Τρίτη 16 Απριλίου 2019

Τοποθέτηση προβολέων LED στο γηπέδο Παρακαλάμου από το Δήμο Πωγωνίου

Μετά από πρόταση του Προέδρου της Τ.Κ. Παρακαλάμου κ. Μπίκα Κωνσταντίνου και του Προέδρου του Αγροτικού Αστέρα Άνω Καλαμα κ. Κόντου Σταύρου και με την βοήθεια του καλαθοφόρου  μηχανήματος της Περιφέρειας Ηπείρου ο Δήμος Πωγωνίου αντικατέστησε το φωτισμό του γηπέδου Παρακαλάμου με σύγχρονους και χαμηλής κατανάλωσης προβολείς (LED) για τις βραδινές προπονήσεις!

Ένας 64χρονος νεκρός από σύγκρουση φορτηγών στη σήραγγα Βοτονοσίου


Τραγικός είναι ο  απολογισμός τροχαίου  που σημειώθηκε μετά από σύγκρουση φορτηγών μέσα στη σήραγγα Βοτονοσίου στην Εγνατία Οδό, σήμερα το μεσημέρι.
 Σύμφωνα με πληροφορίες νεκρός είναι ο 64χρονος οδηγός φορτηγού με κρέατα.
Στο σημείο  έσπευσαν δυνάμεις της Τροχαίας και  της Πυροσβεστικής, και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.
Προανάκριση για τις ακριβείς  συνθήκες του τροχαίου δυστυχήματος  διενεργεί  το Α.Τ Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Επαναληπτική διακήρυξη εκμίσθωσης ακινήτου


Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ
Προκηρύσσει επαναληπτική δημοπρασία για την εκμίσθωση δημοτικού καταστήματος  στα Ιωάννινα, Φώτου Τζαβέλλα 21-23.
Η επαναληπτική δημοπρασία θα διεξαχθεί την 23/04/2019, ώρα 10:00 π.μ. στο Δημαρχείο του Δήμου Πωγωνίου στο Καλπάκι.
Ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς (κατώτερο μηνιαίο μίσθωμα) ορίζεται το ποσό των διακοσίων ευρώ (200 €).
Μαζί με τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν και εγγύηση συμμετοχής που ανέρχεται στο ποσό των διακοσίων σαράντα ευρώ (240 €).
Ειδικοί όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό: Δημοτική & φορολογική ενημερότητα και αξιόχρεος εγγυητής.
Πληροφόρηση ενδιαφερομένων:
Πληροφορίες για τη δημοπρασία  παρέχονται από το Δημαρχείο Πωγωνίου με έδρα Καλπάκι εργάσιμες ημέρες και ώρες τηλ. 2653360105.

Δελβινάκι Πωγωνίου: Συνελήφθη 35χρονος ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά δύο παράτυπων μεταναστών


Συνελήφθη, χθες (15-04-2019) το μεσημέρι στο Δελβινάκι Ιωαννίνων, από αστυνομικούς της Β΄ Κινητής Αστυνομικής Μονάδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς του Α΄ Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου, ένας 35χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για μεταφορά δύο παράτυπων μεταναστών.
Συγκεκριμένα, μετά από αστυνομικό έλεγχο που έγινε σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που οδηγούσε ο 35χρονος, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε προς το εσωτερικό της χώρας, δύο αλλοδαπούς, ηλικίας 52 και 26 ετών, οι οποίοι στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα.
Επιπρόσθετα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, προέκυψε ότι σε βάρος των παράτυπων μεταναστών εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Κατασχέθηκε το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε για τη λαθρομεταφορά.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση διενεργεί το Α΄ Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Δελβινακίου.

