Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης

 

Όχι της Περιφέρειας για φωτοβολταϊκά στο Καλπάκι και την Καμπή

Κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Ηπείρου γνωμοδότησε επί των Μ.Π.Ε. για τα έργα:

 «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων εγκατάστασης πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 40.000 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής, στη θέση «Κάμπος», Τ.Κ. Σκλίβανης, Δ.Ε. Αγίου Δημητρίου, Δ. Δωδώνης, Π.Ε. Ιωαννίνων» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)

 «Επέκταση πτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας από 20.000 σε 40.000 ορνιθίωνκρεατοπαραγωγής, με υδρογεώτρηση, στη θέση «Λιθαράκι» της Τ.Κ. Κωστακιών, Δ. Αρταίων, Π.Ε. Άρτας» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)

 «Έργα προσαγωγής- επεξεργασίας και διάθεσης λυμάτων Μικρού Πάπιγκου, Δ.Ε. Πάπιγκου, Δήμου Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση)

 «Δρόμος παράκαμψης οικισμού Αρίστης Δήμου Ζαγορίου», Δ.Ε. Κεντρικού Ζαγορίου, Δήμου Ζαγορίου, Π.Ε. Ιωαννίνων» (ομόφωνα θετική γνωμοδότηση)

 «Εγκατάσταση ,Αποθήκευση και Μεταφόρτωση Επικίνδυνων Αποβλήτων – εργασίες R12, R13 (Ολική Χωρητικότητα Q =49 t) & Αποθήκευσης Στερεών μη Επικίνδυνων Αποβλήτων- εργασίες R12, R13 (Εισερχόμενα Απόβλητα 20 t/ημ<:<75 t/ημ) στη Δ.Ε. Ανατολής, Δ. Ιωαννιτών, Π.Ε. Ιωαννίνων» (κατά πλειοψηφία θετική γνωμοδότηση).

Αρνητικές γνωμοδοτήσεις για φωτοβολταϊκούς σταθμούς

Επίσης, η Επιτροπή γνωμοδότησε αρνητικά επί των Μ.Π.Ε. για δύο έργα κατασκευής φωτοβολταϊκών σταθμών στους Δήμους Αρταίων και Πωγωνίου. Ειδικότερα, πρόκειται για τα έργα: «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 49,9 MW, στη θέση «Καμπή 1 &2», Δ.Ε. Ξηροβουνίου, Δήμου Αρταίων, Π.Ε. Άρτας» και «Φωτοβολταϊκός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ισχύος 39,028 MWp, στη θέση «Προφήτης Ηλίας», Δ.Ε. Καλπακίου, Δήμου Πωγωνίου, Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

ΕΟΔΥ: Είκοσι εννέα θάνατοι σήμερα, 3.739 νέα κρούσματα

 


12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι εννέα  θάνατοι σήμερα 3.739 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 3.739, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 700.959 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.144 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 29, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.447 θάνατοι.

Το 95.3% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 356 (64.3% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.

To 81.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 312 (87.64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 44 (12.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.253 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 192 (ημερήσια μεταβολή -9.43%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 208 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

HEAL Academy: Ημερίδα «Βασικές Αρχές Μηχανικής Αναπνοής» στις 20 Οκτωβρίου 2021


Όλα τα νεότερα δεδομένα για τις βασικές αρχές του μηχανικού αερισμού με στόχο την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ασθενών που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, θα βρεθούν στο επίκεντρο της επιστημονικής ημερίδας που διοργανώνει η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΥΓΕΙΑ, στις 20 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 09:00 στις εγκαταστάσεις της HEAL Academy στο Μαρούσι. Την Ημερίδα θα προλογίσει η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, κα.Αναστασία Κοτανίδου.

Για την εκπαίδευση των νοσηλευτών των Μονάδων Εντατικής θεραπείας του Ομίλου HHG, οι καταξιωμένοι και με πολυετή εμπειρία ομιλητές, θα αναλύσουν σε θεωρητικό επίπεδο τις βασικές αρχές του μηχανικού αερισμού, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει πρακτική εξάσκηση με τον αντίστοιχο εξοπλισμό. Οι συμμετέχοντες, θα έχουν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους και να συμμετέχουν σε μία εκπαιδευτική εμπειρία υψηλού επιπέδου.

