Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019

1η φάση Κυπέλλου ερασιτεχνών περιόδου 2019-20 την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019


ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019
ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ 
ΩΡΑ: 16:45

 Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΓΗΠΕΔΟ ΠΑΡΑΚΑΛΑΜΟΥ
ΩΡΑ: 16:45

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΑΣΣΑΡΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ     

ΓΗΠΕΔΟ ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ   
ΩΡΑ: 16:45

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ

Το πρόγραμμα της 1ης φάσης Κυπέλλου ερασιτεχνών περιόδου 2019-20
Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019
Α.Ο. ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΥ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ (16:30)        
Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ (16:45)
ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΝΩ ΚΑΛΑΜΑ-ΠΑΣΣΑΡΑΡΩΝΑΣ ΡΟΔΟΤΟΠΙΟΥ (16:45)
Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:45)
Π.Α.Σ. ΚΡΑΨΗΣ-ΠΑΝΖΑΓΟΡΙΣΙΑΚΟΣ     (16:45)
Π.Α.Ο. ΚΟΝΙΤΣΑΣ-Π.Α.Ο. ΚΡΥΑΣ   (16:45)
Α.Σ. ΧΡΥΣΟΒΙΤΣΑΣ-ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ ΜΟΥΣΙΩΤΙΤΣΑΣ  (16:45)
ΠΑΣ ΠΗΓΩΝ ΛΟΥΡOY-Π.Α.Ο. ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (16:45)
ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Α.Ε.ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ     (16:45)
Α.Ο. ΑΜΕΡΟΥ ΜΗΛΕΑΣ-Π.Α.Ο. ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙΟΥ    (16:45)
ΑΕΤΟΣ ΑΕΤΟΡΡΑΧΗΣ-Α.Ε. ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ  (17:00)
ΣΤΑΥΡΑΕΤΟΣ ΣΥΡΡΑΚΟΥ-Α.Ε.ΠΡΑΜΑΝΤΩΝ (18:30)      
Τετάρτη  18 Σεπτεμβρίου 2019    
ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΤΑΝΙΚΟΥ (16:45)   

Ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων ανακοινώνει την έναρξη της χορευτικής χρονιάς 2019-20

Ο Χορευτικός Όμιλος Ιωαννίνων ανακοινώνει την έναρξη της χορευτικής χρονιάς 2019-2020
Ο Χ.Ο.Ι. κάνοντας, πράξη τις αρχές του καταστατικού του, μένει πιστός στο όραμά του να μεταλαμπαδεύσει τις αξίες και τον πλούτο της ελληνικής παράδοσης και τις θεμελιώδεις αρχές του πολιτισμού μας στις επόμενες γενιές των Ελλήνων.
Καλεί τους νέους κάθε…ηλικίας να πλαισιώσουν τα τμήματα του Χ.Ο.Ι. και να ζήσουν από κοντά τη ζώσα παράδοση και τις χαρές του χορού και της παραδοσιακής μουσικής.
Τα μαθήματα γίνονται στην αίθουσα – έδρα του Χ.Ο.Ι. στην οδό Πετροπουλάκη 2 και Σπύρου Λάμπρου.
Οι εγγραφές άρχισαν και συνεχίζονται καθημερινά 18:30-20:30 στα γραφεία του Χ.Ο.Ι.

Έναρξη μαθημάτων: 30/9/2019
Πληροφορίες στα τηλέφωνα:
6932607719 – 6974780498 – 2651036059
F/B: Xoi Ioannina

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για ληστεία που διέπραξαν χθες το βράδυ σε βάρος 25χρονου ομοεθνή τους στα Ιωάννινα


Συνελήφθησαν, χθες (13-09-2019) το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Τμήματος Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, ηλικίας 28 και 27 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη ληστείας κατά συναυτουργία.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλθηκε, χθες (13-09-2019) αργά το απόγευμα στα Ιωάννινα, οι δύο δράστες αφαίρεσαν, με τη χρήση σωματικής βίας, από 25χρονο αλλοδαπό ομοεθνή τους, ένα κινητό τηλέφωνο, προκαλώντας του σωματικές βλάβες.
Για τη διερεύνηση του περιστατικού και την ανεύρεση των δραστών, ενεργήθηκαν άμεσες αναζητήσεις από τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους.
Ο παθών μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ η προανάκριση διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Ευχαριστήριο του Αντιδημάρχου Πωγωνίου κ. Σιούτη Μιχάλη