Ελεύθερη η είσοδος την Πέμπτη 18 Απριλίου σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους


Διεθνής Ημέρα Μνημείων την Πέμπτη 18 Απριλίου και η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους τα μουσεία και τα μνημεία είναι ελεύθερη.
Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites).
Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.
Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ' όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ICOMOS, που εδρεύει στο Παρίσι, είναι ο πιο έγκυρος διεθνής, επαγγελματικός, μη κυβερνητικός οργανισμός τεχνικός σύμβουλος της UNESCO για την προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Έχει ως μέλη ειδικούς επιστήμονες (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, χημικούς, νομικούς κ.ά) από όλο τον κόσμο και δραστηριοποιείται σε 104 χώρες στις 5 ηπείρους. Στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων, το Ελληνικό ICOMOS έχει προτείνει δράσεις για την καθιέρωση της ημέρας αυτής, ως ημέρα ελεύθερης εισόδου στα μνημεία, τη δημοσιοποίηση κάθε χρόνο την ημέρα αυτή καταλόγου των αγαθών της πολιτιστικής κληρονομιάς που απειλούνται, την ευαισθητοποίηση των νέων στο θέμα της προστασίας και διατήρησης των μνημείων.

Ιωάννινα: Σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος ημεδαπών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών υλών καθώς και περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς


Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία σε βάρος ημεδαπών (άνδρας – γυναίκα), ηλικίας 49 και 42 ετών, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και εκρηκτικών υλών καθώς και περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας στο σπίτι των κατηγορουμένων, που πραγματοποιήθηκε παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε αποθήκη, τα παρακάτω:
(13) αρχαία νομίσματα, που χρονολογούνται στους υστερορωμαϊκούς χρόνους,
πήλινη αγνύθα,
(5) κυνηγετικά όπλα,
πολεμικό τυφέκιο, περίστροφο και περίστροφο κρότου, μη λειτουργικά
ανιχνευτής μετάλλων
(782) φυσίγγια πυροβόλων και κυνηγητικών όπλων,
(1) κιλό δυναμίτιδας,
(15) συσκευασίες ζελατοδυναμίτιδας, συνολικού βάρους (6) κιλών,
(116) γραμμάρια πυρίτιδα,
(44) πυροκροτητές και (3) συνδετήρες,
(42,6) μέτρα βραδύκαυστο φιτίλι και (32,87) μέτρα ακαριαίο πυραγωγό σχοινίο,
(2) γεμιστήρες υποπολυβόλων όπλων,
(3) μαχαίρια, (2) σουγιάδες και ξιφολόγχη,
(28) κάλυκες,
φορητός ασύρματος,
(33) εξαρτήματα κυνηγετικών και πυροβόλων όπλων
Η προανάκριση διενεργήθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων ενώ η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Δήμος Πωγωνίου: Διακοπή νερού στην Τ.Κ. Κουκλιών, την Τετάρτη 17 Απριλίου


Σας  ενημερώνουμε  ότι  την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019 θα γίνει διακοπή νερού στην Τ.Κ. Κουκλιών λόγω καθαρισμού των δεξαμενών.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση.