Αναπόσπαστο κομμάτι της αποστολής του Ομίλου HHG αποτελεί η συνεχιζόμενη επιμόρφωση και η ανάπτυξη του πολυάριθμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Ομίλου που καθημερινά προσφέρει εξαιρετική φροντίδα σε κάθε ασθενή και προασπίζει το πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία.

Το HEAL Academy φιλοξενεί διαδικτυακές και συνεδριακές εκδηλώσεις, webinars, σεμινάρια και workshops σε συνδυασμό με πρακτική άσκηση, θεωρητική κατάρτιση και ενημέρωση παράλληλα με προσομοίωση, παρουσιάσεις καινοτόμων ιατρικών τεχνικών, αλλά και συνολικά να στεγάζει κάθε πρωτοποριακή εκπαιδευτική ή και πειραματική ιατρική πράξη σε πανελλήνιο και διεθνές κοινό.



HEAL Academy: Σωρού 35, Μαρούσι 151 25, Αθήνα, Τ: 210 61 09 992

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Η Πολιτεία να θεσπίσει κίνητρα για να στηρίξει τη γεννητικότητα

 


Στο 11ο Διεθνές Συνέδριο της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος, με θέμα «Δημογραφική Πρόκληση-Ο ρόλος των Πολύτεκνων Οικογενειών και το Μέλλον της Ευρώπης» απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε ότι η Συνομοσπονδία επί 70 χρόνια παρεμβαίνει με τις πρωτοβουλίες της διαρκώς, στο ζήτημα της οικογένειας. «Η οικογένεια για εμάς τους Έλληνες, υπήρξε πάντα ένα μικρό κοινωνικό κράτος, ένα μοντέλο κοινωνικής πρόνοιας, που εξέπεμπε αλληλεγγύη και παρενέβαινε ιδιαίτερα στις δυσκολίες των στενών και των ευρύτερων μελών της. Αυτό συνέβαλε στην κοινωνική συνοχή της οικογένειας», δήλωσε ο κ. Κουρουμπλής και τόνισε την πολύ σημαντική συμβολή της πολύτεκνης οικογένειας σε όλη αυτή την προσπάθεια συνοχής και ανάπτυξης της χώρας.

Τόνισε ιδιαίτερα ότι «Οι οικογένειες που αποφασίζουν να κάνουν παιδιά δεν το κάνουν για τις παροχές από το κράτος, αλλά επειδή πιστεύουν στην αξία των πολλών παιδιών κι έτσι αποφασίζουν να σηκώσουν το μεγάλο βάρος αυτής της προσπάθειας». Αναφέρθηκε στην προσωπική του συμβολή στην βοήθεια των πολυτέκνων, και στην προώθηση των διεκδικήσεων της Συνομοσπονδίας, από τις θέσεις ευθύνης που είχε, με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί, όπως είπε, μια σταθερή σχέση με τους θεσμούς των πολυτέκνων.

Ιωάννινα: Σχηματισμός δικογραφίας για απάτη με τη μέθοδο της αλίευσης προσωπικών στοιχείων στο πλαίσιο αγοραπωλησίας

 


Από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τριών ημεδαπών που εμπλέκονται σε υπόθεση απάτης με τη μέθοδο αλίευσης προσωπικών στοιχείων στο πλαίσιο αγοραπωλησίας.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, την 13-08-2021 άγνωστοι επικοινώνησαν τηλεφωνικά με ημεδαπό που είχε καταχωρήσει ηλεκτρονική αγγελία πώλησης μηχανήματος έργου, προσποιούμενοι ότι ενδιαφέρονται για την αγορά του.

Ακολούθως, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, κατάφεραν με διάφορα τεχνάσματα να του αποσπάσουν τα προσωπικά του στοιχεία σύνδεσης σε υπηρεσία ηλεκτρονικής τραπεζικής, δήθεν για να προβούν στην κατάθεση του τιμήματος στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Στη συνέχεια, με τη χρήση των παραπάνω κωδικών πραγματοποίησαν μεταφορές χρημάτων συνολικού ύψους -15.000- ευρώ σε λογαριασμούς με δικαιούχους τους κατηγορούμενους.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Ασφαλτοστρώσεις και τσιμεντοστρώσεις σε 47 οικισμούς του Δήμου Πωγωνίου

 


Έμφαση στα χωριά και στην αναβάθμιση της καθημερινότητας των δημοτών δίνει ο Δήμος Πωγωνίου με την εκτέλεση σημαντικών έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής.

Σε αυτά τα πλαίσια, υπεγράφη χθες η σύμβαση κατασκευής του έργου «Βελτίωση Οδοποιίας – Ασφαλτοστρώσεις – Τσιμεντοστρώσεις», που αφορά εργασίες ασφαλτοστρώσεων και τσιμεντοστρώσεων σε 47 συνολικά οικισμούς του Δήμου Πωγωνίου.

Ο  προϋπολογισμός του έργου ήταν 1.250.000€ ενώ η υπογεγραμμένη σύμβαση ανήλθε στο ποσό των 643.024,89€ (με ΦΠΑ).

Ο σχετικός προγραμματισμός έγινε από τον Δήμο Πωγωνίου σε συνεργασία με τους Προέδρους των κοινοτήτων μέσω του Τεχνικού Προγράμματος ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες. 

«Με γνώμονα ότι τα χωριά μας χρειάζονται όλη μας την προσοχή, υλοποιούμε έργα και παρεμβάσεις που βελτιώνουν τις υποδομές και την καθημερινότητα των δημοτών μας. Άμεσα ξεκινάει ένα ακόμη μεγάλο έργο με παρεμβάσεις σε 47 οικισμούς που θα αλλάξουν την εικόνα τους» σημείωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.

Οι εργασίες θα εκτελεστούν στους οικισμούς:

ΔΕ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ: 

Άνω Παρακάλαμος, Παρακάλαμος,

ΔΕ ΛΑΒΔΑΝΗΣ: 

Βραστοβά, Δημόκορη, Κάτω Λάβδανη, Λάβδανη, Ψηλόκαστρο,

ΔΕ ΚΑΛΠΑΚΙΟΥ:  

Άνω Ραβένια, Γεροπλάτανος, Δολιανά, Καλπάκι, Κάτω Ραβένια, Μαυροβούνι, Νεγράδες, Χρυσόρραχη,  

ΔΕ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ: 

Αγία Μαρίνα, Αργυροχώρι, Βήσσανη, Δελβινάκι, Ζάβροχο, Ζαραβίνα, Καστάνιανη,  Κεράσοβο, Κτίσματα, Κρυονέρι, Μαυρόπουλο, Νεοχώρι,  Ξηρόβαλτο, Ορεινό, Περιστέρι, Ποντικάτες, Στρατίνιστα, Τεριάχι, Χαραυγή, 

ΔΕ ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ: Άγιος Κοσμάς, Βασιλικό, Κάτω Μερόπη,

Κακόλακκος, Κεφαλόβρυσο, Μερόπη, Παλαιόπυργος, Ρουψιά, Ωραιόκαστρο,

ΔΕ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ:  

Δολό, Δρυμάδες, Σταυροσκιάδι και Πωγωνιανή.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Σαγιάδα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη αλλοδαπός διωκόμενος με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες (18-10-2021) το απόγευμα στη Σαγιάδα Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου Σαγιάδας σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών αλλοδαπός, που διώκεται με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος τού αλλοδαπού εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των γαλλικών αρχών, σύμφωνα με το οποίο καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (4) ετών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Δήμος Πωγωνίου: Εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης Τ.Κ. Χαραυγής

 


Ενημερώνουμε τους κατοίκους της Κοινότητας Χαραυγής ότι εκδόθηκαν τα τέλη ύδρευσης για το Β' εξάμηνο. 

Παρακαλούμε όπως τακτοποιηθούν οι οφειλές έως τις 30 Νοεμβρίου 2021.

Με μηνύματα και εκπαίδευση το συνέδριο εργασίας των Οριζόντων Ηπείρου

 


Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο, ανοιχτό συνέδριο εργασίας της Πολιτικής Επιτροπής και των Συντονιστών των «Οριζόντων Ηπείρου», το οποίο διεξήχθη το απόγευμα της Δευτέρας στα Γιάννενα.

Το συνέδριο, το οποίο παρακολούθησαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του αναπληρωτή συντονιστή και μέλους της Πολιτικής Επιτροπής, Σπύρου Υφαντή, ο οποίος αφού καλωσόρισε όλους τους συμμετέχοντες, έκανε μια μικρή αναφορά στο ιστορικό δημιουργίας της παράταξης κάνοντας λόγο για «μια παράταξη με προοπτική, όραμα και μέλλον, η οποία απευθύνεται σε όλους τους Ηπειρώτες».

Ακολούθησε η  αντιπρόεδρος των «Οριζόντων Ηπείρου» και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής, Μάγδα Τάτση, η οποία με τη σειρά της τόνισε πως η συμμετοχή της στους «Ορίζοντες Ηπείρου» προήλθε από την ανάγκη να προσφέρει στον τόπο της όπως κάθε ενεργός πολίτης οφείλει να κάνει.

«Με το μόνο πρόγραμμα που μπορούσα να ταυτιστώ ήταν αυτό της παράταξής μας, το οποίο βασίζεται σε καινοτόμες ιδέες για όλη την Ήπειρο με άξονα την περιφερειακότητα. Ξεκινήσαμε δειλά, χωρίς εμπειρίες. Με την καθοδήγηση του επικεφαλής μας όμως, του Σπύρου του Ριζόπουλου, ενός ανθρώπου ανιδιοτελή, ρηξικέλευθου και με αγάπη για την Ήπειρο, συμμετείχαμε στις εκλογές και λάβαμε ένα αξιοσέβαστο ποσοστό για μια πρωτοεμφανιζόμενη παράταξη χωρίς κομματική ομπρέλα. Σήμερα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, η παράταξή μας διευρύνεται χάρη σε όλους εσάς. Γι’ αυτό πρέπει όλοι μαζί να συνεχίσουμε για να επικοινωνήσουμε στους συμπολίτες μας τις προτάσεις μας, οι οποίες διέπονται από αξιοκρατία, ισότητα και διαφάνεια, ώστε να οδηγήσουμε την Ήπειρο πολλά βήματα μπροστά και πολλά βήματα παραπάνω», τόνισε η κ. Τάτση.

Με την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους, το οποίο ήταν ανοιχτό σε προσκεκλημένους και ΜΜΕ, ενώ μεταδόθηκε και διαδικτυακά μέσω facebook, οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν αποκλειστικά με τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και τους Συντονιστές της παράταξης. 

Την παρουσίαση και ανάλυση των θεμάτων έκανε ο συντονιστής οργάνωσης, Μιχάλης Νάτσης.

***

Αποσπάσματα από την Κεντρική ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου

Δέκα τέσσερις παραβάσεις στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 18 Οκτωβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Δευτέρα 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 92.012 έλεγχοι, από τους οποίους οι 49.141 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 247 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         75 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 58 πρόστιμα των 300 ευρώ και 17 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o     14 στην Ήπειρο,

o     10 στη Θεσσαλονίκη,

o     10 στο Βόρειο Αιγαίο,

o       7 στη Δυτική Ελλάδα,

o       6 στη Θεσσαλία,

o       6 στη Δυτική Μακεδονία,

o       5 στα Ιόνια Νησιά,

o       4 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o       4 στην Πελοπόννησο,

o       3 στο Νότιο Αιγαίο,

o       3 στη Στερεά Ελλάδα,

o       2 στην Κεντρική Μακεδονία και

o       1 στη Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 71.286 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 68.131 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.155 των 150 ευρώ.

·         14 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o     5 στην Αττική,

o     4 στο Βόρειο Αιγαίο,

o     3 στη Δυτική Μακεδονία και

o     2 στην Ήπειρο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.944 ομοειδείς παραβάσεις.

·         158 παραβάσεις και 4 συλλήψεις, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καφέ-μπαρ ενώ επιβλήθηκε 25.000 ευρώ πρόστιμο στην επιχείρηση, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αναστολής λειτουργίας του καταστήματος,

- 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις σε συνεπιβάτες οχήματος, για μη χρήση μάσκας,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στη Θεσσαλονίκη,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού ατόμων εντός του καταστήματος,

- 27 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους, καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 2 συλλήψεις και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ στον πελάτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 300 ευρώ στον πελάτη,

- 17 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτες, καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας σε χώρο ΚΤΕΛ.

Στην Αττική,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κομμωτηρίου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για παραβίαση του άρθρου 285 Π.Κ.,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε επιχείρηση για υπεράριθμους πελάτες,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε επιχείρηση, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά,

- 1.000 ευρώ πρόστιμο, σε κομμωτήριο, για μη τήρηση καταλόγου ραντεβού,

- από 300 ευρώ πρόστιμο σε 3 πελάτες, χωρίς να κατέχουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά εντός καταστημάτων,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Κρήτη,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ σε καταστήματα για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού ατόμων εντός του καταστήματος,

- 15 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους και πελάτη, καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκε μία παράβαση σε οδηγό οχήματος, για μη χρήση μάσκας.

Στη Θεσσαλία, 4 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτες, καταστημάτων.

Στη Στερεά Ελλάδα,

- Από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε 2 καφενεία, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση αντισηπτικού στα τραπέζια,

- 13 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες, εργαζόμενους και ιδιοκτήτη, καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη καταστημάτων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτη, καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους, καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη και εργαζόμενους, καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο και πελάτη, καταστήματος.

Στην Ήπειρο,

- 1 πρόστιμο των 300 ευρώ σε κατάστημα για μη ανάρτηση του μέγιστου αριθμού ατόμων εντός του καταστήματος,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 17.840 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.577 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Τρίτη 19 Οκτωβρίου

 


Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, 09:00-13:00

Άρτα, Δημαρχείο Άρτας, 08:00-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Δημαρχείο Κόνιτσας, 10:00-13:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 11:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Οξυτενή κονδυλώματα: Έρχονται εμβόλια mRNA;

 


Τον δρόμο για την ανάπτυξη εμβολίων mRNA ενάντια στις μολύνσεις από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων ίσως να ανοίξει η εύρεση της σχέσης μεταξύ κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και ανοσοποιητικού συστήματος. Την αξιόλογη αυτή ανακάλυψη έκαναν ερευνητές από το Τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας και το Τμήμα Δερματολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζηλανδίας στη Δανία. Παρουσιάζοντας τα ευρήματά τους πριν μερικές μέρες στο 30ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας (EADV) επισήμαναν τη σπουδαιότητα του ρόλου του τμήματος του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθά στη ρύθμιση των ανοσολογικών αποκρίσεων.

«Φαίνεται ότι η σχέση μεταξύ κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων και των γενετικών παραλλαγών στο σύστημα των ανθρώπινων λευκοκυτταρικών αντιγόνων επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων», σημειώνει ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.

Ο HPV είναι η πιο διαδεδομένη και συχνή σεξουαλικά μεταδιδόμενη νόσος παγκοσμίως. Αναμένεται ότι θα μολυνθούν από αυτόν, μέχρι την ηλικία των 45 ετών, πάνω από το 80% των σεξουαλικά ενεργών ενηλίκων. Συγκεκριμένα, τα οξυτενή κονδυλώματα είναι εκδηλώσεις από ορισμένα στελέχη χαμηλού κινδύνου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, τα οποία είναι διαφορετικά από τα στελέχη υψηλού κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν σε δυσπλασία του τραχήλου της μήτρας και καρκίνο.