Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Περιφέρεια Ηπείρου: Έκτακτο Δελτίο Ε.Μ.Υ. για εκδήλωση καιρικών φαινομένων την Τρίτη 16 και την Τετάρτη 17 Ιουλίου


Από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εκδόθηκε έκτακτο δελτίο σύμφωνα με το οποίο  αύριο Τρίτη 16 και μεθαύριο Τετάρτη 17 Ιουλίου,  προβλέπεται επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές  βροχές και  καταιγίδες, που κατά τόπους θα συνοδεύονται με χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας  Ηπείρου, λαμβάνοντας υπόψη την ανωτέρω πρόβλεψη, με έγγραφό της εφιστά την προσοχή όλων των εμπλεκομένων Δήμων- Φορέων και πολιτών.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

Δέκα εκατομμύρια ευρώ από το Ε.Π. «Ήπειρος 2014-2020 για βελτίωση της ενεργειακής Αποδοτικότητας των κτιρίων

Με το ποσό των 10.000.000 ευρώ συμβάλει το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020» στη «Βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας του κτιριακού αποθέματος της Περιφέρειας», του θεματικού στόχου «Υποστήριξη της μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς».
Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, προβαίνει στην ενημέρωση για δυνητικού Τελικού Δικαιούχου (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε. (πρώην ΕΘΝΙΚΟ ΤΑΜΕΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΕ - Ε.Τ.Ε.ΑΝ. ΑΕ), για υποβολή προτάσεων από την 01-09-2019 έως 31-10-2019 και ώρα 14.00 και θα εφαρμοστεί η μέθοδος της Άμεσης αξιολόγησης.
Οι παρεμβάσεις που θα χρηματοδοτηθούν θα αφορούν, μεταξύ άλλων, θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων, συστήματα σκίασης, αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης, κλπ. Προκειμένου να επιτευχθεί η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών θα τεθεί συγκεκριμένος ενεργειακός στόχος που πρέπει να επιτευχθεί μέσω των χρηματοδοτούμενων παρεμβάσεων. Η κάλυψη του ενεργειακού στόχου θα διασφαλίζεται μέσω της διενέργειας ενεργειακής επιθεώρησης του κτιρίου από Ενεργειακό Επιθεωρητή τόσο πριν, όσο και μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων.
Η δράση συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας, ιδιαίτερα στην ανάγκη εξοικονόμησης πρωτογενούς ενέργειας στον οικιακό τομέα, αλλά και στην επίτευξη του εθνικού στόχου της μείωσης της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας κατά 2,85 Mtoe το 2020.

ΕΜΥ: Επιδείνωση του καιρού από το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιουλίου


Η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που προβλέπει νέα μεταβολή από το απόγευμα της Τρίτης 16 Ιουλίου και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους.
Αναλυτικά, θα επηρεαστούν αύριο Τρίτη 16 Ιουλίου από τις απογευματινές ώρες το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος και πιθανώς πρόσκαιρα η Κεντρική Μακεδονία.
Από τις βραδινές ώρες η Θεσσαλία, η Ανατολική Στερεά και κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τετάρτη 17 Ιουλίου οι Σποράδες και η κεντρική και βόρεια Εύβοια.
Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 17 Ιουλίου τα έντονα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν και μέχρι το μεσημέρι θα περιοριστούν στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Ανατολική Στερεά και πιθανώς την Εύβοια.
Και στις συγκεκριμένες περιοχές αναμένεται εξασθένηση από το απόγευμα της Τετάρτης 17 Ιουλίου.
Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν την Αττική, κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια, πιθανώς πρόσκαιρα τη νύχτα της Τρίτης 16 Ιουλίου προς την Τετάρτη 17 Ιουλίου.

Διακοπή ρεύματος σε χωριά του Πωγωνίου, την Πέμπτη 18 και το Σάββατο 20 Ιουλίου


Γνωστοποιείται στο κοινό ότι για να εκτελεστούν απαραίτητες τεχνικές εργασίες του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, θα γίνει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ως εξής:
Α) Την Πέμπτη 18-07-2019 από ώρα 08:30 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις περιοχές: Ράικο, Μικρό Σουλόπουλο, Δεσποτικό, Φωτεινό, οικισμός Κουρνόραχη, Γρανιτσοπούλα, Ριζό, Αετόπετρα, Άνω Λάβδανη, Βραστοβά, Κάτω Λάβδανη, Αγ. Μαρίνα Πωγωνίου.
Β) Το Σάββατο 20-07-2019 από ώρα 08:30 π.μ. έως 13:00 μ.μ. στις περιοχές: Ράικο, Μικρό Σουλόπουλο, Δεσποτικό, Φωτεινό, οικισμός Κουρνόραχη, Γρανιτσοπούλα, Ριζό, Αετόπετρα, Άνω Λάβδανη, Βραστοβά, Κάτω Λάβδανη, Αγία Μαρίνα Πωγωνίου.
Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης των διακοπών που αναφέρονται πιο πάνω. Γι’ αυτό το λόγο οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα της ΔΕΗ ΑΕ, θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν συνέχεια ρεύμα.
Έτσι για λόγους ασφάλειας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμα κι αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ατυχημάτων.
Ζητάμε την κατανόηση των καταναλωτών για τις παραπάνω αναπόφευκτες διακοπές.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Τετάρτη 17 Ιουλίου


Την Τετάρτη 17 Ιουλίου και ώρα 3.30 μ.μ. συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου με θέματα Ημερήσιας Διάταξης τα εξής:
 1. Επικύρωση πρακτικών- αποφάσεων προηγούμενων συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου.
2. Τουριστικές πλεύσεις στον ποταμό Αχέροντα
3. Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης εκτάσεων ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου: «Βελτίωση αποκατάσταση οδού παράκαμψης Φιλιππιάδας με αφετηρία τον κόμβο της Καμπής
4. Έγκριση απολογισμού εσόδων- εξόδων οικονομικού έτους 2018 της Περιφέρειας Ηπείρου.

ΠΗΓΗ: www.php.gov.gr

4ο ITF: Τα έπαθλα στις νικήτριες έδωσε ο νέος δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ


Η φωτογραφία είναι του Νίκου Ζήνα. 


