Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2022

«Κυνηγοί» πυροβολούσαν δίπλα από σταβλικές εγκαταστάσεις στο Μαζαράκι Πωγωνίου


Ένα περιστατικό που δεν τιμά τους κυνηγούς- ευτυχώς μεμονωμένο- σημειώθηκε τις 3 Σεπτεμβρίου
στο Μαζαράκι Πωγωνίου.

Όπως καταγγέλλει συνδημότισσα που διατηρεί στο χωριό κτηνοτροφική μονάδα, «άγνωστοι» στην περιοχή «κυνηγοί», στάθμευσαν το τζιπ πλησίον σταβλικών εγκαταστάσεων και άρχισαν να πυροβολούν.

Αποτέλεσμα τα σκάγια να πέφτουν πάνω στην στέγη (τσίγκο) του στάβλου και τα ζώα να τρομοκρατηθούν.

Μήπως κάποιοι πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί και να μην προκαλούν την τοπική κοινωνία;

***

Σχετικά με τα όσα ανέφερε η συνδημότισσα για το περιστατικό οι εμπλεκόμενοι  κυνηγοί επικοινώνησαν με το blog και διέψευσαν κατηγορηματικά τα όσα περιγράφονται παραπάνω.

Τόνισαν δε ότι η απόσταση από τις σταβλικές εγκαταστάσεις ξεπερνούσε τα τριακόσια μέτρα (300 μ.).

Εξαιρετικές εμφανίσεις του Ν.Ο.Ι. στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα under23 και τη Β’ Πανελλήνια Συνάντηση Ανάπτυξης

 


Έχοντας κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις και έχοντας κερδίσει χρυσά και χάλκινα μετάλλια επέστρεψαν από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα under23 και τη Β’ Πανελλήνια Συνάντηση Ανάπτυξης οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων.

Συγκεκριμένα, οι Παπαϊωάννου Χριστίνα και Παπαϊωάννου Δήμητρα κατέλαβαν την 5η θέση στην τετράκωπο άνευ Γυναικών και ο Φαϊτάς Παύλος  κατέλαβε την 6η θέση στο διπλό σκιφ Ανδρών, στα πλαίσια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος under23 το οποίο διεξήχθη στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου στο Hazewinkel του Βελγίου, ενώ με 2 χρυσά μετάλλια, μια τρίτη θέση και πολλά χαμόγελα γύρισε η ομάδα του Ν.Ο.Ι. από την 14η Πανελλήνια Συνάντηση Ανάπτυξης η οποία έλαβε χώρα στην Κέρκυρα, στην περιοχή των Γουβιών, με  διοργανωτή τον Ναυτικό  Αθλητικό Όμιλο Κέρκυρας.

Χρυσά μετάλλια πήρε το διπλό σκιφ Αρχαρίων με τους Μουσελίμη Ιάσωνα και Καραγιάννη Χρήστο, καθώς και η Γιουγλή Σύλβια στο σκιφ Αρχαρίων Κορασίδων ηλικίας 12 ετών.

Την τρίτη θέση στο τετραπλό σκιφ Αρχαρίων Παίδων έλαβαν οι Κωνσταντινίδης Κωσταντίνος, Τζοβάρας Χρήστος, Τάσσης Βασίλης και Μπάσιος Νικόλαος.

Στο Διπλό σκιφ Αρχαρίων Κορασίδων την 5η θέση κατέλαβαν οι Τζαβίδη Όλγα και Κάσκαρη Βάλια στον τελικό του αγωνίσματος και την 1η θέση οι Κωσταγυιού Μαρία και Λάππα Πολυξένη στο μικρό τελικό του αγωνίσματος.

Στο Σκιφ Αρχαρίων Παίδων την 3η θέση έλαβε ο Διάφας Χρήστος στον μικρό τελικό του αγωνίσματος και στο Σκιφ Παίδων ηλικίας 12 ετών  την 1η θέση έλαβε ο Σακκάς Χρήστος στο μικρό τελικό του αγωνίσματος.

Στο Διπλό σκιφ Αρχαρίων το δεύτερο πλήρωμα με τους Ντάρα Δημήτρη και Λαγό Ερμή, κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό του αγωνίσματος ενώ στο Τετραπλό σκιφ Αρχαρίων το δεύτερο πλήρωμα με τους Πίσπα Ορέστη, Χατζηγιαννάκη Γιώργο, Μπασιάκο Μιχαήλ και Μπάσιο Νικόλαο κατέλαβε την 6η θέση στον τελικό του αγωνίσματος. Τέλος, στο Σκιφ Αρχαρίων Κορασίδων την 4η θέση  κατέλαβε η Παπαϊωάννου Ιωάννα στο μικρό τελικό του αγωνίσματος.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος: Μεταγραφή-επιστροφή στην ομάδα, του Λευτέρη Μπάγια

 


Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος ανακοινώνει τη μεταγραφή – επιστροφή του Λευτέρη Μπάγια.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την επιστροφή του Λευτέρη Μπάγια ή αλλιώς ΑΜΕ.

