Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Έναρξη συνεργασίας με τον Ρουμάνο επιθετικό Κλαούντιο Κρίστιαν Μπάλαν

 


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την έναρξη συνεργασίας με τον επιθετικό Κλαούντιου Κρίστιαν Μπάλαν για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ο 28χρονος επιθετικός γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου του 1994 στην Κραϊόβα της Ρουμανίας και ξεκίνησε την καριέρα του από την ΦΚ U Κραϊόβα 1948. Το 2013 έκανε το βήμα για την πρώτη ομάδα με την οποία μέτρησε 2 γκολ σε 18 εμφανίσεις πριν μεταπηδήσει στην δεύτερη ομάδα της Ουνιβερσιτάτεα Κραϊόβα για να καταγράψει ένα γκολ σε 10 εμφανίσεις.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του η Μιοβένι την σεζόν 2014-15 όπου σε οκτώ παιχνίδια σημείωσε δύο γκολ. Ακολούθησαν κατά σειρά οι Σλάτινα (1 γκολ σε 10 αγώνες), Ποντάρι (5 γκολ σε 12 αγώνες), Φιλιάσι (2 γκολ σε 12 αγώνες) για να επιστρέψει τον Αύγουστο του 2017 στην ΦΚ U Κραϊόβα 1948 στην οποία αγωνιζόταν μέχρι και πριν λίγες ημέρες. Στην ΦΚ U Κραϊόβα 1948 πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του έχοντας 49 γκολ σε 87 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

Σε καλωσορίζουμε στην οικογένεια του Π.Α.Σ. και σου ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνία μιλώντας στο www.pasgiannina.gr  δήλωσε:

«Είμαι χαρούμενος που θα συνεχίσω την καριέρα μου στον Π.Α.Σ. Γιάννινα. Ελπίζω να σημειώσω πολλά γκολ και να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τους στόχους της. Ευχαριστώ του ανθρώπους του ΠΑΣ για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπo μου». 

ΠΗΓΗ: http://pasgiannina.gr/

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Προβληματισμός για την επιβολή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους

 


Προβληματισμό προκαλεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση του πρώτου βαθμού η Κοινή Υπουργική Απόφαση (Κ.Υ.Α) για την επιβολή μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας στους Δήμους, όπως και σε ολόκληρο το δημόσιο τομέα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου συζήτησε το θέμα, το μεσημέρι της Τρίτης (13/9) και κατέληξε σε μια δέσμη προτάσεων που χαρακτηρίζεται από τη γενική αποδοχή της υποχρέωσης μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης στους Δήμους αλλά και από τη διατύπωση εναλλακτικών λύσεων που θα διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία των περιφερειακών, των ορεινών και των μικρότερων Δήμων, οι οποίοι έχουν εντελώς άλλες ανάγκες από ότι συμβαίνει στις περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων.

Κατ’ αρχάς, μετά τη σχετική εισήγηση του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου, κ. Χρήστου Ντακαλέτση, ήταν ομόφωνη η αντίδραση των μελών του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Ηπείρου κατά του τιμωρητικού χαρακτήρα των μέτρων της κυβέρνησης προς όσους δεν πιάσουν τους στόχους που θέτει η πολιτεία για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ντακαλέτσης, στους Δήμους της Ηπείρου, υπάρχουν ιδιαιτερότητες που δεν επιτρέπουν τη μείωση ανελαστικών εξόδων, τα οποία δεν βαρύνουν αντίστοιχα άλλους Δήμους στην υπόλοιπη επικράτεια.

Βασική ιδιαιτερότητα των περιφερειακών Δήμων αποτελεί το κόστος των αντλιοστασίων. Το συγκεκριμένο κόστος, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση της Π.Ε.Δ Ηπείρου, ισούται με τα 2/3 της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας – το υπόλοιπο 1/3 αφορά τον οδοφωτισμό. Το κόστος αυτό έχει τουλάχιστον διπλασιαστεί, κατά το τελευταίο διάστημα.

