Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Αυξάνονται τα φαινόμενα παραπλάνησης των υπερχρεωμένων οφειλετών

Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί και τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με όσες διαφημίσεις αναφέρονται σε «διαμεσολαβητές» δανείων, εξωδικαστικού συμβιβασμού κτλ
Nα ασκήσει ελέγχους άμεσα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και να επιβάλει κυρώσεις σε όσους εκμεταλλεύονται το Ν. 3869/2010 για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, προκειμένου να αποκομίσουν οικονομικά οφέλη, ζητάει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής, δεδομένου ότι πυκνώνουν τα φαινόμενα παραπλάνησης των υπερχρεωμένων οφειλετών από "ειδικευμένα" γραφεία, όπως καταγγέλλει η οργάνωση των καταναλωτών.
"Όσο η στάση των τραπεζών δεν οδηγεί σε καμία ουσιαστική λύση των προβλημάτων των υπερχρεωμένων οφειλετών, τόσο ξεφυτρώνουν ολοένα και περισσότεροι ...διαμεσολαβητές εξωδικαστικού συμβιβασμού ή ακόμα και δικαστικής συνδρομής" σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ σε ανακοίνωσή της και υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με το Ν. 3869/2010, η προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού πραγματοποιείται με τη συνδρομή του Συνηγόρου του Καταναλωτή, του Μεσολαβητή Τραπεζικών Επενδυτικών Υπηρεσιών, των Ενώσεων Καταναλωτών και φορέων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και των δικηγόρων.
Τους τελευταίους μήνες η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει λάβει δεκάδες καταγγελίες για γραφεία συμβούλων που, χωρίς καμία νομιμοποίηση, όπως καταγγέλλει, ζητούν μεγάλες χρηματικές προκαταβολές και αμοιβές ανά οφειλέτη για τη «διαμεσολάβηση» για εξωδικαστικές ρυθμίσεις και παροχή συμβουλών σε σχέση με τον νόμο για τη ρύθμιση οφειλών. Μάλιστα, καταγγέλλεται ότι τα γραφεία αυτά καλούν στην τύχη από τον τηλεφωνικό κατάλογο και ρωτούν αν υπάρχει στην οικογένεια άτομο ή γνωστός που έχει χρέη σε τράπεζες.
Η ΕΚΠΟΙΖΩ καλεί και τους δανειολήπτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με όσες διαφημίσεις αναφέρονται σε «διαμεσολαβητές» δανείων, εξωδικαστικού συμβιβασμού κτλ. και να εμπιστεύονται μόνον τους φορείς που έχει ανακοινώσει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή στην ιστοσελίδα της (www.efpolis.gr ).

Ανακοίνωσαν την «συνεργασία» Σαμαράς – Ντόρα

Τη συνεργασία Νέας Δημοκρατίας και Δημοκρατικής Συμμαχίας ανακοίνωσαν Αντώνης Σαμαράς και Ντόρα Μπακογιάννη σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». «H Ελλάδα ή θα έχει ρόλο και λόγο στην Ευρώπη ή θα καταστεί παρίας. Ετούτη την ώρα η ευθύνη της κάθε μιας και του καθενός μας είναι τεράστια. Η κρίση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη θα έχει πολλά στάδια και πρέπει να την χειριστούν δυνάμεις που έχουν σχέδιο», είπε η κα Ντόρα Μπακογιάννη η οποία έλαβε πρώτη το λόγο.
Με επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ συνόδευσε το καλωσόρισμά του στη κα Ντόρα Μπακογιάννη ο πρόεδρος της ΝΔ:
«Δεν θα αφήσουμε να γκρεμιστούν μέσα σε λίγες μέρες όσα έχουν χτιστεί χρόνια. Σε στιγμές που η Ελλάδα αντιμετωπίζει μέγιστους κινδύνους και απειλές, ζητήσαμε τη δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού μετώπου που θα συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις με στόχο να υπερασπιστούμε την ευρωπαϊκή προοπτική και το μέλλον της χώρας».
Ο κ. Σαμαράς καλωσόρισε την απόφαση της κ. Μπακογιάννη να αναστείλει την λειτουργία του κόμματός της και να συμμετάσχει στην κοινή προσπάθεια και πρόσθεσε: «Απέναντί μας έχουμε τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλει την Ευρώπη ή επιλέγει την συνολική καταγγελία του μνημονίου που μας οδηγεί έξω από την Ευρώπη. Σήμερα το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει. Μπορεί να σωθεί η Ελλάδα αλλά για να το πετύχει πρέπει να παραμείνει μέσα στην Ευρώπη. Τις μάχες τις κερδίζον εκείνοι που ξέρουν να ενώνουν τις δυνάμεις και να βάζουν το εμείς πάνω από το εγώ".

