Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Τζούντο τυφλών φιλοξένησε ο Δήμος Ζίτσας

 


Το  Δήμο Ζίτσας τίμησε η Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες κατά την τελετή απονομής μεταλλίων στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Τζούντο τυφλών και του τουρνουά που διοργάνωσε ο Πανηπειρωτικός Αθλητικός Σύλλογος με τη συμμετοχή δεκάδων αθλητών.

Το μετάλλιο παρέλαβε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος ο οποίος μαζί με τον Πρόεδρο της Κοινότητας Μεταμόρφωσης Δημήτρη Γράβο παρευρέθηκαν και παρακολούθησαν τους αγώνες που διεξήχθησαν στο κλειστό γυμναστήριο Καρυών.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας και επανέλαβε τη βούληση της Δημοτικής Αρχής να στέκεται αρωγός σε διοργανώσεις που προάγουν το «ευ αγωνίζεσθαι» και αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών για το Δήμο Ζίτσας.

ΠΗΓΗ: www.zitsa.gov.gr   

Περιφέρεια Ηπείρου: Προγραμματικές συμβάσεις με Δήμο Ηγουμενίτσας και Ι.Μ. Άρτας και Νικοπόλεως

 


Η Ο.Ε. στη συνεδρίαση της ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων και συγκεκριμένα:

·         Δύο με το Δήμο Ηγουμενίτσας  για προμήθεια υλικών για την αναβάθμιση του οδοφωτισμού στο Καραβοστάσι και στον Αρίλλα Θεσπρωτίας, συνολικού προϋπολογισμού 49.600 ευρώ.

·         Με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης (και το Υπ. Πολιτισμού) για τη συντήρηση των τοιχογραφιών του Ι. Ν. Βλαχέρνας και αποκατάσταση του τέμπλου συνολικού προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

·         Με την Ιερά Μητρόπολη ‘Αρτας (και το Υπ. Πολιτισμού) για τη «συντήρηση- αποκατάσταση ξυλόγλυπτου τέμπλου και δεσποτικού θρόνου του Ι.Ν. Κοίμησης Θεοτόκου Π.Ε. Άρτας», προϋπολογισμού 40.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Μέθοδος Rezum: Νέα εποχή στην αντιμετώπιση της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη

 


Ο προστάτης είναι ένας εξωκρινής αδένας που βρίσκεται στο έδαφος της ελάσσονος πυέλου, αμέσως πίσω από την ηβική σύμφυση και κάτω από την ουροδόχο κύστη, στενά συνδεδεμένος με αυτήν και περιβάλλει την ανδρική ουρήθρα, το σωλήνα δηλαδή που μεταφέρει τα ούρα από την κύστη προς τα έξω. Έχει βάρος 10-20 g και σχήμα κάστανου.

Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη (ΚΥΠ) είναι η -μη κακοήθης- κατάσταση κατά την οποία ο προστάτης αδένας μεγαλώνει σε μέγεθος, συμπιέζοντας την ουρήθρα κυκλικά ενώ σπρώχνει την ουροδόχο κύστη προς τα πάνω, προκαλώντας μία πληθώρα συμπτωμάτων όπως:

·         Συχνοουρία, όπου μικρή ποσότητα ούρων προκαλεί επιθυμία προς ούρηση

·         Νυκτουρία, όπου ο ασθενής σηκώνεται τη νύχτα προς ούρηση

·         Επιτακτικότητα, όπου ο ασθενής νοιώθει ότι δεν μπορεί να αναβάλει την ούρηση

·         Μείωση της ακτίνας ούρησης

·         Δυσκολία στην έναρξη της ούρησης

·         Αίσθημα ατελούς κένωσης της κύστης, δηλαδή ο ασθενής νιώθει ότι δεν έχει αδειάσει μετά την πρώτη ούρηση

·         Διακοπτόμενη ούρηση

·         Απώλεια σταγόνων ούρων μετά το τέλος της ούρησης

·         Πλήρης αδυναμία ούρησης – επίσχεση ούρων.

