Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόταση για έργα οδικής ασφάλειας θα υποβάλλει στο Ταμείο Ανάκαμψης

 


Στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης για την βελτίωση ασφάλειας του οδικού δικτύου αρμοδιότητάς της συνολικού προϋπολογισμού 60.380.704,82€ στο πρόγραμμα “Βελτίωση Οδικής Ασφάλειας” που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης θα προχωρήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.

Στην πρόταση περιλαμβάνονται έργα οδικής ασφάλειας στις 4 Περιφερειακές Ενότητες. Για την Π.Ε Πρέβεζας ξεχωρίζουν η κατασκευή κόμβων στην περιοχή Φραξύλα και στην παραλιακή οδό Πρέβεζας-Ηγουμενίτσας (θέση Βαλανιδοράχη), η διαμόρφωση κόμβου επί της παραλιακής οδού στη θέση Λούτσα και η κατασκευή παράκαμψης Πάργας.

ΕΡΤ3: «Γυναικοκτονίες/Feminicides» – Ντοκιμαντέρ την Τρίτη 9 Αυγούστου, στις 23:00

 


«Γυναικοκτονίες/Feminicides»

Πέντε τραγικές ιστορίες, προκειμένου να μην υπάρξουν κι άλλες

Ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους

Τρίτη 9 Αυγούστου στις 23:00

 

Οι γυναικοκτονίες, ένα κοινωνικοϊστορικό φαινόμενο πολυδιάστατο και επιτακτικό που διατρέχει τους αιώνες, συνιστούν το απώτατο άκρο της έμφυλης βίας. Γυναίκες, κορίτσια και θηλυκότητες δολοφονούνται εξαιτίας του φύλου τους, στο πλαίσιο της πατριαρχικής εξουσίας. Στη χώρα μας υπάρχει έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια, ενώ πριν από λίγες μέρες προστέθηκαν άλλα τρία θύματα στο μακρύ κατάλογο των δολοφονημένων γυναικών.

«Οι γυναικοκτονίες είναι υπόθεση όλων μας» αναφέρεται στο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ «Femicides/Γυναικοκτονίες»(2020) που θα μεταδώσει η ΕΡΤ3 την Τρίτη 9 Αυγούστου στις 23:00.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή της γαλλικής τηλεόρασης με την εφημερίδα LeMonde. Η δημοσιογραφική ομάδα της εφημερίδας ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα για το θέμα, όταν έγινε γνωστό ότι το 2019 σκοτώθηκαν 150 γυναίκες απ’ τον σύζυγο ή τον πρώην σύντροφό τους στη Γαλλία. Αντιμέτωποι μ’ αυτήν τη μάστιγα, δημοσιογράφοι της Le Monde έκαναν μια έρευνα με σκοπό να αποκωδικοποιήσουν αυτές τις γυναικοκτονίες και δουλεύοντας μεθοδικά ανακάλυψαν και ανέδειξαν ένα επαναλαμβανόμενο εγκληματικό μοτίβο.

Ο Δήμος Πωγωνίου και το Zaravina Festival σας προσκαλούν στην κορυφαία μουσική συνάντηση του καλοκαιριού, την Τρίτη 9 Αυγούστου, ώρα 9:00 μ.μ.

 


Οι Πυξ-Λαξ και ο Δημήτρης Υφαντής θα συναντηθούν κάτω από τον έναστρο ουρανό του Πωγωνίου και δίπλα στη μαγευτική ομορφιά της Λίμνης Ζαραβίνας για μία βραδιά που θα μας μείνει αξέχαστη!

Μετά από μία μικρή διακοπή, λόγω συνθηκών, το Zaravina Festival επιστρέφει στον αγαπημένο μας χώρο δίπλα στη Λίμνη και υποδέχεται τους σπουδαίους μουσικούς σε μία καλοκαιρινή συναυλία που θα συζητηθεί.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης εξέφρασε την χαρά του για την «επιστροφή» του Zaravina Festival στον φυσικό του χώρο κι απηύθυνε ανοιχτό κάλεσμα για μία μουσική βραδιά που, όπως είπε,  θα ξεχωρίσει στα καλλιτεχνικά δρώμενα του καλοκαιριού. «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για τη συγκεκριμένη συναυλία γιατί το Zaravina Festival επιστρέφει στον φυσικό του χώρο. 

Το Zaravina Festival ξεκίνησε το 2018 με στόχο να αναδείξει τα δύο βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πωγωνίου, που είναι η απαράμιλλη φυσική ομορφιά και η μουσική παράδοση. 

Η μεγάλη αγάπη του κόσμου έφερε το θεσμό στις πρώτες προτιμήσεις του κοινού για τις καλοκαιρινές μουσικές εκδηλώσεις και οι μουσικόφιλοι αναμένουν κάθε χρόνο με μεγάλο ενθουσιασμό τη συναυλία δίπλα στη μαγευτική λίμνη Ζαραβίνα. 

Φέτος φιλοξενούμε αυτούς τους σπουδαίους καλλιτέχνες και το αποτέλεσμα θα είναι παραπάνω από πετυχημένο» σημείωσε,  υπογραμμίζοντας παράλληλα τον κοινωνικό σκοπό της συναυλίας, καθώς μέρος των εσόδων θα διατεθεί στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

Άρτα: Συνελήφθη άνδρας που οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ

 


Συνελήφθη σήμερα πρώτες πρωινές ώρες στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας, ένας άνδρας διότι όπως διαπιστώθηκε ύστερα από αλκοτέστ, οδηγούσε αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά που θα λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο ολοήμερου στην Ήπειρο

 


Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τις σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια Νηπιαγωγεία και Δημοτικά), οι οποίες θα εφαρμόσουν πιλοτικά κατά το σχολικό έτος 2022-23, το νέο αναβαθμισμένο πρόγραμμα ολοήμερου έως τις 5:30 μμ (αντί 4 μμ που ίσχυε μέχρι σήμερα).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, για την επιλογή των σχολικών μονάδων ελήφθησαν υπόψη κριτήρια όπως το μαθητικό δυναμικό του σχολείου, ο αριθμός των μαθητών που φοιτούν ήδη σε ολοήμερο και ο αριθμός των λειτουργούντων ολοήμερων τμημάτων. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί περίπου στο 50% των τμημάτων που λειτουργούν σήμερα ως ολοήμερα, δηλαδή σε σχεδόν 5.000 τμήματα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και περιφέρεια.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «Η νέα αυτή πρωτοβουλία έχει διττή στόχευση: αφ’ ενός να εξασφαλίσει περισσότερα και καλύτερα εφόδια στα παιδιά μας αναβαθμίζοντας περαιτέρω τη δημόσια δωρεάν παιδεία, αφετέρου να στηρίξει τους εργαζόμενους γονείς, επιτυγχάνοντας μια μεγαλύτερη προσέγγιση μεταξύ σχολικού ωραρίου και ωραρίου των εργαζόμενων γονέων». «Δημιουργούμε ένα σχολείο μέσα στην κοινωνία, με μαθητές που εκφράζονται δημιουργικά μέσα από νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και έχουν περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σπίτι. Και με γονείς που μπορούν να ενταχθούν καλύτερα στον εργασιακό βίο, απολαμβάνοντας πιο ποιοτικές παροχές από τη δημόσια, δωρεάν εκπαίδευση» τόνισε η κ. Κεραμέως.

41ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου, την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου

 


Η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου διοργανώνει την Παρασκευή 5 και το Σάββατο 6 Αυγούστου 2022, το 41ο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων Ηπείρου, στη Σαρακατσάνικη Στάνη στον Γυφτόκαμπο Ζαγορίου.

Συλλήψεις για ναρκωτικά σε Άρτα και Γιάννενα

 


Συνελήφθη χθες  το μεσημέρι σε περιοχή της Άρτας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας, ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για καλλιέργεια ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ύστερα από νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρία -3- δενδρύλλια κάνναβης ύψους από 2 έως 2,60 μέτρα.

***

Συνελήφθη χθες  το βράδυ στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, διότι στην κατοχή και στο σπίτι του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συσκευασία με μικροποσότητα ηρωίνης και ακατέργαστης κάνναβης.

Αυξάνονται σε 24 δόσεις οι ρυθμίσεις για τις οφειλές στον ΕΦΚΑ

 


Ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε την αύξηση από 12 σε 24 των δόσεων της πάγιας ρύθμισης για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και την παραγραφή χρεών προς τον ασφαλιστικό φορέα στη 10ετία αντί για 20ετία που ισχύει.

Ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, δήλωσε επίσης ότι εξετάζεται από κοινού με το υπουργείο Οικονομικών η κατάργηση της παρακράτησης 1% που επιβάλλεται σήμερα στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας.

Οι ρυθμίσεις αυτές θα περιληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το φθινόπωρο ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Ανοιχτή η πλατφόρμα του Fuel Pass 2 για όλα τα ΑΦΜ

 


Άνοιξε για όλους τους δικαιούχους η πλατφόρμα Fuel Pass 2 στο gov.gr/vouchers, για τα vouchers, και μπορούν να κάνουν αίτηση όλοι ανεξαρτήτως σε τι ψηφίο λήγει ο ΑΦΜ τους.

Οι ιδιοκτήτες οχημάτων θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 29 Αυγούστου προκειμένου να δηλώσουν, ότι επιθυμούν να λάβουν Fuel Pass 2 για να γεμίσουν τα ρεζερβουάρ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, έως την Τρίτη περισσότεροι από 700.000 οδηγοί έκαναν την αίτησή τους στην πλατφόρμα.

Σύμφωνα με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, μέσω της ειδικής εφαρμογής της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν. 4950/2022, κάθε φυσικό πρόσωπο συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, προσαυξανόμενο κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για τον/τη σύζυγο ή μέλος συμφώνου συμβίωσης και επιπλέον κατά τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του νοικοκυριού και έως του ποσού των σαράντα πέντε χιλιάδων (45.000) ευρώ, δύναται να αιτείται τη χορήγηση σε αυτό οικονομικής ενίσχυσης προς τον σκοπό συμβολής στην κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2022.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Πέμπτη 4 Αυγούστου

 


Την Πέμπτη 4 Αυγούστου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-ISOBOX, 07:30-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο, 07:30-14:30

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Κοινότητα Βοβούσας, Αίθουσα Πολιτιστικού Συλλόγου, 11:00 –13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Κάλεσμα σε δράση για τη θεσμοθέτηση της Γηριατρικής στην Ελλάδα

 


Η Ελλάδα είναι μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες όπου η Γηριατρική δεν είναι αναγνωρισμένος κλάδος της ιατρικής και οι Έλληνες ένας από τους τελευταίους λαούς του ανεπτυγμένου κόσμου που δεν επωφελούνται από τις υπηρεσίες που απορρέουν από την ανάπτυξη της Γηριατρικής και την ενσωμάτωσή της στο Σύστημα Υγείας.

Η Γηριατρική είναι η ιατρική εξειδίκευση που προσεγγίζει την υγεία του ηλικιωμένου ατόμου με ευρύ και ολιστικό τρόπο: Αξιολογεί τις πολλαπλές διαστάσεις της υγείας και των δυσκολιών που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, προσαρμόζει την ιατρική του φροντίδα στη γενικότερη κατάσταση, στις ανάγκες και στις αξίες του ατόμου και εκπονεί εξατομικευμένες παρεμβάσεις, ώστε να επιτευχθεί για τον περισσότερο δυνατό χρόνο η γήρανση με λειτουργική αυτονομία και ποιότητα ζωής. Πρωτίστως είναι μια πολυδιάστατη και συνεργατική προσέγγιση της ιατρικής που έρχεται να συνεπικουρήσει τον ρόλο των λοιπών ειδικοτήτων και να συν-ενεργήσει με τους επαγγελματίες υγείας για την πρόληψη των παθολογιών της γήρανσης και την αντιμετώπιση των περίπλοκων προβλημάτων των ηλικιωμένων ασθενών.

«Η εκκωφαντική απουσία της Γηριατρικής στην Ελλάδα απορρέει από τη μέχρι τώρα μη ανταπόκριση της Πολιτείας σε επανειλημμένα διαβήματα της επιστημονικής κοινότητας, παρά τις υποχρεώσεις της χώρας μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την παγκόσμια αναγνώριση ως επείγουσας προτεραιότητας των πολύπλοκων ζητημάτων που προκύπτουν από τη γήρανση του πληθυσμού. 

Αυτή η αδράνεια έχει ως συνέπεια τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας να λαμβάνουν κατακερματισμένη φροντίδα, οι οικογένειές τους να νιώθουν συχνά αβοήθητες, οι ιατροί και επαγγελματίες υγείας να συναντούν δυσκολίες στην αντιμετώπιση πολυνοσούντων ευπαθών ηλικιωμένων. 

Παραλλήλως, η κοινωνία και η οικονομία υφίστανται μεγεθυμένο το κόστος της απώλειας αυτονομίας και της υποβέλτιστης διαχείρισης της πολυνοσηρότητας της αυξανόμενης μάζας των ηλικιωμένων ασθενών.