Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023

Πολιτιστικός Σύλλογος Σιταριάς: Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. του Συλλόγου

 


Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 έγιναν εκλογές για την ανάδειξη του Δ.Σ. του Συλλόγου.

Το νέο  Δ.Σ. έχει ως εξής:

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μητσιώνης Χαράλαμπος

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Χαρίσης Βασίλειος

ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Κάλλη Μαρία

ΤΑΜΕΙΑΣ: Χαρίσης Βασίλειος

ΜΕΛΟΣ: Τσιαβου Μαρία

ΜΕΛΟΣ: Τζιφλάη Γιούλια      

ΑΝΑΠΛ. ΜΕΛΟΣ: Φλίντρας Σωτήριος

ΑΝΑΠΛ. ΜΕΛΟΣ: Δάγιου Ρούλα

Προδημοσίευση της πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης νέων αγροτών

 


Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τυποποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης της γεωργικής τους εκμετάλλευσης

Το τελικό κείμενο της προδημοσίευσης της 1ης πρόσκλησης για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 για τους νέους αγρότες («Εγκατάσταση Γεωργών Νεαρής Ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023– 2027»), υπεγράφη και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με την προδημοσίευση της πρόσκλησης, στόχος της παρέμβασης είναι η προσέλκυση και διατήρηση στον τομέα νέων σε ηλικία γεωργών, η διευκόλυνση της βιώσιμης επιχειρηματικής ανάπτυξης σε αγροτικές περιοχές καθώς και η προώθηση της απασχόλησης, της ανάπτυξης, της ισότητας των φύλων, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής των γυναικών στη γεωργία.

Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους που κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Προβλέπεται η παροχή κατ’ αποκοπή οικονομικής στήριξης σε νέους που κατά το έτος υποβολής της αίτησης στήριξης δεν έχουν υπερβεί το 40ο έτος της ηλικίας τους για την είσοδο και παραμονή στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση, ως αρχηγών, σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις

Συνελήφθη άνδρας, σε περιοχή του Δήμου Ζηρού για διατάραξη της ασφάλειας της οδικής συγκοινωνίας

 


Συνελήφθη χθες (11-12-2023) το απόγευμα από το Αστυνομικό Τμήμα Ζηρού άνδρας, για διατάραξη της ασφάλειας της οδικής συγκοινωνίας.

Ειδικότερα, η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ύστερα από τροχαίο ατύχημα που προκλήθηκε, όταν ανεπιτήρητος όνος, ιδιοκτησίας του κατηγορούμενου, εισήλθε σε επαρχιακή οδό σε περιοχή του Δήμου Ζηρού, επί του οποίου προσέκρουσε οδηγός διερχόμενου αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα τη θανάτωση του ζώου και την πρόκληση υλικών ζημιών στο όχημα.

Δυναμική κινητοποίηση των γονέων και κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Καλπακίου και Παρακαλάμου

 

Σήμερα ξεκίνησε ο αγώνας των γονέων και κηδεμόνων των δημοτικών σχολείων Καλπακίου και Παρακαλάμου.

Με την παρουσία αρκετού κόσμου αλλά και παιδιών έξω απ τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στα Γιάννενα επιτεύχθηκε συνάντηση με τον αναπληρωτή Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας κύριο Ράπτη Βασίλειο μιας και η κυρία Γιαννάκου έλειπε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

Τον Δήμο μας δυστυχώς εκπροσώπησε μόνο ο αντιδήμαρχος κύριος Αναστάσιος Γιούνης με την παρουσία του Γενικού Γραμματέα  του δήμου κυρίου Βιρβίλη!

Από την αντιπολίτευση του Δήμου παρόν ήταν οι Γκόγκος Χρήστος και Ντότης Δημήτριος.

 Επίσης παρόν ήταν και ο νεοεκλεγείς κύριος Ροσιλοβάλης Δημήτριος.

Δυνατά υπέρμαχοι στην προσπάθεια μας ήταν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ιωαννίνων κύριος Παργανάς Κώστας και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων κύριος Τόκας  Αναστάσιος, οι οποίοι με την παρουσία τους βοήθησαν πάρα πολύ!!!

