Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

ΕΜΥ: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρου, με ισχυρές βροχές, τοπικές χαλαζοπτώσεις καθώς και θυελλώδεις ανέμους

 


Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το απόγευμα της Τρίτης 22 έως και το βράδυ της Τετάρτης 23 Νοεμβρίου στα δυτικά και βαθμιαία στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες.

Το βαρομετρικό χαμηλό, που θα έρθει από την Ιταλία συνοδευόμενο από μετωπική δραστηριότητα, θα προκαλέσει παράλληλα και τοπικές χαλαζοπτώσεις καθώς και θυελλώδεις ανέμους.

Από το απόγευμα την Τρίτης 22  Νοεμβρίου και μέχρι τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 23  Νοεμβρίου ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο.

Τα φαινόμενα σταδιακά θα παρουσιάσουν εξασθένηση.

Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου καθώς το σύστημα θα κινηθεί ανατολικότερα θα επηρεάσει και τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, αλλά τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τη δυτική και νότια Κρήτη και από το μεσημέρι και μετά στα Δωδεκάνησα.

Αργά το βράδυ τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν στα Δωδεκάνησα και κατά την διάρκεια της νύχτας βαθμιαία και εκεί θα εξασθενήσουν.

«Κοινό των Ηπειρωτών»: Κυβέρνηση και Περιφερειάρχης εμπαίζουν τους Ηπειρώτες με την κατασκευή του α/δ «ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΚΑΚΑΒΙΑ»

 


Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν, ο επικεφαλής της Περιφερειακής Παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», Γιώργος Ζάψας και η περιφερειακή Σύμβουλος της παράταξης Χριστίνα Λέκκα, στη διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν στα ζητήματα αιχμής που απασχόλησαν και θα εξακολουθήσουν να απασχολούν για πολύ ακόμα την επικαιρότητα και σχετίζονται  με την ολοκλήρωση των υποδομών στην Ήπειρο, στην πρόσφατη περιβαλλοντική καταστροφή που συντελέστηκε στο Λούρο ποταμό και στο κοινωνικό θέμα της «Κιβωτού του κόσμου».

● Η κυβέρνηση και ο περιφερειάρχης εμπαίζουν τους Ηπειρώτες με την κατασκευή του α/δ “ΓΙΑΝΝΕΝΑ-ΚΑΚΑΒΙΑ”!

Πριν 3 χρόνια, η Περιφέρεια Ηπείρου ανέλαβε την ωρίμανση των μελετών αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε..

Στη συνέχεια, το έργο «επέστρεψε» στο Υπουργείο Υποδομών για ωρίμανση, πράγμα που τελικά δεν έκαναν, παρά τις δεσμεύσεις ΓΓ, Υπουργών, του ΠΘ, δεν έγινε ΤΙΠΟΤΑ!

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη δυο αλλοδαπών, ηλικίας 28 και 59 ετών, για παράβαση του άρθρου 155 του Ν. 2960/01

 


Στη σύλληψη δυο (02) αλλοδαπών, ηλικίας 28 και 59 ετών, προέβησαν πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών (Π.Ο.ΔΙ.Ν.) με τη συνδρομή στελεχών του Γραφείου Ασφάλειας του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας για παράβαση του άρθρου 155 του Ν. 2960/01.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε στην πύλη εισόδου του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε Ι.Χ.Ε. όχημα, με οδηγό τον 28χρονο και συνοδηγό τον 59χρονο, εντοπίστηκαν κρυμμένα εντός του οχήματος, συνολική ποσότητα χιλίων τετρακοσίων είκοσι οκτώ (1.428) πακέτων με τσιγάρα διαφόρων επωνυμιών (ήτοι 28.560 τεμάχια τσιγάρων), χωρίς να φέρουν την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης στο σύνολο τους.

Τα καπνικά προϊόντα εντοπίστηκαν επιμελώς κρυμμένα στο χώρο της ρεζέρβας, με σκοπό οι ανωτέρω δυο αλλοδαποί να τα μεταφέρουν παράνομα στο εξωτερικό.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το όχημα, όπως επίσης και η εν λόγω ποσότητα καπνικών προϊόντων.

Σπύρος Ριζόπουλος: Γιάννενα - Κακαβιά το συντομότερο το καλοκαίρι του 2024

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, κ. Σπύρος Ριζόπουλος αναφέρθηκε στην αρνητική εξέλιξη που είχε το θέμα της σύνδεσης των Ιωαννίνων με την Κακαβιά ως συνέχεια της Ιόνιας οδού.

Όπως είναι γνωστό, την περασμένη εβδομάδα το Υπουργείο Υποδομών ανακοίνωσε ότι αναζητά ανεξάρτητο σύμβουλο για την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης του έργου με κόστος 1,8 εκ. ευρώ.