«Η καλοήθης υπερπλασία προστάτη παρατηρείται κλινικά μετά την ηλικία των 50 ετών φτάνοντας στην 6η δεκαετία της ζωής να απαντάται στους 4 από τους 10 άντρες, ενώ στην 7η δεκαετία το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει στους 7 από τους 10. Έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των ανδρών όπως περιορισμός κοινωνικής δραστηριότητας, διαταραχή στον ύπνο, συμπτώματα ακράτειας κ.ά», επισημαίνει ο κ. Σπύρος Μαρτίνης, Χειρουργός Ουρολόγος, Διευθυντής Κλινικής Ρομποτικής – Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Επεμβατικής Ουρολογίας στο Metropolitan General.

ΕΟΔΥ: Οκτώ θάνατοι σήμερα, 3.682 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 110.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, οκτώ θάνατοι σήμερα, 3.682 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου (άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.682.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.500.489 (ημερήσια μεταβολή +0.1%), εκ των οποίων 48.7% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 437 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 141.710 (3.9% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 8, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.020

θάνατοι.

Το 95.6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 110 (61.8% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 92.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 52 (47.27%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 58 (52.73%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.701 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 110 (ημερήσια μεταβολή +13.4%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 97 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Περιφέρεια Ηπείρου: Ενημέρωση για χορήγηση- ανανέωση αδειών υπαίθριου εμπορίου


Το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων  ενημερώνει τους κατόχους αδειών Υπαίθριου Εμπορίου (παραγωγούς και επαγγελματίες)  για τα εξής:

Σύμφωνα με το Ν. 4849/2021 (άρθρο 53) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αρμόδια αρχή για την έκδοση, χορήγηση και ανανέωση αδειών  υπαίθριου πλανοδίου εμπορίου, για όσους δραστηριοποιούνται στο Νομό Ιωαννίνων, είναι  το Τμήμα Εμπορίου  και Τουρισμού Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Ιωαννίνων.

Επίσης με τον ίδιο Νόμο όπως τροποποιήθηκε και ισχύει ( άρθρο 28 ) η υπηρεσία μας είναι αρμόδια και για την έκδοση, χορήγηση και ανανέωση την έκδοση, χορήγηση και ανανέωση  αδειών παραγωγού και επαγγελματία πωλητή που δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές που βρίσκονται στο Νομό Ιωαννίνων.

Επιπλέον με το άρθρο 66 του ιδίου Νόμου οι υφιστάμενοι κάτοχοι αδειών παραγωγού και επαγγελματία πωλητή οι οποίοι κατά την έναρξη ισχύος του παραπάνω Νόμου(1 Φεβρουαρίου 2022)   δεν έχουν ανανεωθεί, μπορούν να ανανεωθούν εντός 6 μηνών, δηλαδή μέχρι 31 Ιουλίου 2022. Αν η ημερομηνία αυτή παρέλθει άπρακτη οι παλαιότερες άδειες καταργούνται οριστικά. 

Τα παραπάνω σχετικά με την ανανέωση παλαιών αδειών δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν στις εξής περιπτώσεις:

Α. Για όσες άδειες έχουν ανακληθεί οριστικά με προγενέστερο Νόμο.

Το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

 


Όπως έχει προναγγείλει το υπουργείο, το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν και οι βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς φέτος οι προκαταρκτικές εξετάσεις για τις σχολές άλλων Στρατιωτικές και Αστυνομικές, πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα από τις προηγούμενες χρονιές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συντελεστές βαρύτητας που αποδίδονται στα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, καθορίζονται με απόφαση της συγκλήτου του οικείου ΑΕΙ, η οποία εκδίδεται έπειτα από πρόταση κάθε σχολής, τμήματος ή εισαγωγικής κατεύθυνσης του.