Επίσης συγκινητική η παρουσία δασκάλων των δύο σχολείων.

Ανανεώσαμε το ραντεβού μας ξανά στα γραφεία της Πρωτοβάθμιας περιμένοντας συνάντηση με την διευθύντρια.

Δυστυχώς για κάποιους μετράνε μόνο οι αριθμοί και δεν δίνουν καθόλου σημασία σε ερημοποίηση σε προβληματικές και παραμεθόριες περιοχές και πολύ περισσότερο σε παιδικές ψυχές.

Η επόμενη κινητοποίηση μας θα είναι πιο δυναμική!!!


Και τώρα μία προσωπική άποψη!!!

Κύριοι της δημοτικής αρχής αν θεωρείτε αυτό το θέμα μικρή σημασίας βάλετε καλά στο μυαλό σας ότι είστε αιτία του προβλήματος με την απάθεια που αντιμετωπίζεται όλα τα φλέγοντα ζητήματα του Πωγωνίου!!!

Αν δεν θέλετε αυτή την ταμπέλα κουνηθείτε πλέον από τις καρέκλες σας και γίνεται μπροστάρηδες τους αγώνες!!!

Με τιμή

Δημήτριος Σπ. Ντότης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

Πολυφωνική σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, ώρα 6:00 μ.μ.

 

ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ

Για τα 20 χρόνια, τα 3 χρόνια, τον ένα χρόνο…

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, 6:30 μμ

Συμπληρώνονται φέτος είκοσι χρόνια από την υιοθέτηση της Σύμβασης της UNESCO για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Συμπληρώνονται, επίσης, σε λίγες μέρες, τρία χρόνια από την παγκόσμια αναγνώριση του Πολυφωνικού Καραβανιού, με την μετ΄ επαίνων εγγραφή του στις Καλές Πρακτικές Διαφύλαξης Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το Πολυφωνικό Καραβάνι, από το 2020, αποτελεί την πρώτη και μόνη, μέχρι τώρα, εγγραφή από μέρους της Ελλάδας στις Καλές Πρακτικές, αποτελώντας τότε μια από τις μόλις είκοσι πέντε από όλο τον κόσμο διαχρονικά.

Συμπληρώνεται, όμως, κι ένας χρόνος από το στερνό τραγούδι της αξέχαστης Βούλας Μπαϊμάκα, που ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι τραγουδώντας στην πολυφωνική σύναξη στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, παίρνοντας το τραγούδι με την συντροφιά της, τα «Δελβινιώτικα». Αυτή η επώδυνη θύμηση κληροδότησε αέναη οφειλή τιμής και μνήμης και το Πολυφωνικό Καραβάνι προσκαλεί και πάλι σε πολυφωνική σύναξη στον ίδιο χώρο, στο εμβληματικό Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2023, στις 6 μμ.

Η πολυφωνική σύναξη της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου στην Πανηπειρωτική έρχεται ως συνέχεια στο Δεκεμβριανό Πολυφωνικό Καραβάνι 2023 που ταξίδεψε σε Πωγώνι, Δερόπολη, Θεσπρωτία, Γιάννενα από τις 8 έως τις 10 Δεκέμβρη. Έρχεται ως επόμενο βήμα από την ανεκτίμητη Πολυφωνική σύναξη στην Πάτρα την Κυριακή 10 Δεκέμβρη, που οργάνωσε το Πολυφωνικό  Καραβάνι, με καλωσόρισμα και φροντίδα του Πανηπειρωτικού Συλλλόγου Πατρών, με χαιρετισμό του Δημάρχου της Πάτρας Kώστα Πελετίδη στην κατάμεστη Φιλαρμονική Εταιρία. Κι έρχεται την παραμονή της παρουσίασης του Πoλυφωνικού Καραβανιού στην Ακαδημία Αθηνών, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου.

