Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Θετικός στον κορωνοϊό ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης

 


Όπως γνωστοποίησε ο ίδιος με ανάρτησή του σήμερα το απόγευμα στα social media, θετικός στον κορωνοϊό διεγνώσθη ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ.  Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Σε ανάρτησή του, αναφέρει τα εξής:

«Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ τελικά επισκέφτηκε και εμένα. Παρακαλώ όλους όσους ήρθαν σε επαφή μαζί μου να προσέχουν. Ζήτω συγγνώμη αλλά συμβαίνει και αυτό. Πιστεύω να περάσει γρήγορα και χωρίς μεγάλα προβλήματα. Ότι είχαμε προετοιμάσει για συναντήσεις αναβάλλεται. Και πάλι συγγνώμη».

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ, τη ΔΥΠΑ και τον ΟΠΕΚΑ, για την εβδομάδα 26-30 Σεπτεμβρίου

 


Την καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου, την προκαταβολή σύνταξης για τον ίδιο μήνα και την πληρωμή των επιδομάτων του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) για τον Σεπτέμβριο, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ο προγραμματισμός των καταβολών για την εβδομάδα 26-30 Σεπτεμβρίου.

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν σχεδόν 2,5 δισ. ευρώ σε πάνω από 5,5 εκατομμύρια δικαιούχους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν, την περίοδο 26-30 Σεπτεμβρίου, οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του φορέα:

– Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 537,9 εκατ. ευρώ για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Σεπτεμβρίου σε 949.123 συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

– Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 753,6 εκατ. ευρώ σε 1.502.825 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

– Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 754,8 εκατ. ευρώ σε 1.505.322 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

– Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου θα καταβληθούν 7,5 εκατ. ευρώ σε 20.000 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Οκτωβρίου, στη βάση του ν. 4778/2021.

– Τέλος, την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθούν 16,2 εκατ. ευρώ σε 680 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

– 15 εκατ. ευρώ σε 35.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

– 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 17.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

– 7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 1.500 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

– 3 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 300 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα (πληρωμή εισφορών σε φορείς).

3. Από τον ΟΠΕΚΑ, την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:

– 160 εκατ. ευρώ σε 751.000 δικαιούχους για οικογενειακά επιδόματα παιδιών.

– 71,3 εκατ. ευρώ σε 173.550 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής).

– 47,7 εκατ. ευρώ σε 224.486 δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

– 33,8 εκατ. ευρώ σε 280.840 δικαιούχους για επίδομα στέγασης.

– 11,2 εκατ. ευρώ σε 35.043 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.

– 11,4 εκατ. ευρώ σε 11.453 δικαιούχους για επίδομα γέννησης.

– 250.000 ευρώ σε 1.200 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», (λόγω COVID-19).

– 259.850 ευρώ σε 810 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής.

– 214.100 ευρώ σε 6.100 δικαιούχους για επίδομα ομογενών.

– 195.000 ευρώ σε 2.800 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας).

– 106.623 ευρώ σε 135 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφάλιστων.

Πρόβλεψη-σοκ για αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων των στεγαστικών δανείων από το 2023

 


Μετά το μπαράζ των αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα για νοικοκυριά που αποπληρώνουν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. 

Με στόχο τη τιθάσευση του πληθωρισμού, η Fed την περασμένη Τετάρτη (21/9), προχώρησε στην τρίτη διαδοχική αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 75 μονάδες βάσης, στο εύρος διακύμανσης μεταξύ 3% και 3,25%.

Μάλιστα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ προανήγγειλε νέες αντίστοιχου μεγέθους παρεμβάσεις έως το τέλος του έτους, οι οποίες θα οδηγήσουν τα επιτόκιά της πάνω από το 4%. Ακολούθησε την Πέμπτη (22/9) η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία αναπροσάρμοσε κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της, στο 2,25%, ενώ η Τράπεζα της Ελβετίας αύξησε τα επιτόκια της για πρώτη φορά μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια, γυρίζοντάς τα σε θετικό έδαφος.

 Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είχε ανεβάσει κατά 75 μονάδες το βασικό της επιτόκιο στο 1,25% και αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αναπροσαρμογή του στη συνεδρίαση του Οκτωβρίου, καθώς ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλός.

Κόνιτσα: Τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Ιωάννη του εκ Κονίτσης

 


Η μνήμη του νεομάρτυρα Αγίου Ιωάννη του εκ Κόνιτσης τιμήθηκε στην Κόνιτσα.

Το απόγευμα της Πέμπτη τελέστηκε Αρχιερατικός  Μέγας Εσπερινός στον Προσκυνηματικό ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και  την Παρασκευή, Πανηγυρική  Θεία Λειτουργία κατά τις οποίες ιερούργησε ο   καταγόμενος από την Κόνιτσα Μητροπολίτης Κηφισιάς Κύριλλος, ο οποίος και μίλησε για τη ζωή και το μαρτύριο του Αγίου.

Ο Άγιος Ιωάννης ονομάζονταν Χασάν και ήταν μουσουλμάνος στο θρήσκευμα.

