Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Μαζαρακίου Πωγωνίου: Άναμμα Τζαμάλας την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, ώρα 19:00

 

Ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Μαζαρακίου  Πωγωνίου διοργανώνει το άναμμα της Τζαμάλας, την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2023, ώρα 19:00.

Δηλώσεις του Δημάρχου Ζίτσας για την παράταση στη διαβούλευση για τις Ε.Π.Μ. για τις περιοχές “Natura 2000”

 


Την ικανοποίησή του για την απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Αμυρά να παρατείνει για άλλους δύο μήνες (έως 30 Απριλίου) την περίοδο διαβούλευσης για τις Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΜΠ) που αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές “Natura 2000” λίμνης Παμβώτιδας και της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων, εκφράζει ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος.

Ειδικότερα, σε γραπτή δήλωσή του ο Δήμαρχος αναφέρει: «Ευχαριστούμε πολύ τον Υφυπουργό που αφουγκράστηκε τα αιτήματα της τοπικής Αυτοδιοίκησης και παρατείνει το χρόνο διαβούλευσης. Με επιστολή που του είχα αποστείλει στις αρχές Φεβρουαρίου, εκφράζοντας και τη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου, είχα αιτηθεί την παράταση καθώς τα στενά χρονικά περιθώρια που ίσχυαν έως τώρα δυσχέραιναν τις διαδικασίες για πληρέστερη ενημέρωση όλων.  Να σημειωθεί πως η περιοχή μας έχει ιδιαίτερο ειδικό βάρος αφού συνυπάρχουν προστατευόμενες περιοχές (ποταμός Καλαμάς), περιοχές που χρήζουν προστασίας (καταβόθρες και πηγές) αλλά και σημαντικές επιχειρηματικές δραστηριότητες (ΒΙ.ΠΕ., Πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, Λατομικές ζώνες) που θίγονται επηρεάζοντας έτσι, όχι μόνο την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία.

Απάτη με το όνομα του Δήμου Πωγωνίου

 


Υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Πωγωνίου προσποιούνται επιτήδειοι που επικοινωνούν με δικαιούχους χρηματικών ενταλμάτων ζητώντας τους περαιτέρω στοιχεία, όπως τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να γίνει, όπως ισχυρίζονται, κατάθεση των χρημάτων που τους οφείλονται από το Δήμο.

Πρόκειται για μία ακόμη απάτη καθώς οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσουν τηλεφωνικά τέτοιου είδους στοιχεία, τα οποία έχουν άλλωστε ήδη καταχωρημένα.

Οι επιτήδειοι έχουν συλλέξει τα στοιχεία των δικαιούχων από τη «Διαύγεια» όπου αναρτώνται, μεταξύ άλλων, όλες οι αναθέσεις και τα εντάλματα πληρωμών.

Παρακαλούμε οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και οι αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων να ενημερώσουν άμεσα τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Πολιτιστικός Σύλλογος Βήσσανης Πωγωνίου: Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα στη Βήσσανη

 


Ένταξη οκτώ έργων της Περιφέρειας Ηπείρου στη Δράση «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων»

 


Οκτώ προτάσεις έργων  που είχε καταθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου εντάχθηκαν στη Δράση 4.3.1. «Υποδομές Εγγείων Βελτιώσεων» του Π.Α.Α. 2014-2020, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Μονάδας Δημόσιων Επενδύσεων ΕΓΤΑΑ.

Πρόκειται για τα εξής:

1.       Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης ενέργειας του Δικτύου ΤΟΕΒ Αχέροντα, με προϋπολογισμό 1.562,600 ευρώ

2.      Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας ΤΟΕΒ Λάμαρης, με προϋπολογισμό 1.911.516 ευρώ.

3.      Έργα εξοικονόμησης νερού ΤΟΕΒ Ραγίου – Κεστρίνης, με προϋπολογισμό 1.625.000 ευρώ.

4.      Έργα εκσυγχρονισμού και  εξοικονόμησης νερού  ΤΟΕΒ Ζώνης Αράχθου, με προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ.

5.      Έργα εκσυγχρονισμού και  εξοικονόμησης νερού  του αρδευτικού δικτύου Περάνθης- Λουτροτόπου, με προϋπολογισμό 2.198.000 ευρώ.

6.      Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας ΤΟΕΒ  Μπόιδα- Μαυρή, με προϋπολογισμό 2.150.000 ευρώ.