Ο κ. Ριζόπουλος εξήγησε ότι με τις διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα που πρέπει να τηρηθούν το έργο δεν πρόκειται να ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι του 2024.

«Ο διεθνής διαγωνισμός με το κόστος αυτό που έχει δεν μπορεί να έχει παραδοτέο νωρίτερα από έξι μήνες από την ημέρα που προκηρύχθηκε. Από εκεί και μετά χρειάζεται ένας χρόνος για να προκύψει ο προσωρινός ανάδοχος και άγνωστο πόσος ακόμα μέχρι να ανακηρυχθεί τελικός. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι με βασική υπαιτιότητα του Περιφερειάρχη το έργο αυτό δεν ξεκινάει πριν το καλοκαίρι του 2024.

Ιωάννινα: Συνελήφθη άμεσα ημεδαπός για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας

 


Συνελήφθη χθες (20-11-2022) το μεσημέρι στην πόλη των Ιωαννίνων από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας.

Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, ο κατηγορούμενος λίγη ώρα νωρίτερα προσέγγισε ημεδαπή σε χώρο καταστήματος διασκέδασης, όπου προέβη εναντίον της σε πράξη, με την οποία πρόσβαλε τη γενετήσια αξιοπρέπειά της.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Αδελφότητα Χαραυγής Πωγωνίου "Ο Άγιος Δημήτριος": Ποιοί εκλεχτήκαν για το νέο ΔΣ

 


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Στις αρχαιρεσίες που διεξήχθηκαν στις 20/11/22 στην έδρα της Αδελφότητας σύμφωνα με το καταστατικό οι υποψήφιοι που εκλεχτήκαν για το νέο ΔΣ είναι οι εξής:

 - Παρτάλης Παναγιώτης 

- Βόκολος Μιχάλης

- Βόκολου Φωτεινή

- Γούμενου Φωτεινή

- Σάββας Ευγένιος

- Αθανασόπουλος Ευάγγελος

- Ευθυμίου Πολυξένη.

Το ΔΣ θα συγκροτηθεί σε σώμα μέσα στις επόμενες 8 μέρες από την ημερομηνία εκλογής του.

Ορίζοντες Ηπείρου: Κατατέθηκε η Μηνυτήρια Αναφορά για το έγκλημα στον Λούρο

 


Την μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπεύθυνου την οποία είχαν προαναγγέλλει οι Ορίζοντες Ηπείρου για το περιβαλλοντικό έγκλημα στον Λούρο κατέθεσε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης, Σπύρος Ριζόπουλος.

Σε δηλώσεις που έκανε τόνισε ότι απόδοση ευθυνών στην ανομβρία εκ μέρους του Περιφερειάρχη είναι μια πολιτική προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών η οποία όμως δεν έχει καμία βάση.

 «Δεν μου είναι ευχάριστο αυτό που έκανα σήμερα. Η πολιτική δεν πρέπει να διεξάγεται στα δικαστήρια, αλλά το τελευταίο που επιθυμώ για μια τέτοια τεράστια ζημιά είναι οι Ορίζοντες Ηπείρου να μπουν στο κάδρο της συγκάλυψης. Για τον ίδιο λόγο προσφύγαμε στην Αποκεντρωμένη για το σκάνδαλο των φωτοβολταϊκών ελπίζοντας όμως να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις. Να είστε σίγουροι όμως ότι αν δοθούν κι άλλες αφορμές θα το κάνουμε ξανά. », είπε μεταξύ άλλων ο κ. Ριζόπουλος.

Στη συνέχεια εξήγησε ότι η η μηνυτήρια αναφορά των Οριζόντων Ηπείρου συνοδεύεται από τα εξής συνημμένα:

Δελβινάκι: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση για την Πωγωνίσια Φορεσιά

 

Το Σάββατο ξεκινάει το σεμινάριο

Σε μία κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 20 Νοεμβρίου η εκδήλωση – αφιέρωμα στην «Πωγωνίσια Φορεσιά» που διοργάνωσε ο Δήμος Πωγωνίου σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο, τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου.

Η μεγάλη προσέλευση του κοινού έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη διάθεση δημοτών κι επισκεπτών να συνδράμουν στην κατεύθυνση προστασίας της παράδοσης. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η απαρχή μιας σειράς εκδηλώσεων και δράσεων για την μεταλαμπάδευση της γνώσης για το ντύσιμο της Πωγωνίσιας φορεσιάς.

Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης που ξεκίνησε τον χαιρετισμό του με τον στίχο από το τραγούδι του Αρσένη Στεργίου «Σα νεράιδα λάμπεις στα φλουριά και στην πωγωνίσια φορεσιά”, τονίζοντας ότι  σε έναν μόλις στίχο παρουσιάζεται η κομψότητα και η χάρη της παραδοσιακής τοπικής ενδυμασίας του Δήμου Πωγωνίου.

