Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ: Απάντηση σε δημοσιεύματα και αναρτήσεις για τη δημοπράτηση δημοτικού κτιρίου στην Πωγωνιανή

 


ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΩΓΩΝΙΑΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Πωγωνιανή 1/7/22

Με αφορμή δημοσιεύματα και αναρτήσεις για τη δημοπράτηση δημοτικού κτιρίου στην Πωγωνιανή κάνουμε γνωστά τα εξής, προκειμένου να μπει το θέμα στη σωστή  του διάσταση και να τελειώσει η παραφιλολογία που μόνο αρνητικό αντίκτυπο έχει για την τοπική κοινωνία.

Το εν λόγω κτίριο λανθασμένα καλείται Κλειστό Γυμναστήριο. Πρόκειται, όπως πολύ καλά γνωρίζουν οι συγχωριανοί μας, για αίθουσα γυμναστικής που δεν αποτελεί ωστόσο  σχολικό κτίριο αλλά δημοτική περιουσία.

 Το κτίριο κατασκευάστηκε τη δεκαετία του ’80 και ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε ως σχολικό Γυμναστήριο ενώ τα τελευταία 25 χρόνια χρησιμοποιείται ως αποθήκη του «Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Πωγωνιανής».

Με δεδομένο ότι τα κτίρια δε θα πρέπει να μένουν αναξιοποίητα και ότι η αξιοποίησή τους μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει σε πολλούς τομείς της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, το Τοπικό Συμβούλιο μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου για την αξιοποίηση σειράς δημοτικών κτιρίων, ΟΜΟΦΩΝΑ αποφάσισε υπέρ της δημοπράτησης του συγκεκριμένου κτιρίου. Μάλιστα τον Αύγουστο του 2020 έγινε λαϊκή συνέλευση όπου σύσσωμη η τοπική κοινωνία στήριξε αυτή την απόφαση.

Σε απάντηση όσων αντιτίθενται στη δημοπράτηση χρησιμοποιώντας το επικείμενο άνοιγμα του Δημοτικού Σχολείου, τους ενημερώνουμε ότι το Δημοτικό Σχολείου θα μετεγκατασταθεί και η μίσθωση της αίθουσας γυμναστικής ουδόλως επηρεάζει την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου καθώς το κτίριο στο οποίο θα στεγαστεί η εκπαιδευτική μονάδα, διαθέτει αξιόλογη αίθουσα για την κάλυψη των αναγκών άθλησης των μαθητών.

Η στείρα κριτική ουδόλως βοηθάει στην ανάπτυξη της περιοχής. Η Πωγωνιανή είναι μία  Κοινότητα που έχει αποδείξει ότι απαρτίζεται από ανθρώπους που αγαπούν τον τόπο τους και διαθέτουν κάθε διάθεση ανάπτυξης,  πάντα με γνώμονα το καλό του χωριού και των ανθρώπων του.

 

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Πωγωνιανής

Κούρος Παναγιώτης

Περιφέρεια Ηπείρου: Αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 1 Ιουλίου


 Δημοπρατούνται τα Ιαματικά Λουτρά Αμαράντου και Καβασίλων Κόνιτσας

Την ολοκληρωμένη και συστηματική αξιοποίηση ενός φυσικού πλούτου που διαθέτει η Ήπειρος στοχεύει η Περιφέρεια Ηπείρου εκσυγχρονίζοντας και αναβαθμίζοντας τα ιαματική της λουτρά. Μετά τα Ιαματικά λουτρά Πρέβεζας και Χανόπουλου Άρτας, σειρά παίρνουν αυτά του Αμαράντου και των Καβάσιλων.

Στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, ενέκρινε τη δημοπράτηση των δύο έργων, με τους προϋπολογισμούς  για τα μεν Ιαματικά Αμαράντου να ανέρχεται σε 1.300.000 ευρώ για τα δε Καβασίλων σε 1.500.000 ευρώ.