Οι εισακτέοι στα ΑΕΙ φέτος είναι 68.394, περίπου 10% λιγότεροι από πέρσι (77.415), ενώ στο νούμερο αυτό δεν περιλαμβάνονται οι θέσεις επιτυχόντων στις στρατιωτικές, πυροσβεστικές, αστυνομικές, λιμενικές σχολές και στο εμπορικό Ναυτικό.

Οι Πανελλήνιες 2022 ολοκληρώθηκαν στις 10 Ιουνίου 2022 για τους μαθητές των ΓΕΛ, ενώ πρόκειται να ολοκληρωθούν στις 17 Ιουνίου για τους μαθητές των ΕΠΑΛ.

Τα Ειδικά Μαθήματα θα εξεταστούν από 18 Ιουνίου 2022 έως 30 Ιουνίου 2022.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχος για τη βελτίωση της παραλιακής οδού Πρέβεζα-Δ/ση Πάργας

 


Στη συνεδρίαση της  η Ο.Ε. ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο (ΟΔΟΚΑΤ Α.Ε.) του έργου «Βελτίωση Ε.Ο. Πρέβεζα - διακλάδωση Πάργας», προϋπολογισμού € 529.000.  

Επίσης αναδείχτηκαν οριστικοί ανάδοχοι και για τα έργα:

·         «Επισκευή Ι.Ν. Προφήτη Ηλία  Καρδαμιτσίων», προϋπολογισμού € 55.000. (Ντάφλης Γεώργιος)

·         «Άμεση αποκατάσταση βατότητας περιοχής Ανθοχωρίου», προϋπολογισμού € 65.720. Οριστικός ανάδοχος Κώστας Π. Ευθύμιος.

·          «Σύνδεση Ε.Ο. Ιωαννίνων Τρικάλων με τα Δ.Δ. Γότιστας και Περιστερίου», προϋπολογισμού € 148.000. Οριστικός ανάδοχος Κ. Κωσταβασίλης & ΣΙΑ Ο.Ε.

·         «Άμεση αποκατάσταση ζημιών στον οικισμό Τ.Κ Συρράκου από έντονα καιρικά φαινόμενα», προϋπολογισμού 60.000 €. Ανάδοχος Άγγελος Τσιμπίκης.

Η Ο.Ε. ενέκρινε επίσης τη δημοπράτηση των παρακάτω έργων της Π.Ε. Άρτας:

·         «Επένδυση τμήματος της αρδευτικής διώρυγας Δ5 παρά της επαρχιακής οδού  (θέση Ανέζα)», προϋπολογισμού € 100.000

·           «Συνδρομή στην κατασκευή τεχνικών έργων (επένδυση πρανών, διαβάσεις κλπ) στραγγιστικού – αρδευτικού δικτύου Π.Ε. Άρτας για το έτος 2022», προϋπολογισμού € 128.000

·          «Βελτίωση τμημάτων στραγγιστικού – αρδευτικού δικτύου περιοχής Αγ. Δημητρίου Πέτα Άρτας», προϋπολογισμού € 75.000.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Ιούλιου

 


Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει τις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Ιούλιου.

- Τη Δευτέρα 27 Ιουνίου θα καταβληθούν  546,6 εκατ. ευρώ για τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις Ιουλίου σε 963.857 συνταξιούχους από τους τέως φορείς ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

- Την Τρίτη 28 Ιουνίου θα καταβληθούν 757,3 εκατ. ευρώ σε 1.490.353 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.

- Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα καταβληθούν 755,8 εκατ. ευρώ σε 1.488.007 συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, των τραπεζών και του ΟΤΕ, των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

- Την Τετάρτη 29 Ιουνίου θα καταβληθούν 10,8 εκατ. ευρώ σε 27.800 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων μηνός Ιουλίου, στη βάση του ν. 4778/2021.

- Τέλος, την επόμενη εβδομάδα, θα καταβληθούν 14,4 εκατ. ευρώ σε 650 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

ΕΜΥ: Τοπικές βροχές και καταιγίδες την Κυριακή 12 Ιουνίου

 


Σύμφωνα με την ΕΜΥ χαλαζοπτώσεις αναμένονται την Κυριακή 12 Ιουνίου, στη Μακεδονία, στην Ήπειρο, αλλά και στα ορεινά της υπόλοιπης Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας.

Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες βραδινές ώρες. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες στο Αιγαίο.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες από το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 3 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο και θα κυμανθεί:

στη Δυτική Μακεδονία από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου,

στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 18 έως 28,

στην Ήπειρο από 15 έως 29,

στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 17 έως 29,

στα νησιά του Ιονίου από 18 έως 29,

στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες από 19 έως 28,

στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 19 έως 27

και στην Κρήτη από 15 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 Μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 Μποφόρ.

Από τη Δευτέρα  13 Ιουνίου σχεδόν αίθριος ο καιρός αναμένεται στη δυτική Ελλάδα, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά, όπου θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στην Κρήτη και τα ηπειρωτικά, όπου τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Την Τρίτη 14 Ιουνίου ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος, αλλά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και σποραδικές καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 12 Ιουνίου

 


Την Κυριακή 12 Ιουνίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον,09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών,08:30-13:30

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κατσικάς, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Χρόνιες μυκητιάσεις: Ποιος είναι ο συνήθης ένοχος


Άριστα ανταποκρίνεται το 80% των ασθενών με οξεία δερματοφυτίαση ή ονυχομυκητίαση στις τοπικές θεραπείες. Το υπόλοιπο, όμως, 20% τόσο των μυκητιάσεων του δέρματος όσο και των νυχιών εξελίσσεται σε χρόνιες παθήσεις, αφού είναι πολύ ανθεκτικές στις αντιμυκητιασικές θεραπείες. Ένοχο για τη μεγάλη πλειονότητα των επιφανειακών μυκητιασικών λοιμώξεων παγκοσμίως είναι το Trichophyton rubrum (T. rubrum), ένα δερματόφυτο που έχει την ικανότητα να εισβάλλει σε κερατινοποιημένους ιστούς.

«Το συγκεκριμένο δερματόφυτο μπορεί να προκαλέσει λοίμωξη οπουδήποτε στο δέρμα. Οι περιοχές που προσβάλλονται συχνότερα είναι τα πόδια, τα νύχια, η βουβωνική περιοχή, οι μασχάλες και το τριχωτό της κεφαλής. Προκαλεί ήπια έως μέτρια δερματολογικά συμπτώματα, αναλόγως της σοβαρότητας της λοίμωξης, η οποία πιστεύεται ότι εξαρτάται από την ανοσολογική απόκριση του ασθενή στον μικροοργανισμό.

Αποικίζει τις εξωτερικές στιβάδες του δέρματος και προκαλεί επίμονες λοιμώξεις, όπως "πόδι του αθλητή", ονυχομυκητίαση, μυκητίαση στη βουβωνική χώρα και δερματοφυτία κορμού, προσώπου και άκρων», διευκρινίζει η Βιοπαθολόγος – Μικροβιολόγος Ελένη Μπαλαμπάνη και εξηγεί ότι συχνά οι οξείες εκδηλώσεις από το T. rubrum μπορούν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με ένα τοπικό αντιμυκητιασικό.

Ωστόσο, στη χρόνια μορφή το T. rubrum μπορεί να εισβάλει στα βαθύτερα επίπεδα της επιδερμίδας, καταστέλλοντας την ανοσολογική απόκριση και παρατείνοντας τα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων είναι ο ήπιος έως έντονος κνησμός, το φολιδωτό δέρμα και οι πλάκες. Στα νύχια προκαλεί πάχυνσή τους, αλλοίωση του χρώματός τους, -το οποίο παίρνει μια κιτρινο-καφέ απόχρωση-, παραμόρφωση του σχήματός τους και της συνοχής τους - γίνονται πιο εύθραυστα και εύθρυπτα. Επιπλέον,  μυρίζουν ελαφρώς άσχημα.