Με αφορμή τα νέα μου καθήκοντα από τη θέση του αντιδημάρχου του Δήμου Πωγωνίου, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά πρώτα απ όλα το Δήμαρχο Πωγωνίου, Κώστα Καψάλη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου.
Να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους εσάς τους δημότες του Δήμου Πωγωνίου, που με τιμήσατε με την εμπιστοσύνη και την στήριξη σας στην προσπάθεια που θα καταβληθεί με σκοπό την ανάπτυξη και την ευημερία του τόπου μας.
Με συλλογική προσπάθεια και με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη και τη βελτίωση της καθημερινότητας του θα επιχειρήσουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Στην επίτευξη αυτού του στόχου, καθοριστικό ρόλο θα έχουν και οι εργαζόμενοι του Δήμου μας επιδεικνύοντας καθημερινά επαγγελματισμό και ευσυνειδησία.

Με εκτίμηση,
Σιούτης Μιχαήλ
Αντιδήμαρχος Πωγωνίου

ΟΑΕΔ: Από τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου οι e-αιτήσεις για το ειδικό εποχικό βοήθημα


Τη Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου, από τις 08:00, θα ξεκινήσει η υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό επίδομα έτους 2019 από τους δικαιούχους, ανακοίνωσε ο ΟΑΕΔ.
Την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η αντίστοιχη διαδικασία μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων λήγει: α) Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου, στις 15:00, για όσους υποβάλλουν αιτήσεις μέσω των ΚΠΑ 2 και των ΚΕΠ και β) το βράδυ της ίδιας ημέρας (στις 23:59) για όσους τις υποβάλλουν ηλεκτρονικά www.oaed.gr
Για την παραλαβή των δικαιολογητικών, η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα, δηλαδή την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, με πρωτοβουλία της νέας διοίκησης, φέτος, ξεπεράστηκαν ταχύτερα από κάθε άλλη φορά τα τεχνικά προβλήματα, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος 25 ημέρες πιο νωρίς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Δικαιούχοι του βοηθήματος είναι εργαζόμενοι των εξής κλάδων: Οικοδόμοι, λατόμοι, ασβεστοποιοί, πλινθοποιοί, αγγειοπλάστες, δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες, καπνεργάτες, μουσικοί μέλη των οικείων επαγγελματικών σωματείων, υποδηματεργάτες, μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης, χειριστές εκσκαπτικών-ανυψωτικών-οδοποιητικών-γεωτρητικών μηχανημάτων, ηθοποιοί, τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης, ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου, χειριστές και βοηθοί χειριστών κινηματογράφου, ελεγκτές κινηματογράφου και θεάτρου, ταμίες κινηματογράφου και θεάτρου, μισθωτοί τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου και σμυριδεργάτες. χορευτές - μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων, καθώς και των τεχνικών απασχολούμενών σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις-μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων.

Φιλιάτες Θεσπρωτίας: Συνελήφθη, ένας 35χρονος αλλοδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών


Συνελήφθη, χθες (13-09-2019) το μεσημέρι στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φιλιατών, ένας 35χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Τρικάλων, σύμφωνα με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης (3) μηνών και χρηματικής ποινής (3.000) ευρώ, για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Καμία αλλαγή στα Τέλη κυκλοφορίας του 2020


