Παρασκευή 23 Ιουλίου 2021

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, για τους οδικούς άξονες

 


Δηλώσεις Περιφερειάρχη για τους διευρωπαϊκούς οδικούς άξονες της Ηπείρου

Στις καθυστερήσεις που υπάρχουν στην κατασκευή των διευρωπαϊκών οδικών αξόνων που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείο Υποδομών αναφέρθηκε σε σημερινές του δηλώσεις ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο οποίος ενημέρωσε και για το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι διαδικασίες για τον οδικό άξονα Ιωάννινα – Κακαβιά.

Ειδικότερα για το τμήμα Ηγουμενίτσα- Μαυρομάτι, είπε ότι το μόνο που γνωρίζει η Περιφέρεια είναι ότι η μελέτη έχει ανατεθεί στην Εγνατία Οδός Α.Ε. Για το τμήμα Πλαταριά- Ηγουμενίτσα, μετά τις αντιδράσεις που είχαν σημειωθεί στο παρελθόν από κατοίκους, το Υπουργείο δεν έχει ασχοληθεί εκ νέου και τη μελέτη θα αναλάβει η Περιφέρεια, ενώ για τη μελέτη του τμήματος Μεσοπόταμος- Πάργα δεν έχει υπάρξει ακόμη απάντηση στο αίτημα της Περιφέρειας για παράδοση της μελέτης, προκειμένου στη συνέχεια να εξετάσει τη δυνατότητα ένταξής της σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Για την οδική σύνδεση της Ιόνιας οδού με το Ζέφυρο Πρέβεζας, ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε «κοροϊδία» τη νέα παράταση που δόθηκε στο μελετητή και τη μη παράδοση της μελέτης στην Περιφέρεια, την οποία είχε ζητήσει κατ΄ επανάληψη για να την ωριμάσει.

Ειδικότερα για το τμήμα Ιωάννινα- Κακαβιά, (για το οποίο το Υπουργείο Υποδομών είχε αποδεχθεί το αίτημα της Περιφέρειας και της έχει παραδώσει προς ωρίμανση τη μελέτη) ο Περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων, πως οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας έχουν διαμορφώσει δύο προτάσεις: Μια για τρίιχνο δρόμο και μία με τετράιχνο μέχρι Καλπάκι και τρίιχνο μέχρι την Κακαβιά, και αυτό με τη λογική ότι υπάρχουν ¨ευρωπαϊκές” φωνές που λένε ότι δεν δεχθούν δρόμο με τετράιχνη διατομή. Ο Περιφερειάρχης συνεχίζοντας, είπε ότι για να μειωθεί το κόστος, έχουν προβλεφθεί δανειοθάλαμοι κατά μήκος του δρόμου.

Αναφερόμενος σε τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, εξήγησε πως για το τμήμα Καλπάκι – Κακαβιά έχουν σχεδιαστεί όλοι οι απαιτούμενοι ανισόπεδοι κόμβοι και το κόστος ανέρχεται σε 65 εκ. ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος φτάνει το 350 εκ. ευρώ. « Σε συζήτηση που είχα με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Σκάλκο, μου είπε πως το υπουργείο είναι έτοιμο να στηρίξει αυτόν τον δρόμο, καθόσον αυτή είναι και η γνώμη του Πρωθυπουργού. Εμείς έχουμε παραδώσει εδώ και δύο μήνες προς έλεγχο την μελέτη Ιωάννινα-Κακαβιά και περιμένουμε. Το σίγουρο είναι ότι την εποχή που προωθούνταν τα Διευρωπαϊκά Δίκτυα, προτού να μπουν άλλοι συντελεστές κόστους-οφέλους από πλευράς κίνησης σε αυτούς τους δρόμους, δεν έγιναν οι ανάλογες ενέργειες από το Υπουργείο Υποδομών. Και μιλάω για την πενταετία Σπίρτζη, 0 οποίος, δυστυχώς, μέχρι την ημέρα που έφυγε, δεν έλεγε ποτέ την αλήθεια».

