Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021

Συνελήφθη αλλοδαπός σε περιοχή της Κόνιτσας που μετέφερε με αυτοκίνητο παράτυπους μετανάστες

 


Συνελήφθη σήμερα (16-09-2021) μετά τα μεσάνυχτα σε περιοχή της Κόνιτσας Ιωαννίνων από αστυνομικούς του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας σε συνεργασία με το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Μαστοροχωρίων και δύναμης της FRONTEX αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά παράτυπων μεταναστών.

Ειδικότερα, χθες αργά το βράδυ, στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, κλιμάκιο αποτελούμενο από τις παραπάνω υπηρεσίες εντόπισε επί της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Κοζάνης Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε ο αλλοδαπός, ο οποίος κατά την προσπάθειά του να αποφύγει επικείμενο έλεγχο ανέπτυξε ταχύτητα και λίγο μετά το όχημα εξετράπη της πορείας του και ακινητοποιήθηκε.

Ο οδηγός τράπηκε σε φυγή πεζή ενώ στο αυτοκίνητο βρέθηκαν (7) παράτυποι μετανάστες.

Ακολούθησαν εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή με τη συνδρομή και του αστυνομικού σκύλου περιπολίας « CIGI » του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας και τη χρήση θερμικών καμερών, που οδήγησαν λίγο αργότερα στον εντοπισμό και τη σύλληψη του οδηγού.

Από την προανάκριση που ενήργησε το Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κόνιτσας προέκυψε ότι ο συλληφθείς θα μετέφερε τους αλλοδαπούς προς την Αλβανία με σκοπό να εξέλθουν από τη χώρα, έναντι χρηματικής αμοιβής 1.000 –ευρώ- που θα του κατέβαλε έκαστος.

Το αυτοκίνητο καθώς και δύο πλαστά δελτία αιτήσαντος άσυλο αλλοδαπού κατασχέθηκαν, ενώ ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Σεισμική δόνηση 3,5 R, 23 χλμ Βόρεια-Βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας

 


Σεισμική δόνηση έντασης 3,5 R σημειώθηκε στις 19:58 το απόγευμα της Πέμπτης 16 Σεπτεμβρίου 2021, με επίκεντρο 23 χλμ Βόρεια-Βορειοανατολικά της Ηγουμενίτσας.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν αλλοδαποί που σκόπευαν να εξέλθουν από τη χώρα με παράνομα ταξιδιωτικά έγγραφα που κατείχαν

 


Από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας σε συνεργασία με στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας συνελήφθησαν σήμερα νωρίς το πρωί στην Ηγουμενίτσα (5) αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών και κατοχή πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου.

Ειδικότερα, οι αλλοδαποί εντοπίστηκαν εντός του χώρου του Πορθμείου Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας και κατά τον έλεγχο επέδειξαν – κατά περίπτωση- πλαστά διαβατήρια, διαβατήρια τρίτων προσώπων και πλαστή σφραγίδα εισόδου.

Από την περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω παράνομα ταξιδιωτικά έγγραφα είχαν αγοράσει από άγνωστους στην Αθήνα με σκοπό να μεταβούν σε χώρες του εξωτερικού.

Τα έγγραφα κατασχέθηκαν και οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

Εξιχνιάστηκαν υποθέσεις κλοπών με τη μέθοδο του εναγκαλισμού σε περιοχές της Βορειοδυτικής Ελλάδας

 


Ταυτοποιήθηκαν γυναίκα που προσέγγιζε ηλικιωμένες και συνεργός της που εξασφάλιζε τη διαφυγή τους με αυτοκίνητο

 

Διαπιστώθηκε η εμπλοκή τους σε (5) υποθέσεις

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών, που κατηγορούνται για διακεκριμένες κλοπές.

Πρόκειται για γυναίκα και άνδρα που, όπως προέκυψε από την έρευνα της παραπάνω υπηρεσίας σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αγρινίου και το Τμήμα Ασφάλειας Μεσολογγίου, είχαν οργανωθεί με σκοπό τη διάπραξη κλοπών.