Τέλος στα σενάρια για ανατροπές στα τέλη κυκλοφορίας του 2020. Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στα τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι κάτοχοι οχημάτων. Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για αύξηση των τελών τα καινούργια αυτοκίνητα των οποίων ο υπολογισμός των τελών κυκλοφορίας τους γίνεται με βάση την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακά (CO2) τους ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να προχωρήσουν στην έκδοση των νέων τελών κυκλοφορίας με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.
Ωστόσο για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις στο τρόπο υπολογισμού των τελών κυκλοφορίας ειδικά για τα παλαιά μεγάλου κυβισμού Ι.Χ. που επιβαρύνονται με υψηλά τέλη κυκλοφορίας αναμένεται τον επόμενο μήνα να συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα εργασίας. Θα αναλάβει να μελετήσει το σύστημα, να εντοπίσει τα προβλήματα και να προτείνει τις αλλαγές που απαιτούνται. Αυτό σημαίνει ότι όσοι  ιδιοκτήτες αυτοκίνητων περίμεναν φέτος να δουν μείωση των τελών κυκλοφορίας  θα πρέπει να κάνουν υπομονή για έναν ακόμη χρόνο. Οι αλλαγές στα τέλη θα έρθουν το 2021.
Όσον αφορά στα τέλη κυκλοφορίας του 2020 που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου διαμορφώνονται ανάλογα με τα κυβικά και το έτος πρώτης κυκλοφορίας ως εξής:
- Από 22 – 1.230 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν έως το 2000
- Από 22- 1.260 ευρώ  για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2001 έως 2005.
- Από 22 έως 1.380 ευρώ για οχήματα που κυκλοφόρησαν από 2006 έως 2010.
Για τα αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά τα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται με βάση τις εκπομπές ρύπων.

Αλλάζουν όλα από σήμερα σε online αγορές κι ανέπαφες συναλλαγές με κάρτες


Ενισχύεται ο έλεγχος για την ταυτοποίηση του κατόχου μιας τραπεζικής κάρτας σε ηλεκτρονικές αγορές, ενώ αλλαγές έρχονται από σήμερα και στις ανέπαφες πληρωμές μέσω POS συνέπεια της εφαρμογής νέων κανονισμών σε επίπεδο ΕΕ.
Ειδικότερα όπως έχει αναφέρει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε ισχύ τίθεται από σήμερα Σάββατο ο νέος κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της κοινοτικής οδηγίας «για τις υπηρεσίες πληρωμών» (PSD 2), αλλάζοντας κάποια πράγματα στις πληρωμές με κάρτες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, θα εφαρμόζονται και στην Ελλάδα, όπως και πανευρωπαϊκά, νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών (χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων).
Οι νέες αυτές απαιτήσεις ασφαλείας θα αφορούν τις ακόλουθες περιπτώσεις συναλλαγών:
- Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε POS. Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό. Σε κάθε περίπτωση οι συναλλασσόμενοι θα πρέπει απλά να ακολουθούν τις οδηγίες που θα βλέπουν στην οθόνη του τερματικού (POS).
- Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον «ηλεκτρονικού εμπορίου» (e-commerce). Θα απαιτείται από τον εκδότη της κάρτας (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ), η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.
Για να επιτευχθεί η ισχυρή ταυτοποίηση θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν συνδυαστικά παράγοντες ασφαλείας όπως ενδεικτικά δακτυλικό αποτύπωμα, κωδικοί e-banking, PIN κάρτας, Password, μοναδικός κωδικός μιας χρήσης με μήνυμα SMS (SMS OTP), push notification στο κινητό τηλέφωνο, κ.λπ.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έπαιξε τένις με τα παιδιά της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»