Ένας Δεκέμβρης της πολυφωνίας, που ξεκίνησε με τετραήμερο Εργαστήρι Πολυφωνίας στον Πύργο της Ηλείας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και με όλα τα άλλα εργαστήρια πολυφωνίας του Πολυφωνικού Καραβανιού σε πλήρη εξέλιξη και με μεγαλύτερη, παρά ποτέ, συμμετοχή! Ένας Δεκέμβρης με πρωτοφανή πυκνότητα δράσης, αφιερωμένος στον ανεκτίμητο Μιχάλη Πασιάκο και στο δικό του παράδειγμα και προτροπή – πυξίδα στην ζωή μας. Ό,τι προκάνουμε μω…

Σε μια τέτοια ροή δράσεων πολυφωνίας εντάσσεται η αυριανή πολυφωνική σύναξη στην Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας που διαχρονικά στηρίζει την δράση του Πολυφωνικού Καραβανιού.

Η σύναξη θα ξεκινήσει εστιάζοντας στην σχέση της Σύμβασης της UNESCO με το Ηπειρώτικο Πολυφωνικό Τραγούδι και το Πολυφωνικό Καραβάνι, με μια λιτή παρουσίαση της εγγραφής τους στο Εθνικό Ευρετήριο και τις Καλές Πρακτικές αντίστοιχα. Και στο κυρίως μέρος, θα συνεχισθεί με το πρέπος του πολυφωνικού τραγουδιού, με πολυφωνικά σχήματα να εναλλάσσονται σε ένα γαϊτανάκι τραγουδιών από όλες τις περιοχές της ηπειρώτικης πολυφωνίας ενώ μαζί μας θα είναι και οι Αλβανοί LOT KURBETI, αχώριστοι συνταξιδιώτες της κοινότητας πολυφωνίας. Έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή σειρά πολυφωνικών σχημάτων:

«Δελβινιώτικα», Κοσοβίτσα, Λαογραφικός Σύλλογος Βορειοηπειρωτών «Χάονες», “Lot Kurbeti”, Ομοσπονδία Μουργκάνας, Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, «Πoλύφωνο», Xλωμό Άνω Πωγωνίου, Πολυφωνικό σύνολο «Χαονία».

Και ο κατάλογος συμμετοχών διαρκώς πληθαίνει!

Καλή αντάμωση, την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 6:30 μμ στο Πνευματικό Kέντρo Hπειρωτών, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος. Είσοδος, όπως πάντα, ελεύθερη!


Άρτα: Συνελήφθη ημεδαπός για κλοπές, καθώς και ημεδαπός, στον οποίο διέθετε τα κλοπιμαία με αντάλλαγμα ναρκωτικά

 


Ταυτοποιήθηκαν επιπλέον δύο συνεργοί τους

Στο πλαίσιο διερεύνησης υποθέσεων κλοπών που έλαβαν χώρα κατά την τελευταία εβδομάδα σε περιοχές της Άρτας και της Πρέβεζας, σχηματίστηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Άρτας δικογραφία σε βάρος τεσσάρων συνολικά ατόμων, που κατηγορούνται -κατά περίπτωση- για κλοπές, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος, κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 3 ημεδαπούς, ηλικίας 47,42 και 26 χρονών και 39χρονη ημεδαπή, εκ των οποίων συνελήφθησαν με την αυτόφωρη διαδικασία ο 47χρονος και ο 42χρονος.

Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, αρχικά προέκυψε η εμπλοκή του 47χρονου και της 39χρονης στις διερευνώμενες περιπτώσεις κλοπών και ειδικότερα σε:

κλοπή ποτών και αναψυκτικών αξίας 50 ευρώ από ψυγείο περιπτέρου, που έλαβε χώρα στην Πρέβεζα,

κλοπή χρηματικού ποσού 300 ευρώ και διαφόρων ειδών αξίας 100 ευρώ από επιχείρηση τροφίμων σε περιοχή της Πρέβεζας,

απόπειρα κλοπής από ναό σε χωριό της Άρτας και

κλοπή ταμειακής μηχανής με χρηματικό ποσό 100 ευρώ, καπνικών προϊόντων, αναψυκτικών και σνακ συνολικής αξίας 1250 ευρώ από περίπτερο σε χωριό της Άρτας.

Από την περαιτέρω έρευνα διακριβώθηκε ότι ο 47χρονος διέθετε τα κλοπιμαία στον 42χρονο και τον 26χρονο, με αντάλλαγμα ναρκωτικές ουσίες με τις οποίες τον προμήθευαν, ενώ εκείνοι προχωρούσαν στη συνέχεια στην εκποίηση των κλοπιμαίων αποκομίζοντας οικονομικό όφελος.