Ειδικότερα, ως προς τη χρησιμοποιούμενη μεθοδολογία, οι κατηγορούμενοι μετέβαιναν με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του άνδρα σε περιοχές της Άρτας και της Αιτωλοακαρνανίας, όπου η γυναίκα προσέγγιζε ανυποψίαστες ηλικιωμένες παριστάνοντας συγγενή ή φιλικό τους πρόσωπο και με τη μέθοδο του εναγκαλισμού αποσπούσε χρυσές αλυσίδες λαιμού με σταυρό, επιβιβαζόμενη στη συνέχεια στο αυτοκίνητο του συνεργού της και τρέπονταν σε φυγή.

Με το συγκεκριμένο τρόπο διαπιστώθηκε ότι από τις αρχές του προηγούμενου μήνα και μέχρι την 12-09-2021, οι κατηγορούμενοι έχουν διαπράξει τις παρακάτω πράξεις:

κλοπή και απόπειρα κλοπής σε περιοχές της Άρτας

(2) κλοπές σε περιοχές του Αγρινίου

κλοπή στο Μεσολόγγι

Η αξία των κλοπιμαίων ανέρχεται στα -1.100- ευρώ, ενώ η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στα Πανεπιστήμια

 


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, οι ηλεκτρονικές εγγραφές για τους πρωτοετείς φοιτητές γίνονται από σήμερα, Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 24 του μηνός και ώρα 15:00 το μεσημέρι.

Η εγγραφή των επιτυχόντων πραγματοποιείται στο ανωτέρω διάστημα υποχρεωτικά ηλεκτρονικά, μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικών Εγγραφών 2021.

Οι επιτυχόντες μπορούν να έχουν πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα Ηλεκτρονικές Εγγραφές 2021 του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://eregister.it.minedu.gov.gr

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή οι υποψήφιοι εισάγουν τον 8ψηψιο κωδικό εξετάσεων υποψηφίου και τον ίδιο κωδικό πρόσβασης (password) που χρησιμοποίησαν για την εισαγωγή τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Μηχανογραφικού Δελτίου.

Η εφαρμογή βρίσκεται σε λειτουργία από την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2021, μετά τις 12:00 το μεσημέρι.

TEBA: Διανομή «βασικής υλικής συνδρομής»

 


Για τους ωφελούμενους του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ FEAD)» ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ: ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ, ΒΟΡΕΙΩΝ ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ, ΔΩΔΩΝΗΣ, ΖΑΓΟΡΙΟΥ, ΖΙΤΣΑΣ, ΚΟΝΙΤΣΑΣ, ΜΕΤΣΟΒΟΥ, ΠΩΓΩΝΙΟΥ.

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Ιωαννιτών, ως υπεύθυνη υλοποίησης του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ FEAD)» γνωστοποιεί στους ωφελούμενους του προγράμματος Τ.Ε.Β.Α. των Δήμων Ιωαννιτών, Βορείων Τζουμέρκων, Δωδώνης, Ζαγορίου, Ζίτσας, Κόνιτσας, Μετσόβου και Πωγωνίου της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων ότι θα πραγματοποιηθεί διανομή ΒΑΣΙΚΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ, ως εξής:

ΣΗΜΕΙΑ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΤΕΒΑ   ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΔΙΑΝΟΜΗΣ

Ανατολή Δήμου Ιωαννιτών  29/09/2021         

Κατσικά Δήμου Ιωαννιτών   29/09/2021         

Πεδινή Δήμου Ιωαννιτών     29/09/2021         

Ζωγράφειο Δήμου Ιωαννιτών       28/09/2021          Οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου σημείου, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του covid-19, θα προσέλθουν την αναγραφόμενη ημερομηνία στον Ι. Ν. Περιβλέπτου για την παραλαβή των προϊόντων.

