Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Άνω των 150% οι αυξήσεις σε ένα χρόνο στα οπωροκηπευτικά

 


Το 150% έχουν ξεπεράσει οι αυξήσεις στη χονδρική οι τιμές των οπωροκηπευτικών μέσα σε έναν χρόνο με αποτέλεσμα η ακρίβεια και οι τιμές στις λαϊκές αγορές να έχουν φτάσει στα ύψη.

Οι καταναλωτές ψωνίζουν με μέτρο και επιλέγουν τις μεσημεριανές ώρες για να πετύχουν χαμηλότερες τιμές.

Οι τιμές καλπάζουν σε φρούτα και λαχανικά και σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, έχουν αυξηθεί 12,5% ενώ οι τιμές χονδρικής έχουν ανέβει. 

Ειδικότερα οι τιμές έχουν ανέβει στα εξής προϊόντα:

Κουνουπίδι: 160%

Μπρόκολο: 100%

Κολοκύθια: 88%

Ακτινίδια: 50%

Αχλάδια (κρυστάλλια): 40%

Σύμφωνα με παραγωγούς της λαϊκής αγοράς, οι αυξήσεις των τιμών οφείλονται τόσο στην αύξηση του κόστους παραγωγής όσο και στη μείωσή της εξαιτίας των καιρικών συνθηκών, ενώ την ίδια στιγμή καταγγέλλουν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας από τους μεσάζοντες που οδηγούν όλο και πιο ψηλά τις τιμές.

Τέλη Απριλίου η πληρωμή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ 2024

 


Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2024, με τα χρονικά περιθώρια για την πληρωμή της πρώτης δόσης να είναι στενά για τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Τα νέα εκκαθαριστικά εκτός απροόπτου θα αναρτηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου, με την πρώτη δόση να καταβάλλεται έως 30 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση του Φόρου θα γίνει σε 11 δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται τέλος Απριλίου, ενώ από το 2025 αλλάζει το πλάνο πληρωμής, με τις δόσεις να αυξάνονται, από 10 που είναι σήμερα, σε 12.

Από το επόμενο έτος, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο που σημαίνει ότι ο λογαριασμός θα έχει σταλεί στους ιδιοκτήτες από τον Φεβρουάριο και αυτό το μοντέλο θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα.

«Τρέχουν» νέα εξοικονομώ για αντλίες θερμότητας, ψυγεία και φούρνους


 Μέχρι τις 15 Απριλίου θα παραμείνουν ανοιχτές οι πλατφόρμες για τα δύο προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για επιχειρήσεις μετά την παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Πρόκειται για το «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» και το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης επιχειρήσεων του τριτογενούς τομέα».

Το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις» συνολικού προϋπολογισμού 105,6 εκατ. ευρώ ήταν αρχικά για υποβολή αιτήσεων, μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού. Με την τροποποίηση του οδηγού του προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι για ένταξη μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους έως τις 15 Απριλίου 2024, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα https://exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr

Το πρόγραμμα, στο οποίο η αξιολόγηση γίνει με τη μέθοδο First in- First out, απευθύνεται σε υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές (εμπεριέχονται και οι πολύ μικρές), μεσαίες και μεγάλες- που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Επικράτεια με ελληνικό ΑΦΜ, είναι ενεργές κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής και έχουν ιδρυθεί έως την 31η.12.2023.

Η επιδότηση μπορεί να φτάσει έως 10.000 ευρώ και το ακριβές ύψος της ενίσχυσης θα προκύπτει, λαμβάνοντας υπόψη: το μέγεθος κάθε επιχείρησης, το ποσοστό ενίσχυσης και τον μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών (με την επιφύλαξη μη υπέρβασης του ανώτατου ορίου σώρευσης του ΕΚ 2831/2023 de minimis).

Γιάννινα: Σύλληψη υπεύθυνου καταστήματος για ηχορύπανση

 


Συνελήφθη ένας ημεδαπός σήμερα μετά τα μεσάνυχτα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιωαννίνων.

Ο συγκεκριμένος λειτουργούσε ως προσωρινά υπεύθυνος κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο οποίο διαπιστώθηκε να κάνει χρήση μουσικής παραβιάζοντας το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο θορύβου.

Με λαμπρότητα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Απελευθέρωσης του Έθνους και της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Σωσίνου

 

Κορυφώθηκαν το πρωί της Δευτέρας, οι εορταστικές εκδηλώσεις για τη διπλή εορτή του Ελληνισμού, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Εθνικής Επετείου της Απελευθέρωσης του Έθνους στην Ιερά Μονή Σωσίνου.


Στις εορταστικές εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Πωγωνίου, οι διευθυντές των σχολείων, εκπαιδευτικοί,  μαθητές και αρκετός κόσμου από την ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου.




Με κάθε λαμπρότητα ο Δήμος Αγίας Νάπας τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

 


Με κάθε λαμπρότητα ο Δήμος Αγίας Νάπας τίμησε την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Η Δοξολογία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας όπου τον Πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ κ. Μιχάλης Γιακουμή.

Στην Δοξολογία παρέστησαν ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας κ. Χρίστος Ζαννέττου, ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και η αντιπροσωπεία του, εκπρόσωπος της Αστυνομίας, της Εθνικής Φρουράς, του Δημάρχου Αμμοχώστου, Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίας Νάπας και άλλοι επίσημοι.

Στον πανηγυρικό του λόγο ο κ. Γιακουμή ανέφερε ότι η 25η Μαρτίου 1821 παραμένει η κορυφαία στιγμή της νεότερης ιστορίας του Ελληνικού Έθνους αφού σήμανε την παλιγγενεσία του. Σήμερα πρόσθεσε «αποτίνουμε φόρο τιμής στις ηρωικές μορφές των αγωνιστών που με το πύρωμα της ψυχής και το αίμα τους πάλεψαν και πήραν το υπέρτατο αγαθό της Ελευθερίας». 

Οι θυσίες των ηρώων του 1821 τόνισε και οι θυσίες και τα δάκρυα της γενιάς του 1974 «μας δείχνουν το χρέος που επωμιζόμαστε όλοι οι σημερινοί Έλληνες. Το χρέος αυτό είναι κοινό για όλους ανεξάρτητα. Μας το οριοθετεί η 25 Μαρτίου του 1821 που σήμερα τιμούμε».

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2024

 


Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ανοίξει το Taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024.

Οι φετινές φορολογικές δηλώσεις ωστόσο θα είναι εντελώς διαφορετικές από τις υπόλοιπες γιατί δεν θα είναι υποχρεωτικό ο λογιστής για χιλιάδες υπόχρεους. Και αυτό γιατί θα είναι προσυμπληρωμένες στο taxisnet.

Με τη διεύρυνση της ψηφιακής λειτουργικότητας, καθίσταται πλέον δυνατή η αυτόματη σύνθεση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και η απευθείας υποβολή της, επιτυγχάνοντας ταχύτερη βεβαίωση και είσπραξη φόρων και μείωση του βάρους συμμόρφωσης των υποχρέων.

Πρακτικά, μισθωτοί και συνταξιούχοι που δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, δεν θα απαιτείται καν να υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις, αφού το εισόδημά τους θα είναι γνωστό στην ΑΑ∆Ε και ο προσδιορισμός της φορολογικής τους υποχρέωσης θα γίνεται αυτόματα.

Άρτα: Ταυτοποιήθηκε, ημεδαπή, η οποία εμπλέκεται σε υπόθεση κλοπής

 


Ταυτοποιήθηκε, ύστερα από έρευνα του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ημεδαπή, η οποία κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε υπόθεση κλοπής, που έλαβε χώρα προχθές (23-03-2024) το πρωί στην Άρτα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, η κατηγορούμενη, μαζί με ακόμη δύο άγνωστες συνεργούς της, προσέγγισαν ηλικιωμένο και απασχολώντας τον με διάφορες προφάσεις, αφαίρεσαν χωρίς να γίνουν αντιληπτές το πορτοφόλι του, που περιείχε χρηματικό ποσό 110 ευρώ.