Χθες (11-12-2023) το πρωί εντοπίστηκαν ύστερα από αναζητήσεις και συνελήφθησαν ο 47χρονος και ο 42χρονος, ενώ στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

ποσότητα κάνναβης βάρους 20,56 γραμμαρίων

δύο τρίφτες κάνναβης,

διαρρηκτικά εργαλεία και γάντια εργασίας,

καπνικά προϊόντα, αναψυκτικά, τρόφιμα και 4 ρολόγια χειρός (προερχόμενα από τις κλοπές) και

Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, που χρησιμοποιούσαν ο 47χρονος και η 39χρονη κατά τη διάπραξη των κλοπών.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

Δήμος Πωγωνίου: Έκδοση τελών ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων

 


Έκδοση τελών ύδρευσης των παρακάτω Τοπικών Κοινοτήτων

ΖΑΡΑΒΙΝΑΣ (ΛΙΜΝΗΣ) Β’ ΕΞΑΜ. 2021 & Α’ ΕΞΑΜ. 2022 με ημερομηνία λήξης 31/1/2024

ΚΕΡΑΣΟΒΟΥ Β’ ΕΞΑΜ. 2021 & Α’ ΕΞΑΜ. 2022 με ημερομηνία λήξης 31/1/2024

ΚΑΣΤΑΝΙΑΝΗΣ Α & Β  ΕΞΑΜΗΝΟΥ 2022 με ημερομηνία λήξης 31/1/2024

Συνελήφθη αλλοδαπός για απόπειρα κλοπής σε περιοχή της Θεσπρωτίας

 


Συνελήφθη σήμερα (12-12-2023) πρώτες πρωινές ώρες σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Φιλιατών αλλοδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε δικογραφία για απόπειρα κλοπής και παράβαση της νομοθεσίας περί αλλοδαπών.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος λίγη ώρα νωρίτερα, αποπειράθηκε με τη χρήση κατσαβιδιού να παραβιάσει κλειδαριά ψυγείου από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, με σκοπό να αφαιρέσει αναψυκτικά και ποτά.

Επιπλέον, διακριβώθηκε ότι ο αλλοδαπός είχε εισέλθει παράνομα στη χώρα.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσπρωτίας.

Ιωάννινα: Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου, ώρα 1:00 μ.μ., η ορκωμοσία της νέας Περιφερειακής Αρχής

 


Η ορκωμοσία της νέας Περιφερειακής Αρχής θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023, ώρα 1:00 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Άρτα: Εξιχνιάστηκε κλοπή σε βάρος ηλικιωμένης

 


Ταυτοποιήθηκε ύστερα από έρευνα του Τμήματος Ασφαλείας Άρτας σε συνεργασία με το Γραφείο Εγκληματολογικών Ερευνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Άρτας ημεδαπή, για κλοπή που έλαβε χώρα την 25/11/2023 στην Άρτα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε, η κατηγορούμενη μαζί με ημεδαπή συνεργό της, η οποία αναζητείται, εισήλθαν σε σπίτι όπου διέμενε ηλικιωμένη και με την μέθοδο της απασχόλησης, αφαίρεσαν χρηματικό ποσό 300 ευρώ.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας.

2ο ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑΛ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ: Χριστουγεννιάτικο Bazaar, με φιλανθρωπικό σκοπό

 

Χριστουγεννιάτικο Bazaar, με φιλανθρωπικό σκοπό, λειτουργεί  στον χώρο του 2ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Ιωαννίνων.

Οι μαθητές του σχολείου σε συνεργασία με το 2ο Εργαστηριακό Κέντρο έχουν κατασκευάσει, με ιδιαίτερη αγάπη και μεράκι, όμορφα και ξεχωριστά χειροποίητα στολίδια και διακοσμητικά!

Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό, κάνοντας πράξη το μήνυμα των Χριστουγέννων για έμπρακτη προσφορά και αλληλεγγύη.

Το Bazaar θα είναι ανοιχτό έως την Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου.

Άρτα: Συνελήφθη άνδρας, που οδηγούσε υπό την επίδραση οινοπνεύματος

 


Συνελήφθη χθες (11-12-2023) το βράδυ στην Άρτα από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας Άρτας άνδρας, διότι σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε με αλκοολόμετρο, διαπιστώθηκε ότι οδηγούσε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο υπό την επίδραση οινοπνεύματος.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, ώρα 12:00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου

 


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΓΚΛΗΣΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σας προσκαλούμενα προσέλθετε στην τακτική συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης  στις 14 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.00 το μεσημέρι, στο κεντρικό Δημοτικό Κατάστημα Καλπακίου, σύμφωνα με το άρθρο 75 του Ν. 3852/2010όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, την υπ. αριθμ.374/2022 (αρ.πρωτ. 39135/30-05-22)εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το άρθρο 78 του Ν.4954/2022(ΦΕΚ 136/09-07-2022) καθώς και τηνΚΥΑΔ1α/ΓΠ.οικ. 51236/09.09.2022 (ΦΕΚ 4756/09.09.2022 τεύχος Β') όπως ισχύει σήμερα, για τη λήψη απόφασης επί των παρακάτω θεμάτων:

ΤΙΤΛΟΣΘΕΜΑΤΩΝ

1.Ανάθεση σε λογιστή για να προβεί σε σύνταξη προϋπολογισμού έτους 2024 και απολογισμού, ισολογισμού έτους 2022 του  κληροδοτήματος «ΔΩΡΕΑ  ΜΑΡΙΑΣ ΔΑΛΛΑ» Κοινότητας Δελβινακίου.

2.Ψήφιση πιστώσεων (2η) και ανάληψη χρημάτων  για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΛΟΥΚΑ ΚΟΝΤΗ »  Κοινότητας Βήσσανης οικ. έτους 2023.

3.Ψήφιση  πιστώσεων  (2η)  και  ανάληψη  χρημάτων    για  υποχρεώσεις  του  Κληροδοτήματος «ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΙΛΑΡΙΔΗ »  Κοινότητας Βήσσανης οικ. έτους 2023.

4.Ψήφιση πιστώσεων (4η) και ανάληψη χρημάτων για υποχρεώσεις του Κληροδοτήματος «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΡΕΤΣΟΥ»  Κοινότητας Λάβδανης οικ. έτους 2023.

5.Έκθεση πεπραγμένων Οικονομικής Επιτροπής Δήμου Πωγωνίου Α ́ εξαμήνου 2023.

6.Σύνταξη έκθεσης ισολογισμού και των αποτελεσμάτων χρήσης έτους 2022  Δήμου Πωγωνίου.

7.Εισήγηση  Ο.Ε.  Δήμου  Πωγωνίου  προς  το  Δημοτικό  Συμβούλιο  για  την  επιβολή  τελών, δικαιωμάτων  και  εισφορών  (ύδρευσης,  φωτισμού,  καθαριότητας,  χρήσης  κοινόχρηστων χώρων,  εμπορίας  πόσιμου  ύδατος  &  ΤΑΠ) για  το  έτος  2024  σύμφωνα  με  το  άρθρο  11Ν.4623/19.

8.Αποδοχή επιχορήγησης του Δήμου Πωγωνίου συνολικού ποσού 13.340,00€ για την ειδική εκλογική αποζημίωση στους υπαλλήλους που συμμετείχαν στην προπαρασκευή και διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της 8ηςΟκτωβρίου 2023.

9.Αποδοχή δωρεάς μελετών νομιμοποίησης /τακτοποίησης δημοτικών κτιρίων από την εταιρεία «ΑΙΟΛΙΚΗ ΜΑΛΕΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Α.Ε.» –Β ́ΦΑΣΗ της από 07-09-21 ΣΥΜΒΑΣΗΣ -(σχετ.63/21 Α.Δ.Σ.).

10.Έγκριση εξειδίκευσης εγγεγραμμένης πίστωσης του προϋπολογισμού 2023 ΔήμουΠωγωνίου (σχετ. αρ. 229/23Α.Δ.Σ.)

11.Έγκριση 1ου,2ου,3ου,4ου,5ου,6ουκαι 7ουπρακτικού για την ανάδειξη  οριστικού αναδόχου  της υπηρεσίας «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ  ΤΟΥ  ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ  ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ  ΤΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΠΩΓΩΝΙΟΥ  ΜΕ ΣΚΟΠΟ  ΤΗΝ  ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ  ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ  ΚΑΙ  ΤΗΝ  ΜΕΙΩΣΗ  ΚΟΣΤΟΥΣ  ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ» προϋπολογισμού 1.667.973,60 € με Φ.Π.Α. 24% και προαίρεση.

12.Ορισμός  δικηγόρου  κατά  την  δικάσιμο10-01-2024  ενώπιον  του  Διοικητικού  Εφετείου Ιωαννίνων όπου θα συζητηθεί η από 06-11-23 (αριθ.καταθ.ΑΚ109/23)αίτηση –ακύρωση –αναστολή της ΑΛΜΟΤΕΚ Ι.Κ.Ε. σχετικά με την ακύρωση της υπ. αριθμ. 1583/2023 απόφασης ΕΑΔΗΣΥ

13.Ορισμός  δικηγόρου  κατά  την  δικάσιμο24-01-2024  ενώπιον  του  Διοικητικού  Εφετείου Ιωαννίνων όπου θα συζητηθεί η από 17-11-23 (αριθ.καταθ.ΑΚ116/23)αίτηση –ακύρωση –αναστολή της ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΣ Α.Τ.Ε.Ε. σχετικά με την ακύρωση της υπ. αριθμ. 1583/2023 απόφασης ΕΑΔΗΣΥ.

14.Ορισμός δικηγόρου για σύνταξη γνωμοδότησης κατόπι αιτήματος του Αντιδημάρχου κ. Ν.... Γ.... για  νομική  κάλυψή  του  που  αφορά  έφεση  κατά  της  2777/22  απόφασης  του  Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ιωαννίνων.

Σε περίπτωση απουσίας σας, παρακαλείσθε να ενημερώσετε τον αναπληρωτή σας.

Ο  Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής

ΚΑΨΑΛΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου

 


Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Λεωφ. Σταύρου Νιάρχου, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00.

Τρίψιμο ματιών: Γιατί μπορεί να γίνει επικίνδυνο;

 


Οι περισσότεροι από εμάς τρίβουμε συχνά τα μάτια μας, είτε επειδή πάσχουμε από κάποια αλλεργική αντίδραση, είτε επειδή είμαστε κουρασμένοι και νυστάζουμε. Επίσης, τα τρίβουμε όταν τα νιώθουμε ξηρά, ή όταν μπαίνει κάτι σε αυτά, επειδή το τρίψιμο διεγείρει τη ροή των δακρύων και έτσι λιπαίνονται τα ξηρά μάτια και απομακρύνεται η σκόνη και άλλες ερεθιστικές ουσίες.

Μάλιστα το τρίψιμο μπορεί επίσης να είναι θεραπευτικό, αφού πιέζοντας απαλά τον οφθαλμικό βολβό διεγείρουμε (χωρίς να το ξέρουμε) το πνευμονογαστρικό νεύρο,  επιβραδύνοντας τον καρδιακό παλμό μας και καταπραΰνοντας το στρες!

Όμως, αν τρίβει κάποιος τα μάτια του πολύ συχνά ή πολύ δυνατά, μπορεί να τους προκαλέσει διάφορες βλάβες. Για τους κινδύνους που ενέχει το τρίψιμο των ματιών ενημερώνει ο δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, Χειρουργός-Οφθαλμίατρος, Ιδρυτής και επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης: 

-Μεταξύ άλλων το τρίψιμο μπορεί να προκαλέσει κοκκίνισμα στα μάτια και μαύρους κύκλους. Αν είναι αρκετά δυνατό, μπορεί να προκαλέσει ρήξη των μικροσκοπικών αιμοφόρων αγγείων και αυτό να οδηγήσει σε κοκκίνισμα των ματιών. Όμως στη συνέχεια το αίμα θα διαχυθεί στους παρακείμενους ιστούς και μπορεί να οδηγήσει τελικά σε σχηματισμό μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια.