Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου

 


Κατά την περίοδο του εορτασμού η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας σε όλη την επικράτεια

Για την ασφαλέστερη κίνηση των οχημάτων και τη βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας κατά τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου 2022, εκτός των μέτρων διευκόλυνσης και κυκλοφορίας, που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων και εθνικών οδών, ως κατωτέρω:

Την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2022, από ώρα 16:00 έως 22:00 και την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022, από ώρα 08:00 έως 13:00, για το ρεύμα εξόδου:

(α) Στον αυτοκινητόδρομο Α8 (Αθήνα-Πάτρα) από τα Διόδια Ελευσίνας (Χ.Θ. 26+500) μέχρι τα Διόδια Ρίου (Χ.Θ. 199+660).

(β) Στον αυτοκινητόδρομο Α1 (Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι), από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) (Χ.Θ. 27+960) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου (Χ.Θ. 203+065), από τον κόμβο Ροδίτσας (Λαμία) (Χ.Θ. 212+625) μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας (Χ.Θ. 242+479), από τα διόδια Μακρυχωρίου (Χ.Θ. 374+291) μέχρι τον κόμβο Λεπτοκαρυάς (Χ.Θ. 410+359).

(γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης έως τον κόμβο Ν. Μουδανιών (61,5 χλμ).

Συνάντηση Περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη με Υφυπουργό Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη για τις παραδοσιακές τέχνες της Ηπείρου

 


Τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη επισκέφτηκε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, με τον οποίο συζήτησαν ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.


Στη συνάντηση από τον Περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη δόθηκε έμφαση στην ανάγκη διάσωσης των παραδοσιακών τεχνών που φθίνουν, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη  χειροτεχνία για την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για την  ίδρυση σχολής στο Μέτσοβο, άλλα και άλλων, όπως είναι η αργυροχρυσοχοϊα, η τέχνη της πέτρας- για την οποία ζήτησε την ίδρυση σχολής στα Πράμαντα- ενώ, ανάμεσα στα άλλα, έθεσε στο Υφυπουργό και το αίτημα σύναψης προγραμματικής σύμβασης για τη συντήρηση του «Μέκκειου» οικοτροφείου, ως και τη στήριξη της Ριζαρείου Σχολής.

Ο Υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης χαρακτήρισε ουσιαστική τη συζήτηση με τον Περιφερειάρχη, ανέφερε ότι το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει τη χειροτεχνία στα ζητήματα σύγχρονου πολιτισμού και υπογράμμισε ότι θα συνεργαστούμε πρώτα για τα επαγγέλματα για τα οποία υπάρχει ήδη σχεδιασμός (υφαντουργία- ξυλογλυπτική) και στη συνέχεια το σχέδιο θα εμπλουτιστεί και με άλλα Ηπειρωτικά παραδοσιακά επαγγέλματα, όπως η αργυροχρυσοχοϊα και η πέτρα.

Αυξημένα μέτρα της τροχαίας, ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου

 


Η Ελληνική Αστυνομία, ενόψει του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου, λαμβάνει αυξημένα μέτρα τροχαίας και τροχονομικής αστυνόμευσης κατά το διάστημα από 27 έως 30 Οκτωβρίου 2022, σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων.

Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με μέριμνα της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και περιλαμβάνει τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των μέτρων σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς και τις επιμέρους παρεμβάσεις, με βάση τα τοπικά προβλήματα και τις ιδιαίτερες κυκλοφοριακές συνθήκες που επικρατούν, ανά ευρύτερη περιοχή ή περιφέρεια.

Παράλληλα, ο σχεδιασμός προβλέπει τη διάθεση των αναγκαίων πόρων για την υλοποίηση των μέτρων, καθώς και τον απαιτούμενο συντονισμό και εποπτεία των εμπλεκομένων Υπηρεσιών, προκειμένου να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Στην Περίβλεπτο το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης για μετά από πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Ένωσης για τον νεανικό διαβήτη


Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών και οργάνωση υψηλού επιπέδου, το Οδοιπορικό Υγείας και Αλληλεγγύης φιλοξενήθηκε μετά από πρόσκληση της Πανηπειρωτικής Ένωσης για το Νεανικό Διαβήτη (ΠΕΝΔΙ), στο αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου ενορίας Περιβλέπτου πόλεως Ιωαννίνων, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ.κ. Μάξιμου. Στην κήρυξη της έναρξης των εργασιών της ημερίδας ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, τόνισε: «Σε αυτό που έλεγαν οι αρχαίοι «αρμονία ποίει και εργάζου» προσθέτουμε και το προσευχή ποίει και εργάζου αλλά και το πρόσεχε και την υγεία σου, γιατί η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και μας βοηθά να κάνουμε πράξη τα χαρίσματα που έχουμε, κάτι που μας παρέχει ο καθηγητής με την ομάδα του, δίνοντας σε όλους μας εκλαϊκευμένη και συνάμα επιστημονική γνώση, συμπυκνωμένη, με τρόπο εύληπτο».

 Η κ. Αγνή Νάκου, Αντιπεριφερειάρχης Υγείας επισήμανε: «Πρόκειται για μια εθελοντική πρωτοβουλία του κ. Φούσα, την οποία αγκάλιασε ο Μητροπολίτης μας, δίνοντάς της ξεχωριστή ώθηση. Αυτή την αξιέπαινη πρωτοβουλία του καθηγητή Καρδιολογίας και της ομάδας του, που αποτελείται από εξαιρετικούς επιστήμονες, την αγκαλιάσαμε πλέον όλοι μας και τη στηρίζουμε».

Εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον SARS-CoV-2 ISO 42/2022 (17 Οκτωβρίου 2022 - 23 Οκτωβρίου 2022)

 


Την εβδομάδα αναφοράς καταγράφηκαν 52.966 κρούσματα COVID-19 (5.077 ανά εκατoμμύριο πληθυσμού: -4% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 22% των λοιμώξεων.

Ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων από την έναρξη της πανδημίας ανέρχεται σε 5.135.200 εκ των οποίων 52.1% γυναίκες.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.96 (95% ΔΕ: 0.79 - 1.03).

 Το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.291 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 184, -5% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 1.095 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 156, 13% εβδομαδιαία μεταβολή).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 82 (65.9% άνδρες) με διάμεση ηλικία 74 έτη και το 97.6% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός για διάρρηξη καταστήματος τροφίμων

 


Συνελήφθη σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων ημεδαπός, διότι λίγο νωρίτερα διέρρηξε κατάστημα τροφίμων, από όπου αφαίρεσε διάφορα είδη αξίας περίπου -25- ευρώ.

Επίσης στην κατοχή του βρέθηκαν -15- ναρκωτικά χάπια και μαχαίρι.

Προανάκριση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής (μέσω τηλεδιάσκεψης), την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου, ώρα 08:30

 


Την 26-10-2022, ημέρα Τετάρτη και ώρα 08:30 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, μέσω τηλεδιάσκεψης, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 78 του Ν.4954/2022 (ΦΕΚ Α΄136), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

1.      Κατάρτιση της έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Γ’ τρίμηνο έτους 2022 και υποβολή της στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

2.      Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 04-08-2022 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του υποέργου «Επέκταση και εκσυγχρονισμός κτιρίου Ιαματικών λουτρών Αμαράντου Κόνιτσας», προϋπολογισμού 1.300.000,00 €  με ΦΠΑ, του έργου «Thematic Routes and Networks -TheRout_Net» του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας INTERREG V-A «Ελλάδα - Ιταλία 2014 - 2020».

3.      Έγκριση του από 17-10-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση της οδού σύνδεσης εθνικής οδού Ιωαννίνων – Άρτας με τον κόμβο Πεδινής της Νιάρχου στα σημεία καθίζησης με τις τελευταίες νεροποντές και κατασκευή ασφαλών προσβάσεων – Β’ Φάση», προϋπολογισμού € 300.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

4.      Έγκριση του από 18-10-2022 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Άμεσος καθαρισμός από φερτά υλικά περιοχής Κεντρικών Τζουμέρκων», προϋπολογισμού € 100.000,00 με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Άμεση ανάγκη δημιουργίας διαδημοτικού κοιμητηρίου στη Δυτική Αθήνα

 


Για το μείζον θέμα κατασκευής διαδημοτικού κοιμητηρίου στη Δυτική Αθήνα, κάνει λόγο ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, προς τον Υπουργό Εσωτερικών.

Ο κ. Κουρουμπλής, στην ερώτησή του, επισημαίνει το πρόβλημα του κορεσμού των υπαρχόντων νεκροταφείων της Αττικής, λόγω της μεγάλης πληθυσμιακής της ανάπτυξης, όπου ειδικότερα για την περιοχή της Δυτικής Αθήνας, η κατάσταση βρίσκεται σε οριακό σημείο και τονίζει πως: «Περιοχές όπως το Περιστέρι, οι Άγιοι Ανάργυροι, η Πετρούπολη αλλά και άλλες δεν μπορούν να διαχειριστούν πλέον το σοβαρό αυτό πρόβλημα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες καθυστερήσεις στους ενταφιασμούς, με συνέπεια οι συγγενείς και οι φίλοι των νεκρών να υφίστανται μια ακόμα ψυχολογική επιβάρυνση επιπρόσθετη σε εκείνη της απώλειας του ανθρώπου τους. Εκτός όμως από την συναισθηματική και ψυχολογική αυτή επιβάρυνση υπάρχει και οικονομική και υγειονομική επιβάρυνση λόγω των πολυήμερων καθυστερήσεων».

Διήμερη επίσκεψη Σπύρου Ριζόπουλου 27 & 28 Οκτωβρίου στις εκδηλώσεις μνήμης σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες

 


Κλιμάκιο των Οριζόντων Ηπείρου με τον επικεφαλής της παράταξης Σπύρο Ριζόπουλο θα παρασταθεί στις εκδηλώσεις Μνήμης προς Τιμήν των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο (1940-1941), στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Κλεισούρας και στο Ιστορικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών.

Το διήμερο πρόγραμμα θα έχει ως εξής:

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου

• Δημαρχείο Δερόπολης και Πωγωνίου

-Τελετή ανακήρυξης της πρέσβεως της Ελλάδος στα Τίρανα κας Σοφίας Φιλιππίδου ως Επίτιμου Δημότη του Δήμου Δερόπολης και Πωγωνίου

• Απόγευμα Πέμπτης: Επίσκεψη στα χωριά Κακαβιά, Βουλιαράτες, Βάνιστα και Δερβιτσάνη.

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

• Κοιμητήριο Κλεισούρας

-Επιμνημόσυνη Δέηση

• Ιστορικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών

-Θεία Λειτουργία

-Επίσημη Δοξολογία

-Έναρξη Επίσημης Τελετής

-Κατάθεση στεφάνων

2η αγωνιστική την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου στην Hall of Brands Α΄ ερασιτεχνικής, εκτός η Αναγέννηση (Θύελλα Ελεούσας-Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου 26-10-22/16:45)


 ΤΕΤΑΡΤΗ  26 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΩΛΗΣ       

ΩΡΑ: 16:45

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ   

Το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής στην  Hall of Brands  Α΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2022

Π.Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΜΑΡΙΝΑΣ-Α.Ο. ΑΝΑΤΟΛΗΣ (16:45)              

ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ-Α.Ο.ΚΟΣΜΗΡΑΣ (16:45)

Π.Α.Σ.ΜΕΤΣΟΒΟΥ-Α.Σ.ΑΕΤΟΣ ΝΗΣΟΥ (16:45)        

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΑΣΤΡΙΤΣΑΣ-Α.Ο.ΣΤΑΥΡΑΚΙΟΥ 2009 (16:45)      

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ-Π.Α.Ο.ΚΟΥΤΣΕΛΙΟΥ (16:45)   

ΠΙΝΔΟΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ-ΑΣΤΗΡ ΑΜΦΙΘΕΑΣ (16:45)                        

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ ΔΡΟΣΟΧΩΡΙΟΥ-Α.Ε.ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ (16:45)                

Α.Ο.ΝΕΟΧΩΡΟΠΟΥΛΟΥ-Π.Α.Ο.ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ (16:45)         

ΘΥΕΛΛΑ ΕΛΕΟΥΣΑΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ (16:45)

«Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της…» Πρεμιέρα Παρασκευή 28/10 για τη νέα σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ3

 


«Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της…»

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής ΕΡΤ3

ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στις 19:00

Η νέα σειρά ντοκιμαντέρ “Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της…” παραγωγής ΕΡΤ3 2021, κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου  στις 19:00. Η σειρά, που αποτελείται από τέσσερα επεισόδια, καταγράφει τις μνήμες καθημερινών γυναικών που έζησαν μια κατεχόμενη ζωή και επέζησαν της φρίκης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου.

Πάνω από 70 γυναίκες, από όλη την Ελλάδα, αφηγούνται πώς  αναγκάστηκαν, σε μια τρυφερή ηλικία, να ωριμάσουν βίαια μέσα σε ένα βράδυ και να αντιμετωπίσουν τον πόλεμο, την πείνα, την κατοχή, την αντίσταση και την απελευθέρωση, με  γενναιότητα, ψυχραιμία και ευστροφία. Άλλες δυναμικά, άλλες συνεσταλμένα, άλλες ακόμη φορτισμένες συναισθηματικά, οι γυναίκες αυτές θυμούνται πώς ο φόβος  τους μετατράπηκε σε  δύναμη και το παιχνίδι των ανέμελων παιδικών χρόνων έγινε ανάληψη καθήκοντος και ρόλος ενηλίκων. Οι μαρτυρίες τους αποτελούν μικρές ψηφίδες που  συνθέτουν το παλίμψηστο της μικροϊστορίας της Ελλάδας. Μιας ιστορίας βιωμένης μέσα  από πολλαπλές ζωές.

Οι μνήμες τους είναι πολύτιμες όχι μόνο γιατί είναι οι τελευταίες επιζήσασες μιας μαρτυρικής ιστορικής περιόδου, αλλά γιατί συνδιαμόρφωσαν, με λειψά συναισθήματα κι έναν λεηλατημένο ψυχικά κόσμο, μια νέα ζωή.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου

 


Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Παραμυθιά, Παλαιό Δημαρχείο, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Δερβίζιανα, Κέντρο Υγείας, 10:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Νέα εποχή στις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις «Bypass» στην Ελλάδα

 


Τώρα οι επεμβάσεις Bypass μπορεί να γίνουν με μια και μόνο τομή λίγων εκατοστών. Με τη μέθοδο του Mini-Bypass καταργούνται οι μεγάλες τομές στα άνω και κάτω άκρα που γίνονταν για την παρασκευή των αρτηριακών και φλεβικών μοσχευμάτων, αντίστοιχα. Όπως και οι μεγάλες τομές που ταλαιπωρούσαν τους ασθενείς μετεγχειρητικά, αλλά και τους δυσαρεστούσαν αισθητικά.

«Η επέμβαση Bypass (αορτοστεφανιαία παράκαμψη), η πιο συχνή καρδιοχειρουργική επέμβαση στους ενήλικες, αποτελεί τη χειρουργική θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, της ασθένειας δηλαδή που εκδηλώνεται όταν τα αγγεία που αιματώνουν την καρδιά (στεφανιαία αγγεία) αποφράσσονται σ’ ένα σημαντικό ποσοστό. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι είτε οξύ, όπως το γνωστό «έμφραγμα του μυοκαρδίου», ή να εξελίσσεται σταδιακά, προκαλώντας πόνο στο στήθος ή/και δύσπνοια και να έχει σοβαρές ή/και θανατηφόρες επιπλοκές.

Η θεραπεία της νόσου πρέπει να είναι άμεση μόλις διαγνωστεί, είτε με κάποια επέμβαση, είτε έστω με φαρμακευτική αγωγή, όταν η επέμβαση δεν είναι εφικτή», αναφέρει ο κ. Θεόφιλος Κωλέττης, Χειρουργός θώρακος - Επεμβατικός Καρδιοχειρουργός στο Metropolitan General, εξειδικευμένος στις συγγενείς και επίκτητες παθήσεις νεαρών και μέσης ηλικίας ενηλίκων, Διευθυντής London Heart and Chest Hospital.


Η επέμβαση Bypass αποτελεί την πιο ριζική και αποτελεσματική θεραπεία σε βάθος χρόνου, ιδίως σε νεότερους και μέσης ηλικίας ασθενείς, με πολλαπλές ή πολύ κεντρικές βλάβες στα στεφανιαία αγγεία, όπως και σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Τα τελευταία χρόνια είναι πιο προσφιλής η επέμβαση της αγγειοπλαστικής, με την οποία γίνεται διάνοιξη του αγγείου με μπαλονάκι και τοποθέτηση stent (ενδονάρθηκα) εσωτερικά. Αυτό γίνεται κυρίως διότι οι περισσότεροι ασθενείς φοβούνται τη χειρουργική επέμβαση και προτιμούν την ευκολότερη λύση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάνουν πάντα την καλύτερη επιλογή.