Ο κ. Καψάλης αναφέρθηκε παράλληλα στις δράσεις που θα υλοποιηθούν για την ανάδειξη της σημασίας της φορεσιάς κι ευχαρίστησε τους συνεργαζόμενους φορείς για τη διοργάνωση. «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί αφιέρωμα σε μία ξεχωριστή φορεσιά που οφείλουμε να προστατεύσουμε στο πέρασμα των χρόνων γιατί η παράδοση και η ιστορία είναι ο θεμέλιος λίθος του μέλλοντος. 

Στις φωτογραφίες βλέπουμε τις Πωγωνίσιες να στέκονται στητές και αγέρωχες μέσα στην αρκετά σύνθετη φορεσιά τους και την ομπόλια που είχαν δεμένη στο κεφάλι. Η ομπόλια αποτελεί και το κύριο χαρακτηριστικό της φορεσιάς. Το δέσιμό της είναι ιδιαίτερο και δυστυχώς σήμερα δεν βρίσκουμε πολλά άτομα να γνωρίζουν τη δύσκολη αυτή διαδικασία. 

Στόχος αυτής της εκδήλωσης και του σεμιναρίου που θα ακολουθήσει είναι να αλλάξουμε αυτά τα δεδομένα. Να καταφέρουμε,  μέσω της αγαπητής συνδημότισσας Λευκοθέας Μάγκου, να μεταλαμπαδεύσουμε τη γνώση για το δέσιμο της ομπόλιας αλλά και τη σύνθεση ολόκληρης της φορεσιάς στις νέες γενιές, ώστε να διατηρήσουμε στο ακέραιο την πωγωνίσια στολή. Όλοι μαζί μπορούμε κι οφείλουμε να διασώσουμε την παράδοσή μας. Ξεκινώντας από αυτή τη στοχευμένη εκδήλωση που γίνεται σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό και Φιλεκπαιδευτικό Σύλλογο Δελβινακίου, θα κάνουμε ένα ταξίδι στο παρελθόν  που θα μας δώσει τους ιστορικούς του θησαυρούς για να τους προσφέρουμε στο σήμερα αλλά και στο μέλλον.

 Στόχος μας είναι αυτή η εκδήλωση να ταξιδέψει και έξω από τα στενά όρια του Δήμου Πωγωνίου. Άλλωστε η Πωγωνίσια φορεσιά έχει μελετηθεί από λαογράφους κι αυτό αποδεικνύει ότι η σπουδαιότητά της δεν είναι μόνο συναισθηματική. Η ομορφιά και η σημασία της Πωγωνίσιας ομορφιάς αποτυπώνονται και το σήμα του Δήμου Πωγωνίου όπου βλέπουμε μία Πωγωνίσια με την ομπόλια της, ένα περιστέρι κι ένα κλαδί ελιάς να σχηματίζουν το ιστορικό  «ΌΧΙ». Αυτό είναι ο Δήμος μας: παράδοση και ιστορία και αυτό οφείλουμε να προστατεύσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Νικοφόρος Γκουρομέτσιος αναφέρθηκε στα εγκωμιαστικά σχόλια που απέσπασε από τους απόδημους της Αμερικής η προβολή ντοκιμαντέρ για την πωγωνίσια φορεσιά και σημείωσε ότι η φορεσιά μπορεί, εκ πρώτης όψεως, να φαίνεται σκληρή και άκαμπτη, είναι όμως κομψή και αρχοντική. «Είναι μια ιδιαίτερη φορεσιά και είναι συγκινητικό το γεγονός ότι οι Πωγωνίσιοι που μετανάστευσαν πριν από 70 χρόνια στην Αμερική πήραν μαζί τους φορεσιές και δεν ξέχασαν ποτέ το παρελθόν και την ιστορία μας» δήλωσε.

Ο Πρόεδρος του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Δελβινακίου κ. Σωκράτης Μυριούνης αναφέρθηκε στις ομοιότητες που υπάρχουν με την παραδοσιακή φορεσιά της Δερόπολης ενώ ο κ. Κώστας Ζηκόπουλος, εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος συνεχάρη το Δήμο και τους φορείς για την εκδήλωση. «Οι παραδοσιακές φορεσιές είναι ο καθρέφτης της τοπικής κοινωνίας. Συγχαίρουμε το Δήμο και τους φορείς για την εξαιρετική εκδήλωση και ως Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία θα είμαστε στο πλευρό τους σε αυτή τη σπουδαία προσπάθεια διαφύλαξης της παράδοσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Επαρχίας Πωγωνίου κ. Γρηγόρης Άρμπιρος αναφέρθηκε στις εκδόσεις που έχουν γίνει για την πωγωνίσια φορεσιά κι επεσήμανε ότι το λευκό χρώμα της φορεσιάς αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου» κ. Σπύρος Ριζόπουλος  που σημείωσε ότι «οι φορεσιές έχουν το δικό τους αίμα και τη δική τους ιστορία».

Τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της πωγωνίσιας φορεσιάς ανέλυσε στην ομιλία της η  Φιλόλογος κ. Βλάχου – Νόνη Λευκή, χαρακτηρίζοντάς την επιβλητική και σχεδόν αυστηρή κι επισήμανε ότι ο ιδιότυπος κεφαλόδεσμος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον λαογράφων και επιστημόνων.

Ξεχωριστή ήταν η παρέμβαση του συγγραφέα κ. Κώστα Κωστούλα που παρουσίασε ιστορικά στοιχεία, αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας. «Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί σταθμό αλλά δεν αρκεί. Η Πωγωνίσια φορεσιά θέλει σεβασμό. Αποτελεί τοπόσημο που συνδέει τη ζωή με την παράδοση του Πωγωνίου και με την Πωγωνίσια γυναίκα. Κάθε κομμάτι της φορεσιάς έχει το δικό του συμβολισμό, έχει το δικό τους σκοπό ενώ το λευκό της χρώμα μόνο τυχαίο δεν είναι» ανάφερε  μεταξύ άλλων.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή ντοκιμαντέρ στην οποία παρουσιάζεται ο τρόπος ντυσίματος και αλλά και το δέσιμο της ομπόλιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 26 Νοεμβρίου ξεκινάει το σεμινάριο για την  «Πωγωνίσια Φορεσιά» το οποίο θα πραγματοποιείται στο Δημαρχείο Δελβινακίου.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Απάντηση στον ΣΕΓΑΣ για τον αποκλεισμό της αθλήτριας Κατερίνας Σαράντη από τον 39ο Μαραθώνιο Αθήνας

 


Στις 4 Νοεμβρίου 2022 και λίγο πριν την διεξαγωγή του 39ου αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας, με ερώτηση που κατέθεσα στην Βουλή μαζί με τους συναδέλφους μου βουλευτές,  Σία Αναγνωστοπούλου, Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού και Θάνο Μωραΐτη, Τομεάρχη Αθλητισμού, αναδείξαμε το ζήτημα της καταγγελίας του αποκλεισμού της αθλήτριας παρατριάλθου, Κατερίνας Σαράντη, από τον Μαραθώνιο.

Σε απάντησή του ο ΣΕΓΑΣ αναφέρει ότι «η μοναδική εξαίρεση που έχει από κοινού συμφωνηθεί από το 2012 με την Ομοσπονδία όλων των αθλητών με αναπηρία (ΕΑΟΜ – ΑΜΕΑ), αφορά στη συμμετοχή μιας και μοναδικής κατηγορίας τροχήλατων αμαξιδίων που μπορεί και αναπτύσσει ταχύτητες άνω των 30km, γεγονός που στην συγκεκριμένη διαδρομή καθιστά αδύνατη την λήψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας για όλους τους συμμετέχοντες δρομείς».

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 


Το 69% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.
Συγκεκριμένα το διάστημα από 13 έως 19 Νοεμβρίου 2022, διενεργήθηκαν 98.968 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 20.627 παραβάσεις.
Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:
• 4.167
στην Αττική,
• 2.900
στη Θεσσαλονίκη,
• 2.077
στη Θεσσαλία,
• 1.817
στη Δυτική Ελλάδα,
• 1.710
στην Κεντρική Μακεδονία,
• 1.510
στην Κρήτη,
• 1.306
στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
• 1.266
στην Ήπειρο,
• 1.058
στην Πελοπόννησο,
• 1.030
στη Στερεά Ελλάδα,
• 521
στο Νότιο Αιγαίο,
• 463
στη Δυτική Μακεδονία,
• 462
στα Ιόνια Νησιά και
• 340
στο Βόρειο Αιγαίο.
Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:
• 7.216
για παράνομη στάθμευση,
• 4.182
για υπερβολική ταχύτητα,
• 1.235
για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,
• 913
για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,
• 681
για μη χρήση προστατευτικού κράνους,
• 545
για Κ.Τ.Ε.Ο.,
• 449
για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,
• 345
ανασφάλιστα οχήματα,
• 300
για χρήση κινητού τηλεφώνου,
• 220
για παραβίαση σηματοδότη,
• 166
για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,
• 109
για αντικανονικούς ελιγμούς,
• 105
για φθαρμένα ελαστικά,
• 77
για αντικανονικό προσπέρασμα,
• 71
μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,
• 59
για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο,
• 50
για αντικανονική χρήση φώτων,
• 32
για απόσπαση προσοχής οδηγού,
• 26
για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,
• 17
για υπέρβαρο φορτίο,
• 16
για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,
• 5
για παραβίαση προτεραιότητας και
• 3.808
λοιπές παραβάσεις.
Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.