Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2014

Σε μισθωτούς και συνταξιούχους πέφτει το βάρος των αποδείξεων για το 2014

Στο κυνήγι των αποδείξεων θα πρέπει να επιδοθούν από σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς το μέτρο της συγκέντρωσης αποδείξεων θα ισχύει κανονικά και το 2014 παρά τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών για κατάργησή του.
Φέτος, η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που προστέθηκε τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο για τους πλειστηριασμούς προβλέπει λιγότερες αποδείξεις σε σχέση με το 2013 ωστόσο στο εξής οι αποδείξεις θα είναι στοχευμένες και θα πρέπει να προέρχονται από κατηγορίες επαγγελμάτων που είναι υψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής όπως για παράδειγμα από συνεργεία αυτοκινήτων, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, δικηγόρους, γιατρούς, μπαρ και ταβέρνες.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής, στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται σχέδιο σύμφωνα με το οποίο δεν θα μετρούν οι αποδείξεις από σούπερ μάρκετ, αφού έτσι και αλλιώς - όπως ισχυρίζονται- τα σούπερ μάρκετ εκδίδουν πάντα αποδείξεις.

Προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις του 2014

Το υπουργείο Οικονομικών, ανακοίνωσε τις προθεσμίες υποβολής όλων των φορολογικών δηλώσεων για το 2014, με σκοπό την ενημέρωση και φορολογική συμμόρφωση των φορολογουμένων.
Ειδικότερα η υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ( Ε1) από όλους τους φορολογούμενους θα ξεκινήσει από τις 20 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Ιουνίου 2014.
Η υποβολή του εντύπου Ε5 από τις επιχειρήσεις ΟΕ, ΕΠΕ ΟΕ θα ξεκινήσει στις 3 Μαρτίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου 2014.
Τα έντυπα Ε2 για τη δήλωση των εισοδημάτων από ενοίκια και το Ε3 θα πρέπει να υποβληθούν από τις 3 Φεβρουαρίου 201 έως 30 Ιουνίου 2014.
Επίσης το Ε9 για το 2014 θα υποβληθεί από τις 17 Φεβρουαρίου έως τις 30 Μαΐου 2014 ενώ η διαδικασία καταβολής των τελών κυκλοφορίας για το 2015 θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου 2014 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους.
Οι περιοδικές δηλώσεις (ΦΠΑ-ΦΜΥ κλπ.) υποβάλλονται στις τακτές ημερομηνίες που προβλέπονται από τον νόμο.

Δεν χάνουν το ΕΚΑΣ λόγω ηλικίας τα άτομα με αναπηρία

Ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούστης  ανακοίνωσε ότι δεν θα διακοπεί το ΕΚΑΣ για λόγους ηλικίας σε άτομα με αναπηρία πάνω από 80%.
Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιείται από τη 1 το μεσημέρι στο Μαξίμου, ο κ. Βρούστης τόνισε ότι αποκαθίσταται μια αδικία με την απόφαση του πρωθυπουργού να μη διακοπεί το ΕΚΑΣ στα ΑΜΕΑ, σχολιάζοντας ότι αυτό στέλνει και ένα μήνυμα πώς το 2014 θα είναι έτος αισιοδοξίας και δικαιοσύνης.