Το PSI+ ήταν μια από τις μεγαλύτερες απάτες στην ιστορία

Το PSI+ ήταν μια από τις μεγαλύτερες κατασκευασμένες απάτες στην ιστορία όπως αποδεικνύεται καθώς παρουσιάστηκε ως μια μεγάλη ελάφρυνση του χρέους αλλά κατά ουσία δεν ήταν 105 δις αλλά μόλις 27 δις ευρώ.

Την προσέγγιση αυτή δεν την υιοθετεί ένας αναλυτής αλλά στην επίσημη ενημέρωση της η Societe Generale για τα αποτελέσματα του ομίλου και των θυγατρικών.
Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι ενώ το αρχικό όφελος για το ελληνικό κράτος από την αναδιάρθρωση του χρέους ήταν 105 δις ευρώ το τελικό όφελος περιορίστηκε μόλις στα 27 δις ευρώ ή στο 13% του ΑΕΠ.
Δηλαδή η Ελλάδα χρεοκόπησε, αναστάτωσε την παγκόσμια οικονομία, στοχοποιήθηκε όσο καμία οικονομία στον πλανήτη για 27 δις ευρώ;
Η Societe Generale αφαιρεί από τα 105 δις του αρχικού οφέλους, τα 48 δις τα οποία δυνητικά θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και 29,5 δις ευρώ τα οποία κάλυψαν προκαταβολές υποχρεώσεων της Ελλάδος.
Δηλαδή το καθαρό όφελος για το ελληνικό κράτος ήταν 27 δις ευρώ.
Χωρίς να θεωρείται υπερβολή πρόκειται για την μεγαλύτερη πολιτική απάτη στην ιστορία.
Κατασκεύασαν την λύση του PSI+ η οποία αποδεικνύεται ότι ήταν κέρδος για την Ελλάδα όχι 105 δις αλλά 27 δις ευρώ ή το 13% του ΑΕΠ.
Πρόσφατα τονίζαμε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου εγκλημάτησε κατά των ελληνικών τραπεζών.
Η προηγούμενη αδύναμη κυβέρνηση της Ελλάδος όχι μόνο δεν κατάφερε να διαπραγματευτεί μια αξιοπρεπή και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα αλλά επέδειξε εγκληματική συμπεριφορά κατά των ελληνικών τραπεζών τις οποίες κατόπιν εορτής θέλει να διασώσει.
Η απαράδεκτη κωλυσιεργία στο σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, έχει φέρει τις τράπεζες σε αδιέξοδο και με ημιπαράνομες λύσεις προσπαθούν να βρουν λύση άρον άρον.
Σχεδιάζουν να προκαταβάλλουν κεφάλαια στις τράπεζες πλην καν εγκριθούν από τις γενικές συνελεύσεις και όλα αυτά γιατί η Κυβέρνηση Παπαδήμου αποδείχθηκε για μια ακόμη φορά αργοπορημένη.
Όσον αφορά το PSI+ αποτελεί το μεγάλο φιάσκο.
Είναι πρόκληση και προσβολή όλες οι Γερμανικές τράπεζες να έχουν εγγράψει ζημίες από το PSI+ στα 12,1 δις ευρώ και μόνο η Εθνική τράπεζα, να έχει εμφανίσει ζημίες 10,751 δις ευρώ.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Το σχέδιο μεγάλης απομείωσης του χρέους είχε αποφασιστεί πάνω από 1,5 χρόνο.
Στο διάστημα αυτό είχαν την δυνατότητα οι Γερμανικές, οι Γαλλικές και άλλες τράπεζες να ξεφορτωθούν ελληνικά ομόλογα σε αντίθεση με τις ελληνικές που ούτε μπορούσαν να πωλήσουν ούτε μπορούσαν να αγοράσουν CDS με το πρόσημα της ηθικής τάξης.
Το PSI+ λοιπόν δεν ζημίωσε τις ευρωπαϊκές τράπεζες σε βαθμό που να μην μπορούν να απορροφήσουν τις ζημίες αλλά αποδεκάτισε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.
Μπορεί να υπάρχει μέριμνα να ανακεφαλαιοποιηθούν οι ελληνικές τράπεζες αλλά όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποσοβηθεί στην περίπτωση που δεν είχαν εξαιρεθεί η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες αλλά οι ελληνικές τράπεζες. Η συμμετοχή της ΕΚΤ στο PSI+ ήταν μηδενική όταν οι έλληνες ομολογιούχοι έχασαν την περιουσία τους και την ίδια ώρα τα hedge funds από τα νησιά Cayman πληρώθηκαν κανονικότατα τα 436 εκατ ευρώ.
Οι ελληνικές τράπεζες κακομεταχειρίστηκαν από το ελληνικό δημόσιο κατά τρόπο ιστορικά απαράδεκτο.
Η κυβέρνηση Παπαδήμου και οι υπουργοί Οικονομικών Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλος έχουν τεράστιες ηθικές ευθύνες για την εγκληματική τους αμέλεια να προνοήσουν ώστε το τραπεζικό σύστημα να διασωθεί.
Οι ελληνικές τράπεζες βρέθηκαν σε αδιέξοδο, κεφαλαιακά έχουν χρεοκοπήσει και τεράστια ευθύνη φέρει η Κυβέρνηση Παπαδήμου που δεν διαπραγματεύτηκε και δεν ενήργησε έγκαιρα.


