Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023

Παράταση έως το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, στα δωρεάν διόδια

 


Έως και το Σάββατο στις 6 π.μ. παρατείνεται η δωρεάν διέλευση οχημάτων από τα διόδια στη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης», στα διόδια της Εγνατίας Οδού μεταξύ Θεσσαλονίκης και διασταύρωσης με Ιόνια Οδό, κατά μήκος της Ιόνιας Οδού και του αυτοκινητόδρομου Ε65 και στις δυο κατευθύνσεις, ύστερα από νέα εντολή του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα και του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιου για τις Υποδομές, Νίκου Ταχιάου.

Αντίτιμο δεν θα καταβάλλεται ούτε στα διόδια του αυτοκινητοδρόμου «Αιγαίου», στο τμήμα από Νίκαια μέχρι τον Μαλιακό Κόλπο (Πελασγία), συμπεριλαμβανομένων και των πλευρικών διοδίων στην εν λόγω περιοχή.

Σημειώνεται ότι οι παραχωρησιούχοι οφείλουν να τηρήσουν αρχείο με αναλυτική καταγραφή των διελεύσεων. 

Το κόστος θα αναλάβει το Δημόσιο, δυνάμει των Συμβάσεων Παραχώρησης, ενώ θα ακολουθήσει νέα ενημέρωση εάν απαιτηθεί τυχόν παράταση του έκτακτου αυτού μέτρου

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Μεταγραφική ενίσχυση με τον αμυντικό Δημήτρη Μητρογιάννη

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου ανακοινώνει την μεταγραφή του Δημήτρη Μητρογιάννη.

Το νέο μας μεταγραφικό απόκτημα είναι 30 ετών και αγωνίζεται ως αμυντικός.

Στο παρελθόν έχει αγωνιστεί στις εξής ομάδες:

ΑΟ Κόντσικας, Παρακάλαμο, Θ. Ελεούσας, ΠΑΟ Κουτσελιού, Σ. Συρράκου και Α. Ρωμανού.

Δημήτρη καλώς ήρθες στην Αναγέννηση!

Σου ευχόμαστε υγεία και πολλές επιτυχίες!

Ντότης Σπ. Δημήτριος: Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πωγώνι, τόπος να ζεις», με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Χρήστο Γκόγκο

 

Δημήτριος Σπ. Ντότης

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

(Δημοτική  Ενότητα Άνω Καλαμά)

«Πωγώνι, τόπος να ζεις»

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ Ιωαννίνων: «Εκλογές ανάδειξης Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου»

 


«17 Σεπτεμβρίου Συμμετέχω»

«Το αύριο ξεκινά από εμάς»

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη Προέδρου.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ.

Αναλυτικά όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη διαδικασία:

1. Πώς ψηφίζω για Πρόεδρο;

Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

2. Πότε ψηφίζω;

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ.

3. Πού ψηφίζω στο Νομό Ιωαννίνων

Τα εκλογικά κέντρα για την ψηφοφορία στο Νομό Ιωαννίνων είναι τα εξής:

Δήμος Ιωαννιτών, Στάδιο «Ζωσιμάδες», Ισόγειος Χώρος της Αίθουσας Στίβου.

Δήμος Ιωαννιτών, Κλειστό Γυμναστήριο Λιμνοπούλας (ΠΕΑΚΙ).

Δήμος Ιωαννιτών, Πεδινή,  Αίθουσα Συνεδριάσεων πρώην Δημαρχείου Πεδινής (ΚΕΠ), Δίπλα στο Γυμνάσιο.

Δήμος Ιωαννιτών, Κατσικά, Παλαιό Δημαρχείο Κατσικάς, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, στην Πλατεία.

Δήμος Ζίτσας, Ελεούσα, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, Παλαιό Δημαρχείο.

Δήμος Μετσόβου, Μέτσοβο, Δημαρχείο Μετσόβου.

Δήμος Μετσόβου, Χρυσοβίτσα, Πνευματικό Κέντρο Χρυσοβίτσας.

Δήμος Ζαγορίου, Ασπράγγελοι, Δημαρχείο.

Δήμος Κόνιτσας, Κόνιτσα, Δημαρχείο Κόνιτσας.

Δήμος Πωγωνίου, Παρακάλαμος, Γραφεία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

4. Τι πρέπει να έχω μαζί μου;

Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Η ιστοσελίδα της καμπάνιας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για την εκλογή προέδρου στις 17 Σεπτεμβρίου.

https://vote.syriza.gr/

Σιούτης Μιχάλης: Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Πωγωνίου, με τον νυν και εκ νέου υποψήφιο δήμαρχο κ. Κώστα Καψάλη

 


Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Υπηρετώ τον τόπο μας για περισσότερα από 13 χρόνια από τη θέση του δημοτικού συμβούλου, του προέδρου του ΝΠΔΔ και του αντιδημάρχου με γνώμονα πάντα το συμφέρον των συνδημοτών μου, με μια άοκνη προσπάθεια να κάνω το καλύτερο δυνατόν για το Πωγώνι μας και τους κατοίκους του.