 

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης είπε, ότι «Η Περιφέρεια Ηπείρου ζητά να γίνει μια σύσκεψη, όπως πρωτοέγινε με τον Πρόεδρο της Βουλής (κ. Κ. Τασούλα) που έχει θεσμικό ρόλο. Να μαζευτούμε εκεί όλοι και να παρθούν οι τελικές αποφάσεις. Δεν μπορούμε να περιμένουμε. Γιατί τώρα γίνεται ο προγραμματισμός για το 2021-2027 και από το Υπουργείο και από εμάς. Να δούμε τι θα κάνουμε στα λίγα χρήματα που έχουμε στις Υποδομές».

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε επίσης ότι μετά από έγγραφό του προς την Ε.Ε. , η Επίτροπος Μεταφορών  Αντίνα Βαλεάν, απάντησε ότι η Επιτροπή δεν είναι αρνητική για το έργο και παραπέμπει στην Ελληνική Κυβέρνηση για τη χρηματοδότησή του.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

ΕΟΔΥ: Επτά θάνατοι σήμερα, 2.854 νέα κρούσματα

 


7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, επτά θάνατοι σήμερα, 2.854 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.854 , εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 471.894 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 130 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.394 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 7, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.882 θάνατοι. Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 130 (57.7% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

To 90.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Πρέβεζα: Συνελήφθη διεθνώς διωκόμενο πρόσωπο

 


Συνελήφθη χθες (22-07-2021) το μεσημέρι στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Πρέβεζας διεθνώς διωκόμενο πρόσωπο.

Ειδικότερα, πρόκειται για αλλοδαπό, ο οποίος αναζητούνταν για να συλληφθεί δυνάμει Ερυθράς Αγγελίας Διεθνών Αναζητήσεων της INTERPOL Αλβανίας για καλλιέργεια ναρκωτικών ουσιών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Π.Ε.Δ. Ηπείρου: Διαμαρτυρία για την εποπτεία των πανηγυριών

 


Επιστολή με θέμα τις ευθύνες που αναθέτει η πολιτεία στους Δήμους για την εποπτεία των πανηγυριών, τα οποία θα λάβουν χώρα το τρέχον καλοκαίρι, απέστειλε στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μ. Βορίδη ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου κ. Χρήστος Ντακαλέτσης.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της με αριθ. Δ1α/ΓΠ.οικ.44779 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β’, 16-7-2021), που αφορά τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού για το διάστημα από την Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021 και ώρα 6:00, στον πίνακα του πεδίου δραστηριότητας 38 με τίτλο «πανηγύρια», αναφέρονται μέτρα και διαδικασίες που κατά τον κ. Ντακαλέτση, είναι παντελώς ανεφάρμοστα.

Πιο συγκεκριμένα, και πέραν της προβλέψεως για «μόνο καθήμενους θεατές και επισκέπτες» που όπως είναι αυτονόητο, αντιβαίνει στην ίδια την έννοια του πανηγυριού, συστατικό στοιχείο του οποίου αποτελεί ο χορός και η συναναστροφή των συμμετεχόντων, ο κύριος λόγος της διαμαρτυρίας της Π.Ε.Δ. Ηπείρου έγκειται στην πρόβλεψη της εφαρμογής των μέτρων δημόσιας υγείας στα λαμβάνοντα χώρα πανηγύρια, με ευθύνη της οικείας δημοτικής αρχής.

Ο κ. Ντακαλέτσης τονίζει χαρακτηριστικά: «Είναι γνωστό ότι οι Δήμοι, ιδιαίτερα οι μικροί, ορεινοί και απομακρυσμένοι, στους οποίους κυρίως διοργανώνονται τα θερινά πανηγύρια, δεν έχουν πρακτικά τις δυνατότητες της απαιτούμενης εποπτείας και ελέγχου, δεδομένης της μη ύπαρξης δημοτικής αστυνομίας, της ανταποκριθούν στα παραπάνω».

