Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κυρ Θόδωρα

 


Η ισχυρή κακοκαιρία και οι  δυνατοί άνεμοι που έπληξαν το Σαββατοκύριακο και την περιοχή του Πωγωνίου είχε ως αποτέλεσμα  την πτώση πολλών δέντρων και την καταστροφή στύλων της ΔΕΗ που σε πολλές περιπτώσεις οδήγησαν σε πολύωρες διακοπές ρεύματος.

Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω προσωπικά το μοναδικό τεχνικό της ΔΕΗ στην περιοχή του Πωγωνίου -το γνωστό σε όλους μας κυρ Θόδωρα- που αψήφησε την καταρρακτώδη βροχή και τους θυελλώδεις ανέμους, μουσκεμένος έως το κόκκαλο, δούλεψε ασταμάτητα για πολλές ώρες, ώστε να επιδιορθωθούν οι αμέτρητες βλάβες που είχε υποστεί το δίκτυο και να επανέρθει το ρεύμα στα σπίτια μας.

Καρέτσος Ν. Δημήτριος

Συμμετοχή του Δήμου Ιωαννιτών σε εκδήλωση για την ανάδειξη προοπτικών ένταξης προσφύγων

 

Σε διήμερη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα και αφορούσε στην ανάδειξη προοπτικών ένταξης των προσφύγων συμμετείχε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης ήταν  «Χτίζοντας γέφυρες για την απασχόληση στην ελληνική περιφέρεια».

Ο Δήμος Ιωαννιτών εκπροσωπήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και πρόεδρο του ΣΕΜΠ Γιάννη Αϊβατίδη Ιωάννη και την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής και Μεταναστευτικής πολιτικής Χριστίνα Κωτσαντή καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο, την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου, ώρα 13:00

 


Συνέρχεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, σε τακτική «μέσω τηλεδιάσκεψης» συνεδρίαση, την ΤΡΙΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022 και ώρα 13:00 (Ναπ. Ζέρβα 2, 4ος όροφος).

Πίνακας θεμάτων  του Διοικητικού Συμβουλίου  της ΠΕΔ Ηπείρου (13.12.2022)

Αναμόρφωση του Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων οικονομικού έτους 2022 της Π.Ε.Δ Ηπείρου

1.Έγκριση σχεδίου Προϋπολογισμού Εσόδων-Εξόδων οικονομικού έτους 2023 της Π.Ε.Δ Ηπείρου

2.Τροποποίηση Προγραμματικής Σύμβασης με την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. για θέματα ενημέρωσης πολιτικού προσωπικού και επιμόρφωσης υπαλλήλων των Δήμων της Περιφέρειας Ηπείρου

3.Ορισμός εκπροσώπου στην 37η Έκτακτη Γενική Συνέλευση 2022 των Μετόχων της ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ.

Παρακάλαμος: Χριστουγεννιάτικο πάρτι για μικρούς και μεγάλους, στο Plegma Cafe, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου, ώρα 18:00

 


Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η Κοινότητα του χωριού, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό  Σύλλογο και με την Αρωγή του Δήμου μας, διοργανώνουν Χριστουγεννιάτικο πάρτι με την παρουσία μάγου - ταχυδακτυλουργού την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022, στο Plegma Cafe.

Σας περιμένουμε όλους για να περάσουμε μια υπέροχη ημέρα με χαρά και όμορφα χαμόγελα.

Θα προσφέρουμε σε όλους τους μικρούς μας φίλους γλυκά, ζαχαρωτά, χυμούς, σοκολάτες και δωράκια.

Με τιμή

Η πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου

Νίκου Παναγιώτα

&

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

ΚΚΕ: Τα χωριά του Δήμου Πωγωνίου έμειναν σχεδόν 24 ώρες χωρίς ρεύμα

 


«Η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε και το νομό Ιωαννίνων φανέρωσε για ακόμη μία φορά τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού, αλλά και τις προτεραιότητές του που είναι απέναντι από τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Οι κάτοικοι της πλειοψηφίας των χωριών του Δήμου Πωγωνίου έμειναν σχεδόν 24 ώρες χωρίς ρεύμα το σαββατοκύριακο 10-11 Δεκέμβρη, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που περίμεναν περισσότερο από 1 μέρα για να αποκατασταθεί η ζημιά στην ηλεκτροδότηση από ειδικό τεχνικό συνεργείο.