7.      Έργα εκσυγχρονισμού, εξοικονόμησης νερού και ενέργειας ΤΟΕΒ  Κερασώνα- Παναγιάς με προϋπολογισμό 1.846.824  ευρώ

8.     Έργα εξοικονόμησης νερού Γραμμενίτσας- Βλαχέρνας με προϋπολογισμό 1.190.000 ευρώ.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Δήμος Πωγωνίου: Αναβάλλεται η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

 


Αναβάλλεται η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πωγωνίου.

Η νέα ημερομηνία διεξαγωγής θα γνωστοποιηθεί σύντομα.

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου κ. Γκόγκος Χρήστος

 

Την παραίτησή του από τη θέση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πωγωνίου υπέβαλε το πρωί της Πέμπτης 23 Φεβρουαρίου 2023, κ. Γκόγκος Ν. Χρήστος.

Ο κ. Γκόγκος παραμένει ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Απόπειρες απάτης με συναλλασσόμενους με την Περιφέρεια Ηπείρου

 


Η Περιφέρεια Ηπείρου έχει γίνει δέκτης καταγγελιών, ότι άγνωστοι  προσποιούμενοι υπάλληλους των Οικονομικών Υπηρεσιών της,  επικοινωνούν με δικαιούχους χρηματικών ενταλμάτων, τα οποία έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια» και τους ζητούν τραπεζικό λογαριασμό, προκειμένου να τους καταθέσουν  δήθεν τα χρήματα.

Πρόκειται περί απάτης καθώς οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν καταχωρημένους τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αναδόχων και συνεργατών της και ουδέποτε ζητούνται τηλεφωνικά στοιχεία και πολύ περισσότερο κωδικοί τραπεζικών λογαριασμών.

Όσοι γίνονται αποδέκτες τέτοιων παραπλανητικών τηλεφωνημάτων, πριν προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια,  αφενός να επικοινωνούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και αφετέρου να ενημερώνουν τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr/

Δήμος Ζίτσας: Αποκριάτικες εκδηλώσεις την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, ώρα 17:30

 


Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ζίτσας το απόγευμα (17:30) της Κυριακής (26/02/23) διοργανώνει παρέλαση καρναβαλιστών, η οποία θα ξεκινήσει από το παλιό Δημαρχείο στην Ελεούσα με προορισμό τη «Τζαμάλα» στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου όπου θα στηθεί αποκριάτικο γλέντι με γαϊτανάκι, χορούς και δρώμενα.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου

 


Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν. Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, 09:00-13:30

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσας, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Πώς επιδρά το στρες στα μάτια;

 


Το χρόνιο ψυχικό στρες μπορεί να επηρεάσει με πολλούς τρόπους την υγεία, προκαλώντας από πονοκέφαλο και αϋπνία έως υπέρταση, οξυθυμία και διαβήτη. Εκείνο, όμως, που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι ότι μπορεί να επηρεάσει τα μάτια και την όραση.

Η σχέση του με την όραση είναι αμφίδρομη. Η μικρή ή μεγάλη απώλεια της όρασης λόγω βλάβης στον αμφιβληστροειδή, το οπτικό νεύρο ή τον εγκέφαλο είναι συχνά πηγή συνεχούς στρες και άγχους. Ολοένα περισσότερες μελέτες, όμως, δείχνουν ότι το στρες μπορεί να είναι και αιτία ορισμένων οφθαλμοπαθειών, όπως το γλαύκωμα και η οπτική νευροπάθεια.

«Το συνεχές στρες προκαλεί επίμονη αύξηση στα επίπεδα κορτιζόλης και αδρεναλίνης στο αίμα. Οι ορμόνες αυτές εκκρίνονται, γιατί προετοιμάζουν τον οργανισμό να αντιδράσει σε κάτι που εκλαμβάνει ως απειλή», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Κάθε μία από αυτές τις ορμόνες, όμως, επηρεάζει με διαφορετικό τρόπο την όραση. «Η κορτιζόλη επηρεάζει αρνητικά τα μάτια και τον εγκέφαλο, επειδή διαταράσσει την ισορροπία στο αυτόνομο (συμπαθητικό) νευρικό σύστημα και προκαλεί αγγειακή απορρύθμιση. Αντίστοιχα, η αδρεναλίνη προκαλεί διαστολή στις κόρες των οφθαλμών, ούτως ώστε να βλέπουμε πιο καθαρά τη δυνητική απειλή», συνεχίζει ο καθηγητής.