Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018

Συνάντηση Περιφερειάρχη με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Με τον Υφυπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, που επισκέφθηκε τα Ιωάννινα,  συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, με τον οποίο συζήτησε θέματα της αρμοδιότητάς του. Ανακοίνωση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αναβάθμισης υφιστάμενων επιχειρήσεων.
Με αφορμή δημοσιεύματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ, γίνονται γνωστά τα εξής: Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. 
Το ίδιο έχει συμβεί και στο τρέχον «πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020». Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης,  εφάρμοσε το  πλαίσιο της πρότυπης πρόσκλησης  που εξέδωσε  με εγκύκλιό της  η Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που είναι και ο τελικός ελεγκτής των προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανακοίνωση για το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ αναβάθμισης υφιστάμενων επιχειρήσεων

Με αφορμή δημοσιεύματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω ΕΣΠΑ, γίνονται γνωστά τα εξής:
Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ένταξη των επιχειρήσεων σε προγράμματα του ΕΣΠΑ καθορίζονται από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.  Το ίδιο έχει συμβεί και στο τρέχον «πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης υφιστάμενων ΜΜΕ για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών στο πλαίσιο του Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020». 
Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης,  εφάρμοσε το  πλαίσιο της πρότυπης πρόσκλησης  που εξέδωσε  με   εγκύκλιό της  η Ειδική Υπηρεσία Κρατικών Ενισχύσεων της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, που είναι και ο τελικός ελεγκτής των προσκλήσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος. Σημειώνεται ότι οι προσκλήσεις της κατηγορίας αυτής υπογράφονται από τον Υπουργό και όχι από τους Περιφερειάρχες, οι οποίοι έχουν ζητήσει την απλοποίησή τους.
Το ενδιαφέρον της Περιφέρειας για τη στήριξη και ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας είναι συνεχές και αποδεικνύεται από το γεγονός ότι είναι η μοναδική μέχρι σήμερα  που έχει εκδώσει τέσσερις σχετικές προσκλήσεις μέσω του Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020».


ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δριμίτσα Θεσπρωτίας: Συνελήφθη 19χρονος αλλοδαπός, ο οποίος μετέφερε πεζός ταξιδιωτικό σάκο με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους -16- κιλών και -362- γραμμαρίων


Συνελήφθη, σήμερα (16-10-2018) μετά τα μεσάνυκτα στη Δριμίτσα Θεσπρωτίας, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ένας 19χρονος αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για τα αδικήματα της εισαγωγής, μεταφοράς, κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών καθώς και της παράνομης εισόδου στη χώρα.
Ειδικότερα, στα πλαίσια στοχευμένων επιχειρησιακών δράσεων για την αποτροπή εισόδου ναρκωτικών στη χώρα και κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών και στοιχείων, οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας εντοπίστηκε και συνελήφθη ο 19χρονος, διότι κατελήφθη να μεταφέρει πεζός έναν ταξιδιωτικό σάκο που περιείχε -15- δέμα με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους -16- κιλών και -362- γραμμαρίων.
Κατασχέθηκαν τα ναρκωτικά καθώς και ένα κινητό τηλέφωνο.
Ο συλληφθείς, ο οποίος στερείται νομίμων ταξιδιωτικών εγγράφων, θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ηγουμενίτσας.

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ & ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΔΗΜΟΥ ΖΙΤΣΑΣ: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση των μελών της Γραμματείας της νέας παράταξης


Ο  Βασίλης Γαρδίκος επικεφαλής της νέας παράταξης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 15 Οκτωβρίου στην Ελεούσα, η πρώτη συνεδρίαση των μελών της Γραμματείας της νέας παράταξης με θέμα: «Κατάθεση υποψηφιοτήτων για επικεφαλή της νέας παράταξης».
Κατατέθηκε μόνο μια υποψηφιότητα, αυτή του Βασίλη Γαρδίκου, επικεφαλή της παράταξης «ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ», φέροντας πλέον των προαπαιτούμενων υπογραφών.

Την υποψηφιότητά του στηρίζουν με την υπογραφή τους προσωπικότητες του τόπου, Περιφερειακοί σύμβουλοι, πρώην Δήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι και Μέλη κοινοτικών συμβουλίων, Αυτοδιοικητικά στελέχη, Πρόεδροι συλλόγων (πολιτιστικών, αθλητικών κ.α.), καθώς και άνθρωποι του επιχειρείν.
Τα μέλη της Γραμματείας σε εφαρμογή της απόφασης της από 08-10-2018 γενικής συνέλευσης της νέας παράταξης, ομόφωνα αποφασίζει ως επικεφαλή της παράταξης τον Γαρδίκο Βασίλειο του Σταύρου.
Στην συνέχεια καθορίστηκαν οι αρμοδιότητες καθώς και οι τομείς ευθύνης των μελών της γραμματείας της νέας παράταξης.
Θα ακολουθήσουν τακτικές συνεδριάσεις, όπου θα αποφασιστεί το όνομα της νέας παράταξης, τα σύμβολα αυτής, ενώ θα καταρτιστούν, το σχέδιο ιδρυτικής διακήρυξης, οι άξονες δράσης της παράταξης, καθώς και οι προτεραιότητες που θα διαμορφώσουν μαζί με τους δημότες, σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα του Δήμου, το τελικό πρόγραμμα στο δρόμο για τις εκλογές.
ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΜΑΖΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΖΙΤΣΑΣ

Η Γραμματεία της Παράταξης

Συμμετοχή της Περιφέρειας Ηπείρου στην έκθεση Philoxenia


H Περιφέρεια Ηπείρου για 9η συνεχή χρονιά θα συμμετάσχει στην έκθεση Philoxenia που διοργανώνεται 9 με 11 Νοεμβρίου 2018 στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, στη μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού Ελλάδας, στην οποία η Περιφέρεια Ηπείρου, Η  Περιφέρεια Ηπείρου προτίθεται να φιλοξενήσει στο περίπτερό της Δήμους,  φορείς  και επαγγελματίες του τουρισμού που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εν λόγω έκθεση, που είναι η μεγαλύτερη της Ελλάδος και στην οποία θα συμμετάσχουν περισσότεροι από 110 Host Byers από όλο τον κόσμο.
Οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να φιλοξενηθούν στο περίπτερο της Περιφέρειας Ηπείρου ως συνεκθέτες, θα πρέπει να δηλώσουν εγγράφως την πρόθεσή τους στο email: i.markoula@php.gov.gr  το αργότερο ως τη Δευτέρα 22-10-2018 και, επιπλέον, οι επαγγελματίες τουρισμού, που επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα Hosted Buyers της PHILOXENIA, την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου, θα πρέπει να αποστείλουν συμπληρωμένη τη συνημμένη φόρμα δήλωσης συμμετοχής στα B2B MEETINGS  στη διοργανώτρια εταιρεία, στο email: philoxenia@helexpo.gr ως τη Δευτέρα 22-10-2018. Το ύφος των περιπτέρων της περιφέρειας Ηπείρου είναι λιτό –χωρίς καμιά περιττή διακόσμηση και δεν επιτρέπεται σε κανέναν συνεκθέτη να ενσωματώσει στο χώρο, δικές του κατασκευές, φωτογραφίες οθόνες προβολής ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία. Οι Δήμοι, τα επιμελητήρια και οι επαγγελματικές ενώσεις, παρακαλούνται να ενημερώσουν σχετικά τις τουριστικές επιχειρήσεις της περιοχής τους.
Επίσης, ως την Τετάρτη  24-10-2018 και ώρα 12 μ.μ., οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσκομίσουν στην υπηρεσία στο Τμήμα Τουρισμού  διαφημιστικό υλικό, για να διανεμηθεί στην έκθεση από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Ηπείρου.
  
ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συλλήψεις τριών αλλοδαπών για διωκτικά έγγραφα


Συνελήφθησαν, κατά το τελευταίο 24ωρο, από αστυνομικούς Υπηρεσιών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, τρεις αλλοδαποί, για διωκτικά έγγραφα.
Αναλυτικότερα συνελήφθησαν:
Χθες το απόγευμα στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων, ένας 40χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ιωαννίνων, ποινής φυλάκισης (19) ετών και χρηματικής ποινής (75.000) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών (είσοδος, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην ελληνική επικράτεια).
Χθες το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 43χρονος αλλοδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θηβών, ποινής φυλάκισης (5) μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Χθες το πρωί στην Άρτα, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, μία 41χρονη αλλοδαπή, διότι σε βάρος της εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θηβών, ποινής φυλάκισης (3) μηνών και χρηματικής ποινής (1.500) ευρώ, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς.

Από τις 25 έως 27 Νοεμβρίου η πληρωμή του επιδόματος παιδιού


Από τις 25 έως 27 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί  η πληρωμή της 5ης από τις συνολικά έξι δόσεις για το 2018, για το επίδομα παιδιού και θα αφορά το 2μηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος.
Στην πληρωμή της 5ης δόσης θα συμπεριληφθούν όλοι όσοι θα έχουν υποβάλλει αίτηση Α21 έως τις 20 Νοεμβρίου.
Απαραίτητη φυσικά προϋπόθεση είναι η εκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.

Ξεκίνησε η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έκδοσης οικοδομικών αδειών


Ξεκίνησε  η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας έκδοσης οικοδομικών αδειών, που προέκυψε από τη συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν κατά τη διάρκεια παρουσίασης του «e-'Αδειες» από τον υπουργό, Γ. Σταθάκη, και τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γ. Στασινό, μόνο τις δυόμισι πρώτες ώρες λειτουργίας του συστήματος κατατέθηκαν 292 αιτήσεις.
Όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, το νέο ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θεσμοθετήθηκε με τον νόμο 4495/2017 και αναπτύχθηκε από το ΤΕΕ, αποτελεί σημαντική μεταρρύθμιση με πολλαπλό στόχο: την απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης αδειών, τη διευκόλυνση των εμπλεκομένων μελών και την πάταξη της όποιας διαφθοράς.
«Οι αιτήσεις για οικοδομικές άδειες στο σύνολό τους υποβάλλονται πλέον ηλεκτρονικά και εκδίδονται αυτόματα, ακόμη και εντός 24ώρου, εφόσον εισάγονται στο σύστημα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά», σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: 
«Σήμερα είναι πολύ μεγάλη μέρα γιατί οι Έλληνες πολίτες μπορούν να φιλοδοξούν ότι δεν θα ξαναδούν την πολεοδο.

Δηλώσεις συγκομιδής οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου


Οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, υποχρεούνται αμέσως μετά τον τρύγο και έως την 30η Νοεμβρίου 2018, να υποβάλλουν δήλωση συγκομιδής σύμφωνα με τον Καν. (ΕΚ) 436/2009, όπως ισχύει κάθε φορά.
Ειδικότερα για το έτος 2018, οι δηλώσεις συγκομιδής θα υποβάλλονται από τους υπόχρεους αμπελουργούς οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου, μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής υπηρεσίας «Δήλωση συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων (www.minagric.gr ).
Η ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Συγκομιδής αρχίζει την 17η Σεπτεμβρίου 2018 και λήγει την 30η Νοεμβρίου 2018, όπου και η ψηφιακή υπηρεσία θα κλείσει για τις δηλώσεις συγκομιδής του έτους 2018.
Για την διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής μπαίνουμε στην ιστοσελίδα του ΥΠ.Α.Α.Τ. στην διεύθυνση www.minagric.gr  και ακολουθούμε την παρακάτω πορεία:
1. Ψηφιακές Υπηρεσίες.
2. Δήλωση συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων.
Απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης συγκομιδής οι αμπελουργοί των οποίων οι εκμεταλλεύσεις τους καταλαμβάνουν λιγότερο από 1 στρέμμα αμπελώνα και το παραγόμενο προϊόν τους προορίζεται αποκλειστικά για οικογενειακή κατανάλωση και δεν διατίθεται και ούτε πρόκειται να διατεθεί στο εμπόριο με οποιαδήποτε μορφή και οι οινοποιοί κάτοχοι αμπελουργικής έκτασης οι οποίοι οινοποιούν οι ίδιοι το σύνολο της παραγωγής τους (δήλωση παραγωγής).
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Θεσπρωτίας (γραφείο 32) και στην κ. Δήμητρα Μάντζου ή στο τηλέφωνο 2665 360134.

