Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Στην Κόνιτσα το 10ο τουρνουά Handball Παμπαίδων Β΄

 


Την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Δήμου Κόνιτσας η έναρξη του 10ου τουρνουά Χριστουγέννων Παμπαίδων Β’ (12-13 ετών) με διοργανωτή τον Αθλητικό Όμιλο Ιωαννίνων σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και την Be active, την Περιφέρεια Ηπείρου και τον Δήμο Κόνιτσας υπό την αιγίδα της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδας.

Το τουρνουά θα διεξαχθεί απο 27-30 Δεκεμβρίου, συμμετέχουν πέντε (5) ομάδες και οι αγώνες θα γίνουν στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Κόνιτσας με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μετέχουν ο Α.Ο. Ιωαννίνων, ο Κερκυραϊκός ΓΣ, η ΧΑΝΘ από Θεσσαλονίκη, ο Φέρωνας από τη Βέροια και ο Αερωπός από την Έδεσσα.

Ο Δήμαρχος Κόνιτσας Νικόλαος Εξάρχου καλωσόρισε τους αθλητές και συνεχάρη τους διοργανωτές, τονίζοντας ότι ο Δήμος θα παρέχει ό,τι χρειάζεται για την επιτυχή έκβαση του τουρνουά που διοργανώνεται στην Κόνιτσα επί σειρά ετών,   ενώ χαιρετισμό απηύθυναν και ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εμπορίου Βασίλης Γοργόλης και ο κύριος διοργανωτής του τουρνουά Ιωάννης Καραμπίνας.

Από το Γραφείο Δημάρχου

Ιωάννινα: Εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή η δημοπράτηση για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα

 


Στην έγκριση των όρων δημοπράτησης για την ανάπλαση του Πάρκου Πυρσινέλλα προχώρησε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών κατά την σημερινή της συνεδρίαση.

Η ανάπλαση του Πάρκου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα έργα για το λεκανοπέδιο και αποτέλεσε προτεραιότητα για την σημερινή δημοτική αρχή.

Με την ολοκλήρωση του διαχειριστικού σχεδίου και την έγκριση όλων των μελετών, ο φάκελος υποβλήθηκε για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ο Δήμος, λίγες βδομάδες μετά την ένταξη, προχωρά στη δημοπράτηση τηρώντας απαρέγκλιτα τα χρονοδιαγράμματα με σκοπό τους πρώτους μήνες του νέου έτους να έχει εγκατασταθεί ο ανάδοχος και να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 8.040.000 ευρώ.

Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Χριστουγεννιάτικο πάρτι το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Δολιανών

 


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος»: Χριστουγεννιάτικο πάρτι το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ. στο Κοινοτικό Κατάστημα Δολιανών.

Θεάτρο Actina: Μυσικοθεατρική παράσταση για παιδιά «Ποιος θα σώσει τα Χριστούγεννα;»

 


Η μουσικοθεατρική παράσταση για παιδιά  «Ποιος θα σώσει τα Χριστούγεννα;» του Θεάτρου Actina, έπειτα από την θερμή ανταπόκριση του κοινού των δύο πρώτων παραστάσεων, συνεχίζει για όλο το διάστημα των γιορτών.

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:

28,29,30/12 στις 18:00

3,4,5,6,7/1 στις 18:00

8/1 στις 11:30

Πρόκειται για μια παράσταση με ζωντανή μουσική, γρήγορο ρυθμό και πολλές ανατροπές σε σκηνοθεσία Αθηνάς Τσικνιά. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Άννα Παπανικολάου, Δέσποινα Ναυρόζογλου και Σταύρος Σταυρόπουλος. Ακορντεόν παίζει επι σκηνής η Σοφία Πατσιούρα. Οι γιορτές έρχονται με γοργό ρυθμό και η Μαγεία των Χριστουγέννων εξαφανίζεται. Ο Αϊ Βασίλης αναθέτει στο πιο έμπιστο ξωτικό του την αποστολή να σώσει τα Χριστούγεννα και η περιπέτεια αρχίζει. Άραγε θα τα καταφέρουν;

Στην Πολωνία το Ζωγράφειο Σχολείο στο πλαίσιο του Erasmus+

 


Στην Πολωνία ταξίδεψαν επτά (7) μαθήτριες και δύο (2) συνοδοί εκπαιδευτικοί του Ζωγράφειου Σχολείo Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην πρώτη εκπαιδευτική συνάντηση του έργου: “Make a good start for your life - eat like a pro!”, που υλοποιείται την τρέχουσα διετία με τη συμμετοχή σχολείων-εταίρων από την Ελλάδα, την Πολωνία και την Τουρκία. 

Η εκπαιδευτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Szczutowo της κεντρικής Πολωνίας το διάστημα από 11-17 Δεκεμβρίου 2022, με οικοδεσπότη το Πολωνικό σχολείο: "Skola Podstawowa im Wladyslawa Stanislawa Reymonta w Szczutowie", είχε ως τίτλο: "Halthy Eating" και στις εργασίες της συμμετείχαν μαθητές Γυμνασίου από τα συνεργαζόμενα σχολεία.