Όταν είχε πάει στο Αγρίνιο θέλησε και βαπτίστηκε Χριστιανός, παντρεύτηκε Χριστιανή και ζούσε υποδειγματικά.

Αυτό όμως εξόργισε τον πατέρα του, που ήταν Σέχης Μουσουλμάνος, έδωσε εντολή συνελήφθη και όταν προσήλθε στο Δικαστήριο αρνήθηκε να απαρνηθεί το Χριστό και την ορθόδοξη πίστη του και αποκεφαλίστηκε στις 23 Σεπτεμβρίου του 1814.

Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα από τον Οκτώβριο

 


Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέστησε υποχρεωτικό τον εφοδιασμό όλων των οχημάτων που κυκλοφορούν στην Ελλάδα με αντιολισθητικά μέσα, με στόχο την προστασία των οδηγών όταν κυκλοφορούν σε χιονισμένο ή παγωμένο οδικό δίκτυο.

Ειδικότερα, με απόφαση του υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλου, η οποία δημοσιεύτηκε στα τέλη Μαρτίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, επιβάλλεται στους ιδιοκτήτες  των αυτοκινήτων όλων των κατηγοριών η υποχρέωση εφοδιασμού των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εφόσον το όχημα δεν φέρει ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα).

Ποια είναι τα αντιολισθητικά μέσα που οφείλουν να έχουν οι οδηγοί;

Ως «αντιολισθητικά» νοούνται οι αντιολισθητικές αλυσίδες ή οι χιονοκουβέρτες.

Διαφορετικά, οι οδηγοί πρέπει να εξοπλίζουν το όχημά τους με ελαστικά για χρήση σε συνθήκες χιονόπτωσης. Δηλαδή, τα χειμερινά ελαστικά (χιονολάστικά), τα οποία φέρουν τη σήμανση του «αλπικού» συμβόλου και τον χαρακτηρισμό M+S.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: «Ηπειρώτικο Πανηγύρι 2022», την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, Πεδίον του Άρεως


Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας διοργανώνει  το «Ηπειρώτικο Πανηγύρι 2022», την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι,  στο Πεδίον του Άρεως με την συμμετοχή πολλών μουσικών.

Είσοδος  ελεύθερη!

Οι καταναλωτές εν μέσω ακρίβειας περιορίζουν πλέον και τις δαπάνες που αφορούν σε βασικά αγαθά

 


Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ, το 67% των καταναλωτών έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε τρόφιμα και γενικά σε είδη του σούπερ μάρκετ.

Οι καταναλωτές εν μέσω ακρίβειας περιορίζουν πλέον και τις δαπάνες που αφορούν σε βασικά αγαθά, όπως τα τρόφιμα.

Ακόμη και τις αγορές τροφίμων περιορίζουν πλέον οι καταναλωτές προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο συνεχιζόμενο κύμα ακρίβειας που πιέζει ασφυκτικά το διαθέσιμο εισόδημα τους, την ίδια στιγμή μάλιστα που δεν φαίνεται να μπαίνει «φρένο» στις αυξήσεις.

Έτσι, μετά τις περικοπές σε αγορές όπως ρούχα, παπούτσια, είδη σπιτιού και των υπόλοιπων αναγκών που κατατάσσονται στις δευτερεύουσες, πλέον βάζουν «μαχαίρι» ακόμη και στα προϊόντα που αποτελούν βασικά αγαθά.

Παράλληλα το σημαντικότερο πλέον κριτήριο στην αγορά τροφίμων αποτελεί η τιμή τους, σύμφωνα το 62% των ερωτηθέντων ενώ με κριτήριο την ποιότητα επιλέγει μόλις το 20%.

Σημειώνεται ότι σε αντίστοιχη έρευνα, σχεδόν 1,5 χρόνο πριν, τον Απρίλιο του 2021, το 29% επέλεγε τρόφιμα με βασικό κριτήριο την τιμή.

Έως τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου οι τελευταίες πληρωμές του Power Pass

 


Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών,   κ.  Χρήστος Σταϊκούρας τα χρήματα της επιδότησης του Power Pass θα καταβληθούν έως τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου.

Οι δικαιούχοι που θα πληρωθούν έως τη Δευτέρα είναι όλοι όσοι έλαβαν εκκαθαριστικό λογαριασμό ρεύματος από τον πάροχό του τον Ιούνιο.

Σημειώνεται πως τα καταβληθέντα ποσά αυτή τη φορά θα είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά του πρώτου εξαμήνου, καθώς η πληρωμή αφορά μόνο στον τελευταίο μήνα, πριν το πάγωμα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Έξι στους δέκα οφειλέτες έχουν χρέη έως 500 ευρώ στην εφορία

 


Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ με χρέη έως 500 ευρώ προς στην εφορία βρίσκονται σήμερα πάνω από 2,4 εκατ. φορολογούμενοι ή έξι στους δέκα οφειλέτες του Δημοσίου με τον αριθμό τους να αυξάνεται μήνα με το μήνα.