Εβδομαδιαία έκθεση επιτήρησης COVID-19 (05 Σεπτεμβρίου 2022 – 11 Σεπτεμβρίου 2022)


 

Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 33.590 κρούσματα COVID-19 (3.220 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -17% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων. Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 4.838.811 εκ των οποίων 51.9% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.88(95% ΔΕ: 0.72 - 0.99).

Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 793 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 113, -19% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 867 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 124, -16% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 101 (66.3% άνδρες) με διάμεση ηλικία 70 έτη και το 96.0% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος: Μια αναδρομή στο πρόσφατο παρελθόν, που μας γεμίζει πλέον θλίψη

 


Στενοχωριέμαι πλέον ως γέννημα θρέμμα  του χωριού μας (και ακόμη περισσότερο ως Πρόεδρος) με την κατάσταση που έχει περιέλθει ο αγαπημένος μου τόπος.

Λίγη η κίνηση έως ελάχιστη.

Ειδικότερα μετά το απόγευμα, η πλατεία της Κοινότητας μας έχει ερημώσει. Μαγαζιά κλειστά και άλλα που από ότι πληροφορούμαι  δυστυχώς ακολουθούν....

Κάποτε που ο Παρακάλαμος έσφυζε από ζωή και όλη η περιοχή μας είχε κόσμο στα χωριά.

Πλέον η ερημιά έχει απλωθεί παντού....

Η Αστυνομία εδώ και χρόνια έχει μεταφερθεί, το Ιατρείο έχει κλείσει και πάρα μόνο κάποιες ημέρες έρχεται να ασκήσει το λειτούργημα  ο γιατρός, το κτηνιατρείο έχει κλείσει εδώ και χρόνια (και το αστείο της υπόθεσης είναι, πως σε επίσκεψη μου στην Κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας  πέρυσι και σε προφορικό μου αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου στην Κοινότητα μας για κάποια χρήση ως όφελος του χωριού, μου απάντησαν πως είναι ενεργό το Κτηνιατρείο και πως δεν γίνεται δεκτό το αίτημα μου).

Η Τράπεζα μας λειτουργεί μόνον δύο ημέρες την εβδομάδα (με πολύ μεγάλο αγώνα την κρατήσαμε σε λειτουργία) και το μέλλον της είναι αβέβαιο....

Τα σχολεία μας που  έχουν μειωθεί σημαντικά οι μαθητές....

Λυπάμαι πολύ για την κατάσταση αυτή.

Μακάρι να μπορούσα ως Πρόεδρος να έχω την δυνατότητα να αλλάξω την τρέχουσα κατάσταση.

Μόνο το περίπτερο, μιας και έχει να κάνει η Κοινότητα μας και κατ' επέκταση ο Δήμος, θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε κάποιον/α που θα ήθελε να το λειτουργήσει.

Το εύχομαι να συμβεί.

Εγώ ως πρόεδρος θα βοηθήσω τα μέγιστα στην περίπτωση που βρεθεί ενδιαφερόμενος.

Πρέπει να στηρίζουμε το χωριό μας όλοι μας.

Δεν γίνεται να προτιμούμε για τις αγορές μας την πόλη των Ιωαννίνων και όχι τον τόπο μας.

Αντιλαμβάνομαι πως εκεί ίσως υπάρχουν καλύτερες τιμές των προϊόντων, αλλά εκεί θα μείνουν τα χρήματα μας, μακριά από το χωριό μας, τους φίλους μας τους επαγγελματίες που κι αυτοί με την σειρά τους θα τα διαθέσουν στην αγορά του Παρακαλάμου.

Φίλοι μου, αυτή η ανάρτηση μου ίσως δεν είναι καλογραμμένη, διότι την έγραψα στο λιγοστό χρόνο εν ώρα εργασίας, αλλά θεωρώ ότι οι πιο πολλοί από εσάς που θα την διαβάσουν θα συμφωνήσουν.

