Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Αίτημα-Εισήγηση για έκτακτη συνεδρίαση του ΠΣ με θέμα: Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων: Επιπτώσεις και κίνδυνοι για τα δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια και ειδικότερα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

 


ΕΙΣΗΓΗΣΗ-ΑΙΤΗΜΑ

ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ «ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» για ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΣ με  ΘΕΜΑ:

Ίδρυση Ιδιωτικών Πανεπιστημίων: Επιπτώσεις και κίνδυνοι για τα δημόσια Περιφερειακά Πανεπιστήμια και ειδικότερα για το  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Αποτελεί γενική παραδοχή ότι η ίδρυση και η λειτουργία των Περιφερειακών Πανεπιστημίων πυροδότησε μια νέα ανάπτυξη σε όλες της περιφέρειες της χώρας και συνετέλεσε άμεσα στη συγκράτηση και προσέλκυση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού, με την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, την ανάπτυξη καινοτόμων ερευνητικών και αναπτυξιακών δράσεων στους επιστημονικούς τομείς που θεραπεύει, την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών σε επιστημονικά πεδία αιχμής, την αποτελεσματική ενσωμάτωση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, καθώς και την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού και πολιτισμικού δυναμικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά από τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας στην δύσκολη περίοδο της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της πανδημίας που ακολούθησε, κατάφεραν να στηρίξουν αποτελεσματικά τη φοιτητική μέριμνα, αποφεύγοντας και την εύκολη λύση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά τους προγράμματα.

Η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να επιτρέψει τη λειτουργία ιδιωτικών (μη Κρατικών) Πανεπιστημίων έρχεται ουσιαστικά να ακυρώσει ό,τι η χώρα έχει επενδύσει και ό,τι οι καθηγητές και ερευνητές έχουν επιτύχει από το 1982, με πολύ προσπάθεια και κόπο.

 Η απάντηση όμως στην πρωτοβουλία της Ν.Δ. είναι ηχηρή από την ίδια τη διατύπωση του άρθρου 16, για όσους κατανοούν την ελληνική γλώσσα, και όπως χαρακτηριστικά τη διατυπώνει ο συνταγματολόγος Κ. Γιαννόπουλος, «Η εγκατάσταση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και, ιδίως, αυτών που προέρχονται από κράτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα μπορούσε να επιτραπεί μόνο μέσω της τυπικής συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16 του Συντάγματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 110 του τελευταίου.

Σύλλογος Αρετιωτών Πωγωνίου: Κοπή βασιλόπιτας

 


Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας. Ευχαριστούμε τους φίλους κοντοχωριανούς.

Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους του Δήμου Πωγωνίου κ.κ. Γιούνη Τάσο και Βιρβίλη Σταύρο.

Επίσης, ευχαριστούμε πολύ τον παπά-Μιχάλη για την εικόνα/δώρο που μας πρόσφερε και που είναι πάντα μαζί μας.

Το φλουρί φέτος πήγε στον μικρό Βίκτωρα, γιό της Βάσως Θωμά, με τις ευχές όλων μας.

Πιστέψτε μας η χαρά μας είναι μεγάλη όταν ανταμώνουμε όλοι μαζί, μεγαλύτεροι και νεότεροι, να περνάμε κάποιες στιγμές ευχάριστες.

Καλή χρονιά και του χρόνου να είμαστε όλοι παρόντες, με υγεία.

Θέατρο Actina: Frida Kahlo, Με Σπασμένα Φτερά στις 27 και 28 Φεβρουαρίου, στις 21:00

 


Frida Kahlo, Με Σπασμένα Φτερά  του Ανδρέα Ζαφείρη  στο Θέατρο Actina για 2 παραστάσεις στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στις 21:00.

Η Θεατρική Ομάδα 2510 παρουσιάζει την ζωή και το έργο της θρυλικής Frida Kahlo, της Μεξικανής ζωγράφου που σημάδεψε την τέχνη με την ευφυή και μελαγχολική της φύση.

 Η Φρίντα Κάλο είναι ίσως από τις πιο αναγνωρίσιμες γυναικείες μορφές. 

Το πρόσωπό της, πλέον, το βλέπουμε παντού. Παραμένει όμως ουσιαστικά, άγνωστη. Μέσα από τους πίνακές της, η αποτύπωση του προσωπικού της πόνου, σωματικού και ψυχικού, φαίνεται να εκφράζει τα αιώνια τραύματα της γυναικείας διαδρομής.

