Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Δολιανά Πωγωνίου: «Έφυγε» από τη ζωή η συνδημότισσα Ευτέρπη χηρ. Σταυρ. Τζούλη

 


«Έφυγε»  από την ζωή, σε ηλικία 92 ετών,  η συνδημότισσα Ευτέρπη χηρ. Σταυρ. Τζούλη.

Η εξόδιος ακολουθία θα ψαλλεί το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 και ώρα 12:00 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Κοπάνων Ιωαννίνων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά της.

Διακοπές ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Ιουνίου

 


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:

Την Τρίτη 25-06-2024:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Ασβεστοχώρι.

Β) Από ώρα 09:00 πμ έως 11:00 πμ στις παρακάτω περιοχές: Ροδοτόπι, Ζωοδόχος, Γραμμενοχώρια, Πετράλωνα, Λοφίσκος, Αγ. Ανάργυροι, Δελβινακόπουλο, Γραμμένο, Βαγενήτι, Πολύλοφος, Λύγγος, Περάτη, Κόντσικα, Κληματιά, Καρίτσα, Ζίτσα, κάμπος Ζίτσας, Μαθητική εστία Ζίτσας, Οινοποιείο Πράσσου, Οινοποιείο Γκλίναβου, Σακελλαρικό, Λίθινο, οικ. Μελισσίου, Βασιλόπουλο, Καστρί, Σιάνιστα, Ιερομνήμη, , Παλιουρή, Σουλόπουλο, Ραϊκο, Δεσποτικό, Γρανιτσοπούλα, Ριζό, Φωτεινό, Αετόπετρα, Λάβδανη, Βρίστοβο, Αγ. Μαρίνα, Καλοχώρι, Εκκλησοχώρι, Βουτσαρά, Κούρεντα, Γιουργάνιστα, Χίνκα, Λάλιζα, Γκρίμποβο, Βρυσούλα, Πολύδωρο, Ραδοβίζι, Σενίκο, Κερασέα, Βροσύνα, Ζάλογγο, Δοβλά, Βερενίκη, Φτέρη, Λεπτοκαρυά, Ραβενή, Χαραυγή, Καλλιθέα Φιλιατών.

Γ) Από ώρα 09:00 πμ έως 13:00 μμ στις παρακάτω περιοχές: Λευκοθέα, Κοκκινόχωμα, Δελβινακόπουλο.

Δ) Από ώρα 12:30 μ.μ. έως 13:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Ιωάννινα στην περιοχή Πεντέλη πέριξ του Άσυλου Ανιάτων «Ίδρυμα Νεομάρτυς Γεώργιος».

Ε) Από ώρα 13:00 μμ έως 15:00 μμ στις παρακάτω περιοχές: Γρανιτσοπούλα.

Την Τετάρτη 26-06-2024:

Α) Από ώρα 08:30 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Ανθοχώρι.

Β) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Λευκοθέα πέριξ ΦΒ κ. Ρεκατσίνα και αποθηκών κ. Καραμπίνα.

Γ) Από ώρα 09:00 πμ έως 14:00 μμ στις παρακάτω περιοχές: Μάρμαρα στις οδούς Φιλ. Εταιρίας, Πολυτεχνείου, Τσιτσάνη, Τερζάκη και παρόδους.

Δ) Από ώρα 13:30 μ.μ. έως 17:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Μεγ. Γαρδίκι (πέριξ ΦΒ κ. Γεωργίου – κ. Τασιούλα και πέριξ πτηνοτροφείου κ. Τασιούλα.

Ε) Από ώρα 14:30 μ.μ. έως 15:30 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Αμφιθέα.

Την Πέμπτη 27-06-2024:

Α) Από ώρα 09:00 π.μ. έως 10:30 π.μ. στις παρακάτω περιοχές: Άνω Ραβένια.

Β) Από ώρα 11:00 π.μ. έως 12:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Βασιλικό στην θέση Ασπρόλακκος Κεφαλοβρύσου.

Γ) Από ώρα 12:00 μ.μ. έως 13:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Κεφαλόβρυσο.

Δ) Από ώρα 14:00 μ.μ. έως 15:00 μ.μ. στις παρακάτω περιοχές: Δελβινάκι.

Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.

Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.

Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών μας για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Μέτσοβο: Ξεκινούν οι εκδηλώσεις ανάδειξης δράσης της ΕΕ

 


Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής πρωτοβουλίας της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Europe in my Region #EUinmyRegion, ξεκινούν ενημερωτικές Εκδηλώσεις, που αποσκοπούν στην ανάδειξη της δράσης της ΕΕ για τις Περιφέρειες ολόκληρης της Ευρώπης, με στόχο την προβολή συγχρηματοδοτούμενων έργων, που υλοποιήθηκαν στην περιοχή μας.

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με πρωτοβουλία της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος ΗΠΕΙΡΟΣ και θα λάβουν χώρα σε διάφορα σημεία της Ηπείρου και στις 4 Περιφερειακές Ενότητες, όπου έχουν υλοποιηθεί έργα με πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρώτος «σταθμός» η κεντρική πλατεία του Μετσόβου, όπου την Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024 θα στηθεί ένα info kiosk, με στόχο την ενημέρωση των πολιτών του Μετσόβου και της ευρύτερης περιοχής.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, να πληροφορηθούν μέσα από συσκευές προσομοίωσης – εικονικής πραγματικότητας (VR) και μια υπερσύγχρονη οθόνη, για τα έργα που υλοποιούνται στην Ήπειρο, ενώ θα διανέμεται και σχετικό υλικό.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) Μετσόβου, θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια:

Ø  παραδοσιακής πίτας 10:00 – 12:00

Ø  τραχανά, χυλοπίτας & παραδοσιακού κεντήματος 17:30 – 19:30

Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις θα συνεχιστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο σε Πρέβεζα, Άρτα, Ηγουμενίτσα και Ιωάννινα.

Συστάσεις Κτηνιατρικής για λήψη μέτρων προφύλαξης των κτηνοτροφικών μονάδων από πιθανές φυσικές καταστροφές

 


Από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου, συστήνεται προς τους ιδιοκτήτες των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων να λάβουν κατάλληλα μέτρα, ώστε να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο από τις συνέπειες πιθανών φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, έντονες χιονοπτώσεις, καύσωνες, θυελλώδεις άνεμοι, σεισμοί, κ.α. ), όπως ενδεικτικά:

• Να απομακρύνουν τα ξερά χόρτα και τα σκουπίδια από τον εξωτερικό χώρο της εγκατάστασής τους και τον περιβάλλοντα χώρο γύρω από αυτή, και να μεριμνήσουν για τη διάνοιξη τάφρου ή για τον καθαρισμό της αν υπάρχει, ώστε να είναι δυνατή η παροχέτευση των όμβριων υδάτων.

• Να προμηθευτούν με γεννήτριες ηλεκτρικού ρεύματος ή/και αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα.

• Να μεριμνήσουν να υπάρχει φορτισμένο κινητό τηλέφωνο στην κτηνοτροφική εκμετάλλευση.

Επίδομα σε 650.000 συνταξιούχους σχεδιάζει η Κυβέρνηση

 


Ενισχυμένο θα είναι το νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς που σκοπεύει να δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους που δεν θα πάρουν αύξηση το 2025.

Τα κριτήρια για το νέο επίδομα, θα καθοριστούν μέσα στο επόμενο δίμηνο και οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο από τον πρωθυπουργό, ενώ οι πληρωμές θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2024.

Ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος

Οι δικαιούχοι του επιδόματος για το 2025 εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 650.000 συνταξιούχοι από 730.550 που πήραν το επίδομα το 2024, καθώς μετά τις αυξήσεις της επόμενης χρονιάς αναμένεται ότι 80.000 συνταξιούχοι θα μηδενίσουν την προσωπική διαφορά ή θα μείνουν με υπόλοιπο κάτω από 10 ευρώ, οπότε δεν θα δικαιούνται το επίδομα.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Τετάρτη 26 Ιουνίου, ώρα 9:30

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Σας καλούμε την 26-06-2024 ημέρα Τετάρτη και ώρα 9:30 στην 19η συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής της Περιφέρειας Ηπείρου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηπείρου (Διοικητήριο Π.Η., Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, β΄ όροφος), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 15-04-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση Μέκειου Οικοτροφείου» προϋπολογισμού 550.000,00 € με ΦΠΑ.

Κατακύρωση του αποτελέσματος της από 11-04-2024 ανοιχτής διαδικασίας κάτω των ορίων του Ν.4412/2016, για την κατασκευή του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – βελτίωση με την κατασκευή ασφαλτικών ταπήτων στην Ε.Ο. Ιωαννίνων – Φιλιππιάδα» προϋπολογισμού 150.000,00 € με ΦΠΑ.

Έγκριση του από 14-06-2024 Πρακτικού της Επιτροπής Διενέργειας της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση με εφαρμογή του άρθρου 32 παρ. 2γ του Ν. 4412/2016 λόγω κατεπείγουσας ανάγκης, για την υλοποίηση του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Επείγουσες εργασίες για την αποπεράτωση του έργου: ‘’Αναβάθμιση των εγκαταστάσεων Ιαματικών Πηγών Πρέβεζας με έργα εκσυγχρονισμού και επέκτασης’’, έπειτα από σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ», προϋπολογισμού 250.000,00 € με ΦΠΑ και κατακύρωση των αποτελεσμάτων της διαπραγμάτευσης.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του υποέργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εκπόνηση μελέτης ειδικής οικολογικής αξιολόγησης στα όρια της Περιφέρειας Ηπείρου (παροχή υπηρεσιών)», αναδόχου Παππά Ηλία, μέχρι 30-06-2025.

Έγκριση χορήγησης παράτασης προθεσμίας περαίωσης των εργασιών του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Τ.Κ. Κωστητσίου», αναδόχου Παναγιώτας Νάστου, μέχρι την 16-12-2024.

Συγκρότηση της Επιτροπής Παραλαβής του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Αποκατάσταση βατότητας προς κτηνοτροφικές μονάδες περιοχής Καρβουναρίου», αναδόχου «ΟΔΟΚΑΤ ΑΕ».

Νέες απόπειρες απάτης με μεταφορές μαθητών στην Περιφέρεια Ηπείρου

 


Νέα περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, για  δήθεν εξόφληση λογαριασμών, ήλθαν σε γνώση της Περιφέρειας Ηπείρου και το τελευταίο 48ωρο.

Οι άγνωστοι επικοινωνούν με γονείς ή άλλους ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων που εκτελούσαν μεταφορές μαθητών στα σχολεία και για τους οποίους είχαν  αναρτηθεί εντάλματα πληρωμής στη «Διαύγεια» και επικαλούμενοι υπάλληλους της Οικονομικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας τους ζητούν στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών ή τους παραπέμπουν σε ψεύτικα link τραπεζών προκειμένου να τους καταβάλλουν δήθεν τα οφειλόμενα χρήματα.

Επισημαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα φορτικοί έως και απειλητικοί ότι εάν δοθούν τα στοιχεία λογαριασμού τότε θα αποκλειστούν από μελλοντικές πληρωμές.

Αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγγελθεί και από προμηθευτές της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η Περιφέρεια Ηπείρου επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά,  ότι  δεν υπάρχει περίπτωση υπάλληλος  της, ως και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης να ζητήσει από συναλλασσόμενο ή και από οποιονδήποτε άλλο πολίτη   κωδικούς τραπεζών.

Όσοι γίνονται αποδέκτες τέτοιων τηλεφωνημάτων, αφενός να μην παρασύρονται και να δίνουν στοιχεία και αφετέρου  να επικοινωνούν άμεσα με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευσης των Τοπικών Κοινότητων Μαυροβούνιου και Νεγράδων

 


Έκδοση τελών ύδρευσης των Τοπικών Κοινότητων Μαυροβούνιου και Νεγράδων Δήμου Πωγωνίου.

Άμεση σύλληψη ημεδαπού για κλοπή από αυτοκίνητο στα Ιωάννινα

 


Η άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων οδήγησε χθες το απόγευμα στη σύλληψη ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, νωρίτερα ο κατηγορούμενος είχε παραβιάσει παράθυρο σταθμευμένου Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου, από όπου αφαίρεσε τσάντα ημεδαπής, που περιείχε χρηματικό ποσό 20 ευρώ και τραπεζική κάρτα με την οποία πραγματοποίησε στη συνέχεια συναλλαγή μικρής χρηματικής αξίας.

Στο πλαίσιο των αναζητήσεων, οι αστυνομικοί κατάφεραν να εντοπίσουν και να συλλάβουν τον ημεδαπό, παραδίδοντας παράλληλα στην παθούσα την τσάντα της, την οποία είχε απορρίψει ο κατηγορούμενος σε κοντινή απόσταση από το όχημα.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

6ος ποδηλατικός αγώνας μνήμης στο Γρεβενίτι, την Κυριακή 7 Ιουλίου, ώρα 10:00

 


6ος ποδηλατικός αγώνας μνήμης στο Γρεβενίτι, την Κυριακή 7 Ιουλίου, ώρα 10:00

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Παρασκευή 21 Ιουνίου

 


Την Παρασκευή 21  Ιουνίου 2024,   ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Περιφερειακό Ιατρείο Συβότων, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Λ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Σπονδυλική Στήλη: Αντιμετώπιση παραμορφώσεων με χειρουργική πλοήγηση

 


Ο όρος παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης περιλαμβάνει τη σκολίωση, την κύφωση, ή την κυφοσκολίωση σε παιδιά και ενήλικες.
Σκολίωση ονομάζεται η πλάγια κλίση και στροφή των σπονδύλων, η τρισδιάστατη δηλαδή παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία ταξινομείται σε τέσσερις τύπους:

  • Ιδιοπαθής σκολίωση
  • Συγγενής σκολίωση
  • Νευρομυϊκή σκολίωση
  • Συνδρομική σκολίωση

«Συνήθως, εμφανίζεται κατά την εφηβική ηλικία (80% των περιπτώσεων αφορούν εφήβους, αποτελώντας το 1,5% - 4,5% του μαθητικού πληθυσμού), αλλά μπορεί να παρουσιαστεί ακόμη και σε πιο μικρές ηλικίες. Στην ενήλικη ζωή, σοβαρές μορφές σκολίωσης μπορούν να προκύψουν από παραμελημένες περιπτώσεις εφηβικής/παιδικής σκολίωσης ή λόγω εκφύλισης (γήρανσης) της σπονδυλικής στήλης.

Παρά τις πολλαπλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί για περισσότερο από πενήντα χρόνια, οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης παραμένουν αιτιολογικά άγνωστες. Το 85%-90% από αυτές αποκαλούνται «άγνωστης αιτιολογίας» ή «ιδιοπαθείς» σκολιώσεις, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις, που τα αίτιά τους είναι γνωστά, αποτελούν μόλις το 10%-15%», αναφέρει ο κ. Μάριος Λυκίσσας Διευθυντής Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης στο Metropolitan Hospital και συνεχίζει:

«Μια ακόμη πάθηση της σπονδυλικής στήλης είναι η κύφωση, μια παραμόρφωση που δημιουργεί σκυφτή στάση του κορμού. Κάθε άνθρωπος έχει φυσιολογική κύφωση στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής του στήλης που κυμαίνεται από 20ο έως 45ο, συνεπώς οτιδήποτε άλλο πέραν αυτής θεωρείται παθολογικό.

Η κύφωση είναι μια πάθηση που εμφανίζεται από την παιδική έως την τρίτη ηλικία. Όταν εμφανίζεται σε νεαρά άτομα, συχνότερα αφορά αγόρια στην εφηβεία. Αυτή η ανωμαλία στη στάση του σώματος μπορεί να προκληθεί από μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης γνωστή ως νόσος Scheuermann. Σε πιο προχωρημένες ηλικίες, παθήσεις όπως η οστεοπόρωση μπορεί να προκαλέσουν σημαντική κύφωση, καθώς η σπονδυλική στήλη υφίσταται κατάγματα και η ελαστικότητα και η ισορροπία του κορμού χάνονται σταδιακά.