Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο Δελτίου Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση καιρικών φαινομένων


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε σήμερα Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019, έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, το οποίο  αφορά και την Ήπειρο.   
Από τις βραδινές ώρες και κατά τη διάρκεια της νύχτας  προβλέπεται να εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Για το λόγο αυτό από τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, εφιστάται η προσοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων- Δήμων και πολιτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας θα συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά με Πληροφοριακό Κέντρο στην 7η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Άρτας


Η εν λόγω δράση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη συνεχή ενημέρωση, την εξυπηρέτηση και την προστασία του κοινωνικού συνόλου
Οι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται το Πληροφοριακό μας Κέντρο καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας της έκθεσης και να ενημερώνονται σε θέματα που αφορούν την οδική ασφάλεια και κυκλοφοριακή αγωγή, την προστασία από εξαπάτηση, καθώς και την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων
Ιδιαίτερη προτεραιότητα θα δοθεί στην ενημέρωση των παιδιών και μαθητών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής μέσω διαδραστικών δραστηριοτήτων, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται σχετικές διαλέξεις από αξιωματικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας, στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» του ανωτέρω εκθεσιακού κέντρου.
Η Διεύθυνση Αστυνομίας Άρτας θα συμμετέχει για ακόμη μία χρονιά με Πληροφοριακό Κέντρο στις εγκαταστάσεις της 7ης Πανελλήνιας Γενικής Έκθεσης Άρτας, στο Εκθεσιακό Κέντρο «Κώστας Βάγιας», που θα διεξαχθεί κατά το χρονικό διάστημα από 27-09-2019 έως και 03-10-2019.
Η εν λόγω δράση εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλουν οι υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για τη συνεχή ενημέρωση, την εξυπηρέτηση και την προστασία του κοινωνικού συνόλου.
Οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν τους χώρους του περιπτέρου και να ενημερωθούν για το έργο και τις ειδικές δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίες στοχεύουν στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και στην προστασία και εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου.
Επίσης, με τη βοήθεια έντυπου και ψηφιακού υλικού, αλλά και μέσα από τη διαπροσωπική επικοινωνία με εξειδικευμένα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια και κυκλοφοριακή αγωγή, την προστασία από εξαπάτηση, καθώς και την πρόληψη κλοπών και διαρρήξεων.
Επιπλέον, θα υπάρχει εγκαταστημένο στους χώρους του περιπτέρου, ειδικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής και γυαλιά προσομοίωσης, όπου οι μικροί επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδραστικές δραστηριότητες, μαθαίνοντας να κυκλοφορούν με ασφάλεια.
Επιπρόσθετα, για τους μικρούς μας φίλους θα υπάρχουν δίκυκλες μοτοσικλέτες της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και ξύλινη κατασκευή, παρέχοντας τους την ευκαιρία να φωτογραφηθούν ως αστυνομικοί.
Τέλος, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση των παιδιών - μαθητών, θα πραγματοποιούνται παράλληλα διαλέξεις σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας, από αξιωματικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας στην αίθουσα «ΔΙΩΝΗ» που βρίσκεται στο χώρο της εν λόγω έκθεσης, κατά το χρονικό διάστημα από 30-09-2019 έως και 03-10-2019 και κατά τις ώρες από 08.30 έως 13.00.

Περιφέρεια Ηπείρου: Προσωρινοί ανάδοχοι για έργα στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες


Οι προσωρινοί ανάδοχοι νέων έργων  αναδείχτηκαν- μεταξύ άλλων-  από την  Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου, που συνεδρίασε σήμερα υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ομόφωνα εξελέγη Αντιπρόεδρος ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ιωαννίνων κ. Κωνσταντίνος Σιαράβας.
Αναλυτικά:
Π.Ε.  Άρτας
• «Βελτίωση Ε.Ο. Άρτας – Τρικάλων έως όρια Ηπείρου», προϋπολογισμού 758.000 €. Ανάδοχος ΔΙΟΠΤΡΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Ε.
  «Αποκατάσταση - βελτίωση οδού Κομποτίου – παραλία Ράμματος και σύνδεσή της με την Ε.Ο. Άρτας – Γέφυρας Αννίνου», προϋπολογισμού 515.000 €.  Ανάδοχος Δ.Φούκας.
• «Συντήρηση – αποκατάσταση επαρχιακού πεδινού δικτύου ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 270.000 €. Ανάδοχος Δ. Φούκας.
  «Συντήρηση στραγγιστικών τάφρων πεδιάδας Άρτας», προϋπολογισμού 150.000 €. Ανάδοχος ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ ΑΤΕ
  «Βελτίωση στραγγιστικών έργων ΠΕ Άρτας», προϋπολογισμού 129.000 €. Ανάδοχος ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΧΑΡΜΠΗΣ & ΣΙΑ Ε.Ε..
  «Αποκατάσταση συνδετήριας οδού πρόσβασης παραγωγικών μονάδων με επαρχιακό οδικό δίκτυο στην Τ.Κ. Νεοχωρίου Δήμου Νικολάου Σκουφά», προϋπολογισμού 100.000 €. Ανάδοχος Δ. Φούκας.
  «Αποκατάσταση βατότητας οδού από το Κομμένο Άρτας έως το ιστορικό σημείο Μηδέν στο δέλτα του ποταμού Αράχθου», προϋπολογισμού € 192.000. Ανάδοχος ΤΕΧΝΟΔΟΜΗ Α.Τ.Ε.
• «Μεταφορά νερού από τον Άραχθο προς τον αύλακα άρδευσης περιοχής Περάνθης Λουτροτόπου Κομμένου», προϋπολογισμού 120.000. Ανάδοχος Λ.Ε. Γεωργούλας.
Π.Ε. Θεσπρωτίας
• «Αποκατάσταση οδών από θεομηνίες στις περιοχές Κρυόβρυσης, Νέας Σελεύκειας και Συβότων», προϋπολογισμού € 122.000. Ανάδοχος ΟΔΑΚΑΤ Α.Ε.
Π.Ε. Ιωαννίνων
• «Αποκατάσταση επαρχιακής οδού προς Λίππα- Κάτω Λίππα» προϋπολογισμού 220.000 ευρώ. Ανάδοχος Δ. Τσομπίκος.
• «Αποκατάσταση σύνδεσης επαρχιακού οδικού δικτύου με Άνω Πεδινά Ζαγορίου», προϋπολογισμού 74.400 €. Ανάδοχος ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ Α.Τ.Ε.
• «Αποκατάσταση οδού προς Μαντείο -Δωδώνη», προϋπολογισμού € 74.000. Ανάδοχος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ  Ο.Ε.
• «Συντήρηση – αποκατάσταση Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Βάρδας», προϋπολογισμού 29.000€. Ανάδοχος Α. Κρικώνη- Α. Παπαχρήστος Ο.Ε.
Π. Ε. Πρέβεζας
• «Επέκταση ηλεκτροφωτισμού στην περιοχή του 5ου παιδικού σταθμού Πρέβεζας και ασφαλτοστρώσεις – τεχνικά στους οικισμούς Παντοκράτορα, Δροσιά και Ανάληψη Πρέβεζας», προϋπολογισμού 45.000 €. Ανάδοχος Γεώργιος Μυριούνης.
• «Αποκατάσταση – κατασκευή συρματοκιβωτίων στην περιοχή Σαρακήνικου και Αγίας Παρασκευής για αντιμετώπιση κατολίσθησης», προϋπολογισμού € 74.400.Ανάδοχος ΑΡΙΑΔΝΗ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Ε.Ε. 

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Mεγάλη απήχηση είχε η «πρόληψη» του Μetropolitan Hospital στην Κόνιτσα Ιωαννίνων


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η δράση του προγράμματος «πρόληψη» του θεραπευτηρίου Metropolitan στην Κόνιτσα και τα πέριξ αυτής χωριά του νομού Ιωαννίνων, το διήμερο Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 του μήνα.
Να σημειωθεί, ότι η προσέλευση των κατοίκων ήταν μεγάλη για το χρονικό πλαίσιο που διεξήχθη η δράση και σε αυτό συνέβαλε και η τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής.
Εξετάστηκαν περίπου 250 κάτοικοι, από κλιμάκιο ιατρών που το στελέχωναν, καρδιολόγος, αγγειοχειρουργός, μαστολόγος, ορθοπαιδικός και χειρουργός και σε όσους εντοπίστηκαν ευρήματα παραπέμφθηκαν για περαιτέρω εξετάσεις στις κατά τόπους υγειονομικές μονάδες.

Κεφάλα Μαρία-Αλεξάνδρα: Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο, για την Μοριοδότηση της Φρουράς Ιωαννίνων


Να συμπεριληφθεί η Φρουρά Ιωαννίνων στην κατηγορία μοριοδότησης που ανήκουν οι  φρουρές της Καστοριάς και Φλώρινας ζήτησε η Βουλευτής ΠΕ Ιωαννίνων Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ν. Παναγιωτόπουλο. Αν και η ΠΕ Ιωαννίνων θεωρείται παραμεθόριος περιοχή και υπάρχουν μονάδες του στρατού ξηράς που απέχουν λιγότερο από 30χλμ από το Ελληνο-αλβανικά σύνορα, τα στελέχη του στρατού ξηράς που υπηρετούν στην Φρουρά Ιωαννίνων μοριοδοτούνται με λιγότερα μόρια ακόμη και από αυτά που λαμβάνουν οι συνάδελφοί τους στην Περιφέρεια Αττικής. Επιπλέον η Βουλευτής τόνισε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν καταργηθεί φυλάκια καίριας σημασίας στην περιοχή.
Αναλυτικά η ερώτηση:
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Τα Ιωάννινα είναι παραμεθόριος περιοχή, ωστόσο η νέα παραμετροποίηση των κριτηρίων Μεταθέσεων αδικεί τα στελέχη του Στρατού Ξηράς που υπηρετούν στην Φρουρά Ιωαννίνων. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παύθηκε η λειτουργία στρατιωτικών φυλακίων καίριας σημασίας για την περιοχή.
Συγκεκριμένα:
Με βάση τον συντελεστή βαρύτητας αντικειμενικών κριτηρίων μετάθεσης διαπιστώθηκε ότι οι Μονάδες της Φρουράς Ιωαννίνων λαμβάνουν λιγότερα μόρια ακόμη και από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία λαμβάνει τα υπερδιπλάσια μόρια από την Φρουρά Ιωαννίνων .
Όλες οι Φρουρές του Νομού Καστοριάς (σύνορα με Αλβανία) και του νομού Φλωρίνης (σύνορα με Σκόπια) λαμβάνουν τα εξαπλάσια μόρια από την Φρουρά Ιωαννίνων, όταν υπάρχουν μονάδες όπως η ΤΕΘ Καλπακίου και η 8η ΕΑΝ, οι έδρες των οποίων απέχουν μόλις 27,3 χλμ από τα Ελληνο-αλβανικά σύνορα.
Κατόπιν τούτου παραθέτουμε την παρακάτω ερώτηση:
Τι ενέργειες προτίθεστε να κάνετε για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία και να συμπεριληφθεί η εν λόγω Φρουρά στην αντίστοιχη κατηγορία που ανήκουν οι Φρουρές Καστοριάς και Φλώρινας.»

Δήμος Πωγωνίου: Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Πωγωνίου κ. Κων/νου Καψάλη, την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 12:30, στα γραφεία της ΠΕΔ, με θέμα "2ος Δρόμος της Νίκης".


Ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κων/νος Καψάλης σας προσκαλεί σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, στις 12:30, στα γραφεία της ΠΕΔ, με θέμα "2ος Δρόμος της Νίκης".

Τάκης Παππάς-Οικονομική Επιτροπή Περιφέρειας 23/9/2019: Έλλειψη δικαιοσύνης και διαφάνειας με ολίγον από Μπάρκα


Μετά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας στην οποία συμμετείχε ο περιφερειακός σύμβουλος Τάκης Παππάς (Πρέβεζα), οι Ορίζοντες Ηπείρου διαπιστώνουν ότι δικαιώνεται η κριτική που ασκούν μήνες τώρα στην Περιφερειακή Αρχή για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών πόρων.
Δυστυχώς, επιβεβαιώνεται το γεγονός ότι οι δαπάνες δεν υπακούν σε κανένα πλαίσιο κοινωνικής δικαιοσύνης για το σύνολο της Ηπείρου και γι αυτό επαναφέρουν με ιδιαίτερη ένταση το αίτημά τους για δίκαιη κατανομή των κονδυλίων:
Για κάθε 10 ευρώ που δαπανώνται στα Γιάννενα, να δαπανώνται αντίστοιχα 5 στην Άρτα, 3 στην Πρέβεζα και 3 στη Θεσπρωτία. (10-5-3-3)
Η αναλογικότητα αυτή είναι η μοναδική που μπορεί να εγγυηθεί την ισόρροπη ανάπτυξη του συνόλου της Ηπείρου.
Παράλληλα διαπιστώθηκε ο τρόπος με τον οποίο όλα αυτά τα χρόνια λειτουργεί ο κ. Καχριμάνης σε σχέση με τις αναθέσεις έργων. Στη συνεδρίαση είχαν συγκεντρωθεί εργολάβοι οι οποίοι ο καθένας για το δικό του λόγο ζητούσε να πετύχει παράταση στην εκτέλεση των έργων.
Και αποδείχθηκαν τα εξής:
• Πρώτον ότι ο κ. Καχριμάνης στις αναθέσεις δεν θέτει καμία ρήτρα έγκαιρης εκτέλεσης και
• Δεύτερον ότι πρόκειται για έργα που στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν προπληρωθεί προφανώς στα πλαίσια των προεκλογικών σχέσεων της Αρχής με την τοπική διαπλοκή.

ΕΜΥ: Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα της Δευτέρας


Σύμφωνα με την ΕΜΥ μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός στην Ήπειρο από το απόγευμα της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου και από τα βορειοδυτικά.
Από νωρίς οι νεφώσεις σταδιακά θα αυξηθούν, ενώ οι πρώτες βροχές θα σημειωθούν στη Θεσπρωτία και στα βόρεια τμήματα του νομού Πρέβεζας.
Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν στο μεγαλύτερο μέρος της Ηπείρου.
Την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου η κακοκαιρία θα συνεχιστεί, με τα φαινόμενα να είναι κατά τόπους έντονα, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις.
Βελτίωση του καιρού περιμένουμε από αργά το απόγευμα τις Τρίτης.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ και από το μεσημέρι πρόσκαιρα στις παράκτιες περιοχές 4 με 5 μποφόρ. Την Τρίτη σταδιακά οι άνεμοι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 2 με 4 μποφόρ.
Ο υδράργυρος θα κυμανθεί τη Δευτέρα από 18 έως 28 στα πεδινά τμήματα, από 19 έως 27 στις παράκτιες περιοχές, από 11 έως 27 στα ημιορεινά και από 7 έως 23 βαθμούς στα ορεινά τμήματα.
Πτώση της θερμοκρασίας 2 με 3 βαθμούς, ως προς τις μέγιστες τιμές, περιμένουμε την Τρίτη.

Κρίση Thomas Cook: Ας δείξουμε οι Ηπειρώτες στους εγκλωβισμένους τουρίστες το καλό μας πρόσωπο


Ο εκλεγμένος επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου στο Περιφερειακό Συμβούλιο, Σπύρος Ριζόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Καλώ τον Περιφερειάρχη Ηπείρου να συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των τουριστικών Επιμελητηρίων της Περιφέρειας μας για να εξεταστούν οι συνέπειες της πτώχευσης του πρακτορείου Thomas Cook και να συντονιστούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες με το υπουργείου Τουρισμού προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιστροφή των τουριστών -πελατών της εταιρείας που βρίσκονται στην Ήπειρο- ομαλά στα σπίτια τους.
Σε περίπτωση, δε, που χρειαστεί να καλυφθεί κάποιο μέρος από τα έξοδα της φιλοξενίας ή του επαναπατρισμού τους επιπλέον όσων καλύπτει η ασφάλειά τους, να γίνει με έκτακτη δαπάνη της Περιφέρειας. Γιατί αυτό θα πει πραγματικά έκτακτη δαπάνη. Ως Ήπειρος ας δείξουμε στους λιγοστούς, έτσι κι αλλιώς τουρίστες μας, το καλό μας πρόσωπο.

Από το γραφείο Τύπου

ΑΑΔΕ: Διαθέσιμη η υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ έτους 2019


Από 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους (σύσταση, απόκτηση κ.λπ.), υποχρεούνται να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής.
Μέσω αυτής της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, τα Φυσικά Πρόσωπα μπορούν να υποβάλλουν:
Δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) διαρκούς ενημέρωσης
Αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 για τα έτη 2010 και μετά
Επίσης, δίνεται η δυνατότητα:
Εκτύπωσης ατομικού εκκαθαριστικού σημειώματος Φ.Α.Π. για τα έτη 2010 έως 2013 και πράξης Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού φόρου ΕΝ.Φ.Ι.Α για τα έτη 2014 και μετά, εφόσον έχουν εκδοθεί.
Έκδοσης Πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (άρθρο 54Α του Ν. 4174/2013) στο τρέχον έτος.
Προθεσμίες
Από την 1η Ιανουαρίου 2019 και εφεξής, όσοι έχουν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους (σύσταση, απόκτηση κ.λπ.), υποχρεούνται να τις δηλώνουν υποβάλλοντας τη δήλωση Ε9 μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής.
Βήμα - βήμα
Α. Εάν επιθυμείτε να υποβάλετε δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) θα πρέπει αφού διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής καθώς και τις συχνές ερωτήσεις – απαντήσεις που σας αφορούν, να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:
- Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής σας κατάστασης.
- Μπορείτε να εισάγετε/μεταβάλλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).

Εξιχνιάσθηκε υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Καστανιά Άρτας


Ως δράστης ταυτοποιήθηκε 32χρονος ημεδαπός σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή

Εξιχνιάστηκε μετά από μεθοδική έρευνα του Αστυνομικού Τμήματος Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας υπόθεση κλοπής από σπίτι στην Καστανιά Άρτας και σχηματίσθηκε σχετική δικογραφία σε βάρος 32χρονου ημεδαπού.
Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 32χρονος εμπλέκεται σε κλοπή από σπίτι στην Καστανιά Άρτας, που έγινε κατά το χρονικό διάστημα από 01-05-2019 έως 10-06-2019, απ’ όπου αφαιρέθηκε ένα ηλεκτρόφωνο.
Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άρτας ενώ την προανάκριση ενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Γεωργίου Καραϊσκάκη Άρτας.

Εμμένουσες κολπίτιδες: Τι φταίει και πώς μπορώ να απαλλαγώ;


Σημαντικές επιπτώσεις στην κοινωνική, εργασιακή και σεξουαλική ποιότητα ζωής βιώνουν οι γυναίκες με εμμένουσες κολπίτιδες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη έγκαιρης και σωστής διάγνωσης. Στοιχεία μελετών καταδεικνύουν ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν αιδοιοκολπικά συμπτώματα και ότι κατά την αξιολόγηση των γυναικών με χρόνια συμπτώματα μπορεί να προκύψουν διαφορετικές διαγνώσεις.
«Οι αναφορές για κολπικές ενοχλήσεις είναι πολύ συχνές, ιδιαίτερα μετά τις διακοπές. Η κολπίτιδα είναι ένας ευρέως χρησιμοποιούμενος όρος, που ορίζει ένα φάσμα παθήσεων τα οποία προκαλούν αιδοιοκολπικά συμπτώματα. Αν και είναι σπάνια απειλητική για τη ζωή, μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις σε αυτήν -όπως ταλαιπωρία και πόνο, απώλεια ημερών από το σχολείο ή την εργασία- αλλά και στη σεξουαλική λειτουργία», σημειώνει ο χειρουργός γυναικολόγος ογκολόγος – μαιευτήρας και εξειδικευμένος στην ορμονική αποκατάσταση με βιομιμητικές ορμόνες – Δρ. Κυριάκος Τίγκας.
Παρά την αναστάτωση που προκαλούν, αρκετές γυναίκες δεν απευθύνονται εγκαίρως στον γυναικολόγο τους, αλλά προσπαθούν να απαλλαγούν από τα συμπτώματα με την αυθαίρετη λήψη μη συνταγογραφούμενων ή εναλλακτικών φαρμάκων. Η αυτοδιάγνωση έχει αποδειχθεί ότι είναι σωστή μόνο 1 στις 3 φορές. Η διάγνωση μέσω τηλεφώνου είναι οριακά καλύτερη από μια μαντεία, δεδομένου ότι τα συμπτώματα μιας βακτηριακής κολπίτιδας για παράδειγμα, συχνά συγχέονται και/ή περιπλέκονται από ερεθισμούς, αλλεργίες ή άλλες συστηματικές ασθένειες. Δυστυχώς, όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις, η αυτοθεραπεία μπορεί να καταλήξει σε επιδείνωση της πάθησης.