Τετάρτη 21 Ιουνίου 2023

Γιάννενα: Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παϊσίου την Παρασκευή 23 Ιουνίου

 


Η Ιερά Μητρόπολη Ιωαννίνων ανακοίνωσε ότι τα εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίου Παϊσίου θα γίνουν την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023.

Το πρόγραμμα ξεκινά στις επτά το πρωί με Όρθρο και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Στις πέντε το απόγευμα θα γίνει ιερά παράκληση στον Άγιο Παΐσιο και μία ώρα αργότερα ιερά παράκληση στην Παναγία την Τριχερούσα.

Στις επτά το απόγευμα θα γίνει υποδοχή και κατάθεση Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων και πανηγυρικός εσπερινός.

Μετά το πέρας του Εσπερινού θα ακολουθήσει συναυλία του Επίλεκτου Ηπειρωτικού Ensemple της Ιεράς Μητρόπολης στον προαύλειο χώρο του ναού.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο το πρωί με Όρθρο και Ακολουθία Εγκαινίων καθώς και πανηγυρική αρχιερατική θεία λειτουργία.

2η Συνάντηση του έργου «CLIMABOROUGH Building Green and Climate Neutral City Hubs» στα πλαίσια του προγράμματος Horizon Europe

 


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023 έως τη Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 στη Σόφια (Βουλγαρία), οι εργασίες της 2ης Ετήσιας Συνάντησης των Πόλεων (Cities Annual Meeting) που συμμετέχουν στο έργο CLIMABOROUGH. Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη CINEA και φιλοδοξεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ σχεδιασμού και εφαρμογής αστικών καινοτομιών, ιδιαίτερα ενόψει της κλιματικής αλλαγής και των συνακόλουθων αναγκών προσαρμογής και μετριασμού της.

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει στο έργο, το οποίο συντονίζεται από τη ANCI Toscana, μαζί με άλλους 26 εταίρους.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σχετικά με την πρόοδο του έργου και τη διοργάνωση των εκδηλώσεων Προκαταρτικής Διαβούλευσης Αγοράς (Preliminary Market Consultation), καθώς ο Δήμος Ιωαννιτών αποτελεί μία από τις οχτώ πόλεις για τις οποίες προβλέπεται η διακήρυξη δημόσιου διαγωνισμού καινοτομίας τον Σεπτέμβριο 2023 για την ανάδειξη πειραματικών λύσεων σχετικών με την κλιματική ουδετερότητα των πόλεων.

Επιστροφή πινακίδων και αδειών οδήγησης και κυκλοφορίας, λόγω εθνικών εκλογών

 


Με Απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χαράλαμπου Λαλούση, επιστρέφονται από αύριο, Πέμπτη 22 Ιουνίου 2023, οι άδειες οδήγησης, οι πινακίδες και οι άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις επικείμενες Βουλευτικές εκλογές.

Η Απόφαση αφορά στα στοιχεία οδήγησης και κυκλοφορίας που έχουν αφαιρεθεί ή κατατεθεί στις αστυνομικές Αρχές μέχρι και την Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2023, αποκλειστικά για τις παραβάσεις:

• του άρθρου 34 του Κ.Ο.Κ. (στάση και στάθμευση) και

• της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του Κ.Ο.Κ (πινακίδα Ρ-40, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση), για την οποία προβλέπεται αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας και των πινακίδων κυκλοφορίας για είκοσι (20) ημέρες, σύμφωνα με την παράγραφο 8 του άρθρου 103 του Κ.Ο.Κ., όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει με την παράγραφο 3 του άρθρου 31 του Ν.4530/2018.

Περιφέρεια Ηπείρου: Συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, την Παρασκευή 23 Ιουνίου, ώρα 10.30 π.μ.

 


Την Παρασκευή 23 Ιουνίου 2023, και ώρα 10.30 πμ συνεδριάζει η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Χωρικού Σχεδιασμού & Ανάπτυξης, με θέματα ημερήσιας διάταξης τα εξής:

Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκτέλεση του ερευνητικού έργου: «Πατάτα Χρυσοβίτσας: Διενέργεια έρευνας για τη συλλογή στοιχείων με στόχο την κατοχύρωσή της ως προϊόντος Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης» και ορισμός μελών για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης.

Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης της Περιφέρειας Ηπείρου με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Τμήμα Γάλακτος) για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου με τίτλο: «Παρασκευή τυριού με θέρμανση του προς τυροκόμηση γάλακτος σε υψηλή θερμοκρασία» και ορισμός μελών για την Κοινή Επιτροπή Παρακολούθησης της Σύμβασης.

Έγκριση του Πρακτικού και Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής τμήματος του προγράμματος: «Καταπολέμηση κουνουπιών για τα έτη 2022, 2023 και 2024 στην Π.Ε. Πρέβεζας».

Άρτα: «Πάμε μαζί» – Παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

 


Την Τετάρτη 21 Ιουνίου στις 11:00, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία, με την Αστυνομική Διεύθυνση Άρτας, Ημερίδα Ενημέρωσης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, με θέμα «Εξαρτήσεις και τρόποι αντιμετώπισής τους».

Συμμετείχε και η Κινητή Μονάδα Ιωαννίνων του ΚΕΘΕΑ Ήπειρος.

Την ίδια μέρα ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Χρήστος Τσιρογιάννης και ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας & Εθελοντισμού της Πρωτοβάθμιας Υγείας και Πρόληψης κ. Παναγιώτης Γαλάνης πραγματοποίησαν επίσκεψη στο Πολυδύναμο Κέντρο Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Άρτας του ΚΕΘΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ, όπου ενημερώθηκαν από τους συνεργάτες για την δράση και το έργο του Κέντρου.

Θεσπρωτία: Συνελήφθη για εκβίαση, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα

 


Συνελήφθη χθες (20-06-2023) το πρωί σε περιοχή της Θεσπρωτίας από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηγουμενίτσας ημεδαπός, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία για τα αδικήματα της εκβίασης, απάτης και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Επίσης, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη ημεδαπού για συνέργεια σε απάτη.

Ειδικότερα, ως προς το χρονικό της υπόθεσης, προηγήθηκε καταγγελία τριών ημεδαπών, ότι προ εξαμήνου ο κατηγορούμενος τους συστήθηκε ως εγνωσμένου κύρους αρχιτέκτονας-μηχανικός και επιχειρηματίας. Ακολούθως, αφού πείσθηκαν για τη φερεγγυότητά του, συμφώνησαν να του αναθέσουν έναντι αμοιβής διάφορα έργα όπως ανακαίνιση και μεσιτεία διαμερισμάτων που διαθέτουν, τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, αγοραπωλησίες οχημάτων και ρύθμιση διαφόρων οφειλών και προστίμων.

Με τον παραπάνω τρόπο, ο συλληφθείς κατάφερε να τους αποσπάσει τμηματικά χρηματικά ποσά που έφθαναν τις 150.000 ευρώ. Για τη σύλληψή του οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, στο πλαίσιο της οποίας, προσημειώθηκε χρηματικό ποσό 800 ευρώ, που θα παραλάμβανε από τους παθόντες, ώστε να μην πραγματώσει απειλές, που είχε απευθύνει εναντίον τους για τη σωματική τους ακεραιότητα και την περιουσία τους.

Μετά την παραλαβή των χρημάτων και την απομάκρυνσή του από τον τόπο συνάντησής του με τους παθόντες, οι αστυνομικοί τον ακινητοποίησαν και τον συνέλαβαν, ενώ κατασχέθηκε το προσημειωμένο χρηματικό που βρέθηκε στην κατοχή του, καθώς και το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσπρωτίας.

Αλέξανδρος Καχριμάνης: Δηλώσεις για το δρόμο Γιάννενα – Κακαβιά, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, το στρατόπεδο Βελισσαρίου και τη λίμνη Ζηρού

 


Σε διάφορα ζητήματα που συζητούνται στην τρέχουσα προεκλογική περίοδο τοποθετήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, μετά από ερωτήσεις που του τέθηκαν από δημοσιογράφους,

Συγκεκριμένα:

Για το οδικό έργο Ιωάννινα- Κακαβιά ανέφερε μεταξύ άλλων:

Το πρόβλημα που υπάρχει δεν αφορούν το έργο, αλλά μόνο τη διακήρυξή του, κατά της οποίας έχει προσφύγει κοινοπραξία από μικρές εταιρίες που θέλουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό. «Πάντα αυτό μπορεί να συμβεί σε μία διακήρυξη. Περιμένουμε την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων που θα εξετάσει την ένσταση. Αν χρειαστεί αλλαγή, θα γίνει», τόνισε ο κ. Καχριμάνης.