Τα έργα έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα “Thematic Routes and Networds- TheRout _Net”.

Προμήθεια Εξοπλισμού για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ξεκίνησαν οι ασφαλτοστρώσεις στον Άνω Παρακάλαμο

 


Η προσπάθεια και η υλοποίηση των ιδεών - αποφάσεων (Τοπικού Συμβουλίου) πάντα σε συνεργασία με την δημοτική Αρχή που παίρνουν σάρκα και οστά με κάνουν ιδιαίτερα χαρούμενο.

Το πάνω χωριό μας ομορφαίνει αλλά κυρίως θα είναι πιο ασφαλές και πιο λειτουργικό για τους αγαπημένους συγχωριανούς.

Η προσπάθεια όμως δεν τελειώνει εδώ, αλλά θα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, πάντα με γνώμονα την Αγάπη και το καλό του τόπου μας.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει και συνέχεια ασφάλτινων παρεμβάσεων σε ολόκληρη την κοινότητα μας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ Κωνσταντίνος





ΕΟΔΥ: Δεκατέσσερις θάνατοι σήμερα, 15.869 νέα κρούσματα

 


Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεκατέσσερις θάνατοι σήμερα, 15.869 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου

(άτομα) που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 15.869.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.692.371 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.

Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 3.127 ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 174.551(4.5% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 14, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.250 θάνατοι.

Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 95 (60.0% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 έτη. To 91.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 36 (37.89%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 59 (62.11%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.734 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 326 (ημερήσια μεταβολή +0.93%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 255 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

ΔΙΕΚ Ιωαννίνων: Ακύρωση της ενημερωτικής εκδήλωσης την Παρασκευή 1η Ιουλίου, και ώρα 19:00 στον Παρακάλαμο



ΑΚΥΡΩΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Η διοίκηση ΔΙΕΚ - παραρτήματος ΙΜ Βελλάς ανακοινώνει ότι ΑΚΥΡΩΝΕΤΑΙ η ενημερωτική εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Παρασκευή, 1η Ιουλίου 2022 και ώρα 19:00 στον Παρακάλαμο Δήμου Πωγωνίου.

Ο λόγος είναι ότι, ενώ είχε κανονιστεί σχεδόν ένα μήνα νωρίτερα με τη συνεργασία και τη σύμφωνη γνώμη των Προέδρων Δολιανών και Παρακαλάμου να διεξαχθεί στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων Παρακαλάμου (αίθουσα ΚΔΑΠ), την τελευταία στιγμή ο Δήμος Πωγωνίου, δίχως επίσημη εξήγηση και χωρίς να απαντήσει σε έγγραφο αίτημα μας, αρνείται αυτός να παραχωρήσει την ως άνω αίθουσα...

Σε ό,τι μας αφορά, ζητάμε συγγνώμη.

Εμείς ευχαριστούμε την ομάδα των εκπαιδευτών του παραρτήματος ΔΙΕΚ Βελλάς και τους δύο Προέδρους Δολιανών και Παρακαλάμου, που θέλησαν με τη συμμετοχή και συνεργασία τους να συμβάλουν στην επιτυχία της ενημέρωσης, να ζητήσουμε συγγνώμη από τους πολλούς που έδειξαν ενδιαφέρον να την παρακολουθήσουν αλλά να εκφράσουμε και τη λύπη μας που δεν θα πραγματοποιηθεί (για την ώρα) μια ωφέλιμη ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής μας και για την προβολή και βιωσιμότητα (με την προσέλκυση νέου μαθητικού δυναμικού) του θεματικού παραρτήματος ΔΙΕΚ - ΙΜ Βελλάς.