ΠΗΓΗ: www.bankingnews.gr

Εκλογές με δίλημμα, Σαμαράς ή Τσίπρας; Όχι, Ευχαριστώ!

Γράφει ο Μίλτος Μπούκας

Η πρώτη μετεκλογική σφυγμομέτρηση της Δημοσκοπικής μας Δη-μοκρατίας, έφερε στο φως την πρώτη φουρνιά πολιτικών γκάλοπ, ανοίγο-ντας ουσιαστικά την αυλαία σε μια σύντομη μετεκλογική μα συνάμα και προεκλογική περίοδο! Καταγράφονται κιόλας “διαπαραταξιακές διαρροές” κομματαρχών που διαμορφώνουν καινούριες πολιτικές προτεραιότητες και συμπεράσματα.
Ο θυμός και η τιμωρία ήταν ο οδηγός των προηγούμενων ψηφοφό-ρων. Ιεραρχούνται και μένει να αποδειχθεί εάν τα κυρίαρχα ερωτήματα της επόμενης αναμέτρησης θα είναι συναισθήματα λογικής, αυτοσυνείδησης, κρίσης, διακυβέρνησης, αντιπροσωπευτικής υπευθυνότητας, ανθρώπινων δικαιωμάτων, διαλεκτικής και προγραμματικού λόγου;
Από τους Οικολόγους Πράσινους χάθηκε σε νεκρό χρόνο, την τελευ-ταία εβδομάδα μια μικρή αλλά κρίσιμη μάζα ψήφων της τάξης του 0,07% η οποία και μας στέρησε την είσοδο στην Βουλή. Η οριακή αυτή απώλεια που αντανακλούσε κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα- Θεσσαλονίκη), αναλώθηκε στο επικοινωνιακό παιχνίδι της ωφέλιμης και χρήσιμης ψήφου, για το μέτωπο της Αριστερής Διακυβέρνησης! Δημιούργησε την γνωστή πόλωση στο πολιτικό σκηνικό, εισάγοντας σε ανέφικτα διλήμματα, σε ώρα κρίσης, όπου περίσσευαν τόσο οι φωνές λαϊκισμού και εθνικισμού όσο κι αυτές των αναπαραγόμενων αδιεξόδων. Ίσως ο σοφός λαός τώρα να κα-τανοήσει, ότι άλλο πράγμα η εντολή του κι άλλο πράγμα πως την διαχειρί-ζονται όσο την λαμβάνουν…