Για το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας:

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την κάλυψη της χρηματοδότησης του 50% (που δεν καλύπτεται από το Ταμείο Ανάκαμψης). Για το 25% έχει ήδη σταλεί θετική απάντηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με αναφορά και στο μεγάλο ενδιαφέρον που έχει επιδείξει η προηγούμενη Κυβέρνηση, Η τελική απόφαση θα ληφθεί στο Λουξεμβούργο με την οποία θα χορηγηθεί το 25% του απαιτούμενου προϋπολογισμού με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Η εξαπάτηση του Ελληνικού λαού από τον κ. Μητσοτάκη -τρεις μέρες πριν τις εκλογές»

 


Τρείς μέρες πριν τις εκλογές, στελέχη της ΝΔ, αλληλοδιαψεύδονται για τις προεκλογικές εξαγγελίες τους.

Δηλώνουν για προσλήψεις στο ΕΣΥ, αλλά εννοούν την αναπλήρωση αυτών που θα συνταξιοδοτηθούν.

Λένε για αυξήσεις μισθών και εννοούν 1,4% σε βάθος 4ετίας.

Ομολογούν ότι δεν τα έχουν εντάξει στις προτάσεις τους προς την Ε.Ε. ενώ πριν λέγανε ότι τα ενέταξαν. Όπως άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι όλες οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα σταθερότητας.

Πόσα άλλα ψέματα θα ακούσουμε. Πόση αλαζονεία και κοροϊδία ακόμη να ανεχτούμε.

Ο ελληνικός λαός θέλει και πρέπει να γνωρίζει ποια είναι τα μέτρα που θα πάρει η επόμενη κυβέρνηση για την στήριξη της κοινωνίας ή την επιβάρυνσή της.

Εμείς με καθαρή ματιά, σας λέμε.

        Αύξηση μισθών, μείωση τιμών και ΦΠΑ στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης.

        Ενίσχυση των εισοδημάτων των  συνταξιούχων.

        Μείωση ειδικού φόρου στα καύσιμα, μείωση τιμής ρεύματος, ρύθμιση χρεών και δανείων με προστασία πρώτης κατοικίας.

        Στήριξη της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας.

        Ισχυρό κοινωνικό κράτος για όλους.

        Αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

        Ενδυνάμωση πραγματική του ΕΣΥ.

        Ενδυνάμωση και στήριξης της δημόσιας παιδείας. Πραγματικά πόσους πολίτες  ενδιαφέρουν και εξυπηρετούν τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και τα δίδακτρα παντού που οραματίζεται η ΝΔ;  Πόσοι μπορούν να διαθέσουν 15.000 το χρόνο συν 15.000 έξοδα διαβίωσης για να σπουδάζουν τα παιδιά στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ή θα μας «στέλνουν» στις τράπεζες για δάνειο;

ΣΤΗΡΙΖΩ- ΨΗΦΙΖΩ  ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Καλοκαιρινές [Παιχνιδο-Συναντήσεις]* στο θέατρο Actina


*Ένα βιωματικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας!

παιχνίδι (το) - διαδικασία ευχαρίστησης, διασκέδασης, ψυχαγωγίας και μερικές φορές άσκησης και μάθησης.

Παιχνίδι-θεατρικό

Παιχνίδι-αισθητηριακό

Παιχνίδι-ρυθμών

Παιχνίδι-εκπαιδευτικό

Παιχνίδι-εικαστικό

Μα πάνω απ' όλα ΠΑΙΧΝΙΔΙ!

O 1ος κύκλος συναντήσεων  έχει αρχίσει

19/6 έως 28/6

κάθε Δευτέρα και Τετάρτη

17:00-18:00.     3 έως 5 ετών

18:30- 20:00.    6 έως 9 ετών

Κλείνουμε το ραντεβού μας με το παραμύθι:

[Κάπου πολύ μακριά..]  Ροδούλα Παππά • Κώστας Μαρκόπουλος

Πρέβεζα: Έκλεψε 200 ευρώ από τσάντα σε εμπορικό κατάστημα

 


Συνελήφθη χθες (20-06-2023) το βράδυ στην Πρέβεζα από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Πρέβεζας ημεδαπή, η οποία κατηγορείται ότι νωρίτερα είχε εισέλθει σε εμπορικό κατάστημα και με άγνωστη συνεργό της αφαίρεσαν από κοινού χρηματικό ποσό 200 ευρώ από τσάντα ημεδαπής.

Προανάκριση για την υπόθεση ενεργήθηκε από το Τμήμα Ασφάλειας Πρέβεζας.

Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας: Ημέρα Ηπειρώτικης Μουσικής και Χορού, την Παρασκευή 23 Ιουνίου, ώρα 21:00

 


Ημέρα Ηπειρώτικης Μουσικής και Χορού, την Παρασκευή 23 Ιουνίου, ώρα 21:00.

Το πρόγραμμα των δωρεάν rapid tests από τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ στην Ήπειρο, την Τετάρτη 21 Ιουνίου

 


Την Τετάρτη 21 Ιουνίου οι Κινητές  Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκονται σε κεντρικά σημεία σε ολόκληρη την επικράτεια, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid test για όλους τους πολίτες.

Τα σημεία δωρεάν ελέγχου rapid test στην Ήπειρο είναι τα ακόλουθα:

Άρτα, Κέντρο Υγείας Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Άρτα, Εκθεσιακό Κέντρο Άρτας-Isobox, 08:30-15:00

Θεσπρωτία, Γ.Ν Φιλιατών, 08:30-13:30

Θεσπρωτία, Πολιτιστικό Κέντρο Πάνθεον, Εθνικής Αντιστάσεως, Ηγουμενίτσα, 09:00-15:00

Θεσπρωτία, Δημαρχείο Πλαταριάς, 10:00-14:00

Ιωάννινα, Περιφέρεια Ηπείρου, 09:00-20:00

Ιωάννινα, Πλατεία Πύρρου, 09:00-14:00

Ιωάννινα, MEGA Εμβολιαστικό Κέντρο, Καλπακίου 9, Αμπελόκηποι, 09:00-15:00

Ιωάννινα, Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο, Σταύρου Νιάρχου 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Γενικό Νοσοκομείο Χατζηκώστα, Λεωφόρος Στρ. Μακρυγιάννη 60, 08:00-14:00

Ιωάννινα, Κέντρο Υγείας Μετσόβου, 09:00-14:00

Πρέβεζα, Λιμενικό Ταμείο, Ελ. Βενιζέλου 20, 09:00-15:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Θεσπρωτικού, 09:00-11:00

Πρέβεζα, Δημαρχείο Λούρου, 11:30-14:00

Κιρσοί κάτω άκρων: Τι «δείχνουν» και τι «κρύβουν»

 


Οι κιρσοί των κάτω άκρων είναι μια προχωρημένη μορφή φλεβικής ανεπάρκειας, με εμφανείς και διατεταμένες (πρησμένες) φλέβες (μεγέθους «ρεβιθιού» ή και πιο μεγάλο) κυρίως από το γόνατο και κάτω.

«Παλιότερα έχει χρησιμοποιηθεί και ο όρος «εσωτερικός φλεβίτης» αλλά η ονομασία αυτή δεν είναι πλέον αποδεκτή γιατί στους κιρσούς πρακτικά πάντα υπάρχουν εμφανείς φλέβες, στις κνήμες ή και στο μηρό. Ο λόγος για τον οποίο οι κιρσοί αποτελούν μια σημαντική πάθηση είναι ότι σχετίζονται με αυξημένη πιθανότητα θρόμβωσης, κυρίως επιφανειακής, ή ακόμα και πνευμονικής εμβολής» επισημαίνει ο κ. Ευάγγελος Νικολόπουλος Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο Metropolitan Hospital

Ο χαρακτηρισμός των κιρσών ως «επιφανειακών» φλεβών, είναι σωστός;

«Συχνά, αναφορικά με τους κιρσούς ακούμε ότι πρόκειται για επιφανειακές φλέβες ή για ανεπάρκεια μικρού βαθμού.

Το πρώτο ισχύει και μάλιστα κυριολεκτικά -όντως οι κιρσοί είναι επιφανειακές φλέβες-αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι και «αθώες». Λανθασμένα μερικοί ασθενείς μεταφράζουν το «επιφανειακές» ως ασήμαντο και αθώο πρόβλημα. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι και οι επιφανειακές αυτές φλέβες, οι ορατές δια «γυμνού οφθαλμού», μπορούν να οδηγήσουν σε περιστατικά θρόμβωσης, ενίοτε σοβαρά.

Όσον αφορά στον χαρακτηρισμό «μικρού βαθμού ανεπάρκεια», θα πρέπει να σημειωθεί ότι εφόσον υπάρχει φλεβική ανεπάρκεια στις σαφηνείς φλέβες και κιρσοί, τότε πρόκειται για νόσο, συνεπώς ο χαρακτηρισμός «μικρού βαθμού» δεν σχετίζεται με την ύπαρξη ή όχι της παθολογίας, όπως εσφαλμένα πιστεύεται», τονίζει ο ειδικός.


Σε κάθε περίπτωση, αναφορικά με τους κιρσούς και την αντιμετώπισή τους, είναι σημαντικό να απευθυνόμαστε σε ειδικό αγγειοχειρουργό και όχι σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Άλλωστε, μια θρόμβωση δεν είναι ποτέ «αθώα ή μικρή».

Πώς αντιμετωπίζονται οι κιρσοί των κάτω άκρων