Κυριακή 7 Αυγούστου 2022

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 8-12 Αυγούστου

 


Οι πληρωμές από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ για την εβδομάδα 8-12 Αυγούστου προβλέπει, ότι 54,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 49.600 δικαιούχους στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Ειδικότερα:

1.Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

17,2 εκατ. ευρώ σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

14 εκατ. ευρώ σε 36.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων,

16 εκατ. ευρώ σε 9.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,

6 εκατ. ευρώ σε 1.000 δικαιούχους για Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα,

1,5 εκατ. ευρώ σε 3.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Ημερήσια εκδήλωση, φύση, κυνήγι, ψάρεμα του Κυνηγετικού Συλλόγου Πωγωνίου-Δελβινακίου στην τοποθεσία Λίμνη Ζαραβίνα

 

Την  Κυριακή 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην τοποθεσία Λίμνη Ζαραβίνα η ημερήσια Εκδήλωση-Φύση, Κυνήγι, Ψάρεμα που οργάνωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος Πωγωνίου-Δελβινακίου.




Χρυσόρραχη Πωγωνίου: Παραδοσιακό γλέντι, το Σάββατο 20 Αυγούστου

Παραδοσιακό γλέντι, με την ορχήστρα του Χρήστου Χαλιγιάννη, το Σάββατο 20 Αυγούστου, στη Χρυσόρραχη Πωγωνίου.

Κεφαλόβρυσο Πωγωνίου: Παρουσίαση βιβλίου «Μαμά, χάρισε μου λίγο ουρανό» της κας Σοφίας Γραμμόζη-Σωπίκη

 

Την Κυριακή 7 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία Κεφαλοβρύσου η παρουσίαση βιβλίου «Μαμά, χάρισε μου λίγο ουρανό» της κας  Σοφίας Γραμμόζη-Σωπίκη.



Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, 27 και 28 Αυγούστου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι, 27 και 28 Αυγούστου, στην Κάτω Λάβδανη Πωγωνίου.

Θανάσιμος τραυματισμός ημεδαπής που έκανε αλεξίπτωτο θαλάσσης στα Σύβοτα Θεσπρωτίας

 


Θανάσιμος τραυματισμός ημεδαπής μετά από χρήση θαλάσσιου μέσου αναψυχής (αλεξίπτωτου) και πτώση της στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Συβοτων Θεσπρωτίας και νότιας Κέρκυρας.

Η ανωτέρω μεταφέρεται χωρίς τις αισθήσεις της στα Σύβοτα.

Νέο κύμα ακρίβειας και νέες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα

 


Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για πληθωρισμό κοντά στην περιοχή του 12,5% για τον Ιούλιο.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στρέφει τα βλέμματά τους στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ την Δευτέρα 8 Αυγούστου για την πορεία του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat ο εναρμονισμένος δείκτης αυξήθηκε στην Ελλάδα κατά 11,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο, έναντι 11,6% τον Ιούνιο 10,5% τον Μάιο. Ως εκ τούτου, το πρώτο εξάμηνο του έτους συνολικά, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Ελλάδα διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, σε 8,92%. Το επίπεδο τιμών αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, με εξαίρεση τις επικοινωνίες.

Ο πληθωρισμός καλπάζει και το «καλάθι» των καταναλωτών γεμίζει με λιγότερα αγαθά και υπηρεσίες, που όμως κοστίζουν περισσότερα χρήματα, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους ευάλωτους, οι οποίοι υποχρεώνονται να κάνουν περικοπές ακόμη και σε βασικά είδη διατροφής.

Παρότι καταγράφεται μια αύξηση 5% στην μέση τιμή των προϊόντων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, η αξία των online αγορών σε τιμές λιανικής με ΦΠΑ έπεσε στα 134 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα, σημειώνοντας πτώση 5%, συγκρινόμενη με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2021, όπου η οnline κατανάλωση είχε εκτοξευθεί λόγω και της πανδημίας στα 141 εκατ. ευρώ από 56,3 εκατ. ευρώ το 2020.

Συνελήφθη αλλοδαπός με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

 


Συνελήφθη χθες (06-08-2022) το απόγευμα στο συνοριακό σημείο ελέγχου Σαγιάδας από αστυνομικούς του οικείου Τμήματος Διαβατηριακού Ελέγχου σε συνεργασία με το Αστυνομικό Τμήμα Φιλιατών Θεσπρωτίας διεθνώς διωκόμενος αλλοδαπός.

