Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Από δω προς τον ήλιο

Άρθρο του Βασίλη Τσίρκα

          Το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή εγκαινιάζει μια νέα λογική: την οργανωμένη παρέμβαση της πολιτείας για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, λογική που είναι στον αντίποδα της θεοποίησης του ακραίου ανταγωνισμού και του κέρδους. Συμβολίζει, λοιπόν, μια αντεπίθεση. Έχει ισχυρότατη πολιτική αλλά και συμβολική σημασία, αφού η κατοχύρωση του όρου «ανθρωπιστική κρίση» επιφέρει ένα σημαντικό πλήγμα στους υποστηρικτές του success story και αναδεικνύει την αποτυχία των πολιτικών λιτότητας. Γι’ αυτό άλλωστε και ο πρωτεργάτης της λιτότητας στην Ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε, αντιτάχτηκε στην υιοθέτηση του όρου αυτού.
          Θα μπορούσαμε, ξεπερνώντας για λίγο τα πυκνά σύννεφα της κρίσης που παραλάβαμε, να πούμε, παραφράζοντας τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου:  Από δω ξεκινάμε προς τον ήλιο. Γνωρίζουμε καλά πως τα μέτρα που παίρνουμε για την άμεση αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης είναι το ελάχιστο από αυτά που δικαιούται ο ελληνικός λαός και αυτά που του οφείλουμε. Σ’ αυτόν, μάλιστα, το λαό που πληρώνει τόσο σκληρά και αδυσώπητα τις συνέπειες των μνημονίων και της οικονομική κρίσης.
          Ο δρόμος προς την αξιοπρέπεια είναι μακρύς. Αλλά θα τον διανύσουμε. Και θα τον διανύσουμε μέχρι το τέλος με το κεφάλι ψηλά. Δε γίνεται αλλιώς. Και με βήματα που θα μεγαλώνουν την ελπίδα και θα χαλυβδώνουν την πίστη στο λαό πως θα νικήσουμε. Πως η τραγωδία της Ελλάδας  φτάνει στο τέλος της. Και το ζήτημα δεν είναι να κάνουμε τη διαφορά απ’ τους άλλους. Το ζήτημα είναι ότι υπακούμε στη σύγχρονη αναγκαιότητα και συλλαμβάνουμε την κραυγή αγωνίας των Ελλήνων που έμειναν στο έλεος της μοίρας τους. Γιατί όσο υπάρχουν γύρω και δίπλα μας άνθρωποι που πεινάνε, άνθρωποι τυλιγμένοι σε ανυπέρβλητες ανάγκες και υποχρεώσεις, δεν πρόκειται να πάρει μπροστά η κρατική μηχανή και να στρέψει το βλέμμα της μακριά προς το μέλλον.

Συγκέντρωση πολιτών το βράδυ της Τρίτης έξω από το Δημαρχείο Ιωαννιτών για να ανάψουν ένα κερί για τον Βαγγέλη

Σε μια συμβολική συγκέντρωση ενάντια στα φαινόμενα βίας κι εκφοβισμού, στη μνήμη του Βαγγέλη Γιακουμάκη, καλούν τους Γιαννιώτες ο Δήμος Ιωαννιτών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.
Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί  αύριο Τρίτη και ώρα 8:00 μ.μ. μπροστά από το Δημαρχείο.
Ο Δήμος Ιωαννιτών εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον άδικο χαμό ενός νέου παιδιού και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βαγγέλη Γιακουμάκη.
Μακάρι να μπορεί να μετριάσει τον πόνο των δικών του ανθρώπων η γνώση ότι στο πένθος τους συμμετέχει όλη η Ελλάδα, όπως την αγωνία τους συμμερίζονταν εδώ και ενάμιση μήνα χιλιάδες άνθρωποι στα Γιάννενα και σ’ όλη τη χώρα, νιώθοντας τον Βαγγέλη σαν δικό τους παιδί κι ας μην τον γνώριζαν. 
Είναι αυτονόητο πως, τα αίτια, οι συνθήκες και τα γεγονότα που οδήγησαν σε αυτή την τραγική κατάληξη, πρέπει να διαλευκανθούν πλήρως.
Ωστόσο αν κάτι μοιάζει «φωτεινό» σε αυτή τη «σκοτεινή» υπόθεση, είναι πως ως κοινωνία «μιλήσαμε» όλοι μας, για πρώτη φορά με τέτοια ένταση, για το υπαρκτό πλέον φαινόμενο της «ενδοσχολικής βίας», του «εκφοβισμού», του «bullying».
Όποιο όνομα κι αν του δίνουμε, το σίγουρο είναι πως δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με τη σιωπή, γιατί η σιωπή είναι αυτή που το συντηρεί.

