Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2021

ΠΑΣ Γιάννινα-Βόλος 0-1

 

Διπλό με Δουβίκα


Ο Βόλος νίκησε στους «Ζωσιμάδες» τον ΠΑΣ Γιάννινα με 1-0 για την 18η αγωνιστική της Super League Interwetten.

Ο ΠΑΣ Γιάννινα σκόραρε στο 10' με τον Παμλίδη αλλά ήταν σε θέση οφσάιντ ο επιθετικός των γηπεδούχων και το γκολ δεν μέτρησε.

Στο 12' ο Μπαρτόλο έκλεψε τη μπάλα από τον Εραμούσπε, μπήκε στην περιοχή, τσίμπησε τη μπάλα και ο Αργεντινός του ΠΑΣ τον ανέτρεψε και καταλογίστηκε  το πέναλτι για την ομάδα του Βόλου.

Ο Δουβίκας εκτέλεσε εύστοχα κάνοντας το 0-1 για το Βόλο.

Στο 35' μετά από εκτέλεση του φάουλ η άμυνα των φιλοξενούμενων έκοψε, έγινε η βαθιά μπαλιά προς τον Δουβίκα ο οποίος με τις προσποιήσεις του έριξε κάτω τον Σιόντη, έκανε το σουτ με το δεξί αλλά η μπάλα βρήκε στο αριστερό κάθετο δοκάρι του Χουτεσιώτη.

Ευκαιρία στο 65'  για τον ΠΑΣ με τον Λιάσο. Στο κόρνερ από τα δεξιά ο Λιάσος πήρε την κεφαλιά και έστειλε τη μπάλα έξω.

ΠΑΣ Γιάννινα:

Χουτεσιώτης, Παντελάκης, Πίρσμαν, Εραμούσπε (Λιάσος 46'), Σάλιακας, Κάργας, Σιόντης, Καρταλής, Ελευθεριάδης (Μπρένερ 46'), Παμλίδης (Λέο 46'), Κρίζμαν.

Βόλος:

Κλέιμαν, Τέκιο (Ντεντάκης 56'), Μήτογλου, Γκρίλο, Φεράρι, Ριένστρα, Τσοκάνης, Ρενάτο (Περέα 56΄), Μπαρτόλο, Μαρτίνες (Κιάκος 66'), Δουβίκας.

ΕΟΔΥ: Είκοσι τέσσερις θάνατοι σήμερα, 334 νέα κρούσματα

 


4 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι τέσσερις νέοι θάνατοι, 334 νέα κρούσματα.

«Σήμερα ανακοινώνουμε 334 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 151.980, εκ των οποίων 52.1% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.837 (3.8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 46.929 (63.7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

288 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 204 (70.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.

1068 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 24 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5646 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3.330 (59.0%) άνδρες. 

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.4% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».

Πολιτική Προστασία: Αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων λόγω της νέας επιδείνωσης του καιρού

 


Ισχυρή σύσταση στους κατοίκους Ηπείρου, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων λόγω της επιδείνωσης του καιρού, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας έως και την Τετάρτη, και το νέο μέτωπο καταιγίδων προσεγγίζει τη Δυτική Ελλάδα, ενώ έως το πρωί της Δευτέρας, θα επηρεάσει το σύνολο της χώρας.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, αναμένονται στα δυτικά νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρώτες πρωινές ώρες και ξανά από τις απογευματινές. Στις υπόλοιπες περιοχές νεφώσεις θα είναι παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και στην ανατολική νησιωτική χώρα τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, σποραδικές καταιγίδες.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά διαστήματα στα ηπειρωτικά ορεινά της κεντρικής και βόρειας χώρας οι οποίες από το βράδυ στα ορεινά της Ηπείρου θα είναι κατά τόπους πυκνές.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις τοπικά έως 8 μποφόρ στα πελάγη τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Κατολισθήσεις και σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο από τη βροχόπτωση στην Ήπειρο

 


Οι έντονες βροχοπτώσεις που σημειώνονται το τελευταίο 24ωρο στην Περιφέρεια Ηπείρου, είχαν ως αποτέλεσμα  να σημειωθούν κατολισθήσεις και καταπτώσεις στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Προβλήματα εντοπίζονται σε περιοχές των Τζουμέρκων, της ορεινής Άρτας, του Ανατολικού Ζαγορίου και της Κόνιτσας.

Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου και των Δήμων εργάζονται πυρετωδώς για να καθαρίσουν οι δρόμοι.

Η Πολιτική Προστασία συνιστά στους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.

Έντονες χιονοπτώσεις σημειώνονται σε περιοχές με υψόμετρο άνω από 1.000 μέτρα.

Γιάννενα: Δύο νεκροί έπειτα από πτώση από τον τέταρτο όροφο πολυκατοικίας

 


Σήμερα το πρωί εντοπίστηκαν νεκρά δύο άτομα (άντρας και γυναίκα) στον ακάλυπτο χώρο μίας πολυκατοικίας στο κέντρο των Ιωαννίνων, οι οποίοι φέρεται να έπεσαν στο κενό από διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου.

Οι αστυνομικές αρχές έσπευσαν στο σημείο, όπου βρήκαν τους δύο ανθρώπους χωρίς τις αισθήσεις τους, ενώ αναμένεται να φτάσει και ο ιατροδικαστής για να διαπιστώσει τα αίτια της υπόθεσης

***

Η ανακοίνωση της αστυνομίας:

"Προανάκριση ενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Ιωαννίνων σχετικά με το θάνατο δύο Ελλήνων (43χρονης γυναίκας και 52χρονου άνδρα) ύστερα από πτώση τους από όροφο πολυκατοικίας στην πόλη των Ιωαννίνων, οι οποίοι βρέθηκαν νεκροί σήμερα (24-01-2021) το πρωί στον ακάλυπτο χώρο της πολυκατοικίας."

Την επόμενη εβδομάδα η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης

 


Την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στους δικαιούχους που έχουν τιμολόγια αγοράς Δεκεμβρίου, καθώς υπεγράφη το Σάββατο 23 Ιανουαρίου  η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, όπως είπε ο ίδιος ο υπουργός σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων της δημοτικής τηλεόρασης Θεσσαλονίκης TV 100.

Ο κ. Σταϊκούρας προσδιόρισε επίσης το χρόνο που θα καταβληθούν τα χρηματικά ποσά για την επιστρεπτέα προκαταβολή, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί και η ΚΥΑ που αφορά την επιστρεπτέα προκαταβολή. Προσδοκούμε η πλατφόρμα στην ΑΑΔΕ να ανοίξει τη Δευτέρα (25/1) και να αρχίσουν οι πληρωμές από την Τετάρτη (27/1) και μετά».

Πενήντα πέντε παραβάσεις στην Ήπειρο, το Σάββατο 23 Ιανουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Σάββατο 23 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (63.841) έλεγχοι, από τους οποίους οι (6.710) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.329) παραβάσεις και (5) συλλήψεις, ως ακολούθως:

(1.048) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των300 ευρώ, ως ακολούθως:

(355) στην Αττική,

(142) στη Θεσσαλονίκη,

(76) στην Κρήτη,

(74) στην Κεντρική Μακεδονία,

(67) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(64) στη Θεσσαλία,

(55) στην Ήπειρο,

(55) στη Στερεά Ελλάδα,

(38) στη Δυτική Ελλάδα,

(34) στην Πελοπόννησο,

(34) στη Δυτική Μακεδονία

(22) στα Ιόνια Νησιά,

(20) στο Νότιο Αιγαίο και

(12) στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (90.287) ομοειδείς παραβάσεις.

(258) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (252) πρόστιμα 300 ευρώ και (6) των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

(37) στην Αττική,

(28) στη Θεσσαλονίκη,

(26) στην Κρήτη,

(25) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

(24) στο Βόρειο Αιγαίο,

(22) στη Στερεά Ελλάδα,

(20) στη Δυτική Ελλάδα

(19) στην Κεντρική Μακεδονία,

(17) στη Θεσσαλία,

(17) στην Πελοπόννησο,

(12) στα Ιόνια Νησιά,

(8) στο Νότιο Αιγαίο,

(2) στην Ήπειρο και

(1) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (30.626) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (29.149) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.477) των (150) ευρώ.

(23) παραβάσεις και (5) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν τα ακόλουθα διοικητικά πρόστιμα για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ- εστιατορίου, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας. Επιπρόσθετα βεβαιώθηκαν (3) πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Αττική, σύλληψη προσωρινά υπευθύνου σουπερμάρκετ και 3.000 ευρώ πρόστιμο, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας, λόγω υπέρβασης ωραρίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε πωλητή λαϊκής αγοράς και επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- (2) πρόστιμα των 1.500 ευρώ έκαστο, σε πωλητές λαϊκής αγοράς για αυθαίρετη ανάπτυξη πάγκων και αναστολή δραστηριότητας τους για 15μέρες,

- (2) πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε καταστήματα για μη ανάρτηση πίνακα μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτρια αναψυκτήριου, με επιβολή 15νθήμερης αναστολής λειτουργίας. Επιπρόσθετα βεβαιώθηκαν (10) πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε ισάριθμους πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κρήτη, (2) πρόστιμα των 300 ευρώ έκαστο, σε καταστήματα για μη ανάρτηση πίνακα μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών.

Στην Πελοπόννησο, 5.000 ευρώ σε ιδιώτη, για παραβίαση καραντίνας.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (984) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (906) άτομα.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στη Θεσσαλονίκη, (2) συλλήψεις και (2) πρόστιμα των 3.000 ευρώ έκαστο, για διοργάνωση πάρτι σε οικία. Επιπρόσθετα σε (11) συμμετέχοντες βεβαιωθήκαν πρόστιμα 300 ευρώ έκαστο, για παραβίαση περιορισμό κίνησης.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σύλληψη αλλοδαπού για λαθραία καπνικά προϊόντα στην Ηγουμενίτσα

Στη σύλληψη ενός 64χρονου αλλοδαπού προέβησαν, βραδινές ώρες χθες, στελέχη της Περιφερειακής Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών/Ομάδα Κ9 της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας, για παράβαση του νόμου περί λαθρεμπορίου καπνικών προϊόντων (Ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας»).

Ειδικότερα, σε έλεγχο που διενεργήθηκε  στην πύλη εισόδου οχημάτων του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας, σε φορτηγό όχημα με οδηγό τον 64χρονο εντοπίστηκαν τετρακόσια εξήντα τέσσερα (464) πακέτα τσιγάρων, χωρίς να φέρει την ταινία ειδικού φόρου κατανάλωσης, με σκοπό να μεταφερθεί παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η ανωτέρω ποσότητα καπνικού προϊόντος.

***

Συνέχεια ενημέρωσης:

Αναφορικά με τη σύλληψη αλλοδαπού για λαθραία καπνικά προϊόντα στην Ηγουμενίτσα χθες, γνωρίζεται ότι το σύνολο των διαφυγόντων δασμών και φόρων των κατασχεθέντων καπνικών προϊόντων ανέρχεται στο ποσό των χιλίων εννιακοσίων εβδομήντα οκτώ ευρώ και οκτώ λεπτών (1.978,08€).

Με την βοήθεια της τεχνολογίας ταχύτερη η διαδικασία αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ

 


Με απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός, ο πρόεδρος του Αγροτικού Ασφαλιστικού Οργανισμού, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο διευθύνοντας σύμβουλος της «Κοινωνίας της Πληροφορίας ΑΕ» κ. Σταύρος Ασθενίδης επιχειρείται η επιτάχυνση της διαδικασίας καταγραφής των ζημιών στα χωράφια από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ, αλλά και των αποζημιώσεων με τη βοήθεια της τεχνολογίας.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σπήλιος Λιβανός δήλωσε ότι  «Το τρίπτυχο «αμεσότητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη» διασφαλίζεται πλέον στο μέγιστο δυνατό βαθμό με την Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ.

Υπογράμμισε ακόμη ότι  ο ΕΛΓΑ «πλέον θα καταβάλλει σε μία δόση, στο 100%, τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά, και μάλιστα επιταχύνοντας χρονικά την εκτίμηση των ζημιών. Ο Οργανισμός στηρίζει έμπρακτα τους παραγωγούς σε μία εποχή πρωτόγνωρων προκλήσεων όπως αυτή της πανδημίας, αλλά και των εντεινόμενων φυσικών καταστροφών», προσθέτοντας ότι «για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση θα καταβάλλει φέτος 30 εκατ. ευρώ στον ΕΛΓΑ, για την κάλυψη των διοικητικών εξόδων και των λειτουργικών του δαπανών, ούτως ώστε το σύνολο της εισπραττόμενης ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς να καταβληθεί για αποζημιώσεις».

Σύλληψη αλλοδαπών στην Ηγουμενίτσα

 


Στη σύλληψη έξι (06) αλλοδαπών καθώς και των δύο αλλοδαπών  διακινητών τους, προέβησαν, απογευματινές ώρες χθες, στελέχη της Λιμενικής Αρχής Ηγουμενίτσας.

Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από τα στελέχη του Γραφείου Ασφάλειας της οικείας Λιμενικής Αρχής με τη συνδρομή υπαλληλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών, εντός  του λιμένα εξωτερικού Ηγουμενίτσας σε οχήματα πριν από τη φόρτωση τους σε Ε/Γ-Ο/Γ πλοίο με προορισμό το εξωτερικό, διαπιστώθηκε ότι ο 35χρονος οδηγός Φ/Γ οχήματος με επικαθήμενο και ο 52χρονος συνοδηγός του, μετέφεραν  από κοινού στο χώρο του φορτίου, τους έξι αλλοδαπούς, οι οποίοι στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων, με σκοπό να μεταβούν παράνομα στο εξωτερικό.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηγουμενίτσας που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε το ανωτέρω Φ/Γ όχημα – επικαθήμενο.

Τι μπορεί να συμβαίνει όταν δεν βλέπετε στο σκοτάδι

 


Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να δουν καθαρά στο σκοτάδι ή σε φτωχά φωτισμένο περιβάλλον. Πολλοί όμως δεν βλέπουν σχεδόν τίποτα, ούτε καν τη νύχτα με αναμμένο ένα φωτάκι. Η αδυναμία αυτή μπορεί να αποτελεί ένδειξη νυκταλωπίας ή νυχτερινής τύφλωσης -ενός συμπτώματος που μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο.

Όπως εξηγεί ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School), η ικανότητά μας να βλέπουμε στο σκοτάδι εξαρτάται από τέσσερις βασικές δομές των ματιών. Οι δομές αυτές είναι ο κερατοειδής χιτώνας, η κόρη του οφθαλμού, ο κρυσταλλοειδής φακός και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας.

Ο κερατοειδής είναι ο διαυγής ιστός που βρίσκεται πάνω από την κόρη, στο πρόσθιο τμήμα του ματιού. Το φως πρέπει να διέλθει ανεμπόδιστα από αυτόν για να δημιουργηθεί η αίσθηση της όρασης. Εάν δεν είναι διαυγής ή δεν έχει φυσιολογικό σχήμα, δεν μπορεί να δημιουργηθεί καθαρή εικόνα.

Η κόρη του οφθαλμού είναι ο μαύρος «δίσκος» που βλέπουμε στο κέντρο των ματιών μας. Η διάμετρός της αυξομειώνεται αναλόγως με τον φωτισμό. Στο σκοτάδι, διαστέλλεται (μεγαλώνει) για να μπορέσει να διέλθει όσο το δυνατόν περισσότερο φως στο μάτι και να δούμε καλύτερα (στο βαθμό, που αυτό είναι δυνατό).