Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Πέρασε στην επόμενη φάση του κυπέλου η Αναγέννηση (Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου-Π.Α.Σ. Μετσόβου 3-2)

 


*Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου επικράτησε στο γήπεδο «Στάθης Τσανακτσής» με 3-2 του Π.Α.Σ. Μετσόβου  και πέρασε στην επόμενη φάση του κυπέλου ερασιτεχνών.

Τα αποτελέσματα της 2ης φάσης του κυπέλλου ερασιτεχνών

Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου  2022

Α.Ε. ΧΟΥΛΙΑΡΑΔΩΝ-ΤΙΤΑΝ ΛΟΓΓΑΔΩΝ 3-0

ΘΥΕΛΛΑ ΚΑΤΣΙΚΑΣ - Π.Α.Ο.ΗΛΙΟΚΑΛΗΣ 2-0

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ-Π.Α.Σ. ΜΕΤΣΟΒΟΥ 3-2

Θανατηφόρο ατύχημα στην Επαρχιακή οδό Άρτας-Ροδαυγής (στο ύψος του Έλατου Κορφοβουνίου Άρτας)

 


Σήμερα  το απόγευμα στην Επαρχιακή οδό Άρτας-Ροδαυγής (στο ύψος του Έλατου Κορφοβουνίου Άρτας), Ι.Χ. Φορτηγό αυτοκίνητο, που οδηγούσε 69χρονος, εξετράπη της πορείας του και ανετράπη σε γκρεμό, με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Άρτας.

Παρακάλαμος: «Έφυγε» από τη ζωή ο συγχωριανός Μήτσης Δημ. Γαβριήλ

 


«Έφυγε»  από την ζωή σε ηλικία 90 ετών,  ο συγχωριανός Μήτσης Δημ. Γαβριήλ.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022  και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος-Α.Ο. Ζωοδόχου 3-4

 

*Στο γήπεδο της Ζωοδόχου έγινε το ματς με τυπικά γηπεδούχο την Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος.

Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος  άνοιξε το σκορ με γκολ του Μπενέκου Αχιλλέα.

Ο Ντέλλας Κωνσταντίνος με εκτέλεση φάουλ έκανε το 2-0.

Ο Α.Ο. Ζωοδόχου με γκολ του  Λάμπρου Τσολάκου μείωσαν σε 2-1 και ο Μιχάλης Γρηγόριος ισοφάρισε σε 2-2.

Ο Παργινός Διονύσιος έκανε το 2-3 για τον Α.Ο. Ζωοδόχου.

Η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος  ισοφάρισε σε 3-3.

Ο Δημητρίου Δημήτριος έγραψε το τελικό 3-4.

Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη 14  Δεκεμβρίου 2022

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ο.ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ  2-1

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ  6-0 (διακόπηκε)

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ  3-4

Βαθμολογία  στον Α΄ Όμιλο της Maison της Β΄ ερασιτεχνικής

1.      Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ 16  (6)

2.      Α.Ο. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ 13 (6)

3.      ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ 13 (5)

4.      Α.Ε. ΚΡΑΝΟΥΛΑ 12 (6)

5.      Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ 8 (6)  

6.      Π.Α.Ο. ΠΕΝΤΕΛΗΣ 6  (6)  

7.      Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ 5 (6)  

8.      Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ 5 (6)  

9.      Α.Ε. ΓΙΑΝΝΕΝΑ 4 (5)

10.   Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ 0 (6)  

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για σημαντικά έργα στην Π.Ε. Πρέβεζας

 


Έναν κατάλογο με σημαντικά έργα υποδομών, συνολικού προϋπολογισμού 4,6 εκ. ευρώ,  που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας περιλαμβάνουν οι σημερινές αποφάσεις που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό, αλλά και ως αναπτυξιακή υποδομή, είναι   το έργο κατασκευής της Κύριας Διαδρομής δικτύου ποδηλατοδρόμων Π.Ε. Πρέβεζας  (Ιόνια Διαδρομή), για το οποίο εγκρίθηκε η δημοπράτηση με προϋπολογισμό  € 3.661.904,95 ευρώ.

