Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023

Νεκρός ένας 75χρονος από εκτροπή στον Αρχάγγελο Πρέβεζας

 


Σήμερα το απόγευμα στο 5ο χλμ. της συνδετήριας Εθνικής Οδού (Κόμβος Φραξύλα – Κόμβος Λιμποχωβίτη), στον Αρχάγγελο Πρέβεζας, Ι.Χ.Ε αυτοκίνητο που οδηγούσε 75χρονος ημεδαπός, εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε δέντρο με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του.

Προανάκριση για τις συνθήκες του δυστυχήματος ενεργείται από το Τμήμα Τροχαίας Πρέβεζας.

Λαϊκή Συσπείρωση: Στη μάχη για την ενίσχυση του ψηφοδελτίου στην Περιφέρεια Ηπείρου

 


Σύσκεψη των υποψηφίων στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων

Σε κλίμα μαχητικής αισιοδοξίας πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η σύσκεψη των υποψηφίων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων. Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Όλυ Τσουμάνη στο Δήμο Ιωαννίτων, Αντώνης Πετράκης στο Δήμο Δωδώνης και Λεωνίδας Λεοντάρης στο Δήμο Β. Τζουμέρκων.

Εισηγητικά ο Γιώργος Πρέντζας υποψήφιος περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η αύξηση των δυνάμεων του ΚΚΕ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και η εκλογή κομμουνιστή βουλευτή στα Γιάννενα, αποτυπώνουν τις δυνατότητες να εκφραστεί στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη ένα ευρύτερο ρεύμα αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής και των τοπικών της εκφραστών, ώστε ο λαός του Νομού να βγει πιο δυνατός στον αγώνα για τις ανάγκες του και όχι για τα κέρδη των λίγων.

Στοιχείο της δυναμικής αυτής, οι σχεδόν 500 υποψήφιοι με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην εκλογική ενότητα Ιωαννίνων που από κοινού θα δώσουν τη μάχη να δυναμώσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου, στο Δήμο Ιωαννίνων, Ζίτσας, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Β. Τζουμέρκων και Δωδώνης.

Στη συνέχεια τόνισε ότι η εκλογή περισσότερων περιφερειακών συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ηπείρου θα συμβάλει να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή του λαού στα όργανα της περιφέρειας Ηπείρου, υπενθυμίζοντας τις πάμπολλες παρεμβάσεις για τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των Ηπειρωτών που έφεραν προς συζήτηση και στήριξαν στην προηγούμενη θητεία οι εκλεγμένοι της.

Από τις παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, ξεχώρισε την αποκάλυψη του αντιλαϊκού χαρακτήρα της ιδιωτικοποίησης στη διαχείριση των απορριμμάτων και την στοίχιση των εκλεγμένων των αστικών κομμάτων με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Δολιανά Πωγωνίου: Το παραδοσιακό πανηγύρι ακυρώνεται λόγω πένθους, από το θάνατο του Δημοτικού Συμβούλου Γεωργίου Σκόρδου

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Πολιτιστικός-Περιβαλλοντικός  Σύλλογος Δολιανών «Ο Γεννάδιος» σας ενημερώνει ότι το παραδοσιακό πανηγύρι την Παρασκευή 8-09-2023 ακυρώνεται λόγω πένθους, ως ένδειξη σεβασμού στο θάνατο του Δημοτικού Συμβούλου πρώην Προέδρου της κοινότητας Δολιανών και πρώην Προέδρου Πολιτιστικού  Περιβαλλοντικού Συλλόγου Δολιανών «Ο Γεννάδιος», Γεωργίου Σκόρδου.

Το Δ.Σ. εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του θανόντος.