Πέραμα Δήμου Ιωαννιτών    30/09/2021         

Ι.Ν. Περιβλέπτου Δήμου Ιωαννιτών        20/09/2021         

ΚΕΠΑΒΙ Δήμου Ιωαννιτών   27/09/2021         

Ερυθρός Σταυρός Δήμου Ιωαννιτών      28/09/2021         

Πράμαντα Δήμου Βορείων Τζουμέρκων         24/09/2021         

Καλέντζι Δήμου Βορείων Τζουμέρκων  24/09/2021         

Αγία Κυριακή Δήμου Δωδώνης     23/09/2021         

Δερβίζιανα Δήμου Δωδώνης          23/09/2021         

Δήμος Ζαγορίου 22/09/2021         

Δήμος Κόνιτσας  21/09/2021         

Δήμος Μετσόβου         22/09/2021         

Δήμος Πωγωνίου         21/09/2021         

Δήμος Ζίτσας      30/09/2021         

Τα προϊόντα που θα διανεμηθούν είναι: 

ΣΚΟΝΗ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ ΡΟΥΧΩΝ Συσκ. 55 Μεζούρες, ΥΓΡΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ 1lt, ΥΓΡΟ ΑΠΟΡΡΥΠΑΝΤΙΚΟ ΠΙΑΤΩΝ 1lt, ΣΑΜΠΟΥΑΝ 1lt, ΑΦΡΟΛΟΥΤΡΟ 1lt, ΥΓΡΟ ΚΡΕΜΟΣΑΠΟΥΝΟ με κάνουλα 1lt, ΧΑΡΤΙ ΥΓΕΙΑΣ 2φυλλο – συσκ.  8 ρολλά

Σε οικογένειες από 1-4 μέλη: 3 ΤΜΧ ανά είδος.

Σε οικογένειες από 5 μέλη και άνω: 4 ΤΜΧ ανά είδος.

Παρακαλούνται οι ωφελούμενοι του προγράμματος Τ.Ε.Β.Α. να έχουν μαζί τους το βιβλιάριο κοινωνικής τους ασφάλισης ή άλλο επίσημο έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο Α.Μ.Κ.Α. τους και δελτίο αστυνομικής ταυτότητάς τους.

Σε περίπτωση που ο ωφελούμενος δεν δύναται να παραλάβει αυτοπροσώπως τα προϊόντα, δύναται να παραλαμβάνονται αυτά από τρίτο πρόσωπο που φέρει εξουσιοδότηση, με βεβαίωση γνησίου της υπογραφής του ωφελούμενου.

Για την διευκόλυνση της διαδικασίας, παρακαλούμε ΟΛΟΙ να προσέρχονται σύμφωνα με την ενημέρωση που θα λάβουν.

Για την αποφυγή εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 παρακαλούμε να τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τόσο των εργαζομένων όσο και των ωφελουμένων, σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις και τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από αρμόδιους φορείς (τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας, χρήση γαντιών, αποφυγή συνωστισμού, κ.λ.π.).

Οι ωφελούμενοι υποχρεούνται να υπογράφουν σε κατάσταση για την παραλαβή των προϊόντων με δικό τους στυλό.

ΕΟΔΥ: Σαράντα δύο θάνατοι σήμερα, 2.322 νέα κρούσματα

 


11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, σαράντα δύο θάνατοι σήμερα 2.322 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.322, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 625.083 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 139 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.775 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 42, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.354 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 359 (65.7% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 79.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 329 (91.64%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 30 (8.36%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.077 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 206 (ημερήσια μεταβολή -8.04%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 207 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ

 


Τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου αναμένεται η ΑΑΔΕ να ξεκινήσει την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στους προσωπικούς λογαριασμούς των φορολογούμενων στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ ενώ το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να επιλέξουν είτε να καταβάλλουν το φόρο σε 6 δόσεις αρχής γενομένης από το τέλος Σεπτεμβρίου είτε να πληρώσουν τις δύο πρώτες δόσεις στο τέλος Οκτωβρίου χωρίς να επιβαρυνθούν με πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση τις παλαιές αντικειμενικές αξίες  οι οποίες ισχύουν έως το τέλος του 2021 και με τις ίδιες εκπτώσεις και απαλλαγές. 