Η ετοιμότητα της πολιτικής προστασίας για αναμενόμενα καιρικά φαινόμενα, όπως το πρόσφατο, αποτελεί τουλάχιστον κοροϊδία για τις λαϊκές οικογένειες, όταν για ένα ολόκληρο δήμο όπως το Δήμο Πωγωνίου υπάρχει μόλις ένας τεχνικός της ΔΕΗ.

Ενώ οι κάτοικοι του παραμεθόριου αυτού δήμου, όπου μάλιστα η πλειοψηφία των κατοίκων είναι ηλικιωμένοι, καταδικάστηκαν σε τουλάχιστον 1 μέρα χωρίς ηλεκτροδότηση, την εποχή της ενεργειακής φτώχειας ως αποτέλεσμα της πολιτικής που ορίζει την ενέργεια ως εμπόρευμα, και μάλιστα ακριβοπληρωμένο και την πολιτική προστασία που είναι λαϊκή ανάγκη ως κόστος χωρίς όφελος.

Σπύρος Ριζόπουλος: Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ πρέπει να επιλέξουν σε εκλόγιμη θέση στο επικρατείας Έλληνες της Αλβανίας

 


Συγκεκριμένη – ανοιχτή πρόσκληση προς τα τρία κόμματα, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, τα οποία εκ των πραγμάτων βρίσκονται σε τροχιά εξουσίας να αξιοποιήσουν το νόμο που ψήφισαν και να επιλέξουν σε εκλόγιμη θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας Έλληνες της Αλβανίας που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας, κατέθεσε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου, Σπύρος Ριζόπουλος.

Αφορμή στάθηκε η αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στα ελληνόφωνα χωριά της νοτίου Αλβανίας την προηγούμενη εβδομάδα με τον κ. Ριζόπουλο να τονίζει ότι μια τέτοια συνάντηση θα έπρεπε να είναι συνυφασμένη με την παρουσία τοπικών παραγόντων.

«Πάντα πίστευα ότι διαφοροποίηση αυτοδιοίκησης με κεντρική πολιτική σκηνή είναι λανθασμένη ως αντίληψη. Η αναβολή της επίσκεψης  του πρωθυπουργού στα ελληνόφωνα χωριά της Αλβανίας και το πώς η Περιφέρεια μπορεί να αλλάξει την πολιτική στις διακρατικές σχέσεις είναι μια τρανή απόδειξη», είπε αρχικά ο κ. Ριζόπουλος.

Εξήγησε δε ότι ο ορθός όρος για να αποκαλούμε τους ανθρώπους που ζουν στις περιοχές αυτές είναι «Έλληνες της Αλβανίας», προσθέτοντας ότι θα προσπαθήσει να τον επιβάλει στο δημόσιο διάλογο.

Ιωάννινα: Ρούχα και υποδήματα παραδόθηκαν στις Φυλακές Σταυρακίου


Ένας τόνος ρούχα που είχαν συγκεντρωθεί από τους μωβ κάδους ανακύκλωσης παραδόθηκαν στις Φυλακές Σταυρακίου, μετά από την απαραίτητη διαλογή που έγινε.

Η παράδοση έγινε από τον αντιδήμαρχο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων Βαγγέλη Πήχα και τον εκπρόσωπο της εταιρείας Recycom Βαγγέλη Αράπη.

