Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Περιφέρεια Ηπείρου: Πρόσκληση για την 31η/13-11-2015 Συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής

Την 13-11-2015, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12.00 συνεδριάζει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου,  στο Γραφείο του Περιφερειάρχη Ηπείρου (Διοικητήριο Περιφέρειας, Πλατεία Πύρρου αρ.1 Ιωάννινα, Α΄ όροφος, γρ. 209), με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:
 Επικύρωση πρακτικών της προηγούμενης, από 09-11-2015 συνεδριάσεως.
1. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 20-10-2015 ανοιχτής δημοπρασίας για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Προμήθεια - εγκατάσταση - συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε τρία σχολεία και λαμπτήρων σε δύο σχολεία» προϋπολογισμού 85.000,00 με Φ.Π.Α.
2. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 20-10-2015 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Εργασίες αποκατάσταση στέγης Ι.Μ. Σπηλαιώτισσας Αρίστης Ζαγορίου», προϋπολογισμού 30.000,00 με ΦΠΑ.
3. Έγκριση του Πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού της από 20-10-2015 δημοπρασίας με πρόχειρο διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης του έργου της Περιφέρειας Ηπείρου «Συντήρηση – αποκατάσταση Ι.Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Ελεούσης Άρτας», προϋπολογισμού € 40.000,00 με ΦΠΑ.

Δήμος Πωγωνίου: Συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου την Δευτέρα 16 Νοεμβρίου, ώρα 18:00 στο Κεφαλόβρυσο

Έχοντας  υπόψη τις  διατάξεις του άρθρου  67 του Ν. 3852/2010 για σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, σας προσκαλούμε  να προσέλθετε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία θα διεξαχθεί την  Δευτέρα  16  Νοεμβρίου  2015   και ώρα  18:00.  
Η συνεδρίαση του Δ.Σ. θα διεξαχθεί  στο   ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟ,  στο Δημαρχείο της  Δ.Ε. ΑΝΩ ΠΩΓΩΝΙΟΥ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ  ΜΑΤΣΙΑΣ

Δήμος Πωγωνίου: Πρόσληψη τριών (3) συμβασιούχων

Ο Δήμος Πωγωνίου θα προχωρήσει στην πρόσληψη 3 ατόμων για την κάλυψη αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα (ύδρευσης – άρδευσης – αποχέτευσης, καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού).
Η διάρκεια της σύμβασης είναι 8 μήνες.


Λεπτομέρειες στο:

Εκδήλωση αφιερωμένη στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας με προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα " Της Άρτας το γεφύρι" και παρουσίαση του βιβλίου "Εν χορώ και οργάνοις'' (επί των oρέων η ωραιότης) του Σπύρου Νεραϊδιώτη, την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00' στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, Αθήνα

Πρόσκληση του Συλλόγου των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας και της Αδελφότητας Θεοδωριανιτών Άρτας

Την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου και ώρα 18.00΄ στο Πνευματικό Κέντρο των Ηπειρωτών, Κλεισθένους 15, Αθήνα, ο Σύλλογος των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας και η Αδελφότητα Θεοδωριανιτών Άρτας , συνδιοργανώνουν εκδήλωση αφιερωμένη στο ιστορικό γεφύρι της Άρτας με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Βασίλη Γκανιάτσα " Της Άρτας το γεφύρι".
Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η παρουσίαση του βιβλίου "Εν χορώ και οργάνοις'' (επί των ορέων η ωραιότης) του χοροδιδάσκαλου και λαογράφου Σπύρου Νεραϊδιώτη.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Ο Αντώνης Κοντός, παιδίατρος, πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Διστρατιωτών Άρτας.
Ο Γιάννης Λιούκας, πρόεδρος της Αδερφότητας Θεοδωριανιτών Άρτας.
Ο Χρήστος Μέγας, Δημοσιογράφος.
Ο Ηλίας Προβόπουλος, Δημοσιογράφος.
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος της Π.Σ.Ε Γιώργος Δόσης.
Τραγούδια του γάμου θα ερμηνεύσουν η ηπειρώτικη κομπανια "Λαλητάδες".


Η εκδήλωση οργανώνεται υπό την αιγίδα της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος.

Δήμος Πωγωνίου: Διανομή μήλων σε μαθητές σχολείων και σε οικονομικά αδύναμους δημότες

Τρεισήμισι (3,5) τόνους μήλα διένειμε ο Δήμος Πωγωνίου στους μαθητές των σχολείων και σε οικονομικά αδύναμους δημότες του, συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής.
Υπάλληλοι του Δήμου παρέλαβαν τα φρούτα από το Δήμο Ιωαννιτών, επικεφαλή εταίρο του Προγράμματος, και στη συνέχεια τα διένειμαν σε όλες τις σχολικές μονάδες της περιοχής και σε οικονομικά αδύναμους δημότες.

Πρόσφατα ο Δήμος Πωγωνίου είχε διανείμει, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, και ροδάκινα.

Ιωάννινα: Εντοπίσθηκε αυτοσχέδιο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, εγκατεστημένο σε δωμάτιο οικίας

Από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή - διακίνηση και καλλιέργεια ναρκωτικών καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή

Οι τοίχοι του εργαστηρίου ήταν επενδυμένοι με υλικά ανακλάσεως – μόνωσης, τα οποία χρησίμευαν στη διατήρηση της θερμοκρασίας και υγρασίας, προκειμένου να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των φυτών κάνναβης
Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δενδρύλλια κάνναβης, ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης, σκηνή με αλουμινένια επένδυση, φίλτρο εξαερισμού με τουρμπίνα, ανεμιστήρες, ηλεκτρονικά θερμόμετρα, λίπασμα
Στο πλαίσιο ενδελεχούς αστυνομικής έρευνας και κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης στοιχείων, αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων, εντόπισαν χθες (11-11-2015) το μεσημέρι, αυτοσχέδιο εργαστήριο υδροπονικής καλλιέργειας κάνναβης, εγκατεστημένο σε δωμάτιο οικίας, στα Ιωάννινα.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθη 28χρονος ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για κατοχή - διακίνηση και καλλιέργεια ναρκωτικών καθώς και για παράνομη οπλοκατοχή.

Επίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνεται και ένας 26χρονος ημεδαπός, κατηγορούμενος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.
Ειδικότερα, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν αιφνιδιαστική έρευνα στην οικία του 28χρονου, όπου διαπίστωσαν ότι ο συλληφθείς είχε μετατρέψει δωμάτιο αυτής σε εργαστήριο παραγωγής κάνναβης υδροπονικής καλλιέργειας.
Όπως εξακριβώθηκε από τους αστυνομικούς, οι τοίχοι του εργαστηρίου ήταν επενδυμένοι με υλικά ανακλάσεως – μόνωσης, τα οποία χρησίμευαν στην διατήρηση της θερμοκρασίας και υγρασίας, προκειμένου να δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια και την ανάπτυξη των φυτών κάνναβης.
Κατά την διάρκεια της έρευνας, βρέθηκαν στο εσωτερικό του εργαστηρίου, καθώς και σε άλλα σημεία της οικίας και κατασχέθηκαν συνολικά:
δύο συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους (793) γραμμαρίων,
δεκαεννέα δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από (0,5) έως (1,85) μέτρα,
τρεις κλώνοι κάνναβης, ύψους (30), (46) και (56) εκατοστών,
ένα αποξηραμένο παραισθησιογόνο μανιτάρι, βάρους (3,1) γραμμαρίων,
ένα αυτοσχέδιο τσιγάρο κάνναβης,
δώδεκα συσκευασίες περιέχουσες σπόρους κάνναβης,
πέντε ανακλαστήρες - λαμπτήρες με τρεις μετασχηματιστές,
τέσσερις ανεμιστήρες,
ένα φίλτρο εξαερισμού με τουρμπίνα,
έξι χρονοδιακόπτες ρεύματος,
μία αεροαντλία,
δύο θερμόμετρα χώρου,
δύο μετρητές τάσης,
είκοσι επτά συσκευασίες με λίπασμα,
μία ηλεκτρονική ζυγαριά ακριβείας,
χειρόγραφες σημειώσεις και ένα κινητό τηλέφωνο,
τρία πολύμπριζα,
ένα στιλέτο, μία σιδερογροθιά και μία μεταλλική πτυσσόμενη ράβδο (γκλοπ),
ένα tablet.
Επίσης, συνελήφθη και ένας 26χρονος ημεδαπός, ο οποίος τη στιγμή της έρευνας εξήλθε από το σπίτι του 28χρονου και στην κατοχή του βρέθηκαν δύο συσκευασίες με κάνναβη, συνολικού βάρους (2,7) γραμμαρίων.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων ενώ την έρευνα και το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ιωαννίνων.

Οι αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από 1η Γενάρη 2016

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου μισθολογίου, το οποίο θα αποσυνδεθεί από το βαθμολόγιο επιφέροντας σαρωτικές αλλαγές στις μισθολογικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων.
Το σχέδιο νόμου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του μήνα, οπότε και εκτιμάται ότι θα έχει συμφωνηθεί σε όλες τις λεπτομέρειες με τους εκπροσώπους των δανειστών, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από το μνημόνιο. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί εντός του Δεκεμβρίου προκειμένου να εφαρμοστεί από τις αρχές του 2016.
Το βασικό σενάριο που επεξεργάζονται τα κλιμάκια του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τη διαμόρφωση του νέου μισθολογίου περιλαμβάνει:
Αποσύνδεση των αυξήσεων από το βαθμολόγιο
Οι μισθολογικές αυξήσεις -όποτε αποφασιστεί να «ξεπαγώσουν»- θα αποδίδονται με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας και όχι με βάση τον βαθμό που καταλαμβάνει ένας υπάλληλος.
Η βαθμολογική εξέλιξη των δημοσίων υπαλλήλων που αναμένεται να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες θα αφορά μόνο τη δυνατότητα που θα έχουν οι εργαζόμενοι να καταλάβουν θέσεις ευθύνης.
Γι’ αυτόν τον λόγο το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προετοιμάζει το νέο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που θα εφαρμοστεί εντός του 2016 με την αξιοποίηση μεταβατικών διατάξεων.

Σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ για τη διαχείριση υπερπληθυσμού των αγριόχοιρων

Η διαχείριση των αγριόχοιρων
Η διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου για αγριόχοιρους, είναι μία από τις βασικές προτάσεις που κατατέθηκαν προς εξέταση στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται στις αγροτικές καλλιέργειες.
Στη σύσκεψη προήδρευσε ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ κ. Νίκος Στουπής και συμμετείχαν εκπρόσωπος της Διοίκησης του ΕΛΓΑ, ο Υπεύθυνος Θήρας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες. Από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Τρικάλων κ. Χρ. Μιχαλάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Αν. Μακεδονίας- Θράκης κ. Κρίτωνα Παπαδόπουλο, αναλύθηκαν οι προεκτάσεις του προβλήματος και επισημάνθηκαν οι τεράστιες ζημιές που προκαλούνται από τον υπερπληθυσμό των αγριόχοιρων.

Η πρόταση για διεύρυνση της κυνηγετικής περιόδου για τους αγριόχοιρους, αφορά την έναρξη του κυνηγίου ένα μήνα νωρίτερα και επίσης ένα μήνα αργότερα η λήξη της από ότι σήμερα ισχύει και παράλληλα να αυξηθούν κατά μία ημέρα οι εβδομαδιαίες έξοδοι θήρευσης, ώστε από τρεις που είναι σήμερα να γίνουν τέσσερις.
Από εκπροσώπους των κτηνιατρικών υπηρεσιών, επισημάνθηκαν και οι κίνδυνοι που υπάρχουν να προσβληθούν οι αγριόχοιροι εξαιτίας του υπερπληθυσμού τους, από ασθένειες όπως η πανώλη και η λύσσα και για το λόγο αυτό συμφωνήθηκε να υλοποιηθεί πρόγραμμα για την εξέταση τρόπων ελέγχου της αναπαραγωγής του είδους.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την Κιβωτό του Κόσμου της Πωγωνιανής στην Ηγουμενίτσα

Πρωτοβουλία συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την Κιβωτό του Κόσμου στην Πωγωνιανή Ιωαννίνων, ανέλαβαν οι Μανούλες Ηγουμενίτσας, ο Σύλλογος Κέντρων Ξένων Γλωσσών Θεσπρωτίας και το Κ.Δ.Α.Π. “Δίαυλος” του Δήμου Ηγουμενίτσας.
Στις 11, 12, 13 και 16 Νοεμβρίου τα τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης θα συγκεντρώνονται στο Γραφείο, το οποίο παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτό, στο δεύτερο όροφο, στην οδό Αγίων Αποστόλων 7:00-9:00 (το κτίριο μεταξύ Αστυνομίας και Τράπεζας Πειραιώς) και ώρες 9:00 με 11:00 το πρωί και 18:00 με 20:00 το απόγευμα.
Επίσης, στις 14 Νοεμβρίου θα γίνεται συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στην Πλατεία Δημαρχείου από τις 10:00 το πρωί ως τις 13:00 το μεσημέρι.

Πληροφορίες: κα Χριστίνα Σωτηρίου, 6973751427

Οι ιερόσυλοι αλωνίζουν το Πωγώνι!

Ανήσυχοι και προβληματισμένοι οι κάτοικοι των ακριτικών χωριών μας

Δρουν οργανωμένα, βάζοντας στο στόχαστρο και τα εναπομείναντα θρησκευτικά κειμήλια
Επανέρχεται η αναγκαιότητα δημιουργίας «Μουσείου Εκκλησιαστικών Εκθεμάτων» αλλά και  ανασχεδιασμού  των αστυνομικών υπηρεσιών

Οι αλλεπάλληλες κλοπές και διαρρήξεις σε ναούς και μοναστήρια του ακριτικού Πωγωνίου προκαλεί ολοένα πιο έντονη ανησυχία και προβληματισμό.
Νέα κρούσματα έρχονται «στο φως» και είναι καθολική η εκτίμηση ότι πρόκειται για ιερόσυλους που δρουν ασταμάτητα και απροκάλυπτα στην ελληνοαλβανική μεθόριο, εκμεταλλευόμενοι τόσο την έλλειψη μόνιμων κατοίκων, όσο και την αδυναμία επαρκούς αστυνόμευσης.
Η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων,  εντείνει τις έρευνες μετά τις πρόσφατες κλοπές, έχει συγκεντρώσει αρκετά στοιχεία που αυτή τη φορά ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν στα ίχνη των δραστών, ωστόσο το πρόβλημα  βρίσκεται στην πρόληψη και στην άμεση επέμβαση, όταν γίνουν αντιληπτές οι διαρρήξεις. Κάτι τέτοιο με την αποδυνάμωση των αστυνομικών τμημάτων και την κατάργηση των αστυνομικών σταθμών, είναι φύσει αδύνατο να γίνει και όπως χαρακτηριστικά έλεγαν κάτοικοι παραμεθορίων περιοχών, ακόμη και αν χτυπήσει συναγερμός σε αστικά- ημιαστικά κέντρα όπου λειτουργεί ακόμη αστυνομικό τμήμα, όπως π.χ. το Δελβινάκι, πάλι είναι αδύνατη η άμεση επέμβαση της Αστυνομίας, καθώς το δυναμικό του είναι ελάχιστο για να ανταποκριθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Σύσκεψη για τον ΠΕΣΔΑ Ηπείρου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος

Ο Αναθεωρημένος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Περιφέρειας Ηπείρου, εξετάστηκε σήμερα σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η σύσκεψη ήταν απόρροια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει στα Γιάννενα την 27η Οκτωβρίου ο Αν. Υπουργός κ. Ι. Τσιρώνης και της συνάντησης που είχε με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και την Αντιπεριφερειάρχη αρμόδια για θέματα Αναπτυξιακού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος κ. Τατιάνα Καλογιάννη.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπηρεσίες Στερεών Αποβλήτων και Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ειδικοί σύμβουλοι του Αν. Υπουργού, ενώ την Περιφέρεια Ηπείρου εκπροσώπησε η κ. Τατιάνα Καλογιάννη, συνοδευόμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες, τεχνικούς και νομικούς συμβούλους.
Κατά τη διάρκειά της έγινε αναλυτική παρουσίαση του αναθεωρημένου κειμένου του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου, από την οποία επιβεβαιώθηκε η πλήρης συμβατότητά του με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), προς δικαίωση των προσπαθειών και του έργου που έχει επιτελέσει η Περιφέρεια. Η κύρωση του ΠΕΣΔΑ Ηπείρου, όπως προέκυψε στη σύσκεψη, είναι πλέον τυπικό θέμα, προϋποθέτει όμως την κύρωση του ΕΣΔΑ, ο οποίος δεν έχει μέχρι σήμερα νομική ισχύ, όπως επίσης είχε επισημανθεί από την Περιφερειακή Αρχή.

Ο έλεγχος του διαβήτη χαρίζει καλή σεξουαλική ζωή στους διαβητικούς

Την προσοχή των διαβητικών ανδρών, για διαρκή έλεγχο της πάθησης τους, προκειμένου να συνεχίσουν να απολαμβάνουν χωρίς προβλήματα την σεξουαλική τους ζωή, εφιστούν οι ανδρολόγοι με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη!
Κι αυτό γιατί ο το 50% των διαβητικών ανδρών παρουσιάζουν προβλήματα στύσης, ενώ όταν ο διαβήτης συνυπάρχει με υπέρταση τότε  το 80% των ανδρών έχει πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας.
Το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας αφού αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς  όπως και  ο σακχαρώδης διαβήτης. Υπολογίζεται μάλιστα  μέσα στην επόμενη δεκαετία από 155.000.000 άνδρες το 1995, οι πάσχοντες θα φτάσουν τα 322.000.000  το  2025.
Οι περισσότεροι από τους άνδρες αυτούς πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.
 «Ο διαρκής έλεγχος του σακχαρώδη διαβήτη μειώνει σημαντικά το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας  και οι άνδρες συνεχίζουν να απολαμβάνουν κανονικά την σεξουαλική τους ζωή» αναφέρει ο  διαπρεπής ουρολόγος -ανδρολόγος κ. Κώστας Ρόκκας διευθυντής του Ιατρείου Ουρολογίας Ανδρολογίας στην  Αθήνα  και προσθέτει.