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε έξι μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου και την τελευταία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Δελτίο τύπου του Νομαρχιακού Σωματείου ατόμων με Αναπηρία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Νομού Ιωαννίνων

 


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ 

ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

NOMAΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΝΟΜΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

ΑΡΧ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ 11 (ΚΕ.ΠΑ.ΒΙ)

ΤΗΛ.: 26510-62283  

 Ιωάννινα  16/09/2021   

Αρ. Πρωτ. 3  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

   Αφορμή για το παρόν δελτίο τύπου αποτέλεσε  πληθώρα θεμάτων που αφορούν στα άτομα με Αναπηρία και η διαχείριση αυτών από την Δημοτική Αρχή και Τοπικούς Φορείς Διοργάνωσης Αθλητικών Γεγονότων και έχουν να κάνουν με την συμμετοχή, την ένταξή τους, την αξιοπρεπή  εκπαίδευσή τους και την ενίσχυση των προσπαθειών τους σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς τους.

   Διανύοντας τα τελευταία δύο χρόνια όλοι μας πρωτόγνωρες συνθήκες κοινωνικής αποστασιοποίησης λόγω του COVID 19 με λύπη μας διαπιστώνουμε ως Νομαρχιακό Σωματείο από συζητήσεις και αιτήματα μελών μας ότι η Πανδημία αποτέλεσε τον "Δούρειο Ίππο"  προώθησης της αορατότητας και διάκρισης παιδιών και ενηλίκων με Αναπηρία.

  Με πρόσχημα άλλοτε την Πανδημία και άλλοτε επιλέγοντας  την σιωπή:

δεν γίνεται να αναστέλλεται το ισότιμο δικαίωμα εκπαίδευσης παιδιών με Αναπηρία με αξιοπρέπεια και τήρηση των πρωτοκόλλων προστασίας βάσει Υπουργικών Αποφάσεων  και  διάθεσης αυτών του προβλεπόμενου  αριθμού αιθουσών διδασκαλίας και παρέμβασης, δεν γίνεται να απαξιώνονται και  αποθαρρύνονται Αθλητές με Αναπηρία που μας εκπροσωπούν μετά από  υπεράνθρωπη προσπάθειά ετών συμμετοχής τους σε Παραολυμπιακούς αγώνες, δεν γίνεται να τροποποιούνται διευκολύνσεις ετών συμμετοχής Ατόμων με Αναπηρία σε δραστηριότητες Πολιτιστικού χαρακτήρα χωρίς να ερωτηθούν θεσμοθετημένα όργανα Αναπηρίας της Πόλης μας.

Συγκεκριμένα:

(1). Με λύπη μας διαπιστώσαμε την απουσία της Παραολυμπιονίκη Ανθής Λιάγκου, Γραμματέα του Σωματείου μας που συμμετείχε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο ως Αθλήτρια του Συλλόγου Ιωαννίνων  "Πύρρου" από την τελετή της 14ης Σεπτεμβρίου του Δήμου Ιωαννιτών.

  Χρόνια τώρα παρακολουθούμε τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προπόνησης , προσπάθειας και κάλυψης των εξόδων συμμετοχής σε αγώνες όλων των Αθλητών ΑμεΑ. Σε αυτόν τον  μοναχικό δρόμο υπέρβασης ικανοτήτων σημασία έχει πάντα  η προσπάθεια και συμμετοχή, που με την αναγνώριση και βράβευση ενισχύεται  η προσπάθεια συμμετοχής και η  προαγωγή προτύπων και αποδοχής της Αναπηρίας.

(2). Αναμένουμε με μεγάλη ανησυχία το χρονοδιάγραμμα μετεγκατάστασης του σχολείου ΣΑΠ Ιωαννίνων, λαμβάνοντας μία σιωπηλή απαξίωση σχετικά με αιτήματα Εκπαιδευτικών και Γονέων  που αφορούν και  στο παρόν προσωρινό  περιοριστικό περιβάλλον στο οποίο εκπαιδεύονται αυτά τα παιδιά με Αναπηρία.

(3). Από την Οργανωτική επιτροπή του Run Lake ενημερωθήκαμε μετά από πρωτοβουλία επικοινωνίας της Προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας και Συλλόγου ΑμεΑ Κυψέλη Ιωαννίνων τελευταία στιγμή για τον αποκλεισμό των ατόμων με Αναπηρία από τις δράσεις των αγώνων λόγω τήρησης υγειονομικών πρωτοκόλλων και συμπλήρωσης του αριθμού των συμμετεχόντων.

 Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν ισότιμη μεταχείριση ανεξαρτήτως των ικανοτήτων τους.

  Συγκεκριμένα τα άτομα με Αναπηρία που λάμβαναν μέρος συμμετέχουν πάντα με εθελοντές συνοδούς οπότε δεν  επιβαρύνεται  η διοργάνωση και θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στον αριθμό των συμμετεχόντων που αναφέρεται στα νέα πρωτόκολλα και όχι να αποκλείονται θέτοντας διαχωρισμούς και διακρίσεις βάσει ικανότητας.

(4). Χαιρετίζουμε θετικά την επαναφορά της απαλλαγής διδάκτρων για τα εκπαιδευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων για τα άτομα με Αναπηρία άνω του 50% μετά και από παρέμβασή  μας  στην Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών.

(5). Αναμένουμε την  ένταξη κάποιων προτάσεων μας στον σχεδιασμό και επαναδιάρθωση νέων project του Δήμου μετά από προσκλήσεις  μας σε σχετικά Συμβούλια καθώς έχουμε παραδώσει επανειλημμένως πλάνα σχεδιασμού με βάσει τον "Σχεδιασμό για Όλους"  (Designed for All)  που προάγουν  την προσβασιμότητα σε όλες τους συμπολίτες μας όλων των ηλικιακών ομάδων και ικανοτήτων  σε όλες τις πτυχές της τοπικής μας κοινωνικής ζωής.

  Επισημαίνουμε, λοιπόν, την ανησυχία μας και θέτουμε τους προβληματισμούς μας μετά από αυτές τις διαπιστωμένες αστοχίες, καθώς μη εντοπίζοντας τες  ενισχύεται η διάκριση, η αορατότητα, η απομόνωση και η έλλειψη κινήτρων για συμμετοχή σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας στα άτομα και στις οικογένειες παιδιών και ενηλίκων με Αναπηρία.

  Η Πανδημία λοιπόν ας αποτελέσει αφορμή για περαιτέρω  ευαισθητοποίηση προς αυτές τις ομάδες των ατόμων, ενίσχυση προσπαθειών τους, ισότιμης και αξιοπρεπούς εκπαίδευσης  και συμμετοχής τους ως  ισότιμοι Πολίτες.

Ο Πρόεδρος 

Ξενοφώντας Αποστολόπουλος

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, ώρα 9:30

 


Την 17-09-2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 09:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ Α’55/11-03-2020) η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν.4682/2020 (ΦΕΚ Α΄76), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατάρτιση του σχεδίου της 5ης Τροποποίησης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2021 και υποβολή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

2.      Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 25-06-2021 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – βελτίωση οδού Ιωαννίνων – Κακαβιάς», προϋπολογισμού € 100.000,00 με ΦΠΑ.

3.      Έγκριση του 1ου/13-09-2021 Πρακτικού (έλεγχος δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολόγηση τεχνικών προσφορών) της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 13-07-2021 ανοιχτής διαδικασίας για τη σύναψη ηλεκτρονικής δημόσιας σύμβασης μελέτης άνω των ορίων του Ν.4412/2016, για την ανάθεση της μελέτης της Περιφέρειας Ηπείρου «Μελέτη αντιπλημμυρικής προστασίας Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων», προεκτιμώμενης αμοιβής € 2.300.970,59 με ΦΠΑ.

4.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Ηλεκτροφωτισμός τμημάτων της Ε.Ο. Αρχαγγέλου - Νεράιδας στις θέσεις Σκεπαστό, Εκκλησιές και Κορώνη και της 1ης επαρχιακής οδού στο τμήμα Άγιος Θωμάς - Άγιοι Απόστολοι Πρέβεζας», αναδόχου Ηρακλή Νικολακόπουλου ΕΔΕ, μέχρι την 12-12-2021.

5.      Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση – συντήρηση επαρχιακού δικτύου από Κατσικά προς Καστρίτσα», αναδόχου «Αθανάσιος Μηλιώνης Ε.Δ.Ε.», μέχρι την 31-12-2021.

6.     Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Καθαρισμός και προστασία πρανών κοίτης ποταμού από Μεγάδενδρο προς Καστροσυκιά», αναδόχου «ΑΓΓΕΛΟΣ ΙΩΑΝ. ΤΣΙΜΠΙΚΗΣ Ε.Δ.Ε.», μέχρι την 15-11-2021.

Παράταση μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου για τις αιτήσεις στις 50 ΕΠΑΣ Μαθητείας του ΟΑΕΔ

 


Παρατείνεται, μέχρι και την Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, στις 23:59, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, για το σχολικό έτος 2021-2022, σε 33 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας και αμειβόμενη μαθητεία σε εργασιακό χώρο.

Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, μέσω του gov.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης TAXIS στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-epaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed

Συγκεκριμένα, η διαδρομή είναι: gov.gr → Εκπαίδευση → Εγγραφή σε σχολείο → Εγγραφή σε Επαγγελματική Σχολή (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ.

Ο ΟΑΕΔ εφαρμόζει από το 1952 το σύστημα της Μαθητείας, το οποίο είναι και το μοναδικό δυικό σύστημα στη χώρα μας, που συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή επαγγελματική εκπαίδευση στη Σχολή με τη μάθηση σε εργασιακό χώρο σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-the-job-training).

Στόχος είναι να αποκτήσει ο εκπαιδευόμενος τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αλλά και επαγγελματική εμπειρία στην αγορά εργασίας.

Οι μαθητές των ΕΠΑ.Σ. το πρωί πραγματοποιούν Μαθητεία σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα σε θέσεις συναφείς με την ειδικότητά τους, ενώ το απόγευμα παρακολουθούν θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στη Σχολή.

Η αμοιβή των μαθητών αντιστοιχεί σε 21,78 ευρώ για κάθε ημέρα μαθητείας σε εργασιακό χώρο για δύο έτη (τέσσερα εξάμηνα).

Πανελλαδικά λειτουργούν 50 ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ, που προσφέρουν σπουδές σε 33 ειδικότητες.

Δέκα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 97.241 έλεγχοι, από τους οποίους οι 55.065 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 376 παραβάσεις πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

·         138 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 101 πρόστιμα των 300 ευρώ και 37 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

o    48 στη Θεσσαλονίκη,

o    29 στη Δυτική Ελλάδα,

o    15 στην Ήπειρο,

o    10 στην Κρήτη,

o    10 στην Πελοπόννησο,

o      9 στο Βόρειο Αιγαίο,

o      7 στη Δυτική Μακεδονία,

o      5 στο Νότιο Αιγαίο,

o      2 στην Κεντρική Μακεδονία,

o      1 στα Ιόνια Νησιά,

o      1 στη Θεσσαλία και

o      1 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 68.420 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 65.582 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.838 των 150 ευρώ.

·         34 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

o    10 στο Βόρειο Αιγαίο,

o    10 στην Δυτική Ελλάδα,

o      7 στην Κρήτη,

o      3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

o      2 στην Πελοπόννησο και

o      2 στην Στερεά Ελλάδα.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 195.043 ομοειδείς παραβάσεις.

