Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Ο κορονοϊός "ερήμωσε" την κεντρική αγορά του Παρακαλάμου

Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει κεντρική αγορά του Παρακαλάμου το βράδυ της Τρίτης 17 Μαρτίου 2020.
Οι δρόμοι στην κεντρική αγορά άδειοι, όλα τα καταστήματα κλειστά και δεν κυκλοφορεί ψυχή, λόγω του κορονοϊού και των έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης.
Δυστυχώς στην ύφεση της δεκαετούς οικονομικής κρίσεως και των μνημονίων ήρθε τώρα και ο κορονοϊος να δώσει την χαριστική βολή.

Νέο έκτακτο μήνυμα από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Νέο έκτακτο μήνυμα για τον κορονοϊό απέστειλε σε όλα τα κινητά μέσω του αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
Το μήνυμα αναφέρει:
«Οι στιγμές είναι κρίσιμες. Μείνετε σπίτι. Περιορίστε τις μετακινήσεις στις απόλυτα απαραίτητες. Αποφεύγετε μέρη με συγχρωτισμό. Προφυλάξτε τις ευπαθείς ομάδες. Όσο περισσότερο απομονωθούμε τόσο θα καθυστερήσουμε την διασπορά».

Ν. Χαρδαλιάς: Ποια καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά από την Τετάρτη 18 Μαρτίου

Με νέα δήλωση του ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Ν. Χαρδαλιάς τοποθετήθηκε σχετικά με το ποιες επιχειρήσεις κλείνουν από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020, καθώς και ποιες θα παραμείνουν ανοικτές.
Συγκεκριμένα, ο Υφυπουργός ανέφερε τα ακόλουθα:
Από την Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020 αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, δηλαδή αναστέλλεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων.
Ανοικτά μένουν τα εξής:
Όλες οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης ειδών για την κάλυψη των οικογενειακών αναγκών δηλαδή:
- Σούπερ μάρκετ
- Παντοπωλεία
- Ιχθυοπωλεία
- Αρτοποιεία
- Ζαχαροπλαστεία
- Οπωροπωλεία
- Κάβες
- Φαρμακεία
- Καταστήματα αναπηρικών και ορθοπεδικών ειδών καθώς και ιατρικών και βιομηχανικών αερίων και μηχανημάτων
- Οπτικών καθώς και τα καταστήματα ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας σε τηλέφωνο ανάγκης που θα δίδεται από τους καταστηματάρχες
- Δραστηριότητες που αφορούν διανομή προϊόντων (delivery) και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away)
- Λαϊκές αγορές κατά το μέρος μόνο που πωλούνται προϊόντα του πρωτογενούς τομέα (τηρουμένων των περιορισμών για τον μη συγχρωτισμό)
- πρατήρια υγρών καυσίμων
- Συνεργεία αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών συμπεριλαμβανομένων των συνεργείων που λειτουργούν εντός καθετοποιημένων μονάδων αντιπροσωπειών λιανικής και after sales
- Τα καταστήματα επισκευής και εμπορίας ποδηλάτων.
- Τα περίπτερα και τα mini market ή καταστήματα πώλησης ψιλικών
- Τα καθαριστήρια
- Καταστήματα courier
- pet shops (καταστήματα πώλησης και διατροφής ζώων συντροφιάς ζωοτροφών ή κτηνιατρικών φαρμάκων)
- Τηλεπικοινωνιακών παρόχων [κατά το μέρος που αφορά υπηρεσίες πληρωμής λογαριασμών ανανέωσης υπολοίπου, επισκευής και αντικατάστασης κινητών συσκευών (τηρουμένων των περιορισμών για τον μη συγχρωτισμό)].
- Υπηρεσίες ηλεκτρονικού η τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκων (τηρουμένων των περιορισμών για τον μη συγχρωτισμό)
- Καταστήματα εταιριών παροχής ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου
- Καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων λιπασμάτων πολλαπλασιαστικού υλικού και γεωργικών φαρμάκων ή υλικών
- Εμπορικά καταστήματα εντός των λιμανιών και των αεροδρομίων όλης της χώρας (τηρουμένων των περιορισμών για τον μη συγχρωτισμό)
Η απαγόρευση λειτουργίας δεν καταλαμβάνει τα καταστήματα κατά το μέρος που εκτελούν ηλεκτρονικές παραγγελίες που παραδίδονται στην διεύθυνση του πελάτη.  

