Κυριακή 9 Αυγούστου 2020

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός Χάσκος Π. Παντελής

«Έφυγε»  από την ζωή την Κυριακή 9 Αυγούστου σε ηλικία 80 ετών, ο συγχωριανός Χάσκος Π. Παντελής (Κρεοπώλης, πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Παρακαλάμου).

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί τη Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020 και ώρα 6:00 μ.μ., από τον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Υπουργείο Υγείας: Ένας θάνατος σήμερα, 203 νέα κρούσματα


29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ένας θάνατος  σήμερα, 203 νέα κρούσματα.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:
«Σήμερα ανακοινώνουμε 203 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5623, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.
1438 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2705 (48.1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
22 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. 
Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 5 (22.7%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 59.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένο θάνατο και 212 θανάτους συνολικά στη χώρα. 69 (32.5%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Παράταση στην άδεια παραμονής έως 3 μήνες στους εργάτες γης


Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, μέσω της οποίας παρατείνεται η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με τίτλο "Περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την επάνοδο στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα (ΦΕΚ Α' 90 / 01-05-2020)" επιμηκύνεται έως και 90 ημέρες η άδεια παραμονής των αλλοδαπών εργατών γης.
Η παράταση αφορά τους αλλοδαπούς εργάτες γης οι οποίοι εισήλθαν στην Ελλάδα κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα κάνοντας χρήση των διατάξεων της σχετικής ΠΝΠ. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, τα οποία πληρούν και τις απαιτήσεις του «Κώδικα Θεωρήσεων», περιγράφονται ως ακολούθως:
- Υπεύθυνη Δήλωση του εργοδότη, ο οποίος θα δηλώνει υπευθύνως ότι:
- Υπάρχουν λόγοι σχετιζόμενοι με την παραγωγή, οι οποίοι καθιστούν αναγκαία την παράταση παραμονής του αλλοδαπού στην χώρα, προκειμένου τον απασχολήσει για χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τις 90 ημέρες,

Έρχονται μειώσεις λογαριασμών από τη ΔΕΗ


Η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέες πρωτοβουλίες για τη μείωση των λογαριασμών. Ποιες κατηγορίες ατόμων ευνοούνται με έκπτωση και τι ισχύει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Η ΔΕΗ κατανοώντας τις ιδιαίτερα αυξημένες ενεργειακές ανάγκες της θερινής περιόδου ανακοινώνει πως διατηρεί την έκπτωση 8% για τις καταναλώσεις πάνω από 2.000 KWh για τους οικιακούς πελάτες έως τις 30.09.2020».
Αυτό τονίζεται αρχικά από τη ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε εκπτώσεις στους λογαριασμούς της.
Συγκεκριμένα υπογραμμίζει:
«Παράλληλα, στηρίζει την επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενισχύοντας την προσπάθεια να ψηφιοποιήσουν περαιτέρω τις δραστηριότητές τους και προσφέρει έκπτωση €5 (ή €2,5 μηνιαίως) στους λογαριασμούς e-bill για όλους τους πελάτες, ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που θα επιλέξουν να εγγραφούν και να λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό.
Συγκεκριμένα τα ευνοϊκά μέτρα αφορούν στα παρακάτω:
Κατάργηση του 2ου κλιμακίου στη χρέωση ενέργειας όλων των Οικιακών τιμολογίων (Γ1 και Γ1Ν) η οποία ισοδυναμεί με έκπτωση 8%. Οπότε, η τιμή χρέωσης για τις καταναλώσεις ημέρας άνω των 2.000kWh (2ο κλιμάκιο) εξισώνεται με του 1ου κλιμακίου δηλ. η χρέωση από 0,11936€/kWh μειώνεται σε 0,11058 €/kwh.
Κατάργηση της χρέωσης 1€ για κάθε έγχαρτο λογαριασμό.
Διατήρηση της έκπτωσης που παρέχεται στους πελάτες e-bill με Επαγγελματικό τιμολόγιο Γ21, Γ22 και Γ23 και Αγροτικό για κάθε ηλεκτρονικό λογαριασμό, 5€ για τους Διμηνιαίους και 2,5€ για τους Μηνιαίους.

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας για «Επιχορήγηση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας»


Πρόσκληση για την «Επιχορήγηση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» δημοσιεύει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ήπειρος 2014-2020».

Η πρόσκληση αφορά στην υποστήριξη φορέων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια Ηπείρου για την επιχορήγηση οικονομικής δραστηριότητας και για τη δημιουργία τουλάχιστον μιας θέσης εργασίας. Απευθύνεται σε φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας – ΚΑΛΟ (σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Ν. 4430/2016).

Η συνολική δημόσια δαπάνη της πρόσκλησης είναι 500.000 ευρώ. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δυνητικού δικαιούχου ενίσχυσης μπορεί να κυμαίνεται από 50.000 έως 100.000 ευρώ.