 Η αναπηρία της και ο τρόπος που απάντησε σε αυτή, αποτελεί σύμβολο για τον τρόπο που ο σύγχρονος άνθρωπος οφείλει να αντιπαλέψει την ποικιλόμορφη «αναπηρία» που του επιβάλλεται από τον συστημικό ολοκληρωτισμό. Δίπλα σε όλα αυτά, η αντισυμβατική ζωή της, ο διάχυτος ερωτισμός της και ο απόλυτος έρωτας.

Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

 


Συνελήφθη χθες (13-02-2024) το απόγευμα στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Άρτας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος εντοπίστηκε στο πλαίσιο αξιοποίησης πληροφοριών ότι κατέχει και διακινεί ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης και κατά τον αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν στην κατοχή του και κατασχέθηκαν:

συσκευασία με ακατέργαστη κάνναβη, βάρους 486 γραμμαρίων,

ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,

πλαστικός δοσομετρητής με υπολείμματα ακατέργαστης κάνναβης και

ένα κινητό τηλέφωνο.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Παρακάλαμος: Συνεχίζεται ο καθαρισμός των πεζοδρομίων

 


Σήμερα 14-2-2024 προβήκαμε σε έναν ακόμα καθαρισμό των πεζοδρομίων και συνεχίζουμε και αύριο στα υπόλοιπα. Ευχαριστούμε τον Αντιδήμαρχο κ. Φωτίου που μας βοηθάει με τους εργαζόμενους του Δήμου.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Παρακάλαμου

Δρίβας Λ. Ανδρέας

Δήμος Ζίτσας: Βράβευση αριστούχων μαθητών την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου, ώρα 19:15, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ελεούσας

 


Ο Δήμος Ζίτσας διοργανώνει εκδήλωση βράβευσης των μαθητών που αρίστευσαν, των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και των διακριθέντων μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε μαθητικούς διαγωνισμούς κατά το σχολικό έτος 2022-23, την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 19:15, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λυκείου Ελεούσας.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

• Χαιρετισμοί επισήμων

• Ομιλία με τίτλο “Αριστεία και ήθος” από την Μαρούλα Παπαευσταθίου –Τσάγκα Διδάκτωρ Ιστορίας, Σύμβουλος Φιλολόγων Ιωαννίνων, Αναπληρώτρια Οργανωτική Συντονίστρια του Περιφερειακού Κέντρου Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕΚΕΣ) Ηπείρου Προβολή διακριθέντος βίντεο με θέμα την «Ανακύκλωση και την Προστασία του Περιβάλλοντος»

• Βράβευση μαθητών/τριών.

Πρέβεζα: Συνελήφθη ημεδαπός για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων

 


Καλλιεργούσε σε γλάστρες δενδρύλλια κάνναβης

Συνελήφθη χθες (13-02-2024) το πρωί σε περιοχή της Πρέβεζας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Πρέβεζας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της κατοχής και καλλιέργειας ναρκωτικών και οπλοκατοχής.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών και ύστερα από κατάλληλη αξιοποίηση πληροφορίας, διαπιστώθηκε ότι ο κατηγορούμενος καλλιεργούσε σε γλάστρες στον προαύλιο χώρο της οικίας του, οκτώ δενδρύλλια κάνναβης, ύψους έως 7 εκατοστών.

Ακόμη, κατά την έρευνα στο σπίτι του, στην οποία συμμετείχε και ο αστυνομικός σκύλος ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών «EVELIN»,  βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

δύο μαχαίρια,

συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη βάρους 7,6 γραμμαρίων και 45 ναρκωτικά δισκία.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πρέβεζας.

Δήμος Κόνιτσας: Συναντήσεις με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες είχε ο δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου στην Αθήνα

 


Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων και η επίλυση των αναγκών επιτυγχάνεται, όταν απευθύνεσαι στον αρμόδιο κρατικό φορέα με ρεαλιστικά στοιχεία και πειστικά επιχειρήματα.

