Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023

Με λαμπρότητα και φέτος οι ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2023»

 


Με λαμπρότητα  πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι ιστορικές εκδηλώσεις «ΚΑΛΠΑΚΙΑ 2023» είναι αφιερωμένες στην επέτειο για το έπος του ΄40.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την προσέλευση των επισήμων και ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση, το προσκλητήριο νεκρών και η κατάθεση στεφάνων.

Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ.  Κώστας Καψάλης καλωσόρισε τις  αρχές και το πλήθος των επισκεπτών που παραβρέθηκαν στο μνημείο του Μαχητή.

Ακολούθησε ομιλία από τον Καθηγητή Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  κ. Κωνσταντίνου Χρήστου, με θέμα «Ο αγώνα του 1940 στην ιστορία και στο παρόν».

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της Μάχης του Καλπακίου.

Μαζαράκι Πωγωνίου: Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων

 


Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023,  μετά την Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο Μαζαρακίου και τον Λαογραφικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Μαζαρακίου, στο Μνημείο των Ηρώων.

Τα παιδιά θα απαγγείλουν ποιήματα και στη συνέχεια θα απολαύσουμε καλούδια από τον μπουφέ που μας ετοίμασε η οικογένεια του Προέδρου του χωριού μας κ. Χρήστου Καγιά.

Θα θέλαμε να μας τιμήσετε με την παρουσία σας σε αυτή τη μικρή γιορτή μας.

Κάτω Μερόπη Πωγωνίου: Έντεχνο και λαϊκό μεσημέρι, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου

 

Έντεχνο και λαϊκό μεσημέρι, το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, ώρα 3:00 μ.μ., στο «Παραδοσιακό καφενείο» στην  Κάτω Μερόπη Πωγωνίου.


ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις

 


Από απόψε η πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Την ολοκλήρωση, της διαδικασίας πληρωμής της προκαταβολής της Βασικής Ενίσχυσης 2023, ανακοίνωσε η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνοντας τα εξής:

"Η υλοποίηση της πληρωμή της προκαταβολής της  Βασικής Ενίσχυσης  του  70% σε 538.768  Δικαιούχους μέσω του gov.gr από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αποτέλεσε στόχο  για τον οποίο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, & Τροφίμων, η Διαχειριστική Αρχή, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς, συνεργάσθηκαν αποτελεσματικά. Το ψηφιακό αρχείο πληρωμής ήδη έχει προωθηθεί στην Τράπεζα Πειραιώς και από αργά το απόγευμα, σήμερα, 27 Οκτωβρίου, όπως είχε προγραμματισθεί θα αρχίσει η πίστωση των ατομικών λογαριασμών των δικαιούχων επιδοτησεων με τα ποσά της προκαταβολής.

Σιταριά Πωγωνίου: Ημερήσιο γλέντι το Σάββατο 28 Οκτωβρίου, στην πλατεία

 

Ημερήσιο γλέντι  το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023, στην πλατεία Σιταριά Πωγωνίου.

Θα σας διασκεδάσει  το συγκρότημα του Χρήστου Ζέκιου.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Εορτή 28ης Οκτωβρίου 1940

 


ριθ. Πρωτ. 587

ν Δελβινακί τ 16 κτωβρίου 2023

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ 253

Θέμα:  ρωδες στό  πος το 1940-41:

α) Ο Γυνακες τς Πίνδου.  β) Ο δελφές Νοσοκόμες.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα 30η Οκτωβρίου, ώρα 18:00

 


Έχοντας υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  11του  Ν. 5043/2023και της  ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ του ΥΠ.ΕΣ. αριθμ.  577 / Α.Π. 41109/  9-5-2023 καθώς και τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ.,  για τη σύγκληση του Δημοτικού  Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  η οποία θα διεξαχθεί  τη  Δευτέρα 30η Οκτωβρίου 2023 και ώρα  18.00

Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στο  Καλπάκι [αίθουσα συνεδριάσεων Δ.Σ.  [παιδικός σταθμός].

 Η συνεδρίαση θα είναι ανοιχτή για τους δημότες.

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

1.Έγκριση  11ηςΑναμόρφωσης προϋπολογισμού  ετ. 2023.

2.Έγκριση  3ηςΥποχρεωτικής  Αναμόρφωσης  προϋπολογισμού  ετ. 2023του  ΝΠΔΔ του Δήμου Πωγωνίου  [Απόφαση Δ.Σ.  ΝΠΔΔ  17/2023].