Nα γίνουν αλλαγές

Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι σε μεγάλο βαθμό το έργο του δημάρχου Πωγωνίου, υποσκάπτεται από ορισμένους συνεργάτες του, είτε με την αδράνεια και αδιαφορία τους, είτε με την κάκιστη λειτουργία τους.
Το παρόν σχήμα διοίκησης στον Δήμο έχει πλέον φθαρεί και θα πρέπει ο δήμαρχος να προχωρήσει σε αλλαγές που θα δώσουν νέα ώθηση στη δημοτική αρχή.
Να αξιοποιηθούν και άλλα στελέχη που έχουν όρεξη να προσφέρουν και να συνεχιστεί η επιμονή σε πρόσωπα που δεν τίμησαν την εμπιστοσύνη του και που προκάλεσαν προβλήματα ή που είδαν την ασχολία του με τα κοινά ως μέσο εξυπηρέτησης προσωπικών σκοπιμοτήτων.
Η δημοτική πλειοψηφία διαθέτει πλειάδα ικανών ατόμων.
Ήρθε η ώρα της αξιοποίησής τους.

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος εναντιώνεται στην δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στην Ήπειρο

Αριθ. Πρωτ. 2160                            Αθήνα 21-5-12


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος που συνήλθε την 27/4/12 αποφάσισε ομόφωνα να αντιδράσει για την απόφαση που πήραν ο Δήμος Πωγωνίου, ο Δήμος Σουλίου, Φιλιατών και Ηγουμενίτσας με την συναίνεση και την έγκριση της αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου, για την δημιουργία στα όρια τους ειδικών οικονομικών ζωνών (Ε.Ο.Ζ).
Οι σχεδιασμοί για την δημιουργία Ε.Ο.Ζ προχωρούν κατ’ απαίτηση τόσο των διεθνών όσο και των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων που σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης θέλουν να επενδύσουν τα υπερσυσωρευμένα κεφάλαια για να αποκτήσουν περισσότερα κέρδη.
Το άθλιο καθεστώς των ειδικών οικονομικών ζωνών είναι το επόμενο στάδιο του ζοφερού μέλλοντος που απεργάζονται οι διεθνείς δυνάμεις των τοκογλύφων δανειστών αποσκοπώντας στη λεηλασία και τον διαμελισμό του τόπου.
Τι είναι όμως αυτές οι ζώνες;
Που στοχεύουν και πως λειτουργούν όπου εφαρμόστηκαν;
Με τον όρο αυτό προσδιορίζονται διάφορες οριοθετημένες περιοχές οι οποίες, έχουν διαφορετικό φορολογικό, εργασιακό, ασφαλιστικό καθεστώς σε σχέση με την υπόλοιπη επικράτεια της χώρας. Αφού λοιπόν μετέτρεψαν την χώρα σε τριτοκοσμική, ακολουθεί άμεσα το τελικό σχέδιο που θα συνδυαστεί με το διαμελισμό της πατρίδας μας σε τιμάρια διαφορετικών εδαφών μέσω εφαρμογής ειδικών οικονομικών ζωνών εξαθλίωσης, όπως τα έχουμε γνωρίσει σε 120 τριτοκοσμικές χώρες στην Ασία, την Αφρική, την Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ευρώπη.
Οι Ε.Ο.Ζ είναι διακριτές διοικητικές περιφέρειες όπου διεξάγονται ποικίλες οικονομικές δραστηριότητες με συγκεκριμένο εξαγωγικό χαρακτήρα. Εντός αυτών ισχύουν ειδικές εργασιακές, δασμολογικές, φορολογικές σχέσεις με διοικητικά προνόμια που σκοπό έχουν να παράγεται φτηνό προϊόν και υψηλά κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι συνέπειες εγκαθίδρυσης ειδικών οικονομικών ζωνών κωδικοποιούνται
-πλήρης κατάρρευση εσωτερικής αγοράς
-πλήρης εξωστρέφεια της τοπικής οικονομίας
-κατάρρευση δημοσίων εσόδων
- Μετακύλιση φορολογίας στους πολίτες
- κατάρρευση ασφαλιστικού συστήματος
- Διόγκωση ανεργίας
- αμφισβήτηση του εγγείου ιδιοκτησιακού καθεστώτος
- περιορισμός Εθνικής κυριαρχίας.
Ζητούμε από το περιφερειακό συμβούλιο και τους παραπάνω Δήμους να επανεξετάσουν τις θέσεις τους και να ακυρώσουν τις ληφθείσες αποφάσεις για δημιουργία Ε.Ο.Ζ. στις περιοχές τους.
Η ΠΣΕ πέρα από την απόκρουση τέτοιων εγχειρημάτων, θα αναλάβει πρωτοβουλίες ενημέρωσης των μελών της και θα οργανώσει αγώνες όχι μόνο για την ακύρωση τέτοιων πρωτοβουλιών, αλλά και για αμοιβές, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διευρυμένες κοινωνικές ανάγκες.


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος        Ο Γεν. Γραμματέας

Γιώργος Δ. Οικονόμου       Ιπποκράτης Μιχ. Κατσένης

Πλούσιο τραπέζι και γλέντι χθες στον Άγιο Νικόλαο Πωγωνιανής

Περισσότερα από 200 άτομα παραβρέθηκαν χθες στο χωριανικό τραπέζι και γλέντι που διοργάνωσε η Εκκλησιαστική Επιτροπή του Ναού του Αγίου Νικολάου Πωγωνιανής σε συνεργασία με το Δήμο Πωγωνίου και τοπικούς φορείς, στο προαύλιο της εκκλησίας.

Ανάμεσά τους ο δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής.
Οι συμμετέχοντες στο τραπέζι, που στήθηκε στο προαύλιο του Αγίου Νικολάου, απόλαυσαν πλούσια παραδοσιακά εδέσματα, όπως αρνί στη λαδόκολλα και πίτες φτιαγμένες από τις γυναίκες του χωριού και γλέντησαν υπό τους ήχους δημοτικής κομπανίας μέχρι τις πέντε το απόγευμα.

ΠΗΓΗ: http://www.proinoslogos.gr

ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ: Συνελήφθη αλλοδαπός για κλοπή ποδηλάτου

Συνελήφθη χθες (20-05-2012) το απόγευμα, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 32χρονος υπήκοος Αλβανίας, διότι όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα προχθές το πρωί αφαίρεσε από πυλωτή οικίας ποδήλατο, ιδιοκτησίας 35χρονης ημεδαπής.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας ενώ το ποδήλατο αποδόθηκε στην ιδιοκτήτριά του.

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Συνελήφθη αλλοδαπός γιατί οδηγούσε κλεμμένο ποδήλατο

Συνελήφθη προχθές (19-05-2012) το μεσημέρι, στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., ένας 29χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, διότι βρέθηκε στην κατοχή του ποδήλατο, το οποίο είχε κλαπεί το βράδυ της 11-02-2012 στην πόλη των Ιωαννίνων.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ το ποδήλατο αποδόθηκε στην ιδιοκτήτριά του.

Στην Εφορία όσοι δεν πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας

Στο μικροσκόπιο της Εφορίας θα τεθούν τα τέλη κυκλοφορίας παρελθόντων ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιοι ιδιοκτήτες ΙΧ δεν τα έχουν καταβάλει.

Οι φορολογούμενοι θα λαμβάνουν άμεσα την ειδοποίηση από το υπουργείο Οικονομικών, με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης μέσω ίντερνετ και την πραγματοποίηση της σχετικής διασταύρωσης σε πραγματικό χρόνο.
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών έχουν εκπονήσει ειδικό σχέδιο για την καταπολέμηση της αποφυγής πληρωμής τελών κυκλοφορίας η οποία έχει λάβει τη μορφή επιδημίας κυρίως στους κατόχους ΙΧ μεγάλου κυβισμού το οποίο τίθεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες σε εφαρμογή.
Με την οριστικοποίηση της υποβολής της φορολογικής δήλωσης και εφόσον από την πραγματοποίηση σχετικής διασταύρωσης με το αρχείο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας που έχει δημιουργήσει η ΓΓΠΣ προκύπτει ότι σε κάποιο από τα οχήματα που δηλώνει ο φορολογούμενος δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, τότε θα εκδίδεται αυτόματα ειδικό ειδοποιητήριο προς το φορολογούμενο.
Με το ειδοποιητήριο αυτό ο φορολογούμενος θα καλείται εντός τριάντα ημερών να προσέλθει στην εφορία στην οποία υπάγεται προκειμένου να προσκομίσει αποδεικτικά πληρωμής των τελών. Αν δεν εμφανιστεί στην εφορία ή προκύψει από τον έλεγχο ότι πράγματι δεν έχουν καταβληθεί τα τέλη τότε θα γίνεται βεβαίωσή τους στο όνομα του φορολογούμενου και θα καλείται να τα εξοφλήσει στο διπλάσιο (όπως προβλέπει η φορολογική νομοθεσία.

4μηνη παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων

Δόθηκε παράταση, με τροπολογία στον εφαρμοστικό νόμο.

Η προθεσμία για την τακτοποίηση των αυθαίρετων έληγε στις 28 Φεβρουαρίου.
Όμως, το βράδυ της Τρίτης η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει παράταση έως τις 30 Ιουνίου.

Η παράταση προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή σε μία προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.

Μήνυμα Αγνής Σμπόνια για τους μαθητές που συμμετεχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις


Η Αγνή Σμπόνια στέλνει το μήνυμά της στους μαθητές, που ρίχνονται στην μάχη για μία θέση στα Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι της χώρας μας.

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία και δύναμη σε όλους τους μαθητές που συμμετέχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις.
Οι εξετάσεις, αυτές, είναι από τις πρώτες «μάχες», που καλείστε να δώσετε στην ζωή σας αλλά είναι και η αφετηρία για να θέσετε νέους στόχους και για να ξεκινήσετε νέες προσπάθειες.
Μιλώντας από το μετερίζι του δασκάλου, αλλά και σαν ένας νέος άνθρωπος που δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από τις δικές του πανελλήνιες εξετάσεις, σας προτείνω αυτές τις μέρες να οπλιστείτε με υπομονή, ψυχραιμία και ελπίδα για να φτάσετε στον στόχο σας.
Θα πρέπει να έχετε πάντα κατά νου, ότι είναι απλά μια στάση στην μεγάλη διαδρομή της ζωής σας.
Εξάλλου, πλέον, ο αγώνας είναι δυστυχώς, διαρκής και οι εξετάσεις καθημερινές και χωρίς τέλος.
Τα επόμενα χρόνια θ' ανοίξουν νέοι ορίζοντες που θα σας δώσουν τη δυνατότητα να κατακτήσετε τη γνώση, να ζήσετε νέες εμπειρίες και να αποκτήσετε τα κατάλληλα εφόδια για να κτίσετε το δικό σας μέλλον αλλά και το μέλλον του τόπου μας.
Πιστεύω απόλυτα στη δύναμη των νέων και στην ικανότητά σας να πετύχετε αυτό που προσδοκάτε!
Εύχομαι και πάλι, καλή επιτυχία σε σας και στις οικογένειές σας υγεία και κουράγιο για να σας στηρίζουν σε όλες σας τις επιλογές.