Η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση χρειάζεται μεράκι, αφοσίωση και αυταπάρνηση, είναι ο κατάλληλος χώρος για κάποιον που θέλει να προσφέρει στα κοινά.

Όποιος πραγματικά υπηρετεί την τοπική αυτοδιοίκηση έρχεται καθημερινά πρόσωπο με πρόσωπο με τις αγωνίες του πολίτη, με τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει.

Υπηρετώ το Πωγώνι με αγάπη, συνέπεια και αλληλεγγύη στους συνδημότες μου. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το υπέρτατο μέλημα των αιρετών είναι να είναι σταθεροί απέναντι στους πολίτες και όχι απέναντι σε ιδεολογίες, χρώματα και κόμματα.

Ελπίζω ότι κανείς από εσάς δε θα ξεχάσει την καθημερινή αφοσίωση στην αποστολή μου όλα αυτά τα χρόνια που δεν ήταν άλλη από τον άνθρωπο και τα προβλήματα του.

Φίλες και φίλοι ελπίζω να μου δώσετε τη δυνατότητα να συνεχίσω να είμαι κοντά σε εσάς και το Πωγώνι μας με το συνδυασμό "Ενωτική πρωτοβουλία" και δήμαρχο τον Κώστα Καψάλη.

Σιούτης Μιχάλης

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

(Δημοτική Ενότητα Καλπακίου)

«Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου»

Συνελήφθη ημεδαπός σε περιοχή της Θεσπρωτίας για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (13-09-2023) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κατοχή και καλλιέργεια ναρκωτικών.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριών, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε σε θαμνώδη δασική έκταση -3- δενδρύλλια κάνναβης ύψους από -2,50- έως -3- μέτρα, ενώ σε έρευνα στο σπίτι του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Ορίζοντες Ηπείρου: Περιόδευσαν με “Πρόγραμμα στους πολίτες” στην Πρέβεζα

 


Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της αυτοδιοικητικής παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου" ολοκλήρωσαν με επιτυχία την περιοδεία τους με τίτλο "Με πρόγραμμα στους πολίτες" σε περιοχές της Πρέβεζας.

Η περιοδεία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου στις περιοχές Ριζοβούνι, Γαλατάς, Ζερβό και Παπαδάκης.

Οι υποψήφιοι είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν κόσμο, να μοιράσουν φυλλάδια και να παρουσιάσουν το πρόγραμμα τους για το μέλλον της περιοχής.

Στην περιοδεία συμμετείχαν οι υποψήφιοι της Π.Ε. Πρέβεζας  Σοφία Τσιακάλου, Αλέξανδρος Παπατσίμπας, Μιχάλης Νάτσης, Γιώργος Ματζαμόρτος, Ελίνα Σαρδαλή και Χρήστος Σπύρου.

Στις  15  και στις 16 Σεπτεμβρίου στην Πρέβεζα θα περιοδεύσει ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος.

Παπασπύρου Ελένη: Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πωγώνι, τόπος να ζεις», με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Χρήστο Γκόγκο

 

Ως ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ και ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου, έχοντας τη θέληση και τη δυνατότητα να  προσφέρω στον τόπο μου, θέτω την υποψηφιότητά μου ως Δημοτικός Σύμβουλος στο πλευρό του Χρήστου Γκόγκου με το συνδυασμό «ΠΩΓΩΝΙ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ».

 Η ομάδα που απαρτίζει το συνδυασμό μας έχει τη δυνατότητα, τη διάθεση και τη γνώση να κάνει το Πωγώνι ΤΟΠΟ ΝΑ ΖΕΙΣ.

Καλώ τους δημότες να συστρατευτούν  μαζί μου, αφού αναλογιστούν πόσα έχουν ονειρευτεί και  δεν έχουν πραγματοποιηθεί για τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια.

Προτεραιότητα τόσο προσωπική όσο και συλλογική είναι η ανάδειξη, η ανάπτυξη, ο εκσυγχρονισμός και η εξυγίανση του Πωγωνίου.

Το ΠΩΓΩΝΙ αξίζει να είναι ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ.

Ελένη Παπασπύρου

Πολιτικός Μηχανικός ΤΕ-Αρχιτέκτων ΕΠ

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

(Δημοτική  Ενότητα Καλπακίου)

Πωγώνι τόπος να ζεις

Άρτα: Εξιχνιάστηκε κλοπή τσάντας από το ανασφάλιστο αυτοκίνητο

 


Εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας κλοπή, που έγινε τον περασμένο Απρίλιο στην Άρτα και για την υπόθεση σχηματίστηκε σχετική δικογραφία σε βάρος ημεδαπού.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος, εκμεταλλευόμενος ολιγόλεπτη απουσία ημεδαπής, αφαίρεσε από το ανασφάλιστο αυτοκίνητό της την τσάντα της, που περιείχε χρηματικό ποσό -40- ευρώ, κινητό τηλέφωνο αξίας -200- ευρώ και τραπεζικές κάρτες.