Η Recycom σε συνεργασία με το Δήμο από τα τέλη του καλοκαιριού έχει αναπτύξει το δίκτυο των μωβ κάδων για ανακύκλωση ρούχων και υποδημάτων και τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι εντυπωσιακά.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Αράπης το δίκτυο έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες και τα αποτελέσματα από την ανακύκλωση είναι πολύ σημαντικά.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Δήμο ένα μέρος του υλικού που συγκεντρώνεται και μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί παραδίδεται στο κοινωνικό παντοπωλείο.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια από την Ελληνική Αστυνομία

 


Σε 19.253 ανήλθαν οι τροχαίες παραβάσεις που βεβαίωσε η ΕΛΑΣ κατά τη διάρκεια 92.086 ελέγχων, που διενεργήθηκαν από τις 4 έως τις 10 Δεκεμβρίου 2022, σε όλη την Ελλάδα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΑΣ, ανά περιφέρεια, βεβαιώθηκαν 3.840 παραβάσεις στην Αττική, 

2.448 στη Θεσσαλία, 

2.099 στη Θεσσαλονίκη, 

1.839 στην Κεντρική Μακεδονία, 

1.823 στη Δυτική Ελλάδα, 

1.492 στην Κρήτη, 

1.229 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 

1.157 στην Ήπειρο, 

909 στη Στερεά Ελλάδα, 

751 στην Πελοπόννησο, 

565 στη Δυτική Μακεδονία, 

391 στο Νότιο Αιγαίο, 366 στο Βόρειο Αιγαίο και 

344 στα Ιόνια Νησιά.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν αφορούν 

7.016 για παράνομη στάθμευση, 

4.001 για υπερβολική ταχύτητα, 

945 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης, 

648 για μη χρήση προστατευτικού κράνους, 

517 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 

436 για ΚΤΕΟ, 

375 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, 

310 για παραβίαση σηματοδότη, 

283  για χρήση κινητού τηλεφώνου, 

271 ανασφάλιστα οχήματα, 

138 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας, 

101 για φθαρμένα ελαστικά, 

97 για αντικανονικούς ελιγμούς, 

97 για αντικανονικό προσπέρασμα, 

68 μη τήρηση απόστασης ασφαλείας, 

57 για αντίθετη κίνηση σε μονόδρομο, 

34 για απόσπαση προσοχής οδηγού, 

27 για υπέρβαρο φορτίο, 

23 για αντικανονική χρήση φώτων, 

16 για παραβίαση προτεραιότητας, 

10 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων, 

2 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας και 

3.781 λοιπές παραβάσεις.

Παράλληλα, έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση, από τις 5 έως τις 11 Δεκεμβρίου 2022, στην περιοχή της παραλιακής λεωφόρου Αθηνών-Σουνίου με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα και διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά, διενεργήθηκαν 375 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 228 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα πρόστιμα.

Δήμος Πωγωνίου: Διπλή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ. και 6:30 μ.μ.

 


Έχοντας   υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  78  του  Ν. 4954 / 2022  και της  εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ. αριθμ.  375 / Α.Π.39167/2-6-2022  καθώς και τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ.,  για  τη σύγκληση του Δημοτικού  Συμβουλίου,  σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  η οποία θα διεξαχθεί   την  ΤΕΤΑΡΤΗ   14η  Δεκεμβρίου  2022  και ώρα  18.00   [1η  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ]

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ  ΚΑΛΠΑΚΙ-[ ΑΙΘΟΥΣΑ Δ.Σ. - ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ]

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΓΚΟΣ

***

Έχοντας   υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  78  του  Ν. 4954 / 2022  και της  εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ. αριθμ.  375 / Α.Π.39167/2-6-2022  καθώς και τις σχετικές διατάξεις του Δ.Κ.Κ.,  για  τη σύγκληση του Δημοτικού  Συμβουλίου,  σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  η οποία θα διεξαχθεί   την  ΤΕΤΑΡΤΗ   14η  Δεκεμβρίου  2022  και ώρα  18.30   [2η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ].

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΣΤΟ  ΚΑΛΠΑΚΙ-[ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ]

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.

ΓΚΟΓΚΟΣ  ΧΡΗΣΤΟΣ

Άρτα: Συνελήφθη ένας άνδρας διότι οδηγούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος

 


Συνελήφθη χθες το βράδυ στην Άρτα από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. του Αστυνομικού Τμήματος Άρτας, ένας άνδρας  διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με ηλεκτρονική συσκευή (αλκοολόμετρο), διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Ποδαρικό το 2023 με νέες αυξήσεις -"φωτιά" στα τρόφιμα

 


Με ξέφρενο ρυθμό συνεχίζεται το ράλι στις τιμές των τροφίμων, με την ακρίβεια να σαρώνει τα οικογενειακά εισοδήματα και τα νοικοκυριά να καταφεύγουν σε περικοπές για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες υποχρεώσεις τους.

Οι ανατιμήσεις σε δεκάδες κωδικούς που βρίσκονται εκτός του καλαθιού του νοικοκυριού συνεχίζονται, πλήττοντας κυρίως τους πιο ευάλωτους συμπολίτες, αφού τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν πάνω από το 1/3 του μηνιαίου προϋπολογισμού τους στην αγορά τροφίμων.

Αυτό το τσουνάμι ακρίβειας θα συνεχιστεί σε βασικά προϊόντα, αφού το 2023 αναμένεται να κάνει ποδαρικό με νέες αυξήσεις στα τρόφιμα, όπως αποτυπώνουν οι τιμοκατάλογοι που φτάνουν στο λιανεμπόριο από τους προμηθευτές.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι οι ανατιμήσεις είναι διαρκείς, με τους καταναλωτές να μειώνουν τις αγορές τους στα απολύτως απαραίτητα.

Μάλιστα, ορισμένες επιχειρήσεις του χονδρικού εμπορίου εκτιμούν ότι οι τιμές μπορεί να αλλάξουν απροειδοποίητα από τη μια στιγμή στην άλλη.

Πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ, για την εβδομάδα από 12 ως 16 Δεκεμβρίου

 


Συνολικά 69,7 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν σε 74.360 δικαιούχους, κατά την εβδομάδα 12-16 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών από τον e-ΕΦΚΑ και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων:

1. Από τον e-ΕΦΚΑ θα καταβληθούν:

- 13,7 εκατ. ευρώ σε 600 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

- 274.000 ευρώ σε 260 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα (επιδόματα μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας).

2. Από τη ΔΥΠΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές:

- 20  εκατ. ευρώ σε  45.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.

- 25 εκατ. ευρώ σε 7.500 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.

- 10 εκατ. ευρώ σε 18.000 δικαιούχους που συμμετείχαν σε προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα.

- 800.000 ευρώ σε 3.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

Στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστής Κωπηλασίας συμμετείχε ο Ν.Ο.Ι.

 

Με τη συμμετοχή 18 αθλητών έλαβε μέρος ο Ναυτικός Όμιλος Ιωαννίνων στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστής κωπηλασίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για ένα καινούριο αγωνιστικό Πρωτάθλημα στο οποίο οι αθλητές του Ν.Ο.Ι. έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και τα αποτελέσματα διαμορφώθηκαν ως εξής:

•        Κωσταγυιού Μαρία: 5η θέση ανάμεσα σε 70 συμμετοχές στο αγώνισμα των 1000 μέτρων ηλικίας 13-14 ετών.

•        Μουσελίμης Ιάσονας:  4η θέση ανάμεσα σε 86 συμμετοχές στο αγώνισμα των 1000 μέτρων ηλικίας 13-14 ετών, στο ίδιο αγώνισμα ο αθλητής του Ν.Ο.Ι. Κουτσαβέλης Παύλος κατέλαβε την 6η θέση και ο Κρικώνης Παύλος την 13η θέση.

•        Γιουγλή Σύλβια, Κωσταγυιού Μαρία, Λάππα Πολυξένη και Κάσκαρη Βασιλική: ανάμεσα σε 15 συμμετοχές κατέλαβαν την 2η θέση στο αγώνισμα της Σκυτάλης 1000 μέτρα (4x) Γυναικών ηλικίας 12-14 ετών

•        Ντάρας Δημήτρης, Τάσσης Βασίλης, Μήτσος Κωσταντίνος και Φαρμάκης Γιώργος: ανάμεσα σε 19 συμμετοχές κατέλαβαν την 3η θέση στο αγώνισμα της Σκυτάλης 1000 μέτρα (4x) Ανδρών ηλικίας 12-14 ετών.

•        Δημητρίου Χρήστος (2007) και Ζάρρας Αλέξανδρος (2007): ανάμεσα σε 17 συμμετοχές κατέλαβαν την 6η θέση στο αγώνισμα της  Σκυτάλης 1000 μέτρα (2x) Ανδρών, αντιμετωπίζοντας αθλητές μεγαλύτερων ηλικιών.

•        Παλαιοπάνος Θανάσης:  3η θέση στο αγώνισμα 2000 μέτρα open Ανδρών

•        Παλαιοπάνος Θανάσης, Παλαιοπάνος Λεωνίδας, Φαϊτάς Παύλος και Κούτρας Δημήτρης: ανάμεσα σε 11 συμμετοχές κατέλαβαν την 5η θέση στο αγώνισμα της Σκυτάλης 2000 (4x) Ανδρών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο συγχαίρει όλους τους αθλητές του Ομίλου για την εξαιρετική τους εμφάνιση καθώς και όλους τους αθλητές που αγωνίστηκαν, ανεξάρτητα από την κατάκτηση μεταλλίων.


Παράλληλα ευχαριστεί, για την ευγενική της χορηγία, την εταιρεία "Μελίσσιτος" που διέθεσε μπάρες με τα πιο αγνά υλικά για την ενέργεια των αθλητών, τόσο σε όσους πήραν μέρος στο 1ο ΠΠΚ, αλλά και σε όσους αθλητές παρέμειναν για προπόνηση στο σωματείο.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Πέρδικα, Παλαιό ΚΕΠ, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κοινοτικό Κατάστημα Ανατολής, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00.

Θαμπό δέρμα: Αίτια και αντιμετώπιση

 


Το λαμπερό δέρμα ομορφαίνει κάθε πρόσωπο, ενώ του προσδίδει μια υγιή όψη καθώς το «φωτίζει». Δεν είναι όμως δεδομένο, καθώς υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που «κλέβουν» τη λάμψη του, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ατέλειές του.

Με την αύξηση της ηλικίας το κολλαγόνο μειώνεται και οι ίνες ελαστίνης χάνουν σταδιακά την αντίστασή τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διατηρήσουν ούτε τη σφριγηλότητα του δέρματος, ούτε τη λάμψη του. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, το δέρμα μπορεί να είναι θαμπό και σε νεαρές ηλικίες. Οι αιτίες ενδέχεται να σχετίζονται με τα γονίδια, με περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά και με τον τρόπο ζωής.

«Η κακή διατροφή με συνέπεια την ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, η περιβαλλοντική ρύπανση και η συσσώρευση ρύπων στην επιδερμίδα, η ανεπαρκής ενυδάτωση, το κάπνισμα και το αλκοόλ, η ελλιπής φροντίδα και περιποίηση, οι ορμονικές διαταραχές, η ύπαρξη ακμής στο παρελθόν και το τακτικό μακιγιάζ με «βαριά» προϊόντα που δεν επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, μπορεί να το κάνουν να φαίνεται λιγότερο υγιές, λιγότερο φωτεινό και λιγότερο λείο.

Το πρόβλημα είναι πιο εμφανές στο πρόσωπο, στον λαιμό και στο ντεκολτέ και ακολουθούν τα χέρια και το σώμα. Όταν το δέρμα είναι θαμπό “γράφουν” πιο έντονα και οι ατέλειές του, όπως ρυτίδες και λεπτές γραμμές, χαλάρωση, δυσχρωμίες, αιμαγγειώματα κ.ά.», τονίζει η δρ Αναστασία Σεφέρη–Δανιήλ, MD, PhD, Πλαστική Χειρουργός στο Νοσοκομείο ΥΓΕΙΑ, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής (HESPRAS).