Τα μυστικά που τους είπε για το άθλημα  - Το μήνυμα ζωής που έστειλε

Τένις με τα παιδιά του Μαζί για το Παιδί έπαιξε ο Στέφανος Τσιτσιπάς λίγες ημέρες πριν τη συμμετοχή του στο Davis Cup που διεξάγεται στο Τατόι Club.
Μάλιστα οι μικροί αθλητές και θαυμαστές του Στέφανου πριν πιάσουν τις ρακέτες άκουσαν με προσήλωση τα μυστικά που τους είπε ο Έλληνας αθλητής για το τένις.
Φωτογραφήθηκε μαζί τους, τους μοίρασε αυτόγραφα και έδειξε να χαίρεται και ο ίδιος το παιχνίδι με τα παιδιά της Ένωσης.
Άλλωστε  ένας μεγάλος αθλητής δεν κρίνεται μόνο από την απόδοση του στους αγωνιστικούς χώρους αλλά κυρίως έξω από αυτούς.
Αναμφισβήτητα ο  Στέφανος Τσιτσιπάς είναι παγκόσμιας εμβέλειας αθλητής με ιδιαίτερες ευαισθησίες  γεγονός το οποίο απέδειξε «αγκαλιάζοντας» τα παιδιά της Ένωσης Μαζί για το Παιδί.

«Είναι καθήκον μου να συμβάλλω στις προσπάθειες του Μαζί για το Παιδί»
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της δράσης  ο Στέφανος Τσιτσιπάς τόνισε πως είναι χαρούμενος που είναι πρεσβευτής  της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί».
Συγκεκριμένα είπε, «Γνώρισα τους ανθρώπους του Μαζί για το Παιδί και με ενέπνευσε το έργο που προσφέρουν  σε χιλιάδες παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη στην Ελλάδα. Υπάρχουν χιλιάδες παιδιά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητα τους. Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να συμβάλλω και εγώ στις προσπάθειες που γίνονται για αυτά τα παιδιά».
Το μήνυμα του στα παιδιά
Στην συνέχεια έστειλε το δικό του μήνυμα στα παιδιά,  Παιδιά… Ακολουθήστε τα όνειρα σας. Μην το βάζετε κάτω Αυτό κάνω και εγώ!».
Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:
Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.

Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 16-09-2019 έως 22-09-2019)