3.Έγκριση  Απολογισμού του  ΝΠΔΔ  του Δήμου Πωγωνίου  οικον. Ετ. 2022.

4.Διαγραφή  βεβαιωμένων  ποσών οφειλής, που αφορούν  κλήσεις  Αστυνομικού Τμήματος Πωγωνίου  [έχουν πληρωθεί].

5.Έγκριση λύσης σύμβασης εκμίσθωσης ακινήτου [Διαμέρισμα στην Πυλαία Θεσσαλονίκης..]

6.Διαγραφή  οφειλών  ύδρευσης.

7.Έγκριση παροχών ύδρευσης εκτός οικισμού.

8.Έγκριση επέκτασης Φ.Ο.Π. 

9.Έγκριση Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης / Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών του Δήμου Πωγωνίου.

10.Έγκριση χορήγησης  άδειας εισόδου –εξόδου σε Αγροτική Όδό  στην Κοιν/τα Μαζαρακίου.

11.Επί απόφασης 45448 / 28-9-2023του Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου -Δυτ. Μακεδονίας, σχετικά με  Ένσταση –Αίτηση θεραπείας του  «Νικολάου Λαδά –ΕΔΕ»  αναδόχου κατασκευής του έργου: «Αντικατάσταση Στέγης Παρθεναγωγείου Βήσσανης» κατά της Απόφασης 102/2023 Δ.Σ. Δήμου Πωγωνίου.

12.Έγκριση  1ης Παράτασης Προθεσμίας Περαίωσης Εργασιών και τακτοποίησης Φακέλου του έργου:  «Συντήρηση Δημοτικών κτιρίων Κοιν/τας Δολιανών[Β ́ φάση].»

13.Έγκριση 1ηςΠαράτασης Προθεσμίας Περαίωσης του έργου: «Αποχέτευση Δ.Ε. Άνω Καλαμά, Καλπακίου, Πωγωνιανής & Δελβινακίου Δήμου Πωγωνίου.

14.Έγκριση 1ηςΠαράτασης Προθεσμίας Περαίωσης του έργου: « Τοίχοι Αντιστήριξης Δήμου Πωγωνίου -Β ́φάση.»

15.Έγκριση 3ηςΠαράτασης Προθεσμίας Περαίωσης του έργου: «Κατασκευή τοίχων Αντιστήριξης Δήμου.»

16.Έγκριση 1ουΑνακεφ. Πίνακα του έργου: «Βελτίωση Οδοποιίας –ασφαλτοστρώσεις –τσιμεντοστρώσεις του Δήμου Πωγωνίου.

17.Ανάπλαση οικισμού Κρυονερίου.

18.Συγκρότηση Επιτροπής χαρακτηρισμού & παραλαβής φυσικού εδάφους του άρθρου 151 παρ. 8 του Ν. 4412/2016.  

19.Συνδιοργάνωση Πανελλήνιου  Διασυλλογικού   ΤΟΥΡΝΟΥΑ  ΤΖΟΥΝΤΟΣ το Κλειστό  Γυμναστήριο  Καλπακίου. 20.ΣΥΝΑΨΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΚΑΛΠΑΚΙ.

21.ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΜΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΝΠΔΔ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Δείτε αν κερδίσατε στη φορολοταρία Οκτωβρίου

 


Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση για τη φορολοταρία που αφορά στις ηλεκτρονικές αγορές για τον μήνα Σεπτέμβριο.

Η φορολοταρία για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές του Σεπτεμβρίου κερδίζει 50.000 ευρώ, ενώ τα έπαθλα είναι πλέον κλιμακωτά και τα ποσά είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

Για τους τυχερούς λαχνούς https://www.aade.gr/menoy/miniaies-synallages-kai-lahnoi

Τα ποσά που κερδίζουν κάθε μήνα οι τυχεροί:

1 που κερδίζει χρηματικό έπαθλο 50.000 ευρώ,

5 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 20.000 ευρώ,

50 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ,

500 που κερδίζουν χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ.

 Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, δίνεται προθεσμία τριών μηνών από την ημερομηνία της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet.

Σημειώνεται ότι σε κάθε μηνιαία κλήρωση αναδεικνύονται πεντακόσιοι 556 τυχεροί λαχνοί.

