Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

ΔΥΠΑ: Ποιοι θα πάρουν το επίδομα των 718 ευρώ

 


Διαθέσιμη είναι από την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, η ηλεκτρονική αίτηση για το νέο Ειδικό Βοήθημα Ευάλωτων Ομάδων, ύψους 718,50 ευρώ (37,5 ημερήσια επιδόματα ανεργίας).

 Το πόσο προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε παιδί, το οποίο τέθηκε σε ισχύ από 29/12/2023.

 Η νέα παροχή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) αποσκοπεί στην στήριξη ιδιαίτερα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων – που δεν θεμελιώνουν δικαίωμα για το επίδομα ανεργίας – για την ομαλή επανένταξή τους στην αγορά εργασίας, ενισχύοντας και διευρύνοντας το δίχτυ κοινωνικής προστασίας της ΔΥΠΑ προς τους ανέργους.

Συγκεκριμένα, δικαιούχοι της παροχής είναι άνεργοι:

1. Γονείς μονογονεϊκής οικογένειας

2. Αποφυλακισμένοι

3. Γυναίκες, θύματα έμφυλης ή/και ενδοοικογενειακής βίας

4. Θύματα βίας – εμπορίας

 5. Απεξαρτημένοι από εξαρτησιογόνες ουσίες.

Προϋποθέσεις για τη χορήγηση του βοηθήματος είναι οι άνεργοι:

Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια

 


Στοχευμένες αστυνομικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια το πενθήμερο, 2 έως 6 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό δραστηριοποιήθηκαν κλιμάκια με τη συμμετοχή αστυνομικών εμφανούς και αφανούς αστυνόμευσης, από διάφορες Υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιχειρησιακά σχέδια και δίνοντας έμφαση σε περιοχές και οικισμούς, όπου παρατηρούνται αυξημένα περιστατικά παραβατικότητας.

Κατά τη διάρκεια των ανωτέρω δράσεων σε ολόκληρη τη χώρα ελέγχθηκαν συνολικά -78.110- άτομα και -58.552- οχήματα, ενώ

συνελήφθησαν -1.273- άτομα για διάφορα αδικήματα,

προσήχθησαν -3.039- άτομα,

βεβαιώθηκαν -15.273- παραβάσεις Κ.Ο.Κ., –47– για αντικαπνιστική νομοθεσία και –11– για ηχόμετρα,

ακινητοποιήθηκαν -615-  οχήματα, ενώ

κατασχέθηκαν –6-.

Ενδεικτικά, αστυνομικές επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκαν:

στην περιοχή του Ζεφυρίου και των Αχαρνών, όπου ελέγχθηκαν –308– άτομα, –151– οχήματα, προσήχθησαν –49– άτομα, συνελήφθησαν –2– εκ των οποίων –1– για ναρκωτικά και –1– για καταδιωκτικά έγγραφα, βεβαιώθηκαν –52– παραβάσεις Κ.Ο.Κ. και ακινητοποιήθηκαν –8– οχήματα.

στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου διενεργήθηκαν –3.732– έλεγχοι ατόμων, συνελήφθησαν -29- άτομα και βεβαιώθηκαν -358- παραβάσεις για Κ.Ο.Κ.,

Επιτρέπονται συμβάσεις 6 μηνών και άνω για τα τιμολόγια ρεύματος

 


Σταθερά ή κυμαινόμενα τιμολόγια ρεύματος διάρκειας με συμβόλαια διάρκειας μικρότερης από ένα χρόνο αλλά τουλάχιστον για έξι μήνες μπορούν να διαθέτουν στους καταναλωτές οι προμηθευτές με την ίδια χρωματική σήμανση που ισχύει για τα συμβόλαια 12μηνης διάρκειας (μπλε για σταθερά, κίτρινο για κυμαινόμενα). 

Τα μικτά προϊόντα (σταθερά για ένα διάστημα, κυμαινόμενα στη συνέχεια) επισημαίνονται ως κίτρινα και δεν επιτρέπεται σε αυτά η εφαρμογή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

Αυτά προκύπτουν από τις διευκρινίσεις που παρέσχε απόψε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, σε συνέχεια πρόσφατης σχετικής υπουργικής Απόφασης.

Η Αρχή, όπως αναφέρει "για την άσκηση της εποπτικής της αρμοδιότητας, κατά τρόπο ομοιόμορφο και ισότιμο, ώστε να διασφαλίζονται αποτελεσματικά τα συμφέροντα των καταναλωτών, αλλά και να προωθείται ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά προμήθειας, ζήτησε την παροχή διευκρινίσεων ως προς την ελάχιστη διάρκεια σύμβασης των προϊόντων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και ειδικότερα για το εφεξής επιτρεπτό της διάθεσης προϊόντων με διάρκεια σύμβασης μικρότερη του έτους, καθώς και για τη χρωματική τους σήμανση.

Προτεραιότητα αποτελεί για το Υπουργείο Δικαιοσύνης η στελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας

 


Προτεραιότητα αποτελεί για το Υπουργείο Δικαιοσύνης η στελέχωση της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας που ανήκει στο ομώνυμο Υπουργείο και προβλέπεται σε κάθε έδρα Εφετείου και στις Τοπικές Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες. Το ζήτημα της σύστασης των οργανικών θέσεων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας για τα Ιωάννινα αποτέλεσε το βασικό επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα, με τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Γεώργιο Φλωρίδη.

Οι Ιατροδικαστικές Υπηρεσίες που ανήκουν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν συσταθεί με Προεδρικό Διάταγμα τον Ιανουάριο του 2021 (Π.Δ 6/2021, ΦΕΚ Α 7/15.1.2021), όμως μέχρι και σήμερα δεν έχουν συσταθεί και πληρωθεί οι οργανικές θέσεις, με αποτέλεσμα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία στα Ιωάννινα να είναι  υποστελεχωμένη.

Δεδομένων των αναγκών που υπάρχουν για την ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου γενικότερα, η Υφυπουργός κα Κεφάλα συζήτησε με τον κ. Φλωρίδη τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε το συντομότερο να προκηρυχθούν οι οργανικές θέσεις που πρέπει να καλυφθούν. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης ανέφερε πως το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα προωθήσει νομοθετική διάταξη η οποία θα προβλέπει την σύσταση των οργανικών θέσεων της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με έδρα τα Ιωάννινα.

Δήμος Πωγωνίου: Στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου οι “Γιατροί του Κόσμου”, στις 16, 17 και 18 Φεβρουαρίου

 

Κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου θα βρίσκεται το τριήμερο 16 έως 18 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Υγείας Δελβινακίου μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Πωγωνίου με στόχο την προαγωγή της υγείας.

Οι δημότες θα έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ιατρικό ραντεβού με τις εξής ειδικότητες: 

καρδιολόγος, ακτινολόγος, γυναικολόγος, παθολόγος,  παιδίατρος και οδοντίατρος.

Όποιος δημότης ενδιαφέρεται να κλείσει ραντεβού θα πρέπει να δηλώσει στον Πρόεδρο της Κοινότητάς του μέχρι την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου την ειδικότητα που επιθυμεί και τα στοιχεία του.

Τα ραντεβού θα διεξαχθούν ως εξής:

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου: 9 π.μ. - 2μ.μ. και 5 μ.μ. – 8 μ.μ.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου: 9 π.μ. – 2 μ.μ. και 5 μ.μ. – 8μ.μ.

Κυριακή 18 Φεβρουαρίου: 9 π.μ. – 1 μ.μ.

ΕΚ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Μερόπη Τζούφη: Να σταματήσει η υποβάθμιση των σχολείων του Πωγωνίου

 


Η κα Μερόπη Τζούφη  ζητά από τον υπουργό Παιδείας κ. Κυριάκο Πιερρακάκη  άμεσες ενέργειες ώστε να σταματήσει η υποβάθμιση των σχολείων του Πωγωνίου.

Με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, η βουλευτής Ιωαννίνων τονίζει πως το Δημοτικό Σχολείο στον Παρακάλαμο πρόκειται να υποβιβαστεί από 4θέσιο σε 2θέσιο, παρότι εξυπηρετεί τις ανάγκες μαθητών από 10 διαφορετικά χωριά σε ακτίνα 15 χιλιομέτρων.

Παρόμοια, με συγχώνευση και συρρίκνωση απειλούνται τα σχολεία στο Δήμο Κόνιτσας και Ζίτσας.

Όπως αναφέρει η βουλευτής της Νέας Αριστεράς, ο νόμος 4823/2021 ορίζει τον αριθμό μαθητών ανά τάξη και εκπαιδευτικών ανά σχολείο με τρόπο οριζόντιο, δίχως να εξετάζει τοπικές και εκπαιδευτικές ιδιαιτερότητες.

Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τον υπουργό Παιδείας να εξαιρέσει τα συγκεκριμένα σχολεία προκειμένου να υποστηριχθούν οι μαθητές και οι οικογένειες τους.

Ιωάννινα: Συνελήφθη ημεδαπός που καλλιεργούσε ναρκωτικά στο σπίτι του

 


Κατασχέθηκαν 12 δενδρύλλια και ποσότητες κάνναβης, μαζί με ειδικό εξοπλισμό εσωτερικής καλλιέργειας 

Συνελήφθη χθες (05-02-2024) το πρωί στα Ιωάννινα από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων ημεδαπός, κατηγορούμενος για καλλιέργεια και κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, οι αστυνομικοί, έπειτα από αξιοποίηση πληροφοριών, εντόπισαν τον κατηγορούμενο στην πόλη των Ιωαννίνων και τον συνέλαβαν, διότι στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του, όπου διαπιστώθηκε η λειτουργία πλήρους συστήματος εσωτερικής καλλιέργειας δενδρυλλίων κάνναβης, ενώ κατασχέθηκαν:

12 δενδρύλλια, ύψους από 1,10  έως 1,80 μέτρα,

φυτικά αποσπάσματα κάνναβης βάρους -394- γραμμαρίων,

ακατέργαστη κάνναβη βάρους -34,1- γραμμαρίων,

δύο ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας και

εξοπλισμός εσωτερικής καλλιέργειας, αποτελούμενος από τέντα, ανακλαστήρα με λαμπτήρα, σύστημα εξαερισμού, χρονοδιακόπτη ρεύματος, πεχάμετρο, αγροτικά εργαλεία κτλ.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων.

Περιφέρεια Ηπείρου: Ανάδοχοι για έργα εκσυγχρονισμού και μείωσης ενεργειακού κόστους σε Άρτα- Πρέβεζα

 


Αποφάσεις για έργα εκσυγχρονισμού αρδευτικών δικτύων, μείωσης του ενεργειακού κόστους και εξοικονόμησης νερού, έλαβε στη σημερινή της συνεδρίαση η Περιφερειακή Επιτροπή. Το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 4.250.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4, 2 εκ. καλύπτονται μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα:

• Ανέδειξε τον οριστικό ανάδοχο του έργου: «Έργα εκσυγχρονισμού και εξοικονόμησης νερού του αρδευτικού δικτύου Περάνθης – Λουτρότοπου Άρτας», προϋπολογισμού € 2.198.000,01. Οριστικός ανάδοχος αναδείχτηκε η Κ/Ξ Κ. ΚΩΣΤΑΒΑΣΙΛΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. – ΤΕ.ΚΑΤ. ΟΜΟΡΡΥΘΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ».

• Ανέδειξε τον προσωρινόανάδοχο για το (υπο)έργο: «Εκσυγχρονισμός αντλιοστασίων ΤΟΕΒ Μπόιδα-Μαυρή Πρέβεζας», προϋπολογισμού € 1.510.000. Οριστικός ανάδοχος: MA CON STRUCTION ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ»,

• Ανέδειξε τον ανάδοχο για το (υπο) έργο: «Προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρονικών καρτών άρδευσης ΤΟΕΒ Μπόιδα – Μαυρής» προϋπολογισμού € 490.000. Ανάδοχος η «ΕΥΔΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ Α.Β.Ε.Ε.».

• Ενέκρινε τη διαδικασία υλοποίησης του έργου: «Προμήθεια Ηλεκτροκινητήρων και αντλητικού συγκροτήματος αρδευτικού αντλιοστασίου (Ωρωπού) του ΤΟΕΒ Κάμαρης»,προϋπολογισμού 50.220€.

Δήμος Πωγωνίου: Δελβινάκι – Κλειστός ο δρόμος από Νταμάρι την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου

 


Σας ενημερώνουμε ότι αύριο Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 από τις 9π.μ. έως και τις 12 το μεσημέρι θα είναι κλειστός ο δρόμος για την είσοδο και έξοδο του Δελβινακίου από το νταμάρι και από το Δημαρχείο έως το νταμάρι, λόγω κοπής επικίνδυνου δέντρου.

Η επικοινωνία θα γίνεται από τον περιφερειακό δρόμο.

Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου έκοψε την πίτα της

 


Η Αναγέννηση Κεφαλοβρύσου πραγματοποίησε χθες στο μαγαζί Μετσοβίτσα την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και στην συνέχεια παρατέθηκε γεύμα στο ποδοσφαιρικό τμήμα.

Τυχεροί της όμορφης εκδήλωσης ήταν ο Γενικός αρχηγός, Παναγιώτης Γκαρτζονίκας και ο τερματοφύλακας, Γιώργος Γεωλδάσης.

Παράλληλα βραβεύτηκε ο αρχηγός μας Παναγιώτης Γκορίτσας, για την πολυετή του προσφορά στην Αναγέννηση, παραλαμβάνοντας τιμητική πλακέτα από το ΔΣ.

Η διοίκηση μας καλωσόρισε τους παίκτες, το τεχνικό επιτελείο αλλά και όλα τα μέλη της ομάδας και ευχήθηκε υγεία ενόψει της νέας σεζόν, αλλά και να πετύχει η Αναγέννηση τους στόχους της.

Ξεκινούν 7 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για το «Εξοικονομώ 2023»

 


Το πρόγραμμα ανοίγει για υποβολή αιτήσεων από τις 7.2.2024 έως τις 29.3.2024, με προϋπολογισμό 110 εκατ. ευρώ, που κατευθύνονται, αποκλειστικά, σε ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά.

Την Απόφαση Προκήρυξης για τον β’ κύκλο του «Εξοικονομώ 2023» υπέγραψαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Νίκος Παπαθανάσης

Ειδικότερα, όσον αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στον β’ κύκλο, δυνητικοί δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα (πλήρης κυριότητα, επικαρπία, ψιλή κυριότητα) σε επιλέξιμη κατοικία, δηλαδή μονοκατοικία ή διαμέρισμα που υφίσταται νόμιμα, χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, η οποία δεν έχει κριθεί κατεδαφιστέα και έχει καταταγεί βάσει του Πρώτου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (Α’ Π.Ε.Α.) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Γ.

Για κάθε δυνητικό ωφελούμενο, το ατομικό εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 5.000 ευρώ και το οικογενειακό τις 10.000 ευρώ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου

 


Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024,  ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, ΓΝ Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, παλαιό Δημαρχείο Παραμυθιάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Βουτσαρά, 10:00-13:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Φιλιππιάδας, 09:00-12:00

Εξελίξεις στη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων και τραυματισμών του γόνατος

 


Ο πόνος στο γόνατο είναι ένα συχνό πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας.  Οι πόνοι αυτοί προκαλούνται είτε από οξείς  τραυματισμούς -όπως είναι η ρήξη μηνίσκου, η  ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου και η ρήξη του αρθρικού χόνδρου- είτε από εκφύλιση της άρθρωσης (αρθρίτιδα). Απαραίτητη είναι η άμεση αντιμετώπιση και θεραπεία, γιατί αλλιώς ο πόνος και η δυσκολία στην κίνηση του γόνατος μπορεί να επιδεινωθούν με την πάροδο του χρόνου με αποτέλεσμα να χαλάσει η ποιότητα της ζωής των πασχόντων. Όταν δε, δεν αντιμετωπίζονται συντηρητικά, συστήνεται χειρουργική αντιμετώπιση.

«Οι εξελίξεις στη χειρουργική αντιμετώπιση παθήσεων και τραυματισμών του γόνατος αφορούν στις τεχνικές, στην τεχνολογία και στα υλικά. Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές με τις μικρές οπές/τομές που τραυματίζουν ελάχιστα τους ιστούς, η ρομποτική και η ψηφιακή τεχνολογία, τα νεότερα υλικά μεγάλης αντοχής και τα αναισθησιολογικά πρωτόκολλα ταχείας αποκατάστασης (fast- track) προσφέρουν άμεση κινητοποίηση του γόνατος (λίγη ώρα μετά το χειρουργείο), ελάχιστο πόνο, νοσηλεία από λίγες ώρες μέχρι μία (1) ημέρα (ανάλογα με την επέμβαση), γρηγορότερη αποκατάσταση και οριστική αντιμετώπιση του πόνου στο γόνατο», τονίζει ο κ. Αναστάσιος Δεληγεώργης, Ορθοπαιδικός  Χειρουργός-Αθλητίατρος Αναπληρωτής  Διευθυντής Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Πιστοποιημένος στη χρήση του ρομποτικού ΜΑΚΟ ΙOC Diploma in Sports Medicine.