Η Μικαέλα Λάκη κέρδισε στην κατηγορία κοριτσιών
Νικητής στα αγόρια ο Marco Topo

Παρουσία του νέου δημάρχου των Ιωαννίνων κ. Μωυσή Ελισάφ έγινε η απονομή των επάθλων στην κατηγορία των κοριτσιών στο 4o ITF που πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα, στον Όμιλο Αντισφαίρισης Ιωαννίνων.
Η χαρά ήταν διάχυτη καθώς στα κορίτσια το έπαθλο του 4ου ITF κέρδισε η Ηπειρώτισσα Μικαέλα Λάκη ενώ τη δεύτερη θέση κατέκτησε η Daria Shalamanova από την Βουλγαρία.
Στα αγόρια την πρώτη θέση κατέκτησε ο Marco Topo και δεύτερος ο Luca Petrovic.
Ο νέος δήμαρχος συνεχάρη τις αθλήτριες και ειδικά την Μικαέλα Λάκη που έλκει την καταγωγή της από την πλευρά της μητέρα της από την Ήπειρο. Η 14χρονη Λαρισαία  αθλήτρια έχει ανοικτό δρόμο μπροστά της καθώς θεωρείται από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ελλάδας και ήδη διαγράφει μεγάλη πορεία και οι προσδοκίες είναι αυξημένες καθώς ανεβαίνει διαρκώς το όνομά της στην παγκόσμια κατάταξη. Η Μικαέλα «σαρώνει» τα γήπεδα και φεύγει αφήνοντας πάντα τις καλύτερες εντυπώσεις και κατακτώντας έπαθλα και πολύτιμους βαθμούς.
Ο νέο εκλεγείς δήμαρχος κ. Ελισάφ έδωσε το έπαθλο στην Μικαέλα και της ευχήθηκε να συνεχίσει την προσπάθειά της και με τις διακρίσεις της να κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες. Ο κ. Ελισάφ συνεχάρη το διοικητικό συμβούλιο του Ομίλου Αντισφαίρισης Ιωαννίνων για την άρτια και επιτυχημένη διοργάνωση του 4ου παγκόσμιου τουρνουά που φιλοξένησε στα Γιάννενα 150 αθλητές από 30 χώρες δίνοντας τους την ευκαιρία πέραν του αθλητικού γεγονότος να γνωρίσουν και την πρωτεύουσα της Ηπείρου.
Ικανοποίηση στον Όμιλο Αντισφαίρισης
Ο πρόεδρος του Ομίλου Αντισφαίρισης Ιωαννίνων κ. Σάκης Σίκαλος και η αντιπρόεδρος κα. Μαίρη Βαρδάκη, ευχαρίστησαν τον νέο δήμαρχο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και τίμησε με την παρουσία του την τελετή απονομής των επάθλων στα κορίτσια.
Ο κ. Σίκαλος ευχήθηκε η διοργάνωση αυτή να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και να φέρει περισσότερο κόσμο στα γήπεδα του τένις και στα Γιάννενα.
Τέλος, ευχαρίστησαν τον δήμο Ιωαννιτών, την Περιφέρεια Ηπείρου και όλους όσους στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια και συμβάλλουν στην διεξαγωγή της παγκόσμιας διοργάνωσης για τέταρτη χρονιά.
Ο κ. Σίκαλος και η κα. Βαρδάκη,  συνεχάρησαν τους αθλητές και ευχήθηκαν να συνεχίσουν την λαμπρή πορεία τους στα γήπεδα και να κατακτήσουν τους στόχους τους.
Τέλος, τους αθλητές χειροκρότησαν δεκάδες θεατές που βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης στο Γιαννιώτικο Σαλόνι για να παρακολουθήσουν τον τελικό των αγοριών που προσέφερε δυνατές στιγμές και υψηλό θέαμα
.

Ζηκόπουλος Σταύρος: Απόρριψη της μελέτης περιβαντολογικών επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργιά μονάδας για την παραγωγή και εκμετάλλευση ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ στη θέση Κουτάδες


Προς
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΡΟΥ και ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Κοινοποίηση προς το ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Δ. ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Απόρριψη της μελέτης περιβαντολογικών επιπτώσεων για την κατασκευή και λειτουργιά μονάδας για την παραγωγή και εκμετάλλευση ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ στη θέση Κουτάδες της Τ.Κ. ΜΑΖΑΡΑΚΙΟΥ από την ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΠΕ.
Κύριοι
Οι επιπτώσεις από τη λειτουργία αυτής της μονάδας θα είναι πολύ μεγάλη για τους ανθρώπους, τα ζώα κτηνοτροφία ΜΑΖΑΡΑΚΙΟΥ [ίσως η καλύτερη κτηνοτροφία στο Νομό] και φυσικά το περιβάλλον ΚΑΛΑΜΑΣ, ΚΑΜΠΟΣ, ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ κ.λ.π.
Γι΄ αυτο
Οι παρακάτω υπογράφοντες ο νυν  Πρόεδρος Τ.Δ. ΖΗΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ο νέος πρόεδρος Τ.Δ. ΚΑΓΙΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ και οι κάτοικοι Μαζαρακιίου  δεν δεχόμαστε την εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων κοτσουλιές κ.λ.π. για την παραγωγή ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ στο ΜΑΖΑΡΑΚΙ.
Γιατί πρώτα  δεν υπάρχει πρώτη ύλη.
Είναι σε πολύ μικρές αποστάσεις από 7 οικισμούς ΜΑΖΑΡΑΚΙ, ΡΙΑΧΟΒΟ, ΒΡΟΝΤΙΣΝΕΝΗ, ΚΟΥΚΛΙΟΙ, ΑΡΕΤΗ, ΧΡΥΣΟΡΑΧΗ, ΡΕΠΕΤΙΣΤΗ.
Απέχει 200 μ. από τον ΚΑΛΑΜΑ που δεν επιδέχεται ούτε γραμμάριο επιπλέον επιβάρυνσης, απέχει 15 μ. από το αρδευτικό κανάλι που επικοινωνεί με τον Καλαμά και ποτίζει τον κάμπο Μαζαρακίου και Καταρράκτη και οι κτηνοτρόφοι τα γιδοπρόβατα στο διάβα του.5 μ. από τον επαρχιακό δρομο και 500 μ. από αρχαιολογικό χώρο το Καστρί.
Όλοι οι δρόμοι από τους οποίους θα διέρχονται τα φορτηγά διέρχονται από οικισμούς και τόσες άλλες επιπτώσεις που περιλαμβάνει και η ίδια η μελέτη.
***
Ακολουθούν σε 6 σελίδες υπογραφές 60 κατοίκων και έπονται και άλλες.

Οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων του Αυγούστου 2019


Την Παρασκευή 26 Ιουλίου ξεκινάει η καταβολή των συντάξεων του Αυγούστου 2019 και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 30 Ιουλίου.
Αναλυτικά οι ημερομηνίες πληρωμής των συντάξεων
Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019
Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019
Το ΝΑΤ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019
Το ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών) θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019
Ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις Αυγούστου 2019 των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2019
Τα υπόλοιπα ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών) θα καταβάλλουν τις συντάξεις Αυγούστου 2019 την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019
Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος του Αυγούστου 2019 θα καταβληθούν την Τρίτη 30 Ιουλίου 2019.

Έλληνες επιστήμονες επιστρατεύουν τη νανοτεχνολογία κατά του γλαυκώματος

Την νανοτεχνολογία στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος και της ωχράς κηλίδας επιστρατεύουν Έλληνες επιστήμονες από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Πατρών!
Ομάδα των δυο πανεπιστημίων προχώρησε στην  επινόηση ενός νέου συστήματος χορήγησης και απελευθέρωσης  φαρμάκων στο μάτι, το οποίο αντικαθιστά τις ενδοφθάλμιες ενέσεις με νανοσωματίδια που μεταφέρουν το φάρμακο στο εσωτερικό του.
«Σε συνεργασία με συναδέλφους από το  Πανεπιστήμιο Πατρών αναπτύξαμε σύστημα νανοσωματιδίων  στα οποία «φορτώσαμε» με λατανοπρόστη  (μια αντιγλαυκωματική ουσία) και το όλο σύστημα το χορηγήσαμε πειραματικά σε κουνέλια. Διαπιστώσαμε μείωση της ενδοφθάλμιας πίεσης η οποία διήρκεσε καθ’ όλο το χρονικό διάστημα της παρακολούθησης» αναφέρει ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών  κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και προσθέτει:
«Οι νέες οφθαλμικές φαρμακοτεχνικές μορφές που βασίζονται στη νανοτεχνολογία είναι μία από τις προσεγγίσεις που αναπτύσσονται και τελειοποιούνται τόσο για την πρόσληψη φαρμάκων στο πρόσθιο όσο και στο οπίσθιο τμήμα. Τα συστήματα με βάση τη νανοτεχνολογία με κατάλληλο μέγεθος σωματιδίων μπορούν να σχεδιαστούν για να εξασφαλίσουν χαμηλό ερεθισμό, επαρκή βιοδιαθεσιμότητα και συμβατότητα με τον οφθαλμικό ιστό».
Στόχος των Ελλήνων επιστημόνων με την  χρησιμοποίηση της νανοτεχνολογίας είναι η θεραπεία τόσο του γλαυκώματος όσο και των προβλημάτων που έχουν σχέση με την ωχρά (εκφύλιση, οίδημα).
Η προσπάθεια αυτή απαιτεί την συνεργασία οφθαλμιάτρων, φαρμακολόγων και στην συνέχεια την συνεργασία με φαρμακευτική εταιρεία η οποία θα συνδράμει την προσπάθεια και θα αξιοποιήσει το προϊόν με την μαζική παραγωγή και την διάθεση του στους πάσχοντες.  Προσβλέπει στην αξιοποίηση των τωρινών αλλά και μελλοντικών δυνατοτήτων που η σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα προσφέρει.