Τριάντα παραβάσεις στην Ήπειρο το Σάββατο 8 Αυγούστου, για μη χρήση μάσκας


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Στο πλαίσιο αυτό χθες, Σάββατο 8 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (57.612) έλεγχοι και βεβαιώθηκαν οι ακόλουθες παραβάσεις:
(7) για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων και ιδιωτικών επιχειρήσεων (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας από το προσωπικό, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο, αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων, μη δήλωση ραντεβού και λίστας πελατών, κ.λπ.), ενώ συνελήφθησαν (3) άτομα.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (75) σχετικές παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (13) άτομα.
(7) για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF (Passenger Locator Form) από ταξιδιώτη.
Από αρχές Αυγούστου έχουν βεβαιωθεί συνολικά (37) σχετικές παραβάσεις.
(509) για μη χρήση μάσκας – μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν (507) διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ και (2) των 300 ευρώ ως ακολούθως:
(128) στην Αττική,
(67) στη Θεσσαλονίκη,
(37) στην Πελοπόννησο,
(36) στο Βόρειο Αιγαίο,
(35) στα Ιόνια Νησιά,
(32) στο Νότιο Αιγαίο,
(30) στην Ήπειρο,
(28) στην Κεντρική Μακεδονία,
(26) στη Στερεά Ελλάδα,
(24) στην Κρήτη,
(24) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(21) στη Δυτική Ελλάδα,
(18) στη Θεσσαλία και
(1) στη Δυτική Μακεδονία.
Ειδικότερα, στα νησιά των Κυκλάδων πραγματοποιήθηκαν (145) έλεγχοι σε καταστήματα, επιχειρήσεις κ.λπ. και βεβαιώθηκαν (19) παραβάσεις ως ακολούθως:
στη Νάξο (11) έλεγχοι, με (9) παραβάσεις,
στην Άνδρο (5) έλεγχοι, με (3) παραβάσεις,
στην Κέα (9) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις,
στην Πάρο (20) έλεγχοι, με (2) παραβάσεις,
στη Σύρο (6) έλεγχοι, με (1) παράβαση,
στη Σαντορίνη (22) έλεγχοι, με (1) παράβαση,
στη Μήλο (20) έλεγχοι, με (1) παράβαση,
στη Μύκονο (23) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις,
στην Τήνο (15) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις και
στην Ίο (14) έλεγχοι, χωρίς παραβάσεις.
Σημειώνεται από αρχές Αυγούστου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.958) παραβάσεις και επιβλήθηκαν (2.953) διοικητικά πρόστιμα των (150) ευρώ και (5) των (300) ευρώ.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στα μέσα Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ


Στα μέσα Σεπτεμβρίου θα φτάσουν τα νέα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ σε πάνω από 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων’
Η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 26 Φεβρουαρίου.
Μειωμένο ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν εφέτος πάνω από 280.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έχουν εισπράξει ή συνεχίζουν να λαμβάνουν μειωμένα ενοίκια.
Αυτό διότι το 30% των «κουρεμένων» ενοικίων θα συμψηφιστεί με τον φόρο που προκύπτει για τα ακίνητά τους περιορίζοντας την τελική επιβάρυνση.

Γιάννενα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί για λαθραία καπνικά προϊόντα


Στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων, συνελήφθησαν χθες το βράδυ στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.
Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι οι συλληφθέντες μετέφεραν εντός δύο σάκων συνολικά -1.000- πακέτα τσιγάρων, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία φόρου κατανάλωσης.
Τα παραπάνω λαθραία πακέτα τσιγάρων κατασχέθηκαν και θα παραδοθούν στο Τελωνείο Ιωαννίνων για τον προσδιορισμό των διαφυγόντων φόρων και δασμών.
Η δικογραφία που σχηματίσθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Θαλάσσια σπορ και ωτίτιδες: Τα ναι και τα όχι στο νερό


Δεν πάει και τόσος καιρός που ο περίφημος κωδικός 6, που πάρα πολλοί άνθρωποι χρησιμοποίησαν το διάστημα του εγκλεισμού λόγω COVID-19, έγινε μια καθημερινή συνήθεια. Ο εγκλεισμός τελείωσε, αλλά η καλή συνήθεια της άσκησης ευτυχώς παρέμεινε και, μάλιστα, «μετατέθηκε» για κάποιους στο υγρό στοιχείο.
Έτσι κι αλλιώς τα οφέλη της άσκησης στη θάλασσα για την υγεία είναι πολλά και γνωστά. Πολύ καλή φυσική κατάσταση, ευεξία και, ειδικά σε όσους αντιμετωπίζουν ωτορινολαρυγγολογικά προβλήματα, μια καλύτερη κατάσταση γενικά.
Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί αναγνωρίζουν ότι στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες, αποφρακτική άπνοια, καθώς και κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα. Επίσης, έχει αυξηθεί και η σωματοποίηση του άγχους, με συχνότερα συμπτώματα τον ίλιγγο, την κεφαλαλγία, τις εμβοές, τη δυσκολία στην κατάποση, την αστάθεια.
«Σε όλα αυτά η απάντηση είναι: Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη», λέει εμφατικά η χειρουργός κεφαλής τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ, Δρ. Ανατολή Παταρίδου (www.pataridou.gr).