Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

ΕΟΔΥ: Ογδόντα ένα θάνατοι σήμερα, 5.899 νέα κρούσματα

 


7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ογδόντα ένα θάνατοι σήμερα  5.899 νέα κρούσματα.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.899, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 984.301 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.5% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.536 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

To 𝑅𝑡 για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1.07 (95% ΔΕ: 0.99 - 1.21).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.901 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709 (59.9% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.

To 79.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 576 (81.24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 133 (18.76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.579 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή +10.86%).

Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 427 ασθενείς.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 38 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Π.Α.Σ. Γιάννινα: Επέκταση συνεργασίας, για 3 χρόνια, με τον ποδοσφαιριστή Νώντα Παντελάκη

 


Η Π.Α.Ε. Π.Α.Σ. ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 ανακοινώνει την επέκταση συνεργασίας, για 3 χρόνια, με τον ποδοσφαιριστή της ομάδας μας Νώντα Παντελάκη.

Με την υπογραφή της ανανέωσης ο Νώντας δήλωσε στο www.pasgiannina.gr :

“Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συνεχίσω την καριέρα μου στην ομάδα του Π.Α.Σ. που από την πρώτη στιγμή με υποδέχθηκε και με στήριξε με τον καλύτερο τρόπο. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τον Πρόεδρο της ομάδας κ.Χριστοβασίλη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου, τους προπονητές μου, τους συμπαίχτες μου, τον γενικό αρχηγό κ.Καρβέλη και όλους τους ανθρώπους του Π.Α.Σ., για τις στιγμές που ζήσαμε και θα ζήσουμε σε αυτή την πορεία. Υπόσχομαι να βοηθήσω την ομάδα με κάθε τρόπο στην εκπλήρωση των στόχων της και όλοι μαζί να τη φέρουμε ακόμα πιο ψηλά κάνοντας υπερήφανους τους οπαδούς μας”. 

ΠΗΓΗ: http://pasgiannina.gr/

ΥΓΕΙΑ: Ανανέωση του χορηγικού προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για μια ακόμη τετραετία

 

Από αριστερά: κ. Στέφανος Χανδακάς, Πρόεδρος του ΜΗΤΕΡΑ και  Β' Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Ανδρέας Καρταπάνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΥΓΕΙΑ & Διευθύνων Σύμβουλος του ΜΗΤΕΡΑ, κ. Γιάννης Φουντούλης, Αρχηγός της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης, και Αργυρός ολυμπιονίκης του Τόκιο, κ. Στέφανος Ντούσκος, Χρυσός Ολυμπιονίκης του Τόκιο στην κωπηλασία, κ. Σπύρος Καπράλος, Προέδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, κ. Περικλής Ηλίας, Παγκόσμιος πρωταθλητής της ορεινής ποδηλασίας.

Το ΥΓΕΙΑ, ανακοίνωσε την ανανέωση του χορηγικού προγράμματος στήριξης των αθλητών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για μια ακόμη τετραετία, στο πλαίσιο Συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» του ΜΗΤΕΡΑ.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στήριξης του ΥΓΕΙΑ περιλαμβάνει δωρεάν κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλων των αθλητών που υποστηρίζει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, νοσηλεία και χειρουργικές επεμβάσεις. Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει την προετοιμασία των αθλητών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το 2024.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΥΓΕΙΑ, ήδη από το 2018, στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες των αθλητών καλύπτοντας δωρεάν τις υγειονομικές τους ανάγκες, ως Υπερήφανος Υποστηρικτής της Ελληνικής Ολυμπιακής Ομάδας.

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΥΓΕΙΑ κ. Ανδρέας Καρταπάνης αναφέρει: «Μέσα από το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας που εφαρμόζουμε, επιδιώκουμε να βρισκόμαστε σταθερά δίπλα στην κοινωνία, όχι ως παρατηρητής, αλλά ως αναπόσπαστο τμήμα της. Η κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των αθλητών της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, που μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου σηκώνουν περήφανα την Ελλάδα ψηλά, όπως έκαναν και πρόσφατα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο 2020, αποτελεί ουσιαστικό δείγμα της κουλτούρας μας που αναδεικνύει τον διαχρονικό ρόλο του ΥΓΕΙΑ, ως ενεργός εταιρικός πολίτης».

Προγραμματικές συμβάσεις Περιφέρειας- ΤΟΕΒ για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών δικτύων

 


Τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων της Περιφέρειας με τέσσερις ΤΟΕΒ για τον εκσυγχρονισμό των αρδευτικών τους δικτύων, έργα που χρηματοδοτούνται από το Ε.Π. της Περιφέρειας,  ενέκρινε στη σημερινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. 

Συγκεκριμένα οι προγραμματικές συμβάσεις θα υπογραφούν

·         Αχέροντα, για  εκσυγχρονισμό των αρδευτικών του έργων, με προϋπολογισμό 521/937,82 ευρώ και για διασύνδεση φωτοβολταϊκού σταθμού με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με προϋπολογισμό 57.029,94 ευρώ.

·         Μπόιδα- Μαυρή, για εκσυγχρονισμό αρδευτικών έργων, με προϋπολογισμό 1.558.000 ευρώ και για διασύνδεση του φωτοβολταϊκού πάρκου με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με προϋπολογισμό 151.000 ευρώ

·         Παραμυθιάς για εκσυγχρονισμό αρδευτικών έργων, με προϋπολογισμό  569.408  ευρώ και για διασύνδεση του φωτοβολταϊκού πάρκου με το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ με προϋπολογισμό  47.740 ευρώ

·         Ραγίου _ Κεστρίνης για εκσυγχρονισμό των αρδευτικών του έργων, με προϋπολογισμό 137.640 ευρώ

Η Οικονομική Επιτροπή ανέδειξε οριστικούς αναδόχους για τα έργα:

·        Αποκατάσταση ζημιών της επαρχιακής οδού στο τμήμα Άνω- Κάτω Ζάλογγο, με προϋπολογισμό 80.000 ευρώ. Οριστικός ανάδοχος: ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ.

·   «Αποκατάσταση βατότητας περιοχής Αγιάς Πάργας και δημιουργία οδού πρόσβασης προς παραγωγικές μονάδες», προϋπολογισμού € 74.400.. Οριστικός ανάδοχος: ΜΑΚΗΣ Α.Τ.Ε.Β.Ε.

Οι παραστάσεις στο Θέατρο Actina συνεχίζονται με επιτυχία


Οι παραστάσεις στο Θέατρο Actina  συνεχίζονται με επιτυχία. Το κοινό μας στηρίζει κάθε βράδυ με ένα δυνατό και παρατεταμένο χειροκρότημα!

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:

Κάθε Πέμπτη & Σάββατο ο μονόλογος “Δύο μπλε ένα ροζ” με την Στέλλα Κατσαρού  στις 21.00΄

Συμμετέχει η Δέσποινα Ναυρόζογλου

Κάθε Δευτέρα & Παρασκευή ο μονόλογος “Το γράμμα” με την Γιολάντα Καπέρδα στις 21:00’

Σκηνοθεσία: Αθηνά Τσικνιά

Συγγραφέας: Χάρις Μέγα

Τιμή εισιτηρίου 8€ - Οι δύο μονόλογοι μαζί 14€

Εισιτήρια: Βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, viva & Θέατρο Actina

Διάρκεια: 50 λεπτά

Τοποθεσία: Θέατρο Actina

Διεύθυνση: Άννης Κομνηνής 8

Πληροφορίες-κρατήσεις: 6974865401

Η παράσταση απευθύνεται σε άτομα άνω των 15 ετών

Παραγωγή: Θέατρο Actina

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σκηνικά-κοστούμια: Μαγδαληνή Γιωτάκη

Μουσική σύνθεση: Χάρις Μέγα

Σχεδιασμός φωτισμών: Βαγγέλης Νέτης – Αθηνά Τσικνιά

Κατασκευές σκηνικού: Άκης Μάστακας

Κατασκευή κοστουμιού: Φόνη Βραζέλη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Ράδης

Σχεδιασμός αφίσας: Μιχάλης Ρέκατας

Video promo: Κωστής Εμμανουηλίδης

Λίγα λόγια για την “ΘΗΛΙΑ”

Είκοσι μια παραβάσεις στην Ήπειρο, την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, για μη εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

 


Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας για την εφαρμογή των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού.

Χθες, Τρίτη 7 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκαν σε όλη την επικράτεια 57.882 έλεγχοι, από τους οποίους οι 23.767 στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Βεβαιώθηκαν συνολικά 241 παραβάσεις και πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη, ως ακολούθως:

116 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 113 πρόστιμα των 300 ευρώ και 3 των 150 ευρώ, ως ακολούθως:

 28 στη Θεσσαλονίκη,

 21 στην Ήπειρο,

 18 στη Δυτική Ελλάδα,

 13 στην Πελοπόννησο,

   7 στην Κεντρική Μακεδονία,

   7 στο Βόρειο Αιγαίο,

   5 στην Κρήτη,

   5 στη Θεσσαλία,

   4 στη Δυτική Μακεδονία,

   3 στη Στερεά Ελλάδα,

   3 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

   1 στο Νότιο Αιγαίο και

   1 στα Ιόνια Νησιά.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020), έχουν βεβαιωθεί συνολικά 77.309 ομοειδείς παραβάσεις και επιβλήθηκαν 73.957 διοικητικά πρόστιμα των 300 ευρώ και 3.352 των 150 ευρώ.