Ανακοινώνεται ότι για την επόμενη εβδομάδα (από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου του έτους 2019) τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου θα είναι τα ακόλουθα:
ΝΟΜΟΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
1Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δεύτερα (16-09-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Βουτσαράς – Κούρεντα – Γιουργάνιστα – Χίνκα – Πολύγυρος – Ελευθεροχώρι – Ψήνα – Δραγοψά – Λύγκος – Κόντσικα – Ασβεστοχώρι.
Τρίτη (17-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Θεριακήσι – Κοπάνη – Βαρυάδες – Δερβίζιανα –Αλεποχώρι – Παλαιοχώρι – Σιστρούνι – Ρωμανός – Μπεστιά – Ζωτικό – Καταμάχη – Παρδαλίτσα - Αρτοπούλα.
Τετάρτη (18-09-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελάτη – Δίλοφο – Κουκούλι – Καπέσοβο – Τσεπέλοβο – Σκαμνέλι – Ηλιοχώρι – Βρυσοχώρι.
Πέμπτη (19-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεγάδες – Φραγκάδες – Λεπτοκαρυά – Δόλιανη – Καστανώνας – Μακρίνο – Ελατοχώρι – Βοβούσα – Φλαμπουράρι – Γρεβενίτι – Τρίστενο – Μηλιωτάδες.
Παρασκευή (20-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πλατανιά – Δροσοχώρι – Κράψη – Μεγ. Γότιστα – Μικρή Γότιστα – Μεγ. Περιστέρι – Μικρό Περιστέρι – Ανθοχώρι.
Κυριακή (22-09-2019) και ώρες από 18:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεταμόρφωση – Ασπράγγελοι – Βίτσα - Άνω Πεδινά - Κάτω Πεδινά – Ελαφότοπος – Αρίστη – Πάπιγκο – Μεσοβούνι - Καλπάκι.
2Η ΚΙΝΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Δεύτερα (16-09-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος – Ρουψιά – Άγιος Κοσμάς – Ωραιόκαστρο – Κάτω Μερόπη – Παλαιόπυργος – Μερόπη – Κακόλακκος – Δολό.
Τρίτη (17-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ζάβροχο – Τεριάχι – Σταυροδρόμι – Μαυρόπουλο – Χρυσοδούλη – Αργυροχώρι – Ξηρόβαλτος – Ορεινό – Ποντικάτες – Πωγωνιανή – Σταυροσκιάδι - Δρυμάδες.
Τετάρτη (18-09-2019) και ώρες από 18:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ελληνικό – Λάζαινα – Αετοράχη – Κωστήτσι – Φορτόσι - Πάτερο - Καλέντζι – Πηγάδια – Πλαίσια - Κορύτιανη.
Πέμπτη (19-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νεοχώρι - Κτίσματα - Χαραυγή - Καστανή - Αγία Μαρίνα - Κάτω Λάβδανη - Λάβδανη - Διμόκορη - Ψηλόκαστρο - Στρατινίστα - Περιστέρι - Κεράσοβο.
Παρασκευή (20-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Kέδρος – Πετροβούνι – Ποτιστικά – ΠαλαιοχώριΣυρράκου – Μιχαλίτσι – Βαπτιστή – Χουλιαράδες.
Σάββατο (21-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 13:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σενίκο - Δομολεσσά - Μικροχώρι - Κερασέα – Λωζανά - Ραδοβίζι - Διχούνι.
ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ:
Δευτέρα (16-09-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πέτα – Κλειστό – Ζυγός – Μαρκινιάδα – Μελάτες – Κάτω Αθαμάνιο – Αθαμάνιο – Τετράκωμο – Μεσούντα.
Τρίτη (17-09-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αστροχώρι – Μεγαλοχώρι – Μεσόπυργος – Ελάτη – Καστανιά – Μηλιανά – Γρέβια – Πηγές.
Τετάρτη (18-09-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Λιμίνη – Σελλάδες – Κομπότι – Περάνθη – Κομμένο – Αγία Παρασκευή – Ανέζα – Κορωνησία - Πολύδροσο – Ράχη – Αγ. Σπυρίδωνας – Στρογγυλή.
Πέμπτη (19-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Μεγάρχη – Φωτεινό – Άνω Πέτρα – Διάσελλο – Δημαριό – Κλειδί – Περδικορράχη – Πέτρα – Γιαννιώτι – Σκουληκαριά.
Παρασκευή (20-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Δίστρατο – Ανεμορράχη – Κυψέλη – Ράμια – Λεπιανά – Μικροσπηλιά – Άνω Γραικικό – Κουκούλια – Κρυονέρι – Βαθύκαμπος.
Σάββατο (21-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γρίμποβο – Κορφοβούνι – Έλατός – Αμμότοπος – Πιστιανά – Ροδαυγή– Σκούπα – Δαφνωτή.
ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ:
Δευτέρα (16-09-2019) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Ριζά – Χειμαδιό – Λυγιά – Βράχος – Λούτσα – Τσουκνίδα – Βαλανιδορράχη – Μεσοπόταμος – Αμμουδιά – Αγ. Κυριακή – Λιβαδάρι – Αγια
 Τρίτη (17-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Καμαρίνα – Κρυοπηγή – Μυρσίνη – Μεγαδένδρο – Εκκλησιές – Δεσποτικά – Κορυφούλα - Βαλανιδούσα – Αϊδονιά.
Τετάρτη (18-09-2019) και ώρες από 16:00 έως 23:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αρχάγγελος – Ν. Σινώπη – Ν. Σαμψούντα – Σφηνωτό – Άνω & Κάτω Κοτσανόπουλο-Άνω Ράχη-Βρυσούλα – Ρευματιά-Σκιαδάς-Κρανέα.
Πέμπτη (19-09-2019) και ώρες από 16:00 έως 22:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Νικολίτσι – Άσσος –Πολυστάφυλο – Μελιανά – Παπαδάτες – Γαλατάς – Ριζοβούνι – Τύρια – Στεφάνη.
Παρασκευή (20-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γυμνότοπος – Γοργόμυλος – Τσαγκαρόπουλο – Κλεισούρα – Παναγιά – Γωνιά – Δρυμώνας – Κερασώνας – Άγιος Γεώργιος – Παντάνασσα – Πέτρα.
Κυριακή (21-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Σκεπαστό – Σκαφιδωτή – Τσεκούρι – Βουβοπόταμος – Μουζακέικα – Αηδόνι – Σταυροχώρι - Κορωνόπουλο – Κορώνη – Κυψέλη- Τζάρα- Θέμελο – Χόχλα- Κουκούλι.
ΝΟΜΟΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ:
Δευτέρα (16-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φοινίκι – Δάφνη – Άνω Ξέχωρο – Ριζό (Αράχωβα) – Κοκκινολιθάρι – Νεροχώρι - Κεραμίτσα- Αχουρία Κεραμίτσας – Μαλούνι - Αχούρια Μαλουνίου.
Τρίτη (17-09-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Φανερωμένη – Γηρομέρι – Μαυρονέρι – Κάτω Ξέχωρο – Κερασοχώρι – Παλαμπάς – Άγιος Νικόλαος – Άγιοι Πάντες – Κρυονέρι - Αμπελώνας.
Τετάρτη (18-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Τσαμαντάς – Βαβούρι – Λιάς – Λίστα – Κουρεμάδι – Κεφαλοχώρι – Μηλέα – Γαρδίκι Φιλιατών - Αναβρυτός.
Πέμπτη (19-09-2019) και ώρες από 18:00 έως 01:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Γεροπλάτανος - Πηγαδούλια – Άγιος Αρσένιος – Σμπόκια – Κυπάρισσος – Παλαιοχώρι – Δονάτος – Γολά – Ροδοστίβα.
 Παρασκευή (20-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Αετός – Άνω Παλαιοκκλήσι – Κάτω Παλαιοκκλήσι – Κοκκινιά (Τσατσουλέϊκα) – Χλωμός - Αχλαδιά.
Σάββατο (21-09-2019) και ώρες από 08:00 έως 15:00 
ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ: Πολύδροσο - Πέντε Εκκλησιές – Πλακωτή Πετροβίτσα- Ραβενή – Καλλιθέα – Χαραυγή –Λεπτοκαρυά.