Ο ΑΜΕ ήταν ένα από τα βασικά και σημαντικά γρανάζια της ομάδας μας σε όλα τα χρόνια που αγωνίστηκε σε αυτή, ήταν δίπλα της και στις  όμορφες στιγμές αλλά και στις δύσκολες!

Την σεζόν 2018-19 έγινε μεταγραφή στην ομάδα της Αναγέννησης Κεφαλοβρύσου  όπου έπαιξε για 3 χρόνια.

Ήταν και εκεί ένας από τους σημαντικούς παράγοντες που βοήθησαν τα Αγριοκάτσικα να πετύχουν τον στόχο της ανόδου στην Α’ ερασιτεχνική κατηγορία.

Η εκρηκτικότητα , η ταχύτητα, η αίσθηση του γκολ σε συνδυασμό με την εμπειρία του είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά του ποδοσφαιριστή που θα ενισχύσει την ομάδα μας επιθετικά.

Καλωσήρθες ΑΜΕ!

Θεσπρωτία: Συνελήφθη ημεδαπός που κατηγορείται για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και του τελωνειακού κώδικα

 


Συνελήφθη χθες (04-09-2022) το απόγευμα σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών καθώς και για παράβαση του τελωνειακού κώδικα.

Ειδικότερα, ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών συνελήφθηο ημεδαπός, καθώς σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• -12- δενδρύλλια κάνναβης, που καλλιεργούσε σε αύλειο χώρο κατοικίας, με ύψος που κυμαίνονταν από -1,4- έως -2,5- μέτρα,

• -4- αποξηραμένα δενδρύλλια κάνναβης,

• συσκευασία με-470- γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,

• συσκευασία με καπνό βάρους -1.072- γραμμαρίων, για τον οποίο δεν είχαν καταβληθεί οι νόμιμοι δασμοί.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε αρμοδίως.

Έως 30 Οκτωβρίου οι εγγραφές στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕ) (Αγροτικό πετρέλαιο)

 


Έως τις 30 Οκτωβρίου θα μπορούν να εγγραφούν στο Μητρώο Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕ) όσοι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες πληρούν τις προϋποθέσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο και δεν έλαβαν την επιστροφή που δικαιούνται επειδή δεν είχαν εγγραφεί εγκαίρως, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Μετά την εγγραφή τους στο ΜΑΕ θα λάβουν το ποσό της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το αγροτικό πετρέλαιο που τους αναλογεί.

Δήμος Κόνιτσας: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο αγώνας ορεινού τρεξίματος «Smolikas Trail Run»

 


Με επιτυχία και πλήθος συμμετοχών υλοποιήθηκαν οι δύο αγώνες ορεινού τρεξίματος «Smolikas Trail Run», 23 km και 8km, την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022, με εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) στην Κόνιτσα.

Διοργανωτής ο Δήμος Κόνιτσας στο πλαίσιο του «2ου Κόνιτσα Άθλον», με την υποστήριξη της εταιρείας «MY ADVENTURE – Event Organizer Pro», σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της περιοχής μας.

Δεκάδες αθλητές συναγωνίστηκαν σε μια απαιτητική, μα συνάμα ξεχωριστή διαδρομή 8km και 23km κυκλική διαδρομή με 1700μ. υψομετρική διαφορά, απολαμβάνοντας το 2ο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, αλλά και την ξακουστή Δρακόλιμνη του Σμόλικα.

  Νικητές στον αγώνα 23 km αναδείχθηκαν ο Δημήτριος Θεοδωρακάκος με εντυπωσιακή επίδοση 2:40, ο Αναστάσιος Τομαράς με χρόνο 2:40,49 και ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος με 2:42, ενώ στον αγώνα των 8km ο Πέτρος Λώλης, ο Οδυσσέας Κουκέσης και ο Θεόδωρος Αρλέτος.

Ορίζοντες Ηπείρου: Γιάννενα - Κακαβιά, Τεχνολογικό Πάρκο, υπόθεση γαϊδάρου στοιχειοθετούν την αναποτελεσματικότητα και ευθύνη του κ. Καχριμάνη

 


Τις πολιτικές ευθύνες της περιφερειακής αρχής και του κ. Καχριμάνη για τρία θέματα που απασχόλησαν την επικαιρότητα το προηγούμενο διάστημα ανέδειξε με επιχειρήματα και αποδείξεις ο επικεφαλής των «Οριζόντων Ηπείρου», Σπύρος Ριζόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε σήμερα το πρωί.

