Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Δήμος Πωγωνίου: Συναυλία στα πλαίσια του Έργου POLYPHONIA, την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021, ώρα 20:30 στον αύλειο χώρο της Μονής Βελλάς

 


Αλλαγή τοποθεσίας συναυλίας

 

Σας ενημερώνουμε ότι λόγω της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται, στο σύνολο της Επικράτειας και με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, κάθε μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε (α) περιοχές NATURA, (β) δάση, (γ) εθνικούς δρυμούς, (δ) αισθητικά δάση και (ε) άλση εντός οικιστικών ιστών, η συναυλία που θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Πωγωνίου στα πλαίσια του Έργου POLYPHONIA «Ανάπτυξη του Θεματικού Τουρισμού, μέσω της διατήρησης της Πολυφωνικής Μουσικής, ως μοναδικό στοιχείο της Διασυνοριακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς», θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο της Μονής Βελλάς κι όχι στη Λίμνη Ζαραβίνας.

Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Αυγούστου 2021 στις 20:30. Νωρίτερα, στις 19:45,  θα υπάρξουν παράλληλες δράσεις. Στη σκηνή θα ανέβουν τα Πολυφωνικά Συγκροτήματα του Δήμου Πωγωνίου και  του Ομίλου «ΣΕΛΛΟΙ» (Ανω Δρόπολη) με τους Νίκο Ζωιδάκη και Δημήτρη Υφαντή δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μείγμα πολυφωνίας.

Το Έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από Εθνικούς πόρους των συμμετεχουσών χωρών του Προγράμματος Interreg IPA II CBC «Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020».

Ιωάννινα: Συνελήφθη αλλοδαπός που εκκρεμούσε σε βάρος του Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης

 


Συνελήφθη προχθές (14-08-2021) στα Ιωάννινα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων αλλοδαπός, που διώκονταν με Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης των Ιταλικών Αρχών, σύμφωνα με το οποίο καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης (4) ετών για αδικήματα περί ναρκωτικών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Εφετών Ιωαννίνων.

Απολογισμός τροχονομικών δράσεων στο οδικό δίκτυο της Ηπείρου για τον ασφαλή εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου

 


Από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου κατά το τριήμερο 13-15 Αυγούστου και λόγω του Εορτασμού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εφαρμόστηκαν στοχευμένα μέτρα τροχονομικής αστυνόμευσης, που εκπονήθηκαν με σκοπό την απρόσκοπτη και ομαλή κίνηση των οχημάτων και κυρίως την αποτροπή τροχαίων ατυχημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό διενεργήθηκαν συνολικά 1.302 έλεγχοι οχημάτων, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν συνολικά -316- παραβάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

(85) για υπέρβαση ορίου ταχύτητας,

(32) για μη χρήση κράνους,

(16) για μη χρήση ζώνης ασφάλειας,

(10) για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ,

(10) για αντικανονικούς ελιγμούς / κίνηση στο αντίθετο ρεύμα / κίνηση στη Λ.Ε.Α και

(7) για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση.

Σημειώνεται, ότι κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα σημειώθηκε (1) τροχαίο ατύχημα με ελαφρύ τραυματισμό ενός (1) ατόμου.

Υπενθυμίζεται ότι, η σωστή οδική συμπεριφορά των χρηστών του οδικού δικτύου και η τήρηση των κανόνων οδικής κυκλοφορίας είναι βασικές προϋποθέσεις, τόσο για την ασφαλή μετακίνηση, όσο και για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας.

ΕΟΔΥ: Δεκατρείς θάνατοι σήμερα, 2.218, νέα κρούσματα

 


7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, δεκατρείς θάνατοι σήμερα, 2.218  νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.218, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 539.337 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 124 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.569 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 250 (60,0% άνδρες).

Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 85,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.882 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 224 (ημερήσια μεταβολή +6,16%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 233 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη)

Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 13, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 13.237 θάνατοι.

Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 

Δήμος Πωγωνίου: Συνέντευξη τύπου του Δημάρχου κ. Κώστα Καψάλη στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου με θέμα "Συναυλία στα πλαίσια του προγράμματος Polyphonia", την Τρίτη 17 Αυγούστου, ώρα 11:00 π.μ.

 


Σας προσκαλούμε σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 17 Αυγούστου  και ώρα 11:00 π.μ. στα γραφεία της ΠΕΔ Ηπείρου με θέμα "Συναυλία στα πλαίσια του προγράμματος Polyphonia"

Στην συνέντευξη θα μιλήσουν ο Δήμαρχος κ. Καψάλης και ο κ. Υφαντής.