Η σχηματισθείσα σε βάρος της δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας, ενώ η έρευνα για την ταυτοποίηση των συνεργών της συνεχίζεται.

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΔΡYΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ & ΚΟΝΙΤΣΗΣ: Η Ορθόδοξη Εκκλησία φρουρὸς και τροφὸς του Έθνους

 


25 Μαρτίου 1821 - λευθερία Θάνατος

γαπητοί μου Χριστιανοί,

-Α-

Μετά τήν λωση τς Κωνσταντινουπόλεως πό τούς Τούρκους, στίς 29 Μαου 1453, τό Γένος τν λλήνων βρέθηκε κάτω πό τόν θωμανικό ζυγό, τετρακόσια χρόνια στήν νότια λλάδα καί πεντακόσια στό βόρειο τμμα τς Χώρας.

Πάνω από τα 800 ευρώ «κλειδώνει» ο κατώτατος μισθός 2024

Η αντίστροφη μέτρηση για τη θέσπιση του νέου κατώτατου μισθού έχει ήδη ξεκινήσει, με την απόφαση να λαμβάνεται στο υπουργικό συμβούλιο την Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024.

Εφόσον οι κατώτατες αμοιβές «κλειδώσουν» στα 830 ευρώ, οι μισθοί των 600.000 εργαζομένων στον ιδιωτικού τομέα που αμείβονται με αυτές θα κλιμακώνονται ως εξής: χωρίς προϋπηρεσία 830 ευρώ μεικτά, με μία τριετία ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 913 ευρώ, με δύο τριετίες θα φθάσει τα 996 ευρώ, ενώ με τρεις τριετίες θα ανέλθει στα 1.079 ευρώ.

Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια οι κατώτατες αμοιβές αυξήθηκαν κατά 20%, από τα 650 ευρώ το 2019 σε 780 το 2023. Η αύξηση του κατώτατου θα επηρεάσει συγκεκριμένα επιδόματα, μεταξύ των οποίων το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι.

Νέα όρια στο ύψος και τις δόσεις των στεγαστικών δανείων

 


Νέα όρια στο ύψος των στεγαστικών δανείων σε σχέση με την εμπορική αξία του ακινήτου, καθώς και στη μηνιαία δόση που θα πληρώνουν οι δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, θεσπίζει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Ανώτατα επιτρεπόμενα όρια ως προς τον δείκτη εξυπηρέτησης χρέους προς το εισόδημα κατά την έγκριση ενός δανείου και τον δείκτη δανείου προς αξία κατά την έγκριση, επιβάλει από την 1η Ιανουαρίου 2025 για τα νέα δάνεια και λοιπές πιστώσεις η ΤτΕ.

Συγκεκριμένα, με την Πράξη Εκτελεστικής Επιτροπής 227/1/08.03.2024 (ΦΕΚ Β 1716, 15.03.2024), η Τράπεζα της Ελλάδος θέσπισε μακροπροληπτικά μέτρα σχετικά με τη δανειακή επιβάρυνση που εφαρμόζονται σε επίπεδο δανειολήπτη για δάνεια και λοιπές πιστώσεις προς φυσικά πρόσωπα με εξασφάλιση οικιστικό ακίνητο στην Ελλάδα.

Νέα όρια στο ύψος και τις δόσεις των στεγαστικών δανείων – Από πότε θα ισχύσουν

– Από 1/1/2025

– Ποσό δανείου έως το 80% της αξίας του ακινήτου ή έως 90% (νέος δανειολήπτης)

– Δόση δανείου έως το 40% διαθεσίμου εισοδήματος ή έως το 50% (νέο δανειολήπτης).