Επισημαίνει επίσης, πως με την επιτήρηση των μέτρων από δημοτικούς υπαλλήλους είναι πιθανό να προκύψουν διενέξεις μεταξύ αυτών και των θεατών κτλ.

«Ως πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση επιθυμούμε να συνδράμουμε - και ήδη το πράττουμε - στην εθνική εκστρατεία, συχνά υπερβαίνοντας τις δυνάμεις μας, αλλά δεν μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες στις οποίες δεν έχουμε την πρακτική δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε, αρμοδιότητας μάλιστα άλλων φορέων» καταλήγει η επιστολή του Προέδρου της Π.Ε.Δ. Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: www.pedepirus.gr/

Δέκα έξι παραβάσεις στην Ήπειρο, την Πέμπτη 22 Ιουλίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Πέμπτη 22 Ιουλίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 101.484 έλεγχοι, από τους οποίους οι 58.485 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 150 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 2 συλλήψεις, ως ακολούθως:

99 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 98 πρόστιμα των 300 ευρώ και 1 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

18 στη Στερεά Ελλάδα,

17 στη Θεσσαλονίκη,

16 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

16 στην Ήπειρο

14 στο Νότιο Αιγαίο,

  6 στη Πελοπόννησο,

  4 στη Θεσσαλία,

  3 στη Δυτική Ελλάδα,

  3 στην Κεντρική Μακεδονία

  1 στο Βόρειο Αιγαίο

  1 στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 61.643 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 59.417 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.226 των 150 ευρώ.

6 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 193.926 ομοειδείς παραβάσεις.

43 παραβάσεις και 2 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στη Δυτική Μακεδονία,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε νόμιμο εκπρόσωπο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων εισόδου του στη χώρα,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε ιδιοκτήτη καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 7 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας,

- 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη ανάρτηση μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού πελατών εντός καταστήματος.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας.

Στο Νότιο Αιγαίο, από 2.000 ευρώ πρόστιμο σε δύο σε καφέ – μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας στο καθένα, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε καφέ - μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση αποστάσεων μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για μη τήρηση επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων ανά τραπέζι,

- 300 ευρώ πρόστιμο, σε εστιατόριο, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε πελάτες μίνι μάρκετ και τουριστικών ειδών, για μη χρήση μάσκας.

Στην Κρήτη,

- 2.000 ευρώ πρόστιμο σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος χωρίς πιστοποιητικό εμβολιασμού ή άλλου νομιμοποιητικού εγγράφου,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο, σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση υπεράριθμων πελατών,

- 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 8 παραβάσεις των 300 ευρώ, σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 7.762 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.232 άτομα.

Τέλος, βεβαιώθηκαν 2 παραβάσεις για μη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής φόρμας PLF ( PassengerLocatorForm ) από ταξιδιώτη. Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 320 ομοειδείς παραβάσεις.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός που κατηγορείται για πορνογραφία ανηλίκων

 


Συνελήφθη χθες (22-07-2021) το μεσημέρι στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, διότι όπως διαπιστώθηκε, σε βάρος εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης του κ. Ανακριτή Πλημμελειοδικών Αθηνών για το αδίκημα της πορνογραφίας ανηλίκων.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών


 Το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε την ψηφιακή πλατφόρμα για την πρώτη κατοικία των ευάλωτων νοικοκυριών, στο πλαίσιο του νέου Νόμου 4738/2020 για τη ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας. Ο σχετικός Νόμος περιέχει σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για τα νοικοκυριά, όπως:

- η ρύθμιση οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, σε έως 240 δόσεις προς το Δημόσιο και έως 420 δόσεις προς τους χρηματοδοτικούς φορείς, και

- η επιδότηση δανείων 1ης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών για 5 έτη, σε όσους ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα επιτρέπει στους οφειλέτες με ισχυρή οικονομική αδυναμία να λάβουν τη σχετική βεβαίωση ότι όντως αποτελούν ευάλωτα νοικοκυριά. Ακολούθως, μπορούν να επωφεληθούν από τις προστατευτικές πρόνοιες του Νόμου 4738/2020, δηλαδή να διαγράψουν όλες τις οφειλές τους και να λάβουν τη 2η ευκαιρία.