Μια παράβαση στην Ήπειρο, την Κυριακή 15 Αυγούστου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Κυριακή 15 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 111.729 έλεγχοι, από τους οποίους οι 71.548 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 111 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 συλλήψεις, ως ακολούθως:

68 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 55 πρόστιμα των 300 ευρώ και 13 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

19 στη Στερεά Ελλάδα,

13 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

11 στο Βόρειο Αιγαίο,

11 στη Θεσσαλονίκη,

  6 στην Πελοπόννησο,

  3 στη Δυτική Μακεδονία,

  3 στα Ιόνια Νησιά,

  1 στην Ήπειρο και

  1 στην Κρήτη.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 63.730 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 61.438 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 2.292 των 150 ευρώ.

15 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή ισάριθμων προστίμων των 300 ευρώ, εκ των οποίων 14 στην Κρήτη και 1 στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 194.265 ομοειδείς παραβάσεις.

28 παραβάσεις και 4 συλλήψεις για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Θεσσαλία, σύλληψη και 2.000 ευρώ πρόστιμο σε προσωρινά υπεύθυνο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος, με επιβολή 7ημερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στην Ήπειρο, 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο, για διοργάνωση πανηγυριού χωρίς σχετική άδεια της δημοτικής Αρχής.

Στη Στερεά Ελλάδα, 2.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ μπαρ, με επιβολή 7ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση όρθιων πελατών.

Στα Ιόνια Νησιά, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Στην Κρήτη, 3 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενους επιχειρήσεων.

Στη Δυτική Μακεδονία, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτη καταστήματος.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από εργαζόμενο καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας από πελάτες καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Επιπλέον για ιδιωτικές συναθροίσεις και λοιπές συναφείς παραβάσεις:

Στην Κεντρική Μακεδονία, σύλληψη 3 ατόμων, για διοργάνωση πάρτι σε τμήμα αιγιαλού και παραλίας.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 8.962 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.325 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Κεράσοβο Πωγωνίου: Τιμήθηκε η μνήμη των θυμάτων του ολοκαυτώματος


 Μέσα στις νέες συνθήκες που διαμόρφωσε η εξελισσόμενη πανδημία, το πρωί του Σαββάτου 14 Αυγούστου του 2021 τιμήθηκε για μια ακόμα χρονιά στο Κεράσοβο με την αρμόζουσα ευπρέπεια αλλά και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας, το «Ολοκαύτωμα του Κερασόβου», η μαύρη επέτειος της θυσίας των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών και της ολοσχερούς καταστροφής του χωριού από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα πριν από εβδομήντα επτά ολόκληρα χρόνια, το Δεκαπενταύγουστο του 1944. Άλλωστε,  ανήμερα της επετείου των 100 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων η περιοχή αυτή ανακηρύχθηκε επίσημα «Ιστορικός Τόπος», ενώ από τον Οκτώβριο του 2014, μετά από αγώνες χρόνων, το Κεράσοβο εντάχθηκε επίσημα από την ελληνική πολιτεία στα «Μαρτυρικά Χωριά της Ελλάδας».

Η όλη τελετή άρχισε νωρίς το πρωί με την καθιερωμένη αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιοανής και Κονίτσης κυρίου κυρίου Ανδρέα, Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης ανέβηκε μαζί με τους ιερείς στον τόπο του μαρτυρίου των συγχωριανών μας οδηγούμενος από τον εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Κερασόβου Θεόδωρο Π. Τζαβέλλα και από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Κερασοβιτών Πωγωνίου Ηπείρου.

Τους συνόδευσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων Πωγωνίου κύριος Γρηγόριος Άρμπιρος και άλλοι Κερασοβίτες και πωγωνήσιοι.

Εκεί, στην είσοδο της σπηλιάς, άναψαν το καντήλι στο εικονοστάσι και ο Σεβασμιότατος έψαλε ένα τρισάγιο στη μνήμη όλων εκείνων που χάθηκαν τότε.

Ύστερα ο κόσμος συγκεντρώθηκε στο προαύλιο του Ιερού Ναού της Κοίμησης της Θεοτόκου για τη συνέχεια της τελετής. Στο χαιρετισμό τους, ο δήμαρχος Πωγωνίου Κων. Καψάλης, η βουλευτής Ιωαννίνων Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα και ο πρώην υπουργός Αντώνιος Φούσας αναφέρθηκαν στην ανάγκη της διαρκούς υπόμνησης της θυσίας των θυμάτων, για την ελευθερία της πατρίδας, παράλληλα όμως υπενθυμίζοντας παράλληλα και ότι τα αιτήματα της χώρας και των απογόνων των θυμάτων για τις γερμανικές αποζημιώσεις παραμένουν ενεργά στο διηνεκές.