Πρέπει να αγαπάμε τον τόπο μας και να το δείχνουμε.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι και λάβουν τα 250 ευρώ της επιταγής ακρίβειας

 


Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έδωσε διευκρινίσεις και επεξηγήσεις των μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ.

 Οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν μέχρι 800 ευρώ και όχι μέχρι 600 όπως τις περασμένες χρονιές, θα λάβουν φέτος την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα μέτρα. Επιπλέον, δικαιούχοι του επιδόματος είναι και 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες του ΟΠΕΚΑ και 172.000 δικαιούχοι επιδόματος ΑμεΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε αρχικά ότι οι αυξήσεις στις συντάξεις το 2023 θα είναι 6%, ενώ συνταξιούχοι μέχρι 800 ευρώ θα είναι οι δικαιούχοι του επιδόματος των 250 ευρώ. Τη νέα επιταγή ακρίβειας, θα λάβουν τον προσεχή Δεκέμβριο 2.300.000 ευάλωτοι πολίτες.

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή νέων δημιουργών στο πρόγραμμα «Τέχνη, μια σιωπηλή επανάσταση: Η τέχνη ως δυναμικό εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού και αλλαγής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανισότητας, στερεοτύπων, ρατσισμού και εκδηλώσεων βίας και κακοποίησης».

 


Η Γενική Γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Διά Βίου Μάθησης και Νεολαίας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων προσκαλεί νέους και νέες δημιουργούς στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος «Τέχνη, μια σιωπηλή επανάσταση: Η τέχνη ως δυναμικό εργαλείο κοινωνικού μετασχηματισμού και αλλαγής για την αντιμετώπιση των φαινομένων ανισότητας, στερεοτύπων, ρατσισμού και εκδηλώσεων βίας και κακοποίησης», του οποίου οι δράσεις εντάσσονται στο Ευρωπαϊκό Έτος Νεολαίας 2022.

Η ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος απευθύνεται σε νέους δημιουργούς, ηλικίας 18 έως 30 ετών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα πεδία των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, πολλαπλά μέσα, ψηφιακές μορφές τέχνης, performance κ.ά.), της κινούμενης εικόνας, της μουσικής, της ποίησης και της λογοτεχνίας.

Οι νέοι δημιουργοί καλούνται να υποβάλουν ατομικά ή και ομαδικά έργα σχετικά με το θέμα και τους στόχους της συγκεκριμένης δράσης. Στα έργα τους θα εκφράσουν τις σκέψεις και τις απόψεις τους για θέματα που απασχολούν τους νέους και την κοινωνία, όπως ψυχολογικός εκφοβισμός, συναισθηματική κακοποίηση, λεκτική βία, bulling κ.ά.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Ανάγκη στήριξης των δημοτικών ΚΔΑΠ

 


Στη Βουλή φέρνουν 38 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, το έγγραφο του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΠΑΣΕΚΔΑΠ) με το οποίο ζητείται άμεσα η επιτακτική στήριξη των ΚΔΑΠ των Δήμων και η χρηματοδότησή τους με επαρκείς πόρους για την κάλυψη όλων των παιδιών που αδικήθηκαν στο σύνολο των διαθέσιμων θέσεων των δημοτικών ΚΔΑΠ.

Συγκεκριμένα κατέθεσαν ως αναφορά το έγγραφο της ΠΑΣΕΚΔΑΠ προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Ανάπτυξης και Οικονομίας, την οποία επίσης συνυπογράφουν 37 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Με το έγγραφο της ΠΑΣΕΚΔΑΠ ζητείται μεταξύ άλλων να διασφαλιστεί αλλά και να επιταχυνθεί η υιοθέτηση εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών της κοινής πρότασης ΚΕΔΕ-ΠΑΣΕΚΔΑΠ για επιπλέον χρηματοδότηση των δημοτικών ΚΔΑΠ με επαρκείς πόρους.

Όπως τονίζεται, “η κατάσταση είναι πλέον γνωστή, όπου για τρίτη συνεχή χρονιά δεκάδες χιλιάδες παιδιά που οι οικογένειές τους πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος, δεν έλαβαν τελικά voucher λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού της Δράσης. Έτσι δεκάδες χιλιάδες παιδιά που τόσα χρόνια δικαιούνταν δωρεάν δημιουργικής απασχόλησης, θα την στερηθούν και φέτος, όπως παρ’ ολίγον να γίνει και πέρσι και πρόπερσι.”

Οι βουλευτές που καταθέτουν την αναφορά στη Βουλή σημειώνουν ότι «την ίδια στιγμή δεκάδες δημοτικές δομές πανελλαδικά, έμειναν με χιλιάδες θέσεις κενές γεγονός που προκαλεί μεγάλα χρηματοδοτικά προβλήματα, τα οποία μετακυλίονται και στους εργαζόμενους οι οποίοι απειλούνται με απόλυση ή (στην καλύτερη) μείωση ωρών εργασίας τους».

Ποιοι θα λάβουν έξτρα μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού (Α21)

 


Σύμφωνα με αυτά που  ανακοίνωσε η κυβέρνηση, χορηγείται μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού τον Δεκέμβριο, στους δικαιούχους Νοεμβρίου (δόση δηλαδή που αντιστοιχεί σε 1,5 μήνα).

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί.

Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 735.000, με περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ παιδιά.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, μεγάλες κερδισμένες είναι οι οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω καθώς μία οικογένεια με τρία παιδιά θα λάβει 420 ευρώ ενώ μεγάλες χαμένες είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες που θα πάρουν μόνο 105 ευρώ τον Δεκέμβριο.

Αναλυτικά:

Για την Α κατηγορία:

70 ευρώ ανά μήνα για το πρώτο εξαρτώμενο τέκνο

επιπλέον 70 ευρώ ανά μήνα για το δεύτερο εξαρτώμενο τέκνο

επιπλέον 140 ευρώ ανά μήνα για το τρίτο και κάθε εξαρτώμενο τέκνο πέραν του τρίτου.

Για την Β κατηγορία:

Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων του Οκτωβρίου 2022

 


Το πρόγραμμα πληρωμής των κύριων και των επικουρικών συντάξεων γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο e-ΕΦΚΑ.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μέτρου της ταυτόχρονης καταβολής τους, το πρόγραμμα πληρωμής των συντάξεων διαμορφώνεται ως εξής:

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: 

ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και της ΔΕΗ.

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: 

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7, 9.

Την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022 θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από τους τέως φορείς: 

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο, που ο ΑΜΚΑ τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6, 8.

2ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών Ναρθήκων

Οι εξελίξεις στην Ορθοδοντική και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων σύγκλεισης των δοντιών θα βρεθούν στο επίκεντρο του 2ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ορθοδοντικών Ναρθήκων, που θα διεξαχθεί 17-18 Σεπτεμβρίου 2022 στο Divani Apollon Palace, στη Βουλιαγμένη.

Οι ορθοδοντικές θεραπείες με διαφανείς νάρθηκες χρησιμοποιούνται σε ολοένα μεγαλύτερο φάσμα ορθοδοντικών προβλημάτων, παρέχοντας στον κλινικό ορθοδοντικό τη δυνατότητα να τις εφαρμόσει με επιτυχία και σε ιδιαίτερα πολύπλοκα περιστατικά.

Στη διάρκεια του συνεδρίου διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι ορθοδοντικοί θα παρουσιάσουν θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα πιο σύνθετα προβλήματα σύγκλεισης των δοντιών και θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες για τις σύγχρονες εφαρμογές των αφαιρούμενων, εξατομικευμένων διαφανών ναρθήκων στην αντιμετώπιση παιδιών με οδοντικές ανωμαλίες και ασυμμετρίες.

Επιπλέον, θα παρουσιαστούν εξελιγμένα συστήματα ευθυγράμμισης των δοντιών που μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των απαιτούμενων ναρθήκων κατά τη θεραπεία ανωμαλιών ΙΙ, ΙΙΙ τάξης, καθώς και περιστατικά διόρθωσης έγκλειστων δοντιών με διαφανείς νάρθηκες.

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ειδικοί κατά την εφαρμογή της βασισμένης σε επιστημονικά δεδομένα Ορθοδοντικής, καθώς και στη σημασία που έχει η αισθητική για την επίτευξη της μακροαισθητικής του προσώπου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου

 


Την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα: Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δερβίζιανα, 10:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελευθερίου Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Η ακραία ζέστη αυξάνει τον κίνδυνο νεφρολιθίασης

 


Η αύξηση της περιβαλλοντικής θερμοκρασίας λόγω της κλιματικής αλλαγής έχει οδηγήσει σε αύξηση των ανθρώπων που πάσχουν από νεφρολιθίαση, μία επώδυνη κατάσταση που επιδεινώνεται από τη ζέστη και την αφυδάτωση, σύμφωνα με ολοένα περισσότερες μελέτες.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τις επόμενες δεκαετίες, ακόμα κι αν ληφθούν μέτρα για να μειωθούν οι εκπομπές των ρύπων.

Υπολογίζεται ότι πλέον ένας στους 10 ανθρώπους αναπτύσσουν νεφρολιθίαση κάποια στιγμή στη ζωή τους, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι υψηλότερος στις νοτιότερες περιοχές του δυτικού ημισφαιρίου, απ' ό,τι στις βορειότερες.

Τα περιστατικά παρουσιάζουν επίσης εποχιακή διακύμανση (είναι περισσότερα το καλοκαίρι απ' ό,τι τον χειμώνα), ενώ μέχρι πριν από δύο δεκαετίες ήταν εμφανώς περισσότερα μεταξύ των ανδρών.

Νεότερα δεδομένα, όμως, δείχνουν ότι το χάσμα μεταξύ των φύλων, αλλά και των ηλικιών μειώνεται. Ανάλυση, π.χ., που δημοσιεύτηκε το 2021 στις ΗΠΑ έδειξε ότι ο επιπολασμός της νεφρολιθίασης αυξήθηκε στις γυναίκες από 6,5% την περίοδο 2007-2008, σε 9,4% την περίοδο 2017-2018, προσεγγίζοντας σημαντικά τον αντίστοιχο επιπολασμό στους άνδρες (ήταν 10,9%).

Ανάλογα ευρήματα είχαν μελέτες και στους εφήβους, με τα αυξανόμενα περιστατικά παχυσαρκίας να θεωρούνται σημαντικός παράγοντας.

Την κατάσταση επιβαρύνει ακόμα περισσότερο η κλιματική αλλαγή που προκαλεί ολοένα περισσότερα κύματα καύσωνα. Ερευνητικές ομάδες σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχουν δημοσιεύσει μελέτες που δείχνουν ότι σε διάστημα 2-20 ημερών από ένα κύμα καύσωνα, αυξάνονται αισθητά τα περιστατικά νεφρολιθίασης. Έχει επίσης υπολογιστεί ότι ο κίνδυνος αναπτύξεως πέτρας στο νεφρό αυξάνεται κατά 4% με κάθε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό για την εποχή σε έναν τόπο.

Επιστήμονες από τη Φιλαδέλφεια, εξάλλου, υπολόγισαν ότι μέχρι το τέλος του αιώνα τα περιστατικά νεφρολιθίασης θα έχουν αυξηθεί από 2,2% έως σχεδόν 4% αναλόγως με το αν θα μειωθούν οι εκπομπές ρύπων σε ένα μέτριο επίπεδο ή θα παραμείνουν ως έχουν.