Ειδικότερα, ο αλλοδαπός επιχείρησε να εισέλθει στην χώρα και κατά τον αστυνομικό έλεγχο διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των αυστριακών αρχών για υποθέσεις ληστείας και κλοπών.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου: Έναρξη προετοιμασίας, την Τρίτη 9 Αυγούστου

 


Έναρξη προετοιμασίας

Τέλος οι διακοπές και επιστροφή στα γήπεδα για το ποδοσφαιρικό τμήμα!

Η προετοιμασία της ομάδας μας ξεκινάει την Τρίτη 09/08 στις εγκαταστάσεις των Ελπίδων Ιωαννίνων.

Κατά την διαρκείας της προετοιμασίας η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου θα αγωνιστεί εκτός έδρας σε φιλικούς αγώνες με τις παρακάτω ομάδες:

24/08 ΑΟ Ζωοδοχος

27/08 ΑΟ Κοσμηράς

31/08 Τίγρεις

03/09 Θύελλα Ελεούσας

07/09 ΠΑΣ Περίβλεπτος

10/09 ΠΑΟ Κουτσελιού

Χαραυγή Πωγωνίου: Παραδοσιακό πανηγύρι, την Τρίτη 16 Αυγούστου

 


Παραδοσιακό πανηγύρι, με την ορχήστρα του Πέτρου Χαλκιά την Τρίτη 16 Αυγούστου, στην Χαραυγή Πωγωνίου.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Κυριακή 7 Αυγούστου

 


Την Κυριακή 7 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κατσικάς, Αίθουσα Δημαρχείου, 09:00 – 14:00.

Έχουν τα γυαλιά ηλίου ημερομηνία λήξης;

 


Οι ημερομηνίες λήξης είναι πολύ σημαντικές. Μας ενημερώνουν πότε πρέπει να πετάξουμε ένα φαγητό που δεν είναι πια ασφαλές για κατανάλωση, πότε να αντικαταστήσουμε τα φάρμακα και τις βιταμίνες μας, πότε να αγοράσουμε καινούργιο μέικ απ, ακόμα και πότε πρέπει να αλλάξουμε λάδια στο αυτοκίνητο. Τι ισχύει όμως για τα γυαλιά ηλίου; Αυτά έχουν ημερομηνία λήξης ή μπορούμε να τα φοράμε επ' άπειρον;

«Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή. Για να προστατεύουν αποτελεσματικά τα μάτια, τα γυαλιά ηλίου πρέπει να είναι επιστρωμένα με ειδικά φίλτρα που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία (UV). Με την πάροδο του χρόνου, όμως, και με την παρατεταμένη έκθεση στην UV, τα φίλτρα αυτά παρουσιάζουν σταδιακή μείωση της προστατευτικής δράσης τους», αναφέρει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός - Οφθαλμίατρος, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Το πότε ακριβώς θα συμβεί αυτή η μείωση δεν είναι επακριβώς γνωστό, γιατί εξαρτάται από τη συχνότητα και τη διάρκεια της χρήσης των γυαλιών ηλίου, καθώς και από την ένταση της UV κατά τη χρήση. Πριν από λίγα χρόνια, επιστήμονες από τη Βραζιλία είχαν δημοσιεύσει μελέτη που έδειξε ότι σε μία ηλιόλουστη χώρα όπως η δική τους, τα γυαλιά ηλίου χάνουν την προστατευτική δράση τους μέσα σε δύο χρόνια καθημερινής χρήσης επί μερικές ώρες (περίπου 2 την ημέρα).

«Σκεφτείτε τα γυαλιά ηλίου σαν το αντηλιακό», τονίζει ο κ. Κανελλόπουλος. «Είναι εξίσου σημαντικά για την υγεία των ματιών, με το αντηλιακό που βάζουμε στο δέρμα. Όπως όμως δεν αρκεί μία επάλειψη με το αντηλιακό, αν πρόκειται να μείνει κάποιος όλη μέρα στον ήλιο, έτσι δεν αρκεί και ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου για καθημερινή, πολύωρη χρήση επί μήνες και χρόνια».