Παράταση περιόδου ολοκλήρωσης Σχεδίων Βελτίωσης

 


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης σε συνεργασία με τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Παπαγιαννίδη λαμβάνοντας υπόψη ότι:

• Μέχρι και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 5.450 επενδυτικά σχέδια βελτίωσης συνολικού προϋπολογισμού 280 εκατ. ευρώ ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκονται ακόμη 3.500 σχέδια,

• Διαπιστώνεται υστέρηση στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων λόγω των επιπτώσεων της Πανδημίας,

• Παρατηρούνται καθυστερήσεις στην παράδοση γεωργικών μηχανημάτων και εξοπλισμού, γεγονός για το οποίο δεν ευθύνονται οι δικαιούχοι των επενδυτικών σχεδίων,

• Πρέπει να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για την αδειοδότηση και συνολικά την ολοκλήρωση των κτιριακών κατασκευών, πολλές εκ των οποίων ήδη βρίσκονται σε φάση υλοποίησης,

Γαλίτσης Νικόλαος: Εξακολουθώ να μάχομαι στο πλευρό του Δημάρχου κ. Κώστα Καψάλη για το καλό του τόπου

 

Φίλοι μου,

ήρθε και πάλι η ώρα να αποφασίσετε για το μέλλον και να δώσετε εντολή να συνεχίσει η πορεία ανάπτυξης που μαζί χαράξαμε και υλοποιούμε όλα αυτά τα χρόνια.

Μετά την τιμητική πρόταση του Δημάρχου κ. Κώστα Καψάλη να εξακολουθώ να μάχομαι στο πλευρό του για το καλό του τόπου, ζητώ και πάλι την ανανέωση της στήριξης και της εμπιστοσύνης σας.

Στη διάρκεια της αυτοδιοικητικής μου πορείας προσπάθησα να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό πάντα με γνώμονα το άριστο για τους συνδημότες μου, ακριβώς όπως ορίζει η παράταξη που εκπροσωπώ. 

Η «Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου» είναι η δική σας παράταξη, είστε εσείς!

Έχετε φωνή, άποψη, ιδέες και όραμα, που συμβαδίζουν απόλυτα με το δικό μας, να πάρει το Πωγώνι τη θέση που του αξίζει.

Με σεβασμό σε εσάς και όσα πρεσβεύει η μακρά ιστορία του Πωγωνίου και της περιοχής ζητώ και πάλι τη στήριξή σας στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

Σας ευχαριστώ.

Γαλίτσης Νικόλαος

Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

«Ενωτική Πρωτοβουλία Πωγωνίου»

Κατατέθηκε το αγωνιστικό ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Κόνιτσας

 


“Ευχαριστούμε όλες τις φίλες και τους φίλους, τους συναγωνιστές και συναγωνίστριες που είναι υποψήφιοι με το ψηφοδέλτιο μας.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τους νέους, που για πρώτη φορά συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, κόντρα στη λογική της διαχείρισης, των υποσχέσεων, του παραγοντισμού, του ψαρέματος στα θολά νερά, των συναλλαγών κάτω από το τραπέζι για τις καρέκλες δημάρχου και αντιδημάρχων.

Στο ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης, συμμετέχουμε για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα όλων των δημοτών, την περιουσία και το δημόσιο χαρακτήρα του δήμου, το δικαίωμα των εργαζομένων για μόνιμη και σταθερή δουλειά, την δωρεάν πρόσβαση για όλους στην παιδεία, στην υγεία στον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Αυτή την φορά όμως υπάρχει και ένας ακόμη λόγος, να σταθούμε όλοι στην πρώτη γραμμή απέναντι στην επερχόμενη επίθεση και το βιασμό που ετοιμάζει η «πράσινη ανάπτυξη» στα βουνά και τα νερά της περιοχής μας.

Στις λίγες μέρες που απομένουν, καλούμε όλους τους δημότες να στηρίξουν και να δυναμώσουν την Λαϊκή Συσπείρωση στο δήμο Κόνιτσας.”

Δήμος Κόνιτσας: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο αγώνας ορεινού τρεξίματος “Smolikas trail run" 2023

 

    Με επιτυχία και πλήθος συμμετοχών υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2023 ο αγώνας ορεινού τρεξίματος «Smolikas Trail Run 2023», με δύο διαδρομές 23 km και 8km και με εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Αγία Παρασκευή (Κεράσοβο) στην Κόνιτσα.

       Διοργανωτής ο Δήμος Κόνιτσας στο πλαίσιο του «3ου Κόνιτσα Άθλον», με την υποστήριξη της εταιρείας «MY ADVENTURE – Event Organizer Pro» σε μια προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της περιοχής μας.

  Δεκάδες αθλητές συναγωνίστηκαν σε μια απαιτητική, μα συνάμα ξεχωριστή 8km και 23km κυκλική διαδρομή με 1700μ. υψομετρική διαφορά, απολαμβάνοντας το 2ο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας, αλλά και την ξακουστή Δρακόλιμνη του Σμόλικα.     Νικητές στον αγώνα των 23km αναδείχθηκαν ο Αναστάσιος Τομαράς με εντυπωσιακή επίδοση 2:45, ο Ιωάννης Παπαηλίας με χρόνο 2:52 και η Χριστίνα Γιαζιτζίδου με 2:53, ενώ στον αγώνα των 8Km ο Γιώργος Ράδης με 00:35, ο Πέτρος Βακάλης με 00:43 και η Ανδρομάχη Αθανασιάδου με 00:43.

   Ο Δήμαρχος συγχαίρει και ευχαριστεί τους αθλητές, τους συμμετέχοντες και όλους εκείνους που συνέβαλαν στη διοργάνωση, καθώς επίσης και τους κατοίκους της Κοινότητας Αγίας Παρασκευής  που αγκάλιασαν τη διοργάνωση και κυρίως τις κυρίες, που επιμελήθηκαν την καθαριότητα εντός του χωριού και πρόσφεραν σε επισκέπτες και αγωνιζόμενους γευστικά παραδοσιακά εδέσματα. 

       Η συγκεκριμένη διοργάνωση μαζί με την αντίστοιχη στο Πληκάτι  το “Grammos Mountain Run” καθιερώνονται πλέον ως θεσμός στον Δήμο μας και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάδειξη των μοναδικών ορεινών συγκροτημάτων μας ως ιδανικό προορισμό εναλλακτικού τουρισμού.

Αποτελέσματα διαδρομής 23 km:

Ανδρών:

1.      Αναστάσιος Τομαράς 2:45:55

2.      Ιωάννης Παπαηλίας 2:52:54

3.      Σπυρίδων Παππάς 3:02:39

Γυναικών:

1.      Χριστίνα Γιαζιτζίδου 2:53:42

2.      Markella Van Hemert 3:27:13

3.      Ευγενία Ποριαζόγλου 3:44:01

Αποτελέσματα διαδρομής 8km:

Ανδρών:

1.      Γιώργος Ράδης 00:35:44

2.      Πέτρος Βακάλης 00:43:05

3.      Γρηγόριος Μουλαΐδης 00:44:33

Γυναικών:

1.      Ανδρομάχη Αθανασιάδου 00:43:12

2.      Μαρία Τσουμάνη 00:47:40

3.      Αθηνά Λύκα 00:53:07

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του αγώνα:

https://www.smolikasrace.gr/apotelesmata-smolikas-trail-run-8km-2023/

Από το Γραφείο Δημάρχου

“Με πρόγραμμα στους πολίτες” : Η καμπάνια με περιοδείες του Σπύρου Ριζόπουλου


Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου περιοδεύει ο ίδιος σε γειτονίες, σε χωριά και πόλεις και ενημερώνει τον κόσμο για το πρόγραμμα διακυβέρνησης του για την Ήπειρο.

