Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024

Στυλιανός Κουκουλάρης: Ευχαριστώ το δήμαρχο κ. Κώστα Καψάλη για την εμπιστοσύνη

 


Συνεχίζω, στις επάλξεις του δήμου Πωγωνίου και τον ακριτικό τόπο μου -ευχαριστώ το δήμαρχο κ.  Κ. Καψάλη για την εμπιστοσύνη-, με πίστη και όραμα ότι οι προσπάθειες κι ο κοινός αγώνας θα φέρνουν συνεχώς αποτέλεσμα.

Ως Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού – Τεχνικών έργων – Προμηθειών – Πολεοδομίας και υπεύθυνος Δ.Ε. Πωγωνιανής και Λαβδανης δεσμεύομαι να επικοινωνώ μαζί σας όλες τις ενέργειες που αφορούν τον τομέα ευθύνης μου αλλά κι όλα όσα θέλουμε να υλοποιήσουμε.

 Τίποτε δεν είναι εφικτό χωρίς τη δική σας στήριξη και τον κοινό αγώνα, με μόνο γνώμονα την αφοσίωση στο Πωγώνι.

Έτοιμος όσο ποτέ, σ αυτή τη θητεία επιδιώκω να ολοκληρωθούν όσα δεν έχουμε προλάβει και να ξεκινήσουν νέα έργα και νέες ιδέες  για το άλλο Πωγώνι, που όλοι ονειρευόμαστε και βήμα - βήμα μαζί θα δημιουργήσουμε.

Εύχομαι καλή θητεία στους συναδέλφους αντιδημάρχους, και σ΄ όλο το δημοτικό συμβούλιο, καλό κι ευλογημένο το 2024 στο Πωγώνι και στους απανταχού Πωγωνίσιους.

Παρακάλαμος: Χάθηκε η εικονιζόμενη σκύλα

 


Χάθηκε η εικονιζόμενη σκύλα σήμερα 12-1-24 στο βουνό Κασιδιάρης, ακριβώς πάνω από το χωριό Σιταριά!

Η σκύλα έχει τσιπ με αριθμό 900182000972915 και ακούει στο όνομα Dora!

Φοράει πορτοκαλί μπίπερ.

Παρακαλώ όποιος την βρει να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο 6946822059.

ΟΠΕΚΑ: Κλείνει τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου, η πλατφόρμα για τους νέους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού Α21

 


Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ενημερώνουν ότι, η ηλεκτρονική πλατφόρμα Α21 – Επίδομα Παιδιού, κλείνει τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 23.59, για τους δικαιούχους του 2023.

Ειδικά όσοι δεν έχουν ακόμη υποβάλει αίτηση για το έτος 2023 και για όσους πολίτες ξεκίνησαν την δημιουργία αίτησης Α21 – Επίδομα Παιδιού αλλά δεν έκαναν την οριστική υποβολή της. Οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού, μπορούν να υποβάλουν την αίτηση στον σύνδεσμο https://www.idika.gr/epidomapaidiou

Η πλατφόρμα θα είναι διαθέσιμη για τους πολίτες με νεότερη ανακοίνωση για τις αιτήσεις του έτους 2024. Όσοι ενδιαφέρονται να ενημερωθούν λεπτομερώς για το Επίδομα Παιδιού, μπορούν να επισκεφθούν την σχετική σελίδα του ΟΠΕΚΑ στη ηλεκτρονική διεύθυνση: https://opeka.gr/oikogeneia/epidoma-paidiou-a21/

Στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ  μπορείτε να αναζητήσετε και να βρείτε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα επιδόματα και να ενημερωθείτε για το τι δικαιούστε.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας

 


Προς επανένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης, οδεύει το έργο της κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας, ανακοίνωσε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο σκοπός αυτός, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, μειώνεται ο προϋπολογισμός του έργου κατά 10 εκ. ευρώ, ώστε να καταστεί δυνατός ο δανεισμός από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η μείωση του προϋπολογισμού δεν επηρεάζει τις βασικές κτιριακές και λειτουργικές εγκαταστάσεις του πάρκου, καθώς στο στάδιο αυτό δεν θα περιληφθούν δευτερεύουσες εγκαταστάσεις και χώροι, όπως η  τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, γεννητριών, αύλειος χώρος κ.α.  τα οποία  θα κατασκευαστούν σε επόμενο στάδιο.

Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης, μεταξύ άλλων, ανέφερε τα εξής:

Προεδρείο Δημοτικού Συμβουλίου - Ορισμός Αντιδημάρχων – Εντεταλμένου Δημοτικού Συμβούλου Δήμου Κόνιτσας

 


Η νέα σύνθεση του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κόνιτσας έχει ως εξής:

1.      Βασίλειος Σπανός – Πρόεδρος

2.      Νικόλαος Τσιαλιαμάνης – Αντιπρόεδρος

3.      Δημήτριος Ζήσης – Γραμματέας

Με απόφαση του Δημάρχου Κόνιτσας Ανδρέα Παπασπύρου ορίστηκαν οι Αντιδήμαρχοι και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Κόνιτσας και τους μεταβιβάστηκε η άσκηση αρμοδιοτήτων, οι οποίες αντιστοιχίζονται κατά περίπτωση με την οργανωτική δομή του Δήμου, όπως αυτή αποτυπώνεται στον Οργανισμό Εσωτερικών Υπηρεσιών του ως εξής:

Αντιδήμαρχοι:

1.      Δημήτριος Κοτσιάφτης - Αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών 

2.      Νικόλαος Καλτσούνης - Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων

3.      Νικόλαος Στράτος - Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας και Πρασίνου

4.      Πέτρος Γκίκας - Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς 

5.      Ιωάννης Παφίλης - Αντιδήμαρχος Αγροτικής Παραγωγής

6.      Απόστολος Τσιούτσιος - Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας και Παιδείας

7.      Διονύσιος Καράτζιος - Αντιδήμαρχος με  τις κατά τόπο αρμοδιότητες στις Δημοτικές Ενότητες Αετομηλίτσας και Φούρκας.

Εντεταλμένος Σύμβουλος ορίζεται ο Γεώργιος Μήτσος και του μεταβιβάζονται καθ’ ύλην οι αρμοδιότητες Πολιτικής Προστασίας από το Γραφείο Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας.

Τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής με θητεία από 2/01/2024 έως 30/06/2026 είναι τα εξής:

Τακτικά μέλη παράταξης Δημάρχου:

1.      Νικόλαος Καλτσούνης

2.      Δημήτριος Κοτσιάφτης

Αναπληρωματικά μέλη παράταξης Δημάρχου:

1.      Ιωάννης Παφίλης

2.      Νικόλαος Στράτος

Τακτικά μέλη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας:

1.      Αικατερίνη Δημάρατου

2.      Δημήτριος Χήρας

Αναπληρωματικά μέλη από τις παρατάξεις της μειοψηφίας:

1.      Νικόλαος Εξάρχου

2.      Δημήτριος Σδούκος

Από το Γραφείο Δημάρχου

ΠΑΣ Γιάννινα: Δανεισμός του Άγγελου Τσίρη στον Γιούχτα

 


Η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα 1966 ανακοινώνει τον δανεισμό του Άγγελου Τσίρη στον Γιούχτα.

Ο 19χρονος μέσος θα αγωνιστεί στην ομάδα της Κρήτης μέχρι το τέλος της σεζόν.

Στο 3,5% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο

 


Επιταχύνθηκε σημαντικά η άνοδος του πληθωρισμού τον περασμένο Δεκέμβριο, καθώς αυξήθηκε 3,5% από 3% τον Νοέμβριο και έναντι αύξησης 7,2% τον Δεκέμβριο 2022 με το 2021. Καθώς τη μεγάλη μείωση των τιμών στο φυσικό αέριο (52,9%) υπεραντιστάθμησαν οι ανατιμήσεις στη συντριπτική πλειονότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, με πλέον χαρακτηριστική την άνοδο κατά 58,5% της τιμής στο ελαιόλαδο, ενώ στα είδη διατροφής καταγράφηκαν νέες ανατιμήσεις κατά 8,9%. 

Σημειώνεται ότι σε μέσα επίπεδα πέρυσι υπήρξε άνοδος του πληθωρισμού κατά 3,5%.

Ειδικότερα, σε ένα έτος καταγράφηκαν ανατιμήσεις σε: Ψωμί και δημητριακά (2,6%), Κρέατα- γενικά (6,5%), Ψάρια- γενικά (8,4%), Γαλακτοκομικά και αυγά (3,8%), Ελαιόλαδο (58,5%), Φρούτα- γενικά (15%), Λαχανικά- γενικά (14%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (7,7%), Λοιπά τρόφιμα (7%), Καφέ- κακάο- τσάι (3,7%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμούς φρούτων (12,6%) και Αλκοολούχα ποτά- μη σερβιριζόμενα (5,2%).

Τελική εκδήλωση προγράμματος ‘ΥOUTH REACTION’ στο Δήμο Ζίτσας για τη παρουσίαση τοπικής ατζέντας με προτάσεις πολιτικής, τη Δευτέρα 15 Ιανουαρίου

 


Το πρόγραμμα Activecitizensfund με τίτλο YouthReaction έχει ως στόχο την εκπαίδευση και ενδυνάμωση των νέων που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές, και την προώθηση της ενεργούς συμμετοχής τους στα κοινά, μέσω δημοκρατικών διαδικασιών. 

Συγκεκριμένα, νέοι ηλικίας 18 έως 30 ετών στο πλαίσιο του YOUTHREACTION, που κατοικούν στους Δήμους Ζίτσας, Σερβίων, Νέας Προποντίδας και Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, θα εκπαιδευτούν πάνω στους τρόπους εμπλοκής με τα κοινά και στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, θα συγκροτήσουν Συμβούλια Νέων, όπου θα μιλήσουν, θα ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις και τέλος, θα συνδιαμορφώσουν μία τοπική ατζέντα με προτάσεις πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν στους Δήμους στους οποίους κατοικούν.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια του έργου έχουν δημιουργηθεί τα ακόλουθα αποτελέσματα μέχρι στιγμής:

• Μεθοδολογία ενεργοποίησης και συμμετοχής των νέων στα κοινά

• Κατασκευή προγράμματος κατάρτισης και εκπαιδευτικού υλικού για τους νέους

• Υλοποίηση e-learning προγράμματος για τους νέους

Ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί και το εξής αποτέλεσμα:

• Δημιουργία τοπικής ατζέντας με προτάσεις πολιτικής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την οργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης ανοιχτού διαλόγου

Ποιοι παράγοντες ευθύνονται για πρόωρο τοκετό;

 


Ως πρόωρο τοκετό ορίζεται ο τοκετός που εξελίσσεται και πραγματοποιείται πριν από την 37η εβδομάδα και αφορά το 8% των κυήσεων.

Αν και υπάρχει ομοφωνία για το ανώτερο χρονικό όριο, το κατώτερο όριο στην Ελλάδα έχει αποφασιστεί να είναι 22η εβδομάδα, ενώ ποικίλλει από κράτος σε κράτος (π.χ. στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι η 20η εβδομάδα). Φυσικά για τη διάγνωση του πρόωρου τοκετού υπάρχουν προϋποθέσεις όπως, ο χρονολογικός προσδιορισμός του κύκλου που είναι συχνά ανακριβής με μεταβλητό ρυθμό ή και φυσιολογικός 28 ημερών.

«Ο πρόωρος τοκετός είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της κύησης, αφού αποτελεί ένα υψηλό ποσοστό νεογνικών θανάτων, από 60-80% που δεν οφείλονται σε συγγενείς ή χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Επίσης, αποτελεί μεγάλο ποσοστό άμεσης ή απώτερης χρονικά νεογνικής νοσηρότητας. Για τους παιδιάτρους πρόωρος τοκετός θεωρείται όταν το νεογνό είναι κάτω από 2.500 γρ. βάρος», αναφέρει ο κ. Ευστράτιος Κιρμουτσέλης, Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΛΗΤΩ.

«Το 1/3 των πρόωρων τοκετών με πολύ χαμηλά ποσοστά επιβίωσης είναι κάτω από την 32η εβδομάδα. Έτσι, στην 23η εβδομάδα, το ποσοστό επιβίωσης είναι 0-7%, στην 25η εβδομάδα ανέρχεται από 0-29%, στην 26η εβδομάδα ανέρχεται 56-67% και στην 28η εβδομάδα 88-92%», προσθέτει.

14η αγωνιστική το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνική, εκτός η Αναγέννηση (Π.Α.Σ. Αλμυρός-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 13-01-24/15:00)

 


ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ    ΒΟΥΝΟΠΛΑΓΙΑΣ

ΩΡΑ: 15:00

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

         

Το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Α΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

Α.Σ. ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ-Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (15:00)

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ (15:00)

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (15:00)

Κυριακή  14 Ιανουαρίου 2024     

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ-Α.Ο. ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (15:00)

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ (15:00)

Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ-ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ (15:00)

Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ-ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ (15:00)

Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Π.Α.Ο. ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (17:15)

13η αγωνιστική (εξ αναβολής)

Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2024       

Α.Σ. ΝΕΟΚΑΙΣΑΡΕΙΑΣ-Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ (15:00)     

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ (17:00)   

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-Α.Ο. ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ (17:00)

e-ΕΦΚΑ: Κατά μία ημέρα νωρίτερα, οι πληρωμές των συντάξεων του Φεβρουαρίου

 


Το διοικητικό συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ, αποφάσισε την πληρωμή των συντάξεων μηνός Φεβρουαρίου 2024 κατά μία ημέρα νωρίτερα.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι ημερομηνίες διαμορφώνονται ως εξής:

– Την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2024, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως Ταμεία μη μισθωτών (ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ), οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι μισθωτοί & μη μισθωτοί από 1/1/2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).

– Τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου

 


Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

14η αγωνιστική το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Ιανουαρίου, στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Α.Ο. Κοσμηράς 14-01-24/15:00)

 


ΚΥΡΙΑΚΗ  14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΓΗΠΕΔΟ    ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ   

ΩΡΑ: 15:00

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο.ΚΟΣΜΗΡΑΣ

Το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής στην ΙΕΚ Δέλτα Β΄ ερασιτεχνικής

Σάββατο 13 Ιανουαρίου 2024

ΑΠΣ ΟΙ ΤΙΓΡΕΙΣ-Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ (17:15)

Κυριακή  14 Ιανουαρίου 2024               

ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ -Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (15:00)

Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ (15:00)

Α.Ε. ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ (15:00)

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΚΟΣΜΗΡΑΣ (15:00)

ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ (15:00)    

ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ-Α.Ε. ΡΟΝΑ ΑΝΗΛΙΟΥ (15:00)