Κουκλιοί Πωγωνίου: «Έφυγε» από τη ζωή η συνδημότισσα Λουκία χήρα Χρ. Τάτση

 


«Έφυγε»  από την ζωή την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022, σε ηλικία 85 ετών,  η συνδημότισσα Λουκία χήρα Χρ. Τάτση.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022  και ώρα 12:00 το μεσημέρι, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου  Κουκλιών Πωγωνίου.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Δελβινάκι: Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

 


Μηνιαίο πρόγραμμα παρουσίας της παιδοψυχιατρικής υπηρεσίας της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας Ιωαννίνων-Θεσπρωτίας

ΜΗΝΑΣ: ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΤΡΙΤΗ 12/07/2022

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ/ΔΕΡΒΙΖΙΑΝΩΝ

ΤΡΙΤΗ 26/07/2022

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΔΕΛΒΙΝΑΚΙΟΥ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

6977971340

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

 


Ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως και την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 οι ηλεκτρονικές αιτήσεις του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022 για το στεγαστικό επίδομα για φοιτητές.

Προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι ο φοιτητής για τον οποίο χορηγείται το επίδομα, να είναι Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι κάτοχος ακαδημαϊκής ταυτότητας σε ισχύ και να είναι κάτοχος Α.Φ.Μ.

Η υπηκοότητα συνδέεται μόνο με το πρόσωπο του φοιτητή και όχι με των γονέων ή κηδεμόνων αυτού.

Ο υποψήφιος για το επίδομα θα πρέπει πρώτα να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση για το φορολογικό έτος 2021.

Σε αντίθετη περίπτωση η αίτησή του θα απορριφθεί αυτόματα με την υποβολή της.

Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση συζύγων οι οποίοι έχουν υποβάλει χωριστές φορολογικές δηλώσεις, υποβάλει την ηλεκτρονική αίτηση για χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος ο ένας μόνο γονέας δικαιούχος του επιδόματος, ο οποίος στη φορολογική του δήλωση θα πρέπει να έχει δηλώσει το σύνολο των τέκνων που τον βαρύνουν (εξαρτώμενα μέλη) ώστε να διαμορφωθεί σωστά το οικονομικό κριτήριο.

Διαδικασία υποβολής της αίτησης

Για την είσοδό τους στην ηλεκτρονική εφαρμογή ο δικαιούχος (γονέας ή φοιτητής) θα χρησιμοποιήσει το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password), που του χορηγήθηκε από την ΑΑΔΕ για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του TAXISnet.

Εξιχνιάστηκαν δύο περιπτώσεις κλοπής μοτοποδηλάτων στην Άρτα

 


Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος (3) ανήλικων ημεδαπών

 

Από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας εξιχνιάσθηκαν δύο περιπτώσεις κλοπής μοτοποδηλάτων, οι οποίες έγιναν το βράδυ της 25/06/2022 σε περιοχές της Άρτας.

Για τις υποθέσεις αυτές ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ανήλικων ημεδαπών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι ανήλικοι, αφού αφαίρεσαν τα μοτοποδήλατα, στη συνέχεια τα εγκατέλειψαν σε διαφορετικά σημεία της πόλης της Άρτας, όπου βρέθηκαν και αποδόθηκαν στους ιδιοκτήτες.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Επιστολή διαμαρτυρίας του Δημάρχου Ζίτσας για την υποβάθμιση των υπηρεσιών ταχυδρομείου

 


Επιστολή διαμαρτυρίας  απέστειλε ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος με αφορμή το κλείσιμο του  ταχυδρομικού καταστήματος  στην Ελεούσα το οποίο εξυπηρετούσε περισσότερους από 8.000 μόνιμους κατοίκους και επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.

Στην επιστολή που απέστειλε προς τον αρμόδιο Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης  και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο των ΕΛΤΑ  Α.Ε.  ο Δήμαρχος Ζίτσας αναδεικνύει τα προβλήματα που δημιουργούνται και ζητά άμεσα την πρόσληψη ταχυδρόμων.

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

«Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε πως δεν ανανεώθηκε  η σύμβαση με τα ΕΛ.ΤΑ.,  του ιδιώτη πράκτορα που έχει αναλάβει την τελευταία πενταετία, την υπηρεσία διανομής της αλληλογραφίας καθώς και των συντάξεων γήρατος ΕΦΚΑ στην έδρα του Δήμου Ζίτσας και στις γύρω Κοινότητες. 