Το εφικτό και ρεαλιστικό πρόγραμμα των Οριζόντων Ηπείρου αποτελεί αιχμή του δόρατος στη μάχη για την Περιφέρεια. Το σχέδιο του Σπύρου Ριζόπουλου είναι το σημείο υπεροχής έναντι των υπολοίπων διεκδικητών της Περιφέρειας, για αυτό το λόγο έχει αναλάβει μαζί με τους υποψήφιους του να ενημερώσουν τους πολίτες γύρω από αυτό. Είναι ένα σχέδιο που θα σπρώξει την Ήπειρο μακριά από το τέλμα που έχει πέσει όλα αυτά τα χρόνια.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το πρωί της Κυριακής 3 Σεπτεμβρίου, ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου περιόδευσε στα Ιωάννινα στις περιοχές:

Ανατολή,

Κατσικά,

Μπάφρα,

Νεοκαισάρεια,

Πεδινή,

ενώ το απόγευμα επισκέφθηκε τις περιοχές

Καρδαμίτσια,

Βουνοπλαγιά,

Μάρμαρα,

Σταυράκι,

Νεοχωρόπουλο.

Επόμενος σταθμός η Π.Ε. Θεσπρωτίας, την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου.

Τον Σπύρο Ριζόπουλο συνόδευαν οι υποψήφιοι της Π.Ε. Ιωαννίνων Ιορδάνης Ιωαννίδης, Σπύρος Υφαντής, Σπύρος Καραμποϊκης, Ρέα Μπούνα, Γιάννης Δέρβας, Στέφανος Καραμούτσιος, Σοφία Κολιού, Αλέξανδρος Νικολάου, Σωτήρης Λέκκας, Δημήτρης Κλήμης, Μαγδαληνή Χαϊδού, Σπύρος Αθανασίου, Ειρήνη Παντελή, Γιάννης Γιώτης, Ρόζα Μπρούζου και Σπύρος Πεταλάς.

Στοχευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι σε όλη την ελληνική επικράτεια

 


Το 67% των παραβάσεων αφορούσαν σε υπερβολική ταχύτητα, μη χρήση προστατευτικού κράνους, μη χρήση ζώνης ασφαλείας, στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης και παράνομη στάθμευση.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με βάση τις πάγιες εντολές της πολιτικής και φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα το διάστημα από 27 Αυγούστου 2023 έως 2 Σεπτεμβρίου 2023, διενεργήθηκαν 98.446 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων και βεβαιώθηκαν 21.260 παραβάσεις.

Πιο αναλυτικά, παραβάσεις βεβαιώθηκαν ανά περιφέρεια, ως ακολούθως:

• 3.289 στη Θεσσαλονίκη,

• 2.509 στην Κρήτη,

• 2.007 στη Δυτική Ελλάδα,

• 1.965 στην Αττική,

• 1.904 στη Θεσσαλία,

• 1.794 στην Κεντρική Μακεδονία,

• 1.322 στην Πελοπόννησο,

• 1.322 στην Ήπειρο,

• 1.221 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

• 1.077 στη Στερεά Ελλάδα,

• 993 στο Νότιο Αιγαίο,

• 875 στα Ιόνια Νησιά,

• 614 στο Βόρειο Αιγαίο και

• 368 στη Δυτική Μακεδονία.

Ειδικότερα, οι παραβάσεις, που βεβαιώθηκαν αφορούν:

• 6.463 για παράνομη στάθμευση,

• 4.726 για υπερβολική ταχύτητα,

• 1.288 για μη χρήση προστατευτικού κράνους,

• 1.146 για οδήγηση χωρίς άδεια ικανότητας οδήγησης,

• 595 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

• 476 για Κ.Τ.Ε.Ο.,

• 372 για οδήγηση σε κατάσταση μέθης,

• 304 για ανασφάλιστα οχήματα,

• 233 για παραβίαση σηματοδότη,

• 232 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας,

• 194 για χρήση κινητού τηλεφώνου,

• 183 για αντικανονικούς ελιγμούς,

• 174 για θορύβους,

• 114 για φθαρμένα ελαστικά,

• 107 για μη τήρηση απόστασης ασφαλείας,

• 88 για αντικανονικό προσπέρασμα,

• 66 για κίνηση αντίθετη σε μονόδρομο,

• 66 για απόσπαση προσοχής οδηγού,

• 33 για υπέρβαρο-διαστάσεις φορτίου,

• 30 για παραβίαση προτεραιότητας,

• 28 για παραβίαση σήματος τροχονόμου,

• 19 για αντικανονική χρήση φώτων,

• 18 για μη χρήση παιδικών καθισμάτων,

• 17 για καυσαέρια,

• 10 για μη κίνηση στο δεξιό άκρο οδού,

• 6 για έλλειψη ζώνης ασφαλείας,

• 4 για κίνηση στην αριστερή λωρίδα και

• 4.268 λοιπές παραβάσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία, αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα οδικής ασφάλειας και στο πλαίσιο αυτό οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με αμείωτη ένταση με σκοπό τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Επιπλέον, στοχευμένες δράσεις και εξειδικευμένοι τροχονομικοί έλεγχοι της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας από 28 Αυγούστου έως 3 Σεπτεμβρίου 2023, στην περιοχή της παραλιακής Ε.Ο. Αθηνών-Σουνίου, με σκοπό την αντιμετώπιση των αυτοσχέδιων αγώνων, καθώς και άλλων επικίνδυνων παραβάσεων που οδηγούν σε τροχαία ατυχήματα, διαταράσσουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών και την ομαλή και ασφαλή κίνηση των πολιτών.

Συνολικά διενεργήθηκαν 722 τροχονομικοί έλεγχοι οδηγών και οχημάτων, συνελήφθησαν 13 άτομα, ενώ βεβαιώθηκαν 479 παραβάσεις, για τις οποίες επιβλήθηκαν τα ανάλογα διοικητικά πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν:

• 46 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας,

• 45 για υπερβολική ταχύτητα,

• 38 για θορύβους,

• 34 για μη χρήση κράνους,

• 16 για επίδειξη ικανοτήτων,

• 16 για στέρηση άδειας ικανότητας οδήγησης,

• 14 για χρήση κινητών τηλεφώνων,

• 12 για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη,

• 9 για αντικανονικούς ελιγμούς,

• 5 για μέθη και

• 244 για λοιπές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, αφαιρέθηκαν 48 ζεύγη πινακίδων, 80 άδειες κυκλοφορίας, 79 άδειες ικανότητας οδήγησης, ενώ μεταφέρθηκαν 23 οχήματα.

Οι έλεγχοι θα συνεχισθούν με την ίδια ένταση και σε άλλες περιοχές της Αττικής, που παρουσιάζουν αυξημένη και επικίνδυνη παραβατικότητα.

Μάγδα Σκόρδου-Μπάγια: Υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τον συνδυασμό του κ. Χρήστου Γκόγκου

 


Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Βλέποντας την νέα γενιά να αγωνιά για το μέλλον της καθώς και για το μέλλον το δικό μας, αποφάσισα να συστρατευτώ το πλευρό του κ. Γκόγκου Χρήστου.

Πολλά τα προβλήματα του τόπου και δύσκολη η λύση τους.

Αγαπώ το τόπο που επέλεξα να ζήσω και να μεγαλώσω τα παιδιά μου.

Επιθυμία μου να συνεχίσω να ζω σ΄ αυτό το τόπο που βλέπω να μαραίνεται μέρα με την ημέρα.

Μπορεί αν προσπαθήσουμε να έχει μέλλον και ανάπτυξη.

Είμαι αποφασισμένη να δουλέψω με αξιοπρέπεια και αγάπη.

Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε για το καλό του Δήμου μας.

Μάγδα Σκόρδου-Μπάγια

Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Πωγωνίου

«Πωγώνι, τόπος να ζεις»

Θέατρο Actina: Αναζήτηση για συνεργασία ηθοποιών & εμψυχωτών/παιδαγωγών

 


Το Θέατρο Actina αναζητά για συνεργασία ηθοποιούς & εμψυχωτές/παιδαγωγούς και καλεί σε ακρόαση.

Για τη συμμετοχή σας στείλτε email με το βιογραφικό σας στο info@theatroactina.gr

Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του θεάτρου.

Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθούν στα προσωπικά τους email για την ακριβή ώρα και ημέρα.

Αποστολές βιογραφικών μέχρι 13 Σεπτεμβρίου.

Πως επηρεάζει το δέρμα ο καπνός από τις φωτιές στο δάσος

 


Οι φωτιές στο δάσος αυξάνονται σε συχνότητα, ένταση και έκταση, επιδεινώνοντας την ποιότητα του αέρα σε ολόκληρη τη χώρα, γεγονός που έχει σοβαρές συνέπειες (και) στο δέρμα μας, σύμφωνα με τα ευρήματα ολοένα περισσότερων επιστημονικών μελετών.

Ακόμα και όταν σβήσουν οι φωτιές, τα μικροσκοπικά σωματίδια που εκλύονται από τον καπνό μπορεί να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για ημέρες, εβδομάδες ή μήνες. Επομένως μπορεί να συνεχιστούν για πολύ καιρό οι επιπτώσεις τους στο πιο μεγάλο όργανο του σώματός μας.

«Το δέρμα είναι η πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού εναντίον της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Αναπόφευκτα γίνεται στόχος τοξικών σωματιδίων και μορίων, τα οποία μπορεί να εισδύσουν βαθιά στο εσωτερικό του, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού», αναφέρει ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος δρ Μάρκος Μιχελάκης, από τον ΕΔΟΕΑΠ. «Έχει βρεθεί πως οι άνθρωποι που εκτίθενται στον καπνό από τις φωτιές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ατοπική δερματίτιδα (δηλαδή έκζεμα) και κνησμό. Ως φαίνεται κάποιες από τις τοξικές ουσίες του καπνού βλάπτουν τον δερματικό φραγμό, καθώς και το μικροβίωμα του δέρματος».

Ο δερματικός φραγμός βρίσκεται στην επιφανειακή στοιβάδα του δέρματος. Αποτελείται από κερατίνη και έχει διπλή λειτουργία. Αφενός προστατεύει το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος από τους εξωτερικούς λοιμογόνους παράγοντες, τα χημικά, τις τοξικές ουσίες και τα αλλεργιογόνα. Αφετέρου συμβάλλει εσωτερικά στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό, προστατεύοντάς μας από την αφυδάτωση.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την εισοδηματική ενίσχυση δικαιούχων ορεινών και μειονεκτικών περιοχών

 


Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι τις 30/10/2023

Άνοιξε την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023, και είναι στη διάθεση των δικαιούχων η ψηφιακή πλατφόρμα που αφορά στη χορήγηση εισοδηματικής ενίσχυσης οικογενειών -τουλάχιστον δύο ατόμων- που διαμένουν συνεχώς σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δύο ετών, όπως ανακοίνωσαν το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και ο εποπτευόμενος Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ).

Το ποσό της ενίσχυσης είναι 600 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα του αιτούντος ανά έτος δεν υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ ή 300 ευρώ ετησίως, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα ανά έτος κυμαίνεται μεταξύ 3.000 έως 4.700 ευρώ.

Η ψηφιακή πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για την υποβολή των αιτήσεων μέχρι τις 30/10/2023.

Οι πολίτες, των οποίων η αίτηση του 2022 απορρίφθηκε, πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση για το έτος 2023, προκειμένου να εξεταστεί κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης.

Οι δικαιούχοι μπορούν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία υποβολής του αιτήματός τους και ηλεκτρονικά με τους προσωπικούς κωδικούς TAXIS.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιούνται αυτόματοι έλεγχοι και διασταυρώσεις στοιχείων του αιτούντος, ενώ, στο τέλος της διαδικασίας, θα αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο η σχετική ειδοποίηση με e-mail ή με sms.

Όποιοι ωφελούμενοι θέλουν μπορούν να απευθύνονται και στο ΚΕΠ της περιοχής τους, όπου διαπιστευμένοι υπάλληλοι θα αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν, αντί αυτών, το σύνολο της διαδικασίας, μέχρι την οριστική κατάθεση και τη σχετική απάντηση.

Στο πλαίσιο της ψηφιακής εφαρμογής, οι πολίτες, των οποίων η αίτηση για το 2022 εγκρίθηκε, θα κληθούν, μέσω αυτοματοποιημένων ειδοποιήσεων με e-mail και sms, να προβούν, εντός του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, είτε με την είσοδό τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφαρμογής είτε μέσω ΚΕΠ, να συμπληρώσουν και να επικαιροποιήσουν -στην εκκρεμή αίτηση έτους 2023- τα επιπλέον αναγκαία στοιχεία για τις αυτόματες διασταυρώσεις και, κατόπιν, να τα αποθηκεύσουν, ώστε να εκτελεστούν οι απαραίτητοι αυτόματοι έλεγχοι.

Μετά την ηλεκτρονική διασταύρωση των δεδομένων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), ενδέχεται, εφόσον απαιτηθεί, να κληθούν να συμπληρώσουν στην αίτηση επιπλέον στοιχεία.

Οι μισθοί δημάρχων, αντιδημάρχων και προέδρων δημοτικών συμβουλίων

 


Το Υπουργείο Εσωτερικών εξέδωσε «οδηγό με τις αποδοχές των αιρετών των δήμων, όπως αυτές διαμορφώνονται βάσει Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων, παρουσιάζει, μεταξύ άλλων, ο «Οδηγός για την καταστατική θέση των αιρετών της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης».

Σύμφωνα με τον «Οδηγό» το ύψος της αντιμισθίας των δημάρχων καθορίζεται με την υπ’ αριθ. 54698/5.10.2018 (Β’ 4704) κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εσωτερικών, όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 72865/10.12.2018 (Β’ 5726) όμοια απόφαση. Με τις προαναφερθείσες αποφάσεις, εκτός από το ύψος της αντιμισθίας των δημάρχων, ανάλογα με το πληθυσμό του δήμου, ορίζεται ότι οι έμμισθοι αντιδήμαρχοι λαμβάνουν το πενήντα τοις εκατό (50%) της αντιμισθίας που αναλογεί στο δήμαρχο, ενώ οι πρόεδροι των δημοτικών συμβουλίων λαμβάνουν το είκοσι ένα τοις εκατό (21%) αυτής.

Η αντιμισθία του συμπαραστάτη του δημότη και της επιχείρησης είναι ισόποση με την αντιμισθία του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν θα δοθεί παράταση για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ

 


Όπως ξεκαθαρίζουν κύκλοι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν θα δοθεί καμία παράταση στην υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023.

Σε ενημερωτικό σημείωμα του ΥΠΑΑΤ αναφέρεται ότι, «με αφορμή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, από κύκλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων διευκρινίζεται ότι η ημερομηνία για την κατάθεση δηλώσεων ΟΣΔΕ – μετά την παράταση που ήδη έχει δοθεί- λήγει στις 11 Σεπτεμβρίου 2023 και καμία άλλη παράταση δεν πρόκειται να δοθεί».

Στο Δήμο Νικολάου Σκουφά η πρώτη κεντρική ομιλία του Σπύρου Ριζόπουλου, την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου

 


Στην Άρτα και πιο συγκεκριμένα στο δήμο Νικολάου Σκουφά επέλεξε να κάνει πρεμιέρα ο Σπύρος Ριζόπουλος για τις κεντρικές του ομιλίες.

Ο επικεφαλής των Οριζόντων Ηπείρου ανοίγει το πρόγραμμα των ομιλιών του την ερχόμενη Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου.

Η ομιλία είναι προγραμματισμένη για τις 6:30 το απόγευμα στην Πλατεία Μνημείου Πεσόντων στη μάχη του Πέτα.

Ωστόσο έχει προβλεφθεί και εναλλακτικό σημείο το “Τhe Point”, στο μνημείο Πέτα την ίδια ώρα, σε περίπτωση που βρέξει και οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέψουν να γίνει η ομιλία σε εξωτερικό χώρο.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου

 


Τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2023, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Παλαιό ΚΕΠ Πέρδικας, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Δελβινακίου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Κέντρο Υγείας Πάργας, 09:00-12:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Καναλακίου, 12:30-14:00