·         203 παραβάσεις και 1 σύλληψη, για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο αναψυκτηρίου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 500 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καφετέριας, για απασχόληση εργαζομένου που δεν ήταν εμβολιασμένος ή δεν είχε υποβληθεί σε self test ή rapid test και 300 ευρώ πρόστιμο στον εργαζόμενο,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Θεσσαλονίκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για παραβίαση καραντίνας,

- 26 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Δυτική Μακεδονία,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε άτομο, για μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά την είσοδο του στη χώρα,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα, 4 από οδηγό και επιβάτες οχημάτων και 2 από άτομα σε λοιπούς εσωτερικούς χώρους,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 150 ευρώ πρόστιμο, σε οδηγό ταξί, για μη χρήση μάσκας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη στον εσωτερικό χώρο, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης και 300 ευρώ πρόστιμο στον πελάτη,

- 25 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα. Επιπλέον, 2 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας από επιβάτες οχημάτων,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, ιδιοκτήτη και πελάτες, σε καταστήματα και μία από άτομο σε εσωτερικό χώρο ΚΤΕΛ,

- 2 παραβάσεις σε επιβάτες λεωφορείου, για στέρηση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή βεβαίωση rapid test ,

- μία παράβαση σε οδηγό λεωφορείου, για υπεράριθμα άτομα.

Στην Ήπειρο,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελάτη στον εσωτερικό χώρο, χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Κρήτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα και μία από άτομο σε εσωτερικό χώρο ΚΤΕΛ. Επιπλέον, 9 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων.

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στην Στερεά Ελλάδα,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο, σε προσωρινά υπεύθυνο καφενείου, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τοποθέτηση αντισηπτικού στα τραπέζια,

- 26 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα,

- 2 παραβάσεις για συνωστισμό σε λαϊκή αγορά.

Στο Βόρειο Αιγαίο,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα,

- 5 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτες οχημάτων,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων.

Στα Ιόνια Νησιά, 18 παραβάσεις, για μη χρήση μάσκας, σε καταστήματα και μία από επιβάτη ταξί.

Στη Θεσσαλία, 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους, σε καταστήματα.

Στο Νότιο Αιγαίο, 9 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στη Δυτική Ελλάδα, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Στην Πελοπόννησο, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες, σε καταστήματα.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 12.019 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.434 άτομα.

·         Τέλος, βεβαιώθηκε 1 παράβαση για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 383 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου

 


Την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 08:00-16:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 09:00-13:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Πλαταριά Θεσπρωτίας, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Ιωάννινα, πανεπιστήμιο, Σταύρου Νιάρχου 65, 11:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Υπερθυρεοειδισμός: Προστατεύει από τον καρκίνο;

 


Αμείωτη παραμένει η έρευνα για τη σχέση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδή και της πιθανότητας εμφάνισης κακοήθειας. Τα ευρήματα διαφόρων μελετών έχουν φέρει στο φως αρκετά στοιχεία που καταδεικνύουν σαφώς ότι τόσο η υπολειτουργία του, όσο και η υπερλειτουργία του αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαφορετικών τύπων καρκίνου. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι και οι δύο καταστάσεις μπορεί να ευθύνονται εν μέρει για την ανάπτυξη, μεταξύ άλλων, καρκίνου του μαστού και του προστάτη, εκτός από του ίδιου του αδένα.

«Ο καρκίνος του θυρεοειδούς, που αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας διαγιγνώσκεται όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια», επισημαίνει ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.

«Η μεγαλύτερη ευαισθησία απέναντι στις παθήσεις του θυρεοειδούς, η συνεχής ενημέρωση για την ανάγκη τακτικών προληπτικών εξετάσεων για τον έλεγχό του και η εξέλιξη της τεχνολογίας που έχει βοηθήσει στην ανίχνευση μικρότερων όγκων  είναι οι ισχυρότεροι λόγοι. Από τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία φαίνεται ότι βρίσκεται στην ένατη θέση των συχνότερων κακοηθειών παγκοσμίως, χωρίς ευτυχώς αυτή η άνοδος να συνοδεύεται από αύξηση της θνησιμότητας, η οποία περιορίζεται σε μόλις 0,5 ανά 100.000 άτομα».

Συγκεκριμένα για την υπερλειτουργία του, οι αρχικές πεποιθήσεις της επιστημονικής κοινότητας ήταν ότι προστατεύει από τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δύο παθήσεις, δηλαδή ο υπερθυρεοειδισμός και ο καρκίνος είναι πιθανόν να συνυπάρχουν.