Πέραμα Ιωαννίνων: Συνελήφθη 30χρονος ημεδαπός για διακίνηση ναρκωτικών

Κατασχέθηκε ποσότητα κάνναβης βάρους (690) γραμμαρίων και το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ

Συνελήφθη χθες (15.3.2015) το απόγευμα στο Πέραμα Ιωαννίνων, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, 30χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για διακίνηση και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησαν αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε ότι ο 30χρονος έκρυβε σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κοντά στο σπίτι του, ποσότητα κάνναβης, βάρους (690) γραμμαρίων, την οποία προόριζε για εμπορία.
Επιπλέον, στη κατοχή του 30χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των (500) ευρώ, ως προερχόμενο από τη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Ο συλληφθείς, με την κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγείται σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Ιωαννίνων ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Στα 56,8 εκατ. ευρώ τα «φέσια» από ακάλυπτες επιταγές τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με το Σύστημα Αθέτησης Υποχρεώσεων της «Τειρεσίας», οι ακάλυπτες επιταγές άγγιξαν τον Φεβρουάριο τα 41,6 εκατ. ευρώ, από 14,9 εκατ. τον Ιανουάριο.
Στα 56,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τον Φεβρουάριο οι ακάλυπτες επιταγές και οι απλήρωτες συναλλαγματικές, έναντι 58,9 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2014.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν στα 15 εκατ. ευρώ, από 7 εκατ. τον Ιανουάριο.
Συνολικά οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν τον Φεβρουάριο 2015 ανήλθαν σε 1.203 τεμάχια, 46,84% λιγότερες σε σύγκριση με το 2014, ενώ οι απλήρωτες συναλλαγματικές ανήλθαν σε 4.014, καταγράφοντας μείωση 23,92% σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2014.

Σημειώνεται πως οι ακάλυπτες επιταγές που σφραγίσθηκαν τον Φεβρουάριο του 2014 ανέρχονταν σε 2.263 τεμάχια και οι απλήρωτες συναλλαγματικές σε 5.276 τεμάχια.

Θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων

Χθες (15-03-2015) στους Λιγκιάδες Ιωαννίνων, έλαβε χώρα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, όταν το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 20χρονος ημεδαπός εξετράπη της πορείας του και έπεσε σε γκρεμό.
Ο οδηγός του οχήματος βρέθηκε και ανασύρθηκε νεκρός χθες (15-03-2015) το απόγευμα από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων.

Προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διενεργεί το Τμήμα Τροχαίας Ιωαννίνων.

Ηγουμενίτσα: Σύλληψη αλλοδαπού για πλαστογραφία

Συνελήφθη προχθές (14-03-2015) το μεσημέρι, στην Ηγουμενίτσα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, 31χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Αλβανίας, κατηγορούμενος για πλαστογραφία.
Αναλυτικότερα, οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 31χρονο, διότι κατείχε και επέδειξε κατά τον έλεγχο, ένα πλαστό διαβατήριο αλβανικών αρχών.
Επιπρόσθετα, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος του εκκρεμούσε μέτρο απαγόρευσης εισόδου σε έδαφος Schengen.
Το πλαστό έγγραφο κατασχέθηκε.
Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας, ενώ την προανάκριση ενεργεί το Τμήμα Αλλοδαπών Ηγουμενίτσας.

Άρτα: Συνελήφθη ένας 43χρονος ημεδαπός για ναρκωτικά

Κατασχέθηκαν (21,36) γραμμάρια ηρωίνης

Συνελήφθη, χθες (15.3.2015) το μεσημέρι, στην Άρτα, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας 43χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά.
Ειδικότερα, χθες το μεσημέρι, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έρευνα σε σπίτι που διαμένει ο 43χρονος, όπου βρέθηκε ποσότητα ηρωίνης, συνολικού βάρους -21,36- γραμμαρίων, η οποία κατασχέθηκε.

Ο 43χρονος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας ενώ την αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργεί το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Ευκαιρία για τους φορολογούμενους η ρύθμιση εξπρές για την εξόφληση ή τακτοποίηση των οφειλών τους

Στο υπουργείο θεωρούν ότι η νέα ρύθμιση αποτελεί ευκαιρία για τους φορολογούμενους να εξοφλήσουν με πολύ ευνοϊκό τρόπο τις οφειλές τους και εκτιμούν ότι θα υπάρξει αυξημένη ανταπόκριση η οποία θα δώσει ανάσα στα δημόσια έσοδα.
Την ανταπόκριση των φορολογουμένων για την εξόφληση ή τακτοποίηση των οφειλών τους εντός της νέας προθεσμίας, της 27ης Μαρτίου, που προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προσδοκά το υπουργείο Οικονομικών.
Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή προβλέπεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να καταβάλουν μέρος ή το σύνολο χρεών που έχουν προς την εφορία κερδίζοντας παράλληλα ίσο ποσοστό των προσαυξήσεων με το κεφάλαιο που εξοφλείται.
Σύμφωνα με την τροπολογία «οποιαδήποτε εκούσια καταβολή, έως και τις 27 Μαρτίου 2015, συνολικής ή μέρους βεβαιωμένης στη Φορολογική Διοίκηση οφειλής εκτός ρύθμισης ή διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής ή δικαστικά επικυρωμένης συμφωνίας, απαλλάσσεται κατά ποσοστό 100% από τις προσαυξήσεις, τους τόκους και τα πρόστιμα εκπρόθεσμης καταβολής που τη βαρύνουν.