Σύσκεψη Περιφέρειας-ΔΕΔΑ για το πρόγραμμα διανομής φυσικού αερίου στην Ήπειρο


Επίσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου πραγματοποίησαν οι κ.κ. Θεόδωρος Τερζόπουλος Διευθύνων Σύμβουλος και Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού & Χρηματοδοτήσεων της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ), με αντικείμενο το έργο διανομής φυσικού αερίου στην Ήπειρο.
Σε συνάντηση που είχαν με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, αναφέρθηκαν στο σχεδιασμό της ΔΕΔΑ για την Ήπειρο, οι λεπτομέρειες του οποίου, ως επίσης και οι επόμενες ενέργειες που πρόκειται να γίνουν,   αναλύθηκαν διεξοδικά σε σύσκεψη που ακολούθησε με την Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού κ. Τατιάνα Καλογιάννη.
Η κ. Τ. Καλογιάννη,  επιβεβαιώνοντας «την πάγια υποστήριξη της Περιφερειακής Αρχής, σε κάθε έργο που διασφαλίζει την άμεση πρόσβαση της Ηπείρου σε φθηνή ενέργεια», εξέφρασε την «καταρχήν θετική ανταπόκριση της Περιφέρειας στο σχεδιασμό, όπως περιλαμβάνεται στο 5ετές πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων διανομής αερίου και αναφέρεται στις πόλεις: Ιωάννινα, Ηγουμενίτσα, Άρτα, Πρέβεζα».

Ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»; Άμεσα στο χειρουργείο συνιστούν οι γιατροί για να αποφευχθούν τα χειρότερα


Ρήξη τένοντα στο «ποντίκι»; Άμεσα στο χειρουργείο συνιστούν οι γιατροί για να αποφευχθούν τα χειρότερα.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με την εκτίμηση  κορυφαίων χειρουργών στο 74ο ετήσιο Συνέδριο της  Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργών Ορθοπαιδικών, (Αθήνα 10-13 Οκτώβρη) αλλά και προσφάτων διεθνών συνεδρίων, το ποσοστό επιτυχίας ξεπερνά το 90% όταν η επέμβαση γίνεται άμεσα και φυσικά αν ακολουθηθεί από κατάλληλη φυσικοθεραπεία.
«Η άμεση αντιμετώπιση της ρήξης στο   «ποντίκι», πέρα από το γεγονός ότι προσφέρει πλήρη αποκατάσταση, αποκλείει τις επιπλοκές και την ανάγκη να  απαιτηθούν μοσχεύματα» τονίζει ο διαπρεπής Χειρουργός  Ορθοπεδικός- Μικροχειρουργός Χεριού,Δρ. Ιωάννης Α. Ιγνατιάδης,  Διευθυντής Κλινικής Μικροχειρουργικής Άκρων στο Ιατρικό Ψυχικού.
     Το χειρουργείο γίνεται εύκολα μέσα από δυο μικρές τομές, διαρκεί λιγότερο από μία ώρα  και  γίνεται με τοπική νάρκωση στη μασχάλη, ενώ ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του αυθημερόν.   
     
Για να αποφευχθεί η αγκύλωση αλλά και η περίπτωση νέας ρήξης, λίγες ημέρες μετά το χειρουργείο το χέρι μπαίνει σε δυναμικό νάρθηκα με  γωνιόμετρο και απελευθερώνεται σταδιακά κατά 20 μοίρες κάθε βδομάδα το εύρος κίνησης αρχίζοντας από θέση ακινητοποίησης 90 μοιρών . Ο ασθενής συνήθως επιστρέφει στην εργασία του μετά από 40 ημέρες.