Μεγαλειώδης συγκέντρωση του Σπύρου Ριζόπουλου στην Αθήνα


Τεράστια προσέλευση προσωπικοτήτων Ηπειρωτών

Έλλις: «το να έχεις Περιφερειάρχη που μπορεί να πάει να μιλήσει στα κέντρα εξουσίας του εξωτερικού είναι νομίζω πολύ σημαντικό - είναι από τους λίγους που θα μπορούσε να πάει»
Καραμούζης: «Η Ήπειρος χρειάζεται κάποιον σαν τον Σπύρο για να κινητοποιήσει ανθρώπους, πόρους, επενδύσεις, να ξεκλειδώσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής»
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου Σπύρος Ριζόπουλος, επικεφαλής της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης Ορίζοντες Ηπείρου, παρουσίασε επισήμως το βράδυ της Δευτέρας 15ης Απριλίου το σχέδιο «e», το πρόγραμμα διακυβέρνησης της Ηπείρου την τετραετία 2019 – 2023.
Στην εκδήλωση αυτή εκδήλωση που έγινε με παρουσία πλήθους φίλων των Οριζόντων Ηπείρου στην κατάμεστη αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ) τον ομιλητή χαιρέτισαν με θερμά και τιμητικά λόγια ο Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος Grand Thornton Ελλάδος - πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και ο δημοσιογράφος Αθανάσιος Έλλις, διευθυντής στην αγγλόφωνη έκδοση της εφημερίδας Καθημερινή.
Παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων: ο ανεξάρτητος βουλευτής Δημήτρης Καμμένος, η πρώην υπουργός και βουλευτής Άντζελα Γκερέκου, η πρώην βουλευτής Μερόπη Καλδή, η πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού Σοφία Εφραίμογλου.
Αλλά και διακεκριμένοι Ηπειρώτες, μεταξύ των οποίων οι: Βασίλης Παπαϊωάννου, Κλέανδρος Παπαδόπουλος, Δημήτρης Τσαντούλας, Ηλίας Κονοφάγος, Γιώργος Κούρτης, Μιχάλης Λουκάς, Γιάννης Ρέντζος, Βασίλης Λέτσιος.
Ο Σπύρος Ριζόπουλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επικεντρώθηκε στην Περιφερειακότητα και στους πέντε βασικούς άξονες ανάπτυξης του συνόλου της περιφέρειας Ηπείρου.
Ειδικότερα, τόνισε:

Δήμος Πωγωνίου: 30 δημότες εξυπηρετεί το Κ.Η.Φ.Η. Κουκλιών


Προσφέρει υπηρεσίες φροντίδας, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης 
  
Τριάντα δημότες εξυπηρετεί το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων του Δήμου Πωγωνίου που λειτουργεί στην Τ.Κ. Κουκλιών, προσφέροντάς τους υπηρεσίες φροντίδας, ψυχαγωγίας και δημιουργικής απασχόλησης.
Το Κ.Η.Φ.Η. λειτουργεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και φιλοξενεί ηλικιωμένους κατά τη διάρκεια της ημέρας αποτελώντας, πέρα από χώρο στήριξης των δημοτών, και διέξοδο για το οικογενειακό περιβάλλον που εργάζεται ή αντιμετωπίζει σοβαρά κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα ή προβλήματα υγείας και αδυνατεί να ανταποκριθεί στην φροντίδα των ηλικιωμένων.
Σε ένα ευχάριστο και όμορφο περιβάλλον, οι ωφελούμενοι της δομής λαμβάνουν νοσηλευτική φροντίδα, ικανοποιούν τις πρακτικές ανάγκες διαβίωσης και συμμετέχουν σε προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης, λειτουργικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.
«Βασική μας προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι η στήριξη και ενίσχυση των δημοτών μας. Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων είναι μία δομή με πολλαπλούς στόχους που προσφέρει στήριξη τόσο στους ωφελούμενους όσο και στο οικογενειακό τους περιβάλλον» δήλωσε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης.
Στη δομή απασχολούνται μία κοινωνική λειτουργός, μία νοσηλεύτρια, μια Επιμελήτρια Πρόνοιας, μία καθαρίστρια και ένας επίκουρος βοηθός ηλικιωμένων.
«Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην παραμονή των ατόμων 3ης ηλικίας στο οικείο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον και στη διατήρηση της οικογενειακής συνοχής. Είναι μια δομή ιδιαίτερα ευχάριστη χάρη στο προσωπικό αλλά και στους ωφελούμενους που αποδεικνύουν ότι η όρεξη για ζωή δεν έχει ηλικία» σημείωσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Μιχάλης Σιούτης.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤO  «ΚΕΝΤΡO ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ»
Καλούνται τυχόν ωφελούμενοι  (άτομα που μπορούν και δικαιούνται να τους παρέχονται υπηρεσίες από το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.) Δήμου Πωγωνίου να καταθέσουν αίτηση και δικαιολογητικά συμμετοχής.
Οι ωφελούμενοι θα επιλεχθούν με μοριοδότηση, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το άνωθεν Πρόγραμμα.

Εξιχνιάστηκαν διαδοχικές διαρρήξεις - κλοπές, που έγιναν το ίδιο βράδυ σε σπίτια και τροχόσπιτο στην περιοχή του Μύτικα Πρέβεζας


Συνελήφθη, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, 33χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπές καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα
Επιπρόσθετα, σε βάρος του εκκρεμούσε καταδικαστική απόφαση για απόπειρα κλοπής και απείθεια
Εξιχνιάστηκαν, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, διαδοχικές υποθέσεις διαρρήξεων - κλοπών, που έγιναν το ίδιο βράδυ σε σπίτια και τροχόσπιτο στην περιοχή του Μύτικα Πρέβεζας.
Για τις υποθέσεις αυτές, εντοπίστηκε και συνελήφθη χθες (15-04-2019) τα ξημερώματα στο 7ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Πρέβεζας - Ηγουμενίτσας, στο πλαίσιο του αυτοφώρου, από αστυνομικούς της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 33χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών καθώς και για παράνομη είσοδο στη χώρα.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο δράστης βραδινές ώρες της 14/15-04-2019 διέπραξε στην περιοχή του Μύτικα Πρέβεζας τις παρακάτω διαρρήξεις - κλοπές:
διέρρηξε μονοκατοικία, απ’ όπου αφαίρεσε χρυσαφικά
διέρρηξε δύο μονοκατοικίες με σκοπό την κλοπή, έγινε όμως αντιληπτός από τους ιδιοκτήτες και τράπηκε σε φυγή,
διέρρηξε μονοκατοικία και αφού ερεύνησε το χώρο δεν αφαίρεσε κάποιο αντικείμενο
διέρρηξε τροχόσπιτο, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει αντικείμενα
Τα κλεμμένα χρυσαφικά βρέθηκαν στην κατοχή του κατηγορούμενου και αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτριά τους.
Επίσης, όπως προέκυψε από τον αστυνομικό έλεγχο, ο 33χρονος δράστης στερούνταν νομιμοποιητικών εγγράφων εισόδου και παραμονής στη χώρα ενώ σε βάρος του εκκρεμούσαν μέτρα απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen καθώς και καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Πειραιά, ποινής φυλάκισης δέκα μηνών και χρηματικής ποινής -3.000- ευρώ, για απόπειρα κλοπής και απείθεια.
Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πρέβεζας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Οι ημερομηνίες που θα γίνουν οι πληρωμές των προνοιακών προγραμμάτων από τον ΟΠΕΚΑ


Ο ΟΠΕΚΑ ενημέρωσε τους δικαιούχους προνοιακών προγραμμάτων του ότι λόγω των εορτών του Πάσχα, καθώς και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, οι καταβολές των επιδομάτων και λοιπών παροχών θα πραγματοποιηθούν νωρίτερα.
Η προπληρωμή των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί ως εξής:
•18 Απριλίου: θα καταβληθούν τα προνοιακά, αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα στο σύνολο των δικαιούχων.
Αναλυτικά, θα εξοφληθούν τα δικαιούμενα ποσά σε όλους όσοι πληρώνονταν μέχρι το 2018 από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπως και σε όσους υπέβαλλαν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των Κέντρων Κοινότητας και αυτή έχει εγκριθεί μετά από τους ηλεκτρονικούς και διοικητικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΑ.
•24 Απριλίου: θα καταβληθεί το Επίδομα Στέγασης (ενοικίου) σε όλους όσοι υπέβαλαν αίτηση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα έως 31 Μαρτίου και αυτή έχει εγκριθεί.
•24 Απριλίου: θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης μηνός Μαρτίου.
•24 Απριλίου: θα καταβληθούν οι συντάξεις και τα επιδόματα μηνός Μαΐου σε δικαιούχους ανασφάλιστους υπερήλικες
•24 Απριλίου: θα καταβληθούν τα προνοιακά επιδόματα στεγαστικής συνδρομής και ομογενών που χορηγούνταν από τους ΟΤΑ έως και το 2018 για τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο.
•24 Απριλίου: θα πραγματοποιηθεί εμβόλιμη πληρωμή ποσών Επιδόματος Παιδιού για να αντιμετωπιστούν ορισμένες αστοχίες της πρώτης πληρωμής του 2019 σε περιορισμένο πλήθος δικαιούχων. Στην ίδια εμβόλιμη πληρωμή θα εξοφληθούν και αναδρομικά ποσά από το 2018.
Επισημαίνεται ότι η πληρωμή αυτή δεν αφορά τους δικαιούχους Επιδόματος Παιδιού 2019 για τους μήνες Μάρτιο - Απρίλιο ή όσους υπέβαλλαν αίτηση Α21 μετά τις 26 Μαρτίου.
Όλες αυτές οι περιπτώσεις θα συμπεριληφθούν στην επόμενη τακτική πληρωμή του Επιδόματος Παιδιού για το 2019, η οποία θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαΐου.

Συνελήφθησαν στα Ιωάννινα και στην Πρέβεζα, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, δύο αλλοδαποί, σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών


Συνελήφθησαν, χθες (15-04-2019) στα Ιωάννινα και στην Πρέβεζα, σε δύο διαφορετικές υποθέσεις, δύο αλλοδαποί σε βάρος των οποίων εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης.
Στην πρώτη περίπτωση, συνελήφθη χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 33χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος τους εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πρωτοδικών Γυθείου Λακωνίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών (διακίνηση, αγορά, κατοχή).
Στην δεύτερη περίπτωση, συνελήφθη χθες το βράδυ στην Πρέβεζα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας, ένας 29χρονος αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Πρέβεζας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν αρμοδίως.

Αιμορροΐδες και πρωκτικές ραγάδες: Μπορούν να προστατευτούν οι οδηγοί;


Ιδιαίτερα επιρρεπείς στην ανάπτυξη αιμορροΐδων είναι οι οδηγοί, επαγγελματίες και μη, καθώς η πολύωρη καθήλωση στο κάθισμα του αυτοκινήτου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση της πάθησης αλλά και επιδείνωση των συμπτωμάτων που προκαλεί. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλοι εργαζόμενοι που υποχρεούνται να κάθονται πολλές ώρες για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, όπως εκείνοι που εργάζονται σε γραφεία. Η διαφορά, όμως, είναι ότι δεν είναι τόσο περιορισμένοι όσοι οι επαγγελματίες οδηγοί, οι οποίοι δεν μπορούν να σηκωθούν καν από τη θέση τους και να μετακινηθούν.
«Οι οδηγοί φορτηγών και ταξί αντιμετωπίζουν μεγάλο εργασιακό άγχος και είναι πιο ευάλωτοι σε ορισμένες ασθένειες από ό,τι ο γενικός πληθυσμός. Μια από αυτές είναι η αιμορροϊδοπάθεια. Ο στενός χώρος εργασίας περιορίζει την ικανότητα για ελεύθερη κίνηση και η πολύωρη στασιμότητα στη θέση του οδηγού αυξάνει την πίεση στο σώμα και ιδιαίτερα στην περιοχή της πυέλου. Από την κακή κυκλοφορία του αίματος και τη συγκέντρωσή του στις φλέβες του ορθού, είναι πιθανό οι αιμορροΐδες (που έχουν όλοι οι άνθρωποι) να καταστούν παθολογικές και οι ιστοί που τις συγκρατούν ερεθιστούν ή διογκωθούν και χαλαρώσουν. Επιπλέον, εάν οι οδηγοί δεν ακολουθούν μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή, που είναι συχνό φαινόμενο σε όσους κάνουν μακρινά ταξίδια, οι πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα και επομένως αιμορροϊδοπάθεια αυξάνονται σημαντικά», μας εξηγεί ο Δρ. Αναστάσιος Ξιάρχος - Διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών - Ιατρικού Περιστερίου και Πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής (www.axiarchos.gr).