Στις δημόσιες κληρώσεις συμμετέχουν αυτόματα, με βάση τα στοιχεία που συλλέγει η φορολογική διοίκηση, τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ στην Ελλάδα και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Πραγματοποιούν συναλλαγές με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής,

Έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το τελευταίο φορολογικό έτος για το οποίο έχει παρέλθει η προθεσμία εμπρόθεσμης υποβολής, εφόσον είναι υπόχρεοι

Βήσσανη Πωγωνίου: Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου με δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο

 


Την 28η Οκτωβρίου θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου με δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο και επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία του χωριού.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την παρέλαση σε Γιάννινα και Ελεούσα

 


Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και την Ελεούσα θα εφαρμοστούν το Σάββατο, ανήμερα της Εθνικής Επετείου του ΟΧΙ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις.

Από τις 7 το πρωί έως το πέρας της παρέλασης θα ισχύσει προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης των οχημάτων στις οδούς Δωδώνης, από τον αριθμό 39 (Στρατολογία) μέχρι την οδό Αβέρωφ, στην Αβέρωφ και στις πλατείες Πύρρου & Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ από τις 9 το πρωί θα υπάρχει και απαγόρευση κυκλοφορίας στους ίδιους δρόμους και επιπλέον στην οδό 28ης Οκτωβρίου από την οδό Βλαχλείδη έως την οδό Δωδώνης, στην οδό Σπύρου Σπύρου, στην οδό Μπιζανίου από την οδό Τσιρογιάννη μέχρι την οδό Δωδώνης, στην οδό Κάνιγγος από τη συμβολή αυτής με την οδό Τσιριγώτη και στην οδό Κρυστάλλη.

Από τις 6 τα ξημερώματα θα είναι κλειστός ο δρόμος στο ρεύμα καθόδου μπροστά από την κεντρική πλατεία, από τον κυκλικό κόμβο του Δικαστικού Μεγάρου μέχρι την οδό 28ης Οκτωβρίου, προκειμένου να τοποθετηθεί η εξέδρα των επισήμων.

Τέλος, προσωρινή απαγόρευση στάθμευσης οχημάτων από τις 7 το πρωί και απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το πρωί θα ισχύσει στην οδό Μητροπόλεως, μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου.

Στην Ελεούσα., θα απαγορευτεί η στάθμευση και η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Δημοκρατίας, από το ύψος του Γυμνασίου και Λυκείου Ελεούσας, έως τη συμβολή της με τη Λεωφόρο Ελευθερίας (κυκλικός κόμβος), από τις 8 το πρωί μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων.

Περιφέρεια Ηπείρου – ΚΕΕΠΗ: Ημερίδα στο πλαίσιο του Έργου: Πρότυπο ΚΕντρο Εμβαθυμένης Εικονικής, Επαυξημένης και Μικτής Πραγματικότητας, την Τρίτη 31 Οκτωβρίου

 


Το Πρότυπο Κέντρο Εμβαθυμένης Εικονικής, Επαυξημένης και Μικτής Πραγματικότητας Περιφέρειας Ηπείρου (ΚΕΕΠΗ) διοργανώνει Ημερίδα, στην οποία θα παρουσιαστούν οι δράσεις και οσύγχρονοςχώρος που δημιουργήθηκε στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Άρτα.

Πρόκειται για ερευνητικό έργο της δράσης «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας» και του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία», στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).

Στόχος του ΚΕΕΠΗ είναι η προώθηση της έρευνας, της εκμάθησης και διδασκαλίας, καθώς και η δημοκρατικοποίηση και αξιοποίηση των τεχνολογιών σε διεπιστημονικά και πολιτισμικά πεδία. Στον ευέλικτο πολυχρηστικό αυτό χώρο, δημιουργήθηκε μια ολοκληρωμένη εργαστηριακή εγκατάσταση, η οποία συνοδεύεται από ένα σύνολο υπηρεσιών υποστήριξης και τεχνογνωσίας. Εδώ, η έρευνα εναρμονίζεται με την πράξη, η εκμάθηση γίνεται δημιουργική διαδικασία και οι τεχνολογίες εξυπηρετούν τον πολιτισμό και την κοινωνία.

Στην ημερίδα, θα έχετε την ευκαιρία να εξερευνήσετε τον χώρο του ΚΕΕΠΗ, να συζητήσετε με τους ερευνητές και τους εκπαιδευτικούς που συνεργάζονται στο κέντρο, και να ανταλλάξετε ιδέες και απόψεις για το μέλλον της εκπαίδευσης και της έρευνας στον τομέα της εμβαθυμένης εικονικής, επαυξημένης και μικτής πραγματικότητας.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2023 στην Αίθουσα εκδηλώσεων Βιβλιοθήκης Παραρτήματος Άρτας (Πανεπιστημιούπολη – Κωστακιοί, Άρτα, 1ος όροφος).

Ώρα έναρξης: 11:00 π.μ..

Απαιτείται προεγγραφή μέσω του ακόλουθου συνδέσμου: https://www.e-myrtaly.gr/gr/keepi2023

Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Σχολή Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης στον παρακάτω σύνδεσμο https://www.youtube.com/live/yCSXwLIOAWI?si=R6S710QkCZ5UWd-F  

Περισσότερες πληροφορίες καθώς και το πρόγραμμα της εκδήλωσης στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://xrcenter.project.uoi.gr/xrcenter_hmerida/

Ηγουμενίτσα: Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί, για πλαστογραφία και παραβάσεις νομοθεσίας περί αλλοδαπών

 


Συνελήφθησαν χθες το πρωί στην Ηγουμενίτσα από το Τμήμα Αλλοδαπών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας δύο αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία και παραβάσεις νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, οι αλλοδαποί επέδειξαν διαβατήρια τουρκικών αρχών, τα οποία, όπως προέκυψε, ήταν πλαστά και κατασχέθηκαν.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου

 


Την Παρασκευή  27 Οκτωβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημαρχείου Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Αθηροσκλήρωση: Οι εξελίξεις στη φαρμακευτική αντιμετώπισή της


Η αθηροσκλήρωση είναι μια προοδευτική, πολυπαραγοντική και πολυοργανική νόσος, ασαφούς, ακόμη, αιτιολογίας και αποτελεί τη συχνότερη παθολογική κατάσταση που οδηγεί σε καρδιαγγειακά συμβάματα ακόμα και σε θάνατο.
«Τα κύρια χαρακτηριστικά της νόσου είναι η συσσώρευση λιπιδίων, φλεγμονωδών κυττάρων και θρομβογόνων παραγόντων στα τοιχώματα των μεγάλων αρτηριών, με αποτέλεσμα τον σχηματισμό αθηροσκληρωτικών πλακών και την εκδήλωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αρτηριοπάθεια, βαλβιδοπάθειες, αιφνίδιος θάνατος, κ.ά.», επισημαίνει
η κ. Γενοβέφα Κολοβού MD, PhD Διευθύντρια Προληπτικής Καρδιολογίας, Κέντρου Λιπιδίων και Μονάδας Λιποπρωτεϊνικής Αφαίρεσης Metropolitan Hospital.

Πότε εμφανίζεται

Η αθηροσκλήρωση εμφανίζεται ήδη στην εμβρυϊκή ηλικία και εξελίσσεται σιωπηρά για πολλές δεκαετίες, προκαλώντας, αρχικά, μεταβολές περιοριζόμενες εντός του αρτηριακού τοιχώματος, που καταλήγουν αργότερα στον σχηματισμό αθηροσκληρωτικών πλακών, προκαλώντας στένωση ή/και απόφραξη του αυλού του αγγείου, με συνέπεια την εμφάνιση κλινικών συμβαμάτων σε μεγαλύτερες ηλικίες. «Ο ρυθμός εξέλιξης των αθηροσκληρωτικών πλακών είναι ανάλογος των επιδρώντων παραγόντων κινδύνου (κληρονομικών, με κύρια νόσο την οικογενή υπερχοληστερολαιμία, ή επίκτητων) για ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων, οι οποίοι ταξινομούνται σε κλασικούς (κάπνισμα, δυσλιπιδαιμίες, σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση), προδιαθεσικούς (οικογενειακό ιστορικό, γενετικές/επιγενετικές μεταβολές και διαγενεακές επιδράσεις, αντρικό φύλο, ανθυγιεινή διατροφή, παχυσαρκία, εμμηνόπαυση, αντίσταση στην ινσουλίνη και υπερινσουλιναιμία), και νεότερους (η σημασία τους είναι υπό διερεύνηση).


Στα άτομα που τελούν υπό την επίδραση των προαναφερομένων παραγόντων κινδύνου, η μη έγκαιρη διάγνωση και, συνεπώς, η μη εφαρμογή της ανάλογης θεραπευτικής αγωγής οδηγεί στην εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων σε νεότερες ηλικίες», τονίζει η ειδικός.