Αγνή Σμπόνια
Πολιτευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πρέβεζας

"Ουρά" οι αιτήσεις από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Εκατοντάδες αιτήσεις είναι οι αιτήσεις για υπαγωγή δανείων στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Ο στόχος είναι η μείωση του ανεξόφλητου ποσού και, ήδη, οι αιτήσεις για υπαγωγή στις ρυθμίσεις του προσδιορίζονται δικαστικά για το 2015 ή και το 2016.
Από τα ανεπίσημα στοιχεία που διαθέτουν οι δικαστικές αρχές, μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί περίπου 1.500 τέτοιες δικαστικές αποφάσεις, ικανός αριθμός από τις οποίες είναι θετικός για τους δανειολήπτες, μειώνοντας τα ποσά των δανείων και ρυθμίζοντας την αποπληρωμή τους σε βάθος τετραετίας, για οφειλές που προέρχονται από στεγαστικά, καταναλωτικά και χρέη από πιστωτικές κάρτες.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», συνολικά, σε όλη την επικράτεια εκκρεμούν προς εκδίκαση περί τις 20.000 αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο, που υποβάλλονται κυρίως από ανέργους, συνταξιούχους, αλλά και εκατοντάδες υπαλλήλους, οι οποίοι επικαλούνται μεγάλες μειώσεις στις αποδοχές τους και κατά συνέπεια αδυναμία να εκπληρώσουν τις δόσεις των δανείων.
Για να εκδοθεί θετική δικαστική απόφαση, θα πρέπει να συντρέχουν λόγοι πραγματικής αδυναμίας των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, λαμβάνοντας υπόψη τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, την ύπαρξη ακίνητης περιουσίας, αλλά και τη δυνατότητά τους να έχουν κάποιο εισόδημα που θα μπορεί να επιτρέψει τη μερική έστω αποπληρωμή των μειωμένων δόσεων.
Όμως, σε περιπτώσεις ύπαρξης ακίνητης περιουσίας, πλην της πρώτης κατοικίας που προστατεύεται, τα δικαστήρια προβαίνουν –υπάρχουν τέτοιες αποφάσεις– σε ρευστοποίησή της, προκειμένου να πληρωθούν δάνεια μεγάλης αξίας, τα οποία δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν μόνο με τις ρυθμίσεις και τις δικαστικές διευθετήσεις. Και βεβαίως, υπάρχουν και δικαστικές αποφάσεις που δεν ικανοποιούν το αίτημα των πολιτών για υπαγωγή στις θετικές διατάξεις του νόμου, κυρίως για τυπικούς λόγους, διότι οι φάκελοι της δικογραφίας δεν είναι συμπληρωμένοι με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα νομιμοποιητικά έγγραφα που απαιτούνται.
Σαφώς, όμως, υπάρχουν και απορριπτικές αποφάσεις, που βασίζονται σε ουσιαστικούς λόγους, καθώς κρίνεται ότι οι αιτούντες για υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου για τα υπερχρεωμένα δεν διαθέτουν τις πραγματικές προϋποθέσεις, είτε διότι διαθέτουν ικανή ακίνητη περιουσία, την οποία μπορούν να ρευστοποιήσουν, είτε επειδή τα εισοδήματά τους μπορεί να είναι μειωμένα, αλλά όχι σε τέτοιο βαθμό που να αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους για αποπληρωμή δανείων.
Πάντως, ο νόμος, που ισχύει πλέον για δεύτερη χρονιά, κρίνεται ότι έχει προσφέρει προστασία σε εκατοντάδες πολίτες και έχει δράσει θετικά για τη ρύθμιση χρεών σε περιπτώσεις πραγματικής αδυναμίας.
Για την ιστορία, θα πρέπει να αναφερθεί ότι στατιστικά οι περισσότερες θετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί από τα ειρηνοδικεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Βόλου και των Χανίων. Ενδεικτικές είναι οι αποφάσεις για ρυθμίσεις χρεών από στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά και κυρίως πιστωτικές κάρτες για δημοσίους υπαλλήλους, υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ, συνταξιούχους και βεβαίως ανέργους.