Σύσκεψη στην Περιφέρεια για την εφαρμογή των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού


Ενημερωτική σύσκεψη με θέμα την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων για το κορωνοϊό έγινε σήμερα στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Έγινε εκτίμηση της μέχρι σήμερα κατάστασης, συζητήθηκαν προτάσεις για συμπληρωματικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν και επισημάνθηκαν ανάγκες που απαιτούνται να καλυφθούν ως προς τη λειτουργία των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών υγείας.
Όπως τονίστηκε από όλους όσοι παραβρέθηκαν στη σύσκεψη, η ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και της μετάδοσης του κορωνοϊού, μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν όλοι ακολουθήσουν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και των επιστημόνων, με πρώτη και βασικότερη να παραμείνουν στα σπίτια τους. Πρόκειται για θεμελιώδη ζήτημα, ούτως ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικότερα τα νοσοκομεία της Ηπείρου στο ενδεχόμενο μεγάλης αύξησης κρουσμάτων της νόσου.

Εξιχνιάστηκαν επτά υποθέσεις διαρρήξεων-κλοπών, σε σπίτια στην περιοχή της Κράψης Ιωαννίνων


Η ανάλυση του τρόπου δράσης και η έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Τμήμα Εγκληματολογικών Ερευνών Ηπείρου, είχαν ως αποτέλεσμα την εξιχνίαση περιπτώσεων κλοπών-διαρρήξεων, που διαπράχθηκαν σε σπίτια στην περιοχή της Κράψης Ιωαννίνων.
Ως δράστης των παραπάνω υποθέσεων ταυτοποιήθηκε ένας αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή κατ’ εξακολούθηση. Ειδικότερα, στο πλαίσιο της ενδελεχούς διερεύνησης υποθέσεων κλοπών και κατάλληλης αξιοποίησης στοιχείων, διακριβώθηκε ότι ο κατηγορούμενος, κατά το χρονικό διάστημα από 25 έως 27-12-2019 στην περιοχή της Κράψης Ιωαννίνων, διέπραξε τις παρακάτω κλοπές-διαρρήξεις:
  βραδινές ώρες της 24/25-12-2019, διέρρηξε σπίτι, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσει κάποιο αντικείμενο,
 πρωινές ώρες της 25-12-2019, διέρρηξε σπίτι, απ’ όπου αφαίρεσε χρηματικό ποσό και είδη ρουχισμού, ενώ κατανάλωσε τρόφιμα και ποτά,
 βραδινές ώρες της 25/26-12-2019, διέρρηξε σπίτι, όπου κατανάλωσε τρόφιμα και ποτά,
  κατά το χρονικό διάστημα από 25 έως 27-12-2019, διέρρηξε σπίτι, όπου κατανάλωσε τρόφιμα και ποτά,
 πρωινές ώρες της 26-12-2019, διέρρηξε τρία σπίτια, από απ’ όπου αφαίρεσε συνολικά είδη ένδυσης και αντικείμενα.
Η δικογραφία που σχηματίστηκε θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ενώ το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Είμαστε σε πόλεμο με αόρατο, αλλά όχι ανίκητο εχθρό»

Σε νέο διάγγελμα για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό προχώρησε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Τρίτης.
Συμπολίτες μου,
Σας απευθύνομαι και πάλι-για δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες- με θέμα την απειλή του κορονοϊού. Γιατί καθώς η πανδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται προξενεί χιλιάδες θανάτους σε πολλές χώρες. Αλλά και τις πρώτες σοβαρές απώλειες στην πατρίδα μας.
Σε τέτοιες στιγμές λοιπόν -που ο χρόνος μοιάζει να μην χωράει τα γεγονότα- επιλέγω να επικοινωνούμε πιο συχνά. Και να σας ενημερώνω προσωπικά για τα νέα δεδομένα, τις αποφάσεις που παίρνουμε και τα σχέδια που χαράσσουμε.
Μιλώντας πάντοτε τη γλώσσα της αλήθειας και με σταθερό οδηγό τις συμβουλές των ειδικών.
Είμαστε σε πόλεμο. Με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος. Γιατί αν πετύχουμε να περιορίσουμε τη διασπορά της μετάδοσης, θα δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να αντιμετωπίσει τα επείγοντα περιστατικά.
Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι μία και αδιαπραγμάτευτη: Να σώσουμε ζωές. Πρώτη μας φροντίδα είναι ο άνθρωπος και η δημόσια υγεία.
Για αυτό και επιβάλαμε, πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέτρα πρωτοφανή για καιρό ειρήνης. Και συνεχίζουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Από αύριο θα μείνουν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα, πλην εκείνων με προϊόντα ή υπηρεσίες πρώτης ανάγκης.
Το Δημόσιο έχει ήδη αναδιατάξει τις δυνάμεις του, υιοθετώντας νέες τεχνολογικές εφαρμογές προς αυτή την κατεύθυνση, για να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Το ίδιο κάνουν και οι επιχειρήσεις, χάρη στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Ελληνική Αστυνομία: Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου έχουν βεβαιωθεί (138) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (143) άτομα σε όλη την επικράτεια


Συνεχίζονται οι έλεγχοι των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.
Συνολικά από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί σε όλη την επικράτεια (138) παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (143) άτομα ως ακολούθως:
την Πέμπτη 12 Μαρτίου 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις,
την Παρασκευή 13 Μαρτίου 1 παράβαση με 1 σύλληψη,
το Σάββατο 14 Μαρτίου 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις,
την Κυριακή 15 Μαρτίου 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις και
τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 16 παραβάσεις με 16 συλλήψεις.
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν:
(51) στην Αττική,
(27) στη Δυτική Ελλάδα,
(11) στη Θεσσαλία,
(8) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(8) στην Κεντρική Μακεδονία,
(7) στο Νότιο Αιγαίο,
(6) στην Κρήτη,
(6) στη Θεσσαλονίκη,
(5) στη Δυτική Μακεδονία,
(5) στην Πελοπόννησο,
(4) στη Στερεά Ελλάδα,
(2) στην Ήπειρο,
(2) στο Βόρειο Αιγαίο και
(1) στα Ιόνια Νησιά
Οι συλληφθέντες κατελήφθησαν να λειτουργούν χώρους (κομμωτήρια, καφετέριες, καφενεία, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία κ.λπ.) για τους οποίους ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση 180.000 ευρώ στους Δήμους του Νομού Ιωαννίνων για τον κορονοϊό


Με την αριθμ. 18209/13.3.2020 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών κατανέμονται 10.770.000,00 ευρώ, σε όλους τους Δήμους της Χώρας.
 Η έκτακτη κατανομή γίνεται «για προμήθειες υλικού, για την παροχή μέσων προστασίας των εργαζομένων, καθώς και λοιπών υπηρεσιών συναφών με την αντιμετώπιση της κατεπείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για την λήψη μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19».
Τα χρήματα που δίνονται στους Δήμους προέρχονται από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) των Δήμων έτους 2020.
Οι Δήμοι του Νομού Ιωαννίνων θα λάβουν  180.000  ευρώ.
Ο Δήμος Πωγωνίου θα λάβει 10.000 ευρώ. 
Τα ποσά θα αποδοθούν στους δικαιούχους Δήμους με χρηματική εντολή του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Τυχόν αδιάθετα ποσά μπορούν να διατεθούν προς κάλυψη λειτουργικών δαπανών των Δήμων.