2 παραβάσεις για περιορισμό μετακίνησης με επιβολή προστίμου των 300 ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο.

Από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 196.342 ομοειδείς παραβάσεις.

123 παραβάσεις και 1 σύλληψη για κανόνες λειτουργίας καταστημάτων, ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.λπ. παραβάσεις της σχετικής νομοθεσίας (απαγόρευση λειτουργίας, μη χρήση μάσκας, ποσοστό τ.μ. επιφανείας ανά άτομο κ.α.).

Στις παραπάνω περιπτώσεις επιβλήθηκαν οι ακόλουθες κυρώσεις για παραβίαση αναστολής λειτουργίας κ.λπ. συναφείς παραβάσεις των σχετικών διατάξεων και συγκεκριμένα:

Στη Στερεά Ελλάδα,

- σύλληψη ιδιοκτήτριας καταστήματος παροχής υπηρεσιών φυσικής ευεξίας και πώλησης αγροτικών προϊόντων, για παραβίαση των διατάξεων περί COVID -19 και πρόστιμο 300 ευρώ για μη χρήση μάσκας. Επιπλέον, βεβαιώθηκε 5.000 ευρώ πρόστιμο στο ανωτέρω κατάστημα και επιβλήθηκε 15ήμερη αναστολή λειτουργίας, για έλλειψη αντισηπτικών εντός του καταστήματος και μη ανάρτηση εγγράφου σε εμφανές σημείου με τους κανόνες λειτουργίες συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται εντός του χώρου,

- σχηματισμός δικογραφίας και 5.000 ευρώ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση καραντίνας,

- 18 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτες και πελάτες καταστημάτων.

Στην Κεντρική Μακεδονία,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 10 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,

- 5.000 ευρώ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καταστήματος, με επιβολή 15ήμερης αναστολής λειτουργίας, για εξυπηρέτηση πελατών, χωρίς τα απαραίτητα πιστοποιητικά και 3 παραβάσεις σε πελάτες,

- 11 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από ιδιοκτήτη, εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκε 1 παράβαση σε χώρο αναμονής ΚΤΕΛ και 1 παράβαση, για μη χρήση μάσκας, από επιβάτη οχήματος.

Στην Αττική,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 6 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και προσωρινά υπεύθυνο καταστημάτων

Στη Θεσσαλονίκη,

- 5 παραβάσεις σε καταστήματα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 14 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων.

Στην Ήπειρο, 16 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στην Πελοπόννησο, 2 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες καταστημάτων.

Στο Βόρειο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενο καταστήματος.

Στη Δυτική Μακεδονία, 4 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη και εργαζόμενους καταστημάτων.

Στο Νότιο Αιγαίο, 1 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτη καταστήματος.

Στην Κρήτη, 6 παράβαση των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους και πελάτες καταστημάτων. Επιπλέον, βεβαιώθηκε 1 παράβαση, για μη χρήση μάσκας, από οδηγό λεωφορείου.

Στη Θεσσαλία, 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από εργαζόμενους καταστημάτων.

Στα Ιόνια Νησιά, 12 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και εργαζόμενο καταστημάτων.

Στη Δυτική Ελλάδα,

- 1 παράβαση σε κατάστημα, για μη ανάρτηση πινακίδας μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού ατόμων,

- 5 παραβάσεις των 300 ευρώ, για μη χρήση μάσκας, από πελάτες και ιδιοκτήτες καταστημάτων.

Από την έναρξη εφαρμογής των νέων μέτρων (7 Νοεμβρίου 2020) έχουν βεβαιωθεί συνολικά 25.603 ομοειδείς παραβάσεις και έχουν συλληφθεί 2.741 άτομα.

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Σεισμική δόνηση 4,3 R, 9 χλμ Δυτικά - Βορειοδυτικά της Πρέβεζας

 

Σεισμική δόνηση έντασης 4,3 R σημειώθηκε στις 09:49 το πρωί της Τετάρτης 8 Δεκεμβρίου 2021, με επίκεντρο 9 χλμ Δυτικά - Βορειοδυτικά της Πρέβεζας.

Η σεισμική δόνηση είχε εστιακό βάθος 10 χλμ.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου

 


Την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests οι Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας (ISO BOX), 09:00-15:00

Άρτα, Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, 09:00-15:00

Άρτα, Λιμίνη Άρτας (κοινοτικό γραφείο), 09:30-11:30

Άρτα, Άγιοι Ανάργυροι (πολιτιστικό κέντρο), 12:00-14:30

Θεσπρωτία, Ηγουμενίτσα, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, 09:00-17:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Φιλιατών, 10:00-14;00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-17:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Αίθουσα Λιμενικού Ταμείου, Ελ. Βενιζέλου 20, 09.00-14.00

Πρέβεζα, παραλία Πάργας, Πάργα, 09:00-12:000, 09.00-14.00.

Αδελφότητα Αγίας Μαρίνας Πωγωνίου: Γενική συνέλευση την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, ώρα 11:00 π.μ.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η παρουσία όλων είναι απαραίτητη την Κυριακή στις 12 Δεκέμβρη 2021, 11:00 π.μ. στα γραφεία της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ, Κλεισθένους 15, Αθήνα στις αρχαιρεσίες ανάδειξης νέου ΔΣ.

Σε κάθε περίπτωση τονίζουμε ότι για την είσοδό σας, θα πρέπει να επιδεικνύεται ταυτότητα και ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ εμβολιασμού ή νόσησης ή Rapid Test ή Μοριακό Τεστ.

Σας περιμένουμε όλους και θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά.

Εκ μέρους του Δ.Σ της Αδελφότητας

ΕΡΤ3: «ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ» – Ξένο Ντοκιμαντέρ, την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 23:00

 


«ΤΟ ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟΥΡΚΜΕΝΙΣΤΑΝ»

Ξένο Ντοκιμαντέρ

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου, στις 23:00

 

Το ντοκιμαντέρ «Το Άγνωστο Τουρκμενιστάν/The Lost Empires of Turkmenistan», μια συμπαραγωγή ZDF και ARTE, σε σκηνοθεσία Michael Gregor, θα προβληθεί στην ΕΡΤ3 την Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου στις 23:00.

Το Τουρκμενιστάν θεωρείται εδώ και πολλά χρόνια η πιο φτωχή περιοχή της Σοβιετικής Ένωσης.

Είναι μια από τις πιο άγνωστες και κλειστές χώρες στον κόσμο.

Σήμερα, η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν μετατρέψει τη χώρα σε μια από τις πλουσιότερες στη δυτική Κεντρική Ασία.

Για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια μια κινηματογραφική ομάδα μπόρεσε να επισκεφθεί ανεμπόδιστα εντυπωσιακούς χώρους ανασκαφών και να συνοδεύσει διεθνείς ερευνητικές ομάδες στην εργασία τους σε μέρη που ήταν «απαγορευμένα» για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX, 14 ημέρες μετά την προβολή του στην ΕΡΤ3.

Διαταραχές κατάποσης: Συχνότητα και τρόποι αντιμετώπισης

 


Όποιος έχει δυσκολευτεί να καταπιεί κάποια στιγμή στη ζωή του, θυμάται πάντα το άγχος και την ανημπόρια, που αισθάνθηκε. Η δυσφαγία, όπως ονομάζεται κάθε υποκειμενική ή αντικειμενική δυσκολία στην κατάποση στερεάς ή υγρής τροφής, ή η εμφάνιση βήχα ή πνιξίματος κατά τη διάρκεια της κατάποσης, είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, που δεν πρέπει να παραβλέπεται σε καμία περίπτωση. Είναι συχνό και στα παιδιά, στα οποία, μάλιστα, εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα.

Οι διαταραχές στην κατάποση, η δυσφαγία και η τραχειοστομία ήταν το αντικείμενο workshop, που έγινε διαδικτυακά, στο πλαίσιο του 17ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης.

Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες και οι εργασίες εστίασαν, μεταξύ άλλων, στα 50 χρόνια ιατρικής αποκατάστασης στην Ελλάδα, με έμφαση στις εμπειρίες από το παρελθόν και στον σχεδιασμό για το μέλλον.

Παιδιά και ενήλικες

«Η δυσφαγία είναι ένα σοβαρό σύμπτωμα, που πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα. Σε αντίθετη περίπτωση οι επιπλοκές είναι σοβαρές, κυρίως λόγω των σιωπηλών εισροφήσεων ή λοιμώξεων του αναπνευστικού. Ειδικά στα παιδιά έχει μια ιδιαίτερη παθολογία και μπορεί να εμφανιστεί με μια ποικιλία συμπτωμάτων, που μπορεί να είναι διαφορετική από παιδί σε παιδί», εξηγεί η Ανατολή Παταρίδου MD Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος Κεφαλής Τραχήλου, ΠαιδοΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτης Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ-ΜΗΤΕΡΑ.

Στα παιδιά η δυσφαγία συνδέεται κυρίως με συγγενείς και με ανατομικές ανωμαλίες, καθώς και με αναπτυξιακά προβλήματα. Είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστεί σε πρόωρα και σε λιποβαρή νεογνά.

Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί και σε παιδιά με ιστορικό διασωλήνωσης ή σίτισης με καθετήρα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να συνδέεται με πολύ κακή στοματική υγιεινή. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολλές, όπως αφυδάτωση, κακή θρέψη του οργανισμού και αδυναμία κάλυψης των διατροφικών αναγκών.