Οι Πολωνοί οικοδεσπότες υποδέχτηκαν εγκάρδια με μια ξεχωριστή εκδήλωση τις ξένες αποστολές και φρόντισαν για κάθε λεπτομέρεια υλοποίησης της εκπαιδευτικής συνάντησης. 

Οι μαθήτριες του πρώτου Ευρωπαϊκού Σχολείου στην Ήπειρο συμμετείχαν σε πρωτότυπες βιωματικές δράσεις μέσα από τις οποίες κατανόησαν την αξία της υγιεινής διατροφής, της σωματικής άσκησης και της ευεξίας, ώστε να υιοθετήσουν στη ζωή τους πιο υγιεινές συνήθειες και να γίνουνυπεύθυνες ως καταναλωτές και να σέβονται την υγεία τους, το σώμα τους και το ίδιο το περιβάλλον. 

Επιπλέον στόχος της εκπαιδευτικής συνάντησης, ήταν η συμμετοχή των μαθητριών στην διαπολιτισμική αλληλεπίδραση και συνεργασία, η γνωριμία τους με το Πολωνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η έκφραση της δημιουργικότητας τους, η δυνατότητα επικοινωνίας τους στα Αγγλικά, η βελτίωση των ψηφιακών τους δεξιοτήτων αλλά και η χαρά της δημιουργίας συνεργατικών και καινοτόμων προϊόντων από κοινού με συμμαθητές τους και εκπαιδευτικούς από το εξωτερικό.

Ταυτόχρονα, η αποστολή του Ζωγράφειου Σχολείου Ελληνο-Αυστριακής Αγωγής ξεναγήθηκε στα μουσεία και τους τουριστικούς προορισμούς στην Περιφέρεια του Mazowieckie γνωρίζοντας από κοντά τις ομορφιές και την ιστορία της Πολωνίας. 

Η εκπαιδευτική συνάντηση είχε ως τελευταίο σταθμό την πρωτεύουσα Βαρσοβία, όπου τα μέλη της ελληνικής αποστολής ξεναγήθηκαν στις ομορφιές της πόλης και επισκέφτηκαν την παλιά πόλη που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, το Βασιλικό Κάστρο, το Χριστουγεννιάτικο Χωριό, το Παλάτι του Πολιτισμού και της Επιστήμης που αποτελεί το εμβληματικότερο μνημείο της πόλης και φυσικά την αγορά της Πολωνικής πρωτεύουσας.

Ιωάννινα: Εορταστική Εκδήλωση, «Μια ευχή και μια γιορτή… Για το παιδί», την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00

 


Το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου ανακοινώνει την ετήσια Εορταστική Εκδήλωση του, στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών με τίτλο: «Μια ευχή και μια γιορτή… Για το παιδί», την Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2022 και ώρα 18:00.

Μαζί μας θα είναι ο γνωστός τραγουδιστής Θάνος Καλλίρης, ο οποίος θα τραγουδήσει δικά του και άλλα γνωστά τραγούδια. Επίσης την εκδήλωση θα πλαισιώσουν οι εξαίρετοι Ηπειρώτες καλλιτέχνες, Καλλιρρόη Πετράκη, Χρήστος Ντούλιας, Σταύρος Γιαβρής, Φώτης Καραμπάς και ο Νίκος Καραμάνος, ταξιδεύοντας μας σε ένα πολίτικο γλέντι με τη συμμετοχή του Πολιτιστικού Εργαστηρίου Κόνιτσας.

Ακριβότερο φέτος κατά 40% το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

 


Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Καταναλωτών το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, θα είναι αυξημένο κατά 40% σε σχέση με το 2021.

Εκτός όμως από τη γαλοπούλα στο πρωτοχρονιάτικο οικογενειακό τραπέζι υπάρχουν κι άλλα εδέσματα, υπάρχει μεν το καλάθι του νοικοκυριού αλλά δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα τους πολίτες καθώς οι τιμές παραμένουν στα ύψη.

Πόσο θα κοστίσει το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι

Δύο κιλά παϊδάκια – 12,50 ευρώ το κιλό = 25 ευρώ

Ένα κιλό λουκάνικο= 8,5 ευρώ

Φέτα 1/2 κιλό= 7 ευρώ

Χοιρινό ένα κιλό= 7 ευρώ

Κρασί=10 ευρώ

Σαλάτα 3,5 ευρώ

Γλυκά 10 ευρώ

Σύνολο: 71 ευρώ μόνο για τα συνοδευτικά

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Καταναλωτών από πέρυσι σε σχέση με φέτος υπάρχει αύξηση έως και 40% στο κόστος που έχει μία οικογένεια για το εορταστικό τραπέζι των ημερών.

EΛΑΣ: 488 παραβάσεις για μέθη βεβαιώθηκαν κατά την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων

 


Σε 488 ανήλθαν οι παραβάσεις για μέθη που βεβαιώθηκαν από την Τροχαία σε 44.754 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα το διάστημα της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων (23 έως 26 Δεκεμβρίου 2022).

Πιο αναλυτικά, ανά περιφέρεια βεβαιώθηκαν: 192 στην Αττική, 82 στην Κρήτη, 36 στην Πελοπόννησο, 35 στην Κεντρική Μακεδονία, 25 στη Θεσσαλία, 24 στη Θεσσαλονίκη, 21 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 15 στη Δυτική Ελλάδα, 15 στη Δυτική Μακεδονία, 12 στα Ιόνια Νησιά, 10 στην Ήπειρο, 8 στο Βόρειο Αιγαίο, 7 στο Νότιο Αιγαίο και 6 στη Στερεά Ελλάδα.

Όπως επισημαίνει η ΕΛΑΣ, οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση σε ολόκληρη την επικράτεια.

Τι θα πληρώσουν οι καταναλωτές για το ρεύμα με τις επιδοτήσεις του Ιανουαρίου

 


Ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, οι νέες κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου, για τον μήνα Ιανουάριο, σε μια προσπάθεια για τη συγκράτηση του ενεργειακού κόστους σε ανταγωνιστικά επίπεδα έναντι των οικιακών καταναλωτών άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Το κόστος για το μέτρο των κρατικών επιδοτήσεων διπλασιάστηκε, φτάνοντας τα  840 εκατομμύρια ευρώ έναντι 435 εκατομμυρίων που ήταν τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα, οι επιδοτήσεις θα είναι οι εξής:

Έως 500 Kwh: 330 ευρώ /Mwh -Αφορά 9 στα 10 νοικοκυριά, απορροφάται το 87% των αυξήσεων

Από 501 έως 1000 kWh: 280 ευρώ /Mwh. Αν το νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ /Mwh.

Πάνω από 1001KWh: 190 ευρώ/MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ/MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) απορροφάται σχεδόν το 100% της αύξησης και η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ/MWh.

Ακολουθούν αναλυτικά παραδείγματα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου

 


Την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Καρκίνος του προστάτη: Οι συνήθειες που μειώνουν τον κίνδυνο

 


Ο καρκίνος του προστάτη προσβάλλει έναν στους οκτώ άνδρες κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο η επίπτωσή του αυξάνεται με την ηλικία, κυρίως μετά τα 50 έτη.

Έτσι, ανιχνεύεται σε 1 στους 456 άνδρες πριν από την ηλικία των 50 ετών, σε 1 στους 54 στις ηλικίες 50-59 ετών, σε 1 στους 19 στις ηλικίες 60-69 ετών και σε περισσότερους από 1 στους 11 στις ηλικίες άνω των 70 ετών. Το σχεδόν 60% όλων των περιστατικών εντοπίζεται σε άνδρες άνω των 65 ετών.

«Παρότι είναι τόσο συχνός, δεν είναι αναπόφευκτος. Αν και κανένας δεν μπορεί να αλλάξει το φύλο, την ηλικία ή το οικογενειακό ιστορικό του, υπάρχουν αρκετές συνήθειες του τρόπου ζωής, οι οποίες μπορεί να δράσουν προστατευτικά», επισημαίνει ο Χειρουργός-Ουρολόγος δρ Ηρακλής Πούλιας, τ. πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και τ. διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του Κοργιαλένειου-Μπενάκειου Νοσοκομείου ΕΕΣ, ο οποίος εξηγεί ποιες είναι οι συνήθειες αυτές και τι έχουν δείξει οι έως τώρα μελέτες.

1. Μειωμένη κατανάλωση λιπαρών, κυρίως ζωικής προέλευσης. Τα πολλά κορεσμένα λιπαρά από κρέας και προϊόντα κρέατος έχουν σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως προστατικού καρκίνου. Το ίδιο και τα τρανς λιπαρά που προέρχονται κυρίως από τα μερικώς υδρογονωμένα λίπη που προστίθενται σε επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου (π.χ. μπισκότα, κέικ, προτηγανισμένες πατάτες, ορισμένα κατεψυγμένα τρόφιμα, ντόνατς κ.λπ.).
Στη θέση τους να προτιμάτε μέτριες ποσότητες από πιο υγιεινά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ψάρια, καρύδια και σπόρους.

2. Αυξημένη πρόσληψη λαχανικών. Στόχος σας πρέπει να είναι η κατανάλωση ποικιλίας από λαχανικά, με έμφαση στα σκουροπράσινα, φυλλώδη είδη. Τα σταυρανθή λαχανικά, λ.χ., όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, περιέχουν την ισχυρή αντικαρκινική ουσία σουλφοραφάνη.
Μερικές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το λυκοπένιο μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη των καρκινικών προστατικών κυττάρων. Το λυκοπένιο είναι μία αντιοξειδωτική ουσία που υπάρχει σε αφθονία κυρίως στις μαγειρεμένες ή επεξεργασμένες τομάτες.