Το  ταχυδρομικό κατάστημα που διατηρούσε στην Ελεούσα εξυπηρετούσε περισσότερους από 8.000 κατοίκους, τις δεκάδες επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες εντός  της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙ.ΠΕ.) Ιωαννίνων, αλλά και εκτός αυτής, το Τμήμα Άμεσης Δράσης Ιωαννίνων, καθώς και οικισμούς του Δήμου Ιωαννιτών (Μάρμαρα και Ολυμπιάδα).

Η εξέλιξη αυτή έχει δημιουργήσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία και έχουμε γίνει αποδέκτες δεκάδων παραπόνων από κατοίκους στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι, οι οποίοι εκφράζουν την ανησυχία τους για καθυστερήσεις και ενδεχόμενες απώλειες στην αλληλογραφία τους (λογαριασμούς ρεύματος, τηλεπικοινωνιών κ.α.) προτάσσοντας  την αγωνία τους για το πως θα λαμβάνουν τις συντάξεις γήρατος.

Επίσης, δημιουργείται δυσλειτουργία και για τις υπηρεσίες του Δήμου που λαμβάνουν αλλά και στέλνουν συστημένη αλληλογραφία με προθεσμίες που «τρέχουν» και μπορεί να χαθούν όταν κανείς δεν θα μπορεί να εγγυηθεί για την έγκαιρη παράδοση των φακέλων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 1 Ιουλίου


 Την Παρασκευή 1 Ιουλίου οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISOBOX), 07:00-14:30

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας (ISOBOX), 07:30-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, Μεταμόρφωση Δήμου Ζίτσας, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας, 09:00-14:00.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Ορατός ο κίνδυνος να χαθούν εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι που αφορούν την ολοκλήρωση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένα Ηγουμενίτσας»

 


Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υποδομών & Μεταφορών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατέθεσε ο βουλευτής Θεσπρωτίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Μάριος Κάτσης, σχετικά με τον κίνδυνο να χαθούν εγκεκριμένοι κοινοτικοί πόροι που αφορούν την ολοκλήρωση των μελετών για τη σιδηροδρομική σύνδεση Καλαμπάκας– Ιωαννίνων– λιμένας Ηγουμενίτσας, με αποτέλεσμα την επ’ αόριστον αναβολή κατασκευής του έργου.

Στην ερώτηση, την οποία συνυπογράφουν η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη, ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, καλούνται οι υπουργοί να απαντήσουν, μεταξύ άλλων, γιατί παρά τη συμφωνία χρηματοδότησης που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2021 μεταξύ της CINEA και του Υπουργείου Ανάπτυξης, το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει προχωρήσει στην ένταξη της απαιτούμενης δαπάνης στο ΠΔΕ του 2022, καθώς και αν υπάρχει κυβερνητικός σχεδιασμός -και ποια ακριβώς βήματα περιλαμβάνει- για την κατασκευή της σιδηροδρομικής σύνδεσης Καλαμπάκας – Ιωαννίνων – λιμένας Ηγουμενίτσας.

*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Η σύνδεση της Ηπείρου με το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας, αποτελεί πάγιο αίτημα τόσο των τοπικών κοινωνιών όσο και της επιχειρηματικής κοινότητας της Ηπείρου, καθώς συνιστά  βασική προϋπόθεση για την εύκολη και γρήγορη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων, και εφόσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει ισχυρό εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας.

Άρτα: Συνελήφθη αλλοδαπός που εντοπίστηκε να οδηγεί κλεμμένο μοτοποδήλατο

 


Συνελήφθη προχθές (29-06-2022) το βράδυ στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας αλλοδαπός, ο οποίος κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και κλοπή.