Συνάρτηση του συγκεκριμένου έργου είναι και η δημοπράτηση του έργου «Λύσεις καινοτομίας κύριας διαδρομής ποδηλατοδρόμου Π.Ε. Πρέβεζας (Ιόνια Διαδρομή) με προϋπολογισμό  266.476 ευρώ.

Εκτός αυτών:

Αναδείχτηκε ο ανάδοχος του έργου:  «Ασφαλτόστρωση – διαγράμμιση τμήματος της 2ης και 4ης επαρχιακής οδού καθώς και της εθνικής οδού 19 Αρχαγγέλου - Νεράιδας», προϋπολογισμού € 350.000.

Εγκρίθηκε η δημοπράτηση των έργων:

"Ο αθλητισμός ενώνει": Αθλητική μαθητική εκδήλωση στο Καλπάκι

 


Μία μεγάλη παρέα έγιναν οι μαθητές τριών (3) σχολείων που συμμετείχαν στο ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα «Together in Sport» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Κλειστό Γυμναστήριο Πωγωνίου.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη μη κυβερνητική οργάνωση «Μετάδραση» σε συνεργασία με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και το Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητών Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την αιγίδα του Δήμου Ιωαννιτών.

Το Καλπάκι αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό των περιφερειακών δράσεων του Δήμου Ιωαννιτών και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου υποδέχτηκαν με μεγάλη χαρά τους μαθητές του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και του Δημοτικού Σχολείου Αγίου Ιωάννη Ζίτσας, μεταξύ των οποίων είναι και προσφυγόπουλα.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι, μέσω του αθλητισμού ως κοινωνικό θεσμό, τα παιδιά και οι νέοι αιτούντες άσυλο να βρουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον αθλητισμό, αλλά και να αναπτύξουν, μέσω των σπορ, σχέσεις με τους συνομήλικούς τους από τις τοπικές κοινωνίες.

Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν περισσότερα για τέσσερα αθλήματα και να προπονηθούν με κορυφαίους του κάθε είδους. Συγκεκριμένα προπονήθηκαν στην ξιφασκία από τον Πανελληνιονίκη κ. Σωτήρη Ανυφαντή και από τους προπονητές της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ.κ. Χρυσάνθη Σπυριδάκου στο στίβο, Μανώλη Λυκούδη στην πάλη και Χρήστο Ράπτη στο ποδόσφαιρο.

Τους μαθητές και αθλητές υποδέχτηκε ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης και μίλησε για την ευγενή άμιλλα και το ρόλο του αθλητισμού στην κατεύθυνση καλλιέργειας και διάδοσης αξιών όπως είναι η διαπολιτισμική αποδοχή και το ομαδικό πνεύμα. «Ο αθλητισμός πρέπει να μας φέρνει κοντά και να ενώνει ανθρώπους και πολιτισμούς.

Ο φανατισμός δεν έχει θέση και σήμερα είναι μία ακόμη απόδειξη ότι μέσα από τα αθλήματα γινόμαστε όλοι μία παρέα. Είναι σημαντικό να διδάσκονται τα παιδιά τις αξίες της Ολυμπιακής Παιδείας ώστε να τις εφαρμόζουν σε κάθε τομέα της ζωής τους» σημείωσε, ευχαριστώντας παράλληλα τον Αντιδήμαρχο Δήμου Ιωαννιτών κ. Νίκο Τσόλη για τη συνεργασία.

Ο κ. Τσόλης από την πλευρά του αναφέρθηκε στις δράσεις που πραγματοποιούνται από τον Δήμο και αφορούν την κοινωνικοποίηση των νεαρών προσφύγων τονίζοντας ότι μέσω του αθλητισμού καλούνται οι μαθητές να διαμορφώσουν κοινές αξίες και στόχους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Ιωαννιτών κ. Βασίλης Ζωγράφος, ο Γενικός Γραμματέας Δήμου Πωγωνίου κ. Σταύρος Βιρβίλης και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Δήμου Πωγωνίου κ. Αναστάσιος Γιούνης.

ΠΗΓΗ: https://www.pogoni.gr

Περιφέρεια Ηπείρου: Χρηματοδότηση Φορέων παροχής Κοινωνικής Φροντίδας

 


Το ποσό των 141.000 ευρώ θα διατεθεί με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου σε τέσσερις Φορείς παροχής Κοινωνικής Φροντίδας Ι.Δ. Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που δραστηριοποιούνται στις Π.Ε. Ιωαννίνων και Άρτας. Η επιχορήγηση αφορά την κάλυψη λειτουργικών δαπανών.

Η κατανομή- που γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια- είναι ως εξής:

Ø  Γηροκομείο Ζωσιμαδών Π.Ε. Ιωαννίνων 85.000 ευρώ

Ø  Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων με Αναπηρίες Π.Ε. Ιωαννίνων «Κυψέλη» 7.000 ευρώ

Ø  Γηροκομείο «Γεωργίου και Σοφίας Μάτσου» Άρτας 39.000 ευρώ

Ø  Πρότυπο Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης ΑμεΑ «Αγία Θεοδώρα» Άρτας 20.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι επιχορηγούμενοι φορείς διαθέτουν την ειδική πιστοποίηση που απαιτείται, ώστε να μπορούν να επιχορηγούνται από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την Εισήγηση, τα Γηροκομεία «Ζωσιμαδών» της Ι.Μ. Ιωαννίνων και «Γεωργίου και Σοφίας Μάτσου» της Ι.Μ. Άρτης είναι πρότυπα Ιδρύματα κλειστής περίθαλψης ηλικιωμένων σε Πανελλήνια κλίμακα.

Το Κέντρο «Αγία Θεοδώρα» είναι Κέντρο Αποθεραπείας, Αποκατάστασης Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία και πραγματοποιεί πρότυπα προγράμματα θεραπευτικής παρέμβασης μέσω προεπαγγελματικών Εργαστηρίων, καλύπτοντας ένα πολύ μεγάλο αριθμό παιδιών και ατόμων με αναπηρία από την Π.Ε. Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Εντάχθηκε στο Πράσινο Ταμείο η πρόταση για την εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων


 Στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα του Πράσινου Ταμείου «Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» εντάχθηκε η πρόταση του Δήμου Πωγωνίου για την εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων.

Η πρόταση εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση & λοιπές δράσεις Περιβαλλοντικού ισοζυγίου» για τη δράση «Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινωφελών Χώρων – Ε.Σ.Ε.Κ.Κ.»

Στο Ε.Σ.Ε.Κ.Κ. καταγράφονται ανά Δήμο ή Δημοτική Ενότητα ή Κοινότητα, όλοι οι χαρακτηρισμένοι από το σχέδιο πόλης κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι. Καταγράφεται η θεσμοθετημένη κατάσταση, κατατάσσονται σε μια από τις κατηγορίες, ενώ επιπλέον ιεραρχείται η απόκτησή τους με βάση την αναγκαιότητά τους για τον ευρύτερο πολεοδομικό σχεδιασμό του οικείου δήμου, δημοτικής ενότητας ή κοινότητας.

Έξι συλλήψεις για παράνομη θήρα από την Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ

 


Η προβλεπόμενη από την κείμενη νομοθεσία διαδικασία, με την υποβολή μηνύσεων και τον σχηματισμό δικογραφίας, για παραβάσεις του Νόμου περί θήρας, ακολουθείται από την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή της Ε’ ΚΟΗ σε βάρος έξι ατόμων που συνελήφθησαν επ’ αυτοφώρω τις προηγούμενες ημέρες να ασκούν παράνομη θήρα.

Την προηγούμενη εβδομάδα και μετά από σχετικές πληροφορίες που περιήλθαν σε γνώση της υπηρεσίας, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ βρέθηκε στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Ανατολικών Τζουμέρκων στην Τ.Κ Θεοδώριανων του Δ. Κεντρικών Τζουμέρκων στην ΠΕ Άρτας.

Η περιοχή τέθηκε υπό παρακολούθηση και στη διάρκεια αυτής, ακούστηκαν πυροβολισμοί εντός του Καταφυγίου.

Σε έλεγχο που έγινε στη συνέχεια, εντοπίστηκαν δύο άτομα να ασκούν θήρα εντός των ορίων του Καταφυγίου.

Τα δύο άτομα αρνήθηκαν να παραδώσουν τα όπλα τους και κατασχέθηκαν οι άδειες θήρας και τα φυσίγγια που έφεραν μαζί τους.

Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ κατά τη διενέργεια περιπολίας εντόπισε σε περιοχή της Τ.Κ Πετσαλίου του Δ. Ζίτσας της ΠΕ Ιωαννίνων, τρία άτομα να ασκούν παράνομη θήρα (καρτέρι) μπεκάτσας, πέραν της μισής ώρας μετά τη δύση του ηλίου.

Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν τρεις μπεκάτσες που είχαν θηρεύσει οι προαναφερθέντες, ενώ επίσης κατασχέθηκαν τα όπλα και οι άδειες θήρας.

Τέλος, κλιμάκιο της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής της Ε’ ΚΟΗ κατά τη διενέργεια περιπολίας εντόπισε σε περιοχή της Τ.Κ Ζίτσας του Δ. Ζίτσας της ΠΕ Ιωαννίνων, ένα άτομο να ασκεί παράνομη θήρα (καρτέρι) μπεκάτσας, πέραν της μισής ώρας μετά τη δύση του ηλίου. Κατασχέθηκε το όπλο και η άδεια θήρας.

6η αγωνιστική την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στον Α΄ Όμιλο, MAISON Β΄ ερασιτεχνικής, εντός έδρας η Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος (Α.Ε.Δ. Πωγωνάτος- Α.Ο. Ζωοδόχος 14-12-22/15:15)

 


ΤΕΤΑΡΤΗ 14  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2022

ΓΗΠΕΔΟ    ΖΩΟΔΟΧΟΥ

ΩΡΑ: 15:15

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο.ΖΩΟΔΟΧΟΣ

 

Το πρόγραμμα της 6ης αγωνιστικής στον Α΄ Όμιλο της  MAISON Β΄ ερασιτεχνικής

Τετάρτη 14  Δεκεμβρίου 2022

Π.Α.Σ. ΑΛΜΥΡΟΣ-Α.Ο.ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ   (15:00)

Α.Ε. ΚΛΗΜΑΤΙΑΣ-Π.Α.Σ. ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ (15:00)

Α.Ε.Δ. ΠΩΓΩΝΑΤΟΣ-Α.Ο. ΖΩΟΔΟΧΟΣ     (15:15)

Εγκρίθηκαν 60 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση αγοράς λιπασμάτων

 


Η Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε την έγκριση της πίστωσης των 60 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αγοράς λιπασμάτων.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια το εν λόγω ποσό αφορά στην «κάλυψη δαπάνης για την στήριξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων, σύμφωνα με τους κανόνες των κρατικών ενισχύσεων, λόγω ενεργειακής κρίσης και της αύξησης κόστους των Λιπασμάτων».

Αδελφότητα Ηπειρωτών Αργυρούπολης: Θεατρική παράσταση «Η ζωή μου, ο θάνατό σου», το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, ώρα 19:30 στο θέατρο «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ»

 

Θεατρική παράσταση  «Η ζωή μου, ο θάνατό σου», το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, ώρα 19:30 στο θέατρο «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΚΟΥΛΟΣ».


Περιφέρεια Ηπείρου: Ανοικτή Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ένταξη πολιτών στο Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ιωαννίνων

 


Στο πλαίσιο της εξελισσόμενης Κλιματικής Κρίσης η διαφύλαξη της ζωής του ανθρώπου, της περιουσίας του και του περιβάλλοντος έχει καταστεί ένα έργο με μεγάλες προκλήσεις στο οποίο θα πρέπει όλοι να αναλάβουμε δράση.

Ο Εθελοντισμός, ως ανιδιοτελής πράξη αλληλεγγύης και προσφοράς, άνευ προσωπικών αξιώσεων, προς το κοινωνικό σύνολο έχει στον πυρήνα του την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Στην διαχείριση εκτάκτων αναγκών πολιτικής προστασίας έχει αποδειχθεί ένα πραγματικά σωτήριο μέσο.

Οι Εθελοντές εντάσσονται στο δυναμικό της Πολιτικής Προστασίας και έχουν ως αποστολή τους την παροχή συνδρομής στους αρμόδιους κρατικούς φορείς στο έργο της προστασίας της ζωής, της υγείας, της περιουσίας των πολιτών, καθώς και του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς από απειλούμενες ή εν εξελίξει φυσικές, τεχνολογικές ή ανθρωπογενείς καταστροφές και απειλές, που προκαλούν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.

Για τον λόγο αυτό, η Αυτοτελής Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Ηπείρου δημιουργεί Σώμα Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Π.Ε Ιωαννίνων και καλεί τους πολίτες να συνδράμουν εθελοντικά στο πολύτιμο έργο της και να δραστηριοποιηθούν σε δράσεις πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης στο πλαίσιο φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Ιωάννινα: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για τον δακτύλιο


Εναλλακτική πρόταση για την αντιμετώπιση των γεωλογικών προβλημάτων στην κατασκευή του μεγάλου δακτυλίου κατατέθηκε στο πλαίσιο της απόφασης που είχε ληφθεί από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου.

Η πρόταση παρουσιάστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής από τον αντιδήμαρχο έργων Γιώργο Αρλέτο και αποφασίστηκε να κοστολογηθεί και να ελεγχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, δεδομένου ότι η προτεινόμενη λύση συμπεριλαμβάνεται στα συμβατικά τεύχη του έργου.

Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος, σε τεχνική συνάντηση με την Διαχειριστική Αρχή προκρίθηκε η ανάγκη για την μερική αντικατάσταση των δικτύων αποχέτευσης και ύδρευσης μέσω της ενταγμένης πράξης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την αποδοχή της τροποποίησης της μελέτης του έργου ως προς το σκέλος που αφορά την μετακίνηση της θέσης ισόπεδου κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση της αρτηρίας με την οδό Παμβώτιδας.

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός - Σταθερά μειωμένα και για το 2023 τα ανταποδοτικά τέλη στο Δήμο Ζίτσας


 Ο προϋπολογισμός και η στοχοθεσία του Δήμου Ζίτσας για το οικονομικό έτος 2023 εγκρίθηκαν ομόφωνα στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (12/12/2022). Επίσης, σταθερά, χωρίς καμία αύξηση, διατηρούνται για ακόμη μία χρονιά και τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη καθώς στην τακτική συνεδρίαση, που προηγήθηκε, το Σώμα έκανε δεκτή την πρόταση του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημήτρη Λάμπρου να μην υπάρξει καμία μεταβολή στα τέλη παρόλο το δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι γενικότερες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν. 

Το σύνολο του προϋπολογισμού ξεπερνά τα 30εκ. ευρώ και όπως υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος «το ποσό αυτό αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο πως ο Δήμος Ζίτσας δεν είναι μια μικρή οντότητα στο σύνολο των Δήμων αλλά έχει εξελιχθεί σε ένα Δήμο με  δυναμικό αναπτυξιακό πρόσημο που διεκδικεί ισότιμα τα κονδύλια που του αναλογούν από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία». «Το αποδεικνύουν άλλωστε τα έργα, τα ταμειακά διαθέσιμα, η εξασφάλιση σημαντικών πόρων για τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων σε όλους τους τομείς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ευχαριστώντας την υπηρεσία και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για τα μέχρι τώρα θετικά αποτελέσματα.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Λάμπρου παρουσίασε τα χαρακτηριστικά του προϋπολογισμού κάνοντας ειδική αναφορά «στην αναπτυξιακή του αντίληψη χωρίς να χάνει το  κοινωνικό του πρόσημο» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου

 


Την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-ISOBOX, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00- 20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Mega Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο Πάργας, 09:00-13:00.

Διατροφή: Το «κλειδί» στην πρόληψη και αντιμετώπιση ασθενειών

 


Η επιστημονική ιατρική κοινότητα δέχεται πλέον ότι η διατροφή είναι καθοριστικός παράγοντας για την πρόκληση ή επιδείνωση πολλών νόσων. Η πιο συχνή και διεθνώς γνωστή είναι η παχυσαρκία, καθώς επίσης και η δυσλιπιδαιμία (υψηλή χοληστερόλη ή/και τριγλυκερίδια) και υπερουριχαιμία, δηλαδή το υψηλό ουρικό οξύ κ.λπ. Λιγότερο προβεβλημένη είναι η δυσθρεψία-σαρκοπενία των ηλικιωμένων.
«Η παχυσαρκία αποτελεί τη μεγάλη μάστιγα του σύγχρονου «πολιτισμένου» ανθρώπου και οφείλεται σε κακές διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με μείωση της σωματικής δραστηριότητας. Η παιδική παχυσαρκία προκαλεί εκτός των άλλων και σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Οδηγεί πάρα πολύ συχνά σε παχυσαρκία του ενηλίκου με σοβαρές επιπλοκές σε πλείστα συστήματα του οργανισμού. 
Αυτές είναι μεταβολικά νοσήματα όπως σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαμία με αύξηση των τριγλυκεριδίων, υπερουριχαιμία, καρδιαγγειακά νοσήματα, αλλά και λιπώδης διήθηση ήπατος, σύνδρομο άπνοιας ύπνου και εκφυλιστικές αρθροπάθειες γονάτων και ισχίων, για να αναφέρουμε μόνο μερικά», επισημαίνει ο δρ Χαρίλαος Κανδηλώρος, Ενδοκρινολόγος, Διαβητολόγος, Διατροφολόγος, Επιστημονικός συνεργάτης
Metropolitan General – διαγνωστικών κέντρων HealthSpot.

Η παχυσαρκία του ενηλίκου προοδευτικά μετατρέπεται σε σαρκοπενική παχυσαρκία του υπερήλικα. Αυτή η ελάχιστα γνωστή πάθηση συνδυάζει αυξημένο σπλαχνικό και μυϊκό λίπος με μυϊκή ατροφία των άκρων. Το αποτέλεσμα είναι ένα μέτριο υπέρβαρο και μια κακή σύσταση του σώματος με σοβαρές επιπτώσεις για την ποιότητα ζωής του ηλικιωμένου και τελικά αυξημένη θνησιμότητα.

Η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η δυσλιπιδαιμία, η υπερουριχαιμία, η υπέρταση και η σαρκοπενία είναι καταστάσεις κατά τις οποίες μια ενδεδειγμένη διατροφική αντιμετώπιση μπορεί να είναι καθοριστική και εξίσου σημαντική με τη φαρμακευτική αγωγή.

Η σωστή διαχείριση και επιλογή των μακροστοιχείων, όπως πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια και φυτικές ίνες είναι απαραίτητη. Επίσης, η τακτική λήψη ιχνοστοιχείων, βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών μπορεί να αποτρέψει την εμφάνιση παθήσεων όπως η άνοια αλλά και ορισμένους τύπους καρκίνων.