανειολήπτες που έχουν υποθηκεύσει την κύρια κατοικία τους. Συγκεκριμένα, έχουν την επιλογή να απαλλαγούν από το σύνολο των χρεών τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα χάσουν το σπίτι τους.

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 13-17 Μαρτίου

 


Η πληρωμή της προκαταβολής επικουρικής σύνταξης στις 15 Μαρτίου 2023 περιλαμβάνεται στις προγραμματισμένες καταβολές του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για την εβδομάδα 13-17 Μαρτίου.

Για το πλήθος των δικαιούχων και το ύψος του ποσού θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Κατά τα άλλα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε ανακοίνωσή του:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

16 εκατ. ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

238.224 ευρώ σε 223 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΟΑΕΕ (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

30 εκατ. ευρώ σε 73.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

23 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

1,5 ευρώ σε 2.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

10 εκατ. ευρώ σε 13.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών σε φορείς).

Καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ, για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις

 


Σε πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες θα περιλαμβάνεται και η κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ, για τις εκπρόθεσμες φορολογικές δηλώσεις.

Το μέτρο θα αφορά σε φυσικά πρόσωπα που υποβάλλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και αυτές είναι μηδενικές, πιστωτικές, αλλά και χρεωστικές υπό την προϋπόθεση ότι ο φόρος που θα βεβαιωθεί δεν θα υπερβαίνει τα 100 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι για την περυσινή χρονιά, υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα περισσότερες από 100.000 δηλώσεις, ενώ όπως προβλέπεται στην νομοθεσία, η εκπρόθεσμη δήλωση θα συνοδεύεται από πρόστιμο ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ.

Επίσης επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου, στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων Απριλίου 2023

 

Την Τετάρτη 29 Μαρτίου 2023 αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2023 αναμένεται να καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο (για τους συνταξιούχους που το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8.

Για τα υπόλοιπα Ταμεία οι συντάξεις του Απριλίου 2023 αναμένεται να πληρωθούν ως εξής:

Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 29 και 30 Μαρτίου.

Τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις όπως στο Δημόσιο, δηλαδή ανάλογα με τον λήγοντα αριθμό ΑΜΚΑ, στις 29 και 30 Μαρτίου.

Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023.

Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023.

Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023.

Το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023.

Το ΕΤΑΤ θα καταβάλει τις συντάξεις την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023.

Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τρίτη 28 Μαρτίου 2023.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 15 Μαρτίου, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, Γερανίου 44, Ομόνοια, ώρα 7:00 μ.μ.

 


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας διοργανώνει εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023, στην αίθουσα της Ομοσπονδίας Μουργκάνας, Γερανίου 44, Ομόνοια, ώρα 7:00 μ.μ..

Η εκδήλωση γίνεται με πρωτοβουλία της Επιτροπής Γυναικών και Αλληλεγγύης, της ΠΣΕ.

Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα διατεθούν σε σχολείο για ειδικές ανάγκες των Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 12 Μαρτίου

 


Την Κυριακή 12 Μαρτίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Δημαρχείο Κατσικάς, 09:00-14:00

Εγκρίθηκε το πρώτο φάρμακο για την πιο συχνή μορφή εκφύλισης της ωχράς κηλίδας

 


Σημαντικό βήμα προόδου για την αντιμετώπιση μίας συχνής αιτίας απώλειας όρασης στους ηλικιωμένους έγινε με την έγκριση του πρώτου φαρμάκου για την προχωρημένη, ξηρού τύπου, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (ΗΕΩ).

Το φάρμακο περιέχει τη δραστική ουσία pegcetacoplan και προορίζεται για τους πάσχοντες από τη λεγόμενη γεωγραφική ατροφία. Την κατάσταση αυτή εκδηλώνει το περίπου 15-20% των πασχόντων από εκφύλιση της ωχράς.

Οι κλινικές μελέτες που έγιναν με το pegcetacoplan έδειξαν ότι μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της σοβαρής ξηρής ΗΕΩ, όταν χορηγείται με έγχυση στο μάτι κάθε 25 έως 60 ημέρες.

Η ωχρά κηλίδα είναι μία περιοχή στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, ο οποίος βρίσκεται στο πίσω μέρος του ματιού. Η περιοχή αυτή εντοπίζεται κοντά στο κέντρο του και πολύ κοντά στο οπτικό νεύρο. Είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στο φως και είναι υπεύθυνη για την ευκρινή όραση και την αντίληψη των χρωμάτων.