Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2022

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου

 


Γνωστοποιείται  στο  κοινό  ότι για  να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές  εργασίες του  ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος την Παρασκευή 18/11/2022 ως εξής:

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 10:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Δελβινάκι πέριξ Δημαρχείου – εστιατορίου κ. Κεσκινίδου Σοφίας – κτιρίου ΔΕΔΔΗΕ.

Β) Από ώρα 11:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Πωγωνιανή στην περιοχή «Τσιφλίκι» και πέριξ οικίας κ. Κούρου Κων/νου.

Γ) Από ώρα 12:30 μ.μ. έως 15:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές:

Πωγωνιανή.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι  για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Από την ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.

Επιστροφή στις νίκες για την Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου- Π.Α.Σ. Μετσόβου 2-1)


*
Η Αναγέννηση επικράτησε στο γήπεδο  “Στάθης Τσανακτσής” του Π.Α.Σ. Μετσόβου με 2-1 για την 5η αγωνιστική της Α’ Ερασιτεχνικής.

Τα γκολ των  νικητών πέτυχαν οι Τσάγκας Ιωάννης και Μπιστιόλης Χρισοβαλάντης.

Αναγέννηση Κεφαλόβρυσου (Γιώργος Πότσης):

Γεωλδάσης  Γεώργιος, Λάμπρος Μάριος Σταμάτης, Καμονάς Ιωάννης, Διαμάντης Παναγιώτης (Αλεξίου Άγγελος), Τερζής Μάριος, Μπάσιος Χρήστος, Γιάκος Δημήτριος, Τσάγκας Ιωάννης (Γότσης Γεώργιος), Μπιστιόλης Χρυσοβαλάντης, Ταχιάς Γεώργιος, Παπαναστασίου Αλέξανδρος (Μακολλάρι Μαρικέν)

Ιωάννινα: Με επιτυχία η δράση κλιματικής ουδετερότητας για τους μαθητές

 


Στο πλαίσιο της Εβδομάδας Κλιματικής Ουδετερότητας πραγματοποιήθηκε η δράση για τους μαθητές της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό τη διαμόρφωση ενεργειακής και κλιματικής συνείδησης.

Στο ενεργειακό διαδραστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετείχαν περίπου 800 μαθητές από Γυμνάσια και Λύκεια του Δήμου Ιωαννιτών.

Η διαδραστική εκπαίδευση περιλάμβανε θέματα όπως το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η κλιματική αλλαγή,  οι κλιματικά ουδέτερες πόλεις, η εξοικονόμηση ενέργειας, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), τα έξυπνα δίκτυα, τα έξυπνα σπίτια καθώς και η ηλεκτροκίνηση.

Η εβδομάδα κλιματικής ουδετερότητας ολοκληρώνεται με την κεντρική εκδήλωση που θα γίνει την Παρασκευή στις έξι το απόγευμα στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής» με στόχο τη συνδιαμόρφωση του Κλιματικού Συμφώνου για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας το 2030.

ΠΗΓΗ: www.ioannina.gr/

Εκπαιδευτική δράση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας σε θέματα οδικής ασφάλειας

 


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε εκπαιδευτική δράση από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας, η οποία πραγματοποιήθηκε σε σχολεία του Νομού Άρτας κατά το χρονικό διάστημα από 03/10/2022 έως 11/11/2022.

Ειδικότερα, 1641 συνολικά μαθητές όλων των τάξεων 41 σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενημερώθηκαν για θέματα οδικής ασφάλειας από Αξιωματικό του Γ’ Τμήματος Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Αντιρρίου – Ιωαννίνων, το οποίο ανέλαβε την υλοποίηση του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος.

Πέραν των διαλέξεων, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν βασικούς κανόνες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μέσα από δραστηριότητες και παιχνίδια βιωματικής μάθησης. Γυαλιά προσομοίωσης οδήγησης υπό την επήρεια μέθης, τάπητας κυκλοφοριακής αγωγής, παζλ και επιτραπέζια παιχνίδια κέντρισαν το ενδιαφέρον τους, συνεισφέροντας ουσιαστικά στην εμπέδωση πολύτιμων γνώσεων.

Για την επιτυχή παρακολούθηση του προγράμματος, απονεμήθηκε σε όλους τους μαθητές βραβείο κυκλοφοριακής αγωγής!

Ανάλογες δράσεις πραγματοποιούνται κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς με στόχο την ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για τη διαμόρφωση σωστής οδικής συνείδησης από μικρή ηλικία.

Στην Εθνική Ομάδα πάλης υποταγής ο Άτρωτος Ιωαννίνων

 


Τη συμμετοχή τους στην Εθνική Ομάδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας πάλης υποταγής εξασφάλισαν τέσσερις (4) αθλητές του Αθλητικού Συλλόγου «Άτρωτος» μετά την εξαιρετική παρουσία τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πάλης υποταγής (grappling).

Οι αθλητές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και μαζί με τα μετάλλια έλαβαν και το «εισιτήριο» για τη συμμετοχή τους στην εθνική ομάδα, γεγονός που αποτελεί μεγάλη τιμή τόσο για τους ίδιους τους αθλητές όσο και για την πόλη των Ιωαννίνων που πλέον έχει δυναμική παρουσία σε εθνικό επίπεδο.

Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα πάλης υποταγής (grappling) συμμετείχαν και έλαβαν μετάλλιο:

        Μπάτζιου Αικατερίνη, χρυσό μετάλλιο στα 50 κιλά

        Χαρά Δημητρούλα, χρυσό στα 52 κιλά

        Ανδρούτσου Δήμητρα, χρυσό στα 71 κιλά

        Κώστας Καλοϊδης, χάλκινο μετάλλιο στα 62 κιλά.

Δήμος Πωγωνίου: Οι 23 Κοινότητες που δικαιούνται επιπλέον επιδότηση 15% του «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» για νέους

 


Είκοσι τρεις είναι οι Κοινότητες του Δήμου Πωγωνίου που δικαιούνται την επιπλέον επιδότηση 15% για τον ειδικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» για νέους που υλοποιεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η επιπλέον ενίσχυση αφορά ωφελούμενους που διαβιούν σε Δ.Ε. με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων.

 Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Ανακαινίζω» για νέους έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 1/1/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ», και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Επιπλέον θα πρέπει να είναι:

        Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για νέους».

        Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για νέους».

Γιάννενα: Τι ισχύει για τους συνοδούς ασθενών στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα

 


Λαμβάνοντας υπόψη τη τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της περιοχής μας και της διασποράς από συνοδούς των ασθενών σας ενημερώνουμε για τα κάτωθι, τα οποία ισχύουν έως και 1.12.2022:
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις και για βαρέως πάσχοντα ασθενή, θα γίνεται συνεννόηση με τον Δ/ντη του εκάστοτε Ιατρικού Τμήματος που νοσηλεύεται για να επιτραπεί η παρουσία ενός συνοδού ως ακολούθως,

Οι εμβολιασμένοι συνοδοί:
Από Δευτέρα έως Παρασκευή κρίνεται υποχρεωτική η καθημερινή διενέργεια rapid test από τους συνοδούς των ασθενών, η οποία θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο (rapid test ημερήσιας ισχύος εισόδου στο Νοσοκομείο)
Το Σαββατοκύριακο, θα ισχύει rapid test (48 ωρών) για τους συνοδούς των ασθενών, το οποίο θα επιδεικνύεται κατά την είσοδο.
Οι ανεμβολίαστοι συνοδοί:
υποχρεούνται πριν την έλευσή τους στο Νοσοκομείο, να προσκομίζουν αρνητικό μοριακό έλεγχο (pcr) (ισχύος 48 ωρών)
Υπενθυμίζουμε ότι παρέχεται η δυνατότητα δωρεάν διενέργειας rapid test στο προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου, Δευτέρα έως Παρασκευή, 8:00-13:30 από τις μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ.
Στους συνοδούς ασθενών, δίνεται κάρτα η οποία θα επιδεικνύεται στο νοσηλευτικό προσωπικό του Ιατρικού Τμήματος και θα επιστρέφεται στο Νοσοκομείο με το εξιτήριο του ασθενούς.

Απαγορεύεται αυστηρά το επισκεπτήριο στα Ιατρικά Τμήματα του Νοσοκομείου μας.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ΙΩΑΝΙΝΩΝ για την επέτειο του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 


O ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων τιμά την 49η επέτειο της Φοιτητικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Το μήνυμα της εξέγερσης  συμβολίζει τους αγώνες του λαού μας και της νέας γενιάς για ψωμί, παιδεία, ελευθερία και αξιοπρέπεια. Παραμένει ζωντανό και επίκαιρο εμπνέοντας τους αγώνες του σήμερα για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Θυμίζει ότι δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να σταματήσει έναν λαό που διεκδικεί το δικαίωμα του σε μία καλύτερη ζωή. Θυμίζει ότι υπάρχει ελπίδα.

Σήμερα, στις δύσκολες καταστάσεις για την δημοκρατία και το λαό μας, συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο.

Το απόγευμα της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων θα συμμετάσχουν στην συγκέντρωση και στην πορεία με αφετηρία την οδό Δομπόλη.

Καλούμε τα μέλη,  τους φίλους και τις φίλες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τους δημοκρατικούς πολίτες να συμμετάσχουν μαζικά το απόγευμα της Πέμπτης 17 Νοεμβρίου στις 18:00 στην συγκέντρωση και στην πορεία με αφετηρία την οδό Δομπόλη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ιωαννίνων την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου και ώρα 11 π.μ. θα  καταθέσει στεφάνι προς τιμή των Ηρώων και των Αγωνιστών, στο μνημείο στην Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

tacho-cards.services.gov.gr: Ψηφιακά όλες οι διαδικασίες σχετικά με την κάρτα Ψηφιακού Ταχογράφου Οδηγού

 


Μέσω του gov.gr, με μια ιδιαίτερα απλή διαδικασία, μπορούν πλέον οι επαγγελματίες οδηγοί να εκδίδουν, να ανανεώνουν και να αντικαθιστούν την κάρτα Ψηφιακού Ταχογράφου Οδηγού. Ειδικότερα, οι επαγγελματίες οδηγοί που διαθέτουν ισχύουσα άδεια οδήγησης για τις κατηγορίες ΒΕ, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D και DE έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ψηφιακά αίτηση για τις εξής περιπτώσεις:

• Αρχική έκδοση κάρτας

• Ανανέωση κάρτας

• Αντικατάσταση κάρτας λόγω απώλειας

• Αντικατάσταση κάρτας λόγω κλοπής

Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών από τη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης,σε εφαρμογή τηςπρογραμματικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει τα συναρμόδια Υπουργεία για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του τομέα Μεταφορών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Είναι προσβάσιμη είτε απευθείας στο tacho-cards.services.gov.gr, είτε μέσω του gov.gr, στην ενότητα «Επιχειρηματική δραστηριότητα» και την υποενότητα «Αδειοδοτήσεις» και στον τομέα «Μεταφορές».

Η χρήση της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή:

Οι επαγγελματίες οδηγοί εισέρχονται στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους στο Taxisnet.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου

 


Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00.

Ερωτική επιθυμία: Γιατί «σβήνει» στις δυτικές κοινωνίες;

 


Αν και ζούμε σε μια από τις πιο σεξουαλικά απελευθερωμένες περιόδους της ανθρώπινης ιστορίας είναι γεγονός η κατακόρυφη πτώση των ερωτικών επαφών στις δυτικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στους νέους άνδρες. Τι συμβαίνει;

Οικονομική κρίση, πανδημία, κίνημα #metoo, εισβολή στην Ουκρανία αλλά και γενικότερα η επικαιρότητα φαίνεται ότι έχουν αρνητική επίδραση στην ερωτική επιθυμία με αποτέλεσμα ένα 37% των νέων ανδρών στη χώρα μας, ηλικίας 18-25 ετών να δηλώνει ότι απέχει εβδομαδιαίως από τη σεξουαλική πράξη, ενώ στους μεγαλύτερους τα πράγματα δείχνουν σημαντικά καλύτερα με τους άνδρες 50 – 70 ετών να απέχουν σε ποσοστό μόλις 15%! Τα ποσοστά αυτά προέρχονται από πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και αφορούν δείγμα 2.000 ανδρών και σε σύγκριση με περασμένες δεκαετίες δείχνουν την πτωτική πορεία της σεξουαλικής ζωής των νέων αντρών.

Το πρόβλημα όμως φαίνεται να αφορά γενικότερα τις δυτικές κοινωνίες, καθώς σχεδόν 1 στους 3 άνδρες ηλικίας 18 έως 24 ετών αναφέρει μηδενική σεξουαλική δραστηριότητα κατά το προηγούμενο έτος σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open.

Μεταξύ των ετών 2000-2002 και 2016-2018 η σεξουαλική αδράνεια κατά το τελευταίο έτος αυξήθηκε από 19% σχεδόν στο 31% στους άνδρες από 18-24 ετών, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του δρ Pete Ueda, μεταδιδακτορικού ερευνητή στο Ινστιτούτο Karolinska της Στοκχόλμης. Για τις γυναίκες ίδιας ηλικίας η σεξουαλική αδράνεια έμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή, παρουσιάζοντας μικρή αύξηση από 15% σε 19% κατά την ίδια χρονική περίοδο.

Οι άγαμοι, άνεργοι και χαμηλού εισοδήματος άνδρες φάνηκε ότι ήταν πιο πιθανό να μην έχουν κάνει σεξ τους τελευταίους 12 μήνες σε σχέση με τους έγγαμους, εργαζόμενους και υψηλότερου εισοδήματος.

«Η πρόσβαση στις νέες τεχνολογίες κατά τα τελευταία 40 χρόνια, είτε αυτές είναι τα αντισυλληπτικά χάπια, είτε οι εφαρμογές όπως το Tinder και το Grindr, έχει ανοίξει νέες προοπτικές και δυνατότητες. Καθώς η σεξουαλική επανάσταση της δεκαετίας του 1970 ωρίμασε, οι κοινωνικές συμβάσεις άλλαξαν οδηγώντας στην αυξημένη αποδοχή της ομοφυλοφιλίας, των διαζυγίων, του προγαμιαίου σεξ και των εναλλακτικών μορφών ερωτικών σχέσεων όπως ο πολυερωτισμός και η ανταλλαγή συντρόφων.

Οι άνθρωποι κάνουν λιγότερο σεξ και η μείωση αυτή είναι περισσότερο ορατή μεταξύ των νεότερων και κυρίως των ανδρών.