Η επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ που πραγματοποίησε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δείχνει σημαντική αύξηση των μικροοφειλετών, των φορολογούμενων δηλαδή που χρωστούν στην εφορία ποσά που δεν υπερβαίνουν τα 500 ευρώ.

Μέσα σε ένα χρόνο, και συγκεκριμένα από τον Ιούλιο του 2021 έως και τον Ιούλιο του 2022 ο αριθμός τους αυξήθηκε κατά 692.413 άτομα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού η αύξηση των οφειλετών σχετίζεται με την αλλαγή του χρόνου βεβαίωσης και πληρωμής του ΕΝΦΙΑ  το τρέχον έτος και επομένως οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στη διαταραχή της εποχικότητας που καταγράφεται στη μεταβολή του πλήθους των οφειλετών.

Στην απέναντι όχθη βρίσκονται οι 8.862 μεγαλοοφειλέτες.

Ο καθένας χρωστάει πάνω από 1 εκατ. ευρώ στην εφορία ενώ όλοι μαζί έχουν «φεσώσει» το Δημόσιο με 90 δις. ευρώ όταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 112,65 δις. ευρώ. Δηλαδή μόλις το 0,2 % των οφειλετών της Εφορία χρωστάει το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Μέσα σε ένα έτος οι μεγαλοοφειλέτες αυξήθηκαν κατά 319 πρόσωπα ενώ μόλις 22 φορολογούμενοι σε διάστημα 8 μηνών άφησαν στην Εφορία «φέσι» ύψους 1,1 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση:

Πώς θα δοθεί το μπόνους εξοικονόμησης κατά 15% στην κατανάλωση ρεύματος

 


Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο μπόνους σε όσους καταναλωτές κάνουν εξοικονόμηση στην κατανάλωση ρεύματος.

Ο κ. Σκρέκας εξήγησε, πως η σύγκριση προκειμένου να δοθεί το μπόνους των 50 ευρώ για τους πολίτες που θα μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15% θα γίνεται με την περσινή κατανάλωση ρεύματος.

 Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως οι «κύκλοι μέτρησης» του ΔΕΔΔΗΕ είναι σταθεροί κάθε τετράμηνο ή κάθε οκτάμηνο σε απομακρυσμένες περιοχές, υπάρχει η δυνατότητα να επιμεριστεί σε μέση ημερήσια κατανάλωση.

«Οπότε, εφόσον το νοικοκυριό πετυχαίνει μια μέση ημερήσια εξοικονόμηση της τάξης του 15% στην κατανάλωση ενέργειας, μπορεί λοιπόν στον εκκαθαριστικό που έρχεται να βλέπει μια επιπλέον επιδότηση που θα τον βοηθάει ακόμα περισσότερο να έχει χαμηλότερο λογαριασμό ρεύματος».

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

 


Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κατσικάς, Αίθουσα Δημαρχείου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00.

Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας: Η Ρομποτική Χειρουργική «σύμμαχος» των γυναικών με καρκίνο

 


Η 20ή Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί από το 2019 ως Παγκόσμια Ημέρα Γυναικολογικής Ογκολογίας (World Gynecologic Oncology Day) με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Γυναικολογικής Ογκολογίας (ESGO) και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ομάδων Προστασίας του Γυναικολογικού Καρκίνου (ENGAGe).

«Οι επιστημονικές εξελίξεις επιτρέπουν πλέον σήμερα να προλαμβάνουμε την εμφάνιση της νόσου σε αρχικά ακόμα και σε προ-καρκινικά στάδια. Μας δίνεται η δυνατότητα να αναγνωρίζουμε την μοριακή ταυτότητα του όγκου και σε κάποιες περιπτώσεις και το αίτιο που «γεννά» τον καρκίνο.

Ταυτόχρονα γενετικές αναλύσεις και οικογενειακό κληρονομικό ιστορικό μας επιτρέπουν να αναγνωρίζουμε γενετική προδιάθεση σε υγιείς γυναίκες και να προσφέρουμε επεμβάσεις προληπτικές για ελαχιστοποίηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Η ύπαρξη τόσο αρχικής όσο και προχωρημένης νόσου εγείρει ζητήματα έγκαιρης, βασισμένης σε επιστημονικά δεδομένα και εξατομικευμένης για κάθε ασθενή αντιμετώπισης. Οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από ογκολογικά συμβούλια και οι επεμβάσεις να πραγματοποιούνται από ιατρούς με εμπειρία και μετεκπαίδευση στο αντικείμενο. Η ελάχιστα επεμβατική τεχνική είτε με την λαπαροσκοπική είτε με τη ρομποτική χειρουργική πρέπει να είναι ο τρόπος εκλογής αν δεν θίγεται το ογκολογικό αποτέλεσμα και η ασφάλεια της ασθενούς», επισημαίνει ο δρ Νικόλαος Πλεύρης, Διευθυντής της Α’ Γυναικολογικής Κλινικής-Τμήμα Ρομποτικής και Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής του Metropolitan General, οποίος αναλύει τους τύπους του γυναικολογικού καρκίνου και τη σημασία της ρομποτικής χειρουργικής στην αντιμετώπισή τους.

Καρκίνος ενδομητρίου