Η ΚΕΔΕ ζητάει να μην κλείσουν υποκαταστήματα τραπεζών

 


Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) καλεί την κυβέρνηση να διασφαλίσει -ακόμη και με νομοθετική ρύθμιση- τη λειτουργία τουλάχιστον ενός τραπεζικού καταστήματος στα όρια του κάθε δήμου της χώρας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, απέστειλε σχετική επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, την οποία κοινοποίησε και προς τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, και τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργο Χατζηνικολάου, και στην οποία υπογραμμίζονται οι δυσμενέστατες επιπτώσεις που θα υπάρξουν από το δρομολογημένο κλείσιμο τραπεζικών υποκαταστημάτων σε αρκετούς δήμους.

«Οι αποφάσεις των τραπεζών δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη τους τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στην εξυπηρέτηση του πληθυσμού, ειδικά σε περιφερειακές και αγροτικές περιοχές. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ θεωρεί ότι τέτοιου είδους αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται με κριτήριο όχι μόνο την ενίσχυση της κερδοφορίας των τραπεζών, που είναι θεμιτή, αλλά πρωτίστως με βάση τις ανάγκες της χώρας μας για την επίτευξη βιώσιμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης» τονίζει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαστεργίου.

Π.Ε.Α.Ν.Δ. - Όλες οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις για την αντιμετώπιση του διαβήτη

 


Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ανακάλυψη της ινσουλίνης, της ορμόνης που έσωσε εκατομμύρια ανθρώπους από τον σακχαρώδη διαβήτη.

Σήμερα, νέοι τύποι ινσουλίνης, νέες συσκευές έγχυσης ινσουλίνης και μέτρησης των τιμών του σακχάρου στο αίμα αλλά και νέοι τρόποι διαχείρισης του διαβήτη, αναμένεται να βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη στα επιθυμητά επίπεδα.

Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη - Π.Ε.Α.Ν.Δ. κυρία Σοφία Μανέα, οι τεχνολογικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση και διαχείριση του διαβήτη στο πολύ κοντινό μέλλον προδιαγράφονται καταιγιστικές καθώς πλήθος ερευνών για νέες θεραπευτικές επιλογές βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Τους νέους ορίζοντες που ανοίγονται για τα άτομα με διαβήτη περιέγραψαν επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο στο 81ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στο τέλος Ιουνίου.

Τα highlights του Συνεδρίου για τις τεχνολογικές εξελίξεις σταχυολογεί η ΠΕΑΝΔ με σκοπό την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των ατόμων και των οικογενειών τους που ζουν με διαβήτη:

Νέοι τύποι και νέες μορφές ινσουλίνης

·         Ερευνητικές ομάδες είναι κοντά στην «έξυπνη ινσουλίνη» η οποία θα έχει την ίδια αποτελεσματικότητα με την κλασική ινσουλίνη αλλά δεν θα αυξάνει την πιθανότητα υπογλυκαιμικών επεισοδίων.

·         Στις ΗΠΑ, ήδη κυκλοφορεί νέα μορφή ινσουλίνης που χορηγείται από τη μύτη ενώ πρόσφατα αναπτύχθηκε και η χορήγηση της διαδερμικής ινσουλίνης μέσω επιδερμικών αυτοκόλλητων (patch).

Το πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης

 


Το Φεστιβάλ Δωδώνης γίνεται φέτος 5 ετών.

Την ευθύνη της διοργάνωσης έχουν ο Δήμος Δωδώνης και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δωδώνης. Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Επιχορήγηση και την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης εκτείνεται χρονικά από τις 28 Ιουλίου ως τις 22 Αυγούστου.

Ώρα έναρξης όλων των παραστάσεων: 21:00 (για την αποφυγή συνωστισμού, η προσέλευση του κοινού θα αρχίζει στις 20:00).

Χορηγοί του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης είναι οι εταιρείες ΒΙΚΟΣ, COSMOTE και Νέα Οδός. Χορηγοί επικοινωνίας του Φεστιβάλ είναι η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ Ιωαννίνων. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εθνικούς πόρους των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg IPA CBC «Ελλάδα-Αλβανία 2014-2020».

«Η αρχική σύλληψη της ιδέας του Δήμου Δωδώνης, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων να αναδείξουν το Αρχαίο Θέατρο μετατρέπεται πλέον στον κορυφαίο θεσμό του Αυγούστου που χαρακτηρίζεται από εκδηλώσεις εξαιρετικά υψηλού επιπέδου» τονίζει στο μήνυμά του ο Δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης για να προσθέσει: «Για εμάς, οι φετινές εκδηλώσεις δεν είναι «ακόμα μια χρονιά που αντέξαμε». Είναι η χρονιά που συνεχίζουμε και βάζουμε το στόχο της ανοδικής πορείας του Φεστιβάλ. Άλλωστε οι περισσότεροι από 60.000 θεατές που έχουν παρακολουθήσει τις τέσσερις πρώτες διοργανώσεις, συνηγορούν αν μη τι άλλο, υπέρ της εξελισσόμενης δυναμικής του θεσμού».

Πρόγραμμα

28 Ιουλίου – Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Συμπαραγωγή Φεστιβάλ Δωδώνης, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και Ομάδα Anima - «Μία χώρα δύο αιώνες μετά».

Συγγραφέας: Ανδρέας Φλουράκης, Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη, Πρωτότυπη Μουσική Σύνθεση: Θεόδωρος Λεμπέσης

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, την Παρασκευή 23 Ιουλίου


Την Παρασκευή 23 Ιουλίου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης, Άρτα, 09:00-13:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Εθνικής Αντίστασης, Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Δημαρχείο Συβότων, Θεσπρωτία, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Σκασμένες φτέρνες το καλοκαίρι: Τι φταίει;

 


Το καλοκαίρι η αγαπημένη συνήθεια πολλών, κυρίως των γυναικών, να περπατούν ξυπόλητοι μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στο δέρμα των πελμάτων και ιδίως στις φτέρνες. Η πιθανότητα το δέρμα τους να παρουσιάσει ξηρότητα και ρωγμές είναι αυξημένη, ακόμα και αν τα πόδια τους δεν είναι τελείως γυμνά όταν περπατούν αλλά φορούν σαγιονάρες, τα αγαπημένα τους σανδάλια ή τα πανάκριβα πέδιλά τους.

Για τους περισσότερους, η αλλαγή αυτή στην εμφάνιση είναι απλώς ένα αισθητικό πρόβλημα, για κάποιους όμως μπορεί να αποτελέσει μια επώδυνη κατάσταση, με βαθιές ρωγμές που φτάνουν σε βαθύτερα στρώματα του δέρματος, που μπορεί να αιμορραγούν και να μολυνθούν. Για άλλους μπορεί να είναι ένδειξη συστημικών ή δερματικών παθήσεων.

«Όπως ο χειμώνας και τα κλειστά παπούτσια μπορεί να προκαλέσουν μύκητες στο δέρμα των ποδιών και στα νύχια, λόγω της υγρασίας που δημιουργείται μέσα σε αυτά, έτσι και το καλοκαίρι τα ανοιχτά παπούτσια προξενούν ξηρότητα στα πέλματα και στις φτέρνες. Το δέρμα σταδιακά χάνει την ελαστικότητά του και παρουσιάζει ρωγμές, ενώ το χρώμα του σκουραίνει, παίρνοντας μια κιτρινωπή απόχρωση. Οι αιτίες μπορεί να είναι φαινομενικά απλές, ωστόσο δεν είναι πάντα», μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου.