Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2021

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Η έλλειψη πειθαρχίας αυξάνει τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο

 


Η έλλειψη πειθαρχίας και η ανθρώπινη αβλεψία στην τήρηση των μέτρων για πρόληψη της διασποράς του κορωνοϊού,  είναι η βασική αιτία που τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώνονται συνεχώς θετικά κρούσματα κορωνοϊού στην Ήπειρο,   ανέφερε  ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Έκανε συγκεκριμένες αναφορές στο Δήμο Ζίτσας, από το οποίο, όπως είπε, η προέρχονται τα 2/3 από τα θετικά κρούσματα που ανακοινώνονται  τελευταία,  αλλά και στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα» στο οποίο τέθηκαν σε προσωρινή αναστολή δύο κλινικές.  «Δεν μπορεί – τόνισε- υγειονομικοί να αρνούνται το εμβόλιο, είναι υποχρεωμένοι έναντι της κοινωνίας. Πρέπει να είμαστε υπεύθυνοι σε όλα».

 Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στο ενδεχόμενο επιβολής lockdown, το οποίο συζητείται από την περασμένη Πέμπτη για την Π.Ε. Ιωαννίνων, εξηγώντας ότι προέβη σε σχετική δήλωση, ως προς την επιδημιολογική εικόνα που καταγράφεται βάσει της στατιστικής, ώστε να τη λάβουν υπόψη τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. 

ΕΟΔΥ: Είκοσι τέσσερις θάνατοι σήμερα, 880 νέα κρούσματα

 


11 εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, είκοσι τέσσερις θάνατοι, 880 νέα κρούσματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 880, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 180.672 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,8% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 43 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.399 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 24, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.321 θάνατοι. Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 346 (67,3% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.

To 85,5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.280 ασθενείς. Οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 264 (ημερήσια μεταβολή +1,93%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη.

Ξεκινά στις 2 Μαρτίου η φάση υποβολής δικαιολογητικών για το Εξοικονομώ-Αυτονομώ

 


Ξεκινά από την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021, και ώρα 10:00 στο πληροφοριακό σύστημα του Προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» η φάση υποβολής δικαιολογητικών.

Η φάση αυτή είναι ενιαία για όλους τους τύπους αίτησης και ανεξαρτήτως περιφέρειας.

Σύμφωνα και με τον Οδηγό του Προγράμματος, οι αιτήσεις που έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου υποβολής και βρίσκονται σε κατάσταση «Υποβολής Δικαιολογητικών» θα λάβουν προθεσμία τριάντα (30) ημερών κατά την οποία θα πρέπει να αναρτηθούν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Σημειώνεται ότι για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί αλλά έχουν χαρακτηριστεί ως «ειδική περίπτωση» υποβολής θα πρέπει να προηγηθεί ο έλεγχός τους και επομένως αυτές δεν θα ενταχθούν τώρα στη φάση υποβολής δικαιολογητικών.

Παρακάλαμος: Προληπτικός έλεγχος Covid-19, την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα του ΚΔΑΠ, από τις 9:00 π.μ. έως 11:00 π.μ.

 

Την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου θα διενεργηθεί έλεγχος rapid τεστ από τις 9:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. στην αίθουσα του ΚΔΑΠ Παρακαλάμου.

Σας παρακαλώ όσοι επιθυμείτε να προσέλθετε.

Σας ευχαριστώ πολύ!!!

Με τιμή

Ο Πρόεδρος Τοπίκης  Κοινότητας Παρακαλάμου

Μπίκας Χρ. Κωνσταντίνος

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση (δια περιφοράς) της Οικονομικής Επιτροπής την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου, ώρα έναρξης 10:00 π.μ. και ώρα λήξης 11:00 π.μ.

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

 Έχοντας υπόψη:

 Τις διατάξεις του άρθρου 72 του Ν. 3852/2010 όπως αντικαταστάθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 40 Ν.4735/20.

 Το άρθρο 10 της Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του»-ΦΕΚ Α΄55/11-03-2020.

 Την εγκύκλιο 426/77233/13-11-20 (ΑΔΑ: 6ΩΚΛ46ΜΤΛ6-ΥΔ4) του Υπουργείου Εσωτερικών με θέμα «Ενημέρωση για την οργάνωση και λειτουργία των δήμων κατά το διάστημα εφαρμογής των μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας».

 Την αρ. 160/19 Α.Δ.Σ. (ΨΧΧΣΩ1Ω-ΔΕ8) περί εκλογής μελών Οικονομικής Επιτροπής.

 Την αρ.8/77/07-01-21 (ΩΓΜΠΩ1Ω-2ΡΡ) απόφαση Δημάρχου περί τροποποίηση της Α.Δ.1035/19 περί ορισμού μελών Ο.Ε.

 Σας προσκαλούμε σε δια περιφοράς τακτική σύγκληση της Οικονομικής Επιτροπής την 26η Φεβρουαρίου 2021, ημέρα Παρασκευή- ώρα έναρξης 10.00 π.μ. & ώρα λήξης 11.00 π.μ., για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήτοι:

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ

1. Περί έγκρισης απολογισμού-ισολογισμού έτους 2019 του Κληροδοτήματος «ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ» Κοινότητας Αγίου Κοσμά.

2. Περί έγκρισης προϋπολογισμού έτους 2021 του Κληροδοτήματος «ΑΓΙΟΥ ΚΟΣΜΑ» Κοινότητας Αγίου Κοσμά.

3. Έγκριση της υπ. αρ. 03/21 Α.Δ.Σ. του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου με θέμα «Αναμόρφωση 1η του προϋπολογισμού έτους 2021 του Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Πωγωνίου».

4. Εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την 2η  αναμόρφωση του προϋπολογισμού οικον. έτους 2021 Δήμου Πωγωνίου».

5. Έγκριση 1ης παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου «ΤΟΙΧΟΙ ΑΝΤΙΣΤΗΡΙΞΗΣ ΔΗΜΟΥ» αναδόχου ΑΡΙΑΔΝΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Ε.

6. Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών – καθορισμός όρων διακήρυξης για την διενέργεια ηλεκτρονικού ανοιχτού διαγωνισμού «Κατασκευή – Επισκευή & συντήρηση αθλητικών

εγκαταστάσεων Δήμου Πωγωνίου – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» προϋπολογισμού 662.192,55€ (με ΦΠΑ 24%).

7. Έγκρισή του 1ου πρακτικού Επιτροπής Διεξαγωγής Διαγωνισμού της προμήθειας με τίτλο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟΚΟΜΙΔΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΙΜΩΝ ΥΛΙΚΩΝ – ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ (ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ  ΣΑΡΩΘΡΟΥ)», προϋπολογισμού 150.000.00 € με Φ.Π.Α. (24%)για ανάδειξη προσωρινού αναδόχου.

8. Συγκρότηση επιτροπής διερεύνησης τιμών για την προμήθεια εξοπλισμού στον Δήμο Πωγωνίου στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ – ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΗΣ ΔΙΑΡΡΟΩΝ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ».

9. Έγκριση της μελέτης του έργου «Αγροτική οδοποιία Δήμου Πωγωνίου».

 

H διαδικασία της «δια περιφοράς» λήψης απόφασης θα γίνει ως εξής: Tα συμμετέχοντα στο όργανο

μέλη να αποστείλουν με e-mail την ψήφο τους επί κάθε θέμα που περιλαμβάνεται στην ημερήσια

διάταξη έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόσκληση.

Η ψήφος του κάθε μέλους (ναι, όχι, λευκό, παρών) θα αποστέλλεται στο email της γραμματείας της

Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πωγωνίου ήτοι: στο e-mail της Μπόνια Αθανασίας (mpoatha@pogoni.gr ) με ταυτόχρονη κοινοποίηση στο γενικό e-mail του Δήμου Πωγωνίου dimospogoniou@pogoni.gr   

Μέλη που δεν διαθέτουν email μπορούν να ενημερώσουν για την ψήφο τους τον Πρόεδρο του

οργάνου με γραπτό μήνυμα sms τηλ. 6944442717, ή με τηλεομοιοτυπία (fax) στο 2653360103, ή να καταθέσουν στην γραμματεία της Ο.Ε. το επισ/νο ειδικό έντυπο συμπληρωμένο και υπογεγραμμένο ολογράφως έως την καθορισμένη ώρα λήξης της συνεδρίασης.

Συμμετέχοντα (παρόντα) στη συνεδρίαση θεωρούνται τα μέλη που έχουν αποστείλει την ψήφο τους μέχρι την ώρα που καθορίζεται ανωτέρω, όπως αυτή αναγράφεται στην πρόκληση κάθε συνεδρίασης.

Τα μέλη που δεν αποστείλουν ψήφο μέχρι την ώρα αυτή θεωρούνται μη συμμετέχοντα (απόντες).

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν με την δια περιφοράς διαδικασία θα ανακοινωθούν από τον Πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση μετά την λήξη των μέτρων αποφυγής διάδοσης του κορωνοιού COVID-19.

* Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής 

ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΑΨΑΛΗΣ

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός κατηγορούμενος για κλοπή χρηματικού ποσού από σπίτι συγγενικού του προσώπου καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών

 


Κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των -28.960- ευρώ και -5- «φιξάκια» κοκαΐνης, συνολικού βάρους -15,8- γραμμαρίων

 

Συνελήφθη, χθες (21-02-2021) το πρωί στα Ιωάννινα, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας, ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή και παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο διερεύνησης κλοπής χρηματικού ποσού από σπίτι ηλικιωμένης που έγινε την 13-02-2021 στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων, ταυτοποίησαν ως δράστη ημεδαπό, συγγενικό πρόσωπο της παθούσας.

Ακολούθως, χθες μετά τα μεσάνυκτα αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας εντόπισαν τον κατηγορούμενο στο Δρέπανο Ηγουμενίτσας και σε έλεγχο που διενήργησαν στο αυτοκίνητό του βρήκαν και κατάσχεσαν το χρηματικό ποσό των -28.960- ευρώ, το οποίο προέκυψε ότι σχετίζεται με την παραπάνω υπόθεση.

Επίσης, σε έρευνα που ακολούθησε χθες το πρωί στο σπίτι του στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν -5- «φιξάκια» κοκαΐνης, συνολικού βάρους -15,8- γραμμαρίων.

Ο συλληφθείς, με την σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ την προανάκριση ενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Ιωαννίνων.

 

Πενήντα οκτώ παραβάσεις στην Ήπειρο, την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια (62.869) έλεγχοι, από τους οποίους οι (7.672) στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά (1.329) παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν (8) συλλήψεις, ως ακολούθως:

·         (1.005) παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (220) στην Αττική,

·         (156) στη Θεσσαλονίκη,

·         (114) στη Δυτική Ελλάδα,

·         (102) στην Κεντρική Μακεδονία,

·           (80) στην Κρήτη,

·           (58) στην Ήπειρο,

·           (52) στη Στερεά Ελλάδα,

·           (47) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·           (45) στα Ιόνια Νησιά,

·           (35) στη Θεσσαλία,

·           (31) στην Πελοπόννησο,

·           (24) στο Βόρειο Αιγαίο,

·           (24) στη Δυτική Μακεδονία και

·           (17) στο Νότιο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (121.767) ομοειδείς παραβάσεις.

·         (269) παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (267) πρόστιμα των 300 ευρώ και (2) πρόστιμα των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

·         (76) στην Αττική,

·         (36) στη Θεσσαλονίκη,

·         (24) στην Κεντρική Μακεδονία,

·         (23) στα Ιόνια Νησιά,

·         (22) στο Βόρειο Αιγαίο,

·         (22) στην Ήπειρο,

·         (15) στην Κρήτη,

·         (12) στη Δυτική Ελλάδα,

·         (11) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

·         (10) στη Στερεά Ελλάδα,

·           (9) στη Θεσσαλία,

·           (5) στην Πελοπόννησο,

·           (2) στο Νότιο Αιγαίο και

·           (2) στη Δυτική Μακεδονία.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά (38.279) ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν (36.593) διοικητικά πρόστιμα των (300) ευρώ και (1.686) των (150) ευρώ.

·         (55) παραβάσεις και (8) συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στην Αττική,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη οινομαγειρείου και (2) πρόστιμα των 300 ευρώ σε ισάριθμούς πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο μίνι – μάρκετ και επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στην επιχείρηση,

- σύλληψη και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη κυλικείου και (3) πρόστιμα των 300 ευρώ σε ισάριθμούς πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

- σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφετέριας και (2) πρόστιμα των 300 ευρώ σε ισάριθμούς πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στη Θεσσαλονίκη, σχηματισμός δικογραφίας σε βάρος του ιδιοκτήτη και του προσωρινά υπευθύνου καφέ – μπαρ, επιβολή προστίμου 5.000 και 3.000 ευρώ αντίστοιχα, για εξυπηρέτηση (14) καθήμενων πελατών, στους οποίος επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Στερεά Ελλάδα , σύλληψη, 10.000 ευρώ πρόστιμο και 30ήμερη αναστολή λειτουργίας σε αναψυκτήριο, για εξυπηρέτηση (2) καθήμενων πελατών, στους οποίος επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Πελοπόννησο , 3.000 ευρώ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε καφέ - παντοπωλείο, για εξυπηρέτηση (8) καθήμενων πελατών, στους οποίος επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στην Κεντρική Μακεδονία, 3.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ - μπαρ για παραβίαση αναστολής λειτουργίας.

Στα Ιόνια Νησιά, σύλληψη και 1.500 ευρώ πρόστιμο σε ιερωμένο, για παραβίαση των μέτρων κατά την τέλεση λειτουργίας.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Αττική, σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επιβολή σε (3) συμμετέχοντες ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης,

Στη Θεσσαλονίκη , σύλληψη και 3.000 ευρώ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και επιβολή σε (8) συμμετέχοντες ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ για παραβίαση περιορισμού κίνησης.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις τα πρόστιμα αφορούσαν σε παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (άσκοπη μετακίνηση, μη χρήση μάσκας κ.λπ.)

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά (2.660) ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί (1.323) άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

“Ελιές” της γήρανσης - Πόσο επηρεάζουν την ψυχολογία μας;


Έντονες επιπτώσεις στην ψυχολογία έχουν οι δερματικές βλάβες στο πρόσωπο που οφείλονται στη γήρανση και μοιάζουν με μεγάλες ελιές (αλλά δεν είναι). 
Εμφανίζονται εκεί γύρω στα 40 με 50 και υπενθυμίζουν καθημερινά στους “κατόχους” τους ότι ο οργανισμός τους γερνά. 
Είναι αντιαισθητικές και για τους άλλους αποκρουστικές. 

Όταν εμφανίζονται δε πολλαπλές τέτοιες βλάβες κυριαρχεί ο φόβος μετάδοσής τους, παρότι δεν πρόκειται για μεταδοτική νόσο. Η άγνοια συντηρεί την αποστροφή των άλλων, αλλά και την κακή ψυχολογική κατάσταση των πασχόντων, παρότι η απαλλαγή από αυτές είναι υπόθεση λίγων λεπτών της ώρας.

«Οι σμηγματορροϊκές υπερκερατώσεις, όπως ονομάζονται αυτές οι βλάβες, είναι η πιο συχνή καλοήθη εξεργασία σε μεσήλικες, κυρίως σε όσους έχουν λευκό δέρμα - αν και δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και σε νεαρότερη ηλικία και σε ανθρώπους με σκούρο δέρμα. 

Το πρόσωπο, ο λαιμός και ο κορμός είναι τα σημεία όπου παρουσιάζονται συχνότερα. Έχουν δε πολλά “πρόσωπα”. Δηλαδή άλλοτε έχουν στρογγυλό σχήμα και άλλοτε ωοειδές και η επιφάνειά τους είναι είτε λεία και κηρώδης είτε τραχιά και κοκκιώδης. 

Το χρώμα τους κυμαίνεται από λευκό, ανοιχτό καφέ με ροζ τόνους έως σκούρο καφέ ή μαύρο. Κάποιες είναι πολύ μικρής διαμέτρου, ενώ άλλες μπορεί να φτάσουν τα 3 εκατοστά. Μπορούν να αναπτυχθούν μεμονωμένα ή σε ομάδες. Σπανιότερα καλύπτουν αρκετά μεγάλη επιφάνεια του κορμού. 

Η αιτία της εμφάνισής τους είναι άγνωστη, αλλά προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό των επιδερμικών κυττάρων», μας εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος δρ Χρήστος Στάμου. 

«Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία έχει αναφερθεί ως παράγοντας κινδύνου για την εμφάνισή τους, όπως και η κληρονομικότητα», συμπληρώνει.

Το σχέδιο για αφορολόγητο και τις χάρτινες αποδείξεις

 


Αλλαγές έρχονται στο αφορολόγητο όριο καθώς και τις αποδείξεις που πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζει σχέδιο βάζοντας στο παιχνίδι και τις χάρτινες αποδείξεις οι οποίες θα μετράνε για την κάλυψη του ορίου 30% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

Οι φορολογούμενοι δεν θα χρειάζεται να φυλάνε τις αποδείξεις που θα παίρνουν από κάθε κατάστημα ή επαγγελματία.

Σύμφωνα με το σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο μετά από κάθε συναλλαγή με μετρητά, οι φορολογούμενοι θα ενημερώνουν την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ} σκανάροντας και αποστέλλοντας σε ειδική εφαρμογή το QR Code της απόδειξης.

Το ύψος της συναλλαγής θα προστίθεται στον «λογαριασμό» το φορολογούμενου με τις δαπάνες που εξοφλήθηκαν με πλαστικό χρήμα, διευκολύνοντας έτσι την κάλυψη του 1/3 του εισοδήματός του.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, η εφαρμογή θα διατίθεται το Google Play και το App Store και θα επιτρέπει στον φορολογούμενο να σκανάρει από το έξυπνο κινητό του το QR Code της απόδειξης που εκδίδουν οι νέου τύπου ταμειακές μηχανές.

Καθαρισμός προσώπου: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που πρέπει να αποφεύγετε

 


Ο καθαρισμός του προσώπου είναι απαραίτητος για την υγεία του δέρματος, αλλά χρειάζεται χρόνο και προσοχή, ειδάλλως μπορεί να προκαλέσει διαφορά προβλήματα. Δυστυχώς, όμως, είναι πολλά τα λάθη που γίνονται στη διάρκειά του.

«Πολλοί πιστεύουν ότι το πρόσωπο χρειάζεται καθαρισμό μόνο όταν φαίνεται βρώμικο ή για να αφαιρεθεί το μακιγιάζ, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το δέρμα τον χρειάζεται σε καθημερινή βάση», λέει ο δρ Μάρκος Μιχελάκης, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος (Αισθητική Δερματολογία-Δερματοχειρουργική). «Η συχνότητα του καθαρισμού, όμως, δεν είναι η ίδια για όλους τους ανθρώπους. 

Πολλοί πρέπει να καθαρίζουν το πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα, ενώ άλλοι χρειάζονται καθαρισμό μόνο μία φορά».

Το κλειδί στη συχνότητα του καθαρισμού είναι ο τύπος του δέρματος. Το ξηρό και το ευαίσθητο δέρμα καλό είναι να καθαρίζονται μία φορά την ημέρα, ιδανικά αργά το απόγευμα. Αντιθέτως, το λιπαρό δέρμα μπορεί να χρειάζεται καθαρισμό πρωί και βράδυ. 

Καθαρισμός απαιτείται επίσης και μετά την έντονη εφίδρωση (όπως π.χ. συμβαίνει στη διάρκεια μιας κοπιώδους εργασίας ή προπόνησης). Ειδικά η εφίδρωση όταν φοράει κάποιος καπέλο ή κράνος, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, συνεπώς πρέπει να καθαριστεί το πρόσωπο το συντομότερο δυνατό.

«Ο καθαρισμός αφαιρεί τους ρύπους και τις βρωμιές που συσσωρεύονται στο δέρμα και δημιουργούν πολλά προβλήματα, όπως οξειδωτικές βλάβες ή διάσπαση του κολλαγόνου και ανάπτυξη ρυτίδων», εξηγεί ο κ. Μιχελάκης. 

«Ακόμα και ακμή μπορεί να παρατηρηθεί, στα άτομα με λιπαρό δέρμα που δεν κάνουν συχνό καθαρισμό. Σε όσους όμως δεν έχουν ιδιαίτερα λιπαρό ή επιρρεπές στην ακμή δέρμα, είναι απίθανο να συμβεί κάτι τέτοιο».