Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023

Ορίζοντες Ηπείρου: Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά

 


Ευχόμαστε η νέα σχολική χρονιά να είναι  δημιουργική  και καλή.

Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο κουδούνι του σχολικού έτους να κυλήσουν όλα ομαλά με επιτυχίες για όλα τα παιδιά.

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου: Ημερήσια εκδρομή στη Σαμαρίνα και το Μέτσοβο, την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου

 


Ο λαογραφικός και πολιτιστικός σύλλογος Μαζαρακίου διοργανώνει στις 24 Σεπτεμβρίου ημέρα Κυριακή εκδρομή στη Σαμαρίνα και το Μέτσοβο.

Η μέγιστη τιμή του εισιτηρίου είναι 10€ με την προϋπόθεση να συμπληρωθούν οι απαιτούμενες θέσεις.

Αναχώρηση από το Μαζαράκι και στάση στα Ιωάννινα. Λεπτομέρειες για την ώρα και τις επισκέψεις θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Για να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνείτε με:

Μίχα Ανθήλια 6955375914

Μίλιου Γεωργία 6947837001

Κακίρης Δημήτριος 6970915343

Στην Αμπάριζα στο καφενείο του χωριού υπάρχει φόρμα συμμετοχής όπου συμπληρώνετε ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας.

 Καταληκτική ημερομηνία συμμετοχής Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου.

Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Ραβενίων: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ

 

Σε συνάντηση της νέας διοίκησης του Πολιτιστικού συλλόγου του χωριού μας ομόφωνα αποφασίστηκαν τα εξής:

• ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κάππης Νικόλαος

• ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μίχας Σπυρίδων

• ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Δελημήτρος Γεώργιος

• ΤΑΜΙΑΣ: Κάππης Αλέξανδρος

• ΜΕΛΟΣ: Γκιολέκας Στέλιος

• ΜΕΛΟΣ: Δόνος Μιχαηλ

• ΜΕΛΟΣ: Ρούντας Χαράλαμπος

Ευχόμαστε και υποσχόμαστε για μια δημιουργική θητεία με γνώμονα τις πολιτιστικές δράσεις του χωριού μας.

Η βοήθεια όλων των χωριανών θεωρείτε επιβεβλημένη.

Ιωάννινα: Συνελήφθη γυναίκα κατηγορούμενη για διασπορά ψευδών ειδήσεων

 


Συνελήφθη χθες το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ιωαννίνων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος γυναίκα, κατηγορούμενη για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την έρευνα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος η κατηγορούμενη είχε αναρτήσει βίντεο σε λογαριασμό της που διατηρεί σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας πλήθος νεκρών σε περιοχή της Θεσσαλίας, συνέπεια της πρόσφατης κακοκαιρίας “Daniel” , γεγονός μη επιβεβαιωμένο από τις επίσημες Αρχές.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων

Πολιτιστικός Σύλλογος Μαζαρακίου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του συλλόγου

 


Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαζαρακίου.

Το νέο ΔΣ του συλλόγου μας είναι:

Πρόεδρος: Ανθήλια Μίχα

Αντιπρόεδρος: Μπουρατζή Πολυξένη

Ταμίας: Μίλιου Γεωργία

Γραμματέας: Κακίρης Δημήτριος

Μέλος: Ζηκόπουλος Δημήτριος

Καλή θητεία σε όλους!!!

Γιάννενα: Σύλληψη άντρα, για ηχορύπανση

 


Συνελήφθη σήμερα μετά τα μεσάνυχτα στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων άντρας, διότι λειτουργούσε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Πρέβεζα: Σύλληψη για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο

 


Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες στην Πρέβεζα από αστυνομικούς Τμήματος Τροχαίας Πρέβεζας άντρας για οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος και έκθεση ανηλίκων σε κίνδυνο.

Ειδικότερα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος, ενώ στο όχημα επέβαιναν και τα δύο ανήλικα τέκνα του.

Ο συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Κακαβιά Πωγωνίου: Συνελήφθη για καταδικαστική απόφαση

 


Συνελήφθη χθες το μεσημέρι στο συνοριακό σημείο ελέγχου Κακαβιάς από το Τμήμα Διαβατηριακού Ελέγχου Κακαβιάς και το Αστυνομικό Τμήμα Πωγωνίου άντρας, διότι όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, εκκρεμούσε σε βάρος του απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου Αχαΐας, με ποινή φυλάκισης 28 μηνών για ψευδή καταμήνυση, ψευδορκία και συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Πολιτιστικός Σύλλογος Καλπακίου: Συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της θεομηνίας στην Θεσσαλία

 


Το ΔΣ του πολιτιστικού συλλόγου Καλπακίου σας ενημερώνει ότι κάνει μια πρώτη προσπάθεια συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες της θεομηνίας.

Η συγκέντρωση θα γίνει από Δευτέρα 11/9 έως Πέμπτη 14/9 μπορείτε να προσφέρεται είδη πρώτης ανάγκης  (κουβέρτες, μαξιλάρια, υπνόσακους, νερά, χυμούς, συσκευασμένη τροφή έτοιμη για κατανάλωση (κονσέρβες, κομπόστες κ.α), φρυγανιές – παξιμάδια, μπισκότα – κρουασάν – μπάρες δημητριακών, γάλα σε σκόνη, είδη ατομικής υγιεινής (πάνες, μωρομάντηλα, σερβιέτες, χαρτικά, χαρτιά υγείας) ότι μπορεί ο καθένας!

Για οποιαδήποτε πληροφορία καλέστε στο 6940124972.

Youth Pass 150 ευρώ σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών τα Χριστούγεννα

 


Ο αρχικός κυβερνητικός σχεδιασμός προέβλεπε την καταβολή του Youth Pass μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου την οικονομική ενίσχυση των 150 ευρώ, σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών, θα χορηγηθεί τον Δεκέμβριο.

Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή της αίτησης από τους δικαιούχους. Στη συνέχεια η ενίσχυση θα καταβληθεί σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που θα παραμένει ενεργοποιημένη για δύο έτη από τον επόμενο μήνα της έκδοσής της και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους νέους για ταξίδια και πολιτιστικές δράσεις όπως σινεμά, θέατρο, συναυλίες κ.α.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στο gov.gr είναι οι νέοι και οι νέες να διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

Το Youth Pass των 150 ευρώ είναι μόνιμο μέτρο και θα χορηγείται για δυο συνεχόμενα έτη με το συνολικό ποσό της ενίσχυσης για τους νέους και τις νέες να φθάνει τα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε πρόσφατα «παρέχεται οικονομική διευκόλυνση, από το έτος 2023 και επόμενα, ύψους 150 ευρώ, κατ’ έτος, σε νέους 18 και 19 ετών, με τη μορφή ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, για την πραγματοποίηση αγορών ή τη λήψη υπηρεσιών από επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού και των μεταφορών. Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας, που κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους έχουν συμπληρώσει το 18ο και 19ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν συμπληρώσει κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου έτους το 20ο έτος». Αυτό σημαίνει ότι οι νέοι που θα συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους θα παίρνουν 150 ευρώ και την επόμενη χρονιά που θα έχουν γίνει 19 ετών θα λαμβάνουν άλλα 150 ευρώ.

Λαϊκή Συσπείρωση: Παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων στο Νομό Ιωαννίνων και των υποψηφίων στο Δήμο Ιωαννιτών τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στο Θεατράκι της Σκάλας, ώρα 7:00 μ.μ

 


Την παρουσίαση των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων στο Νομό Ιωαννίνων και των υποψηφίων στο Δήμο Ιωαννιτών θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα, στο Θεατράκι της Σκάλας, η Λαϊκή Συσπείρωση.

Η παρουσίαση θα γίνει στις επτά το βράδυ.

Παράλληλα θα συγκεντρώνει είδη πρώτης ανάγκης τα οποία θα παραδοθούν στο Εργατικό Κέντρο για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας.

«Η έγνοια μας και η αγωνία μας βρίσκεται με τους χιλιάδες εγκλωβισμένους και τους πληγέντες στη Θεσσαλία. Για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας ανείπωτης καταστροφής. Ολόκληρα χωριά πνίγονται από την ανυπαρξία του κρατικού μηχανισμού και των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, από τα βουλωμένα φρεάτια, τα ακαθάριστα ρέματα.

Οι κομμουνιστές υποψήφιοι στους δήμους και την περιφέρεια, οι εκλεγμένοι στα αντίστοιχα όργανα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας όχι μόνο στην Ήπειρο τονίζουν διαχρονικά και επίμονα την ανάγκη των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Η κατάσταση αυτή μας γεμίζει οργή.

Γιάννενα: Παρουσίαση υποψηφίων και προγράμματος της παράταξης «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ», τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου, στις 7:00 μ.μ.,

 


Τη  Δευτέρα, 11 Σεπτεμβρίου 2023,  στις 7:00 μ.μ., στην αίθουσα Δωδώνη του ξενοδοχείου Du Lac   στα Ιωάννινα, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Γιάννης Στέφος θα παρουσιάσει τους βασικούς προγραμματικούς άξονες της παράταξης «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» και το πλήρες ψηφοδέλτιο, που απαρτίζεται από τους 113 υποψήφιες/ους περιφερειακούς συμβούλους των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου

 


Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Τι προκαλεί στην υγεία μας ο Β-Αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α(GAS);

 


Ο β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδος Α, (Group A. Streptococcus ή GAS), γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος (Streptococcus pyogenes) είναι ένα Gram-θετικό βακτηριακό παθογόνο, προσαρμοσμένο στον άνθρωπο ξενιστή και μπορεί να προκαλέσει από ελαφράς βαρύτητας λοιμώξεις, όπως φαρυγγίτιδα και έκθυμα, έως σπάνιες και σοβαρές λοιμώξεις, όπως σηψαιμία, σύνδρομο στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS) και νεκρωτική περιτονίτιδα.

«Επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από GAS μπορεί να προκαλέσουν αυτοάνοσα νοσήματα, όπως ο ρευματικός πυρετός που μπορεί να οδηγήσει σε ρευματική καρδιακή νόσο. Επιδημιολογικά, με βάση την γονιδιακή αλληλουχία του αμινοτελικού άκρου της Μ πρωτεΐνης που βρίσκεται στην επιφάνεια του βακτηρίου, ο GAS μπορεί να ταξινομηθεί σε περισσότερους από 220 emm τύπους που προκαλούν διάφορα πρότυπα περιφερειακής και παγκόσμιας κατανομής.

Πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα ανίχνευσε πολυκλωνικές εξάρσεις οστρακιάς στην Ασία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με την έξαρση του Ηνωμένου Βασιλείου να παραλληλίζεται με την έξαρση διεισδυτικών λοιμώξεων», επισημαίνει ο κ. Δημήτριος Καφετζής, Επιστημονικός Σύμβουλος Διοίκησης για την Οργάνωση και Λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής  Metropolitan Hospital.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου της ομάδας Α;

Ως ανθρώπινο παθογόνο προσαρμοσμένο στον ξενιστή, η επιβίωση του GAS απαιτεί έναν αδιάσπαστο κύκλο μετάδοσης, προσκόλληση στην κύρια θέση μόλυνσης (δέρμα ή λαιμός), αποικισμό και πολλαπλασιασμό, καθώς επίσης να αμύνεται τόσο κατά των εγγενών, όσο και κατά των επίκτητων ανοσολογικών μηχανισμών του ανθρώπου, με επακόλουθη δυνατότητα διάδοσης σε νέο ξενιστή.

Πρόσφατα, έχουν διαπιστωθεί νέες στρατηγικές λοιμογόνου δράσης που αναπτύχθηκαν από τον GAS για τον χειρισμό των αμυντικών μηχανισμών του ξενιστή. Για παράδειγμα, η διάσπαση της Gasdermin A (GSDMA) από την πρωτεάση του GAS, γνωστή ως στρεπτοκοκκική πυρετογόνος εξωτοξίνη Β (SpeB) έχει αποδειχθεί ότι πυροδοτεί το κύτταρο του ξενιστή. Τα συνδεδεμένα με τον βλεννογόνο Τ κύτταρα (κύτταρα MAIT) που παραμένουν αμετάβλητα, πρόσφατα έχουν αναγνωριστεί ότι ενεργοποιούνται ιδιαίτερα σε ασθενείς με STSS και είναι οι κύριοι υπεύθυνοι της καταιγίδας κυτταροκινών που σχετίζεται με αυτή τη νόσο.