Την κεντρική ομιλία της ημέρας εκφώνησε ο βουλευτής Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης, παρουσιάζοντας το χρονικό της 15ης Αυγούστου του 1944 στο χωριό και αναφερόμενος στις συνθήκες και προκλήσεις του σήμερα για την πατρίδα. «Η κληρονομιά των 28 θυμάτων του Κερασόβου και τόσων άλλων σε όλη την Ήπειρο και στη χώρα είναι, να μην ξεχάσουμε ποτέ τα εγκλήματα αυτά. Λαός χωρίς ιστορική μνήμη δε μπορεί να έχει μέλλον. Και σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει και άλλους κινδύνους, όπως η πανδημία, αλλά και οι καταστροφικές πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Θα ξεπεράσουμε όμως και αυτές τις δυσκολίες, με τα οικονομικά εργαλεία που υπάρχουν από την Ευρώπη, αρκεί να είμαστε ενωμένοι και να κάνουμε συντονισμένα βήματα», ανέφερε ο κ. Καλογιάννης.

Μετά το πέρας των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι κατευθύνθηκαν στο χώρο του Ηρώου, όπου τελέστηκε το Αρχιερατικό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των εκτελεσθέντων Κερασοβιτών και η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων.

Στεφάνια κατέθεσαν οι βουλευτές Ιωαννίνων Σταύρος Καλογιάννης και Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφάλα, ο τέως βουλευτής και υπουργός κύριος Αντώνιος Φούσσας, ο αντισυνταγματάρχης πεζικού κύριος Φώτσης Ανδρέας, Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής Καλπακίου, ως εκπρόσωπος του Διοικητή της ιστορικής VIII Μεραρχίας Ηπείρου, ο Αστυνόμος κύριος Κολιός Χριστόφορος, Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Δελβινακίου, ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αδελφοτήτων και Ενώσεων επαρχίας Πωγωνίου κύριος Γρηγόριος Άρμπυρος. Επιπλέον, οι εκπρόσωποι των Αδελφοτήτων Βήσσανης, Βασιλικού (Αναστασία Χρήστου), Κρυονερίου (Κωνσταντίνος Φετάνης), Στρατίνιστας (Ευάγγελος Καράς), Ξηροβάλτου (Χρήστος Παππάς), Ψηλοκάστρου (Ελευθέριος Παύλου) και ο Κώστας Μάτσας, ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Ηπειρωτών Πειραιά.

Υπουργείο Εργασίας: Ξεκίνησε η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε όλες τις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας

 

Ξεκίνησε τη Δευτέρα 16 Αυγούστου η εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού κατά της COVID-19 σε όλες τις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας της χώρας, κατ’ εφαρμογή της σχετικής διάταξης του νόμου 4820/2021.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για επιτακτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ιδίως των πλέον ευάλωτων πολιτών, το σύνολο των εργαζομένων και των διοικήσεων ιδιωτικών, δημόσιων, δημοτικών και εκκλησιαστικών δομών, μπορεί από σήμερα να εργάζεται στις δομές μόνο αν είναι εμβολιασμένο. Οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι θα τίθενται σε αναστολή εργασίας, μέχρι να εμβολιαστούν, όπως ορίζεται στο νόμο.

Κατά το διάστημα της αναστολής, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές και οι ασφαλιστικές εισφορές των ανεμβολίαστων εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, για την αναπλήρωση των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή εργασίας, η κυβέρνηση θα προχωρήσει με γρήγορες διαδικασίες στην πρόσληψη προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (τρίμηνες συμβάσεις με δυνατότητα ανανέωσης για άλλους τρεις μήνες) αντίστοιχων προσόντων, εκπαιδευτικής βαθμίδας και ειδικότητας με το προσωπικό που τέθηκε σε αναστολή.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είχε ήδη μεριμνήσει από το προηγούμενο έτος και είχε προχωρήσει στην πρόσληψη 500 ατόμων σε όλες τις δημόσιες προνοιακές δομές για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να υπάρχει επάρκεια προσωπικού.

Σε περίπτωση που συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας, οι εργαζόμενοι στις δομές ηλικιωμένων και αναπηρίας μπορούν να καταθέσουν αίτηση απαλλαγής στις αρμόδιες επιτροπές υγείας της οικείας τους υγειονομικής περιφέρειας, μέχρι και την Τετάρτη 18 Αυγούστου.

Αίτηση απαλλαγής δικαιούνται να καταθέσουν οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν αποκλειστικά τα ακόλουθα νοσήματα:

– Εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία), μετά τη χορήγηση της πρώτης δόσης ή έχουν διαγνωστεί με αλλεργία σε κάποια έκδοχα των εμβολίων και υπάρχει σχετική γνωμάτευση από αλλεργιολόγο.

ΠΕΑΝΔ: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον εμβολιασμό των παιδιών έναντι της COVID-19

 


Από την αρχή της πανδημίας, η παρηγοριά των γονιών ήταν ότι ο SARS-CoV-2 προκαλούσε ήπια ή και καθόλου συμπτώματα στα παιδιά. Ωστόσο, στην πορεία της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης, πολλά παιδιά μετά τη μόλυνσή τους από τον νέο  κορωνοϊό χρειάστηκαν νοσηλεία σε νοσοκομείο, κάποια από αυτά δυστυχώς είχαν μοιραία κατάληξη, ενώ πάρα πολλά άλλα ταλαιπωρήθηκαν από την long COVID-19, τα συμπτώματα της οποίας επέμειναν για μήνες.

Γίνεται σαφές λοιπόν, ότι τα παιδιά κινδυνεύουν και εκείνα από τον κορωνοϊό, οπωσδήποτε σε μικρότερο βαθμό από τους ενήλικες, αλλά μπορούν να προσβληθούν, να αρρωστήσουν και να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών της χώρας μας, αφού έλαβε υπόψη της όλα τα επιστημονικά δεδομένα αλλά και τις επιπτώσεις του νέου κορωνοϊού στην υγεία και την κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, συνέστησε τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών.

Η Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη - Π.Ε.Α.Ν.Δ. θέλοντας να συμβάλει στην ενημέρωση των γονιών για τον εμβολιασμό των παιδιών και των εφήβων απευθύνθηκε στην έγκριτη παιδίατρο, Αναπληρώτρια Διευθύντρια Α’ Παιδιατρικής Κλινικής, Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού», κυρία Ανδριανή Βαζαίου προκειμένου να αποσαφηνισθούν οι πτυχές του ζητήματος.

Ασφαλή και αποτελεσματικά

Όπως αναφέρει η κα Ανδριανή Βαζαίου, ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού είναι η απάντηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τα εμβόλια έναντι της COVID-19 έχουν αποδειχθεί ασφαλή και αποτελεσματικά καθώς η μελέτη τους είναι η πιο ενδελεχής στην ιστορία της ιατρικής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν χορηγηθεί πάνω από 4 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ μόνο στις ΗΠΑ με βάση τα δεδομένα του Center of Disease Control (CDC) έχουν εμβολιαστεί περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας έως 17 ετών.

Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι τόσο ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) όσο και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) μελετούν σε βάθος κάθε φαρμακευτικό προϊόν προτού εγκρίνουν τη διάθεσή του, όπως και στη χώρα μας ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Μέχρι στιγμής, στη χώρα μας έχει δοθεί σύσταση εμβολιασμού για τα παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών με το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech, σε δύο δόσεις με διαφορά 3 εβδομάδων.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, τη Δευτέρα 16 Αυγούστου

 


Τη Δευτέρα 16 Αυγούστου,  Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Δημαρχείο Άρτας, Περιφερειακή Οδός & Αυξεντίου, 07:00-15:00

Πολιτιστικό Κέντρο «Πάνθεον», Ηγουμενίτσα, 09:00-17:00

Πέρδικα Θεσπρωτίας, δημαρχείο, 10:00-14:00

Πλατεία Πύρρου, Ιωάννινα, 09:00-17:00

Περιφέρεια Ηπείρου, Ιωάννινα, 09:00-14:00

Παραλία Πρέβεζας, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-17:00.

Ποια λάθη κάνουμε όταν διαλέγουμε γυαλιά ηλίου

 


Τα γυαλιά ηλίου συνήθως θεωρούνται αξεσουάρ μόδας, αλλά στην πραγματικότητα το στυλ τους είναι πολύ λιγότερο σημαντικό από την ικανότητά τους να προστατεύουν τα μάτια από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου. Γι' αυτό τον λόγο πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί στα κριτήρια που χρησιμοποιούμε κατά την επιλογή τους.

«Η χρήση γυαλιών ηλίου τα οποία δεν παρέχουν 100% προστασία από την UV, συνιστά μια σοβαρή απειλή για την υγεία των ματιών», λέει ο Χειρουργός-Οφθαλμίατρος δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision και καθηγητής Οφθαλμολογίας του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU Medical School). «Ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου, η έκθεση των ματιών στην UV αυξάνει τον κίνδυνο αναπτύξεως μορφωμάτων στα μάτια, καταρράκτη και πολλών οφθαλμοπαθειών. Δυστυχώς, παρότι όλοι -ή σχεδόν όλοι- γνωρίζουν πόσο σημαντικά είναι τα καλά γυαλιά ηλίου για τα μάτια τους, πολλοί δεν ελέγχουν ποτέ την ποιότητά τους».

Πρόσφατη έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας (AAO) δείχνει ότι το 47% όσων φορούν γυαλιά ηλίου δεν ελέγχουν ποτέ την απορροφητικότητά τους. «Δεν θα έπρεπε όμως να προμηθεύονται γυαλιά ηλίου που δεν αναγράφουν 100% προστασία UV400 ή 100% προστασία UVA/UVB», εξηγεί ο καθηγητής.