Η σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Σύλλογος Αρετιωτών Πωγωνίου: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ

 


ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

Το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023 συνεδρίασε το νεοεκλεγέν Δ.Σ. και εξέλεξε το προεδρείο ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιαννακός Σπύρος

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θωμάς Χρήστος

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Θωμά Βάσω

ΤΑΜΙΑΣ: Βασιλείου Τασούλα

ΜΕΛΗ: Χαντζιάρας Τάσος, Ρέντζιος Θοδωρής, Βαρδή Βιβή.

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ: Χαρίση Νούλα, Χαρίσης Γρηγόριος

Υποσχόμαστε μια δημιουργική 2ετία, υπηρετώντας τον σκοπό του Συλλόγου μας.

Σας ευχαριστούμε.

Ορίζοντες Ηπείρου: Μεγάλη περιοδεία “Με πρόγραμμα στους πολίτες” στα Ιωάννινα

 


Οι υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ανεξάρτητης αυτοδιοικητικής παράταξης "Ορίζοντες Ηπείρου", την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, πραγματοποίησαν επιτυχημένες περιοδείες σε περιοχές των Ιωαννίνων, με σκοπό την ανάδειξη του προγράμματός τους και την επικοινωνία με τους πολίτες.

Οι υποψήφιοι μοίρασαν στον κόσμο έντυπα προγράμματα και είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν και να συνομιλήσουν με τους κατοίκους των περιοχών που επισκέφθηκαν. Για αυτό άλλωστε οι περιοδείες έχουν τίτλο “Με πρόγραμμα στους πολίτες”.

Στόχος είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενημέρωση γύρω από το πρόγραμμα διακυβέρνησης που έχουν καταρτίσει.

Το πρόγραμμα των Οριζόντων Ηπείρου προβλέπει σημαντικά μέτρα για την οικονομική ανάπτυξη, τις υποδομές, τα οδικά δίκτυα, τον τουρισμό και τον εκσυγχρονισμό της διοίκησης στην Περιφέρεια Ηπείρου. 

Οι υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της Π.Ε. Ιωαννίνων βρέθηκαν στις περιοχές Πέραμα, Κρύα, Αγία Μαρίνα, Κρανούλα, Λυκόστομο, Περίβλεπτος, Ασφάκα, Καρδαμίτσια, Βουνοπλαγιά, Ζωοδόχος, Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο, Λαψίστα, Γαρδίκι και Ροδοτότοπι.

Στην περιοδεία έλαβαν μέρος οι υποψήφιοι Ελένη Κίτσιου, Έλενα Σταύρου, Μάγδα Χάιδου, Σπύρος Καραμποϊκης, Κώστας Καζάκης, Σπύρος Υφαντής, Γεωργία Κολιοφούκα, Γιάννης Γιώτης, Πανωραία Μπούνα, Νίκος Κίτσιος, Δημήτρης Κλήμης, Ειρήνη Παντελή, Δώρα Αλεξίου, Άλκης Λάνταβος, Βανέσσα Ντάνα, Σπύρος Αθανασίου, Γιάννης Δέρβας, Ελένη Νάκα, Χριστίνα Κραμπή και ο Σπύρος Πεταλάς.

 

Παρακάλαμος: Θεια λειτουργία (Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού), στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα

 

Θεια λειτουργία (Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού), στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα Παρακαλάμου.



Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες (13-09-2023) το πρωί από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός διωκόμενος.

Ειδικότερα, όπως διαπιστώθηκε κατά τον αστυνομικό έλεγχο, σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των γερμανικών αρχών για το αδίκημα της επιβαρυντικής οικιακής διάρρηξης από κοινού του γερμανικού ποινικού κώδικα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

8 αθλητές του Ν.Ο.Ι. στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα

 


Οκτώ αθλητές/τριες του Ν.Ο.Ι. συμμετέχουν με τη φανέλα της Εθνικής Ομάδας στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα το οποίο θα διεξαχθεί στη πόλη Παντελεήμων της Ρουμανίας στις 16 & 17 Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα θα αγωνιστούν οι:

Ντάρα Νεφέλη στα αγωνίσματα Σκιφ Νεανίδων και Τετραπλό Νεανίδων

Κούτρας Δημήτρης - Κωστούλας Βασίλης στα αγωνίσματα Δίκωπο άνευ Εφήβων και 8+ Εφήβων

Ζάρρας Αλέξανδρος - Κουτσαβέλης Παύλος στα αγωνίσματα Τετράκωπο άνευ Παίδων και 8+ Παίδων

Μουσελίμης Ιάσων στα αγωνίσματα  Σκιφ Παίδων και στο Τετραπλό Παίδων

Δημητρίου Χρήστος στα αγωνίσματα Διπλό Σκιφ Παίδων και  Τετραπλό Παίδων

Ντέμου Δήμητρα πηδαλιούχος στα αγωνίσματα 8+ Παίδων και  8+ Εφήβων

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ν.Ο.Ι. εύχεται καλή επιτυχία στους αθλητές του και σε όλη την αποστολή που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στους Βαλκανικούς Αγώνες. Παράλληλα εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια, τόσο στους αθλητές αλλά και στην ΕΚΟΦΝΣ, για τις δυο προκρίσεις που πέτυχε η Ελλάδα στο πρόσφατο Παγκόσμιο Ανδρών-Γυναικών, σε ό, τι αφορά το  Σκιφ Ανδρών και την Δίκωπο άνευ Γυναικών.

Νέα προσπάθεια για τον Παλαιοπάνο Αθανάσιο και το Ολυμπιακό Εισιτήριο


Μία ακόμη ευκαιρία να κατακτήσει το πολυπόθητο εισιτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 έχει στη Λουκέρνη ο αθλητής του Ναυτικού Ομίλου Ιωαννίνων Παλαιοπάνος Αθανάσιος, που με το συναθλητή του Καλανδαρίδη Γιάννη αγωνίστηκαν στο Final D χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να πετύχουν την διάκριση, καθώς έλαβαν τη 19η θέση μεταξύ 30 συμμετοχών στο αγώνισμα του Διπλού Σκιφ Ανδρών.

 Έτσι, οι 6οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές του 2022 δεν κατάφεραν να μπουν στη τελική 12αδα για να έχουν την ευκαιρία να κυνηγήσουν 1 από τα 11 εισιτήρια που αφορούσαν στην πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι. Οι αθλητές θα ξεκινήσουν εντατική προπόνηση σε τρεις εβδομάδες για την διοργάνωση της Λουκέρνης το 2024, στην οποία θα δοθούν δύο ακόμη Ολυμπιακά Εισιτήρια.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου

 


Την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Κόνιτσα, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστήμιο, Σταύρου Νιάρχου 60, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πρέβεζας, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα;

 


Η παγκόσμια κλιματική αλλαγή ενέχει τεράστιο κίνδυνο για τη μελλοντική υγεία του γενικού πληθυσμού, σύμφωνα με  εκτενή  βιβλιογραφία των τελευταίων ετών. Οι συγκεκριμένες συνέπειες αφορούν ειδικότερα τους ασθενείς με αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα.

«Τόσο η αυτοανοσία, όσο και τα αυτοάνοσα νοσήματα, αυξάνονται δραματικά σε πολλά μέρη του κόσμου, πιθανότατα, ως αποτέλεσμα αλλαγών στην έκθεσή μας σε περιβαλλοντικούς παράγοντες: τρόφιμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, λοιμώξεις, τρόπος ζωής, άγχος και κλιματική αλλαγή. Τα αυτοάνοσα νοσήματα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στους πάσχοντες και τις οικογένειές τους, ενώ επηρεάζουν την κοινωνία και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης», επισημαίνει η κ. Ελένη Κομνηνού Ρευματολόγος, Διευθύντρια Κλινικής Αυτοάνοσων Ρευματικών Παθήσεων Μetropolitan General και συνεχίζει, «έχει σημειωθεί, όμως, μεγάλη πρόοδος στην κατανόηση των μηχανισμών με τους οποίους το περιβάλλον μπορεί να επηρρεάσει διάφορες ανοσολογικές αντιδράσεις, έτσι:

Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι μπορούν να διεγείρουν τα ανοσοκύτταρα (κύτταρα του Ανοσοποιητικού Συστήματος) μέσω ανοσολογικών οδών που περιλαμβάνουν ειδικούς υποδοχείς των κυττάρων, αντιδραστικά τμήματα οξυγόνου ή ειδικούς υποδοχείς υδρογονανθράκων για την ενεργοποίηση προφλεγμονωδών σημάτων και την υποστήριξη της φλεγμονώδους απόκρισης μέσω συνεργιστικών επιδράσεων.

Υπάρχει έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση που δείχνει ότι οι εξάρσεις της νόσου σε ασθενείς με Συστηματικό Ερυθηματώδη Λύκο συνδέονται με αυξημένα σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, ιδίως σε περιοχές με αυξημένη ρύπανση, καθώς και από αυξημένα σωματίδια που προέρχονται από μεγάλες δασικές πυρκαγιές.