ΥπΑΑΤ: Διευκρινίσεις για τη λειτουργία καταστημάτων πώλησης αγροεφοδίων


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μάκης Βορίδης με αφορμή τη δέσμη μέτρων που λαμβάνονται για την αποτροπή εξάπλωσης της νόσου του κορωνοϊού διευκρινίζει ότι δεν θα σταματήσουν να λειτουργούν καταστήματα που διαθέτουν:
- άδεια εμπορίας γεωργικών φαρμάκων
- άδεια εμπορίας λιπασμάτων
- άδεια πολλαπλασιαστικού υλικού
- άδεια πώλησης και εμπορίας ζωoτροφών
- άδεια πώλησης και εμπορίας κτηνιατρικών φαρμάκων
Όπως σημειώνει ο Υπουργός, ο λόγος εξαιρέσεως των ανωτέρω από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων είναι ότι αυτά καλύπτουν τις καλλιεργητικές και παραγωγικές ανάγκες των παραγωγών της χώρας μας.
Επισημαίνεται αυτονοήτως ότι οι υπεύθυνοι λειτουργίας των καταστημάτων αυτών οφείλουν να τηρούν απαρεγκλίτως τις οδηγίες και τις κατευθύνσεις που έχει εκπονήσει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και οι οποίες έχουν αναφερθεί λεπτομερώς σε προηγούμενη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Απολύμανση στο Δημαρχιακό Κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά

Προληπτική απολύμανση εντός του κτιρίου που στεγάζονται οι δημοτικές υπηρεσίες της Δημοτικής Ενότητας Άνω Καλαμά του Δήμου Πωγωνίου στο Παρακάλαμο πραγματοποιήθηκε από συνεργείο την Τρίτη 17 Μαρτίου, με σκοπό την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής.
Αφού ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας το συνεργείο έκανε απολύμανση στα γραφεία του Δημαρχείου, το Ιατρείο, το ΚΔΑΠ, το ΚΗΦΗ καθώς και  στα λεωφορεία.


Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας ενόψει των προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού


Με Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιστρέφονται από σήμερα οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες στις μετακινήσεις τους και να περιοριστούν οι πιθανότητες εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί από τις αστυνομικές Αρχές μέχρι και τη Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020.Από την παραπάνω Απόφαση εξαιρούνται και δεν επιστρέφονται τα στοιχεία
οδήγησης και κυκλοφορίας οχημάτων, που αφορούν στις εξής παραβάσεις:
 Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη.
 Οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών.
 Οδήγηση στην Λωρίδα έκτακτης ανάγκης (Λ.Ε.Α.)
 Παραβάσεις που αφορούν στην παρεμπόδιση ραμπών διάβασης ατόμων με αναπηρία και στη στάθμευση σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ατόμων με αναπηρία (άρθρο 29 παρ. 1 εδ. β΄ του Ν.4530/2018).
 Επικίνδυνη οδήγηση, οδήγηση για επίδειξη ικανότητος, εντυπωσιασμό, ανταγωνισμό ή τέλεση αυτοσχεδίων αγώνων (αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών, μοτοποδηλάτων).
Προϋπόθεση για την επιστροφή των προαναφερόμενων στοιχείων οδήγησης και κυκλοφορίας είναι η καταβολή του διοικητικού προστίμου.
Σημειώνεται ότι, η εκτέλεση αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από δικαστικές ή άλλες Αρχές, εφαρμόζεται κανονικά, καθώς δεν εμπίπτουν στην ανωτέρω διαδικασία επιστροφής των στοιχείων.

Κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης το ειδικό ταμείο για τον κορωνοϊό που πρότειναν οι «Ορίζοντες Ηπείρου»


Η παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου» από τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 4 Μαρτίου και τη συζήτηση για το θέμα της κρίσης του κορωνοϊού στην περιοχή μας, επεσήμανε δια του επικεφαλής κ. Σπύρου Ριζόπουλου, την ανάγκη η Περιφέρεια Ηπείρου να αγνοήσει τα στενά όρια των κακώς εννοούμενων «αρμοδιοτήτων» όταν πρόκειται για θέματα δημόσιας υγείας και να βγει μπροστά σε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των κινδύνων που ενέχει η διάδοση της επικίνδυνης νόσου.
Η πρώτη δικαίωση για τη συγκεκριμένη άποψη ήταν η νομοθετική τροπολογία με την οποία το κράτος ουσιαστικά απελευθερώνει τις σχετικές δαπάνες των Περιφερειών για την διαχείριση των αναγκών που προκύπτουν στις δημόσιες μονάδες υγείας, ομολογώντας επί της ουσίας, την αδυναμία του να αντεπεξέλθει στο μεγάλο βάρος που θα κληθεί να σηκώσει η χώρα μας για τη διαχείριση του εν λόγω προβλήματος.
Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 13 Μαρτίου, και μετά την δια περιφοράς απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για πρόσθετη χρηματοδότηση των νοσοκομειακών δομών της Ηπείρου από την Περιφέρεια (285.000 ευρώ για τα νοσοκομεία «Χατζηκώστα», ΓΝ Άρτας και ΓΝ Πρέβεζας), οι «Ορίζοντες Ηπείρου» κατέθεσαν κατεπείγουσα πρόταση στην Περιφερειακή Αρχή για τη δημιουργία ειδικού ταμείου για τον κορωνοϊo, με προτεινόμενο προϋπολογισμό 10 εκατ. ευρώ. Το ακριβές ποσό του εν λόγω ταμείου θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα αποφάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου για την τροποποίηση τόσο του Τεχνικού Προγράμματος όσο και του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2020, καθώς τα χρήματα που θα φτιάξουν τον «κουμπαρά» θα πρέπει να αφαιρεθούν από σχεδιαζόμενα έργα και δράσεις.
Εμείς προτείναμε και υποδείξαμε και την διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
Σε αυτή την πρωτοβουλία, είναι ευχής έργον ότι βρίσκουμε σύμμαχο το μεγάλο μέρος της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Οι παρατάξεις «Κοινό των Ηπειρωτών», «Ήπειρος Όλον» και «Λαϊκή Συσπείρωση» συμφώνησαν ήδη με την πρόταση των «Οριζόντων Ηπείρου» για τη σύσταση του «ειδικού λογαριασμού για τον κορωνοϊό» και εναπόκειται πλέον στην Περιφερειακή Αρχή να δρομολογήσει τις δέουσες ενέργειες και συλλογικές αποφάσεις, ώστε η Ήπειρος να «θωρακιστεί» απέναντι στον επερχόμενο κίνδυνο.
Στη φάση που βρισκόμαστε δεν έχει καμία σημασία το ποιος προτείνει ή το ποιος δρα.
Σημασία έχει μόνο το κοινό μας καθήκον να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία.

Παναγιώτης Κουρουμπλής: Να δοθεί επίδομα ανθυγιεινής εργασίας στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ


«Πρέπει να στηρίξουμε τους ανθρώπους του ΕΣΥ και να τους ευχαριστήσουμε και να αναγνωρίσουμε τη μεγάλη τους προσφορά, σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Πρέπει να δοθεί το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας και όχι μόνο στους ανθρώπους που εργάζονται στην πρώτη γραμμή της υγείας. Αν δεν το δικαιούνται αυτοί τότε ποιοι το δικαιούνται;» πρότεινε μεταξύ άλλων μέτρων, ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή Market Watch του τηλεοπτικού σταθμού Action 24.
Ο πρώην υπουργός τάχθηκε υπέρ του κλίματος εθνικής συνεννόησης που δημιουργείται με την τηλε-συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης: “Είναι θετική τέτοια συνάντηση. Είναι απαραίτητο, και πρέπει να υπάρχει πάντα θεσμική συνεννόηση των δύο κρίσιμων  παραγόντων της χώρας.  Δείχνει τη συν-ευθύνη  που αισθάνονται και οι δύο πολιτικοί άνδρες απέναντι σε κρίσιμα προβλήματα.»
Ο κ. Κουρουμπλής ευχήθηκε καλή ανάρρωση σε όσους ασθενούν και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σε όλους τους εργαζόμενους σήμερα, παρά τις αντίξοες συνθήκες.  Κάλεσε όλο τον κόσμο να κρατήσει την αισιοδοξία του και να απαλλαγεί από το αίσθημα του πανικού. Επίσης κάλεσε τους πολίτες, αυτές τις μέρες, αντί να δείχνουν θρησκευτική ευλάβεια στους ναούς, να τηρήσουν με θρησκευτική ευλάβεια τα μέτρα που ζητούν οι επιστήμονες.
Προτάσεις μέτρων
Ο πρώην υπουργός ζήτησε από την κυβέρνηση να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ξεπαγώνοντας την προκήρυξη των 4000 θέσεων ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία,  και να ζητήσει πρόσθετη οικονομική ενίσχυση από την Ευρώπη, γιατί το ελληνικό ΕΣΥ καλείται να περιθάλψει και τους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι εκ των οποίων έπρεπε να είναι στην Ευρώπη. Όπως είπε, οι περίπου 4000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που έγιναν το 2015, και το επικουρικό προσωπικό που προσελήφθη τότε, σήμερα δεν αρκούν. «Αλλά τότε είχαμε δεσμεύσεις. Σήμερα δεν έχουμε μνημόνια.»

Παράταση σε διπλώματα, ΚΤΕΟ και αναστολή των εξετάσεων οδήγησης


Με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ.  Κώστα Καραμανλή αναστέλλεται μέχρι τις 30 Απριλίου η διενέργεια των εξετάσεων για την απόκτηση διπλώματος οδήγησης σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας.
Επιπλέον, με αντίστοιχες αποφάσεις παρατείνονται η ισχύς των διπλωμάτων οδήγησης αλλά και των δελτίων τεχνικού ελέγχου από ΚΤΕΟ, τα οποία επίσης πλησιάζουν στη λήξη τους για επανέλεγχο με την ταυτόχρονη αναστολή ελέγχων.
Αναλυτικά, σύμφωνα με σχετική απόφαση του υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, με αποδέκτες το σύνολο των Περιφερειών, ορίζεται ότι αναστέλλεται μέχρι τις 30 Απριλίου, η διενέργεια των:
• θεωρητικών εξετάσεων και δοκιµασιών προσόντων υποψήφιων οδηγών και οδηγών
• µαθηµάτων θεωρητικής και πρακτικής εκ̟παίδευσης υποψήφιων οδηγών και οδηγών
• θεωρητικών και πρακτικών εξετάσεων για την α̟πόκτηση πιστοποιητικού επαγγελµατικής ικανότητας (Π.Ε.Ι.)
• µαθηµάτων κατάρτισης για αρχική χορήγηση ή/και περιοδική κατάρτιση Π.Ε.Ι.που διεξάγονται σε σχολές/κέντρα Π.Ε.Ι..

Η Πολιτεία αναστέλλει κάθε λειτουργία σε όλους τους χώρους λατρείας όλων των θρησκειών


«Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις» έγραψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο twitter.
«Με απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας. Εκκλησίες παραμένουν ανοικτές μόνο για ατομική προσευχή. Η προστασία της δημόσιας υγείας επιβάλλει ξεκάθαρες αποφάσεις».

Αναστέλλεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργίας και ιεροπραξίας σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, με εξαίρεση:
α) τις κηδείες και ταφικές εκδηλώσεις και
β) την ατομική προσευχή
Και στις δύο περιπτώσεις τηρουμένων αυστηρών μέτρων προστασίας (όπως αυτά θα εξειδικεύονται σε ΚΥΑ του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και του Υπουργείου Υγείας).