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα από 3 έως 9 Φεβρουαρίου 2024, ο Δήμαρχος Κόνιτσας κ. Ανδρέας Παπασπύρου, επιδίωξε  και είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τον Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη, τον Υπουργό Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ Δημήτριο Παπαστεργίου, τον νέο αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α. Στρατηγό Δημήτριο Χούπη, τον Διευθυντή του γραφείου Υ.ΕΘ.Α. κ. Δημήτριο Περδίκη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυρανιουδάκη, καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, για την προώθηση θεμάτων που αφορούν τον Δήμο όπως:

- Επίσπευση της διαδικασίας χρηματοδότησης 800.000 ευρώ από τη Βουλή των Ελλήνων, για τις ανάγκες ίδρυσης του Ιστορικού Μουσείου Κόνιτσας, με επιδίωξη λειτουργίας του ως παράρτημα του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών.

Περιφέρεια Ηπείρου: Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη λειτουργία υφιστάμενης μικτής κτηνοτροφικής εγκατάστασης 33.050 πτηνών πάχυνσης

 


Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Ανακοινώνει και Προσκαλεί

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις  του άρθ. 19 του Ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α΄) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της ΚΥΑ 1649/45/2014 (ΦΕΚ 45/Β’), τους πολίτες ( κοινό, ενδιαφερόμενο κοινό) και φορείς εκπροσώπησής τους ( οικείο Δημοτικό Συμβούλιο, Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης,  Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Δημοτικής ή Τοπικής Κοινότητας ),  να λάβουν γνώση και να διατυπώσουν γραπτές απόψεις ( σύμφωνα με το έντυπο υπό στοιχεία Δ11, που περιλαμβάνεται στο παράρτημα Α της προαναφερόμενης ΚΥΑ) στα πλαίσια της έναρξης δημόσιας διαβούλευσης, επί του περιεχομένου του φακέλου Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του έργου/δραστηριότητα (κατηγορίας  Α2, ομάδα 7η, α/α 12): «Ε.Π.Ο. υφιστάμενης μικτής κτηνοτροφικής μονάδας, δυναμικότητας 33.050 ορνιθίων κρεατοπαραγωγής και 20 αγελάδων ελευθέρας βοσκής, στην Τ.Κ. Καλπακίου, Δήμου Πωγωνίου,  Π.Ε. Ιωαννίνων, Περιφέρειας Ηπείρου».

Φορέας πραγματοποίησης και λειτουργίας του έργου ή της δραστηριότητας είναι οι Χρήστος Μάστορας, Βασίλειος Μάστορας και Κωνσταντίνα Μάστορα.

    Ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας δημοσιοποίησης ορίζεται η  13-02-2024 και ημερομηνία λήξης αυτής η    27 -03 -2024.

Δολιανά Πωγωνίου: «Έφυγε» από τη ζωή η συνδημότισσα Θεοδώρα Δημ. Πέτρου

 


«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών,  η συνδημότισσα Θεοδώρα Δημ. Πέτρου.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 5:00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου Ιωαννίνων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου

 


Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00.

Παιδική τερηδόνα: Είναι αναγκαία η πανοραμική ακτινογραφία;

 


Στα πιο διαδεδομένα προβλήματα των δοντιών των ανηλίκων συγκαταλέγεται η τερηδόνα, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε πολύ μικρά παιδιά. Η πρώιμη παιδική τερηδόνα αφορά σε βρέφη και παιδιά έως 6 ετών και επηρεάζει περισσότερα από 530 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο.

«Πρόκειται για μια χρόνια και πολυπαραγοντική νόσο ταχείας ανάπτυξης και εξέλιξης, που ορίζεται από την απουσία ενός ή περισσότερων δοντιών ή/και την ύπαρξη φθορών και σφραγισμάτων. Μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση και πόνο, δυσκολία στη μάσηση και διαφοροποίηση στο είδος της προσλαμβανόμενης τροφής, σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας σε μόνιμα δόντια και σε κακές συνθήκες ποιότητας ζωής που σχετίζονται με τη στοματική υγεία», εξηγεί η Oδοντίατρος Aκτινολόγος δρ Σοφία Χατζηαντωνίου.

Προκαλεί αλλοιώσεις χωρίς ή με κοιλότητα στην επιφάνεια των νεογιλών δοντιών, λόγω της υπερανάπτυξης μικροοργανισμών που φυσιολογικά ζουν στο στόμα. Αυτά μεταβολίζουν τα σάκχαρα, παράγοντας οξέα που μειώνουν το ph του στόματος και διαβρώνουν την αδαμαντίνη.