Επείγουσα χολοκυστεκτομή: Είναι πάντα απαραίτητη;


Δύσκολος είναι ορισμένες φορές ο καθορισμός των ανθρώπων που πρέπει να υποβληθούν επειγόντως σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση της χολής και εκείνων που μπορούν να περιμένουν. Μελέτη της Mayo Clinic έχει δείξει ότι μόνο 1 στους 5 ασθενείς που καταφεύγουν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων με πόνο στη χοληδόχο κύστη και που τους επιτρέπεται να φύγουν για να προγραμματίσουν το χειρουργείο τους επανέρχονται εντός 30 ημερών έχοντας την ανάγκη για έκτακτη χολοκυστεκτομή.
Όπως μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος, Δ/ντης Χειρουργικής Κλινικής Ομίλου Ιατρικό, Ιατρικό Περιστερίου, Ερευνητής & Διδάσκων στο εργαστήριο Βιοπληροφορικής & ανθρώπινης ηλεκτροφυσιολογίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ο ρόλος της χολής, η οποία εκκρίνεται από τα κύτταρα του ήπατος, είναι πολλαπλός. Κυρίως όμως είναι καθοριστικός για την πέψη του λίπους. Η χολή αποθηκεύεται προσωρινά στη χοληδόχο κύστη, ένα όργανο που βρίσκεται κάτω από το ήπαρ, πριν φτάσει στο λεπτό έντερο. Ορισμένες φορές εντός αυτής σχηματίζονται χολόλιθοι, οι οποίοι είναι πέτρες που περιέχουν χοληστερόλη, χολερυθρίνη, ασβέστιο και βλέννα. Εμφανίζονται στο 10% έως 15% περίπου του ενήλικου δυτικού πληθυσμού, ποσοστό όμως που ποικίλει από χώρα σε χώρα. Η ποσότητα των λιπαρών τροφών που καταναλώνονται αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στην αύξηση των περιστατικών.