Ειδικότερα, κατά τον αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε να οδηγεί μοτοποδήλατο, το οποίο είχε κλαπεί τον Μάρτιο του 2021 από περιοχή της Άρτας, ενώ επιπλέον στερούνταν άδειας ικανότητας οδήγησης καθώς και των απαιτούμενων ταξιδιωτικών εγγράφων για τη νόμιμη διαμονή του στη χώρα.

Το μοτοποδήλατο κατασχέθηκε και θα αποδοθεί στον ιδιοκτήτη του.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας.

Καταρράκτης: Οι πιθανότητες να γίνει άνοια μια αναστρέψιμη απώλεια όρασης

 


Η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το περιβάλλον του από την στιγμή της γέννησης και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, επιτυγχάνεται δια μέσου των αισθήσεων.
Η όραση, η ακοή, η γεύση, η αφή και η όσφρηση, επιτρέπουν να αναπτυχθεί το κεντρικό νευρικό σύστημα κατά τη νεογνική ηλικία, καθώς επίσης να έρθει σε επαφή με τον κοινωνικό περίγυρο, και να μορφωθεί σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κατ’ ουσία, οι αισθήσεις και οι πληροφορίες – ερεθίσματα που λαμβάνει από το περιβάλλον, καθορίζουν τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα του κάθε ανθρώπου.

«Αν ποσοτικοποιήσουμε τον όγκο της πληροφορίας που δεχόμαστε από το περιβάλλον μας, τότε γίνετε σαφές ότι η όραση είναι η αίσθηση που μας μεταφέρει το μεγαλύτερο ποσοστό πληροφορίας: περί το 80% των συνολικών ερεθισμάτων που δεχόμαστε, «φτάνει» στον εγκέφαλο μας μέσω των οφθαλμών», τονίζει ο Βασίλειος Φ. Διακονής, MD, PhD, Διευθυντής Προσθίου Ημιμορίου - Χειρουργός Οφθαλμίατρος Β΄ Οφθαλμολογικής Κλινικής του Metropolitan Hospital. Και συνεχίζει, «η απώλεια όρασης κατά τη γέννηση ή/και την παιδική ηλικία είναι γνωστό ότι δημιουργεί σημαντικά μαθησιακά και κοινωνικά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία, η απώλεια όρασης, σε μεγαλύτερες ηλικίες, έχει ενοχοποιηθεί για το γεγονός ότι σχετίζεται και με την ανάπτυξη άνοιας σε ανθρώπους 3ης ηλικίας».

Οι αιτίες

Ποιοι, όμως, είναι οι λόγοι που προκαλείται η μείωση ή η απώλεια όρασης και τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει στον πάσχοντα;

«Η συνηθέστερη αιτία αναστρέψιμης απώλειας όρασης σε ανθρώπους άνω των 65 ετών είναι ο καταρράκτης. Ο καταρράκτης είναι η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του οφθαλμού και έχει ως συνέπεια τη μείωση της όρασης των ασθενών. Η μείωση της όρασης δημιουργεί προβλήματα σε καθημερινές λειτουργίες και δραστηριότητες των ασθενών, όπως η νυχτερινή οδήγηση, το διάβασμα και η θέαση της τηλεόρασης. Ο καταρράκτης προκαλείται από ποικίλες αιτίες όπως:

  • H φυσιολογική γήρανση του κρυσταλλοειδούς φακού σε άτομα τρίτης ηλικίας που είναι και η συνηθέστερη αιτία της εμφάνισης καταρράκτη (γεροντικός καταρράκτης)
  • H χρήση φαρμάκων όπως η κορτιζόνη (φαρμακευτικός καταρράκτης)
  • H παρουσία συστηματικών νοσημάτων, όπως τα τραύματα της κεφαλής (τραυματικός καταρράκτης)
  • Κληρονομικές, μεταβολικές ή άλλες συστηματικές παθήσεις που προκαλούν θόλωση του φακού παρούσα από τη γέννηση του ανθρώπου (συγγενής καταρράκτης).