Αρχικά αναφέρθηκε στη δυσάρεστη ιστορία με τον θάνατο του άτυχου γαϊδαράκου στη Ζίτσα, αποκαλύπτοντας τεράστια κενά στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας με ευθύνη τόσο του κ. Καχριμάνη.

«Χωρίς καμία διάθεση να αναμοχλεύσω το θέμα, θεωρώ καθήκον μου να ενημερώσω υπεύθυνα τους πολίτες της Ηπείρου για το τι έχει συμβεί και καλό τον εισαγγελέα να μας καλέσει, εφόσον το επιθυμεί, να καταθέσουμε τις απόψεις μας», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.

Όπως εξήγησε, την περασμένη Πέμπτη έφτασε στα χέρια του μια επώνυμη καταγγελία προς το δήμο Ζίτσας με ημερομηνία 11 Ιουλίου, η οποία αφορούσε την καταλληλότητα των στάβλων του κατηγορούμενου για το θάνατο του ζώου.

Ο καταγγέλων έλαβε κοινοποίηση στην προώθηση του εγγράφου προς την Περιφέρεια Ηπείρου, το οποίο ενώ έχει ημερομηνία 13 Ιουλίου, παρελήφθη από τον ενδιαφερόμενο την Παρασκευή και σαφέστατα μετά τις εξελίξεις.

Εντύπωση δημιούργησε στον κ. Ριζόπουλο ότι ενώ η καταγγελία εμπερίεχει πολλά ζητήματα, εντούτοις ο δήμος Ζίτσας αναφέρεται αποκλειστικά σε θέματα ψύλλων.

Σύμφωνα με τον κ. Ριζόπουλο η προϊσταμένη της κτηνιατρική υπηρεσίας εξήγησε στον ίδιο, στη σημερινή θεσμική επίσκεψη στις υπηρεσίες της Περιφέρειας,  ότι δεν έχει παραλάβει το έγγραφο αυτό διότι αρμόδια διεύθυνση για την αντιμετώπιση των ψύλλων είναι το τμήμα Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε.

Απευθυνόμενος στο εν λόγω τμήμα όμως ο κ. Ριζόπουλος διαπίστωσε ότι φέτος τέτοιου είδους αιτήματα ή ενημερώσεις δεν πρωτοκολλούνται καν καθότι δεν υπάρχουν χρήματα για το πρόγραμμα καταπολέμησης ψύλλων.

 «Φτάνουμε έτσι στο ερώτημα, ποιοι είναι υπεύθυνοι και δεν υπάρχουν χρήματα στο πρόγραμμα αυτό; Η απάντηση της υπαλλήλου είναι ότι τα χρήματα προκύπτουν από το κονδύλι εκτάκτων αναγκών. Είναι το κονδύλι εκείνο που καθορίζει το κόστος της Πολιτικής Προστασίας, συνεπώς για τα κονδύλια είναι ενήμερος και ο κ. Μαυρογιώργος. », τόνισε ο κ. Ριζόπουλος και πρόσθεσε:

«Αν η υπηρεσία λειτουργούσε και χρηματοδοτούνταν όπως θα έπρεπε, έστω και η καταγγελία για τους ψύλλους που έφτασε στην Περιφέρεια από μια λίστα άλλων 5-6 πιθανών παραπτωμάτων θα είχε κινητοποιήσει τους αρμόδιους και θα είχαν διαπιστωθεί οι συνθήκες που επικρατούσαν στον συγκεκριμένο στάβλο και σίγουρα δεν θα είχαμε αυτή την τραγική εξέλιξη.

Απολογισμός Οδικής Ασφάλειας για τον Αύγουστο 2022 στην Ήπειρο

 


Με στόχο τη διαρκή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στα ζητήματα οδικής ασφάλειας δημοσιοποιούνται συγκεντρωτικά-συγκριτικά στοιχεία που αφορούν τροχαία ατυχήματα και παραβάσεις για τον Αύγουστο του 2022, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

α. Τροχαία Ατυχήματα

Στην εδαφική αρμοδιότητα της Ηπείρου σημειώθηκαν -18- τροχαία ατυχήματα (έναντι -12- το 2021 ). Ειδικότερα, σημειώθηκαν:

-3- θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα όπως και το 2021

-1- σοβαρό τροχαίο ατύχημα (έναντι -2- το 2021)

-14- τροχαία ατυχήματα με ελαφρύ τραυματισμό ατόμου (έναντι -7- το 2021)

Από τα τροχαία ατυχήματα που συνέβησαν σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών, καταγράφηκαν συνολικά -25- παθόντες (έναντι -14- το 2021). Ειδικότερα, καταγράφηκαν:

-4- νεκροί (έναντι -3- το 2021)

-1- σοβαρά τραυματίας (έναντι -2- το 2021)

-20- ελαφρά τραυματίες (έναντι -9- το 2021)

Τα κυριότερα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων, όπως προέκυψε από την αστυνομική τροχονομική έρευνα, ήταν:

Δήμος Πωγωνίου: Οριστικός πίνακας κατάταξης και βαθμολογίας Σχολικών καθαριστριών για το Σχ. έτος 2022-23

 


Οριστικός πίνακας κατάταξης και βαθμολογίας Σχολικών καθαριστριών  Δήμου Πωγωνίου.

Περιφέρεια Ηπείρου: Εξετάσεις για Ειδική άδεια Ταξί


 

Οι εξετάσεις για Ειδική άδεια Ταξί, θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 15η Σεπτεμβρίου 2022 και ώρα 9.00 π.μ. στην αίθουσα Εξετάσεων της Διεύθυνσης Μεταφορών Π.Ε. Ιωαννίνων.

Για συμμετοχή στις εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υπογράψουν την κατάσταση συμμετεχόντων που έχει καταρτιστεί στη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών (Υπεύθυνος Θωμάς Βαρδάκας).

ΠΗΓΗ:  www.php.gov.gr/

Πολιτική Προστασία: Συστάσεις προς τους πολίτες, ενόψει της πρόσκαιρης επιδείνωσης του καιρού

 


Συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενόψει της πρόσκαιρης επιδείνωσης που θα παρουσιάσει ο καιρός από το βράδυ της Κυριακής έως και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων, η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ κατά την εβδομάδα 5 έως 9 Σεπτεμβρίου

 


Συνολικά 68 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε περίπου 108.000 δικαιούχους κατά την εβδομάδα 5-9 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

- 13,9 εκατ. ευρώ σε 570 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

- 10,4 εκατ. ευρώ σε 33.351 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος, έξοδα κηδείας).

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

- 23 εκατ. ευρώ σε 58.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

- 20 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 15.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

- 700.000 ευρώ θα καταβληθούν σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Πέρδικα, Παλαιό ΚΕΠ, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Κόνιτσα, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Δελβινάκι, Κέντρο Υγείας, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00.

Διαβήτης και υπέρταση: Ποια πάθηση αυξάνει τον κίνδυνο;

 


Αυξημένο καρδιομεταβολικό κίνδυνο αντιμετωπίζουν όσοι πάσχουν από Ήπια Αυτόνομη Έκκριση Κορτιζόλης, μια πάθηση των επινεφριδίων που είναι πολύ συχνότερη απ’ ότι υπολογιζόταν μέχρι σήμερα. Μια διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ στο Ηνωμένο Βασίλειο, διεξήγαγε τη μεγαλύτερη προοπτική μελέτη που έχει γίνει ποτέ για το θέμα και τα ευρήματά της οδήγησαν τους επιστήμονες να ζητούν να καθιερωθεί ο τακτικός έλεγχος και η αξιολόγηση των ατόμων αυτών και κυρίως των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση για υπέρταση και διαβήτη τύπου 2.

«Έως και το 10% των ενηλίκων έχουν κάποιο ογκίδιο στα επινεφρίδια, οι οποίοι είναι αδένες που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά και παράγουν ορμόνες, μεταξύ των οποίων η αλδοστερόνη, η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη. Τις περισσότερες φορές ανακαλύπτεται τυχαία, κατά τη διάρκεια κάποιας απεικονιστικής εξέτασης που γίνεται για άσχετο με τα επινεφριδία λόγο και γι’ αυτό ονομάζεται τυχαίωμα επινεφριδίου ή επινεφριδίωμα (adrenaloma). Η πιθανότητα ανάπτυξής του αυξάνεται με τη γήρανση. Ενώ ο κίνδυνος είναι 3% στα άτομα ηλικίας 50 ετών, στα 70 έτη αυξάνεται στο 7%.

«Αν και τα περισσότερα επινεφριδιώματα δεν προκαλούν προβλήματα υγείας, πρέπει να ελέγχονται τακτικά, αφού ένα ποσοστό αυτών μπορεί να γίνουν αιτία δυσλειτουργιών και επικίνδυνων νόσων», εξηγεί ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διευθυντής της Χειρουργικής Κλινικής στον Όμιλο ΥΓΕΙΑ, κ. Δημήτρης Λινός.